» »

Peticija o obdavčitvi študentskega dela

Peticija o obdavčitvi študentskega dela

«
1
2

Roadkill ::

Ne vrjamem v efektivnost peticij, ampak naj se politiki vsaj malo zamislijo nad svojim početjem in jim pokažimo svoje nestrinjanje:

http://www.poizen.org/peticija/?mod=OZakonu

Daedalus ::

Ha, ha, ha, ha, ha...

Še eden, ki misli, da se kdo od vodilnih sekira zaradi njegovega mnenja ali mnenja magari par tisoč ostalih. Useless je tole, bo treba kr akontacijo za dohodnino plačat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Roadkill ::

Wohaa, hvala za tale koristen komentar. Keep it up!
Če bi obstajala možnost bi blokiral postanje v tem topicu, ker me mnenja ne zanimajo.
Itak je pa šel page v 404 tko da je zadeva še tolk bolj zabavna.

Keyser Soze ::

Pomoje je Bajuk aktiviral svoje božanske jezdece in so uničili omenjeno stran.:\

P.S.: Da ne bi slučajno prišel na slab glas...

Daedalus ::

Roadkill - brez zamere, ampak poznam ljudi, ki so se pogajali z vlado glede obdavčitve študentskega dela. In po strukturi študentskih organizacij zastopajo vse študente v Slo - to pa znese okoli 80k ljudi. Najprej je bilo dogovorjeno, da se študentskega dela ne bo obdavčilo, nakar je Ropova vlada vseeno brez vednosti v nov dohodninski zakon dodala obdavčeno študentsko delo. Takrat je tudi lani padla grožnja z referendumom na to temo, nakar je vlada predlog omilila na tega sedaj. In kaj je nauk te zgodbe? V Sloveniji je stopnja demokracije in upoštevanja volilnega telesa tako visoka, da imaš možnost vpliva na odločanje samo, če lahko vladajoče dobesedno zgrabiš za jajce. Drugače se bo naredilo, kot si vlada zamisli. Zdaj upam da vidiš, zakaj je peticija pointless. Škoda časa in energije, noben se ne bo niti za sekundo zamislil, zakaj en folk to podpisuje...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

AndrejS ::

Link ne dela ! ???

korenje_ver2 ::

studentje imamo ze toliko ugodnosti, da se te ne rabimo. Davek je pomemben za stabilno drzavo. Ce je drzava stabilna, bomo tudi mi drzavljani srecni. a ni tako? vec vlagamo v drzavo, vec dobimo. pomislte kdo bi nam placeval solanje ce nebi tolk davka placeval.

Daedalus ::

>vec vlagamo v drzavo, vec dobimo.

Ah, daj no... Od države boš dobival čedalje manj, ob enakih ali celo večjih vložkih. Kar se pa tiče brezplačnega šolstva - tudi to ne bo več dolgo, nič bat. Študij bo kmal plačljiva dobrota, seveda za tiste, ki si ga lahko privoščijo, al pa za tiste, ki so pripravljeni z začetkom službe odplačevat lep kredit.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MEDENA ::

korenje_ver2 a si ti na tripu ? 8-O

CCfly ::

Tale država ni dobrohotna mama ampak bolj mačeha z 13. majhnimi otroki. Ampak naj bo stvar fer. Če obdavčijo študentsko delo (s čimer se v osnovi strinjam), naj potem še delovno dobo priznajo. Tista omejitev na 90 dni je prav tako popolnoma nepotrebna.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Keyser Soze ::

Hm, enlighten mi. Kakšnih 90 dni... Sem malo malo informiran in ne vem o čem je to govora.

Drugače pa. Stabilna država??? Prejšnja vlada je imela velike težave. Zdejšnja pa... Mah rajši ne bi. Strokovno bomo zafurali tole Slovenijo.

P.S.: Mislim, da je res na tripu...

XWY ::

Pa je slučajno kdo že slišu da so internetne peticije pravno formalno... LOOOL pač niso, tko da lahko se nabere x podpisanih ljudi pa še vedno ni nihče dolžan tega resno jemat... Šteje PODPIS in še naslov itd....

Tko da tisti ki ustrajno cpošiljate te zadeve na maile: STOP SPAMMING
(pa js tud poznam osebno vodjo pogajalske skupine z vlado in ...tko kot je bo ostal... žal:)
Al pa tud ne?!?

CCfly ::

Po novem ZDR (drugi odstavek 216 člen), ki stopi v veljavo z 01. 01. 2003 bodo lahko študentje in dijaki na sistematiziranem delavnem mestu opravljali delo največ 90 dni brez prekinitve, pri posameznem delodajalcu, v posameznem koledarskem letu.

http://www.studentski-servis.com/podjetja/clanek_zakon_o_delovnih.html
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Keyser Soze ::

CCfly, kar pomeni, da z novo napotnico ti tako ali tako prekineš delo.

Se pravi, da delaš 2 tedna na eno napotnico, naslednja dva na drugo, naslednja na tretjo ipd... in s tem še zdaleč ne delaš neprekinjeno 90dni pri posameznem delodajalcu na leto temveč samo 14 dni(neprekinjeno).

Sem mislil, da je kaj v novem zakonu o dohodnini kaj določeno. To v delovnih razmerjih je pa stara fora. Moj bivši "delodajalec"(državni sekretar) je bil tudi ves presran glede te določbe in sem mu moral, kjub svojem prepričevanju in razlaganju, prinesti dopis iz MDDSZ, da to ne pomeni to da si alhko tam samo 3 mesece in konec.

CCfly ::

Saj zato je pa omejitev nepotrebna in povrh vsega še neučinkovita.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

TylerDurden ::

peticije so brezveze, pejmo na referendum.
Let\'s make some soap ...

STASI ::

TylerDurden: Pojdi zbirat podpise za referendum oziroma prganiziraj zbiranje, pol gremo na referendum.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Meamoto ::

1. Po novem zakonu se bo študensko delo obdavčilo z stopnjo 12.5% (do 74.000 SIT) oziroma z 25% (nad 74.000 SIT), kar pa bo plačnik (študent) dobil nazaj pri vračilu dohodnine. V bistvu se gre za pranje denarja z nabiranjem obresti.

2. 90 dnevna napotnica ni nobena omejitev. Ko poteče, pač vzameš drugo.

Edino kar je čudno pri zakonu je to, da davek trgajo na netto znesek, ne pa na brutto, kot je v navadi. Ampak država itak že dlje časa poizkuša ukinit študensko delo.

Corpse ::

uporabniki cmok študentskih servisov lahko prav tako prejmejo celoten znesek. nic se jim ne pozna (pro banka "založi") ko pa dobiš od vlade povrnem cez 14 mesecov pa jim tisti denar nakažeš (pro banki)

men osebno se ne zdi tako velik problem ampak tko je pac zame.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Corpse ()

TylerDurden ::

Mislim da bi podpise moral zbirat ŠOU npr. ne pa jaz. Ali pa kakšna pro študentska stranka, lažje je trem poslancem kot pa meni.press
Let\'s make some soap ...

STASI ::

Študentje bodo v četrtek ob 12:00 pred poslopjem parlamenta opozorili na nesmiselnost plačevanja akontacije dohodnine od študentskega honorarja

V organizaciji p(Študentske organizacije univerze v Ljubljani#ŠOULJ) (ŠOU) se bodo v četrtek pred poslopjem parlamenta na Šubičevi 4 zbrali študentje, ki želijo javnost in politike opozoriti na nesmiselnost plačevanja akontacije dohodnine od vsakega študentskega honorarja, ne glede na njegovo višino.

Finance-on.net
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

MEDENA ::

upam,da ne bo kake blamaže pa samo nekaj sto študentov prišlo...

Daedalus ::

Brez skrbi da bojo ŠOS in ŠOU, pa da ne pozabim ŠKIS veljakov, poskrbeli, da bo zadosti zastonj alkota in pa kak koncert - temu primerna bo seveda tudi (kupljena) rabuka. Drugače se itak ne bi nihče pokazal - pač take so značilnosti slovenskega naroda. Ko je treba ukrepat, je tišina, pol pa vsi (najraje v gostilnah) bentijo čez to prekleto oblast... Pa who cares. Kr naj bo akontacija, mogoče se bo vsaj malo manj denarja opralo preko študentskih servisov...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Takole... so se znasli studenti..

BRAVO! Applaudiram jim vsem..

LIMONI! Tezko jim je prezivet a?

heh...

STASI ::

Čudno da niso dali kakega Bossa al pa Damiania!
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

poweroff ::

Ne vem zakaj se bunite? Ko je pred časom ena evroskeptična organizacija opozarjala, da EU ne bo dovolila neobdavčenega študentskega dela, so servisi lepo rekli, da jih to ne zanima in da ne bodo sprožili nobene kampanje. Eden je celo leporekel, dabo takrat pač začel delati nekaj drugega. Če se takrat niso pobrigali, zakaj jih sedaj skrbi?

Sicer pa ste sami izglasovlai vstop v EU in sami izvolili to vlado. Ne raumem v čem je sedaj problem?

Če se pa niste zavedali posledic - kaj bo sledilo, ste si pa tudi sami krivi. O tej zadevi se govori že par let, informacije je bilo mogoče dobiti celo na internetu.

Pa malo manj zabave in več spremljanja dogajanja v družbi in predlogov zakonodaje želim...
sudo poweroff

cekr ::

Tistim, ki se tukaj pritožujete;

A veste koliko je obdavčena osnovna plača?
Mnogo več kot študentsko delo.
Včasih tudi 100% in več. (davki+prispevki za zdravstvo+pokojninski)- delež dajatev v bruto plači včasih presega neto plačo.

A veste kam porabljajo študentski servisi vaše procente?

A bo normalen delavec tudi zahteval, da dobi dohodnino takoj nazaj?

Če se gremo enakopravnost med vsemi, začnimo pri tem in študentje ne bodo prav nič manj enakopravni.
Zaradi takšne davčne zakonodaje, kot je znana dosedaj, je marsikateri za delo sposobed ostal brez službe, ker ga je izpodrinil študent, za katerega ni bilo nobenih dajatev. A je to fer?

A je vredu, da nekateri študenti prejemajo velike dohodke, pa nič ne plačujejo davka?

A je vredu, da na študentske napotnice delajo drugi?

A je vredu, da mora štuident plačati študentskemu servisu delež zaslužka, kjub temu, da s servisom ni imel nobenega opravka?

Moje mnenje;
ukine se naj študentske servise, ta denar naj potem pobere država za davke, pa bo volk sit, koza pa cela. ... No, nekateri neopravičeni zaslužkarji bodo ob posel, kar pa ni nič škode.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

TylerDurden ::

mnja:

Pa se ti zavedaš, da nam ne teče delovna doba in da nimamo pokritega zdravstvenega zavarovanja iz naslova zaslužkov ob študentskem delu, medtem, ko imajo redno zaposleni to pokrito.

Osebno dobim preko 3 mio na leto in sem ponosen na to. Ves denar zaslužim z lastno glavo in lastnimi rokami.

Problem je samo akontacja, ne vem zakaj bi jo plačevali študentje, ki zaslužijo do 1.2 mio na leto oz 1.6. Jaz grem sam plačati akontacijo med leto, ker vem, da me bo potem teplo po glavi, če tega ne naredim oz. enkrat moraš plačati davke. Sproti pobirati akontacijo je krasti od ust.

Vsi ki ne cenite študentskega dela imate polne riti, ki vam jih polnijo mamice in očki ali kdo tretji. Državo je potrebno pa očitno z referendumom pritisnit. Se vidi da je v državnem zboru kup upokojencev, katere bolj skrbi če bo dovolj denarja za penzije, kot pa če bo dovolj denarja, da se izobrazi mlad kader. Škoda samo, ker potem pride fagget kvazi študent s stranko mladih in nategne ostale študente v sloveniji.
Let\'s make some soap ...

Tody ::

ja in kaj naj potem ko študentski serviso ne bo ? naj se praskamo po riti in potem to jemo z tem plačujemo stanarino, nej damo to za knjige fotokopije in pivo ? Ali boš ti tako dober in povezal delodajalca in delojemalca zastojn ? Kot poslovnež, koga raje najemeš nekoga ki mu moraš plačat 10 % al koga ki mu moreš plačat 50 % več ? Konkretno delam v firmi svojega fotra, kjer imam 1000 sit/ura. Kar lahko nanese kar lepo vsota, in zaslužim si jo... Če pa bi me moj lastni fotr redno zaposliv pa je reku da mi da max 100.000 sit plače (ker more on plačat 200.000 ) sposoben ali ne sposoben... mi smo cenješi....

EjTi ::

Pomojem bi neobdavčeno študentsko delo morali omogočiti samo tistim, ki so 1. vpisani v določeni letnik (1. v 1. letnik, 1. v 2. letnik, ...) pa ni važno, kolikokrat se prepisuje, ponavlja, ...

Pa Tody tudi pozablja, da ker študentje nič davka ne plačujemo, ga morajo zato drugi več.

Tody ::

DSmidgy no pametna buča povej koliko davka plačuješ namesto mene me prov zanima...

Pa da ne bo kdo mislim da čakam na odgovor... Luknja je v proračunu, vlada je hotela prekinit pranje denarja to je vse....

Meamoto ::

Pa se ti zavedaš, da nam ne teče delovna doba in da nimamo pokritega zdravstvenega zavarovanja iz naslova zaslužkov ob študentskem delu, medtem, ko imajo redno zaposleni to pokrito.

Ne, ker imate osnovno zdravstveno zavarovanje že pokrito kot študentje oziroma dijaki, delovna doba pa vam ravno zaradi tega ne teče. Če hočeš prej v penzijo, pusti šolo in pejdi delat, po domače.

In še vedno ne vem, čemu vsa polemika, ko boste pa to akontacijo itak dobili vrnjeno.

Keyser Soze ::

Eh, eni so fouš, ker ne morejo študirat(preprosto ne gre brez brain damage) ali pa ne dobijo dela (morda so preveč leni). Prostalih par je pa sine po poklicu.

P.S.: Kako hitro se vse pojasni v dveh stavkih.:) Pač slovenska nevoščljivost in pljuvanje po sosedu.

GUFY ::

Glede na to, da zivimo v demokraciji, kjer lahko vsakdo pove svoje
mnenje, in ker ze dobivam to posto, pa se moj komentar na to temo:

Za zacetek: dobrodosli v svetu zaposlenih. Meni tudi brezobrestno
poberejo akontacijo in to malo vec procentov.

Ste kdaj pomislili na naslednje:
- glede studentskega dela smo neka posebnost v Evropi
- student je bistveno cenejsi od rednega zaposlenega, saj je za njih
potrebno placevati se cel kup ostalih dajatev, kar pomeni (malo
banalen primer...), da bo delodajalec rajsi vzel v sluzbo studenta,
ki je vpisal faks, da lahko malo bluzi, kot pa recimo mati
samohranilko z 2 otrokoma? Kdo tukaj bolj potrebuje sluzbo?
- koliko studentov zanemari studij, ker se ukvarjajo z delom (ali pa
se vpisejo na faks samo zato, da lahko delajo) in
zraven zasedajo prostore v studentskih domovih tistim, ki pa res
studirajo

Lep dan zelim se naprej.
Marko


To sem jaz dobil na moj mail in se čisto strinjam z napisanim.

Keyser Soze ::

Sori mati samohranilka z dvema otrokoma. Zdrava pamet te uči, da so otroci na nek način luksuz, za katerega moraš imeti denar. In se ne samo brezglavo razmnoževat kot eni zajci potem pa stokat kako ni denarja.

Prvo se naredi faks potem dobi eno dobro službo in ko imaš en kupček denarja začni pa otroke štancat.

Tole je namenjeno materi samohranilki Markotu. (sovražim folk, ki se ukvarja s socialo in o tem nima pojma)

Ostalo ga pa ne bi pucal, ker nimam časa. Drugič.

P.S.: Za premislek. Life is a bitch and then you die. Briga me novi zakon. Bom šel pa na počitnice ko dobim nazaj plačano akontacijo. Če pa izrinem enega redno zaposlenega se pa tudi ne sekiram. Če bi naredil več kot jaz za manj denarja ne bi letel.

gzibret ::

Z obdavčitvijo študentskega dela bodo tudi firme izgubile "poceni" način, da pridejo do gotovine.
Vse je za neki dobr!

Tody ::

jest se ne strinjam z tistim zgoraj... že do zdaj so študentje pazil ko so pral da niso šli čez limit in bdo do zdaj tudi samo da bodo manj denarja opral, preostanek pa bodo dobili čez eno leto. Tukaj se ni nič spremenilo večja jeba je da mora podjetje študenta prijavit na Durs, kar pa spet ni kej dost problem ča šefi in študent niso lih popolni tujci.

poweroff ::

Prvo se naredi faks potem dobi eno dobro službo in ko imaš en kupček denarja začni pa otroke štancat.
Kaj pa... Če hočeš študirat, si najprej najemi posojilo, plačaj študij, vmes pa tudi živi od posojila. Vsaj v ZDA je tako. Na resnih faksih je pa treba toliko sproti delati, da ni časa ne za študentsko delo, ne za žure.

Dokler bodo imeli vsi študentje fancy mobitele in avtomobile, jim ni hudega.

Čedalje bolj se mi zdi, da so študentje družbeni zajedalci. Živijo relativno dobro: so najboljši konzumenti zabavne elektronike (mobiteli, računalniške igre), kar dobro vedo vsi marketinški oddelki tehnoloških podjetij, dobri portošniki oblek in obutve "fancy" blagovnih znamk, potrošniki športnih rekvizitov, počitnic in izletov v tujino in veliko žurirajo (kjer tudi precej potrošjio, med drugim tudi za pijačo). Ti isti študentje tudi na veliko piratizirajo programsko opremo, igre, filme ter glasbo, saj si kot "revni" študentje "ne morejo privoščiti" nakupa dragega softwera in vsebin, istočasno pa sebe in svoje delo izjemno visoko cenijo (za primer si poglejte samo teme v forumu o cenah postavljanja spletne strani ali ceni kakšnega dela).
Po drugi strani pa imajo ravno študentje velik potencial, da nekaj naredijo iz sebe, da doštudirajo in postanejo samostojni in razmišljujoči, celo kritični posamezniki. Pa ni o tem ne duha ne sluha. Prepisuje se na fkasih na veliko, uči se zato, da se opravi izpite in ne zato, da bi kaj znal, možgani pa v "prostem času" služijo le razmišljanju o naslednji zabavi in kako se izogniti zlobnemu policaju, ki bo dal pihat.
Tipično je odnos večine teh študentov do opensourca negativen, svetovni problemi jih ne zanimajo (madona, jutri boste ravno študentje "in charge" za njihovo reševanje), za dobrodelne namene ne dajejo denarja (ni pa problem zagoniti dodatnih 5 jurjev na mesec za mobitel), ne zanima jih dobesedno nič, razen njihov lasten pa še to kratkoročen užitek. Madona še na demostracije gre večina zgolj zato, ker je tam zastonj pivo, glasba in ker gre za "happening"!

Ko se zgodi kakšen "prelom", če je nekdo tako neumen, da jim na hito vzame kakšno njihovo pravico, ki si jo glede na svoj odnos do življenja in drugih soljudi ne zaslužijo, potem se malo zganejo. Če pa je neko podjetje toliko pametno, da jih počasi priklepa nase in počasi viša cene svojih storitev ter posledično na plečih študentov ustvarja večji dobiček, so pa toliko glupi, da tega ne opazijo.

Torej, glede otrok. Nekateri morda res ne vedo zakaj jih imajo. Nekateri pa vemo, in to prav dobro. Pa ne jamramo zaradi tega.

Ampak dajmo takole obrniti. Ali vsi študentje veste zakaj študirate? In se zavedate kaj je cilj študija? Zabava, služenje denarja ali pridobivanje znanja (ne ocen)?

Po mojem mnenju je študentom še prelahko. Sam sem del svojega študija preživel v tujini in vam lahko povem, ad med tednom ni bilo časa za nikakršne žure, ker smo imeli vsak dan veliko sprotnega dela, ob vikendih je bil pa čas za pripravo na izpite. Posledično so bili tudi lokali v campusu precej prazni, tisti, ki so sedeli notri pa niso telefonarili in klepetali, pač pa so srkali svojo pijačo ob knjigi. Aja, šolnino si je plačal vsak sam. Bila je pa kar konkretna. Takega prizora v Sloveniji še nisem videl...
sudo poweroff

Daedalus ::

Ah, Matthai, zdaj pa že res pretiravaš. Študentje kot družbeni zajedalci? Lepo te prosim, prej odraz stanja duha celotne družbe, ki bi samo na veliko žurala, pila, se izogibala obveznostim in še pričakuje, da bo država to podpirala. Kar se pa tiče dela študentov in zlorabe nekaterih ugodnosti - če država ni sposobna tega preprečit, se bojo takšne ali drugačne luknje v zakonih in predpisih še naprej na veliko izkoriščale. Če maš možnost, si neumen, v kolikor je ne izkoriščaš, dokler gre. Pošteni državljani in študentje bodo takrat, ko bo zakonodaja in izvajanje le-te na zadostni ravni. Itak se ve, da sklicevanje na etiko še nikol ni imelo nekega učinka.

> Ampak dajmo takole obrniti. Ali vsi študentje veste zakaj študirate? In se zavedate kaj je cilj študija? Zabava, služenje denarja ali pridobivanje znanja (ne ocen)?

Jaz vem, zakaj študiram. Zato, da dobim diplomo, s katero bom bolj konkurenčen na trgu delovne sile. To je obenem tudi cilj študija. Znanja, kot uporabnih podatkov je itak okoli 10%, vse ostalo je balast, ki ti v življenju ne pride kaj dosti prav.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MEDENA ::

JAO kake ven mečete.....

a na delodajalca pa noben ne pritisne a ne ? oni so ma vsi nedeolžni....

dej fuck off...ravno danes v financah....4 direktorji naložili 45 MILIARD TOLARJEV v NIZOZEMSKO da ne omenjam JANKOVIČEVIH PRODANIH DELNIC 2 MILIARDI!!!!

JEBEMTI FOVŠARIJA POFUKANA V PIZDO MATER!!!

NA NJIH SE SPRAVTE!!!! >:D ;( ;((

kopernik ::

Moje mnenje:
* Plačljiv študij (s tem, da država daje več štipendij, ugodne kredite, resnično uredi vse okrog nastanitve študentov, da ne bi šlo po petdeset in več tisočakov za najemnine ...)
* Normalno obdavčeno delo, kot vsako drugo... tudi pravice in dolžnosti, izhajajoče iz tega, enake kot pri drugih državljanih.
* Ukinitev pojmov izredni/redni študent. Če študiraš, si študent. Kako študiraš, je pa tvoj problem - ali delaš zraven, ali dve leti delaš in zaslužek porabiš za štiri leta študija, ali ti starši dajo denar, ali dobivaš štipendijo, ali vzameš kredit, karkoli pač.

Ker študiranje pomeni nek vložek v večji donos pri plači po končanem študiju. In normalno je, da šolnina npr. 100 k SIT letno, ne bi pomenila tako veliko v primerjavi s tem, da boš celo življenje dobival 50-100kSIT mesečno več kot bi dobival brez diplome.

Res je, da bi s tem mogoče nekaj procentom dijakom onemogočili študij takoj po srednji šoli. Vendar, tisti, ki bi si zares želeli, bi lahko šli za nekaj let delat in nato bi lahko študirali. Lahko bi tudi dobili kredit od države, ki bi ga odplačevali po končanem študiju ...

TylerDurden ::

BTW za vse tiste, ki se slicujete na ZDA šolnine. Tam je noter všteto tudi bivanje, internet, knjižnice, hrana itd... Pri nas ti na pravni fakulteti pošteno vrnejo pol šolnine (sicer na birokratsko zelo zapleten način, tako da mislim, da je niso vsi izredni dobili nazaj) ker ti sploh niso organizirali predavanj.
Let\'s make some soap ...

Phil ::

Jaz vem, zakaj študiram. Zato, da dobim diplomo, s katero bom bolj konkurenčen na trgu delovne sile. To je obenem tudi cilj študija. Znanja, kot uporabnih podatkov je itak okoli 10%, vse ostalo je balast, ki ti v življenju ne pride kaj dosti prav.

Bull. Ogromno uporabnih stvari se lahko naučiš na faksu. Ne le od profesorjev ampak tudi od sošolcev. Če se nočeš naučiti je pa to tvoj problem.
LP

Daedalus ::

>Bull. Ogromno uporabnih stvari se lahko naučiš na faksu. Ne le od profesorjev ampak tudi od sošolcev. Če se nočeš naučiti je pa to tvoj problem.

Hja, pol pa sem očitno nekaj spregledal, ker jaz sem se večino stvari, ki jih znam naučil tekom sodelovanja pri nekaj organizacij in pri delu na raznih projektih, v zadnjem letu pa v službi. Znanje, ki sem ga pridobil na faksu, mi je do sedaj koristilo pri par debatah tule na slo-techu, v življenju pa bol malokdaj - najbolj, ko sem se aktivno ukvarjal z delom v študentskih organizacijah. Tako da nekako tvoje ugibanje, da se nočem naučiti ni pravilno. Samo problem pri meni je ta, da ne sprejemam dobro sistem dela po formuli pifl, pifl, pifl, izpit naredil/padel. To je bull, ker pri takem učenju sicer sprejmeš ogromno informacij, ki pa ti v življenju ne koristijo dosti. Itak je znano dejstvo, da povprečen slovenski diplomant NI pripravljen na službo, kjub temu, da ma glavo polno podatkov.
Samo enim pač ne predstavlja težave se učit par ur na dan in se obnašat ko en HDD... Meni pač in kot tak nisem posebno primeren tip za izobraževanje po slovenskem modelu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gandalfar ::

Daedalus: zanimivo. Jaz sem nasel vecino znanja, ki mi ga je podal zaenkrat faks kot izredno uporabnega in komaj cakam, da se bom se kaj vec naucil.

Phil ::

Itak je znano dejstvo, da povprečen slovenski diplomant NI pripravljen na službo, kjub temu, da ma glavo polno podatkov.

Prevelika pričakovanja IMO. Preveč raznolike službe so, da bi vsakega na faksu opremili s (točno določenim) znanjem, ki ga bo potreboval v službi. Ne verjamem da imamo bistveno slabši šolski sistem kot druge države.
LP

Daedalus ::

Hja, mamo pač različne pristope do izobraževanja, Gandalfar. Jaz sem tip človeka, ki raje prvo pristane v vodi, pa se takrat začne učit plavat, medtem pa ostali na obali poslušajo teorijo o plavanju. Se pač raje učim sproti, kot pa da se ukvarjam s tonami suhe teorije. In zelo pogrešam malo bolj praktičen pristop k izobraževanju na naših faksih. V bistvu smo letos imeli samo en tak predmet, pri katerem smo si sami pripravili gradivo v obliki seminarjev.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Prvo se naredi faks potem dobi eno dobro službo in ko imaš en kupček denarja začni pa otroke štancat.
Kaj pa... Če hočeš študirat, si najprej najemi posojilo, plačaj študij, vmes pa tudi živi od posojila. Vsaj v ZDA je tako. Na resnih faksih je pa treba toliko sproti delati, da ni časa ne za študentsko delo, ne za žure.

Tole mi pa res ni najbolj jasno... Kaj si hotel s tem povedat?

Drugače pa Matthai... Si študiral v tujini? Lepo. Jaz sem tudi hotel, pa ni bilo denarja, niti potrebnih vez za kaj takega. Nekateri si lahko privoščijo bi sklepal iz tega...:\

Se pa strinjam, da je za veliko študentov študij luksuz. Ampak to za tiste, ki je ata direktor ali dohtar in je kariera sineta ali hčere že začrtana in v izvajanju. Ne pa tistih, ki se tresejo ali bodo z dvema diplomama v žepu dobili službo(tako borno), pa čeprav v nulo obvladajo teorijo(pač, to kar te učijo na faksu).

P.S.: Tako kot je Deadalus rekel. Teorija je OK, dokler ti nekaj rabi. Če pa je to le eno samo suhoparno nabijanje tja v tri krasne, da s tem pokažeš, kako pameten si ker si se sposoben nadudlati pet strani več kot jaz... Problem je uporabit teorijo v praktične namene. Tu pa veliko "pametnega" folka odleti ko mali fičnik.

BigWhale ::

> Prevelika pričakovanja IMO. Preveč raznolike službe so, da bi
> vsakega na faksu opremili s (točno določenim) znanjem, ki ga bo
> potreboval v službi. Ne verjamem da imamo bistveno slabši
> šolski sistem kot druge države.

Po nobeni soli nisi pripravljen za sluzbo. Kakrsni soli, za kakrsnokoli sluzbo. Ce sam nisi pripravljen na kaj takega pa sploh ne. To je vse stvar psihe in pa neke sposobnosti, da se znajdes med ljudmi in da se dovolj hitro navadis na delovno okolje in se prilagodis procesom v sluzbi.

Tody ::

ah proces je daljši kot si misliš... če šele po koncu faksa začneš razmišljat kaj zavraga bi pa jest delal seveda nastane problem, to moreš začet razmišljat že v srednji šoli in se potem tudi v neko smer vržt na faks, in še zmeri razmišljat kaj boš delal, se včlanit v kak študentski krožek, delat prek ŠS samo za to da dobiš izkušnje (če že imaš zadost denarja >:D ) in na podlagi teh izkušenj potem šele lahko ugotoviš kaj ti paše kaj ti ne paše kaj si sposoben in kaj ne... Če začneš preizukaš stvari šele po faksu potem pač se ta proces začne šele tedaj in vidiš da se teorijo ekonomije lahko nadudlat življenje ekonomista pa ti sploh ne paše in si izgubil 4 leta ali več na faksu + zdej bi mogu spet en faks narest ki ti bo ustrezal... Tako kot je rekel kitek, psiha....
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59892448 (74385) tx-z
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25322471 (17683) bluefish
»

Črna sreda (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
34523224 (11357) Trubadur
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20015980 (11703) gGiF
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088619 (7493) GregiB

Več podobnih tem