» »

Črna sreda

Črna sreda

drejc ::

@sid: ma neeee... sj za une tanajbl nadarjene se bi dobil ali kadrovske ali državne štuipendije, seveda primerno velike za plačevanje šolanja oziroma tudi najem fleta za socialno ogrožene.

Ostali bi si kupili mesečno rento cca. 100k/mesec ki bi jo po petih letih od vpisa morali vrniti (po obrokih v recimo 10 letih) takole:
-1/3 vrednosti rente če narediš v rednem roku + še malo manj ako si delal za deficitarni poklic
-2/3 vrednosti rente če enkrat padeš (daljše odplačevalno obdobje)
-celo rento, ako rabiš za dokončanje študija več kakor 5 ali 6 let

Šolnine (ki btw tudi v Angliji ne presegajo močno čez 1000funtov/leto ako se odločaš racionalno) bi pač postale stvar naložbe, za katero bi starši ob rojstvu otroka namenili 1-3k/mesec v poseben fond, kar pa spet ne predstavlja neke hude obremenitve. Socialno ogroženi bi bili jasno oproščeni dela šolnine ali bi jo vračali šele po diplomi ali tedaj ko dobijo delavno knjižico.


(btw: gornje ni uradno, je samo ideja za 5 minut razmisleka)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

BluPhenix ::

Ki sploh ni tako slaba ideja. Jaz bi jo podprl, takoj!
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

WarpedGone ::

Sem malo prelil tele zahteve v $$$:

1. 20.000 novih štipendij:
20.000 štipendij X 50.000 SIT (štipendija) X 10 mesecev = 10.000.000.000,00 SIT / leto

2. višje subvencije za prehrano
20.000 študnetov X 1.500SIT (kosilo) X 10 mesecev X 20 obrokov = 6.000.000.000,00 SIT / leto

3.5000 novih študentskih postelj
5.000 (postelj) X 50.000 SIT (mesečna najemnina) X 10 mesecev = 2.500.000.000,00 SIT / leto

4. brezplačni javni prevoz
20.000 študentov X 3.000 SIT (karta) X 10 mesecev = 600.000.000,00 SIT / leto

Na ljubljanski univerzi je lani študiralo nekaj čez 50.000 študentov. Ocena 20.000 koristnikov teh uslug je po moje kar blizu realnosti.

To so le zahteve, ki se jih da enostavno prelit v številke. Skupaj se težke 20Mrd SIT letno, davkoplačevalcev je recmo okrog 1,5M. Samo te zahteve bi vsakega od nas koštale dodatnih 13.000 SIT na leto.

Ostale zahteve pa so tolk 'kr neki', da se niti ne da ocenit, kolk koštajo, če že niso kar dobesedn bluz (npr. zaposlitev v pol leta po diplomi).
Zbogom in hvala za vse ribe

BluPhenix ::

No, zgleda da bo vsak prispeval teh 13.000 SIT...

nekaj se premika... samo vprašanje če v pravo smer...

Novica na RTVslo
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

drejc ::

Bolognjska reforma brez širše privatizacije višjega šolstva, je kot sprememba barve žoge na fuzbalu. Pripomore nix h izboljšanju konkurenčnosti kvalite študija na Slovenskem napram EU ali celo proti svetovnim univerzam.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jest10 ::

WarpedOne: Za ceno najemnine in bona si pa le malo pretiraval:\

WarpedGone ::

Pretiraval kvečjemu navzdol.

Če je stvar subvencionirana, pomeni da jo plača država. Običajno kosilo, če ga morm plačat s kešom, se gible od nekje 2k SIT naprej, če je bon 500SIT pomeni da je država primaknila jurja pa pol.

Kolkr slišm je postelja v študentu okol 10k SIT. V privat sferi so najemnine sob bistveno višje. Spet je tuki država tista, ki doplača razliko od 10k SIT do 'polne'' cene.

Še kr trdiš da sm pretiraval?
Zbogom in hvala za vse ribe

jest10 ::

Trenutno država pri bonu primakne okoli 600sit in nič več. Kod pa ti ješ, da ne dobiš kosila pod 2 jurja?:D

mescaline9 ::

Tako ja, država da k bonu 570 SIT. Če bi vsi koristili vse bone, ki jim pripadajo, to pomeni, da država za prehrano študenta da na mesec 21x570 SIT=11970 SIT.
Pa ne koristijo vsi bonov in še zdaleč ne vseh, ki jim pripadajo. Tako da stane državo realno precej manj.

V študentu (Rožna) je povprečje stanarine 12.930 SIT; najcenejši dom je 8.390, najdražji pa 22.410 SIT.
Ekonomske cene v istem študentu pa so v povprečju 29.008 SIT, najcenejši dom je 20.686, najdraži pa 48.035 SIT.

Na trgu so cene podobne ekonomskim v domu, s tem da moraš prišteti še stroške.

Mi pa najbolj teži, da tisti bogataši, ki imajo stanovanje (ali celo več) v ljubljani oddajajo študentom brez prijave, tako da od njih nima država nič. Pa poberejo ogromne denarje. Naj država njim denar pobira, ne študentom.

Pa še nekaj. Če rečemo, da v lj čez teden živi 50.000 študentov in recimo, da je povprečje porabe študenta v lj okoli 70.000 na mesec, je to vrlih 3,5 MRD SIT, ki se vsak mesec steče v ljubljanske žepe. Pa naj bo teh 300.000. To je 12.000 SIT na vsakega ljubljančana.

Bodite nam hvaležni.

Camalotz ::

>Trenutno država pri bonu primakne okoli 600sit in nič več. Kod pa ti ješ, da ne dobiš kosila pod 2 jurja?

To sem se tut jaz vprašal... Pa tut, če je cena sobe v študentu 10.000, od kje ideja, da država primakne 50 jurjev.
Warped, si kdaj videl sobe v študentu? Ponavad sta po 2 not, se pravi 2x10k + 2x 50k (od države) je 120k! Če ti rata tisto luknjo
za tak denar oddat, te takoj najamem za posrednika pri oddaji nepremičnin, pa 50% od dobička marže dobiš...

Je pa predlog od drejca kar zanimiv, vreden 5 min za razmislek.

EDIT: Je Ibn Saba lepo razložil, kolk država primika, pa nisem videl prej, ker sem ravno pisal ta post

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Camalotz ()

WarpedGone ::

Ti resno misliš da se vsi stroški študentskih domov pokrijejo z stanarinami, ki jih plačujejo študenje?

Ti resno misliš, da mora bit cela Slovenija hvaležna, da lahko financira ljubljansko gospodarstvo v obliki davkov, ki se v obliki vsubvencij preliva v žepe parih privilegirancev v lj?

Ja. Komot je zahtevat tuj denar.
Zbogom in hvala za vse ribe

mescaline9 ::

Res je, vsi stroški se ne pokrijejo, pridejo pa manjši, kot če bi vsak živel na svojem, ker je ogrevanje in voda za en tak dom bolj poceni kot za 10 hiš. Sej razumeš kaj hočem povedat. Uglavnem, stroškov ni toliko, da bi prišel do 50kSIT, lahko pa prideš do 40 ajde. Kar je velika razlika.

In glede hvaležnosti sem imel v mislih lj folks, ki jim študenti iz periferije gonijo mesto. Sej gre denar tudi v obratni smeri, samo ta študentska renta ljubljani ni majhna. Samo to sem hotem poudarit.

Zahtevam pa denar najemodajalcev v ljubljani ja. Ker mi gre na živce, da imajo 100+ kSIT mesečne rente brez nobenega stroška (skoraj). In naša država je ekspert v nezagotavljanju kontrole. Ker niso znali kontrolirat kršitev delovne zakonodaje, so uvedli obvezen nedeljski počitek. Ker ne znajo uvesti nadzora nad posojanjem napotnic, hočejo ukinit študentsko delo. Jasen vzorec ne?:)

Te boli prst?
Odreži roko!

mescaline9 ::

Aja pa še neki. 2,5% od pridelka študentskega dela gre za gradnjo študentskih domov, ki je v stagnaciji že vrsto let. Sklepam, da gre ta denar (tudi) za financiranje obratovanja študentskih domov.

BluPhenix ::

Teh 2.5 procenta se preusmerja cv gradnjo dadnje leto in pol. Verjetno tudi vse prenove domov, ki jih je bila deležna recimo Rožna va zadnjih 2 letih niso zastonj.

Camalotz: verjel ali ne so tisto komercialne cene sob v štud. domovih. To je če živiš noter, legalno, a brez statusa. Se pravi poleti, ali kakšen drugi primer...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

WarpedGone ::

Skratka, z oceno stroškov niti nism tolk falil.

Če bi bil js Zupan, bi študentske zastopnike jasno vprašal: kje naj vzame ta denar?
Naj dvigne davke? Uvede nove davke? Naj se zmanjša socialna podpora? Otroški dokladi?Pokojnine? Subvencije v kmetijstvo? Komu vzet?

Ko so študentariji samo akontacijo nabili, se je že tulilo, da države pa že ne bodo financirali?
Halo? Kdo pa naj financira te dodatne privilegije?

Šolnine se mi zdijo precej poštena rešitev. Državno pipo lepo zapret al pa vsaj pripret. Obvezno pa uvest delujoč sistem kreditiranja šolanja z rokom odplačila vsaj 10 let, plus možnostjo odloga vračanja. Pač tudi ti krediti naj bodo na trgu in si naj konkurirajo. Kdor bo dal bolše pogoje, bo lahk potalal več kreditov.
Zbogom in hvala za vse ribe

mescaline9 ::

Seveda je za vsak dodaten strošek treba nekomu vzet, vendar to ni point zahtev. Zahteve so postavljene zato, da se ve v katero smer naj bi šli. Lahko postavimo tudi rok 2015 zaradi mene, naj pa gredo v to smer.

Obdavčit dobiček velikih firm, da ga ne bodo prelivale v beton (mercator/petrol etc), pa bo velik denarja priteklo. Zakaj mora mercator gradit vsako leto nove centre, pa petrol prenavljat bencinske na 2 leti? To je nesposobnost države pobrat davke kot se zagre. Pol pa morajo šparat na banalnih zadevah. MO ljubljana se pa tud požvižga na univerzo.

Akontacija je bil pa tako hinavska zadeva, da si zasluži malo besed. Ali ipak... Zakaj brezobrestno kreditirat državo? A jo bi ti? In to pri 73kSIT:) Ma dej no. Sej je jasno, da se država spravlja na študente, ker niso politično homogeni, kot druge interesne skupine. Nam je pa lahko jemat, ker imamo slabo javno podobo. Že ve država zakaj ravno mi. Akontacija pa ne bi rešila nobenega finančnega problema. Samo stabilizacija financ zaradi evra, nič drugega ni bilo zadaj.

In ko si imel v mislih kaj zmanjšat... ja pokojnine bodo prava stvar. Samo politično je nemogoče to pričakovat, ker pade koalicija. Lahko si greš pogledat prognozo UMARja glede deleža pokojnin v BDP. Da samo nakažem v katero smer gremo... do leta 2010 bodo imele 11,9% v BDP. Izdatki za terciarno šolstvo (javni+zasebni) pa naj bi po reformnem predlogu dvignili na 2% BDP do leta 2010.

Napoved UMARja za 2050 pa je delež pokojnin v BDP cca 21%. Na to so ekonomisti opozarjali že ob spremembi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, vendar je bil obstoj koalicije bolj pomemben od tega. Jahu!

Subvencije v kmetijstvo se lahko tudi zmanjšajo, ampak imamo spet napačno opcijo na vladi. Recimo en kriterij bi lahko bil, da nisi upravičen do povračila škode zaradi suše, če sadiš koruzo na preveč sušnem območju. Država se sploh ne ozira na geografske in podnebne razmere ob talanju subvencij, in to ni prav.

DSmidgy ::

Obdavčit dobiček velikih firm, da ga ne bodo prelivale v beton (mercator/petrol etc), pa bo velik denarja priteklo. Zakaj mora mercator gradit vsako leto nove centre, pa petrol prenavljat bencinske na 2 leti?
A potem naj država določa, zakaj lahko firme denaro porabijo ter jih obdavči več, če imajo več dobička? Na kratko ... si za uničenje zdravega dela gospodarstva.

Akontacija je bil pa tako hinavska zadeva, da si zasluži malo besed. Ali ipak... Zakaj brezobrestno kreditirat državo?
Narobe je, da akontacijo sploh vrnjeno dobimo - saj jo vsak plačuje, ki dela. 25% je malo veliko - dati bi morali stopnjo, ki je enaka najnižji na dohodninski lestvici.

mescaline9 ::

Zdravi del gospodarstva se preserava in investira v beton, zato da ne plačuje davkov. Dolgoročno od tistega betona ne bo nič. Ne zganjaj demagogije, da sem za uničenje. In naj začnejo podeljevati koncesije za gradnjo trgovskih velecentrov, ker dologoročno 5 velikih trgovskih centrov v lj nima kaj delat. Naj bodo trije in tisti naj dobro živijo. Zakaj mercator ne postavlja velecentra v avstriji, nemčiji ipd? Ker mu tam oblasti ne dovolijo, ker je teh centrov dovolj. Zato se pa širi na balkan, ker severno nima kaj iskat.

In da, firme z več dobička več obdavčit, jasna stvar. Tako kot folk. V pametni meri, se ve.
Akontacija 25% je overkill, sploh pri tako mizernih mezdah. Navadnemu delavcu teče delovna doba, študentu pa ne, delavec ima plačane potne stroške, študent ne, delavec dobi na dan 750 SIT za hrano, študent ne. A pol pa naj plačujemo tako akontacijo pri 73000? Sej zdej jo tudi, to be true, samo cenzus je šel na 100.000.

mescaline9 ::

Sej bom. Ne skrbi zame;) Končal bom celo leto pred mojo generacijo, tak da mam še naskok. In za razliko od marsikoga nimam namena vleči statusa čez potrebno obdobje.

Ni mi težko študentsko delo, tudi zelo zelo malo ga koristim. V študentskih letih pravzaprav sploh ne, ker se posvečam študiju. Hotel sem samo povedati, da študentsko delo ni čisto enako navadnemu delu z opisanih vidikov. Zato študentov tudi ne gre ravno enačiti z običajno zaposlitvijo.

Ne vem zakaj se spravljate name osebno;)

TESKAn ::

No, moja enovrstičnica ni bila namenjena nikakršnemu pumpanju mojega ega, je posledica tega, da mi gre na živce jamranje s strani nekaterih in pač vržem kako pikro pripombo. Zdej če sem te s tem užalil, oprosti, ni bil to moj namen.
Mi grejo pa na živce jamrarije, kako je država nefer do študentov - jih je tudi veliko nefer do države, ki vsakemu plačuje kar lepo vsotico/leto, ko študira.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

> Zdravi del gospodarstva se preserava in investira v beton, zato da ne plačuje davkov.

CK ZK in Politbiro tega ne bi dopustila, ane?

mescaline9 ::

Absolutno se strinjam. Sem pa že nekaj vrsti gor napisal, da država o zagotavljanju nadzora noče slišat nič, jamra pa glede zlorab. Tako je namreč z napotnicami in edini problem študentskega dela. Del diplomantom pač ne odvzemajo, saj na mesta, ki zahtevajo kvalifikacijo, ne moreš postavit študenta. Je pa pogosta floskula vlade tole.

Glede jamranja se strinjam, vendar imamo kljub "izdatni" pomoči naše države revnejše študente kot Latvija s pol nižjim BDP. Tudi v Franciji so študenti v bistveno boljšem položaju kot pri nas, pa so šli vseeno na ulice zaradi ene same ukinjene pravice. Pri nas smo neprimerno bolj samodestruktivni.

mescaline9 ::

Eh tomas... Za tiste, ki še vedno živijo v rdeče-belih časih res nimam pametnih komentarjev.
Če ti ni jasno, da smo vsi Slovenci in da bi radi najbolje zase in za svojo državo, se ti kar veselo barvaj še naprej:)

Vem zakaj si se obregnil na tiste stvari. Hotel sem poudarit, da podjetja zapravljajo denar brez potrebe. Sej ne rečem, da jih je treba izmozgat kot se je to počelo v bivšem režimu, potrebno je samo pobrati smetano. Naj gradijo 3 trgovske centre na leto, ni jih pa treba 5.
Vse v merah svobodne podjetniške pobude. Po tvojih merilih greš lahko komunizem očitat tudi ostalim Evropejcem.

Thomas ::

> Naj gradijo 3 trgovske centre na leto, ni jih pa treba 5.

Zgradijo naj jih za svoj denar toliko, kolikor mislijo, da je najbolj prav.

Ti pa s svojim denarjem naredi isto.

Ne pa da kličeš državo na pomoč, da bi preusmerjala denarne tokove drugih po tvojih idejah.

Thomas ::

> Po tvojih merilih greš lahko komunizem očitat tudi ostalim Evropejcem.

Saj jim ga. Državnosocialistično miselnost lahko očitamo večini EU držav.

mescaline9 ::

A si potem v svojem bistvu anarhist?

Sej jaz osebno nimam nič proti ameriki. Zaradi mene si lahko naredimo slovenijo še liberalnejšo od Amerike. Frankly, mi je vseeno v kakšnem tipu demokracije živim. Mi pa ni vseeno za vse tiste, ki pač nimajo mojih predispozicij. Tako socialnih, genetskih kot finančnih. Raje vidim, da sem enako reven kot moj frend, kot da bi on moral jesti drobtinice z moje mize ali obratno.

Za moje pojme nas je slovencev premalo, da bi se šli tako razvit kapitalizem. Pa sej tudi v prejšnji državi ni bilo vse slabo;) Zakaj torej prekinit in reformirat vse kar je od tam ostalo?

WarpedGone ::

Naj gradijo 3 trgovske centre na leto, ni jih pa treba 5. Vse v merah svobodne podjetniške pobude.


A ti v tem res ne vidiš protislovja?

Zakaj js, kot super uspešen trgovec, ki se valja v profitu, v eni mali vasi NEBI SMEL zgradit 10 nakupovalnih centrov, enega za drugim? Zakaj bi mi morala država to PREPREČIT? Če bojo v raku parih let vsi en zadrugim propadli, je to predvsem moj problem.

Če je denar moj, lahk z njim delam kar mi paše. Tut zažgem ga lahk, če sm tolk prfliknjen.
V zdravi državi oz. družbi, se mi bodo kvečjemu smejali in se veselili, ker se bom odstranil s trga in bo za druge ostalo več pogače.

Polaganje državi mandat, da ureja koliko ima ena firma lahko največ dobička in kaj lahko in kaj z njim ne sme počet, spada v čase, iz katerih smo hotl pobegnit. Ampak nas še vedno lovijo kot nočne more.
Zbogom in hvala za vse ribe

perci ::

Je offtopic ampak moram povedat, da denarja ne smes zazigati. Z ostalimi stvarmi se v nacelu strinjam. Urbanisticno nacrtovanje obcin je en velik biznis in lopovščina obenem.

mescaline9 ::

Warped: Niti ne. Zahodno in severno od nas že imajo tak koncept. Lahko bi se zgledovali po njih tudi tukaj in pridobili kak tolar v državno blagajno.

Če ti kot superuspešen trgovec zgradiš 10 centrov v eni mali vasi, boš poskrbel za to, da bodo vsi zaposleni prej ali slej izgubili delovna mesta, ostale pa bodo zgradbe, v katere je potrebno spet vložit denar, da se jim spremeni funkcija. Zato lahko država tebi pobere za 3 centre denarja in z njimi zgradi tej vasi novo šolo. Ti pa veselo postavi 7 centrov;)


Polaganje državi mandat, da ureja koliko ima ena firma lahko največ dobička in kaj lahko in kaj z njim ne sme počet, spada v čase, iz katerih smo hotl pobegnit. Ampak nas še vedno lovijo kot nočne more.

No evo, spet demagoški pristop. Pa kje si ti to razbral iz mojega teksta? Pravim ti samo, da naj naredijo lestvico. Zakaj pa je prav, da menedžer plača procentualno 2x več državi kot navaden delavec? Zato ker lahko in ker ga to ne omejuje. Enaka filozofija lahko velja za podjetja.

Recimo še ena politka, kjer bi lahko pridobili finance v slo je kazen v odvisnosti od premoženja. Ker mercedesi in audiji lahko šibajo 200 po avtocesti, moj twingo pa še 140 ne;)

WarpedGone ::

Ja, OK, podobno kot je prepovedano sežiganje zastave. Tle se zram vmeša odnos do lastne države kot take in njenih simbolov.

Edit:

Zakaj pa je prav, da menedžer plača procentualno 2x več državi kot navaden delavec? Zato ker lahko in ker ga to ne omejuje


Drugače povedano: nihče ne nuca več kot 100k sit plače. Po čemu že to smrdi?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

mescaline9 ::

No glej, da ti mirno razložim od kje smrad. Prišla sva na točko, kjer je odločitev stvar filinga in ne argumenta.
Očitno si za EDS ane? No jaz sem proti. Sem tudi proti ukinjanju socialne države. Ti pa očitno ne.

Evropa je najbolj zaželjeno področje za bivanje na svetu. Verjetno je velik del razloga v socialni državi. Vprašaj Američane kaj najbolj zavidajo Evropi.

Parafraziral si pa čisto narobe. Jaz nimam nič proti, da g.Menedžer zasluži 10-kratnik plače delavca. Samo delavcu vzet 40% ali pa menedžerju je velika razlika.

BluPhenix ::

LAhko bi šli te stvari debatirat naprej v eno od številnih tem, ki to že obravnavajo in pustila, da se tukaj naprej odvija sebata o študentih, njihovih predlogih in reakcijam države...

Ni treba še ene teme speljat na tako pot, jih je že dovolj IMO..
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mescaline9 ::

Se strinjam in opravičujem za hijack:) Bomo nadaljevali o študentih.

Glede črne srede bi zaenkrat rad povedal samo to, da je ves point tega zbora pokazati, da nekdo stoji za ŠOSom. Treba mu je dat legitimiteto, da se pogovarja v imenu študentov.
Naj razložim malo dogodke, ki so pripeljali do spremembe ŠOSove politike do vlade.

V letu 02 ali 01, v času sprejemanja novega zakon o visokem šolstvu, je prišlo do spora med predstavniki študentov in vlado. Sledile so demonstracije in ustanovil se je Svet za študentska vprašanja, skozi katerega so kasneje šli vsi zakonski predlogi, ki se neposredno tičejo študentov. V tem svetu sedijo predstavniki študentov, vlade, delodajalcev in univerze. Ta svet je deloval do nastopa nove vlade.

Po nastopu nove vlade se v dveh letih ni premaknilo nič. Svari stagnirajo na Svetu, zakonski predlogi, ki se uskladijo na Svetu pa romajo v vladno proceduro nespremenjeni in brez predlogov ostalih partnerjev. Tam vlada izigrava predstavnike študentov in druge partnerje. Ko se že nekaj dogovorijo in uskladijo, MVZT pošlje v vladno proceduro neusklajene zakone. V zadnjem letu pa je praksa taka, da se zakonov sploh ne usklajuje več. In zato se ŠOS sploh nima o čem pogajat. Zato so tudi zapustili sejo, ker jih vlada izigrava.

Vlada se s študenti igra iz več razlogov. Pomoje je glavni ta, da ne uživamo preveč podpore javnosti, da nismo politično homogeni in da nas formalno ne podpira nobena stranka. Zato vlada de facto ukinja Svet vlade za študentska vprašanja.

Bistvo shoda ni v zahtevah in v uličnem upiranju, temveč v tem, da študentje s svojo prisotnostjo damo ŠOSu legitimiteto, da se pogovarja z vlado o študentskih vprašanjih. Če shod ne uspe, se lahko še de iure poslovimo od Sveta za študentska vprašanja. Ne vem zakaj bi študentje to želeli, saj s tem izgubimo ves vpliv na zakone, ki se nas neposredno tičejo.
Žal se tukaj vmeša veliko skeptikov, še največ pa je tistih, ki jim študentske organizacije smrdijo zaradi korupcije v preteklosti. V bistvu nihče danes nima prave podlage za to, da šimfa čez ŠOU, ŠOS ipd, ampak se pri svojih argumentacijah opira predvsem na dogodke vsaj 5 let nazaj.

Kljub vsemu je zdaj čas, da se študentje zberemo na kongresnem trgu in pokažemo vladi, da smo tukaj, da smo enotni v tem, da si zaslužimo biti enakovreden partner, samo to in nič več.

Mati ::

Ibn Saba, nekako se ne morem znebiti občutka da nisi navaden študent, pač pa člen ŠOS?
Se motim, ali čemu drugače pregovarjanje ostalih, da se naj udeležijo nesmiselnih demonstracij, ki ne bodo ničesar prinesle. Ups, razen kranjske klobase in hladnega Laškega.

Thomas ::

Sem pobral enga štoparja par mesecev nazaj, ki je povedal, da je od ŠOSa. Rekel je, da jih nameravajo ukiniti, kar bi pa bila velika škoda, saj da "ne moreš verjet, koliko je ŠOS naredil". Sem hotu zvedet kaj, ampak po 30 kilometrih nisem, razen da naj grem pogledat na njihovo spletno stran.

Nisem še utegnil. Je kdo drug mogoče že kdaj naletel nanjo? Nej mau pove, kaj so naredili.

leonius ::

Poznam ŠOSove kalibre. In enkrat je en rekel, fantje, če izveste za kak fajn biznis, pokličite, denar ni problem!

Tako da, vse že pove to, da je direktor ŠOS 30 letni Ulčar in da je Tomo Juvan funkcionar že kakih 8 let in da je direktorica študentskega servisa dobila v darilo plačilo MBA študija.

Je pa res, da mladi funkcionarji, ki jih spustijo k koritu še ne izvejo vseh podrobnosti, ker o podrobnostih se pogovarja po "testu zaupanja" :\
IMHO

mescaline9 ::

Ne, nisem člen ŠOS:) Niti ŠOU.

Demonstracije bodo prinesle to kar sem povedal. Če ti ni mar za sodelovanje študentov pri snovanju zakonodaje, potem te ne morem nikakor prepričat, da se udeleži shoda. Tako preprosto je.
Čemu prepričevanje? Sem napisal čemu. Zato da pokažemo vladi, da nekdo za ŠOSom stoji. To je to.


Kaj je naredil ŠOS?
ŠOS je zrihtal demonstracije leta 02 proti uvajanju šolnin, izsilil oblikovanje Sveta za študentska vprašanja, ukinil akontacijo dohodnine lansko leto. To so tiste površinske stvari, ki si jih nemara opazil
Druge bolj pomembne stvari pa so subvencije za socialno šibke in aktivno sodelovanje na področju bolonjske reforme (ŠOS uči univerzo in ne obratno).

Vendar je ŠOS le krovna organizacija ŠOUlj, ŠOUM, ŠOUP in Sveta študentskih klubov, ki pa organizirajo celotno družabno sceno (majske igre, mortadeljada, škisova tržnica in manjše družabne zadeve), ki bi brez financ teh organizacij propadla. Te organizacije potem direktno in z razpisi financirajo še ŠOVZje, to so študentske organizacije posameznih fakultet, ki potem izvajajo svoje manjše strokovne ali družabne projekte za študente svoje fakultete ali pa tudi širše (seveda ob podpori tudi drugih sponzorjev, ker sredstva niso tako velika).
ŠOU lj ima recimo mednarodno pisarno skozi katero gredo vsi tuji študentje in jim nudi podporo pri iskanju stanovanja, zrihta študentsko izkaznico, bone, jim svetuje etc... Uglavnem en starting point za tuje študente.
Trenutno poteka projekt Mesec socialne in zdravstva v sklopu katerega je organiziranih več predavanj pa še druge stvari - link http://www.sou-lj.si/mesecsociale/
in nekdo mora to organizirat in plačat.
Pa subvencionirane imamo karte za praktično vse športne aktivnosti in kinote, s strani ŠOUlj to


Me zanima kdo nam bo vse to nudil, ko se bo država polastila 5% denarja, ki ga študentje pridelamo s svojim delom.



ŠOSovi kalibri:
Ulčar ima 30 let, oz 29, ker je začel študirat pri 25 letih. Prej je delal, da je zaslužil za študij. Sej ne moreš študija tolk vlečt, razen če pavziraš vsako leto. Študent na 4 letnem faksu ne more imet statusa več kot 5 let. Sej to je jasno, jaz ne vem od kje vam logika, da ta folk študira že 10 let. Mam pa jaz ene modele a faxu, ki so letos praznovali 10-letnico obstoja:) Status so pa vlekli nič več kot 5 let.
Besides naša država se rada obregne na dolgo dobo študija, ki je pravzaprav evropsko čist primerljiva, sam tukaj ji primerjava ne paše.


husler: A si ti mladi funkcionar, da veš kako je?

BluPhenix ::

Malo se motiš.

ŠOS leta 02 ni naredil dosti,ker so ga ustanovili šele leta 03. Prej je bil ŠOU in ŠOUMB. Ko sej je začela ideja o primorski univerzi se je pojavil ŠOUP in takrat so naredili ŠOS, ki bo nad vsemi tremi in bo torej usklajeval vse tri ŠOU-e. Na ŠOS se tudi deli denar, ki pride iz študentskega dela, prej ga je namreč delil ŠOU, lahko bi rekli da ne ravno pravično. ŠKIS je tudi "podrejen" ŠOS-u.

Študent na 4 letnem faksu ne more imet statusa več kot 5 let.

Motiš se zelo. Študent na 4 letnem faksu ima status lahko 7 let. 4 leta študija + 1 leto ponavljanja + 1 leto absolventa + 2*pol leta absolventa. NA FE, uni program, 9 semestrov - 4,5 let lahko tako večeš status 7,5 let.

Kako študiraš že 10 let... brez večjih problemov. Končaš en faks in se vpišeš na še enega. Poznam par ljudi, ki je tako naredilo. En ima 31 let in je normalno študent.

Dolžina študija ni ravno primerljiva. Ker se narobe primerja, ker so drugačni načini študija/statusa/semestrov, itd.

EDIT: zgoraj sem se malo slabo izrazil. Ustanovljen je bil že prej, vendar ga nihče ni j...l. Relevanco je dobil leta 03.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

mescaline9 ::

Res je. Sej funkcije ŠOS in "podrejenih" organizacij se pokrivajo. Fora je samo to, da ŠOS sestavljajo ljudje iz vseh ostalih organizacij, tako da je delovanje ŠOSa na lastno pest praktično nemogoče, ker je treba delat na matičnih projektih. Kjer pa pride do pogovorov z vlado, je ŠOS pravi predstavnik.

Glede dolžine študija lahko pri nas (farmacija) vlečeš študij max dve leti (ponavljanje+absolvent). Sem pozabil na absolventski status, res je. Tako da si lahko max 7 let noter (5+1+1). Brez ponavljanja pa 5+1+0,5. Samo te dve opciji sta.
Absolvent pa se ukinja, vsaj tako je slišat.

Luka Percic ::

Zakaj bi mogli pa (določeni) študentje kaj odločat? Saj niso v parlamentu!

Naj stranko sestavijo...

mescaline9 ::

Sej ne gre za odločanje, ampak za upoštevanje pametnih predlogov, ki jih lahko vključiš v zakon. Po tej logiki lahko odpravimo vsa usklajevanja, ki se sedaj dogajajo in pustimo vladi, da 4 leta dela kar ji paše. Recimo naredimo kolektivne pogodbe za zdravnike brez zdravnikov, kolektivne pogodbe za učitelje brez učiteljev, se ne pogajamo s sindikati itd.
Pol bomo/bodo pa demonstrirali in državi naredili veliko večji strošek, kot če se z nami pogovarja. Ima pa trenutna oblast res občutek, da je absolutist zaradi kakega sedeža v parlamentu več.

Študenti kot taki nimajo interesa vladat v državi, ampak le sodelovat pri pripravi zakonov, ki se jih tičejo. Za to ne rabiš politične stranke.

Thomas ::

Ni razloga pravzaprav, da bi parlamentarno demokracijo okraševali z raznimi grupami za pritisk, oziroma interesnimi organizacijami.

Vsak lahko pove kar hoče. Stvar parlamenta in vlade pa je, da ga posluša ali pa ne. Volitve so palica za oblast, sindikalne horde in podobni, so za samo zgago, ne za "korekcijo oblasti". Za to maš referendum. Naj zberejo podpise za referendum o njihovih zahtevah, če jih poslanci ne ubogajo. IMO jih tudi volilci na referendumu ne bodo. Se jim bo preveč zdelo, da je to na njihov račun.

Luka Percic ::

Mamo predlog. Če ga neboste upoštevali boste ob nekaj.

Hint; sicilija.

mescaline9 ::

Thomas: Zahteve so dolgoročni cilji, med njimi so bili mnogi obljubljani s strani vlade in za nekatere je bil tudi že podpisan sporazum z vlado. Prejšnjo sicer. Recimo nove štipendije in postelje, ureditev statusa študentskih družin, ohranitev sistema brez šolnin. Sedanja vlada pa se obnaša, kot da teh sporazumov ni bilo podpisanih. Zanjo je vse, kar je iz obdobja pred njimi preteklost. Vse je treba reformirat in postavit na glavo.

Ni potrebno ugoditi tem zahtevam, lahko pa gremo v to smer. Ni treba jutri dat 30 MRD sit za nove domove in štipendije, lahko pa damo čez naslednjih 10 let. Razumeš, da se pri tem ne gre za ultimat vladi ali naše zahteve ali pa protest? Dosegli bi radi, da so te zahteve dolgoročni cilji Slovenije.

Thomas ::

Vsak ima svoj spisek želja. Mnogi imajo veliko idej o tem, kako naj bi država preusmerjala dohodke.

Študentske postelje na primer, so pa po moje totalno out. To je bilo aktualno kvečjemu pred novimi fakultetami v Mariboru, Celju, Novo Gorico, Koprom ...

Seveda nekateri bodo še šli s hrbtom za posteljo, mnogi pa ne več. Tako da je to ena precej zastarela zahteva. Nemoderna.

mescaline9 ::

Ql, se lahko tudi ven vrže. Sej ne da so zahteve nefleksibilne. Radi bi samo, da vlada drži svojo besedo.

BluPhenix ::

Ja, Thomas ima prav. Naložba v postle v Lj bi bila zelo nefer, predvsem zaradi ostalih fakultet in nastajajoče univerze na primorskem. Še posebno na primorskem je malo kritično, ampak so se tudi tu znašli, lastniki namreč. Če maš keš odkupiš hišo, jo urediš v sobe in oddajaš 30+ študentom. Nek privat študentski dom. In glej to, cene sploh niso tako visoke.

Take stvari bi država lahko tudi nekako "podpirala". Pač ni ji treba graditi lastnih štud. domov. Bi lepo lastnikom dala kakšno olajšavo in bi bilo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Thomas ::

Ja. Ko država vsem vse zrihta, stanovanje, hrano, varnost ... se jim (utemeljeno) zazdi, da so pod stražo v gulagu ali kacetu.

Mati ::

Niti se ti naši vrli študenti ne zavedajo, da ves njihov luksuz mora nekdo plačati!

WarpedGone ::

Še več, del denarja, ki ga ŽE dobijo namenjajo za subvencijo kino vstopnic, smučarskih kart in podobnih "pomembnih pripomočkov za študij". Zraven imajo pa obraz na demonstracijah zahtevat še več denarja.
Zbogom in hvala za vse ribe


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5713002 (11621) pirlo
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59889405 (71342) tx-z
»

ALI ima ŠOU kredibilnost zastopat študente?

Oddelek: Problemi človeštva
333980 (2573) BluPhenix
»

Peticija o obdavčitvi študentskega dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645674 (4484) Daedalus
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088356 (7230) GregiB

Več podobnih tem