»

Intel predstavil Thunderbolt 4

Slo-Tech - Intel je predstavil podrobnosti prihajajočega standarda Thunderbolt 4, ki je osnovan na specifikacijah USB4 in ga oglašujejo kot univerzalni priključek. Prek Thunderbolta 4 se bodo priklapljali monitorji, diski, zunanje grafične kartice, docki itd. Thunderbolt 4 bo združljiv s priklopi USB (tudi USB4) in Thunderbolt 3, zato bojazni o nezdružljivosti to pot odpadejo.

Thunderbolt 4 bo podpiral hitrost do 40 Gb/s, kar bo dovolj za hkratni priklop dveh monitorjev z ločljivostjo 4K. To je enaka hitrost, kot jo omogoča že standard Thunderbolt 3, zato je treba izboljšave iskati drugje. Prva bo že ta, da na Thunderboltu 3 niso delovali vsi monitorji v takšni kombinaciji, v novi verziji pa bodo. Intel pravi, da bo novi standard podpiral priklop naprav z največ štirimi priključki Thunderbolt 4 (kot vozlišče), kable maksimalne dolžine 2 metra, polnjenje, zbujanje računalnika in VT-d zaščito (DMA). Mimogrede, oba standarda (3 in 4) bosta imela oznako preprosto Thunderbolt, zato bo na prvi...

31 komentarjev

Nazaj h koreninam: računalniško ohišje od začetka izdelano doma

1

Slo-Tech - Slo-Tech ima svoje korenine v navdušenju nad strojno opremo, natančneje nad njeno zmogljivostjo. In to takšnem navdušenju, da smo se na začetku spraševali, kako iz drago plačanega mlinčka z navijanjem izvleči še dodatne točke v 3Dmarku, Quake-u, ipd. Z navijanjem je prišla potreba po dodatnem hlajenju in s tem predelavah grdih belih škatel, s tem pa potreba po znanju in izkušnjah. Na začetku je na naši strani mrgolelo »projektov« v katerih smo rezali luknje v ohišja, jih barvali in namestili vsaj 10 ventilatorjev in občudovali narejeno.

Sčasoma je ta del, podobno kot na drugih straneh s podobno tematiko, postal samo ena od tem zanimanja. Razlog je v vstopu mobilne telefonije, kamor se zadnja leta steka največ denarja za...

81 komentarjev

Novi USB-priključek bo obrnljiv

Dosedanji priključki

Slo-Tech - V USB 3.0 Promoter Group (ki jo sestavljajo Intel, HP, Microsoft, Renesas Electronics, ST-Ericsson in Texas Instruments) so napovedali nov priključek za naprave USB naslednje generacije (3.1), ki bo prelomil z združljivostjo za nazaj. Glavna novost, ki jo prinaša tako imenovan priključek tipa C, bo neodvisnost od smeri priklopa. Tako bo mogoče priključek s kablom zavrteti za 180°, pa ga bo še vedno mogoče vključiti, kar že velja za Applov Lightning.

Standarda za priključek C naj bi bil nared in dorečen do sredine prihodnjega leta, kar pomeni, da bodo prve naprave z...

59 komentarjev

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi...

13 komentarjev

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Seminar na temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo v soboto 6.7.2013 od 9:00 do 18:00 ure potekal seminar na temo temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij. Seminar je razdeljen na več logičnih delov:

1. zgodovina, razvoj, materiali in design tiskanih vezij v amaterske in profesionalne namene;
2. orodja za načrtovanje tiskanih vezij – primer Altium;
3. najpogostejše napake pri načrtovanju tiskanih vezij;
4. EMC in pravila pri načrtovanju tiskanih vezij;
5. RF elementi na tiskanem vezju;
6. priprava Gerber in vrtalnih datotek.

V okviru seminarja si bo mogoče v ponedeljek ogledati še proizvodnjo tiskanih vezij.

Prijave in več informacij na forumu društva.

6 komentarjev

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

engadget - Skupina navdušencev je na spletni strani za zbiranje financ za manjše, kreativne projekte Kickstarter predstavila Teagueduino (na sliki). Gre za posebno različico Arduinota, odprte platforme z mikrokontrolerjem, ki je namenjena hitremu, enostavnemu in poceni grajenju najrazličnejših možnih elektronskih napravic. Njegova glavna prednost je, da ne zahteva znanja spajkanja (komponente preprosto zaskočijo v vezje), programiranje pa mogoče kar čez poenostavljen vmesnik s pomočjo drop-down menijev, s katerimi se določene signale (npr. stikala) veže na sprožitev povezanih elektronskih naprav. Fantje so pripravili kratki demo, ki je uspešno navdušil tudi urednike pri Engadgetu:

.

Projekt je zbral...

44 komentarjev

Tipkovnica s sonarjem

Slo-Tech - Veliko nepooblaščenih dostopov v sisteme ni posledica kakšnih sofisticiranih vdorov, ampak zgolj izkoriščajo pozabljivost ali nespametnost ljudi. V boju proti klasični napaki, ko uporabnik zapusti svoj računalnik in se pozabi odjaviti ali sejo zakleniti, je podjetje Key Source International razvilo tipkovnico SonarLocID Keyboard.

Ta se na računalnik priključi prek USB-priključka, odlikuje pa jo vgrajen sonar. Ta neprestano preverja, ali je uporabnik za računalnikom. Če zapusti svoje mesto, priloženi program takoj zaklene računalnik. Ko se vrne, se lahko vnovič prijavi z uporabniškim imenom in geslom, prstnim odtisom ali bralnikom ID-kartic. Poleg tega lahko tipkovnico sprogramiramo, da ob vnaprej izbrani kombinaciji zaklene računalnik. Proizvajalec pravi, da...

14 komentarjev

Modifikacije ohišij na Campus Party EU

Slo-Tech - V Madridu se med 14. in 18. aprilom odvija Campus Party dogodek, ki med seboj združuje vrsto geekov iz cele Evrope. Del dogajanja so tudi modifikacije ohišij, ki so jih pripravili lokalni navdušenci. Za navdih Slo-Techerjem pri njihovih podvigih objavljamo nekaj njihovih stvaritev. Deborah je vložila 5 mesecev dela, da je s pomočjo papirja spremenila svoj računalnik v drevo. Chentinox je v svoje ohišje vgradil napravo za umetni dim in se skupaj zastavil kot...

13 komentarjev

"Skeniranje" z optično miško

"Skeniranje" z miško

Slo-Tech - Jeroen Domburg aka Sprite je na svoji spletni strani spritesmods.com pripravil kratek programček za vse tiste, ki imate dovolj denarja, da si kupite optično miško, a vseeno premalo, da bi si kupili skener.

Napisal je namreč programček, ki prikaže sliko iz 18x18 pixelskega CCD senzorja optične miške (gre za senzor ADNS-2610, ki ga imajo mnoge optične miške).


Z nekaj natančnosti je tako mogoče "poskenirati" miškino podlogo.

Če pa vaš šef namesto miškine podloge uporablja kakšne zaupne dokumente...

21 komentarjev

Antec predstavil miniITX Skeleton ohišje

Expreview.com - Antecov Skeleton, ohišje, za katerega so oblikovalci dobili navdih v, pri navijalcih zelo popularnih, bench mizicah, kljub težavam z montažo nekaterih procesorskih hladilnikov dosega zavidljiv prodajni uspeh. Zato se je Antec odločil razširiti linijo z manjšim, miniITX ohišjem. Jasno tudi tokrat nad matično ploščo najdemo, sicer manjši, 150 mm ventilator, ki bo poskrbel, da procesorju Atom ne bo prevroče, na matično ploščo z razširitveno režo pa bo mogoče vgraditi kartico polovične višine. Mini Skeleton-90 pride opremljen z 90 W napajalcem, poleg velikega, 150 mm ventilatorja pa spodnji oddelek, ki je namenjen podatkovnim nosilcem, hladi 70 mm ventilator. V...

18 komentarjev

Corsair z ohišji

vir: Hexus
Hexus - Corsair, prvotno specialist za pomnilnik, ki je svojo ponudbo razširil tudi z USB ključki in SSDji (oboje logična koraka glede na prvotno področje proizvodnje), tuji pa mu niso niti visokorazredni napajlniki in vodna hlajenja, se podaja na novo področje. Na CeBITu so predstavili svoje prvo ohišje, ki bo, kot je za znamko značilno, v višjem razredu ponudbe.



Prototip, predstavljen na CeBITU, bo pred končno proizvodnjo doživel še 20 do 25 sprememb, že zdaj pa je vidna smer razvoja. Ohišje je izdelano iz aluminija, 4 trdi diski so na pladnjih, ki jih je moč izvleči...

13 komentarjev

Scythe 12 cm ventilatorji na kupu

Silent PC Review - Ker se bliža poletje in je treba prepotene mlinčke v tem času še posebej dobro ohladiti, so ljubitelji tišine na strani SPCR pod drobnogled vzeli 12 cm ventilatorje proizvajalca Scythe. Kot ponavadi, na SPCR izvemo veliko o značaju zvoka, ki ga testirani ventilatorji oddajo, in razmerju med zmogljivostjo in jakostjo oddanega zvoka. Najbolj sta se izkazala modela Slip Stream SY1225SL12M in SY1225SL12L. Za primerjavo lahko uporabite njihov prvi in drugi obširnejši test ventilatorjev te velikosti.

0 komentarjev

Antec Performance One P182

MadShrimps - Antecovo ohišje P180 je eno popularnejših v višjem razredu, predvsem pri uporabnikih, ki jih zanima dober kompromis med kvaliteto hlajenja in glasnostjo delovanja. Podjetje se je zato odločilo, da ne bo poskušalo izumiti revolucionarnih novosti, ampak bo raje posodobilo obstoječ izdelek. Že na CeBitu so predstavljali nov model, imenovan P182.

Opisovalci na MadShrimps so si ogledali ohišje in bili z njim precej zadovoljni. Najbolj opazne...

0 komentarjev

Dell za 4.600 evrov nudi računalnik za (interaktivno) zabavo - XPS 720 H2C

ComputerBase - Dell je kljub nakupu proizvajalca (bolje sestavljalca) računalnikov, namenjenih za igranje, Alienware, ohranil svojo blagovno znamko XPS, pod katero ponuja takšne računalnike. Tako je pred dnevi ponudil model XPS 720 H2C, katerega centralno srce (v resnici štiri) bije pri 3,73 GHZ (pri Dell-u ne mislijo, da se navijanje začne doma). Visoko frekvenco so dosegli s termoelektričnim hlajenjem procesorja.



Nemalokrat se zgodi, da proizvajalci, kljub zasoljeni ceni takšnih sistemov, te nepravilno zmogljivostno uravnotežijo (npr. premalo diskovnega prostora, zvok prepustijo kodeku, ki stane po...

36 komentarjev

P182 Special Edition

AnandTech - Antec je posodobil eno svojih najpopularnejših ohišij, model P180. Predelana verzija sicer nima preveč bistvenih novosti, poleg nekaterih malenkosti (dodatna vodila za urejanje kablov, gumijasti priključki za vodno hlajenje, zunanji potenciometri za nadziranje ventilatorjev, ...) je najbolj očitna novost drugačna barva ohišja, ki ni več običajna, temveč gunmetal črna. Za bolj premožne je na voljo tudi omejena serija, ki ima poleg naštetega še popolnoma črno notranjost, vgrajeno prilagodljivo lučko za šarenje po...

22 komentarjev

Računalnik v bobru

vir: Gizmodo
Gizmodo - Med vsemi bizarnimi modifikacijami, ki so jih sproducirali bolani geekovski umi, se na lestvico top 10 gotovo uvrsti Compubeaver, celoten računalnik v telesu pravega pravcatega nagačenega bobra, o katerem poročajo na Gizmodu. Kasey McMahon iz Los Angelesa se nasploh ukvarja s precej šokantnimi umentninami, tokrat pa je, kot sama pravi, želela povezati svojo ljubezen do narave in odvisnost od tehnologije. V kosmatincu se skriva čisto spodoben sistem z...

71 komentarjev

Leteči glodalec

Crazy PC - Brez skrbi, ne govorim o letečih vevercah, ki bi bile za to stran popolnoma neprimerne, temveč o, za nas računalničarje (ter predvsem igralce streljačin), veliko bolj zanimivi novosti.

Le-ta je lebdeča miška. Prototip, ki so ga izdelali pri Crazy PC, tako popolnoma odpravi trenje, saj s pomočjo elektromagnetov lebdi približno centimeter nad podlago. Povsem igračarski je senzor premikanja, ki lahko zazna kar 6000 točk na palec. Miška ima standardno število gumbov (torej tri) in kolešček, za bling faktor pa poskrbi modra osvetlitev z LED diodami ter priložena podloga iz brušenega aluminija (ki tudi omogoča lebdenje).

Zaradi lahkote premikanja pa miška ni primerna le za igračarje, temveč tudi za obolele za artritisom.

Poraja pa se vprašanje, kaj se bo zgodilo nam uporabnikom katodnih monitorjev - se bomo počutili, kot da jemo mušnice?

15 komentarjev

Predelava Mac G3 ohišja za domovanje PC-ja, avtorja suntrace1

Slo-Tech - Slo-Tech je zrasel na entuzijazmu navijalcev in modifikatorjev, običajno so imeli/imajo staroselci ST-ha veselja do obojega. Da je modificiranje še vedno razvito, je dokazal suntrace1, ki je pred dobrim letom oznanil, da bo predelal Applovo ohišje G3 za domovanje PC-jevskih komponent.

Projekt je končan, v tej temi pa si lahko ogledate proces izdelave in fotodokumentacijo.



Čestitke in pohvale tudi iz naše strani!

4 komentarji

Router po vašem okusu

Gizmodo - Po poročanjih Gizmoda je TRENDnet začel z akcijo, v okviru katere nameravajo pobirati predloge uporabnikov (sodeč po nedavnih potezah Dell-a je to očitno popularna stvar) za izdelavo idealnega brezžičnega usmerjevalnika za igranje. V kratki anketi morate oceniti svoj igričarski nivo, nato pa oceniti pomembnost različnih funkcij, od QoS in podpore jumbo paketkom do kul izgleda ter utripajočih LED diod. Če ste dobre volje in verjamete, da bo TRENDnet resnično upošteval mnenja strank, si vzamite minutko in izpolnite vprašalnik.

7 komentarjev

Primerjava nenavadnih ohišij

Tom's Hardware - Dandanes običajne sive škatle za računalniške komponente ne zadostujejo več. Večina uporabnikov si želi za svoje ohišje kaj bolj barvitega, očesu prijaznega, standard ostaja le še oblika (pa tudi ta ima precej alternativ). Seveda nas tu in tam nas nekateri proizvajalci (oziroma pogosteje domači ustvarjalci) presenetijo tudi z nečem popolnoma novim in omembe vrednim.

Pri THG so recimo nekaj dni nazaj pod drobnogled vzeli štiri precej unikatna ohišja, eno izmed njih...

3 komentarji

Za skrajno resne oboževalce: Cooler Master Stacker 830 Nvidia edition

Cooler Master Stacker 830 Nvidia edition

Slo-Tech - Coler Master poznamo tudi kot izdelovalca dobrih ohišij. Še bolj bi sloveli, če ne bi pomembno število inženirjev pred leti CM zapustilo in ustanovilo svoje podjetje – Silversotne. Slednje, vsaj po mojem skromnem mnenju, načrtuje ohišja, povsem primerljiva z izdelki kralja tega posla – Lian Li-a.

Kakorkoli, CM se je odločil, da se vrne na stara pota slave, v ta namen pa mu služi družina ohišij Stacker. Zelo zahtevni uporabniki radi uvrstijo to ohišje na listek nakupov, ker so zelo prostorna in kot taka primerna za uporabo kateregakoli sistema hlajenja.

Po nekaj nujno potrebnih revizijah je CM skupaj z Nvidio predstavil različico, namenjeno kupcem SLi sistemov, saj prav ti...

4 komentarji

Naj modifikacja 2006, izbrana na strani Bit-tech.net

Dark Blade, avtorja G69T

vir: Bit Technologies
Slo-Tech - Na strani bit-tech.net so uporabniki izbrali najboljšo modifikacijo v letu 2006. To je postala Dark Blade, modifikatorja G69T. Projekt je bil začet v novembru 2004, končan pa leta 2006. Predstavlja nov val modifikacij, kjer se avtorji prav malo ozirajo na običajne industrijske koncepte in ohišje zgradijo povsem na novo.



Prej zapisano še posebej velja za drugouvrščenega (bitka za prvo mesto je bila zelo zelo tesna) WDM - Weapon of Mass Destruction,...

48 komentarjev

Thermaltake Mozart Tx: domovanje dveh računalnikov v enem ohišju

TT Mozart Tx

vir: Legion Hardware
Slo-Tech - Thermaltake je zaslovel kot podjetje, ki je ponujalo precej zmogljive hladilnike (še pomnite Orbe in serije Vulcano?), vendar prav po vrhu nikdar niso segli (Thermalright, Scythe). Kasneje so se posvetili tudi izdelavi napajalnikov, dodatkov za ohišja in, seveda ohišjem. Tudi slednja so med uporabniki precej priljubljena, vendar so tudi tu butični primerki (ki jih nudijo npr. Lian-Li in separatisti Silverstone) izjema. Izredno pohvalno pri tem podjetju pa je, da stalno predstavljajo nove in nove ideje, za svoje izdelke pa ne želijo vaših petletnih prihrankov.

Tako so pred kratkim na tržišče splavili, na prvi pogled čudaško ohišje, z imenom Mozart Tx. V 72 cm visok...

15 komentarjev

Napajalnik be Quiet! Straightpower 700W

Zrcalce, zrcalce na napajalcu povej...

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ob vedno bolj požrešnih računalniških komponentah potrebujemo vedno močnejše napajalnike, žal pa to ponavadi pomeni tudi večje oddajanje toplote in posledično potrebo po močnejšem hlajenju. A izjeme vseeno obstajajo -- nekateri proizvajalci se trudijo z izdelavo tihih produktov, med njimi pa je tudi podjetje be Quiet!, kar lahko razberemo že iz samega imena. Na techPowerUp-u so dobili v roke njihov model Straightpower, ki obljublja visoko izhodno moč, kar 700 W, z njim pa so bili nadvse zadovoljni. Izkazal se je za kvalitetnega po zmogljivostih, pa tudi svoje ime je več kot upravičil, saj je povzročal zelo malo hrupa. Priporočamo branje celotnega testa.

9 komentarjev

Napajalnik Corsair HX620w

Virtual Hideout - Ko slišimo ime Corsair, je naša prva asociacija ponavadi računalniški pomnilnik, a dandanes je možno uspeti le, če se neprestano širiš, zato se je znani proizvajalec podal še na druga področja trga. Začeli so proizvajati napajalnike visokega cenovnega razreda s popolnoma generičnimi imeni, enega njihovih prvih izdelkov so si ogledali na Virtual Hideout-u in bili nad njim izredno zadovoljni. Gre za napajalnik, ki ima vse dandanes zahtevane napredne funkcije -- visoko izhodno moč (620W), tih in učinkovit hladilni sistem, privlačen dizajn ter modularni način priključkov, navdušil pa je tudi v tejeso že prvič zadel v polno.

2 komentarja

Lian-Li PC-G50

Slo-Tech - Lian-Li je eden najbolj znanih proizvajalcev ohišij, njegovi izdelki pa dosegajo visoke ocene predvsem zaradi očesu prijaznega minimalističnega dizajna in precizne izdelave. XYZ Computing se je lotil enega njihovih značilnih aluminijastih modelov z imenom PC-G50. Ohišje je majhnega formata (mini tower), vključuje pa podoben koncept vgradnje komponent, kot smo ga omenili nekaj dni nazaj v novici o ohišju Sunbeamtech Zorro -- vse je zaradi boljšega hlajenja obrnjeno na glavo. Opisovalci so bili navdušeni nad kvaliteto izdelave, efektivnim hlajenjem in relativno nizko ceno, zmotila pa sta jih pomanjkanje prostora za...

9 komentarjev

Sunbeamtech Zorro

BigBruin - Na področju računalniških ohišij primanjkuje inovativnosti -- standarden razpored komponent šteje že dosti let, novejši izdelki pa ga delajo zgolj bolj dostopnega (kletke za diske, tirnice za pogone, pladenj za matično ploščo...), a revolucionarnih sprememb v konceptu ni in ni. Intel je nekaj let nazaj sicer poskušal z BTX-om, ki pa je generalno gledano kljub temu, da je bil dobro zastavljen, požel ravno toliko uspeha kot istoimenski Tomosov model.

A vendar se svetle izjeme vedno najdejo, številni proizvajalci so prednosti BTX postavitve komponent analizirali in jih poskušali udejanjiti...

10 komentarjev

Računalnik v steklenici whiskey-a

Metku.net - Čeprav se bo mogoče zdelo, da je Ballantines pričel izdelovati računalnike, temu ni tako. Medtem ko eni v steklenice vstavljajo miniaturne ladijce, je nek Finec vgradil računalnik v steklenico Ballantinesovega viskija. Specifikacije niso nič posebnega, je pa modifikacija vseeno vredna ogleda. Kot zanimivost naj samo povem, da je modifikacijo ustvaril med delovnim časom, ker je prosti čas doma raje posvetil novorojenemu sinu. [:D]



Na novico nas je opozoril tChr, za kar se mu neizmerno zahvaljujemo.

12 komentarjev

Popolnoma tiha zver

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so naredili zanimiv poskus, pri katerem so računalnik popolnoma pasivno hladili z oljem za cvrtje. Izbrali so trenutno najhitrejše komponente, ki so bile na voljo v trgovini, in jih vse skupaj, razen napajalnika in diska, zaprli v vodotesno (ali bolje rečeno oljetesno) ohišje ter ga napolnili z osmimi galonami (okrog 30 litrov) olja. Sistem se je v praksi precej dobro obnesel, testiranje je namreč pokazalo, da se zadeva ni grela nič bolj, kot bi se pri uporabi zračnega hlajenja. Vsi, ki bi podobno operacijo želeli izvesti doma, čimprej preberite originalen članek.

45 komentarjev

Najmanjši napajalnik - picoPSU

Bit Technologies - Med novostmi predstavljenimi na letošnjem CES-u se je našla tudi napravica, ki na prvi pogled spominja na navaden ATX 20 pinski konektor. V bistvu sicer res gre za 20 pinski konektor, le da tale ne izhaja iz napajalnika, ampak JE sam napajalnik.

Podjetje MiniBox je namreč izdelalo napajalnik izredno majhnih dimenzij z imenom picoPSU. Gre za 120 W napajalnik, vgrajen na sam 20 pinski konektor, ima pa še dva molex priključka ter priključek za disketnik, ter seveda kabel za priklop v električno omrežje.


Napajalnik je namenjen za sisteme, ki imajo na voljo zelo malo prostora za komponente. Povsem tiha naprava je sposobna poganjati brez večjih težav sisteme na Pentium-M in VIA C3 procesorjih. Zanj pa je potrebno...

44 komentarjev

Nextherm ICS 8200

Za vroče dni.

vir: Metku.net
Metku.net - Na MetkuMods so pripravili zanimiv test ohišja, omenjenega v naslovu (ne, ne gre za nov dodatek voznemu parku Slovenskih železnic, kot bi bilo morda možno soditi iz imena). Gre za nadpovprečno funkcionalno ohišje z dosti dodatki, značilnimi za višji cenovni razred tovrstnih izdelkov (kvaliteten napajalnik, nožice za boljšo stabilnost, dosti odprtin za ventilatorje, drsni zatiči za 5,25 palčne enote, sistem za pritrditev razširitvenih kartic, ...), ima pa tudi nekaj precej izvirnih lastnosti.

Najbolj izstopa klimatska naprava, ki zrak ohladi na temperaturo, nižjo od sobne, kar pripomore k hlajenju celotnega sistema. Princip delovanja te naprave ni kompresorski,...

9 komentarjev

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

Shuttle XPC SN26P

X-Bit Labs - Shuttle je podjetje, poznano predvsem po izdelavi majhnih in všečnih ohišij, v katera priložijo še napajalnik in matično ploščo. Prejšnji teden so predstavili nov produkt, XPC SN26P, katerega posebnost je v tem, da lahko sprejme dve kartici, ki delujeta v SLi načinu.

Kot je obče znano, današnji GPU-ji zaradi energijske požrešnosti (kljub temu, da se je nVidia odrezala in rešitve okrog G70 porabijo (malo) manj, kot tiste zgrajene okrog NV40) sprostijo precej toplote, ki jo je potrebno odvesti. Če le ne gre za vulgarno ohišje, pač pa za dostojen kos železa ali aluminija na mizi in pravilno uporabo...

50 komentarjev

Popolnoma tiho računalo

Hexus - Kako se znebiti ventilatorjev v PC-ju in obenem ne doživeti staljenja vseh najnovejših in najhitrejših komponent računalnika, ki so vas stale mastne denarce?

Ena izmed možnih rešitev je nabava ohišja TNN300, ki je nastalo v sodelovanju podjetij Quiet PC in Zalman. Samo ohišje je zasnovano tako, da zmore brez uporabe ventilatorjev odvesti toploto, ki jo sproščajo (pre)vroče komponente in jih tako neslišno ohlaja. Poleg tega je ohišju dodanih še nekaj bombončkov kot naprimer daljinski upravljalec, test in oceno pa si lahko preberete na Hexus.net

28 komentarjev

Silverstone Sugo SG01

Tom's Hardware - Silverstone je predstavil novo, iz aluminija narejeno ohišje, z imenom Sugo SG01. Po obliki sodeč bo ohišje tekmovalo s kockastimi (SFF), kakršna že nekaj let najbolj opazno ponuja Shuttle. SG01 ima pred tekmecem veliko prednost, sprejme lahko mATX matične plošče. Tako imamo na voljo veliko večjo in cenejšo izbiro plošč. Priporočena cena ohišja, skupaj s 420W napajalnikom, bo 190$.



Na trgu je prav malo SSF podobnih ohišij, ki sprejmejo mATX matične plošče. Prvo tovrstno ohišje je izdelal Antec, z imenom Aria, prav pred kratkim pa je Aspire predstavil zelo napredeno ohišje X-QPack, katerega test, si lahko preberete tukaj.

Koliko je SG01 večje kot običajno SSF ohišje? V članku na žalost niso...

7 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Lian LI PC-V800, HTPC

Lian Li PC-V800

vir: Tech Report
Tech Report - Lian Li, zanesenjakom poznan kot izdelovalec vrhunskih ohišij, je pred časom predstavil novo serijo, ki precej spominja na Applove delovne postaje G5. Podjetje je očitno navdušeno na idejno zasnovo, saj je trgu ponudilo novo ohišje PC-V800, namenjeno za HTPC - Home Theater PC. Kot naši bralci verjetno vedo, so ti računalniki običajno nameščeni v dnevnih sobah in morajo zato izpolnjevati določene estetske in oblikovalske zahteve.

PC-V800 brez težav sprejme matično ploščo ATX formata. Ohišje je sestavljeno iz aluminija, kar zagotavlja, da tudi brez dodatnega hlajenja dosega, v primerjavi s konkurenco, nizke temperature ob polni obremenitvi sistema.

Trg HTPC ohišij se je očitno prebudil. Vsa znana podjetja ponujajo svoje oblikovalske in funkcionalne...

12 komentarjev

Jakoslavova modifikacija: iz ATX v BTX

Jakoslav's BTX Chieftec

Slo-Tech - Jaka83 se je, kot sam pravi, malce naveličan stare modifikacije odločil, da iz starega legendarnega Chieftec-a Dragon BL naredim nekaj drugačnega. Ja, še vedno bo služil kot kišta za računalniške komponente, a tokrat rahlo pretresena in obrnjena na glavo. "Novo" ohišje zelo spominja na prihajajoči BTX standard.

Slike in krajše opise lahko poiščete v tej temi.

Vse pohvale tudi iz naše strani!

13 komentarjev

Modifikacija za bogove

Bit Technologies - Bit-Tech je ena najbolj znanih internetnih strani, kjer se pogosto pojavljajo modifikacije računalniških komponent, ki jemljejo dih.

Tokrat so se lotili izdelave ohišja po imenu Hypercube^2. Avtor je dobil idejo za modifikacijo v filmu Cube 2: Hypercube.
Po večmesečnem načrtovanju in izdelavi so objavili prvi del članka. Vsekakor lahko trdimo, da gre za eno najlepših računalniških ohišij. Preseneča predvsem natančnost izdelave, ter ogromno super idej, katere dodajo piko na i celotnemu projektu.

Ogled je vsekakor obvezen, priporočam pa, da si pred ogledom nadenete slinčke. ;)

30 komentarjev

Silverstone SST-LC 01S

Slo-Tech - Če naj HTPC služi svojemu namenu, torej predvajanju, zajemanju in obdelavi avdio-vizuelnih vsebin in ga želimo imeti v dnevni sobi, potem poskrbimo, da tudi na zunaj ne bo odstopal od naših pregrešno dragih komponent. Četudi se zdi, da so časi ohišij vulgaris že mimo, si nekako ne predstavljamo, zakaj bi (tudi) v dnevni sobi gledali pokočno, klasično ohišije.

Veliko podjetij (Lian -li, Cooler Master, Antec) tako vsem bodočim imetnikom HTPC ponujajo ohišja, pri razvoju katerih so celo odrinili denarce za oblikovalca. Na strani Hardwareecke so si ogledali ohišje podjetja Silverstone, model SST-LC 01S.

Vsekakor smo že videli bolj dopadljiv dizajn, denimo klasični CoolerMasterjev ACT-620. Ohišje predsvem navdušuje s tem, da je vanj mogoče namestiti običajno ATX matično ploščo in pri izbiri nismo skoraj nič omejeni.

Ko sem...

0 komentarjev

Orac^3

Slo-Tech - Zgodovinsko gledano je Orac3 računalnik iz britanske znanstveno-fantastične nanizanke Blakes 7 iz zgodnjih osemdesetih let. V kontekstu današnjega časa pa je to ime ohišja, ki ga je navdihnila ta nanizanka. Ohišje tako vsebuje vse kar bi človek pričakoval od takšne modifikacije in še kaj več. Največ pa seveda povedo slike in članek, ki natančno opisuje postopek izdelave.

22 komentarjev

Super Flower SF-609

Metku.net - Ob vročih dneh in še bolj vročih procesorjih je potrebno vklopiti tudi dodatne ventilatorje, da dodbra prezračimo naše segrete mlinčke in jih zavarujemo pred nepotrebnim zmrzovanjem ter pregrevanjem. Vendar pa znajo vsi ti mogočni ventilatorji povzročiti nezaželjen dodaten hrup, ki moti večino ljudi. V ta namen se na trgu dobijo posebne napravice, ki omejujejo vrtljaje ventilatorjev in nam tako omogočijo da si prilagodimo hitrost ventilatorjev (ter s tem zmanjšamo hrup) tako, kot nam najbolj odgovarja.



V ta namen so na MetkuMods preizkusili eno od takih naprav. Čarobna škatlica je namenjena za montažo v 5.25 palčno režo, vsebuja LCD zaslon za prikazovanje vrtljajev posameznega...

3 komentarji

Ohišje iz naravnih materialov

Bit Technologies - V svetu modifikacij največ veljajo modifikacije, ki so zasnovane in izvedene v domači delavnici. V take modifikacije je vloženega veliko truda in živcev, saj se človek neredko sreča s težavami in problemi, katere je treba rešiti na pameten način.

Tole ohišje je prav iz teh voda. Narejeno je iz lesa, z dodatkom pleksi stekla. Ohišje si je avtor zamislil sam, ter ga tudi izvedel z maksimalno natančnostjo. Članek, ki ga lahko preberete na Bit-Tech, govori o nastanku tega, postopku izdelave, barvanju določenih delov ohišja, ter reševanju nastalega problema pri izdelavi.

Avtor članka je za izdelavo porabil 5 mesecev (od začetka, ko je prišla ideja, pa do konca, ko je nastal končni...

17 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Oblecite svoj napajalnik še danes!

vir: Pimprig
Pimprig - Kabli, ki se razpredajo iz napajalnika širom ohišja, so eden izmed največjih preprek prostemu pretoku zraka, da o estetiki sploh ne govorim. Urejanje kablov je za večino prvi korak v vode modificiranj (temu posvečen članek je bil tudi eden prvih na našem preljubem Slo-Techu). To pa še ne pomeni, da na tem področju ni nobenega napredka. Najprej so bili tovraniško zaokroženi kabli, sedaj pa imamo že komplete z bužirkami. A za profesionalno izgledajoč izdelek ne potrebujete vse te navlake, le nekaj časa in razmeroma spretne roke. Kako se stvari lotiti, pa se lahko podučite na PimpRing.com.

1 komentar

S čim nad ubogo ohišje?

Grunt Ville - Ste ravnokar prebrali članek o krasni modifikaciji? Polni elana se podate novim dogodivščinam naproti, ko pa si prvič kritično ogledate svojo najnovejšo stvaritev, doživite hladen tuš. Kako to? Pa imate pravo orodje? Na GruntvillE so predstavili najpogostejša orodja, ki jih uporabljamo v naši "stroki". Četudi njih priporočila za nas niso preveč uporabna, saj večina omenjenih podjetji na našem trgu ni zastopana, lahko članek pomaga razrešiti dileme kako kakšno orodje, ki se ga kar naprej omenja, izgleda.

Če ne gre drugače, se da v trgovini svoje želje vedno izraziti v obliki "tistole tam".

0 komentarjev

Skaal-tel's All in Oneder Helmet

MODTHEBOX - Modifikacij v pravem pomenu besede dandanes že primankuje. Predvsem zaradi že izrabljenih idej in vse "modifikacijske krame", ki se je da danes kupiti v vsaki malo bolje založeni računalniški trgovini. Če vam primankuje idej in če ste se kdaj vprašali, kaj narediti s staro vojaško čelado, multimetrom, napajalnikom, "kretnico" (switch) ter še nekaj malenkostmi, potem si poglejte tale članek, v katerem je avtor vse prej naštete stvari vgradil v vojaško čelado iz druge svetovne vojne. Ideja je zelo zanimiva, in čeprav izvedba ni najbolj profesionalna, je vsekakor vredna ogleda!

2 komentarja

Mod miške

Slo-Mod - Vsakdo, ki premore optično miško je primoran, da ga ta glodalec gleda z rdečimi očmi. Za navadne uporabnike je to seveda dovolj dobro, a vendar kaj storiti, da bi vas vaš glodalec pogledal modro ali kako drugače? Na strani slo-mod je bilo v temi v forumu kar precej govora o tem in v procesu je celo neka miš srečala svojo mačko. Če bi radi tudi vi opravili takšno modifikacijo, si preberite članek, ki je nato nastal.

11 komentarjev

Napajalnik Tagan TG480-U01 480W

modtown - V današnjih dneh ni dovolj samo dober kos strojne opreme, če zanj nimam dovolj dobrega in močnega napajalnega vira za normalno delovanje. Večina napajalnikov "anonimne" izdelave nam tega danes ne more več zagotavljati (še posebej ne, če svoj mlinček navijamo), zato je treba poseči po boljših znamkah in bolj priznanih izdelkih.

Napajalnik Tagan TG480-U01 predstavlja zelo zanesljiv vir električne energije za naš računalnik, hkrati pa je že pripravljen na naslednjo generacijo matičnih pološč. Tako podpira 24-pinski priključek ATX ter dva priključka molex za naprave SATA in seveda še vse ostale standardne, ki jih danes najdemo skoraj na vsakem napajalniku.

Vseh 480 W se hladi preko dveh velikih hladilnih reber z dvema 80...

4 komentarji

Novo na Slo-Mod

Slo-Mod - Mokre sanje prvih ustvarjalcev in obiskovalcev Slo-Techa so bile v veliki meri tudi modifikacije računalniških komponent. Slo-Tech je v evoluciji postajal čedalje bolj splošen računalniški portal in tudi to je na nek način botrovalo nastanku portala Slo-Mod, o katerem smo že poročali.

Pridni ustvarjalci nekaj tednov stare strani so že spisali nekaj nadvse zanimivih člankov. Winsucker je ustvaril članek Vgradnja dveh napajalcev, Zupo vas bo seznanil s stvorom, ki sliši na ime Disk-o-tišalnik, S-Master pa je spisal navodila, kako spremeniti Herculesa 9800 v 9800 PRO. Seznam vseh člankov najdete tukaj, preberite pa si tudi predstavitev ekipe in pravilnik.

1 komentar

Borg ohišje

Slashdot - Če ste mislili, da ste z zadnjo vgrajeno neonko dosegli vrhunec modifikacij na ohišjih, si oglejte ohišje, ki ga je sestavil Xor’Arch iz CaseJunkies. Celoten postopek iskanja informacij in izdelave je avtorju vzel približno 9 mesecev, a rezultat je več kot vreden. Pa naj danes raje slike govorijo ...





Več slik in avtorjeve komentarje projekta pa najdete tu.

17 komentarjev

Zima vsak dan

Slo-Tech - Ekstremni pristopi k hlajenju niso domena daljnih krajev. Rednim bralcem oddelka Hlajenje in modifikacije našega foruma je gotovo znan Sharpov sistem hlajenja s spreminjanjem faze. Ako so vam tovrstne pošasti in fizika za njimi nepoznane, dovolite, da vas poprej omenjeni oddelek razsvetlji s temama Kako z kompresorskim hlajenjem in Water chiller!!!.

Niso pa hlapljivi plini in razvejana omrežja bakrenih cevčic edina ekstremnost, v katero se podajamo na sončni strani Alp. Mnogi smo se vdali in poteptali predsodek, da voda in električne naprave niso najboljši par. Toda v kolikšni meri stojimo za svojimi novimi prepričanji? Dovolj, da vodno hladimo napajalnik? w1n5uck3r že.

Čemu...

6 komentarjev

Dobro jutro, Slo-Mod!

Slo-Tech - Če se vam kdaj potoži za vzdušjem, ki je vladalo v zadnjih decemberskih dneh leta 1999, ko je Slo-Tech odprl svoja vrata, ali pa ga sploh niste doživeli, imate odlično priložnost, da to popravite. Priča smo lahko rojstvu nove slovenske strani Slo-Mod, usmerjene predvsem v modifikacijske vode. Fantje (če se za kakšinim izmed vzdevkov skriva deklica, se ji iz vsega srca opravičujem) pravijo, da spočetka upajo na vsaj novico dnevno, tako da jih velja občasno poklikati, ako čutite sušo glede tovrstnih novic pri nas. Vsekakor pa si preberite njihov prvi članek, Izdelava nosilcev.

Konkurenca je vedno dobrodošla, če drugega ne, se bo tako morda kdo od nas zavlekel pred tipkovnico in spackal kakšen nepozaben članek. (Dosedanje, nekoliko srednjeveške motode priepričevanja člankopiscev, kot ste najbrž opazili, ne delujeo ravno najbolje. Packi mi imamo predebelo kožo.) [;)]

17 komentarjev

Ohišje, prilagojeno vsakršnim potrebam

Viper's Lair - Ohišja že nekaj let niso le beige "škatle", temveč jih včasih krasijo tudi drugi barvni odtenki in dodatki, kot so pleksi okna in različni stilistični popravki. Modificiranje se razvija že nekaj časa in prinaša poleg preganjanja strašne monotonosti tudi unikatnost (in mogoče nagrado na Slo-Techovem LAN-u), ki daje vsakemu delu svojo "osebnost".

Lubic pa se razlikuje od ostalih konvencionalnih ohišij. Že ko ga dobimo, najprej pomislimo, da so nas oguljufali, saj se pred nami znajde majhna škatla, v kateri so zložene aluminijaste palice in gora vijakov in matic. Ohišje namreč lahko sestavimo povsem po svoji volji in ga oblikujemo po naših željah in potrebah. Oglejte si opis na Viper Lair.

11 komentarjev

Popotovanje v drobovje Gamecubea

Enscape - Kupite si novo tehnično igračko, jo vzamete iz škatle in ravno ko jo hočete priklopiti na elektriko, vas zamika želja po raziskovanju. Zanima vas, kaj se skriva pod sicer nedolžnim pokrovom napravice. A ko se lotite, ohišje noče in noče popustiti, začnete si puliti lase in pomislite celo o uničenju.

Tu vam lahko pomaga prijazen vodič, ki vas ne bo stal živcev in vas bo popeljal v drobovje Gamecubea. Največji problem pri odpiranju "lupne" ni eden, temveč so štirje (vijaki namreč), za katere potrebujemo posebno orodje, da jih odvijačimo. A z malo iznajdljivosti lahko premagate tudi to in se v notranjosti lotite različnih modifikacij.

5 komentarjev

Zalman "brezventilatorsko" ohišje

Nordic Hardware - Pridem domov, se stegnem pod mizo in preklopim stikalo na električnem razdelilcu. Prižge se računalo in kmalu zavihra še mojih šest ventilatorjev. Hrup, ki se pri tem sprošča, se lahko kosa z večjim sobnim ventilatorjem pri višjih hitrostih. Ugasnem tiste na ohišju, saj jih za deskanje po internetu ne potrebujem in kmalu slišim samo še glasbo iz radia, brez nadležnega vrtinčenja zraka. Navijanje ima svojo ceno. [:(] A obstajo tudi drugačne rešitve. Pred skoraj enim letom smo objavili slike doma narejenega ohišja brez vsakega ventilatorja (glejte povezani novici), tokrat pa vam predstavljam še industrijsko rešitev.

Zalman - sveti križar v vojni proti hrupu - nas zopet preseneča. Veliko je bilo špekulacij okoli tega čudeža moderne tehnike hlajenje, a izgleda, da se sanje uresničujejo. Popolnoma tiho delovanje omogoča njihovo 25 kg težko aluminijasto ohišje, ki je polno toplotnih cevi oz "Heatpipeov". Zadeva je sicer še prototip, a izgleda pripravljen na izdelavo. Za ceno €700 - €1000...

26 komentarjev

Barvanje z UV barvicami

Valley Forums - Morda malce bolj "rejversko" (rave - stil življenja in mišljenja) modificiranje računalnikov je barvanje z UV reaktivnimi barvami. Podnevi, ob ugasnjeni UV žarnici, bi ohišje s pleksi oknom lahko izgledalo precej neatraktivno, ko pa prižgete ČrnoLuč™, lahko računalnik zažari v vseh mogočih žarečih odtenkih fluorescentnih barv. Kratek članek so napisali na Valley Forums.

8 komentarjev

Modifikacije ohišij

Slashdot - Na ta počasen petkov večer vam ponujamo še nekaj navdušujočih modifikacij, ki potrjujejo, da modificiranje računalniških ohišij ni več zgolj zanesenjaštvo, temveč se že podaja v vode umetnosti.

Na osebni strani Johanna Grundstroma, ki je znan tudi pod bojnim imenom Mashie, si lahko ogledate njegovo kolekcijo kreacij. Vsaka zase je posebna zgodba, ki jo je natančno opisal po korakih, dodal nasvete in tako ustvari bogat spletni vir informacij in namigov. Ogled obvezen, pa čeprav samo zaradi slinjenja.

6 komentarjev

Izlet v tovarno ohišij

Tom's Hardware - Pri Tom's Hardware Guide so se na nezimerno željo svojih bralcev, ki si sploh niso mogli predstavljati, kako se izdelujejo računalniška ohišja, podali na dvodnevni izlet v tajvansko tovarno Chenbro. Bolj natačno so si ogledali proces izdelave XSpider/Gaming Bomb ohišja.

Članek je zanimiv in vreden branja za večino obiskovalcev naše strani. Pri Tomu vedo, da s slikami ne gre skopariti, saj so na vsako stran prilepili dve ali tri, kar predstavlja kratkočasno klikanje zdolgočasenem spletnemu obiskovalcu.
Ostali pa lahko medtem opazujemo neverjetno visoke varnostne standarde te tovarne, ki v ameriškem svetu ne bi obstala 5 minut.
Hkrati pa ne pozabimo na izredno objektivno poročanje pisca članka, ki mu kar ne zmanjka superlativov. Klik za prijetno in predvsem kritično branje. [>:D]

2 komentarja

Namesto tipkovnice, pisalni stroj

Multiple Digression - Ko bi človek mislil, da se oblikovalci tipkovnic ne morejo spomniti še česa novega, nas presenetijo domači "modelarji". Tipkovnice, ki jih zvijemo, take z nepreglednim številom funkcijskih tipk, svetleča in barvasta tipkala pa ergonomične in "internetne" tipkovnice niso nič posebnega proti originalni ideji priključitve starega pisalnega stroja na računalo.

Avtor članka je naredil uslugo svoji partnerici, ki se je pritozevala nad bolečim zapestjem in trpinčenjem prstov, zato ji je preuredil stari pisalni stroj tako, da ga je lahko priključil na računalnik. Modifikacija "analognega v digitalno" je, predvsem če ste nostalgik in svoje dokumente še vedno tipkate na kakšno staro pritiskalo,...

11 komentarjev

Modificiranje Barebone sistema

Pirate Software - Barebone računalniki so pravzaprav pomanjšani namizni računalniki, saj so skoraj vse komponente enake, le matična plošča je drugačnega formata. Večja prednost takih računalnikov je njhova velikost, saj znaša zgolj tretjino velikosti normalnega ohišja. Na Pirate Software se je našel navdušenec, ki je v pokrov in stranico svojega Shuttla vgradil pleksi. Modifikacija sicer ni nič posebnega in ne predstavlja viška natančnosti, a dokazuje, da je moč modificirati prav vse.

1 komentar

Po AT in ATX še BTX

AnandTech - Standard ATX (Advanced Technology eXtended) je že dodobra uveljavljen, saj so danes vse matične plošče izdelane po tem standardu oziroma eni od izpeljank, na primer mini-ATX. Trg sedaj zahteva vedno tišje in manjše računalnike, in tako tudi slednji ne zadošča več.

Tako so "bistre" glave sedle skupaj in rodil se je standard BTX (Balanced Technology eXtended). Predstavili so ga kje drugje kot na Intelovem Forumu Razvijalcev. Razvijalci so se osredotočili predvsem na tišje in hladnejše računalnike, kar ima za posledico to, da bomo potrebovali nove matične plošče, ohišja ter v nekaterih primerih še napajalnik. Matična plošča bo tako po novem na levi strani. Prav tako so premaknili procesor bližje ventilatorju BTX ohišja.

Na AnandTechu so spisali obširen članek o vseh novostih, za tiste bolj tehnične pa še povezava na specifikacije.

36 komentarjev

Thermaltake predstavil novi Vulcano 12

Thermaltake - Podjetje, ki je znano predvsem po zelo dobrih ohišjih serije Xaser in ventilatorjih Vulcano, je predstavilo Vulcana 12, ki je naslednik enega najboljših in najbolj glasnih ventilatorjev, Vulcana 7. Ventilator naj bi imel, logično, boljši pretok zraka in 5500 obratov na minuto, kljub svoji hitrosti pa ni nič bolj glasen kot Vulcano 11, ki domuje v velikem številu z AMD-jevimi procesorji opremljenih ohišij. Med specifikacijami najdemo tudi podatek, da je uporaben za vse AMDje do 3400+. Ventilatorju je dodan tudi upravitelj vrtljajev, ki ga namestimo v 3,5-palčno režo.

6 komentarjev

Cyber podloge za kozarce?

Metku.net - Če k vam pridejo vaši najboljši prijatelji, popijejo kako pivce (ali dva), ponavadi na mizi ostane kar nekaj pijače, ki ni dosegla svojega cilja. Ko pa bodo prišli naslednjič, pa jim lahko ponudite svetleče podloge, ki prav popestrijo omizje.

Zadeva je dokaj preprosta za izdelavo, saj potrebujemo le nekaj baterij, LED diode in nekaj plastike. Princip je zelo preprost, saj s tem, ko položimo kozarec na podlogo, ustvarimo kontakt med baterijo in LED diodo ter posledično stvar zasveti.

6 komentarjev

Svetleči molex konektorji

ModAsylum - Da, ledice so zelo pomemben pripomoček za vse modifikatorje, ki jih potem navesijo vsepovsod po svojih računalnikih. Na ModAsylum je tako moč zaslediti zanimivo modifikacijo, kjer so ledice uporabljene na zelo zanimiv način. Pritrdili so jih namreč v molex konektorje, ki sedaj med delovanjem računalnika lepo svetijo. V povezavi z neonko in pleksijem gotovo primorejo k lepšemu ohišju. Klik!

8 komentarjev

Ko modifikacije preidejo na višji nivo

Bit Technologies - Majhne modifikacije so kar pogoste med nami, računalniškimi zanesenjaki, a redko kdo se spravi v kak večji projekt. Tudi na našem NESTu sem bil nekoliko razočaran, da ni bilo kakšnih večjih podvigov. Najdejo pa se redki ljudje z idejo, znanjem, voljo in nenazadnje tudi sredstvi za kakšne osupljive projekte. Za tegale me je kar malo strah reči, da je modifikacija ohišja, saj bi prej spadal v kategorijo moderne umetnosti. Slike končnega izdelka lahko pregledate tukaj, celoten projekt pa na tem naslovu.

12 komentarjev

nVidiino tekmovanje v navijanju in modificiranju

NvNews - nVidia pripravlja tekmovanje, kjer boste na račun prišli vsi navijalci ter vsi, ki radi modificirate svoje mlinčke. Tekmovanje bo razdeljeno v štriri kategorije:
  • najbolj zmogljiv sistem
  • najbolj navit sistem (merjeno v odstotkih)
  • najboljša modifikacija ohišja, ki pripomore k boljšim zmožnostim računalnika ter
  • najlepša modifikacija ohišja.
Vsega skupaj bo šest nagrad, vsa tekmovanja (razen modificiranja) pa bodo potekala ločeno za AMD ter Intel sisteme. Vse meritvene programe je določila nVidia, pri modifikacijah pa bodo o zmagovalcu odločali sodniki. Nagrade so računalnik, osnovan na nForce2 Ultra 400-čipovju, grafični kartici GeForce FX 5600 Ultra, AMDjev procesor AthlonXP 3200+, Samsungov DDR400 pomnilnik in WDjev trdi disk. Izvorna novica ter informacije in pravila o tekmovanju.

8 komentarjev

Modifikacija "Modra Strela"

Modra Strela

vir: DataFuse
DataFuse - Že nekaj časa vam nismo pokazali nobene dobre modifikacije ohišja, da bi se vaše domišlijske celice kaj razmigale. Na DataFuse se je pojavila zanimiva in izvirna ter malce vesoljska modifikacija, ki jo je lastnik pomenljivo poimenoval "Blue Lightning". Tudi na našem forumu imamo temo z modificiranimi ohišji, zato najprej en klik za Modro Strelo in drugi klik za forum slovenskih mojstrovin.

1 komentar

Modificiran ADSL-modem

RainWulf -

Računalničarji težijo k modificiranju vseh možnih komponent. Začne se pri ohišju, tipkovnici in glodalcu, vztrajnejši napadejo še monitor in komponente znotraj ohišja, potem pa se število uporabnih, bodisi estetsko bodisi hitrostno, modifikacij konča. Za nekatere ...

Možakar na RainWulf se je odločil izvesti za odtenek nenavadnejšo modifikacijo; obdeloval je ADSL-modem. V mislih ni imel nikakršnih ledic in podobnih svetlečih se okraskov, temveč je vanj vgradil preprost ventilator. Kakšnih večjih prednosti sam poseg ne prinaša, akoravno avtor navaja popolno prenehanje, hm, zmrzovanja modema in znatno izboljšanje stabilnosti. Klik!

5 komentarjev

Modifikacija napajalnika -- "The Beetle style"

TheModFathers - Mnogo modifikacij smo že izvedli na Slo-Techu, tudi predelavo napajalnika, da smo ga prisilili v delovanju v paru, a denemo lahko, da imajo te modifikacije skupni imenovalec vsaj pogojne uporabnosti s tehničnega vidika. Na TheModFathers si lahko ogledate modifikacijo napajalnika na povsem drugačen način. Napajalnik so vgradili v malo večji plastični otroški model popularnega hrošča in ga opremili z ledicami. Vsekakor zelo zanimivo, a z malo uporabne vrednosti.

4 komentarji

Cooler Master ohišje ATC-201B-BXT

"Moj črni konj ne rabi uzde ..."

vir: Dan's DATA
Dan's DATA - V naši deželici bi lahko lepa in kvalitetna ohišja, ki se jih da prosto kupiti, našteli v minutki, naši čezoceanski prijatelji pa se naslajajo nad praktično neomejeno količino pisanih škatlic različnih dizajnov in cen.

Najbolj slaven izdelovalec je seveda Lian Li, a obstaja mnogo kvalitetnih izdelkov iz drugih delavnic, denimo Cooler Masterjeve. Eno od njihovih mojstrovin je za bralce preizkusil Dani (ne, ne naš Dani z Dannyjevih zvezd, ampak bolj znan Avstralec z Dan's Data). Zelo izvirno poimenovan...

1 komentar

500 in 400 W

Virtual-Underground - Na Virtual-Underground so si ogledali dva napajalnika podjetja Raidmax - 500 in 400 vatno izvedenko. Zelo so pohvalili njuno ceno, izgled (zadeva izgleda precej mogočno, predvsem zaradi zunanjega ventilatorja), stabilnost (karkoli so že hoteli povedati s tem) in zmogljivost. Grajali pa so barvo, ki se zelo hitro opraska ter več kot 10% odstopanje pri +12 V napetosti. Ni ravno Enermax ali kaj podobnega, je pa poceni. Se vseeno izplača?

2 komentarja

Griffin Technology PowerMate

ExtremeMHz - Ob prvem pogledu na izdelek bi lahko takoj rekli, da je obtežilnik za papir. A ko ga priklopimo na računalnik, ta mala napravica šele doseže svoje potenciale. PowerMate namreč lahko nastavimo po svojih željah in z njim opravljamo podobne naloge, kot jih opravlja kolesce na miški. Pod aluminijastim ohišjem pa se nahajajo LED diode, ki osvetljujejo dno naprave in podlago, na kateri stoji.

13 komentarjev

Za domače mojstre

Modificiran napajalnik

vir: Tech Juice
Tech Juice - Glede na to, da smo zakorakali v poletje in da se v tem času naši namizni mlinčki še bolj grejejo kot ponavadi, bo marsikomu v gonji za kar najbolj učinkovitim hlajenjem računalnika prišel prav ta vodič, ki lepo prikazuje, kako izboljšati pretok zraka skozi napajalnik - pri marsikateremu ne tako naprednemu navdušencu najbrž kar edini odvajalnik toplega zraka iz ohišja. Poseg ni zapleten, vendar zahteva nekaj previdnosti pri mrcvarjenju napajalnika. No, pa veliko užitkov pri modificiranju [;)].

10 komentarjev

Pyramac

Pyramac

vir: HardOCP
HardOCP - Moram reči, da me kar malce preseneča, da nam modifikatorji dnevno servirajo bolj ali manj predrugačena kvadrasta ali kockasta ohišja, medtem ko ohišja v obliki drugih teles niso ravno pogosta. Zato sem si s toliko večjim užitkom ogledal projekt, ki se imenuje Pyramac. Avtor projekta pravi, da so ga navdušile egipčanske piramide, zato se je odločil, da za svojega Maca naredi ohišje v obliki piramide. Stran je še v izdelavi, zato bo treba na nekatere podatke še počakati, na voljo pa so že slike samega ohišja in njegovega prototipa. Gotovo se take modofikacije ne bi sramoval prav nihče, kajne?

6 komentarjev

Nadomestne stranice

MODTHEBOX - Večina serijskih ohišij je današnje dni brez kakršnihkoli modifikacij in pleksi oken. Če ste odšli v trgovino, prinesli ohišje domov in ugotovili, da bi radi imeli razgled v notranjost računalnika, si lahko kupite nadomestne stranice. Le-te imajo že vgrajena pleksi stekla in luknje za ventilatorje, ki so priporočjive v teh vročih dneh. Na voljo sta zgornja, z dvema luknjama za ventilator in stranska stranica z velikim oknom v notranjost.

3 komentarji

Podloga za vroče poletne dni

Metku.net - Vročina res pripeka in če si ne lastimo klime, lahko kakršno koli delo postane muka. Tudi sedenje pred računalnikom ni preveč prijetno, zato je eden izmed članov strani Metku Mods zgradil hladilno podlogo za miško. Na podlogi narejeni iz pleksi stekla sta pritrjena dva ventilatorja, ki po vrezanih zračnih kanalih pihata v roko. Da pa modifikacija ne bi bila preveč monotona, je avtor vanjo vgradil še modre LED diode in ključavnico, s katero je prižgal ventilatorje.

8 komentarjev

Lizard Tree vzmeti

MODTHEBOX - Gotovo vas zanima kaj bi počele vzmeti na računalniško usmerjeni strani. Lizard Tree Chameleon ATX P4 vzmeti imajo namreč čisto drugačno nalogo kot na primer avtomobilske vzmeti. Njihovo poslanstvo je, da skrbijo za urejenost ohišja, saj z njimi skupaj povežemo napajalne kable. To je zelo preprosta izanjdba, ki je za dober pretok zraka zelo pomembna, poleg tega pa stane "le" 11 dolarjev. Na žalost jih še ni v Sloveniji, lahko pa vzamete tole novico kot dobro idejo in si naredite kaj podobnega sami.

4 komentarji

Napajalniki na kupu

Tom's Hardware - Napajanje je pri računalih zelo pomembno in ravno zaradi tega je na trgu kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo izključno z izdelovanjem napajalnih enot. Napajalnike ponavadi delimo na dve skupini in sicer na brezimne in priznane, ki so boljši a na žalost tudi dražji. Tokrat je striček Tom zbral 13 najboljših napajalcev, ki so bili med seboj primerjani v glasnosti in sposobnostih. Tudi tokrat je krono pobral Antec s serijo True napajalnikov, ki krojijo sam vrh ponudbe.

3 komentarji

Pisani ventilatorčki

Bolje več kot malo.

vir: Overclockers Cafe
Overclockers Cafe - Ventilatorje z vgrajenimi svetilnimi telesi lahko najdemo v skoraj vsaki trgovini z računalniško opremo. Ponavadi na njih svetijo LED diode ali hladne katode, ki v našem predelu Evrope še niso doživele razcveta. Zelo zanimivi pa so "pisani ventilatorji", ki svetijo v več različnih barvah. Da pa bi dokazali, da ventialtorji niso le "lepi", temveč tudi dovolj močni, so z njimi ohladili procesor, na katerem je čepel SLK 800. [:D]

1 komentar

ECS EZ-Buddie

Hardware Zone - Očitno postaja, da prihodnost računalniških ohišij postaja vse "manjša", saj na tržišče prihajajo vedno bolj kompaktna ohišja. Eno izmed na pol sestavljenih sistemov je tudi ECS EZ-Buddie (D1, S4-2), ki ima že vgrajeno matično ploščo in ima poskrbljeno za hlajenje. Takoj opazimo da je ohišje narejeno zelo kvalitetno in skriva mnogih priročnih skrivnosti. Ena izmed njih je zelo praktičen LCD prikazovalnik in nadzorovalnik procesorske frekvence.

1 komentar

Mravlje v računalniku

vir: TechTV
TechTV - Gotovo ste že opazili te majhne živalice, ki prenekaterim vrtičkarjem povzročajo "preglavice". No, čez Lužo pa so mravlje priljubljene pri otrocih, ki kupujejo posebne farme, v katerih gojijo mravlje. Kevin Rose je imel rad te živali že kot otrok odločil se jih je spet vzgajati. Ker spada med zagrizene modifikatorje je mravljo farmo vgradil kar v računalnik. Vzel je pleksi stranico in med dve stekli naselil mravlje. Vsekakor zanimiva modifkacija.

18 komentarjev

Ohišje Koolance Tower Liquid

3dGameMan.com - V prejšnem videotestu nam je Rodney Renolds predstavil sistem vodnega hlajenja imenovan Koolance PC2-601BLW Tower Liquid. Njegova posebnost je v tem, da poleg kompleta dobimo tudi posebej prilagojeno ohišje, v katerem je že vgrajenih nekaj komponent. V tokratnem delu je bilo predstavljeno sestavljanje in vgradnja vseh delov hlajenja. Na splošno se je odrezal dobro, a za preveliko ceno, saj le-ta lahko preseže tudi mejo stotih tolarskih tisočakov. Tudi tokrat je posnetek na voljo v *.WMV in *.MOV obliki.

0 komentarjev

Lego Mac

Lego Mac

vir: eBay
eBay - Na tej strani se je pojavila prav zanimiva modifikacija ohišja. Nek Mac-odvisnež™ si je izdelal lego ohišje za svoj sistem, ki pa ga sedaj prodaja na eBayu. V iz legokock sestavljenem ohišju živi (bivši) Apple Macintosh PowerBook 5300 (100 MHz 603e PowerPC processor in 32 MB pomnilnika). Apple - misli drugače!

5 komentarjev

Koolance Tower Liquid ohišje

3dGameMan.com - Dandanašnje dni je vodno hlajenje možno kupiti skoraj v vsaki malce bolje založeni računalniški trgovini. Ponavadi se potrošniki odločijo za komplete, ki jih je potrebno vgraditi v lastno ohišje. Če pa se vam že vgradnja zdi zamudna, bi morali poseči po ohišjih z vgrajenim vodnim hlajenjem. Eden izmed takih je tudi Koolance PC2-601BLW Tower Liquid, ki vsebuje že vse potrebne komponente - na vrhu ohišja je celo hladilnik z LED ekranom, ki prikazuje temperaturo vode. Da pa si boste stvar lažje predstavljali so na 3DGame Man posneli 1. del videa o tej napravi. Tako kot vedno si je posnetek možno ogledati v *.WMV in *.MOV obliki.

2 komentarja

Ponedeljkov kupček testov

več strani - Tako, vikenda je konec in spletne strani so v tem času pridno testirale in nabral se je kar lep kupček testov. Ako, ste že opravili hišna opravila, šolske in službene obveznosti ter nimate kaj početi, vam priporočam, da se usedete na vaš najljubši stol in poklikate naslednje povezave do testov. Mislim, da je branja več kot preveč, zato vam priporočam, da si oddahnete od...

2 komentarja

Računalo - bejba

Divxstation - Kaj mislite, kaj je tole: Večina vas bo rekla, da je to plavolasa vojakinja, ki pozira pred fotoaparatom. Kaj pa če vam povem, da je v njej skrito računalo in da je njeno celotno telo le dobro skrito računalniško ohišje? Seveda mi ne boste verjeli in boste mislili, da sem nor, spet drugi pa si boste začeli predstavljati razne kiborge in ljudi-stroje. A kaj ko bi vam rekel, da si oglejte tole? Seveda bi mi sedaj vsi verjeli ...

Zahvaljujem se članoma subz in JP-ju za povezavo.

19 komentarjev

Izračunajte upornost!

Metku.net - Ste se lotili nameščanja LED diod in za računanje upornosti nimate časa? Tu vam lahko pomagajo ustvarjalci spletne strani Metku Mods, ki so sprogramirali priročen programček, do katerega lahko dostopamo kar s spletne strani. S pomočjo tega kalkulatorja bo računanje upornosti postala mala malica, saj je vse, kar nam je treba storiti, le to, da vnesemo napetosti, et voila, pred vami se pojavi rezultat.

5 komentarjev

Enermax 550W & Zalman 400W

Enermaxova 550 W zverina

vir: Tech Dreams
več strani - Podjetje Enermax je znano predvsem po svojih svetovno priznanih napajalnikih. Tokrat so si na Tech-Dreams pobliže ogledali njihov napajalnik nazivne moči 550 Wattov. Ugotovili so, da gre za super napajalnik in ga priporočili vsem, ki si ga lahko pivoščite. Tukaj.
Podjetje Zalman pa bolj slovi po svojih hladilnikih kot napajalnikih. Na Deviant PC pa so tokrat predstavili Zalmanov napajalnik, katerega največja moč je 400 W. Priporočili pa so ga vsem, ki si želite tišino in ste zanjo pripravljeni tudi plačati. Klik!

16 komentarjev

Modificiranje glodalcev

TheModFathers - Modificiranje je vse bolj priljubljeno, zato se nekateri odločajo tudi za bolj ali manj zahtevne in zanimive stvari. Ena od bolj zanimivih pa je tudi modificiranje miške. Vse kar potrebujete, je nekaj LED diod (če imamo optično miško, le-teh ne potrebujemo), nožek in seveda miško -- brez katere ne gre -- ter nekaj drugih pripomočkov. Vse kar morate storiti pri tem je, da odvijačite zgornji del, in LED diodo, ki osvetljuje zadek, dvignete. Za modifikacijo pa vsekakor potrebujete tudi svojo domišljijo in nekaj potrpljenja.

0 komentarjev

Modificiran glodalec

Končna umetnina

vir: Grunt Ville
Grunt Ville - Vsi poznamo malega glodalca, ki nam med delom z računalnikom čepi v roki ali pa počiva ob nas. Govorim seveda o miški. Na spletni strani GruntvillE so se odločili spisati članek, v katerem izvemo kako lahko zmodificiramo optično miško. Vse kar potrebujemo za tak poseg je vrtalni stroj z različnimi nastavki, izvijač, barvni sprej, stekleno paličico, LED diodo ter miško samo. V članku si lahko preberete kako se modifikacija opravi za zelo nizko ceno. Na koncu je sprememba očitna. Klik!

0 komentarjev

Senfu Tech Station

Mizica pogrni se! :)

vir: Explosive Labs
Explosive Labs - Testiranje strojne opreme je danes kar zahteven postopek, saj so potrebni čim boljši pogoje za dobre rezultate. Eden od pogojev za to je tudi ohišje in pretok zraka. Na Explosive Labs so na ogled postavili Senfu Tech Station. Na prvi pogled sploh ne moremo reči, da gre za ohišje, ampak izgleda kot kak mizica na kateri je matična plošča s procesorjem. A proizvod je nadvse zanimiv, saj lahko opazujemo celotno delovanje računalnika kar med delovanjem. Ugotovili so, da je to del zelo pomembne opreme za testiranje računalniške opreme in bi jo potrebovali vsi testerji in serviserji. Klik!

6 komentarjev

24 ohišij na kupu

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so izvedli zanimiv test in sicer so na test postavili kar 24 ohišij. Nekatera od njih so kar zanimiva -- po pregledu vseh ohišij je bil izbor za najboljše ohišje kar težak, a so se na koncu odločili za ATCS-Tek MRO 16. Navdušila jih je predvsem kvaliteta in izgled. Test boste našli na kar 51 straneh, zato vam priporočam, da se uležete v vaš najljubši naslonjač in se lotite branja. Klik!

5 komentarjev

Retro ohišje

Retro ohišje

Overclockers Australia - Ohišje, predstavljeno na tej strani, je pa res nekaj posebnega. Že sama oblika, ki spominja na kak grelec iz 50ih let, je meni osebno dokaj 'nora', potem pa je tu še dejstvo, da je sestavljeno iz dvanajstih kosov litega aluminija, spoliranim do sijaja...nič, poglejte si, kaj o ohišju pravi avtor, za konec pa samo še slikica.

11 komentarjev

V stilu modre.

vir: Mashie
Mashie - Mashie nas spet preseneča s svojimi umetninami. Iz aluminija je izdelal rebrasto ogrodje in ga osvetlil z modro lučjo. Mojstrsko izdelano ohišje nam ponuja tudi zanimiv pogled v drobovje računala, medtem ko težav s pregrevanjem pri tem ohišju verjetno ni. Ste spretni? Lotite se tega sami če imate dobro opremljeno domačo delavnico! Kako izdelati estetsko in očem prijetno ohišje, si preberite v temle članku.

5 komentarjev

Thermaltakeovi barvni ventilatorji

Thermaltake - Vsi vemo, da je v zadnjem času zrasla priljubljenost barvnih ventilatorjev. Tudi Thermaltake se je odločil, da izda svoj primerek prozornega ventilatorja z barvnimi diodami. Lahko ga dobite v rdeči, modri ali zeleni barvi in stikalom za vklop ter izklop. A1654 FireBall premika zrak z 2000 obrati na minuto ter ga je možno pritrditi na katerokoli stran, saj ima snemljivo okrasno masko.

3 komentarji

Dva nadzorovalnika ventilatorjev

Zalmanov nadzorovalnik ventilatorjev

vir: AthlonXP.com
več strani - [Marley] si je izbral Zalmana: Tokrat so si na AthlonXP.com ogledali Zalmanovo napravo za nadzorovanje ventilatorjev, imenovano ZM-MFC1 Controller. Nadzoruje lahko do šest ločenih ventilatorjev, paše pa v običajno 5.25'' režo. V članku so opravili preprost test ter opisali namestitev nadzorovalnika. Nad napravo so bili prijetno navdušeni.
monster-x pa PC Toys System Maxx: Na Think Techie so si pobliže ogledali zgoraj omenjen pripomoček. Enoto vstavite v prosto 5,25 palčno enoto, nanj priključite ventilatorje in že imate hlajenje pod svojo kontrolo. Na testu so bili z njim zadovoljni, ako pa si ga boste zaželeli vgraditi v svoj mlinček, boste prisiljeni odšteti 25$. Klik!

5 komentarjev

Ohišje Antec Sonata

Overclockers Australia - Tokratno ohišje so si ogledali na Overlockers Australia. Ohišje je veliko, črno, zaradi svoje velikosti pa tudi zračno, kar je velikega pomena za hlajenje našega mlinčka. Pogled v notranjost in na članek. Pri kraju ima tudi snemljivo stranico s tako imenovano rožico. Računalnik je dobil pohvale za tihost delovanja, odlično obliko, odlično izdelavo in za svojo odlično zmožnost vgraditve dodatnih ventilatorjev. V članku ohišje priporočajo, saj je zaradi zgoraj navedenih lastnosti precej konkurenčno drugim ohišjem te vrste.

13 komentarjev

Xoxide Z40 ohišje

Extensiontech - Danes je veliko ohišje zelo pomembno, zaradi čim boljšega pretoka zraka in možnosti razširitev. Nekateri imajo radi zelo lepa ohišja in jih zato modificirajo. Če pa se vam ne ljubi delati modifikacij, pa lahko kupite že modificirano ohišje. Na Extension Tech so si ogledali ohišje podjetja Xoxide. Je pravi velikan, saj ima prostora za 11 enot. Na stranici najdemo že vgrajeno pleksi steklo, ima pa prostora tudi za vgradnjo štirih 80 mm ventilatorjev. Ohišje so priporočili in mu prisodili oceno 96 %, saj boste za 45$ težko dobili tako kvalitetno ohišje. Klik!


3 komentarji

CF-968 AMS gBOX Blue

OCAddiction - Iz ohišij je danes nastala prava umetnost, saj se je število modificiranih računalnikov povečalo. Če kupujemo ohišje, je le-to ponavadi srednjega oziroma velikega tipa, le redki se pa odločijo za manjša in bolj praktična ohišja. Lep predstavnik manjših ohišij je CF-968 AMS gBOX Blue, ki ima povrh vsega tudi dobre sposobnosti. V kompletu dobimo tudi osnovno ploščo (heh), 150 W napajalnik, hladilnik, gonilnike in kupček kablovja. V računalnik lahko vstavimo katerokoli grafično kartico, plošča pa je pripravljena sprejeti tudi P4 3,06 Ghz, ki omogoča funkcijo večnitenja.

0 komentarjev

Nexus NX-4000

Extreme Overclocking - Ko govorimo o kakovostnih napajalnikih, ponavadi pomislimo na Antec in Enermax, ki kraljujeta v naših krajih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na podjetje Nexus, ki je na trg poslalo svoj 400W napajalnik. S tem PSUjem sicer ne bi mogli dosegati ekstremnih navijanj in imeti tono PCI naprav, saj je namenjen povprečnim uporabnikom. Naprava, katere prvenstvena odlika je tišina, je pravi balzam za naša ušesa.

2 komentarja

Svetleče se žičke in katode

Extensiontech - Če vaš računalnik še ne zgleda kot okrašena novoletna jelka, lahko to storite sedaj in si kupite hladne katode in žičke, ki so jih stestirali na Extension Tech. Hladne katode so vam gotovo že vsem poznane, zato pri njih ne izgubljajmo časa in si raje oglejmo žičke. Le-te so zelo gibljive in jih lahko napeljemo po vsem ohišju in z njimi oblikujemo poljuben motiv. Lahko pa se odločimo in z njimi poudarimo robove ohišja -- možnosti so domala neomejene.

0 komentarjev

Ohišje Lian Li PC75

OverClock Intelligence Agency - O takšnih ohišjih se je sicer že veliko pisalo, a prav je, da slišimo še kaj -- tokrat je na vrsti Lian Li PC75. Njegove stranice so pretežno narejene iz aluminija, prisotna pa je tudi plastika. Škatla ima že vgrajeno pleksi steklo, tako da tudi nečimrnim ne bo potrebno skrbeti. Če se želite pred sosedi postavljati s svojim ohišjem, bo le-to pravo za vas. Ocena in test tukaj.

3 komentarji

Aluminium Matrix AMX-01GND

Sound Card Central - Smo v obdobju, ko je modificiranje računalniških ohišij izredno priljubljeno. Pojavi pa se problem, če modificirati ne znamo prav dobro. V ta namen obstajajo na tržišču že modificirana ohišja. Tako ohišje so opisali na SoundCardCentral. Aluminium Matrix je prijetne zelene barve in ima veliko dodatnih ventilatorjev. Na desni stranici ima zelo veliko pleksi okno, poskrbljeno pa je tudi za varnost, saj ima ohišje na stranici ključavnico. Ohišje dobite za 89 ameriških dolarjev. Poglejte si slikovno zelo bogat članek in specifikacije ohišja.

11 komentarjev

Antec LanBoy

vir: Pimprig
Pimprig - Dandanes so LAN-partyji vedno bolj pogosti. Vsem znano podjetje Antec je izdelalo ohišje prilagojeno posebej za take zabave. Na spletni strani PimpRig so si ogledali srebrno ohišje Antec LANBOY Aluminum Mini Tower.

S prenašanjem ohišja ne boste imeli večjih težav, saj je zelo lahko ter majhno. Na levi stranici ima vdelano dokaj veliko pleksi okno, v samo ohišje pa je vgrajen 350W napajalnik. Na sprednji strani ima dva USB vhoda ter ima prostora za štiri 5,25'' enote in dve 3,5''. Vanj lahko vstavite še do dva 80 mm ventilatorja. Poleg ohišja pa zraven dobite tudi jermen, s katerim ga lahko prenašate naokoli. V opisu si lahko ogledate tudi modifikacijo ohišja. Veselo na branje.


0 komentarjev

Svetleča-se-Miš

Geek Shelter - Dandanes so modifikacije zelo priljubljene. Seveda pa, ako nočete tega početi sami, lahko kaj podobnega tudi kupite. Pri modificiranju zelo radi vgrajujemo neonke in LED diode -- ravno zato so si na strani Geek Shelter ogledali zanimivo miško, ki je v bistvu povsem običajna, a se od drugih razlikuje le po tem, da ima vgrajeno modro diodo. Mišak je seveda optičen, na njem pa boste našli tri gumbe, kar zna biti za marsikoga premalo. Priklopite ga lahko na USB oziroma PS2 s priloženim pretvornikom. Če si jo boste morebiti zaželeli boste zanjo odšteli malo čez 20 zelencev.

2 komentarja

Ventilatorji

Tweakers Australia - Hlajenje je danes zelo pomembno, saj računalniške komponente oddajajo vedno več toplote. Zato so si na strani Tweakers Australia vzeli čas in si ogledali pet različnih ventilatorjev: Thermaltake Smart Case Fan 2, Antec Blue LED Fan, Antec TriLight LED Fan, Cooler Master TLF-R28 Neon LED Fan ter Enermax UC-12FAB RPM Adjustable Fan. Vsi ventilatorji so na poged izredno lepi, v članku pa so predstavili vsakega posebej ter opravili tudi test glasnosti. Vredno ogleda.

0 komentarjev

Ohišje Enermax CS-10181-B

Mikhailtech - Potrebe po velikih ohišjih so vedno večje. Razlog je preprost: več prostora ter boljši pretok zraka zmanjšata verjetnost pregrevanja. To je še posebej pomembno pri strežnikih, ki so prižgani noč in dan. Na Mikhailtech so si ogledali Enermaxovo ohišje, ki je namenjeno strežnikom. Ker je to ohišje bratranec ohišja Thermaltake Xaser 3, imata nekaj skupnih lastnosti. V njem...

7 komentarjev

Cremax Icy Dock Bodyguard 525 MB228

Overclocker's Club - Na Overclocker's Club.com so si ogledali zanimivo napravo za hlajenje vedno hitrejših (in vedno bolj vročih) trdih diskov. Za prepih skrbita dva 40mm ventilatorja na gumijastih nosilcih, temeperaturo odčitavajo trije senzorji, vsi podatki pa se prikazujejo na zeleno obarvanem LCDju. Pograjali so le ceno, ki se giblje od 60 do 70 ameriških zelencev. Če imate prosto 5,25" režo in želite vašemu diskovju znižati telesno temperaturo, si napravo oglejte.

6 komentarjev

Lian Li na videu

3dGameMan.com - Lian Li je je eden izmed najkvalitetnejših proizvajalcev ohišij. Tokrat so si na 3D Game Man ogledali Lian Li PC 05. To ohišje sicer spada med "cenejše", vendar je v njem še vedno zbrana vsa kvaliteta prej omenjenega podjetja. Glavna značilnost tega ohišja je sama zgradba, saj je zgrajen iz aluminija, ki močno zmanjša težo. Poskrbeli so tudi za hlajenje, saj poleg ohišja dobimo tudi 3 ventilatorje, ki bi morali zadoščati povprečnemu uporabniku. Kratek videoposonetek tega ohišja je tako kot vedno na voljo v *.WMV in v *.MOV obliki.

2 komentarja

Ohišje Coolermaster 201C-SX1

AnandTech - Na AnandTech so spisali precej obsežen članek o tem aluminijastem ohišju. Je zelo prostorno, natančno izdelano in očesu všečno. Članek ohišje opisuje v podrobnost, besedilo pa popestri kopica mojstrsko narejenih fotografij. Zanimiv sistem odstranjevanja pladnja matične plošče, trije priloženi ventilatorji in natančna izdelava -- preberite članek in morda se boste odločili za nakup tega lepotca.

1 komentar

80-mm ventilatorji na kupu

Amdmb.com - Na Amdmb so spisali test devetih 80 mm ventilatorjev za vgradnjo v ohišja ali montažo na hladilnike. Za test so se odločili na podlagi nenehnega povpraševanja, kateri ventilator naj se kupi za procesorski hladilnik in ohišje, da bi bil hladilni efekt kar najboljši. Do kakšnih zaključkov in kateri ventilator se je najbolj obnesel, pa si le oglejte. Mogoče se bo potem lažje odločiti glede nakupa.

0 komentarjev

Malo drugačna modifikacija ohišja

HL-Atlas - Na tržišču je že veliko dodelanih ohišij, ki kar kličejo, da jih kupimo. A lepota seveda stane in ni čudno, če proizvajalci za tako ohišje zahtevajo 50 tisočakov in več. Ohišje pa lahko zgradimo tudi skoraj brez stroškov, kar so dokazali tukaj. Nek fanatik je za ohišje uporabil kar staro kartonasto škatlo. Stvar je vzel v roke, jo malo obdelal in dodal nekaj lukenj, skozi katere je napeljal kable in priključke. Za procesor je uporabil Pentiuma, ki tiktaka pri 233 MHz, s katerim lahko dandanes igramo tetris in urejamo besedila. Kaj pa temperatura in gorljivost papirja? [:D]

8 komentarjev

Sunbeam kontroler

BoogleTech - Naši strojčki se grejejo in grejejo in da bi dosegli nižjo temperaturo, dostikrat posežemo po ventilatorjih, ki se nam sprva zdijo tihi, a ko jih je na kupu kakih 5 ali 6, nas ropot začne motiti. Ravno v ta namen so pri podjetju Sunbeam izdelali rheobus, ki zniža število vrtljajev s tem, da ventilatorju preprosto odvzame elektriko. Celoten nadzorovalnik sloni na principu potenciometrov, s katerimi poljubno nastavljamo napetost.

1 komentar

Clear Computer Case Blue Ice

PC Arena - Pleksi se ne uporablja le v steklarstvu, temveč je že kar nekaj časa prisoten tudi na področju računalnikov. Uporablja se kot okno v notranjost ohišja, ki so postala zelo priljubljena. Za nekatere pa je okno premalo in za te ljudi obstajajo ohišja, v katerih nekaj kovine najdemo le v vijakih, ki ohišje držijo skupaj. Eno izmed takih ohišij je tudi Blue Ice, ki ga je izdelalo podjetje Clear Computer Case. Pleksi steklo pa ni brezbarvno temveč je obarvano v komaj zaznavni modri barvi, še polepša pa ga...

5 komentarjev

Osvetljeni molexi

Metku.net - V današnjih časih, ko skoraj ni več računalnika brez pleksi stekla in modro neonko, so na Metku Mods pripravili eno izmed najbolj inovativnih modifikacij v zadnjem času. Vzeli so en uporček, 3 mm modro LED diodo in moški molex konektor, ter z malo spajkanja naredili zelo lepo modifikacijo - molex konektor je namreč obdala modra svetloba, ki je pri modificiranju postala že kar zvezda stalnica.

4 komentarji

Neonska žička

Mikhailtech - No, kar nekaj ljudi si je že vgradilo neonske luči v svoje računalo, a te se grejejo in ponavadi zelo močno svetijo. Kmalu so nastale hladne katode, ki ne proizvajajo toplote, a na račun tega svetijo slabše. A to nista edina vira svetlobe v našem računalu. Eden izmed bolj neobičajnih je neonska žička, ki sveti le toliko, da se jo vidi in vam ne razsvetli sobe. Večinoma jih lahko dobimo v skoraj vseh barvah, a tokrat so testirali klasiko -- modro. Če bi...

3 komentarji

Zmote in resnice o napajalnikih

Extreme Overclocking -

Običajni računalniških uporabniki napajlnikom ne posvečajo pozornosti, če jih sploh poznajo, medtem ko je pri profesionalnejših uporabnikih in navijalcih stvar povsem drugačna, saj so napajlniki pri njih deležni domala mitične pozornosti in čaščenja, kajne.

Kaj je res in kaj ni. Ali je za slabo navitje vašega procesorja resnično kriv napajalnik in kaj so linije v napajlniku. Na vsa ta vprašanja vam odgovori članek na ExtremeOverclocking, kjer so spisali kratek vodič in pojasnili osnovne zmote in resnice, ki jih srečujemo na napajalniškem področju.

1 komentar

Modifikacija tipkovnice

TheModFathers - Modificiranje ohišij je vse bolj priljubljeno. Vendar pa gredo nekateri tako daleč, da se spravijo modificirati celo tipkovnice in miške. Na The Modfathers so prikazali modificiranje tipkala. Torej, če vam je vaša tipkovnica postala dolgočasna na pogled si le oglejte tole in morda boste dobili kako idejo. O isti stvari pa smo pisali tudi že na Slo-Techu, tako da je navodil zares veliko.

12 komentarjev

Prozorna ohišja

AnandTech - Nekateri dajo na svoja ohišja veliko in gredo tako daleč, da jih modificirajo. Na AnandTech-u pa so pripravili manjši test prozornih, že tovarniško izdelanih ohišij. Ogledali so si koliko se grejejo posamezne komponente (procesor, disk grafična). Celo izmerili so koliko prepuščajo zvoka (glasnost) in še marsikaj. Nekatera ohišja so imela priložene tudi napajalnike, nekatera ohišja pa so tudi precej dobro izpadla. Test je temeljit, npr. pogledali so tudi to, če ima ohišje snemljvo stranico za matično ploščo. Rezultat? Preberite si tale članek.

3 komentarji

Svetleče stvarce!

Lučke.

vir: Dan's DATA
Dan's DATA - Dan pri Dan's Data se bo naslednjih nekaj dni zagotovo bal teme, kajti za svoje bralce se je potrudil in napisal jedrnat opis praktično vseh električnih napravic, dostopnih na trgu, ki jih lahko priključimo na molex konektor in pritrdimo v ohišje. Če bi vse lučke, opisane v članku, zmetali v eno samo kištico, bi prav gotovo lahko prekinili s projektom Seti@Home, kajti Zemlja bi bila v radiju nekaj galaksij vidna s prostim očesom in mali-zeleni bi nas takoj našli. Govora je o nekaj ducatov svetil, od vsem dobro znanih hladnih katod in prozornih ventilatorjev z LED diodami, pa vse do mehurčkastih svetilk in USB namiznih lučk. Namažite se s sončno kremo z visokim faktorjem, nataknite si sončna očala in se lotite branja.

1 komentar

CeBIT se je začel

Tom's Hardware - CeBIT - eden izmed največjih računalniških sejmov na svetu - se je začel. Tako kot vsa leta je bil tudi letos prirejen v Hannovru, na severu Nemčije. Seveda se je na njem pojavilo kar nekaj novosti. Nekaj takih je napajalnik s 120mm LED ventilatorjem, ohišje z vgrajenim "akvarijem" in še mnogo drugih dobrot. Poleg vseh gigantov, kot sta Leadtek in Abit, pa so se sejma udeležila tudi manjša podjetja, ki proizvajajo dokaj zanimive izdelke (na primer OTES hladilnik za Radeon 9700Pro). Če vas zanimajo novosti bolj podrobno, pa odklikajte na Tom's Hardware, kjer so se s...

3 komentarji

Tišina na SilentPCReview

Silent PC Review - Na Silent PC Review so spisali članek, kjer vam priporočajo komponente računalnika, ki bodo povzročale najmanj hrupa. Svojo zgodbo so nadaljevali od najtišjih ventilatorjev, hladilnikov, trdih diskov, napajalnikov in matičnih plošč, do najnovejšega članka o priporočljivih ohišjih. Če vas grozno bolijo ušesa si članek le preberite, a ne vem, če boste imeli srečo in kakega od ohišij dobili tudi v Sloveniji.

2 komentarja

Aluminijasto ohišje Colermaster ATC-220B-VX1

Bit Technologies - Na spletni strani Bit technologies so spisali kar precej obsežen članek o tem, zgoraj omenjenem, aluminijastem ohišju. Če je videz ventilatorjev, ki so običajno v notranjosti naših predradih računalnikov pomemben, je izgled ohišja na zunaj še toliko bolj pomemben, saj ponavadi najprej vidimo ohišje od zunaj in šele za tem njegovo notranjost. No, to ohišje se vsekakor drži tega - le oglejte si sliko. Za dodatne podatke o tem ohišju, si oglejte tole.

2 komentarja

Nadzor ventilatorjev s PC Mods 3.5 kontrolerjem

I Am Not A Geek - Ti nadzorovalniki hitrosti vrtenja ventilatorjev so izdelani iz aluminija, imajo 4 aluminijaste gumbe in se s svojo obliko in barvo lepo prilegajo marsikateremu računalniku. Njihova glavna naloga je da s potenciometri uravnavajo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ob straneh ima še tri luknje, kar omogoča dodatno gibljivost med prenašanjem, na povezavah pa ni električnih komponent, kar naj bi stvari poenostavilo. Na njihovem testu so to napravo zaradi njenega izgleda,trdnosti in uporabnosti odlikovali s štirimi zvezdicami. Kliknite tukaj za originalni članek.

0 komentarjev

Kingwin KWI-450WABK

Overclocker's Club - Trenutno si področje napajalnikov lastita podjetji Antec in pri nas bolj razširjen Enermax. A na trg se prebijajo tudi drugi proizvajalci in eden izmed njih je Kingwin. Kingwin KWI-450WABK je eden izmed njihovih najmočnejših napajalnikov, saj lahko porabnike oskrbi s kar 450W električne moči. Taka stvar pa se tudi greje in za to so zelo dobro poskrbeli, saj nanj pihajo kar štirje 80 mm ventilatorji, katere osvetljuejo večbarvne LED diode. A ker so ventilatorji dokaj glasni, se avtomatsko uravnavajo glede na temperaturo, kar močno olajša gledanje DVDjev. Če boste malo rezali po ohišju, da boste opazovali lightshow o napajalniku razmislite, sicer bo pa 350W napajalnik brez vsakršnega...

5 komentarjev

Ohišje - bomba

mini-itx.com - Da, Chris Adams je razmontiral in onemogočil kar pravo bombo ameriških zračnih sil. Vanjo je stlačil matično ploščo mini formata, 800 megaherčni procesor in 512 MB pomnilnika ter 3,2 GB disk in CD-R/RW. Vse skupaj hladita dva sistemska ventilatorja, 120 mm zrakomlat za matično ploščo in hladilnik za procesor. Lahko bi rekli, da je to nevarna modifikacija. Na modifikacijo pa nas je opozoril Gejmer.

5 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

Darth Vader PC

Lucas. Soy su padre...

vir: Burnout PC
Slo-Tech - Ta modifikacija ni ravno nova, a jo je avtor še malo izboljšal. Za osvežitev spomina: na BurnOutPC so pred časom predstavili zelo odštekano modifikacijo, ki dobi desetko za izvirnost. Računalnik so namreč vgradili v odlitek glave Darth Vaderja. A bralci so imeli pripombo, saj vanj ni bilo vgrajene CD-ROM enote. Avtor je modifikacijo popravil ter ugodil zahtevnim bralcem. Kipu glave je enostavno naredil pedestal. Klik!

2 komentarja

Shuttle XPC SN41G2

Hardware Zone - Shuttle je le eden izmed mnogih proizvajalcev matičnih plošč. A tudi trg ohišij mu ni tuj, saj proizvajajo lično oblikovana "mini" ohišja, ki sprejmejo flex-ATX ploščo. Shuttle XPC SN41G2 je eno izmed njihovih najbolj priljubljenih modelov. Kot smo že omenili je ohišje zelo mahno saj meri le 30 cm v dolžino, 18,5 cm v višino in 20 cm v širino. V njem s kakšnim ekstremnim navijanjem nimate kaj početi, saj za dobro hlajenje ni prostora. Tudi hladilnik, ki ga dobimo poleg je svojevrsten, saj je v bistvu aluminijev blok,...

2 komentarja

Sunbeam hlajenje

MODTHEBOX - Sunbeam je podjetje, ki proizvaja kvalitene pripomočke za hlajenje. Pri nas sicer ni poznano, a v tujini doživlja uspehe. Njihov največji hit so 80 mm ventilatorji, na katere svetijo hladne katode. Na Mod The box so stestirali paradne konje zgoraj omenjenega podjetja. Poleg tega, so bili v test vključeni tudi različni kontrolerji, ki umirijo še tako glasne ventilatorje. S kompletom so bili seveda zadovoljni, saj ni lepšega, kot računalo, ki se sveti kot božična jelka.

2 komentarja

Nastavek za ventilator

Extensiontech - Na Slo-Techu smo že pisali o izdelavi pleksi nastavka za ventilator , s katerim močno zmanjšamo hrup hladilnika. Na Extenison Tech pa so si prav tako ogledali pleksi nastavek, v katerem je 60 mm ventilator, katerega obkrožajo LED diode. Na ta nastavek lahko namestimo katerikoli 80 mm ventilator. Stvar sicer ne zmanjša hrupa, pripomore pa k boljšem hlajenju procesorja in bolj "fancy" izgledu.

0 komentarjev

Xide Pad

System Cooling - V današnjih dneh ni nič posebnega, če se v računalniku nahajata neonska svetilka in pleksi okno. To pa ni edina stvar, ki jo lahko osvetlimo. Na System Cooling, so si namreč ogledali serijsko izdelane podloge za miške (in mišake :)). Xide Pad Ultra, kot se imenuje, je opremljena z LED diodami, ki v temi izgledajo res lepo. Na voljo imate tudi različne oblike podlog in ralične barvne odtenke LED diod, katere dobimo v rdeči, modri in zeleni barvi.

1 komentar

UV ventilatorji -- DIY

DarkVision Hardware -

Ste že videli UV ventilatorje? Če še niste, si jih le oglejte, saj se odlično podajo k dobro modificiranemu računalniku in zatemnjeni sobi. [:D] Njihova slaba lastnost je bolj ali manj le cena. No, da pa to ne bo več tako, so poskrbeli na DarkVision Hardware, kjer so objavili članek, kako si doma izdelati prav takšne ventilatorje. Poceni, kakopak. Članek na tem naslovu.

2 komentarja

Petnajst ohišij na kupu

Tom's Hardware - Na trgu ohišij so že kar nekaj časa prisotna ohišja, ki odstopajo od tistih neizvirnih bež sorodnikov. Prav danes so na Tom's Hardware spisali pravi megatest ohišij, v katerega so vključeni skoraj vsi večji proizvajalci. Gotovo sta najbolj poznani imeni Lian Li in Antec, a ni bilo vključenega Chiefteca, katerega izdelki so dokaj podobni Antecovim. Če vam ohišje ni le škatla, ki prav nadležno ropota, morate članek obvezno prebarti.


Zahvala Trubadurju....

3 komentarji

"Space" Fan

Geek Shelter - Eh, vas že slišim: "Pa ne že spet, še en ventilator", a vseeno - tale je malce poseben, kajti njegovo ohišje ni iz navadne plastike, kot smo je vajeni, temveč iz pravega pravcatega aluminija. Izgleda, kot bi ga potegnili iz kakšne serije Star Trek (za hlajenje warp pogonov -- alien-w) in nasproti pričakovanjem celo zelo dobro tudi hladi.

Najlepša lastnost tega ventilatorčka pa je, da se obnaša kot nekakšen podaljšek vaših hladilnih reber če ga seveda uporabljate kot procesorski ventilator. Članek, ki so ga spisali na "Zaklonišču piflarjev" lahko preberete tukaj in si...

12 komentarjev

Tišanje računalnika

Virtual-Underground - In še en članek nekoga, ki mu je prekipelo zaradi oglušujočega hrupa, ki so ga sposobni proizvest ventilatorji, ki hladijo vroče procesorje, da ne omenjam ventilatorjev v napajalniku in piskanja diska. Torej, članek, v katerem avtor poskuša spravit hrup računalnika, v katerem tiktaka Athlon XP 2100+, na sprejemljivo raven. Kako se je tega lotil, koliko je za to odštel in predvsem ali je bilo vredno truda (in denarja) pa izveste v članku.

3 komentarji

Nore modifikacije

mini-itx.com - Ste mahnjeni na modifikacije? Se vaši starši križajo, ko v roke poprimete "fleksarco" in se zaprete v vašo sobo? Potem bo tale stran kot nalašč za vas.
Na strani so na kratko predstavljene modifikacije mini ohišji - od vrtne svetilke do robota - vsekakor super za nove navdihe. Zdaj pa hitro na branje[:D]

3 komentarji

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

Xaser III

Overclockers Cafe - Standardno ohišje, katerega kupimo za kakih 5 do 10 tisočakov, je ponavadi bež barve in narejeno zelo površno. Tako ohišje lahko postane zelo zanimivo, če mu dodamo kakšno pleksi okno in neonsko luč. Če pa so vam ročna dela malo tuja, pa lahko sežete globoko v žep, si privoščite ohišje kot je Xaser. Izdelalo ga je podjetje Thermaltake, ki je eno izmed vodilnih na področju zračnega hlajenja. Zato lahko ugotovimo, da je za prepih dobro poskrbljeno, saj boste poleg ohišja dobili tudi ventilatorje, ki so seveda izdelek istega podjetja. Ohišja ne moremo opredeliti glede velikosti, saj je mešanica med midi in big tower ohišjem. Poleg stranskega pleksi okna in dodatnih ventilatorjev je...

5 komentarjev

YeongYang A102 MATX ohišje

vir: Hexus
Hexus - Ohišja so dandanes vedno večja, kar ni ravno pripravno za pisarniško delo in nezahtevne uporabnike. Osnova današnjih računalnikov je ATX standard, saj je večina komponent zgrajena tako, da se ujemajo z ohišjem. Obstaja pa tudi Mikro ATX standard, ki je manjši in bolj pripraven. Ta standard pa potrebuje tudi drugačne matične plošče, saj običajna ATX plošča tu nima kaj iskati, ker je verjetno večja od samega ohišja. Poleg omejenosti števila komponent je tu ovira še zračni pretok, saj v njem ni dovolj prostora, da bi se zrak gibal. A da bi se zrak vsaj malo premikal lahko vgradimo 6 cm ventilator, ki je dokaj slaboten. Vstavili boste lahko le eno 5.25" in dve 3.25" enoti, ker je notranjost zelo natrpana. A tudi tako

0 komentarjev

Krogla

Metku.net -

Na Metku.net, spletni strani, ki je znana po svojih nenavadnih modifikacijah, so se tokrat odločili za nekaj najbolj odtrganega. Računalnik ali bolje rečeno matično ploščo so se namreč vgradili v prozorno kroglo. Takšen podvig zahteva kar precéj načrtovanja, pa tudi pri izdelavi se lahko kaj zatakne. Vse njihove pripetljaje so dokumentirali v tristranskem članku, ki ga najdete na tem naslovu.

3 komentarji

Ko 500 W ni dovolj

Mikhailtech - Potreba po kvalitetnem napajanju se večajo, saj procesorji in matične plošče potrebujejo vedno več elektrike. Zaradi tega so se sposobnosti napajalnikov močno dvignile. Pred nekaj leti je čisto zadoščal 250W napajalnik, ki bi danes lahko poganjal le še slabotnejše sisteme. Že za nomralno uporabo potrebujete vsaj 350 W, če pa imate priključene še kakšne ventilatorje ali dodatne diske, pa se poraba električnega...

10 komentarjev

Popularizacija modificiranja

Pretikalca

vir: Tweak Town
Tweak Town - Če bi pred dvema letoma kdo na forumu napisal, da bo modificiranje računalnikov postalo prava mala tržna niša, bi se mu najbrž večina smejala. No, danes lahko tudi v večini slovenskih računalniških trgovin ugledamo prozorne ventilatorje, vodne bloke, hladne katodne cevčice, in podobno. Tudi Tweaktownovci so spisali članek na to temo, saj so opisali izdelke, ki jih ponuja podjetje Sunbeam. Podjetje, kot boste izvedeli v članku, ponuja 5.25-palčno enoto za nadzor vrtenja ventilatorjev (idejo so seveda pobrali od nas [;)]), hladnokatodne ventilatorje ter neonke vseh barv mavrice. Eh ja, modificiranje na domu je še vedno zakon......

3 komentarji

Naredite si svoj napajalnik

vir: Pimprig
Pimprig - Na PimpRig so spisali nadvse zanimiv, četudi rahlo nenavaden članek, ki nas popelje skozi gradnjo napajalnika. A ne veselite se prehitro, ne gre za pošast, ki bi kot za šalo napajala peltierove elemente, temveč le za 750 miliamperskega malčka, ki zmore pri dvanajstih voltih oddajati 9 W. A tudi kot tak, bi bil za preizkušanje kakšnih ventilatorjev ali LED diodic čisto uporaben. Četudi se ne boste podali v samogradnjo, z branjem članka dobite precejšen upogled v delovanje napajalnika.

6 komentarjev

Hlajen monitor?

Twisted Mods - Res je, tudi monitorji potrebujejo hlajenje. Na Twisted Mods so spisali članek o modifikaciji CRT (se pravi katodnega) monitorja. V monitor je avtor vdelal dva prozorna ventilatorja - vsakega na eno stran - čeznju namestil mrežice, vstavil pleksi steklo in za osvetljavo še modre LED diode. Končni rezultat izgleda osupljivo! Članek si lahko ogledate tukaj! Pa še slikico kot žgečkljivček ("teaser").

9 komentarjev

"Ati, jest bi 'mela pa ribice v računalniku!"

Overclockers Cafe -

Lian-Li nedvomno izdelujejo najlepša in najbolj kakovostna ohišja (katerih pa se pri nas žal ne dobi - namig, podjetniki [;)]). Sedaj pa so dokazali, da imajo tudi njihovi oblikovalci veliko domišljije (ali pa se resnično dolgočasijo), saj so na tržišče poslali stranico za ohišja, ki bi se še najbolj prodajala v trgovini z igračami.

Gre namreč za veliko 2,5 cm debelo okno, v katerega natočimo vodo in spustimo ribice (plastične namreč [:D]). Namenjeno je vsem Lian-Li ohišjem serije PC-6x. Za "plavanje" ribic poskrbi majhna črpalka, ki je piha zrak v ta mini akvarij, priložena pa je tudi hladna katodna lučka (oceansko modra ali pa v zeleni barvi alg [:D]), ki s svetlobnim efektom pričara...

7 komentarjev

Tudi najboljšim se včasih kaj ponesreči

Dokazno gradivo :)

vir: HardOCP
Slo-Tech - Pri [H]ard|OCP so se odločili, da bodo poskušali narediti ekstremni overclock Pentiuma IV, vendar so se pri tem omejili na izbiro komponent, ki so na voljo vsem, odmislili pa so tudi razne modifikacije. Za začetek so kupili nekaj izvrstnega hardwarea (P4 3,06 GHz, dve palčki Corsairovega pomnilnika, Asusovo Granite Bay ploščo, Vantecov 520 W napajalnik ter Radeona 9700 Pro), vse skupaj pa so vstavili v Vapochill ohišje, tako da je bilo za hlajenje poskrbljeno. Pričeli so s postopnim dvigovanjem frekvence in prišli do lepih 4,2...

9 komentarjev

Xaser III ohišja

Caseumbau - Thermaltake je pred nekaj časa splavil svoja nova ohišja, ki jih je poimenoval Xaser III. Ohišja so na voljo v več barvnih in velikostnih inačicah, kako pa izgledajo si lahko najbolje ogledate kar na domačih straneh podjetja Thermaltake. Testov ohišij zaenkrat na spletu še ni zaslediti, a ko bodo, vas bomo o njih zagotovo pravočasno obvestili. Kratek sestavek so spisali le na Caseumbau, ako znate nemško, se razume ...

7 komentarjev

Napajalniki na kupu

AnandTech -

Na AnandTech so spisali zanimiv članek oz. test, kjer so testirali napajlnike. Napajalniki so mnogokrat po krivici zapostavljene komponente, čeprav igrajo ključno vlogo pri stabilnosti celotnega sistema. Dvesto wattni napajalniki so tako že preživeta stvar in tudi na tem testu so se ukvarjali predvsem z zmogljivejšimi zverinami. Da se ob vnovičnem nakupu ne boste spraševali katerega kupiti, vam priporočam, da si test preberete.

0 komentarjev

Okrogli IDE kabli - UV

HighTekPC - V vsakem računalniku so zelo v napoto široki, 80 žilni IDE kabli, ki zelo ovirajo pretok zraka skozi ohišje. V današnjih dneh se da dobiti okrogle (cevkaste, če smo natančni)kable, ki so bistveno ožji in bolj "aerodinamični" in zaradi tega je pretok zraka lažji. Prav o okroglih kablih so pisali na HighTekPC. A to niso običajni okrogli kabli. Njihova posebnost se pokaže, ko vanje usmerimo UV luč - takrat začnejo svetiti v lepi modri svetlobi. A na žalost so bili avtorji v članku zelo skopi, saj obsega le eno - pa še to kratko - stran.

3 komentarji

Ahanix dBox

AnandTech -

Na AnandTech so objavili nov test oz. članek o ohišju. Tokrat so si ogledali ohišje manj znanega proizvajalca Ahanix, a to še ne pomeni nujno nekvalitetnosti ohišja. Da, ohišje je je videti prav zanimivo, pa tudi cena ni pretirana, znaša 90 dolarjev oz. 170, če se odločite za aluminijasto različico. Če vas ohišje zanima, si njegov opis na AnandTech preberite.

1 komentar

LED stikala

Burnout PC - Sicer zelo običajna stikala, ki jih lahko uporabimo skoraj kjerkoli, a so zaradi lepe oblike in modre ali rdeče barve ter večnamembnosti predvsem zanimiva za nas - moderje, so si ogledali na BurnOutPc. Vsako stikalo ima štiri pole - dva za LED diodo, ter dva za glavno funkcijo - prekinitev tokokroga. Ocenjevalcu je bila zelo všeč enostavna montaža, sam izgled in precej močna dioda. Oglejte si celoten testek.

4 komentarji

Najboljši leta 2002

OC Prices - Če si vzamete trenutek ter pregledate to stran, boste lahko prebrali mnenje OC Prices o najboljših računalniških podjetjih leta 2002. Zmagovalna podjetja? Sodeč po njihovem mnenju je Abit najboljši proizvajalec osnovnih plošč (se ne strinjam), Lian Li najboljši proizvajalec ohišij (no, ja... [:D]), Samsung najboljši proizvajalec zaslonov (hm, okej...), Albatron najboljše novo podjetje (prvič slišim [:D]), Cambridge Soundworks najboljši proizvajalec zvočnih računalniških naprav (v redu [:D]), Swiftech najboljši proizvajalec hladilnikov (hm...), ter Vapochill Mark 2 Premium ohišje najboljši izdelek leta. Mnenja v oklepajih lahko mirno izpustite. Klik!

4 komentarji

Thermaltake Hardcano 8 VR

Extreme Overclocking - Danes so si na Extreme Overclocking ogledali novo stvaritev za kontrolo ventilatorjev v ohišju, ki sliši na ime Hardcano 8 VR in katere mati je podjetje ThermalTake. Ponaša se z lepo modro barvo in srebrnimi potenciometri, omogoča pa kontrolo do štirih ventilatorjev. Dodelili mu niso ravno najvišje ocene, saj si lahko podobno zadevo naredite sami za veliko manj denarja, a vendarle klik! Še cena: v Ameriki znaša dobrih 25 dolarjev, kar je približno šest tisočakov v naši valuti.

7 komentarjev

UV ventilatorji

DarkVision Hardware - Na trg so prišli tudi ventilatorji iz snovi, ki reagira na UV svetlobo tako, da se sveti. A poleg tega, da je tako celotno ohišje kot vetrnica občutljiva na ultra-vijolične žarke, so ti ventilatorji še obarvani - zeleno ali oranžno. Ventilator se napaja preko molex konektorja, a ima vodnik za priklop na matično ploščo, da mu lahko odčitavamo tudi vrtljaje. Podrobnejši opis si lahko preberete na DarkVision Hardware.

0 komentarjev

Ime na sprednji strani ohišja

Twisted Mods - Zanimiva modifikacija se je pojavila na Twisted Mods. Fantje so se odločili, da malce poživijo in dodajo osebno noto sprednji starni računala. Vzeli so navadno plastično tablico, s kakršno prekrijemo prazna 5,25" mesta na ohišju, vanj vrezali ime, na zadnjo stran pritrdili še svetlobni difuzor in hladno katodo ter zadevo pritrdili v ohišje.

Morem rečt, da je stvar izpadla precej dobro - z modro osvetlitvijo pač ne moreš zgrešit[:D]. Celoten članek, če se bo komu zahotelo, da bi z sprednje strani ohišja hladno sijalo njegovo ime, najdete tukaj.

2 komentarja

Računalnik - krogla

vir: Akiba
Akiba - Ponavadi so računalniška ohišja v obliki takega ali drugačnega kvadra. A tole ohišje je malce drugačno - ima namreč obliko krogle. Ta zelena (imajo tudi srebrno) zadevica je zanimiva predvsem oblikovno, saj je vsebina precej borna: zmanjšana matična plošča s samo enim PCI mestom, enim trdim diskom in DVD-ROMom, ki se odpre tako, da se dvigne ena polobla krogle. Primerno predvsem za računalnik za povezavo s televizijo ali za bahanje pred sosedi.

4 komentarji

Ohišje

več strani - Ohišje je za nekatere eden izmed najbolj pomembnih delov računala, saj ga lahko z malo dela in domišljije spremenimo v pravo umetniško delo, ali pa naredimo iz njega vetrni tunel, ki hladi procesor. Nekatera ohišja pa imajo ventilatorje že industrijsko vgrajene. Enega izmed takih so si ogledali v Klubu kanadskih overclockerjev™. Izdelal ga je gigant Antec in seveda so vetrniki™ prav tako Antecovi (doh!). Srebrna barva pa mu daje prav lep izgled, na sprednji strani pa boste našli USB in Firewire vtiče, zato se vam ne bo treba plaziti za računalo vsakič ko boste hoteli priklopiti digitalni fotoaparat. Tukaj.

Za nadzor vseh teh ventilatorjev lahko uporabite tudi Vantec Fan Controllers , ki so ga testirali na System Cooling.

2 komentarja

Ohišja

več strani - Ohišje je najpomembnejši del strežnika oz. nekako tako gre tisti rek. No, iz čisto performančnega vidika temu seveda ni tako, vendar pa mnogi izmed nas še vedno dajejo velik pomen lepo oblikovanemu ohišju. No, tokrat si lahko pogledate kar tri:
  • Na 8Balls Hardware so si ogledali CoolerMaster ohišje, namenjeno predvsem strežnikom, klik!
  • Na ReviewNation so tokrat ogledali ohišje podjetja Lian-Li, ki sicer ni nič posebnega, a je vseeno lepo oblikovano, klik!
  • Na OCIA pa so si ogledali modifikacijo ohišja oz. pripomočke za modificiranje ohišja s skupnim imenom 8-Ball Window Kit, klik!

0 komentarjev

Lian Li PC-9300

AnandTech - Na Anandtechu so opisali novo Lian Li PC-9300 ohišje, ki ga bodo kupili tisti, ki želijo imeti računalnik povezan s televizijo in domačim Hi-Fi sistemom, kaj več pa od ohišja ne gre pričakovati. Napajalnik in matična plošča morata biti prilagojena velikosti ohišja, vendar ne skrbite, saj več kot dobro grafično, zvočno in mrežno kartico v tem sistemu tako ali tako najbrž ne boste potrebovali. Ohišje je aluminijasto, z modrimi diodami. Klik!

0 komentarjev

Računalnik v avtomobilčku!

Slo-Tech - Hja, pravite, da imate lepo ohišje. Ma, kaj lepo, noro zmodificirano. Pa imate kolesa? Porečete: "Seveda imam koleščka, brez njih ne gre". Pa izgleda vaš avto kot prava rally makina™? Naka. [:D]

Nekomu se je zahotelo, da bi si naredil čisto unikatno ohišje in tako si je naredil model pravega Subaru Impreza WRX avtomobila. V njemu se nahaja AMD 1800+ XP, disk, DVD in CD-ROM, par ventilatorjev, pa še kaj bi se našlo. Več o tem tukaj!

9 komentarjev

Xaser 2 Plus-A5000B

System Cooling - Na System Cooling so si ogledali gotovo že vsem znano ohišje podjetja Thermaltake. Xaser 2 Plus-A5000B je nekakšen mešanček med Big Tower in Midi Tower ohišjem. Promovirajo ga z dobrim hlajenjem, saj poleg samega ohišja dobimo tudi nekaj ventilatorjev, hladilnik za trdi disk, krmnilnik, kar je, jasno, njihov lasten proizvod. Tukaj si lahko ogledate dokaj kratek članek, v katerem so zajete vse pomembne prednosti in slabosti tega ohišja. Torej, tisti, ki se hočete postavljati pred prijatelji z izgledom svojega računala za katerega potrebujete le nekaj denarja in vožnjo do najbližje računalniške trgovine, si ta članek le preberite.

2 komentarja

Elektrike ni nikoli preveč

VR - Zone - Navijačem (pa ne tistim nogometnim) elektrike v računalniku nikoli ni preveč. Vgrajevanje dodatnih ventilatorjev, ledic, neonk in podobne šare seveda poje kar nekaj predragocenih wattov elektrike in nemalokdaj se zgodi, da se napajlnik odloči, da mu je vsega skupaj preveč. Na VR Zone so tokrat testirali napajalnik namenjen točno temu - dobavi velikih količin elektrike. Vantecov VAN-520A se kiti z oznako 520W, kar zagotovlja resnično dovolj elektrike tudi za tiste najbolj zagrizene. Klik!

3 komentarji

Lepa modifikacija

Bit Technologies - Najbrž ste že vsi kdaj videli plazemsko kroglo (če ne veste, kaj je to, potem si le preberite tale članek). Zadevca zgleda zelo lepo in seveda je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo kak navdušenec spomnil, da bi ena taka krogla kar dobro popestrila ohišje. In seveda, se je eden našel - v svoje ohišje je vgradil 80 milimetrsko plazemsko kroglo. Potek vgrajevanja take krogle v ohišje kot tudi končni efekt si lahko ogledate v tem članku.

Hehe, definitivno ena WOW zadeva za LAN žurke[:D].

5 komentarjev

Pobarvana pleksi okna

Metku.net - Na Metku.net so objavili nov članek, ki govori o barvanju pleksi stekel. Pristop k zadevi je simpelj™, na koncu pa zadeva še lepo izpade. Zaa pleksi steklo prilepimo grobo folijo na katero natisnemo poljuben motiv, folijo prilepimo nato pa za njo postavimo še identičen list papirja, kar našemu liku odvzame prozornost. Zadeva izpade kar solidno, še posebej z večbarvnimi hladnimi katodami v ozadju. Če vas je zadeva pritegnila, klik!

2 komentarja

Xoxide LL60

Tweak Town - Daleč so že časi, ko je bilo ohišje bolj kot ne nebistven del naših računalnikov. Navijanje je prineslo nesluteno segrevanje računalniških komponent in dobro prevetreno ter zasnovano ohišje je ključnega pomena za dobro navit računalnik. Pa še lepo more izgledati, kajne. [;)]

Na TweakTown so si danes še eno izmed serijsko lepo oblikovanih ohišij, ki nosi ime Xoxide LL60. Če vas zanima, kaj je na tem ohišju tako posebnega, da si je prislužilo 9.5 točk (od 10), klik!

1 komentar

Novo ohišje

Tweak Town - Še eno ohišje si je našlo pot na test na TweakTown. Imenuje se Sky Hawk USA Jupiter Case. Ohišje je izdelano predvsem za tiste, ki radi razkazujejo svoje računalnike, saj se že od daleč vidi, da ne gre za klasično, umazano bež ohišje. TweakTownovci so mu prisodili osem točk (od desetih), če pa vas zanima zakaj takšna ocena, kliknite!

5 komentarjev

Najcenejša modifikacija

Guru 3D - Vas je kdaj zamikalo, da bi predelali svoje ohišje in vanj vstavili kakšno neonko, potem pa ste se spomnili na ceno ter idejo v kali ovrgli? To od sedaj ni več problem. Na Guru3d so pripravili članek o tem, kako narediti najcenejšo predelavo ohišja. Mogoče vam bo celo všeč, kot zanimivost pa naj povem, da so za izvedbo predelave uporabili škatlo od pice. Klik!

0 komentarjev

Vantec Nexus

ipKonfig - Podjetje Vantec se je odločilo, da vsem modifikatorskim norcem ponudi enega najbol "stajliš" kontrolerjev za ventilatorje. Zadevco se vstavi v prosto 5.25" režo na računalu, sledi nekaj žongliranja z kabli in že lahko nastavljamo obrate dvema ventilatorjema in nadziramo temperaturo na treh mestih v računalu. Poleg tega ima zadeva še zvočni alarm za primer, da temperatura preseže nastavljeno vrednost in pa dva USB 2.0 in en FireWire priključek. Za povrh lahko še menjamo sprednjo ploščo, tako da lahko zadevo prilagodimo barvi ohišja (seveda samo v primeru, da je vaše ohišje modro, črno ali zeleno [:D]).

Za konec te kratke predstavitve pa še povezava na dva kratka testa te napravice - en se nahaja na ipKonfigu, drugi pa na ClubOverclocker.

1 komentar

Ahanix dboX

Tweak Town - Kljub temu da ohišja ne pripomorejo k hitrosti sistemov (vsaj nenavitih), pa vsi vemo, da je ohišje najpomembnejši del računalnika, če le izgleda lepo. V kolikor ste v dilemi katero ohišje kupiti, poglejte sem. Na TweakTown so si namreč ogledali srebrno ohišje, ki nosi ime Ahanix dboX, karkoli naj bi že to pomenilo. Dodelili so mu sorazmerno visoko oceno 9.5 (od 10), kar pomeni da gre za kar solidno zadevo.

Od zadaj :P

5 komentarjev

Integrirno čudo™

X-Bit Labs - Veste kaj je Samba? Program, ki omgoča, da se Linux in Windows razumejo na mreži, porečete? Hja, med drugim ...

Eno drugo Sambo pa so si ogledali na X-Bit Labs. Gre za stvar, ki jo ne znam poimenovati drugače kot čudo™. Ultra majhno ohišje, natlačeno z vsem računalniškim drobovjem, lepo oblikovano in, kar je najpomembnejše, ki zasede malo prostora, se imenuje Samba(SM)-1845. Z njo so spojili 2.4 gigaherčnega Pentiuma 4, 3D Mark pa je navrgel vsega 1500 točk. Strojček, primeren za pisarniška opravila, pač. Klik!

4 komentarji

Global WIN YYC-8870

RipNet - Drugo ohišje danes prihaja iz tekočih trakov Global WINa, opisali pa so ga pri RipNetu. Ohišje je iz aluminija in ima sprednjo masko lepo zaobljeno. Pred 5,25" pogoni je pokrov, saj so zaščiteni proti elektromagnetnim impulzom. Pogoni lepo zdrsnejo v reže in se pritrdijo s posebnimi plastičnimi zatiči, priloženi pa so tudi posebni distančniki, ki omogočajo lažjo namestitev matične plošče. Poleg ohišja dobimo tudi 2 Powerlogicova 80mm ventilatorja in PalčneŠraufe™ za lažjo pritrditev stranice. Zaradi aluminija, iz katerega je kištica izdelana, tehta le 5 kilogramov. Po besedah avtorja članka sta minusa le težavna namestitev trdih diskov in majhna odprtina za disketnik na sprednji maski. Vsekakor je nakup ohišja priporočljiv (a ne pri nas - kar postaja že kliše), tako da čimprej preberite opis.

1 komentar

Antec 660AMG

Tweak Town - Tweak Townovci so napisali kritiko Antecovega Mini Tower 660AMG ohišja. Oblika je še ena variacija na serijo Dragon, torej izredno všečen, barva pa je kovinsko-srebrna. Odstranljiva kletka za trde diske je samoumevna, na stranici ohišja je ročka za odpiranje in tudi 80 mm ventilator, ki ga najdemo tudi na zadnji strani. Spredaj sta na voljo odprtini za dva dodatna ventilatorja, pred katerima stoji protiprašni filter (ki se ga da baje celo oprati [:D]). Ne manjkajo niti USB in firewire priključki na prvi strani in 330W TruePower napajalnik. Ohišju bi morda lahko zamerili le pomanjkanje pladnja za osnovno ploščo in veliko težo (narejeno je namreč iz jekla). Prav zato so mu prisolili oceno 9/10. Klik za ogled!

2 komentarja

A že spet nisi pobrisal prahu?

Slo-Tech - Tiste, ki si svojo kišto lastite že nekaj časa, bi ob odstranitvi pokrova znalo presenetiti kaj takega. Tudi pri računalnikih je čiščenje pomembno, saj lahko izboljša hlajenje in celo prepreči okvaro katere od komponent. Pa vendar je bolje spoštovati pregovor "Bolje preventiva kot kurativa", zato poskušajte čimbolj onemogočiti vstop prahu v ohišje. Zelo pametno je imeti več ventilatorjev, ki zrak sesajo iz ohišja, kot pa tistih ki ga pihajo vanj, prav pa pridejo tudi protiprašni filtri. Stare mamine najlonke delo sicer opravijo, a za tiste, ki želijo profesionalen izgled, nikakor niso dovolj. Aluminijaste Praholovilce™ so naredili pri JabTechu, prepihali pa so jih 3dXtremeovci. Puf!

8 komentarjev

"Joža, kak ga boš pa neso?"

Twisted Mods - Ja, če pogosto obiskujete LAN razstreljevanke, morate vašo kištico velikokrat prenašati, kar zna biti pri težjih in večjih ohišjih problem, izguba oprijema na stopnicah pa zna imeti katastrofalne posledice. Pri Twisted Mods so za nas zgrabili za "HeavyDuty Pro Case Handles" (Težko kategorne profesionalne ročice za ohišja). V primeru, da je vaša kištica oblikovana v že omenjen "HeavyDuty" stilu, bodo ročke odličen dodatek - tako moden, kot tudi praktičen. Odnesi me!

1 komentar

ThermalTake A6000B Aluminum Case: Quiet Cooling

AnandTech - Po res veliki bedariji™ (hvala frudi za opozorilo), ki sem jo zapisal v prvi novici, tokrat popravljena različica ...

Kupujete novo ohišje, pa ne veste za katero bi se odločili? Za vas, velikega računalniškega entuziasta, navadni Big Tower seveda ne bo dovolj, saj zahtevate nekaj več. Prav za take ljudi, je ThermalTake naredil novo ohišje, ki so si ga ogledali na AnandTechu in spisali ličen članek. Nad ohišjem so bili dokaj navdušeni, v oči jih je bodla le visoka cena, odsotnost napajalnika pri taki ceni ter nepodpora WTX standardu. Klik!

4 komentarji

Breadbox computer

Silent PC Review - Spet je nedelja, in kot ponavadi, so vse strani "mrtve". Kot ponavadi, je nedelja zvečer dober čas, da dobite na ogled kakšno zanimivo modifikacijo.

Tale današnja se sicer ponaša že z zavidljivo starostjo par dni, samo je vseeno vredna ogleda. Avtor je v Ikei našel primerno škatlo lepe zunanjosti, in lahko si mislite, kaj je sledilo. Translacija računalnika v škatlo.

Včeraj smo poročali o kači v računalniku. Danes o računalniku v škatli za kruh. Bo naslednja kača v škatli za kruh?

2 komentarja

Mega modifikacija

Sudhian - Med mojim (ne)običajnim jutranjim deskanjem po internetnih vodah in različnih forumih, sem naletel na modifikacijo, ki me je vrgla na noge!

Tip je priredil celotno originalno ohišje majhnega računalnika (Shuttle SS40G), da sedaj gosti poleg vseh komponent še majhen LCD zaslon ločljivosti 800x480 pikslov. Modifikacija je prav neverjetna, za več informacij pa si preberite vnos v Sudhianovih forumih. Za vse neučakance pa še slikica:

1 komentar

Pleksi na pohodu

The Tech Zone - Verjetno se spomnite, da smo pred nekaj dnevi poročali o dveh prozornih ohišjih, ki sta bili plod lastne iznajdljivosti in dela. Sedaj pa so denar zavohala tudi podjetja.

Eno od prvih je Xoxide, ki se že nekaj časa ukvarja z ohišji, sedaj pa so na trg poslali še prozoren model. Pod drobnogled so ga vzeli na The Tech Zonu, ga dodobra stestirali, poslikali in mu na koncu prisodili oceno 8.5/10. Ocena je sicer verjetno malo pretirana, samo če si privoščite lepšo matično ploščo in kakšno neonko ter prozorne ventilatorje, pa zna biti drugače.

0 komentarjev

ABC navijanja

MODTHEBOX - Ko berem forum, se mi včasih dovzeva, da ste nekateri mnenja, da nam je navijanje položeno v zibko. Samo, priznati morate, vsakdo mora nekje začeti, in mojster ne postaneš čez noč.

Na vse, ki še niste mojstri navijanja, so poskrbeli na Mod The Box in pripravili kratek članek o navijanju. Sicer se bolj kot s samo tehniko in načini navijanja ubada s semantiko, samo boste vsaj vedeli, kaj se skiva po kraticami FSB in podobnimi, poleg tega pa je pridana še povezava na ABC hlajenja ohišja. Priporočljivo, če še vedno oklevate, ali bi navijali ali ne.

0 komentarjev

Osnove cinjenja

Alltechbox.com - Na AllTechBox.com so spisali kratek a poučen članek o cinjenju (ali lotanju kot temu postopku tudi rečemo). Avtor članka nam razloži in opiše dve vrsti naprav za cinjenje ter se omeji na eno od dveh metod lotanja. Opiše, kako na najlažji in najhitrejši način uporabljamo cinjenje pri modifikacijah elektronskih elementov kot so matične plošče in podobno. Opozori tudi na strupene pline, ki se jim moramo izogibati. Poučen članek, ki ga boste prebrali v manj kot petih minutah. Pricini me!

17 komentarjev

Računalnik prihodnosti?

Dan's DATA - Verjetno si večina računalnik še vedno predstavlja kot veliko, bež belo, ponavadi zelo glasno ohišje in škatlo s precej kilogrami in temperaturo, ki ob mrzlih večerih daje prijetno toploto, imenovano CRT monitor. Temu, da je še vedno big tower najboljša zadeva za modifikacije, in da prostora v ohišju ni nikoli dovolj, ne gre oporekati, samo kaj pa imamo na voljo, če želimo imeti kaj manjšega?

Odgovor na vprašanje nam ponujajo v članku Small or Smaller na Dan's Data. Primerjali so dve različni ohišji, vsako s svojimi prednostmi in slabostni, ter komentirali izbor periferije. Iz vse skupaj je nastal precej dolg članek z ogromno uporabnimi povezavami, tako da če imate petnajst minut preveč, ga vsekakor preberite.

Ati, kaj pa je bila ta bela kišta na tleh?
Sine, to je bil pa računalnik..


4 komentarji

Pokvarjeno jabolko

HardOCP - Tudi največji sovražniki Applea morajo priznati, da so Maci zelo luštkane mašince, tudi v primerjavi z modificanimi PC ohišji. Ker pa se v marsičem ne morejo meriti s PCji, so le redko izbira domačega uporabnika. Pri HardOCPju so zato vzeli eno ohišje od PowerMaca in ga predelali v pravo PC LAN kišto. Kot vsak Mac, izgleda tudi tale modifikacija smrtonosno dobro, zato kar hitro k branju. Še slinica ... ekhm ... slikica [:D].

0 komentarjev

Okroglizirajmo™ notranjost računala!

The Tech Zone - Dokaj zanimiv članek si lahko preberete na The Tech Zone, saj so se spopadli s težavo, kako narediti vse kable v računalniku, tudi tiste od napajalnika, okrogle. Proces naj vam ne bi vzel več od urice vašega predragocenega časa ter naj bi bil, sodeč po temu, kako lepo bo naše računalo po dokončanju modifikacije, relativno poceni. Vsi interesenti hitro na branje, za spodbujanje izločanja iz žlez slinavk, pa še slikica.

8 komentarjev

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

Doma narejen "iMac"

Bit Technologies - Saj poznate iMace, tista računala, ki so bili sestavljena tako, da je bilo računalo vgrajeno kar v monitor in v bistvu niste potrebovali nobene dodatne škatle?

No, nekaj podobnega se je spomnil tudi tale osebek. Naredil je namreč ohišje z LCD monitorjem ter vanj vgradil celotno drobovje računala. Da ne bom dolgovezil pa bo najbolje, da si ogledate slike. Klikot

Hvala BojlerTM!

4 komentarji

Odvajanje vročega zraka izven ohišja

Slo-Tech - Zakaj bi ventilatorji samo pihali na procesor in s tem ohranjali vroči zrak v ohišju, če pa lahko to spremenimo tako, da se vroči zrak odvaja iz ohišja. Ta ideja je plod domišljije pri Abit-u in teorijo so uporabili tudi v praksi in sicer na grafični kartici.Sistem OTES, kar pomeni "Outside Thermal Exhaust System" ali približno prevedeno "zunanje termalno izpušni sistem". Slabost tega sistema je le ta, da kartica s tem naveskom zasede dve razširitveni mesti (AGP in PCI).
Če že izgleda "cool", upam da tudi dobro služi namenu. Klik!

2 komentarja

Univerzalni ventilator

Modfactor - Še enkrat moram priznati, da izdelkov kot je tale, ne vidimo ravno pogosto in ne, to ni vsestranski odsmrajevalec sekretov™, ampak nekaj povsem drugega. Ventilator lahko uporabimo za različne namene - lahko je uporabljen za hlajenje razgrete in prepotene igirčarske roke, ali pa ga uporabimo celo za hlajenje ohišja in blowhole.

Posebnost tega ventilatorja je, da se lahko napaja preko baterij tipa AAA, ali kabla USB. Proizvede slabih 30 decibelov hrupa, obenem pa lahko prepiha do 27 CFM zraka. Napravico so si podrobneje ogledali na Modfactorju.

2 komentarja

Hude težave z Y.S. Tech TMD ventilatorji?

ipKonfig - Gotovo se še spomnite številnih napovedi o Y.S. Techovih revolucionarnih magnetnih ventilatorjih TMD, ki naj povsem prenovili pojem hlajenja. No, če odštejemo obetavne napovedi, s prej omenjenimi ventilatorji ni vse ravno v najlepšem redu.

Kot poroča iPKonfig, so imeli s temi ventilatorji kar nekaj problemov že med testiranjem, saj so se vrteli z 20% višjo hitrostjo kot je bilo navedeno v specifikacijah. Zaradi nekontorliranega vrtenja so ventilatorje umaknili že iz strani CrazyPC, odpovedal pa se jim je celo Swiftech. Slednji navaja, da ventilatorji lahko k sebi potegnejo toliko toka, da prežgejo svoj napajalni kabel, zaradi energetske požrešnosti pa se je že tudi zgodilo, da so ventilatorji pri prižiganju računalnika za nekaj trenutkov obstali. To pa ne pomeni nič dobrega za procesor.

Viri poročajo tudi o tem, da imajo lahko zaradi "požrešnosti" teh otepalnikov zraka probleme tudi matične plošče, zato je priporočljivo, da jih priključimo na priključek molex. Kljub temu pa...

1 komentar

Prozorno ohišje na ExtremeMHz

ExtremeMHz - Na tem naslovu si lahko preberete prvega od treh člankov o, vsaj za moje pojme, enem najlepših prozornih ohišji. V prvem delu od treh se ukvarjajo s pregledom sistema kot celote ter komponent ter s končnim izgledom ohišja. Kmalu lahko pričakujemo tudi dve nadaljevanji. Drugi del bo obravnaval hlajenje in navijanje tega sistema, v tretjem delu pa bodo obširneje spregovorili o modifikacijah ohišja. Klik!

5 komentarjev

Modifikacija SGI Challenge DM

Overclockers Australia - Priznati moram, da sem videl že kar nekaj modifikacij, a ta me je najbolj presenetila. Tip, ki je očitno nor na SGI-jeve izdelke, se je spravil modificirati kar SGI-jev strežnik Challange DM. In v kaj ga je zmodificiral? Mogoče bo kdo malce čudno pogledal, ampak tip je celoten strežnik predelal v navaden hladilnik za živila in pijačo. Če ste začeli ravnokar gledati proti nebu in stokati, zakaj na svetu sploh živijo ljudje, ki uničujejo 175.00 $ strežnike, naj vas pomirim, da je bil strežnik že zanič, zato kake velike škode ni bilo.

1 komentar

Pripomočka za moderje

3dXtreme - Modificiranje že dolgo časa ni več samo "mesarjenje" zunanjosti ohišja, ampak se je počasi preselilo tudi na njegovo notranjost. Lepe notranjosti pa seveda ni brez številnih dodatkov - recimo okroglih IDE kablov in hladnih katod ter še nekaterih drugih stvari, o katerih pa bo govora kdaj drugič. Okrogle IDE kable proizvajalca Vantec in črno hladno katodo so si ogledali na tej strani. Ker je bilo o okroglih kablih danes že nekaj govora, naj omenim le to, da so Vantecovi nekaj posebnega, saj so prekriti s posebnim materialom, ki ponoči lepo zažari. Črna hladna katoda pa je zopet razred zase, saj za razliko od večine sveti vijolično. Skupaj s pravim ohišjem in nekaterimi manjšimi dodatki pa lahko predstavlja kar lepo kombinacijo. O obeh dodatkih so se razpisali tukaj.

0 komentarjev

Urejanje kablov napajalnika

Techware Labs - Dejstvo je, da je povprečno ohišje polno daljših ali krajših kablov, ki poleg tega, da zmanjšujejo učinkovitost hlajenja, še otežujejo dostop do različnih "strateških" delov računalnika, do katerih mora imeti zanesenjaški uporabniki vedno dostop. Na tej strani so se lotili spenjanja kablov napajalnika, vendar pa lahko znanje uporabite tudi pri drugih kablih. Z malce truda in ročnih spretnosti je lahko rezultat kar lep, poleg tega pa lahko s tem polepšate tudi izgled notranjosti.

3 komentarji

Danes v forumu

Slo-Tech - [-GanJA-] se je zelo potrudil ter v svoje ohišje vložil dosti truda ter dela, tako da se splača pogledati temo z njegovo modifikacijo. Nato se splača pogledati, kaj narediti v primeru, da kupite novo grafično, nje procesor pa ob prvem vnosu dobesedno razžene. V oddelku neračunalniških debat se razpravlja o nekih incidentih tam nekje pri meji :). Se sprašujete, kakšen računalnik kupiti za obdelavo videa? Vse to in še več ter še 20 tem o tem, kako hiter je/bo/bi bil lahko ADSL, na našem mega forumu [:D].

0 komentarjev

Kako narediti okrogle kable?

več strani - Okrogli kabli IDE so postali danes že kar nuja, če nočete, da bi se topel zrak ujemal v običajne IDE kable in vam onemogočal učinkovitejše hlajenje. To so potrdili tudi številni navijalci, ki so si svoje okrogle IDE kable bodisi kupili, bodisi so si jih izdelali sami.

Postopek izdelave okroglega IDE kabla je povsem preprosto opravilo, ki ne zahteva doktorata iz reaktorske fizike, ampak samo nekaj potrpljenja in ročnih spretnosti. Če ste slučajno začetnik v izdelovanju, pa bo bolje, če si prej preberete nekaj literature. O izdelavi okroglih kablov so se na kratko razpisali na 8 balls Hardware strani, potrebno znanje pa boste našli tudi na Slo-Techu [;)].

4 komentarji

Tihi napajalniki

Mikhailtech - Zanimiv test sem zasledil na tej strani, saj so pri MikhailTechu pod drobnogled vzeli tri modele Seasonicovih napajalnikov - 300, 350 in 400 vatni model. Podjetje je tako meni kot opisovalcu neznano, po testu sodeč pa vedo, kako narediti kakovosten napajalnik. Njihova posebnost je namreč v tem, da so narejeni iz izjemno kakovostnih komponent, kar jim omogoča, da delujejo brez težav na višjih temperaturah, kot bi jih bili vajeni prenašati v napajalnikih. Hkrati s tem je v napajalnik vgrajen tudi sistem, ki nadzoruje vrtenje ventilatorja. Rezultat? Domala neslišen napajalnik, saj med navadnim delom ne potrebuje prisilnega hlajenja, ampak se zadovoljuje z navadno konvekcijo zraka. Izdelek je zagotovo zanimiv, zato branje testa priporočam.

0 komentarjev

Trobarvni LED ventilator

Overclockers Australia - Nedelja je. To avtomatično pomeni, da bomo resne novice (vsaj do jutri) postavili na stranski tir ter se posvetili ustvarjalni polovici možgan [:D]. Avstralski navijalci so napisali članek o modifikaciji prozornega ventilatorja s tremi LEDicami različnih barv. Končni učinek je magičen, cena modifikacije ni visoka, postopek kot tak pa razložen zelo podrobno ter natančno. Klik!

Add-on by Tomi: V primeru, da pa ne marate mavrice, so na Overclockers Australia poskrbeli tudi za vas.

1 komentar

Vse barve mavrice

Bit Technologies - Vezje, ki vam posebno LED diodo, ki lahko prikaže vrsto različnih barv, spreminja skozi vse barve mavrice si lahko sestavite po navodilih ekipe bit-techa. Potem pa recimo to diodo vtaknete v pleksi steklo in dobite lahko zelo zanimiv efekt, ki bo definitivno zažgal (morda dobesedno, če ne boste prav zvezali) na LANih in tekmovanjih.

4 komentarji

Vantec Tornado

MODTHEBOX - Vantecovi ventilatorji Tornado danes spadajo med zmogljivejše primerke, ki lahko konkurirajo legendarnim Deltam. Zmogljivost pa seveda prinese tudi hrup, zato niso namenjeni občutljivim, ki jih med delom ali poslušanjem glasbe zmoti vsak piš. Na tej strani so testirali 80 mm primerek, ki ga lahko priključimo na napajanje preko 3-pinskega ali molex konektorja. Kako pa se je stvar obnesla, pa si preberite sami [:)].

0 komentarjev

Power Down Protector

MODTHEBOX - Skoraj sigurno ste kdaj po dokaj dolgi (ali zelo agresivni [:D] ) vožnji z avtomobilom na hitro parkirali pred kakšno gostilno ali pred vašim domom, avtomobil zaklenili in odšli. Verjetno ste takrat zaslišali močno tuljenje ventilatorjev, ki so pihali na mašino, da se le-ta ne bi pregrela.
No, na enakem principu in z enako namembnostjo deluje tudi PCModsov Power Down Protector. Nanj enostavno priključite dva ventilatorja (max 12W vsak) in ko ugasnete računalo se tista dva ventilatorja še do 10 minut vrtita in še naprej hladita posamezne komponente. Test zanimive, a pogojno uporabne naprave si preberite na Modthebox.

2 komentarja

Vodno hlajena kištica

Club Overclocker - Pri ClubOC so na test vzeli vodno hlajeno ohišje. Le-to je že na prvi pogled nekaj posebnega, saj ima na sprednji stranici estetsko modro ali svetlo zeleno "šipo", prav tako ima na stranici tudi že tovarniško vgrajeno okno. Nad celotnim ohišjem so navdušeni, še posebej pa jim je všeč enostaven vodni komplet. Za N.I.T.R.O. vodno hlajeno ohišje boste morali (ako si ga želite posedovati, seveda), odšteti 399 ameriških zelencev. Več o tem izveste tu.

0 komentarjev

Z Mini PCjem na lanparty?

Tom's Hardware - Predstavljajte si sledeče. Odpravljate se na lanparty. V nahrbtnik hitro zmečete mini ohišje, miško in tipkovnico, v roke primete 17" LCD in že hitite. Ko prispete vas ljudje začudeno gledajo kje ste pozabili vaš zmodificiran bigtower, vi se nasmehnete in razpakirate nahrbtnik. Organizatorji vas že hočejo poslati domov z vašim pisarniškim PCjem, ko vi z eno potezo snamete pokrov z ohišja. Ljudstvo onemi. Notri se namreč skriva čistokrvni GeForce 4 Ti 4600, P4 2533Mhz in 1GB DDR333 spomina. Dva hitra diska zvezana v RAID polje in DVD zapisovalnik so samo pika na i. Si želite pobliže ogledati to pošast? Klik!

14 komentarjev

Ste nori na vesoljčke?

OCAddiction - Če ste nori na vesoljčke, zagret modifikator in vas žuli kakšnih 60$ preveč, potem ste dober kandidat za nakup te zaščite za ventilator.
Fantje na OC Addictions so dobili v roke komplet ventilatorja, mreže ter še nekaj posladkov, ki pripravijo to pašo za oči k delovanju. Kljub nekaterih napakam so jo ocenili zelo pozitivno, tako da vam svetujem ogled celotnega članka, poleg tega pa je na strani še lepa modifikacija celega ohišja.

4 komentarji