»

Hrvaško pretresa afera lažnih SMS sporočil

Zdravko Mamić, vir: Total Croatia News

vir: Index
Index - Lažna SMS sporočila, s katerimi je hrvaški nogometni poslovnež in nekdanji izvršni direktor NK Dinamo Zdravko Mamić dan pred svojo obsodbo mahal na tiskovni konferenci, dobivajo sodni epilog. V sporočilih je bila zapisana lažna korespondenca med hrvaškim generalnim pravobranilcem in neimenovanim sodnikom osiješkega sodišča, ki je bil član senata v procesu proti Mamiću, ki so mu sodili zaradi davčne utaje in poneverbe 15 milijonov sredstev NK Dinama.

Zdaj je znano, da je SMS sporočila ponaredil informatik Franjo Varga, ki je nekoč delal v hrvaški policiji, obenem pa je povezan z drugim človekom HDZ Milijanom Brkićem. Slednji se je v zadevo vpletel tudi tako, da svojemu sorodniku Blažu Curiću naročil, naj Vargo posvari...

26 komentarjev

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Washington Times - Kot poročata Washington Times in The Wall Street Journal, je skupno podjetje Nokie in Siemensa, Nokia Siemens Networks (NSN), iranskemu državnemu podjetju Irantelecom prodalo sistem za nadzor elektronskih komunikacij.

Uradno seveda z namenom boja proti kriminalu, v podjetju pa tudi poudarjajo, da so spoštovali tudi izvozne omejitve ZDA in EU. A kot je v pogovoru za Washington Times povedala Lily Mazaheri, iranska odvetnica, ki brani številne iranske disidente, so v začetku leta aretirali enega izmed njenih klientov in sicer zaradi pogovorov, ki jih je imel z njo preko sistema za neposredno sporočanje (ang. instant messaging). Klientu so ob zaslišanju pokazali izpiske internetnega pogovora ter ga poslali v zapor.

Iran tako postaja eno izmed testnih področij za preizkušanje tehnologije deep packet inspection.

Predstavnik NSN Ben Roome pa je kljub temu izjavil, da "verjamemo, da povezanost, ki jo omogočamo, družbam prinaša pomembne prednosti, predvsem z odprto izmenjavo informacij...

30 komentarjev

Tatu izdale varnostne kopije

Slashdot - Proizvajalci računalnikov se trudijo v prenosnike vgraditi čim več funkcij, ki bi tatovom čim bolj otežile uporabo ukradenih in jih po možnosti omogočile locirati, a se ti včasih izdajo kar sami. Slashdot poroča o nespretnem dolgoprstnežu, ki je na Berkleyju iz zaklenjenega avtomobila ukradel prenosnik za osebno uporabo. Očitno ga je potreboval tako nujno, da ni našel niti časa formatiranje.

Oškodovanec je imel na prenosniku naložen program za izdelavo varnostnih kopij, ki je vsebino trdega diska periodično pošiljal v internetni oblak. Ker se je ropar slikal z vgrajeno kamero, so te slike naposled prispele do nesrečnega lastnika, ki jih je predal policiji. Ta je ugotovila, kdo je tat, nato pa se lotila razvozlavanja lokacije. Očitno je bilo, da so slike nastale v motelu, in policija je začela pridobivati podatke o IP-naslovu, s katerega je dostopal do spleta. Na rezultate ni bilo potrebno počakati, saj so ga zalotili pri izstopanju iz enega motela.

15 komentarjev

Šifriranje celotnih trdih diskov prihaja v naslednjih 5 letih?

ComputerWorld - Organizacija Trusted Computing Group je pripravila specifikacije za strojno podporo šifriranju vsebine trdih diskov. Gre za Opal Security Subsystem Class Specification for PC clients ter Enterprise Security Subsystem Class Specification for data center storage.

Po napovedih naj bi v petih letih večina trdih, USB in SSD diskov že imela vgrajeno strojno podporo za šifriranje. Ob zagonu računalnika ali priklopu diska bo najprej potrebno vnesti ustrezno geslo, nato pa bo delo z diskom potekalo povsem običajno.

Pobudi so se že pridružili Seagate, Fujitsu in Hitachi ter nekateri proizvajalci programske opreme. Specifikacije predvidevajo uporabo 128-bit ali 256-bit AES-a, o kakšnih stranskih vratih oziroma "tovarniških ključih" pa za zdaj vsaj javno (še) ni govora.

29 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

Profiliranje ne pomaga v boju proti terorizmu

Dokument MI5, foto: Frank Baron

vir: Schneier.com
Schneier.com - Britanski časopis The Guardian je dobil v svoje roke zaupne interne dokumente britanske tajne službe MI5 o profiliranju državljanov in poskusih identifikacije posameznikov, ki bi z večjo verjetnostjo sodelovali pri poskusih terorističnih dejanj.

Rezultati študije, razen za določene vlade, ne bodo predstavljali nobenih presenetljivih zaključkov: iz vseh preučevanih subjektov, ki so potrjeno sodelovali ali simpatizirali z ekstremističnimi skupinami, je nemogoče izločiti en demografski faktor na podlagi katerega bi lahko razločevali med nedolžnimi državljani in potencionalnimi teroristi.



Večina stereotipov o ekstremistih se tako z naslednjimi ugotovitvami študije sesuje v prah:

  • Večina ekstremistov je namreč britanskih državljanov in, razen...

31 komentarjev

Sedaj tudi uradno: v ZDA vam pri prehodu meje lahko zasežejo prenosnik ali druge naprave, ki lahko hranijo informacije v digitalni ali analogni obliki

Schneier.com - Ameriška vlada oziroma njeni dve agenciji US Customs and Border Protection ter US Immigration and Customs Enforcement sta sredi julija objavila uradno politiko glede zasegov prenosnikov na mejah. Na kratko povedano: vladni agenti vam pri prehodu meje lahko kadarkoli zasežejo prenosnik (ali drugo elektronsko ali analogno napravo), za poljubno dolgo časa, informacije, ki jih najdejo na prenosniku, pa lahko posredujejo komurkoli. Prenosnik lahko zasežejo komurkoli - državljanu ZDA ali obiskovalcu - in to tudi v primeru, da ne obstaja sum, da je imetnik prenosnika prekršil kakšen zakon.

Glede na njihovo uradno politiko zaseženi prenosnik lahko odpeljejo na katerokoli lokacijo, vladni uradniki pa lahko kopije podatkov posredujejo katerikoli drugi vladni ustanovi ali zasebni organizaciji in sicer z namenom prevajanja, dešifriranja ali zaradi drugih razlogov.

Politika zasegov pa ne velja samo za prenosnike, pač pa za vse naprave, ki so sposobne hraniti informacije in to tako v...

54 komentarjev

ZDA razmišljajo o uvedbi elektrošok zapestnic za letalske potnike

Washington Times - Kot poročajo na Washington Timesu naj bi eden izmed višjih uradnikov ameriškega ministrstva za domovinsko varnost izrazil veliko zanimanje v tim. varnostni zapestnici, ji jo razvija kanadsko podjetje Lamperd Less Lethal Inc.

Gre za posebno zapestnico, ki naj bi jo ob vkrcanju na letalo dobili vsi potniki. Zapestnica bo nadomestila letalsko vozovnico, vsebovala osebne podatke o potniku, z njo bo mogoče spremljati prtljago potnika in najpomembnejše - v primeru terorističnega napada jo bo letalsko osebje lahko aktiviralo in z elektroškom onesposobilo domnevnega napadalca. Podjetje je pripravilo tudi promocijski video.

Kot kaže nekateri še niso pozabili Stalinovih metod "zagotavljanja" nacionalne varnosti. Poleg tega pa se zna zgoditi, da bodo hekerji hitro ugotovili, kako je mogoče elektrošok aktivirati nepooblaščeno...

113 komentarjev

Britanski Veliki Brat si želi centralizirano bazo prometnih podatkov pod vladnim nadzorom

Times Online - Britanski ponudniki dostopa do spleta ter operaterji mobilne in stacionarne telefonije bodo morali v primeru, da bo britanski parlament sprejel nove ukrepe za boj proti terorizmu, v centralno vladno bazo podatkov posredovati prometne podatke o tem, koga so britanski državljani klicali po telefonu, katere spletne strani so obiskali ter s kom so si dopisovali po elektronski pošti.

Velikansko vladno bazo podatkov naj bi ponudniki in operaterji sproti dopolnjevali s svežimi podatki za obdobje 12 mesecev, organi pa naj bi imeli dostop do nje le z dovoljenjem sodišča. Zagotavljajo, da računalniška podjetja, ki bodo bazo vzdrževala, do podatkov ne bodo mogla dostopati. Glede na to, piše Times Online, da so si Britanci lani poslali 57 milijard SMS-ov in da na Otoku izmenjajo 3 milijarde elektronskih sporočil, bo takšno bazo podatkov težko vzdrževati, poleg tega pa je Britanija znana po katastrofalnem varovanju zasebnosti.

Nedavno so namreč izgubili podatke petindvajsetih milijonov...

15 komentarjev

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Vdor v živi TV prenos, napadalci oproščeni

vir: Dnevnik
Dnevnik - Kot poroča Dnevnik je sedem čeških umetnikov iz skupine Ztohoven 17. junija 2006 vdrlo v informacijski sistem TV postaje, ki je prenašala panoramske posnetke hribovja Krkonose in s pomočjo računalnika na TV prenosu prikazali lažno jedrsko eksplozijo.



Umetnikom, ki so hoteli opozoriti na problem lažne medijske realnosti je grozilo do tri leta zaporne kazni, vendar so bili te dni oproščeni obtožb.

Pa vi, verjamete vsem medijskim informacijam?

17 komentarjev

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji

Letališče v Denverju onemogoča dostop do nekaterih spletnih strani

vir: CNet
CNet - Potniki, ki se na mednarodnem letališču v Denverju priklapljajo na prosto dostopno brezžično omrežje, so bili presenečeni, ko so ugotovili, da je onemogočen dostop do določenih priljubljenih spletnih strani s pikantno vsebino. Letališki uradniki so namreč blokirali dostop do vsebin, ki so se jim zdele preveč izzivalne za letališko brezplačno omrežje.

The Denver Post navaja med prepovedanimi spletnimi stranmi tudi take, kot so Vanity Fair, opravljiva kolumna

23 komentarjev

Notranji ministri soglasno o hrambi prometnih podatkov

BBC - Evropski notranji ministri so na nedavnem srečanju v Luxemburgu dosegli soglasje, da je potrebno prometne podatke o telefonskih pogovorih hraniti vsaj 12 mesecev, podatke o uporabi elektronske pošte pa vsaj pol leta. Ministri so na srečanju pooblastili britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom za dosego soglasja glede obvezne hrambe prometnih podatkov. Znano je, da parlament hrambi prometnih podatkov ni naklonjen, kar je potrdil tudi 27. septembra, ko je zavrnil predlog direktive, ki ga je pripravil Svet za notranje zadeve in pravosodje.

Clarke je glede sprejemanja direktive izjavil, da bodo vlade sprejele direktivo brez sodelovanja Evropskega parlamenta (torej v okviru tretjega stebra, op.p.), če slednji do konca leta ne bo izglasoval sprejetja le-te. Britanski notranji minister namreč želi, da bi bila direktiva sprejeta še v času, ko Evropski uniji predseduje Velika Britanija. S svojo izjavo pa je še bolj presenetila danska...

44 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

Vdovec, umetnik, bioterorist...?

Kiberpipa - Steve Kurtz, član Critical Art Ensemble-a, se v torek zgodaj zjutraj zbudil in ugotovil, da je njegova žena v toku noči preminila. Po klicu na 911 so v njegovo stanovanje v Buffalu prispeli policisti. Hitra policijska preiskava je pokazala, da je bil vzrok smrti naraven (najverjetneje infarkt).

Kmalu za policisti so prispeli še agenti FBI. Z uporabo vseh vzvodov, ki jih na razpolago oblastem daje USA Patriot Act, so Kurtza brez pojasnila aretirali, zaplenili vsebino njegovega stanovanja vključno s truplom njegove žene, celoten stanovanjski blok, v katerem sta živela zakonca Kurtz, pa evakuirali in zaprli.

Precej kafkovski scenarij postane razumljiv, če vemo, s čem se je Kurtz dejansko ukvarjal. Kurtz je kot član CAE-a eden izmed pionirjev na področju kombiniranja tehnologije, biotehnologije in umetnosti. Zadnji projekt CAE-a se imenuje "Free Range Grains" in vsebuje tudi mobilni laboratorij za raziskavo možne transgenske kontaminacije zaradi genetsko spremenjene hrane. Tako je...

13 komentarjev