» »

Črna sreda

Črna sreda

««
7 / 7
»
»»

_marko ::

Glejte Trenja...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Izpitno obdobje je, na sporedu imas stiri/pet izpitov za katere se moras uciti. Ce jih ne naredis, moras ponavljati letnik.

Hkrati pa imas release date z novim produktom, torej bugfixing v maximumu vsi zaposleni delajo po 10 ur na dan, da bo produkt prisel na police pravocasno.

Kaj storis? Se ucis doma ali si v sluzbi?

Ce se ucis doma, potem takoj pades v tisti nezanesljivi razred.

Ziga Dolhar ::

Slabo projektno vodenje na strani delodajalca in nepremišljenost študenta.

Zdej ... kdo je bl kriv? :)
https://dolhar.si/

hamax ::

v primeru studentou, sm na strani vlade.
120 dni na leto se mi zdi dovol, ce pa hoce vec delat, bo pac dauke placu.
+20 000 novih stipendij.

res nevem kaj se hocjo.

_marko ::

BW:
A ti dejansko veš, da pogoje za v višji letnik ferija v MBju ta pridni naredijo tudi že marca!

edit: torej ni ravno na mestu tvoje besedičenje o izpitih in pogojem za letnik... imajo še pol leta če marca ne naredijo.
V drugih panogah(torej ne računalništvo) pa je stanje drugačno.
JA?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

BigWhale ::

Ziga, ne ti ne razumes.

Ravno zaradi teh dejstev studenta nikoli ne uvrstis na neko pomembnejse delovno mesto. Ja pac code monkey v najboljsem primeru v najslabsem pa brisalec prahu.

Marko,

Eh, ne bluzi. Nima veze a si ti priden ali ne priden, gre se za to, da bo prej ali slej prislo do tega, da bos postavljen pred dejstvo, sluzba ali sola. In takrat kot delodajalec jaz nate ne morem racunat. Nihce ni superman in ne zmore vsega.

Torej, student je nezanesljiva delovna sila. Vtaknes ga tja, kjer ga lahko pogresis.

Phil ::

Tale 120 dni se mi zdi OK ideja. Tisti, ki bodo delali več pa podo plačali prispevke in se jim bo štela delovna doba.

Glede "študentov" iz ŠOU-ja. A sem samo jaz dobil občutek, da se jim gre samo za lastne riti? No saj v bistvu s tem ni nič narobe, če le ne bi tega delali pod pretvezo neke "borbe za študente".
LP

_marko ::

BW:
Ti ne bluzi. Študent ma šolo, mamica pa svojega malega otroka.
Sem ti povedal kako je s študijem računalništva. Si bi upal trditi, da ta dobrim vzami tudi manj časa kot kakšni mladi mami.

Ne rečem, da imaš popolnoma narobe, samo ne glej tega kot črno in belo, ampak nekje vmes. So takšni in drugačni.
Je pa res, da če je nekdo redno zaposlen ima večjo dolžnost do službe kot študent.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Mati ::

Se strinjam z BW, da so študenti nezanesljiva delovna sila, razen seveda tistih, ki so študentje zaradi statusa, teh pa tudi ni tako malo.

Aja glede teh ŠOS-ovcev. Smešno bi bilo, če nebi bilo žalostno, kako jim ovce nasedajo. Tale Krajnc se je tam delal najprej pametnega, potem, ko je pa tema nanesla na privatna podjetja pod krinko, pa se je potuhnil, kot miš.
Le zakaj ni povedal kateri firmi je njegov sin direktor, kje dela njegova žena, kaj je kupilo njegovo podjetje pred 1 letom itd...

Ovčke pa še kar hodijo na proteste....

BigWhale ::

> Je pa res, da če je nekdo redno zaposlen ima večjo dolžnost do
> službe kot študent.

Aha, we're getting somewhere... :) To je to kar je precej pomembno. Student tudi nima odpovednega roka. Vsaj zakonskega ne. :)

_marko ::

BW:
Hotel sem ti le dokazati, da ni vse belo in črno.
Da so verjetno primeri ko je študent bolj zanesljiv kot pa kašen redno zaposlen delavec.
V povrečju je najverjeneje obratno, ampak še vedno bistvo ostaja.

Drugače se pa strinjava.

Mati:
Krajnc ima dve hčeri.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

CWIZO ::

BW: sem študent in nisem noben code monkey v fermi kjer delam;)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

dejans ::

Ravno zaradi teh dejstev studenta nikoli ne uvrstis na neko pomembnejse delovno mesto. Ja pac code monkey v najboljsem primeru v najslabsem pa brisalec prahu.

Torej, student je nezanesljiva delovna sila. Vtaknes ga tja, kjer ga lahko pogresis.


to pa sploh ni res, poznam dosti primerov tako iz rač. firm kot ostalih in tudi sam sem bil deležen tega!

primer, imam cimra, ki dela v rač. firmi, na začetku so mu dejansko metali neke bedarije, vendar ko pa so ugotovili njegov potencijal so začeli nalagati zelo odgovorna dela, ki so bila med drugim tudi velik finančni zalogaj za firmo, ker enostavno niso imeli drugega in ta človek je že bil vpeljan in imel zadostno znanje. In to ni edini je dosti študentov, ki dejansko držijo na nogah celotno firmo.

za zakon, 120dni, bi vrjetno še posebej prizadel gostince, kjer itak delajo sami študenti in po vsej vrjetnosti bi se povečalo delo na črno...
[?]

antonija ::

Ce ma student poleg _rednega_ studija cas za delat vec kot 4 ure na dan, potem je s studijskim programom nekaj narobe. Od mojih soselcev (FKKT, kemija UN) jih je nekja probalo delat popoldan oz. cez vikende (med tednom je pac treba hodit na predavanja in vaje), pa nobenmu ni zneslo dalj kot kasen mesec, preden so obupali nad to idejo. Pa niso bli bedaki, ampak ce so hotli _redno_ opravit studijske obveznosti dodatno delo sploh ni bila opcija.

Ponudba vlade je v tem primeru vec kot ustrezna:

Zastonj studij do 5 let (to pomeni zastonj do magisterija!!), potem se placuje solnine. Absolutno pravilna politika, pa solnine naj bojo zasoljene ko pes, da se bo studiralo, ne pa izkoriscalo bone, napotnice,... Seveda bo nekja nesrecnih primerov ki bojo zaradi spleta slabih okoliscin morali placat kaksno leto solnine, ampak civilne zrtve so povsod in vedno.
120 neobdavcenih ur na mesec. Kot so ze drugi izracunali je to ~4 ure na delavnik. Vsaj na "mojem" studijskem programu je ta cilj nedosgljiv, sploh ker si tud do 8ih zvecer na vajah ce je treba.
Edino pri posojanju napotnic ti lahko rata izpolnit "normo"...

Zanesljiv si pa obratno sorazmerno resnoti studija (spet velja za "moj" program in za "moj" faks). Ce se odlocis redno koncat letnik, potem med izpitnim obdobjem nimas kaj razmisljat o delu. Ce delas ti zmanjka casa in ponavljas oz. pavziras. Pa ce drzis celo firmo na nogah al pa ne, ko ti visi nad glavo 0,5MSIT potencialne solnine se lazje odlocih za koncat faks in delat cez poletje (ce opravis vse obveznosti v prvem izpitnem obdobju), da je dnar za naslednje leto (in za morje...).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigWhale ::

> In to ni edini je dosti študentov, ki dejansko držijo na nogah celotno firmo.

Ja, tko kot je Ziga rekel, to je bad management. :)

dejans ::

to je velik profit
[?]

ksmith ::

@BigWhale: v praksi je tako, da studenti redko kar odidejo z dela in pustijo delodajalca na cedilu. ponavadi, vsaj jaz, povem delodajalcu, da pac takrat in takrat imam izpite, itaq to vsak student ve v naprej kdaj jih bo meu... in takrat delodajalec najde novega studenta ki je 50% cenejsi od navadnega delavca. res ne bo noben pameten direktor postavu studenta na nevem kasno mesto, ampak mesto vseeno zasede. mogoce najbolj podn mesto u firmi (cistilka). to je pa mogoce se hujsi problem, saj so tako studenti konkurenca, ljudem ki so najteze zaposlivi.

vuso ::

Ja očitno bo tale komedija kjer se žogajo s študenti trajala še kar lep čas.Včeraj sem po radiu poslušal poročila in so bili odlomki govorov predsednika šos-a in dos-a,tako bedne govore bi znal pa tudi jaz sestavit.Manjkalo je še samo "Tito partija" in "na juriš".Vse je imelo svoj čas in svoj namen in mislim, da s takimi "revolucionarnimi" govori zbujajo samo posmeh.Naslednja cvetka je bila število protetnikov.Prireditelji so rekli, da jih je bilo 5000,policija je pa rekla da jih je bilo par sto:D
Jaz odkar sem na "Tarči" slišal koliko ima predsednik šou-a MB plače ne morem niti slišat več za tele lame, majhne primitivne grebatorčke.Frajer ima 1,3 mio bruto(za primerjavo jih ima predsednik vrhovnega sodišča 1,1 mio bruto).Namesto, da bi vlada nekako zavila vrat tem kradljivim primitivcem se ukvarjajo samo s tem kako bi fukal študente:\ Že, če bi unim samo plače zmanjšal bi ogromno privarčevali:)

Tear_DR0P ::

heh študij ni privilegij, je pravica
to dopovejte tistim 20% maturantov, ki bodo letos na napačni strani gausove krivulje
aja a več bi se naj učili? no pol bi bilo pa na napačni strani gausove krivulje drugih 20% ljudi

s tem se njim ne da ukvarjat očitno
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Stajerc ::

Kaj pa dejstvo da nekateri morajo delat da bi lahko študirali? To je eno dejstvo ko v določenih primerih ne gre drugače.

Pa še to, nevem kako je v lj ampak v mb če je 10% delovnih mest za študente res dobrih in zavidanja vrednih ki jih sicer ne moreš dobiti jih pa 90% ni takšnih.

Tam ko dela sinko al pa hčerkica pri mamici ali očiju tam tak neglede na zakon in na študentsko delo in nevem kaj boš mu lahko kaj očital.

Nevem Slovenia ni samo Ljublana kjer morda cveti bolj ta "študentski" posel pomoje in enačit vse z tistim stanjem pač ni primerno.

Jaz nevem zakaj bi omejeval delo? Delaj če hočeš. In študent ki dela 8 ur na dan tako nebo izdelal faksa. Če pa je res tak talent in mu uspe pol pa mu privoščim in mu nisem zavidljiv. Naslednje leto pa tako nebo imel statusa v večini primerov. Torej mi se dejansko prepiramo o tem, da nekdo je baraba ker dela eno leto brez davkov in zato je treba vse skupaj omejit in študentom vstran vzet.

Kaj je realnost povprečenega študenta?

Strežba, služba z metlo v roki, pomoč pri gradbenih delih (prelaganje opeke recimo), ankete in dela ki so plačana stimulativno skladno z zaslužkom se pravi delo na bencinski črpalki (nošnja plina in čiščenje vetrobranskih stekel) prodaja bonbonov ki jih doben noče... in krajša priložnostna dela pri teh programiranjih in grafičnem oblikovanju pa tudi ne vzamejo vsakega za 8 ur in ga blazno plačujejo. Po mojih iskušnjah 3 do 4 ure vsah drug dan če je biznis dober in če vse smetano pobereš. Ampak tega je za vzorec. In redkokdo ima srečo to delat.

Vsak delodajalec že v osnovi vzame študenta za nižja dela ker preprosto ne more od njega pričakovati neke resnosti. Da pa mu dela ki ga njegovi redni delavci neradi počnejo ker imajo bolj pametno delo.

Torej kaj je tu zavidanja vredno in očitajočega. 1 leto dela brez davkov? Ker kdo resno dela tako nebo naredil letnika in zakaj bi to se očitalo jim. Hvala bogu da če ni za študij da se najde v delu in da bo videl da je ok tudi če ne doštudira ker to ni zanj. Ali je bolje da od vsakega študenta pričakujemo da bo sedel doma in se učil in naredil letnik? Ker vsak ki se vpiše na fakulteto pač ne naredi. Potem pa se on seveda ne uči delat ne sme in kaj kmalu se znajde brez vsega. In mislim da je to slabše. Morda mora celo vračat kako štipendijo. Odkod bo pa vzel denar?

Tako da na 1 leto dela brez davkov bi lahko gledali tudi kot na stimulativni okrep za povečanje veselja do dela. In kot nagrado za uspešno opravljeno srednjo šolo. Ker mislim da socialna pomoč kasneje nanese več kot tisto eno leto neplačevanja davkov ko se vsak išče in preprosto nemore vedet kam sam za sabo posebej še če ni za na fakulteto. Takoj ko pa je vse zakomplicirano in se pojavijo davki pa pade zanimanje delodajalcev in študentov za delo to pa je dejstvo. To pač mora bit preprost sistem če hočemo da obstaja drugače ga pač ni več in smo ga uničili.

S tem da zakon gor al dol. Če poznaš koga greš in tu pa tam kaj zafušaš in tudi ne rabiš napotnice in nič če že gledamo s te strani. Tako da če omejiš pač premakneš na drugo - črno stran. Zelo produktivno. Pa prva izkušnja marsikoga je tako po moje delo na črno in zakaj bi to še z zakoni podpirali?

Od študentov pričakovat pa da bodo glavni nosilci fiskalne politike pa je smešno.

Jaz pravim tako, če je skladno z zakonom zaznati določene nepravilnosti v samem poslovanju ŠOS naj se vloži kazenska ovadba in to se kaznuje. Če denar dejansko ponikne kje, potem nevem zakaj misnistrstvo za finance ne da tega v javnost ob vsakoletnem poročilu in pregledu poslovanja ŠOS?

Pomoje da gre za apetite po denarju ki bi ga rada pač država zase in katerega bo skoraj zagotovo namenila za druge potrebe kot je to študentska problematika. Vonjajo pač nek denar in ga hočejo zase. Če bi imel študentom kaj za zavidati v njihovem položaju (šola do 24 let recimo, brez nekih fiksnih finančnih dohodkov, živlenje pri starših, nezmožnost samostojnosti) potem bi rekel ja čas je da jim odrežemo kos pogače ampak mislim da ni ta čas še ker resnici na ljubo jim ne gre tako lepo.

Koliko sem jaz zasledil bi študentje bili pripravljeni celo sprejeti ta sklep 3 mesece ostalo davki plus pokojninka doba ampak šele ko bo 20.000 novih štipendij in nič prej. Torej počakajmo na drugo šolsko leto in če bo 20.000 novih štipendij bo zagotovo tudi ŠOS malo popustil.Upam da ne preveč. Nevem zakaj pa bi dal nekaj svojih pravic dobrodušno državi?

Saj oni se pogajajo in to uspešno. Kaj jim imamo tu za očitati? Dovolj so močni da se jih mora upoštevat in mi je bolj všeč to kot pa da bi bli brez moči in bi se z njimi pometalo.

Recimo da nismo paranoični in da ne iščemo zarot v tem primeru, kaj nas potem tako moti če ne odstopajo od svojih načel? Pomoje radi gledamo pač te spopade in dobivamo občutek da študentje so ljudje z povprečno plačo 200.000 ki hodijo na morje 4 krat letno, delajo boljša dela kot mi in res sama uživancija jih je. Če bi blo tako bi se jih moralo omejevati ja ampak jaz pač ne vidim jih tako, ker moramo biti realni.

Pa še to samo da dodam. Primer letnega izplačila 6 milionov ali celo 15. A res lahko to očitamo študentom ali pač državi zaradi neučinkovitega nadzora sledenja in preprečevanja problematike? Ker tukaj gre za očitno izkoriščanje zakonskih lukenj za davčno utajo. Torej a je res problem v študentih samih?

Pa glede teh nazivov ki bi dejansko še podalšali današnji štiriletni uni študij iz 4 na 5 let in ne ga skrajšali in podobne stvari... to se pač mora nekdo z vlado pogajat ki ima moč ker zagotovo bi drugače prišlo do še večjih zlorab in nejasnosti. In dokler nebo popolnoma jasno študentom kako pa kaj saj se nenazadnje to tiče njih in oni morajo vedeti pri čem so saj se gre tukaj le izklučno za njih sem tudi na njihovi strani.

Dolg sestavek res samo pač dost je o tem za povedat... pa še kaj bi se dalo.
Have a nice day.

Stajerc ::

Ce pa kdo ve za konkretno pranje denarja, krajo, utajo davkov... zakaj tega ne ve potem tudi država in poskrbi za preganjanje le teh dejanj? To je povsod in ne samo pri študentskem delu in pol pač ukinimo državo....

Če so nepravilnosti naj se rešijo ker se morajo in ni treba zato uničit ŠOS pomoje da bi to dosegel.
Have a nice day.

Daedalus ::

Koliko sem jaz zasledil bi študentje bili pripravljeni celo sprejeti ta sklep 3 mesece ostalo davki plus pokojninka doba ampak šele ko bo 20.000 novih štipendij in nič prej. Torej počakajmo na drugo šolsko leto in če bo 20.000 novih štipendij bo zagotovo tudi ŠOS malo popustil.Upam da ne preveč. Nevem zakaj pa bi dal nekaj svojih pravic dobrodušno državi?

ŠOS ni v položaju izsiljevat KARKOLI. Preprosto ni, ker ŠOS ni zastopstvo vseh študentov. Oziroma je po ključu GZS-ja - in to je obvezno članstvo. Še manj je ŠOS v položaju metat miljone stran za neuspele proteste. Ob tem, ko je že sam v rdečih cifrah in to ob dejstvu da tala 3 miljarde naokoli in da ma IIRC okoli 100 -130 miljonov lastnega proračuna. Njihova pogajanja niso uspešna, ker ne delajo nič drugega, kot da ZAVAJAJO in IZSILJUJEJO. Pogajanja, v kateri ena stran že vnaprej napove, da se o nekaterih zadevah ne bojo pogajali - niso pogajanja. In ja, JJ si tule zaluži eno (redko) pohvalo, ker je lepo povedal - Kaj bi pa še radi? Saj res - kaj bi ŠOS rad? Poglej si sistem financiranja ŠOS-a pa ti bo kmal jasno, kaj. Hint - financiranje je odvisno od obsega študentskega dela.

OK, bi ble izgube, seveda. Marsikje je denar iz koncesijske dajatve omogočil zagon raznih projektov in programov za mlade. Recimo tule pri nas tudi. Ampak - kdor se znajde, lahko živi normalno tudi od razpisov, ki jih je ogromno, od MSS-ja, programa Mladina (v okviru tega programa je na voljo OGROMNO sredstev, ki se jih nikol ne porabi do konca), pol je tu sodelovanje v razvojnih programih, mladinske izmenjave (se da s pametno organizacijo del sredstev lepo prihranit), sodelovanje na razpisih EU, razvojni skladi, financiranje s strani občin... Tako da konec sveta to ravno ne pomeni. Je pa lažje dobit z neba par deset/stotisoč SIT/mesečno, se strinjam.

Realnost povprečnega študenta je pa najprej študij. In to ti govori en primerek, ki si v velikem % sam financira študij, ker pač nimam bogatega očka/mamice. Ki ga je, ker je to pozabil, tudi malo zabluzil in podaljšal. Če folk hoče delati, bo našel način, z študentskim servisom al pa brez. In ni problem študentsko delo kot tako, ampak ZLORABA študentskega dela. Ob uvedbi slavnega Rop-Mramor zakona, ki je uvedel 25% obdavčitev dela, je preko noči upadel promet študentskim servisom za okoli 30%. Zakaj le? Tisti, ki delo nujno rabijo, so delali naprej, pač jebat ga, 25% manj, ampak denar rabiš. Torej to vodi na samo en pameten sklep - ene 30% $$ ni bilo nujno potrebnega, ampak je bil čisto oportunistično naravnan promet v izogib davkom. Ko se temu ni dalo izognit, so nehali. Pa tako by tha usput - tist zakon je bil precej slabši od trenutnega predloga, ker je samo pobral provizijo za državo, v zameno pa ni dal ničesar. Tako da o državnem pohlepu v tem primeru težko govoriš, oziroma je prisotem v precej manjšem obsegu, kot prej. Več študentskih postelj? Da bojo prazne čez par let, kot se praznijo dijaški domovi (hint - padanje natalitete)? O raznih zastonj prevozih ne bomo zgublali besed, ne? Boni nimajo veze s to mineštro, to menda vemo? Študij kot pravica? A pol ga lahko zahtevajo tud tisti z IQ količnikom 75? Ker jim trenutno grdi šolski sistem to onemogoča? Zaposlitev pol leta po diplomi? Ma ja...smeh. Šolnin tud uradno ne bo (izredni pa v jok pa n drevo, ker bojo še naprej plačevali nadstandard fakultet). Kaj še?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

TRIROG ::

Bravo Dedalus...

Stajerc ::

Realnost vsakega študenta je študij ja. Je pa tudi njegova materialna priskrbljenost in kritje stroškov ki nastanejo zaradi študija. Če študiraš do 24 leta pač moraš delati ane. Al se vsi zanašate na očke pa mamice da vam vse plačajo? Kaj pa tisti ko jih nimajo oziroma še oni sami sebi nič ne morajo plačati?

Vsi programi ki so ki si jih naštel pa bom samo tako rekel. Edino študentski servis stoji sredi maribora z ponudbo nižjih del ampak vseeno greš po napotnico in greš delat čeprav naporno in slabo plačano delo. Vsi programi ko ti pa nekdo nekaj da in so za malo število študentov so pa kapljica v morje zame. In povprečnemu študentu niso dostopni oziroma niti ne ve za njih. Ponavadi so tudi ciljani se pravi za določene skupine študentov.

Ljudje smo si različni in nekateri hočemo delat za svoj denar in hočemo sistem kjer delaš in zaslužiš kot pa da ti nekdo daje in ti potem še to očita.

Dejstvo je da nekateri morajo in nekateri hočejo delat ob študiju ker pač nočejo do 24 leta zizat domačega mleka. In mislim da so taki študentje bolj zreli in z več izkušnjami. Če ne druga dobijo vsaj nekaj prakse katere v šolskem sistemu ni NIČ.

ŠOS pa bom čisto tak rekel. Eni se pač sprenevedajo da jih ni. Ampak so in očitno imajo zakonsko podlago da obstajajo zato je o tem nesmiselno debatirati.

Zakaj pa je potem vlada pristala na to je osebna ocena 85% vseh zahtev že zaenkrat če ne celo več? Če niso in nimajo podlage in nevem kaj vse. Seveda so in glasni so in učinkoviti pri svojem početju.

Če sem prav razumel so ostanovljeni na podlagi zakona in so čisto zakonski in legitimni partner za pogajanja in to je uvidela tudi vlada. A mislite da brez njih da lahko vlada kaj odločilnega izpelje?

Tukaj se vrjetno vsi strinjamo da gre izključno za eno stvar. Za obe strani. In to je denar.

8 milijard če sem prav razumel. Izključno to je težava. Mičo in P.damjan in podobni pač hočejo to dat v državno blagajno in sami določit kam se kaj namenja in zagotovo si upam trditi da nebi šlo v radio študent maribor, gradnja domov, prireditve... nevem kaj vse ampak bi šlo kam drugam. Če ne druga v požrešno administracijo. In zdaj a ni isto če svoje oslužbence plačuje ŠOS ali pa jih Država? Ker ti oslužbenci pa plačujejo davke in država z tega vidika nič ne zgubi.

Kot družba pa se mi zdi nesmisleno omejevanje dela. Kje je tu logika. Saj posledica dela ni samo fiskalen učinek ampak množica opravljenih storitev, novih proizvodov novih idej...

Zdaj pa vprašanje ker ne vem zakaj se ta denar troši. A mislite da bi vlada res bolj učinkovito uporabila ta denar če bi ga dobila? In če bi vseh 8 milijard šlo za študentsko problematiko?

Oni pač so (ŠOS) tako kot so razne druge agencije al kaj so v tej državi in bodo še naprej ker so interesna skupina ki ima podporo neke količine ljudi ki pa ni zanemarljiva. Podobno kot upokojenci.

Sprenevedanje je da se ne upoštevajo popolnoma enako kot sprenevedanje da se ne upošteva sindikatov.

To so tako trdi temelji da še 10 vlad nebo teka izpodrinlo pa neglede kaj si posameznik med nami želi.

Zato naj naredijo kaj pametnega vsi skup ko pa da se lotijo kot šolarčki vse spreminjat. Vidi se da je to zelo mlada vlada ki se pač mora vse na novo naučit. 15 let so pač zadaj.

Jaz mislim da tresla se je gora rodila se bo pa miš. tako je ponavadi pri takih stvareh.

Osebno ne razumem pričakovanja nekaterih da bo nekatera interesna skupina se kar tako zlahka brez naporov odpovedala določenim pravicam. Zakaj se le bi? Za skupno dobro?

Nekatere moti ŠOS zgleda bolj kot vse ostalo. Torej rešitev? Spremenite ŠOS od znotraj da bo bolj učinkovit ampak prosim s konkretnimi predlogami ne pa s sistemskimi spremebami ker to je pač stvar ideologije in ne znanosti ne tržne in ne osebne kaj je bolje.
Have a nice day.

Stajerc ::

Glejte vsak sistem se mora spreminjati in prilagajati času. Tudi ŠOS ampak ta vlada ima prvič odnos da ga sploh ni drugič pa bi ga najraje porušila.

In ne rečem da se z nekimi reformami ne strinjam ampak prvotni predlogi ko so bili so pa nekateri zame nesprejemljivi ker jih preprosto ne vidim na tak način kot so bili predstavljeni.

In ŠOS pač ker je največji ima največji vpliv na te stvari in kot takega ga moram podpirati.

Kaj pa naj podpiraš drugega če ni nobene alternative in se ne strinjaš z nekaterimi temeljjnimi spremebami ki jih je hotela vključit ta vlada? Pol pa mi dajte alternativo ŠOS-a ki ima dejansko neko možnost za dosego cilja? Ni je.

Tisti ki se pa strinjate z reformami vlade v prvotni obliki pa vas očitno ŠOS zelo moti in to je povsem razumljivo in ni nič s tem narobe.

IN KAJ ME MOTI. SAJ GRE ZA SPREMEBE ŠOLSTVA TUKAJ AMPAK TO SO SPREMEBE NA ZUNAJ IN NA FINANČNI PLATI NAMESTO DA BI KAJ PAMETNEGA REKLI O SAMI ŠOLI IN KAKO ZANIČ JE SISTEM KI VLADA V NJEM.

MISEL DA BO PA TRG IN DENAR REŠIL TO PROBLEMATIKO JE PA PREPROSTO BLESAVA ŽAL.
Have a nice day.

Stajerc ::

Samo to še dodam pol pa sem zaključil.

Kako NEUMNO določeni ljudje in plehko gledajo na to če ga vprašaš:

Ti odgovori recimo:

"Včasih je bil socializem in je blo vse slabo danes pa je kapitalizem in bo zato kvaliteta"

In ker nisem pristaš ne enega in ne drugega si pač moram misliti svoje in molit da nena ki taki gumbci sedijo v parlamentu.

Potem pa še zadeva v stilu ko danes vsak trobi v svoj rog in vsi povdarjajo kaj je dobro in kaj ne. In v ozadju počasi ogotoviš da je glasen tako močno zato kerje tam interes = pri plehkih ljudeh denar. In to že v principu ne more bit res vse najbolše ker to če maš malo v glavi to kmalo uvidiš.

Primer:

Ko nekdo tako strastno povdarja kvaliteto in oh in sploh zasebne šole pol se pa osebno z njim pogovarjaš in vidiš da je to vse zaradi denarja in da je to izključni in edini motiv.

Ni vse tako kot sem opisal ampak eni so tak v tem da preprosto bi rabli psihiatra da jih ozdravi neke psihične bolezni ne pa da taki ljudje meni pravijo kaj je dobro in kaj ne in kak so kvalitetni in nevem kaj jaz pa vidim da se jim je pač malo zamračil um in nič drugega.
Have a nice day.

BluPhenix ::

Koliko sem jaz zasledil bi študentje bili pripravljeni celo sprejeti ta sklep 3 mesece ostalo davki plus pokojninka doba ampak šele ko bo 20.000 novih štipendij in nič prej. Torej počakajmo na drugo šolsko leto in če bo 20.000 novih štipendij bo zagotovo tudi ŠOS malo popustil.Upam da ne preveč. Nevem zakaj pa bi dal nekaj svojih pravic dobrodušno državi?

Si morda sledil kaj se je dogajalo na zadnjih pogajanjih z vlado? Vlada je ugodila skoraj vsem zahtevam ŠOSa, vključno z 20.000 novimi štipendijami, odpovedi šolnin in uvedbo nadzornega organa za visoko šolstvo!, a obenem želela omejiti delo na 120dni. V mladini sem bral članek, kjer piše, da je ŠOSu bilo sumljivo zakaj 120 dni, zakaj ni 100 recimo ali 150. No vsak z malo možgani bo ugotovil da je to zato, ker to znese 4 ure dela na dan oz, delo vsak drugi dan, tako da ma študent še nekaj časa za študirat. In kaj je rekel ŠOS? Nič pobrali so se ven, ker država ni hotela popustiti pri omejitvi dela. Ja zaradi 1 nesoglasja so protestno zapustili "pogajanja". Ja, to niso bila več pogajanja, ampak preprosto zahteva s strani ŠOSa, saj se navadno pri pogajanjih sprejema kompromise obojestransko, ne tako da ti postaviš neke pogoje nasprotna stran pa jim mora ugoditi. In pol naj še kdo reče, da se ŠOS bori za študente ...

Štajerc očitno si poln hypa, ki ga je nartosil ŠOS, saj podajaš enake argumente kot oni, brez neke konkretne argumentacije. Dej vzami si čas in vse skupaj še enkrat malo premisli.

In ŠOS pač ker je največji ima največji vpliv na te stvari in kot takega ga moram podpirati.


Ga MORAŠ podpirati, al ga podpiraš, ker se strinjaš z njmi?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

DavidJ ::

Kolikor sem razbral z oddaje Trenja, po kateri so lahko predstavniki ŠOSa odšli precej manj sklonjenih glav kot predstavniki vlade, ter Šosove torkove izjave za javnost, je bil na zadnjih pogajanjih kamen spotike praznina med 20.000 štipendij do leta 2010 in ukinitvijo študentskih servisov danes. Če drži podatek, da se 30% študentov pokriva stroške študija z delom preko ŠS, in verjetno drži, saj mu vlada ne nasprotuje, se mi zdi stališče ŠOS-a upravičljivo.

Dalje se tudi ne bi strinjal s tem, da je vlada pristala na zahtevo ustanovitve javne agencije za oceno visokega šolstva, saj ne bi bila sestavljena partnersko, kar je nekako glavna ideja za tem.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Ziga Dolhar ::

Samo ena 'misel'. Dvajset tisoč štipendij po recimo štirideset tisoč tolarjev znese letno slabih deset milijard, ne?
https://dolhar.si/

TESKAn ::

In? Našim vrlim oblastnikom je šla pllača v prvem letu 'na ablasti' gor za cirka 100.000 bruto. Pa se noben preveč ne sekira.

Sploh pa, si je kdo že naračunal, koliko stane študij enega povprečnega študenta, ki živi v Lj, ne žura ampak le pridno študira ter obišče starše recimo dva vikenda na mesec? Pride precej visoka številka. Študij pri nas je vse prej kot zastonj, če nimaš te sreče, da živiš v Lj pri starših.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bozickus ::

Ves ta cirkus se izvaja na le en cilj- toje DENAR.
Študentske funkcionarje ne briga navaden študent. Njih je prej strah tega, da se vse obdavči v štud.servisu in izven.

Žal pa je stvar taka; preveč študiranih, premalo storitvene dejavnosti.
Vsi bi radi čim več kasiral in čim manj delal.

Imam znanko, k študira horti-kulturo pa jo to sploh ne veseli. Šla je na študij le zato, da zagon čas in se "nauživa",

Bom pa tko rekel: na Zahodu študira folk k ima denar. Tist ki ga nima, pač je prepuščen samem sebi.
In ena nesramna a realna: u božju marter, študenterija kr neki zahteva, se piz...di, a večina jih vozi lušne avtomobile.
A k so zaprl Jutranko- se noben ni pobunu, al tobačno.
Kako imajo obraza zahtevat služno takoj po diplomi, a tle nekteri čakaj zabnhi

Daedalus ::

Nekatere moti ŠOS zgleda bolj kot vse ostalo. Torej rešitev? Spremenite ŠOS od znotraj da bo bolj učinkovit ampak prosim s konkretnimi predlogami ne pa s sistemskimi spremebami ker to je pač stvar ideologije in ne znanosti ne tržne in ne osebne kaj je bolje.

Takole bom rekel. Moja kilometrina v študentski politiki znaša štiri leta dela, od čisto lokalne ravni naprej, preko regijskega koordinatorja 03 regije, na ŠKIS-u sem bil v izvršnem odboru in varnostnem svetu, vabli so me tud v odbor za socialo in dve leti kot član nadzornega odbora ŠOS (tu, priznam, nisem veliko naredil). In tule govorijo moje izkušnje - ŠOS spreminjat pomeni spreminjat člane ŠOS-a. To znese friziranje "stare garde" treh ŠOU-ov in enega ŠKIS-a. Ob tem, da bo vsaki predlagani spremembi, ki bi odstranila kako nejasnost, fašeš poleno v gobec in grožnje (sem jih tud jaz bil deležen - takih s fizičnim obračunavanjem). Kak boš tako bando spreminjal? Če nimaš zakonodajne moči - je pač ne boš. Jasno? Tako da nehaj nabijat v tri krasne, če te scene ne poznaš. Jasno?

In ja, v primeru ŠOS je edina primerna sprememba sistemske narave.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

bozickus ::

Zdej ne vem, na koga je to letelo.
Če si, Dedal, bi v tem odboru pa onem, ziher nisi bil zastonj.
Če se ti je dobr godil, si vsekakor bil tiho in kimal in kasiral, a ne?
To je čisto normalno.
Poglej v politiki-pa sej a se sploh kdo grebe za druge, da bi pomagal izboljšat stanje ipd?
Seveda da ne. Ti povem, če bi jest bil tam gor, bi bil le še eno dodatno velko prase ob koritu.

Zanimiv, ful se galami za pravice, pa kolk denarja ni pa podobno, a menda je 19 miljonov šlo za organizacijo prosveda-štrajka.
Vlada bi morala obdavčit študentsko delo, obdavčit študentske org., vse, kar nosi denar.
In to s trdo roko-basta-nema, tko je in tko bo!
Potem bi se vsakem študentu šlo za to, da čimprej odštudira.

Če niste vedeli v Skandinavskih državah študent dobi kredit od države za š+tudij,odštudira in ko dobi službo, vrača ta kredit.
Pri nas pa nek ebiveter se zeza štiri leta, na račun države,pa bi pol rad še sužbo na pladnju.

Na črno sredo sem šel mimo Kongresca. In videl, kako večina štrajka z litrco v roki.

Pa še ena stvar-nihče se ne zaveda tega, da mu leta tečejo. Jest sm 27 let star in inmam skoraj osem let delavne dobe. Velik pa jih poznam, k so 28,30,33 pa nimajo meseca del.dobe, a so pa velik delal prek študenta.

Kriza, za take, pa bo, ko bodo prišli v leta za v penzijo it (če bo sploh še penzija) pa ne bodo imel let.


Konec koncev pa, sam da je žur in da je keš-nč druzga. :)

Daedalus ::

Če si, Dedal, bi v tem odboru pa onem, ziher nisi bil zastonj.

Delo na ŠKIS-u je blo tiste čase precej prostovoljne narave. Sem dobil konec (IIRC) 2004 pa neverjetne 100k SIT, za vso letanje sem pa tja po Sloveniji, priprave raznih pravilnikov, pa delo v raznih odborih. Preverljivo na ŠKIS-u.

Na ŠOS-u mi niso nikol izplačali enega samega potnega stroška, kot tudi drugim članom takratnega NO-ja ne. Če hočeš preverit - pejd na ŠOS vprašat. Kolko jih je stal prvi NO, ki itak ni mogo kaj dosti narest - ker razsodišča namerno niso skup spravli. Kaj več ko pizdit ne gre, v tem primeru. Pa ko boš že tam, jih vprašaj, kolko jih stane predsedstvo ŠOS-a, v katerem sedijo predstavniki študentskih organizacij, ki imajo svoje funkcije večinoma čisto OK finančno pokrite že na matični organizaciji, pol pa seveda še morejo za delo na ŠOS-u bogi revčki kasirat. Vprašaj tak by tha mim, kolko jih stane sekretar, ki ni sposoben v 1 mesecu dostavit zahtevane dokumentacije. Al pa če se še člani predsedstva vsake tolko totalno naliti prikazujejo na sestanke in pol zmerjajo vse ostale okol sebe. Sej nekje more biti zvočni zapis ene take zanimive seje, ko so do daske pijami Mariborčani delali sranje.

Samo kimal pa nisem nikol. Sem znal bit v izvršnem odboru hujši od onih v nadzornem. Lahko bi ti recimo povedal, kako se z enim stavkom osmeši blagajnika organizacije, ki rdeč ko paradajz nikakor ne najde ustreznega odgovora. Al pa kako je določen predsednik ratoval bled, ko sem htel kaj povedat. Al pa kako se je opozarjalo v zvezi s Tržnico, da naj se zavaruje ime, logo, ipd..., pa se je folk smejal. Leto kasneje pa se je organizator preselil na ŠOU Lj. Še kaj? O nevarnosti razpada ŠKIS-a, ker je določen presidente kampiral skupaj z določenimi klubi na škodo drugih? Al pa afera ŠOUP, ali zakaj ŠOULj noče od sebe dati sredstev, namenjenih tej organizaciji? Al pa o VIP pridobivanju službic/funkcij na študentskih organizacijah? Kritiziram lih zato, ker precej dobro vem, kako lavfajo zadeve. Precej boljš od tebe, pa še ostalih 99% primerkov na tem forumu.

Ti povem, če bi jest bil tam gor, bi bil le še eno dodatno velko prase ob koritu.

Ti ja. Nismo pa vsi praseti:D In ja - tak odnos uničuje tole državo. Ker je ene par ljudi sposobno kritičnega razmišljanja, ostali bi se pa takoj prodali, sam da so debele svinje pri koritu. Everybody elese is doing it, so why can't we pristop. Ki pa dolgoročno pomeni sam slabo, nič dobrega. Opazno na vseh ravneh.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

hamax ::

ŠOU se napaja od študentskega dela, se pravi, več kot gre dnarja čet servise, več pokasirajo. pa nima veze, če prek napotnce dela 50 letni možakar, da se davkom izogne.
to bi se prou lepo porihtal z omejitvijo dni.

js osebno ne poznam primerka, ki dejansko studira(in nima samo statusa studenta) in dela več kot 4 ure dnevno.

zato se mi predlog vlade zdi dober!!

klemen22 ::

Če delaš več kot 4 ure na dan je razumljivo da ne moreš uspešno študirati. Povsem se strinjam z vlado da omeji to na 120 dni. Na ŠOSu so pa sama govna.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

ksmith ::

@stajerc: napisal si ful neumnosti in ker se mi ne da ti odgvoarjat na vsako ti citiram dva tvoja stavka. videl boš, da imam prav in zato o vsem šeenkrat premisli:

Tudi ŠOS ampak ta vlada ima prvič odnos da ga sploh ni drugič pa bi ga najraje porušila.


Zakaj pa je potem vlada pristala na to je osebna ocena 85% vseh zahtev že zaenkrat če ne celo več?


Vlada nima odnosa... vlada je pristala...

No bom pa še to dal v premislek: vlada je pristala recimo na 85%, čeprav pomoje na več. ŠOS pa se ni prilagodil niti za 1%. Kdo torej nima odnosa?

podbevna ::

Ulčar je končno popušil. :D Skrajni čas. So ga štajerci odnesli...

klemen22 ::

Štajerci so CARJI. Tile v Ljubljani so pa :\ , v Kopru so :\ ITD.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

_marko ::

Po eni strani še razumem te ŠOSovce, da ne želijo omejitve dela, saj tako dobijo ogromno denarja.
Kdo bi se pa temu želel odreči, če se ne rabi. Iskreno.

Moti me predvsem to, da govori v imenu vseh študentov!
In najbolj me pa moti, da se ne govori o KAKOVOSTI študija.
Kurac pa študij, da lahko gre vsak študirat, če ni prvo dovolj kvaliteten.
Še vedno se čuti socialističen vpliv...yada yada yada...

Upam, da bo nov predsednik razmišljal bolj v omenjeni smeri, ne pa tako kot Ulčar.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Alexius Heristalski ::

Študentskemu svetu FDV vdrli na strežnik, domnevno zaradi nasprotovanja vladnim reformam visokošolskega sistema. ROTFL
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Stajerc ::

Deadalus tako bom rekel. Če si delal 4 leta okrog ŠOS organizacije razne stvari in opazil toliko in toliko nepravilnosti in trošenja denarja in so ti fizično grozili in nevem kaj vse potem vrjetno nisi bil edini ko se ti je to dogajalo in nisi edini s kritičnimi pomisleki do te organizacije.

Zato te vprašam a te moti samo barva "oblasti" v ŠOS ali dejansko njihova nesposobnost in kraja denarja?

Ker kot sem že rekel in še bom rekel enkrat: če se dogajajo nepravilnosti finančne narave, zakaj tega ni ugotovilo računsko sodišče in finančno ministrstvo ob vsakoletnih finančnih pregledih in poročilih ki jih je po zakonu dolžno opravljati?

Mislim a te moti politični program in miselnost ali pa dejanske nepravilnosti ki jih ŠOS izvaja?

Ker mene recimo tudi motijo recimo sodni zaostanki sodnikov pa vem da ni težava v tem da so "mafija" ki vleče samo denar in nič ne dela ampak so problemi drugje in če bi delal znotraj sodstva jaz kot posameznik tudi nebi mogel spremeniti sodstva do te mere da bi zmanšal zaostanke z lahkoto pa bi ovadil sodnika ki prejema podkupnine? Samo jajca moraš imeti in načela veš.

Razne trde, železne in nevem kake roke in politike bi vi izvajali na študentih pa pač je to vaše osebno mnenje in ideologija. Me pa zanima kako pozitiven dejanski vpliv bi imele določene vaše ideologije. Če še ne veste da ni težava v večji meri niti v študentih ampak v neprimernih šolskih programih. In če hočeš nekoga stimulirat samo z finančnimi pritiski kot bi vi delali potem pač niste za pedagoški proces. Žal. Saj če mate 16 let v povprečju vrjetno res ne.

Vsak se strinja da na zahodu je treba šolo plačat in da tisti ki imajo denar to sploh ni problem kateri pa ne pa se morajo znajti sami.

Zdaj pa nevem al ste vsi tako bogati ali pa vsi mislite da ste res se sposobni znajti sami in doštudirati? Ali pač vi niste doštudirali in ne privoščite drugim da bi?

Meni se ne zdi sporno to da ŠOS noče dati študenstskega dela prej preden nebo štipendij. Ker zgodovina za nazaj da vedno eno in isto ugotovitev. To kaj se vzame iz nekega sklada študentov ali kogar drugega nikoli v celoti se ne povrne za to problematiko.

Jaz sem zadovoljen da obstaja ŠOS. Ker deadolus če nisi mogel nič doseči kot posameznik v ŠOS a misliš da bi te kot posameznika upoštevala Vlada? Ta vlada je jasno dala vedeti da nebo upoštevala nikogar in da bo naredila kaj ji paše. A so naleteli na odpor in to mi je zelo všeč. Pač si nabira ŠOS politične točke če ne bi si jih pa negdo drug.

Jaz mislim da je fino da je velika in močna organizacija katera sploh lahko kaj zahteva od vlade. In da če bodo dali kaj vladi zastojn me bodo pač močno razočarali ker bodo pokazali svojo nesposobnost. Vsaj toliko koliko imajo morajo istržit ali pa še malo več. To je pozitivno za študente če še ne veste.

Rdeči križ in vse velike organizacije tudi ogromno denarja porabijo samo za lasten obstoj in tudi te firme plačujejo svoje strokovnjake po neki tržni vrednosti in to se nam čisto nič ne zdi sporno. Nevem zakaj bi se sekiral če je tako tudi v ŠOS-u? Pa se v rdečem križu tud nihče ne dere da zato ker ma direktor miljon plače da zato toliko revežev ne dobi olja in kruha.

Tako kot sem rekel ukinitev tako ni možna kar bi vlada tako ali tako naredila in s tem tudi ne sistemska preureditev.

Lahko se samo poreže peruti tistim ki se okoriščajo na ta način in to je tudi vse.

Lahko pa se naredi to kaj je tako aktualno dan danes. Da se vzame teh 8 mil. študentom in se jih da karitas.

Vsi majo svoje organizacije ki se bori za njihove pravice. Študentje pač hočeš nočeš imajo ŠOS. Pri sindikatih tudi večino časa se bojujejo za stolčke in jih vsi sovražijo(mo) ampak pač so in zagovarjajo neka načela in to je to. Pa jih nihče nebo ukinil ker obstajajo povsod neglede na sistem ali ideologijo ali nevem kaj.

Pa še samo to. Recimo da je ŠOS ostanek prejšne vlade in politike ste prav smešni če mislite da gre tukaj za kaj drugega kot za menjave. Isto kot vseposod drugje in v ozadju so samo novi obrazi ki so žejni oblasti. Vrjetno druge politične opcije a ne. In jih ne moti toliko sam ŠOS kot to da niso oni tisti prasci pri koritu. Tako da men je prav smešno včasih ko nekateri mislite da se bo ŠOS res ukinil ali da bo kaj bistvenu drugače zdaj čez noč.

Edit: Pa ti študentski sveti. Ko pa te slišim (ki so mimogrede glavni nasprotniki ŠOS) pa se derejo samo eno. In sicer to da vse denar dobi ŠOS oni pa nič. Torej a sedaj pa naj podpiramo študentje celo dve organizaciji v državi? Pač jim gre v nos to da sami niso prasci pri koritu (da uporabim to frazo še enkrat) takoj ko bi dobili denar pa bi bli popolnoma enaki kot je ŠOS. Al mislite da bi bli kaj drugačni? Lačni so oblasti in moči ker je zdaj pač nimajo. To je pa tudi vse.

Nebom več v tej temi debatiral ker se mi zdi nesmiselno.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Kaj jim očitate?

Moč, položaj, načelno držo, politično pripadnost...? To mene žal ne prepriča.

Finančne nepravilnosti, utajo davkov, nasilje, hude zlorabe, slabi programi za študente, popuščanje vladi? Če imate kaj navržite pa bom tud dam za spremebe in spremenil mišljenje drugače pa ker vas pač motijo boli mene k...

Politične igrice od katerih nimam koristi me pač ne zanimajo.

Edit: Če mora prasec jest naj pač je. Vseeno katere barve ali pripadnosti je. Da bi pa metal za nekoga drugega prasce od korite pa nisem neumen. Naj se pokopljejo sami če se imajo za kaj do takrat pa jim nimate kaj za očitat pomoje. Vsaj niso klečeplazci in ritolizniki kot nekateri naši politiki ki za v vrtec niso.

To pa je res blo z moje strani vse. Ker res kaj češ svoje mnenje 10 krat ponavljat če je 1 krat dovolj če ga tud malo poargumetiraš in nikol ne dobiš kontraargumentov ki bi te prepričali v nasprotno.

Edit: Prepričajte me da so slabi pa jih bomo zrihtali. Ne pa da me preprečujete da so slabi ker pač niso v skladu z vašo ideologijo in političnimi udejstvovanji.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Daedalus ::

Deadalus tako bom rekel. Če si delal 4 leta okrog ŠOS organizacije razne stvari in opazil toliko in toliko nepravilnosti in trošenja denarja in so ti fizično grozili in nevem kaj vse potem vrjetno nisi bil edini ko se ti je to dogajalo in nisi edini s kritičnimi pomisleki do te organizacije.

Zato te vprašam a te moti samo barva "oblasti" v ŠOS ali dejansko njihova nesposobnost in kraja denarja?


ŠOS letno kasira cca 130 mio SIT, pa so trenutno krepko v rdečih cifrah. Tolko o sposobnosti ravnanja z denarjem. Barva oblasti? Misliš dejstvo, da je ŠOS playground za različne podmladke, bojda v zadnjem času tud desne? Boli me kita za barvo oblasti, če je le-ta dobra al pa vsaj približno dobra. Ampak, ko si član NADZORNEGA ODBORA, pa ti PREDSEDSTVO ŠOS NOČE DATI NA VPOGLED določenih dokumentov, se pa rahlo zamisliš. Ti se ne bi? Ob dejstvu, da se skozi cel tvoj mandat zaradi obstrukcije organa, ki bi ga naj v prvi vrsti NADZIRAL, ne konstituira jebeno RAZSODIŠČE, da bi lahko ukrepal v takih primerih? No, torej? Lahko me obtožuješ marsičesa, samo de facto pripadnosti po barvi...tega pa ne delat, prosim. Resno.

Hočete še eno? Kako so bili določeni na novo sprejeti člani zveze ŠKIS 4 mesece brez denarja, ki jim PRIPADA, zaradi nesposobnosti takratnega vodstva te zveze? Kako se praktično nikol ni zloglasna celjska afera pripelala do konca, zarad napake predsednika ŠKIS-a? Pa popolne odsotnosti volje se ubadat s tem primerom? Kako so bli na račun tega celjski študentje (pa posledično tud širša okolica) NEKAJ LET brez denarja, ki jim PRIPADA? Začuda so letos celo dobili ta sredstva...začuda. Al pa recimo, kako razni oddelki po fakultetah dobivajo kak miljon tolarjev LETNO za PROGRAM od ŠUO Lj recimo, medtem ko slednji skuri 260 mio za REPREZENTANCO? Kar je baj tha usput več kot petina proračuna? Kak zavodi tipa K4 konstantno tičijo v konkretnem minusu? Kako se zasluži za življenje, če si v kakem upravnem odboru takega zavoda? Pa magari tam po liniji najmanjšega odpora pač po nareku dviguješ roko - to je pa tud vse?

Jaz mislim da je fino da je velika in močna organizacija katera sploh lahko kaj zahteva od vlade. In da če bodo dali kaj vladi zastojn me bodo pač močno razočarali ker bodo pokazali svojo nesposobnost. Vsaj toliko koliko imajo morajo istržit ali pa še malo več. To je pozitivno za študente če še ne veste.

Kolko sploh spremljaš tole sceno? Resno, kolko dejansko VEŠ? A ti nekaj povem? No, ŠOS je trenutno brez vodstva. Staremu jepraktično sredi pogajanj potekel mandat in valda bi blo boljše, da Ulčar pač spelje zadevo do konca. No, Mariborčanom to ni bilo všeč in ga niso podprli. Posledica? Ker izvolitev novega vodstva z vsemi razpisi in sestankovanjem traja (pa še izpitno obdobje je, tak da je uber zajebano, verjemi - sem bil tam in to videl, ne samo enkrat), je vlada lepo izkoristila praznino (ki so jo ustvarila trenja med člani ŠOS-a in to v kritičnem trenutnu) in je že predstavila v javnosti, kako bo lepo reformirala študentsko delo po svoje. Krasno, ne? Organizacija, ki razpade v KRITIČNEM trenutku je pa res nekaj, kar si študenti želimo in zaslužimo, mar ne? Tako da..so te že razočarali, sam očitno tega preprosto še NE VEŠ.

In problem članstva v ŠOS-u je isti, kot je bil problem GZS. Član si, HOČEŠ ali NOČEŠ. ŠOS je eden in edini in temu primerno se obnaša. Za en kurac, that is.

Jaz sem zadovoljen da obstaja ŠOS. Ker deadolus če nisi mogel nič doseči kot posameznik v ŠOS a misliš da bi te kot posameznika upoštevala Vlada? Ta vlada je jasno dala vedeti da nebo upoštevala nikogar in da bo naredila kaj ji paše. A so naleteli na odpor in to mi je zelo všeč. Pač si nabira ŠOS politične točke če ne bi si jih pa negdo drug.

A, všeč ti je to, da se pač upirajo? Si se kdaj vprašal, kaj pomeni slavna izjava Ulčarja o tem, da se o določenih zadevah ne bo pogajal? Takle bom rekel - če podpiraš upor zaradi upora samega...pol si nekje nekaj narobe razumel. Jaz nisem zadovoljen s takim zastopanjem, samo eni očitno nimajo istih meril.

Zdaj pa nevem al ste vsi tako bogati ali pa vsi mislite da ste res se sposobni znajti sami in doštudirati? Ali pač vi niste doštudirali in ne privoščite drugim da bi?

Delam, zato da lahko sploh študiram. Pa prav privoščim vsakemu, da mu ne bi bilo treba. Samo na tak način, kot to proba "dosečti" ŠOS... bo prej obratno. Zato takole z veseljem pizdim po tem forumu.

Ker kot sem že rekel in še bom rekel enkrat: če se dogajajo nepravilnosti finančne narave, zakaj tega ni ugotovilo računsko sodišče in finančno ministrstvo ob vsakoletnih finančnih pregledih in poročilih ki jih je po zakonu dolžno opravljati?

Njih vprašaj. Jaz (kot sem že napisal) do določenih dokumentov nisem mogel.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Go-ahead ::

Predlagam sprotno javno objavo (internet) vseh finančni prilivov in odlivov ŠOS-a. Pa naj jih nadzira komur se zljubi. Mogoče bi si lahko novo vodstvo to omislilo kot slogan za kampanjo. Kaj menite koliko glasov bi dobili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Go-ahead ()

Trubadur ::

Sej bo (upam) revizija ŠOS "poslov":)
Berite Thomasa!
««
7 / 7
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5713002 (11621) pirlo
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59889405 (71342) tx-z
»

ALI ima ŠOU kredibilnost zastopat študente?

Oddelek: Problemi človeštva
333980 (2573) BluPhenix
»

Peticija o obdavčitvi študentskega dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645674 (4484) Daedalus
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088356 (7230) GregiB

Več podobnih tem