»

Sketchev članek o barvanju ohišij

Jaz - Z veliko zamudo končno objavljamo prvi sketchev članek, in sicer vodič po barvanju računalniških ohišij. Verjamemo, da je že veliko ljudi naveličanih nad bež barvo in da bi malo spremembe prav prijalo v vedno enakem delovnem okolju. Vse kar rabite, je za okoli 5 KSIT materiala, nekaj prostega časa in seveda sketchev članek.
Za tiste manj nadarjene, a željne posebnih motivov na ohišju, je poleti odprta tudi sketcheva moderska delavnica. Potrebujete le njegov e-mail in zajetno denarnico, njegova dosedanja dela pa vključujejo alien-wjevo in Sergiotovo kišto.

9 komentarjev

Majhna sprememba pravil

Slo-Tech - Zaradi odkritja določenih "lukenj" v naših pravilih smo spremenili člen o gusarstvu... Po novem se glasi takole:

Iskanje in oglaševanje nelegalne avtorsko zaščitene intelektualne lastnine je prepovedano. Kazen: razglasili vas bomo za Zobato OwcoTM, v primeru nadaljnjih kršitev pa boste razglašeni za GnojaTM.

Sprememba začne veljati takoj!

Dodali smo tudi 15. člen: Uporabnik s pošiljanjem svojih sporočil na stran Slo-Tech pristane, da ima Slo-Tech prenosljivo, neukinljivo, neekskluzivno in avtomatično pravico do uporabe (objave) sporočil. Slo-Tech ima prav tako pravico neobjave vsebine, ki je v nasprotju s temi pravili.Člen je bil zaradi vaših ugovorov malo popravljen. Sedaj se glasi:
Uporabnik s pošiljanjem svojih sporočil na stran Slo-Tech pristane, da ima Slo-Tech neprenosljivo, neukinljivo, neekskluzivno in avtomatično pravico do objave sporočil. Uporabnik te pravice ne more preklicati brez soglasja Slo-Techa. Slo-Tech ima prav tako pravico neobjave vsebine, ki je v...

50 komentarjev

Amazon bo prodajal tudi PC-je

The Register - Iz Amazon.com-a so oznanili, da bodo začeli prodajati tudi osebne računalnike. Za to potezo so se odločili, da bi končno zlezli iz rdečih številk ob koncu tega leta.
Osebne računalnike bodo začeli prodajati jeseni, čeprav natančnega datuma niso izdali. Znano še tudi ni, natančno katere proizvode in od katerih proizvajalcev bodo prodajali. Produkte pa bodo kupcem poslali direktno prodajalci.

0 komentarjev

Windows Messenger

ComputerUser - V novi verziji operacijskega sistema Windows, Windows XP, bo tudi nova verzija t.i. "instant messaging" programčka, imenovanega Windows Messenger. Ta program bo med drugim omogočal tudi glasovno in video komunikacijo med uporabniki, izmenjavo datotek, omogočal pa bo tudi dostop do drugega računalnika.
Windows Messenger bo vključen v Windows XP predvsem zaradi Microsoftove konkurence na tem področju, AOL-a in Yahoo Messenger-ja.
Več informacij o tem si lahko ogledate tudi na Microsoftovi uradni strani.

13 komentarjev

Klima za računalnik

vir: WCHZ
WCHZ - Poletje je nekako eden izmed največjih sovražnikov overclockerjev... če se pozimi trudimi zmanjšati temperaturo procesorja na 30 ali manj stopinj, se poleti le tolčemo po glavi, ko toliko znaša že sobna temperatura. Za mnoge je edina rešitev ustrezno odvitje sistema, toda bolj pridni se lotijo zanimivih projektov, kot je recimo mini-klima za računalnik. Stvarca je v bistvu zelo preprosta, saj potrebujete le peltier, dva hladilnika in ventilator. Peltier oddaja toploto na en hladilnik, drugega pa ustrezno hladi. čez mrzel hladilnik pa potem piha zrak, ki se ustrezno hlajen znajde v računalniku. Simple as pasulj! Moram priznati, da je tudi mene zamikala izdelava nečesa podobnega, saj so rezultati zelo...

5 komentarjev

Računalnik v steni

vir: HardOCP
HardOCP - Jao, računalnike smo že videli v kartonskih škatlah, potovalnih kovčkih, lesenih ohišjih, lego kockah, pribite na križ in tako naprej, toda to je menda prvič, da je nekdo računalnik vgradil v steno svoje sobe. Na žalost je zadeva spisana v enem izmed skandinavskih jezikov, toda slikice so dovolj univerzalne. Me prav zanima kako je z nadgradnjo in prezračevanjem .

11 komentarjev

Pokazatelj zasedenosti sistema

HardOCP - Na tej strani lahko zasldite zanimiv projekt nekega tipa, ki omogoča spremljanje raznih sistemskih spremenljivk preko LED diodic. Vezje z LEDicamo je nadvse preprosto, na računalnik pa se ga priklopi preko paralelnega vmesnika. S pomočjo ustreznega softvera (ledmeter-0.2 za linux in LEDMeter za Winse) tako LEDice prikazujejo zasedenost procesorja, pomnilnika, mreže in tako dalje, pač vse stvari, ki jih spremlja vaš sistem. Nadvse zanimivo!

3 komentarji

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev

Softwarski patenti

Linux Today - Spet nekaj pikantnega, tisti s slabo prebavo raje preskočite. Evrobirokrati bodo očitno spet naredili eno takšno cvetko, da bi se človek zjokal.
No kot verjetno večina slo-techarjev ve, imajo v ZDA kretenoiden sistem patentov, ki omogoča patentiranje največjih neumnosti. Mogoče ne veste, ampak Microsoft ima recimo patent nad vsemi spletnimi novičarskimi strami (slo-tech spada v to kategorijo), da o Amazonu in njihovem 'one click shoppingu' ne govorimo.
Skratka, vse bi bilo v redu, če bi lahko rekli, "naj bodo Američani glupi, ampak to se nas ne tiče". Napaka! Naši vrli evropski birokrati očitno popuščajo pritiskom ZDA. S tako imenovano Haaško konvencijo bodo uzakonili cenzuriranje interneta preko državnih meja.
Njihov moto je preprost: če je nekaj v Ameriki ilegalno, a v Evropi ni, potem mora tisti Evropejc, ki zadevo objavi na internetu, poskrbeti, da noben ameriški državljan do nje ne bo imel dostopa. Informacijska cenzura skratka. Osebno me stvar spominja na železno zaveso (prej...

5 komentarjev

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

Rambusovi načrti

X-Bit Labs - Rambus se je po težkih udarcih na sodiščih odločil svoje moči preusmeriti v prodajo svojega pomnilnika in ne razna tožarjenja. Ker so trenutno v precej nezavidiljivem položaju, so se odločili precej spustiti cene svojega pomnilnika. Tako naj bi se do konca leta cena RDRAMa precej spustila, pomnilnik naj bi veljal le 20% več kot SDRAM. Seveda je tako znižanje vitalnega pomena, saj je Pentium4, Rambusova glavna platforma, že začel odkrito koketirati z drugimi pomnilniškimi standardi, kar pomeni, da se kar kmalu utegne zgoditi, da bo RDRAM postal le še domena high-end strežnikov in igralnih konzol. Seveda je kaj takšnega za Rambus nesprejemljivo in edina rešitev so omenjena znižanja cen. Me prav zanima, kako bodo znižali cene v tolikšni meri, še posebej glede na nenehne pocenitve SDR in DDR pomnilnika .

0 komentarjev

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
 • Palomino jedro
 • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
 • 128KB L1 predpomnilnika
 • 256KB L2 predpomnilnika
 • notranja toplotna dioda
 • 266MHz zunanja frekvenca
 • SocketA podnožje
 • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
 • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
 • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
 • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
 • do dva Athlon MP procesorja
 • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

GeForce3 v nForcu

Slo-Tech - Na The Registerju se je pojavila novica o nadaljnjem razvoju Nvidiinih nForce veznih čipovij. V neuradnih pogovorih s predstavnikom Nvidie so tako izvedeli, da podjetje namerava integrirano grafiko nadgraditi z GeForce3 tehnologijo v roku 18 do 24 mesecev. Meni osebno se vse skupaj zdi zelo čudno, saj bi Nvidia po trenutnem polletnem razvojnem planu v roku dveh let napredovala že štiri generacije od GeForca3, kar pomeni, da bi takratno čipovje imelo nadvse zastarelo integrirano grafiko... Thnx OZZY!

0 komentarjev

1.4GHz Athlon + 950MHz Duron

Slo-Tech - AMD je danes uradno predstavil dva nova procesorja, in sicer 1.4GHz Athlona (TBird jedro) in 950MHz Durona (Spitfire jedro). Athlon je na voljo v obeh izvedenkah, torej s 200 in 266MHz zunanjo frekvenco, njega velikoprodajna cena pa znaša $253. Še zanimivost: procesorji naj bi bili v bistvu 1.5GHz, tako da tudi z navijanjem dobro kaže. Prvi primerki so brez kakršnegakoli višanja voltaže dosegli frekvence 1533MHz! Bodite pozorni na AYHJA oznako jedra. Tudi Duronček (sicer stanejo $122) je navijanju prijazen, toda nadvse očitno je, da je meja trenutnega Spitfire jedra nekje pri 1GHz+. Prvi primerki so tako dosegli 1150MHz, brez povišanja voltaže, seveda.
AMD je tako končno ujel rep Intelovih P4 procesorjev, kar se tiče frekvenc seveda. Tako bi primerjava med 1.4GHz Athlonom in 1.4GHz Pentiumom4 bila nadvse zanimiva, saj lahko procesorje končno primerjamo pri uradnih frekvencah. Thnx OZZY!

Dodatek: Pojavili so se tudi prvi testi novih procesorjev:

0 komentarjev

100x CD-ROMi

Slo-Tech - Podjetje Afreey je predstavilo še en mejnik na področju optičnih pogonov, in sicer svoj True-X DVD/CD-ROM pogon. Gre za trenutno najhitrejši bralnik CD in DVD ploščkov, hitrost pa si zagotavlja s tehnologijo True-X, ki smo jo videli že v Kenwoodovem 72x dirkaču. Skrivnost te tehnologije je branje z več laserji naenkrat, kar omogoča manjšo hitrost vrtenja ploščka s podatki, toda zelo velike prenose. Afreeyev izdelek tako DVDje bere s kar 25x hitrostjo, CDje pa s 100x, kar teoretično pomeni prenos 13.5MB/s. Žal podjetje nima nobenega zastopnika v Evropi, tako da OZZY (ki je novico poslal) priporoča čimprejšnjo nabavko kakšnega...

6 komentarjev

Sony in tiskalniki

Slo-Tech - Po zadnjih novicah naj bi se japonski velikan kaj kmalu lotil tudi proizvodnje tiskalnikov. Na področju, ki je že tako ali tako zelo konkurenčno napeto, nameravajo do leta 2006 ustvariti dobiček 2.5 milijardi zelencev. Do konca tega leta naj bi tako ugledali foto tiskalnik za digitalne kamere, pozneje pa tudi "prave" ink jet tiskalnike za domačo uporabo. Sony zaenkrat še ne razmišlja o proizvodnji laserskih tiskalnikov. Živela konkurenca... I guess . Thnx, OZZY!

1 komentar