» »

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

podcrto.si - Agenti obveščevalno-varnostne agencije naj bi nadzorovali svoje sodržavljane tudi v domovini, na voljo pa bodo imeli vse državne baze podatkov, vse podatke telekomov in vsa hekerska sredstva za vdiranje v zasebnost sodržavljanov. Ter seveda vse v času ranjke Jugoslavije preverjene metode tajnih vstopov v stanovanja, s tajnim nameščanjem snemalne opreme v vaše spalnice vred. Direktor SOVE pa dobiva enaka pooblastila, kot jih imajo ministri, nad delom agentov pa bodo bedeli tajni vrhovni sodniki.

Ne, to ni opis še enega filma o Edvardu Snowdnu ampak hiter povzetek najbolj zanimivih stvari, ki jih prinaša osnutek novele zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Vlada Mira Cerarja namreč nadgrajuje zakon o Sovi, ki je sicer še v fazi delovnega gradiva. To pomeni, da se bo dokument v prihodnje še spreminjal, ali pa bo sploh prišel v končni obliki na mizo te vlade, pa bomo še videli. Vendar osnutek zakona, ki ga je objavil portal Podčrto, daje Sovi tako velika pooblastila, da smo ocenili, da seznanitev z ambicijami slovenskih vohljačev in politikov v interesu javnosti.

Kako postanete tarča slovenske obveščevalne službe
Vzrok za spremembe zakonodaje so seveda spremenjene varnostne razmere v svetu - zakon v trenutni obliki je bil namreč zadnjič nadgrajen leta 2006. Politika ogromno povečanje pristojnosti utemeljuje z lovom na teroriste in druge nevarnosti, ki prežijo nedolžnemu raju na Sončni strani Alp. Vendar popravki zakona prinašajo tudi naslednje ukrepe:
1. Sova lahko nadzoruje tudi slovenske državljane, ki zagovarjajo ali pozivajo k nestrpnosti in nasilju. To pa je zelo splošen opis, ki mu v določenem kontekstu ustreza skoraj vsak državljan Slovenije. V Sloveniji je namreč definicija sovražnega govora odvisna od vsakokratnih dnevnopolitičnih potreb.
2. Sova bo lahko ukrepala tudi ob "drugih podobnih aktivnostih, za katere je mogoče oceniti, da predstavljajo visoko stopnjo grožnje interesom Republike Slovenije, kot jih določi vlada".
3. Problematično pri izbiri tarč je tudi pomanjkanje pravega nadzora nad delom obveščevalcev. Po novem ZSova direktor agencije dobiva pristojnosti (in odgovornosti) ministra in sam izbira, koga izmed Slovencev in Slovenk bodo vohuni nadzorovali. Sicer mora ob uporabi posebnih oblik pridobivanja podatkov pridobiti blagoslov vrhovnega sodnika, ki potem v teoriji tudi bdi nad samo operacijo. A kaj, ko je identiteta sodnikov tajna, seznanitev tarč, kadar se v postopku preiskave ne najde nič pa večinoma ni predvidena. Vse izvedene operacije pa so tajne kar po zakonu samem.

Kako bodo agenti nadzorovali Slovence
Ker je večina zakona napisanega v duhu birokracije, bomo poizkušali poenostavljeno predstaviti kakšen je krasni novi svet uspešne slovenske države. Predpostavljamo, da ste sami postali tarča slovenskega obveščevalno-varnostnega aparata.

Osebni podatki
Na začetku bodo agenti Sove zapovedali vsem vzdrževalcem zbirk osebnih podatkov (policija, Ajpes, MZ …), da jim dostavijo vse podatke o vas. Za namene državne varnosti bodo tako žrtvovani vaši zdravstveni kartoni, davčne napovedi, spričevala, podatki o kaznovanosti … Če slučajno kakšnih podatkov v bazah ne bo, bodo obveščevalci imeli po novem pravico, da sami napotijo državne uslužbence (dacarje, različne inšpektorje … ) po te podatke. Če to velja tudi za policijo, ni povsem jasno. Iz dokumentov, ki so pricurljali v Slo-Techov SecureDrop, je razvidno, da je Sova želela imeti tudi nadzor nad delom policije, vendar so kasneje tekst spremenili tako, da je sedaj preveč nejasen, da bi lahko prišli do končnega sklepa.

Ko bo slovenski varnostni aparat o vas vedel vse, kar ve država, bo sledil napad na vaše digitalno življenje oziroma napad na podatke, ki jih zbirajo in hranijo zasebna podjetja. Od telekomunikacijskih operaterjev se tako lahko zahteva vse podatke o vas (podatke bodo morali posredovati najkasneje v 24 urah), na vaš računalnik bodo namestili trojance in drugo škodljivo programje, prestrezali in snemali bodo vse vaše elektronske komunikacije tako znotraj domovine kot tudi vse mednarodne komunikacije, vdirali bodo v informacijske sisteme vašega delodajalca in podjetij, katerih storitve uporabljate (npr. Facebook, Gmail, …).

Večino navedenih vohunskih metod bo sicer moral odobriti vrhovni sodnik, katerega identiteta bo tajna. Prav tako bo tajen celoten proces. Obveščevalci pa bodo lahko – ob blagoslovu tajnega sodnika – državljane Slovenije brez njihove vednosti neprekinjeno nadzorovali kar 24 mesecev. V primeru, da bodo pri svojem delu dejansko kaj našli, bodo lahko za namene kazenskega postopka priredili izpisek relevantnih dejstev.

Podatki iz terena
Seveda pa pravi agent najbolj ljubi terensko delo v stilu Jamesa Bonda. Česar agenti Sove ne bodo uspeli zbrati v digitalnem svetu, bodo v realnem. Tako bodo v vaš dom, vikend, ali pisarno namestili skrite prisluškovalne naprave. V prostore bodo seveda vstopili brez vašega dovoljenja in vedenja (tudi naknadno). Okoli mest, kjer se veliko zadržujete, se bodo peljali z IMSI lovilci in prisluškovali ne samo vašim pogovorom, ampak tudi vašim družinskim članom in sodelavcem. Pač vsem, ki se bodo nahajali blizu vas. Obiskovali bodo vaše prijatelje, sodelavce in šefe ter jim v zameno za podatke o vas ponujali denar (kot zanimivost, žvižgačem teh prihodkov ne bo potrebno prijaviti pri dohodnini). Agenti bodo lahko tudi ustvarili lažne identitete in tudi lažna podjetja v želji po ekstrakciji podatkov od vas ali o vas. Vse pošte pa bodo morale vaše pisemske in druge pošiljke prvo poslati v predogled varnostni službi.

O ciljih
»V izhodišču je treba poudariti, da so boj proti kaznivim dejanjem, še posebej proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, obramba države in zagotavljanje nacionalne varnosti ter ustavne ureditve temeljnega pomena za delovanje pravne države. Vendar tak cilj, čeprav temeljnega pomena, sam po sebi ne more upravičevati neomejenega posega v človekove pravice.«
To je zapisalo slovensko ustavno sodišče leta 2014, ko je razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov. V odločitvi pa so sodniki tudi izpostavili določene dele sodbe sodišča Evropske unije, ki je ob rušenju evropske direktive o hranjenju podatkov zapisalo: V okviru presoje sorazmernosti ukrepa oziroma nujnosti ukrepa v demokratični družbi poudarjamo, da pridevnik "nujen" ni sopomenka za "neobhodno potreben";. Hkrati pa ga ni mogoče razlagati tako prožno kot na primer izraze dopusten, reden, koristen, razumen ali zaželen.

Slovensko Ustavno sodišče je torej v primeru bistveno manjšega posega v zasebnost državljanov uspelo zapisati da "Taka ureditev izrazito posega v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznika tudi zato, ker prizadete osebe o hrambi in morebitni kasnejši uporabi njihovih podatkov niso obveščene, kar lahko pri njih ustvari občutek stalnega nadzora. Takšen neoprijemljiv občutek stalnega nadzora pa lahko vpliva tudi na izvrševanje drugih pravic, predvsem pravice do svobodnega izražanja in obveščanja, kot jo zagotavljata 39. člen Ustave in 11. člen Listine."

S podobnimi idejami se je v zadnjem času ukvarjalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v primerih Zakharov ter Szabó in Vissy, vendar iz delovnega gradiva ni razvidno, da bi tovrstne sodbe kaj motile slovenske pripravljalce. Še več, vse skupaj daje občutek, da je nekdo prebral Snowdenova razkritja nad katerimi se je pred časom tako zgražal slovenski politični vrh, ter jih uporabil kot navodilo za delo.

125 komentarjev

«
1
2 3

bajsibajsi ::

Na sreco nas - davkoplacevalce - celotna zadeva najverjetneje ne bo dosti stala, saj nas je le 2 miljona. Zatorej ne bo potrebno imeti pretiranega diskovja namenjenega bazi.

Zgodovina sprememb…

matijadmin ::

Ko bodo meja na Črnem Kalu, drugi tir speljan v Italijo in odprta sezona lova na ljubljanske špijune, se bodo morda zamislili ...
Vrnite nam techno!

jype ::

Novica> programovje

programje

Novica> Večina navedenih vohunskih metod bo sicer moral odobriti vrhovni sodnik

Večino

Novica> Kar agenti Sove ne bodo uspeli zbrati v digitalnem svetu

Česar

bajsibajsi> Na sreco nas - davkoplacevalce - celotna zadeva najverjetneje ne bo dosti stala, saj nas je le 2 miljona. Zatorej ne bo potrebno imeti pretiranega diskovja namenjenega bazi.

Če si državljan, potem si tudi agent. Seveda je treba tudi vsakega agenta nadzirati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

PaX_MaN ::

Ministrstvo za pravosodje, a.
To je tudi isto ministrstvo ki OB ISTEM ČASU za policijo pravi, da trojancev ne bodo dobil ker "nad predlagano rešitvijo ni mogoč učinkovit nadzor"(!!!), ampak ZSova, kjer bo pa očitno še manj nadzora, ej, to pa kuj damo!
Poglejmo še tkole:
Povedati moram tudi, da smo z Ministrstvom za pravosodje v zvezi s tem zakonom bili usklajeni oziroma smo usklajeni, v celoti, edino kr je in kar je bilo tudi povedano, načelno stališče Ministrstva za pravosodje glede paralizatorja, ne glede ureditve, pa seveda pri ministru še vedno ostaja.

Minister brez hrbtenice (saj smo videli že pri ZTuj-1); če prevagajo ostali nedoločeni(v obeh pomenih) ljudje na ministrstvu - in zdaj črno na belem vidimo kaj to pomeni - lahko kar odfuka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Dieu ::

Na mestu vprašanje je tudi, če je vse to vredno davkoplačevalskega denarja. Recimo, če se hipotetično gredo to, naj potem po 6 mesecih ali pa 12 mesecih dela predstavijo točne podatke kakšna je bila učinkovitost njihovega dela in kaj so preprečili/ustavili itd. Jaz mislim, da zadeva nebi bila vredna svojega denarja, še več, da nikoli niti nebo implementirala tako, da bi bila dejansko uporabna, imeli pa bomo spet kup dodatne zakonodaje (ki tako pade v vodo ko pelješ zadevo na evropsko sodišče) nekdo bo pa pobasal 2 miljončka.

Ko gledaš takšno razsipavanje davkoplačevalskega denarja postane tujina takoj bolj zanimiva, žal. Sicer so pa tak že vse resne firme ven spokale... Bravo Slovenija!
I was blind but now I see!

PaX_MaN ::

za komentar novega osnutka zsova smo zaprosili tudi informacijskega pooblaščenca. odgovorili so nam, da "v tej fazi ne bi dajali komentarjev, vsekakor pa jih bomo, ko bo predlog v uradnem postopku".

spreminjanje točno določenega zakona pri čemer sodeluje ministrstvo in več drugih drŽavnih organov da ni uradni postopek?!
kaj pa je pol uradni postopek, morda sprememba urnika za odhod na sekret lokalnega balinarskega druŠtva?
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Glugy ::

"V primeru, da bodo pri svojem delu dejansko kaj našli, bodo lahko za namene kazenskega postopka priredili izpisek relevantnih dejstev."

A je to normalno? Iz države bomo postal kvazi-država če bo šlo tako naprej. A ni dost da so nam zakvačkal državno premoženje, delovna mesta in prazgodovinsko šolstvo. Zdej je na vrsti nadzor množic. Da se bo ob preučevanju lahko uspešno manipuliralo z ljudmi. Da se bo aktiviste nadziral, pa mnenjske voditelje tistih ki niso najbolj kompatibilni z temi starimi strankami ki so pred ekrani tako nasprotujoče pa nekonstruktivne v ozadju pa tako zelo prijateljske. To bo noro... Sam na slabš nam bo šlo če bo Cerar zrihtal tole neumnost.

V imenu varnosti...malo morgen... 1% učinek nima veze z 90% večjim učinkom nad propagandno-manipulativno- preučevalnim sistemom ki ga s tem vzpostavljajo.

jype ::

Glugy> A je to normalno?

Ne, ni.

A si pripravljen protestirat? Ker če nisi, potem kmalu bo, če pa si, potem moraš pa protest pomagat organizirat.

poweroff ::

Torej, Paxu je treba pojasniti, da je tale predlog v prvi fazi priprave. Gre za pripravo osnutka, zato ga na IP-RS še ne morejo komentirati.

Jaz zadevo razumem tako, da ta osnutek izraža "glasbene želje" SOVE, seveda pa je vprašanje koliko jim do vlada ugodila.

Vsekakor je prav, da je leaknil že osnutek, da vemo, kaj se dogaja in kakšne so želje. In da se ustvari pritisk, da vlada ne podpre neumnih rešitev.

Govorit kako da so ministri in IP-RS nesposobni je zato še čisto prezgodaj. SOVA je pač dala na mizo svoje želje, zdaj pa bodo ministrstva in ostali povedali svoje kontra predloge.

Ampak od človeka, ki laže v svojem podpisu pač ne moreš pričakovati, da se bo oziral na dejstva...
sudo poweroff

Fritz ::

In the mean time:
https://podcrto.si/nenavadni-sodni-post...
https://podcrto.si/pricanje-bivsi-vodja...

Dobri so tile naši 'vohuni'. Ko jih dobijo, da so si medsebojno nakazovali velike vsote gotovine pa takoj namočijo državo in službo češ, da so to počeli v nacionalnem interesu. Od visokega predstavnika RS v tujih telesih se tako ali tako pričakuje, da bo doma poročal kaj se dogaja in ima tam tudi zelo spodobno plačo. Takšno 'vohunjenje' je popolnoma nepotrebno in neetično.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

bbbbbb2015 ::

Glugy je izjavil:

"V primeru, da bodo pri svojem delu dejansko kaj našli, bodo lahko za namene kazenskega postopka priredili izpisek relevantnih dejstev."

A je to normalno? Iz države bomo postal kvazi-država če bo šlo tako naprej. A ni dost da so nam zakvačkal državno premoženje, delovna mesta in prazgodovinsko šolstvo. Zdej je na vrsti nadzor množic. Da se bo ob preučevanju lahko uspešno manipuliralo z ljudmi. Da se bo aktiviste nadziral, pa mnenjske voditelje tistih ki niso najbolj kompatibilni z temi starimi strankami ki so pred ekrani tako nasprotujoče pa nekonstruktivne v ozadju pa tako zelo prijateljske. To bo noro... Sam na slabš nam bo šlo če bo Cerar zrihtal tole neumnost.

V imenu varnosti...malo morgen... 1% učinek nima veze z 90% večjim učinkom nad propagandno-manipulativno- preučevalnim sistemom ki ga s tem vzpostavljajo.


Seveda ni normalno. To se samo učijo od tujcev, kot je Theresa May, kise je tudi dokopala do oblasti v Angliji. In Brexit ali neBrexit, njej je oblast tako sladka, da bo naredila vse, da na njej ostane. Že v preteklosti so fabricirali laži (v Angliji), zdaj pa bodo to še bolj počeli.

Podobno mislim, da planirajo tile.... Ostati na oblasti.

Še Američani, ki so pojem špicljev, imajo rezerviran odnos do vohunjenja samih sabo.

crystal ::

dejte se zamislit mal prej ko grete na volitve. model je dobu 35 % glasov na volitvah :O

borisk ::

bbbbbb2015 je izjavil:



Še Američani, ki so pojem špicljev, imajo rezerviran odnos do vohunjenja samih sabo.


zadnje čase niti ne, imajo pa ločene zadeve, CIA/FBI/NSA/ATF. čisti vohuni so kao samo CIA (za neameričane) ampak ostali organi pregona v ameriki imajo enak MO. res pa je da za lokalce potrebujejo kakšen sodni nalog, ampak po 11.9. je vse lažje.

Spajky ::

... Žaba se že nekaj časa počasi kuha ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Šmorn ::

Priporočam ogled:

RuskiHeker ::

Slo-techov SecureDrop se že obrestuje.

Glede zakona pa... kill it before it lays eggs. Če ne želimo še ene SDV.

poweroff ::

PaxMan, nekje si izjavil, da so žvižgači tipa Snowden izdajalci.

Je tudi tale "Slo-Techov" SecureDrop žvižgač izdajalec???
sudo poweroff

WhiteAngel ::

Resno, kam grem lahko protestirat, da Cerarju povem, naj se neha zaje*avat. Ker tako nedolžen intelektualni izraz na obrazu, kot ga ima, zadaj pa takole svinjarijo sprejema.. tole bi moralo iti nujno v mainstream medije!

RuskiHeker ::

A lahko prosim nekdo da na STA?? Ker tole grobo posega v ustavne pravice.

Utk ::

Tudi če je to samo predlog SOVE, bi pa treba SOVO razpustit, da jim sploh pade kaj takega na pamet.

RuskiHeker ::

Delovno gradivo predloga v bistvu kaže na to, kaj se jim zares plete po glavi. Ko pride predlog zakona v javnost, je že vse bolj potlačeno.

Zgodovina sprememb…

Tr0n ::

Utk je izjavil:

Tudi če je to samo predlog SOVE, bi pa treba SOVO razpustit, da jim sploh pade kaj takega na pamet.

Saj to je business as usual v US in nekaterih EU drzavah, Slovenija se samo prilagaja. :)

Gregor P ::

Vsak je najbrž neke vrste "ekstremist" na svojem delovnem področju; oni pač iz njihove stroke predlagajo vse mogoče (se mar kaj drugega pričakuje od strokovnjaka na obveščevalno-varnostnem področju?!?); sedaj bo pa še kar nekaj krogov pretečenih preden bo to zares na mizah odločevalcev (ki bodo morali na koncu sprejeti politično odgovorno odločitev v skladu z demokratično, liberalno pravno državo v kateri živimo). Je pa dobro, da imamo (mi tu) kot neka "strokovna javnost" vpogled tudi v takšno dokumentacijo, da lahko (vsak na svojem področju) še lažje pripravimo strokovne argumente, kaj vse je na tem "seznamu želja" preprosto odveč oz. nesorazmeren poseg v naše temeljne svoboščine in človekove pravice.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Utk ::

se mar kaj drugega pričakuje od strokovnjaka na obveščevalno-varnostnem področju?!?

Ja, se. Če tako razmišljajo, grejo sigurno kdaj čez rob. Če bi imeli to že vgrajeno v pamet, ne bi šli. Pa očitno nimajo.
A nek administrator ne pregleduje tujih mailov na serverju zato, ker piše v zakonu, da se to ne sme, ali zato, ker sam ve, da se to enostavno ne sme? Ker ve tudi, da ne bo nihče nikoli zvedel, da je pogledal...

Gregor P ::

Če bi nekemu varnostnemu informatiku pustil, da zaščiti mojo strežniško infrastrukturo, tako kot on misli, da bi bilo najbolje, verjetno še v stavbo ne bi več mogel priti, kaj šele do svojega računalnika.:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Oberyn ::

LOL na kvadrat, glih kar bom umrl od smeha. Kako bodo brez mojega vedenja vstopili v moje bivališče, ko pa skozi vrhunska protivlomna vrata pridejo edino tako, da razbijejo zid poleg vrat? In kako potem na ta skrivni vstop vpliva dejstvo, da isti hip dobim obvestilo na telefon, skozi nadzorne kamere pa jih lahko opazujem kar v živo? Hell, lahko jih škropim z namakalnim sistemom za ženine tulipane! Če se zraven poščijem od smeha, bomo vsi enako mokri, edino meni bo bolj toplo, kera zabava. Kaj bodo počeli z IMSI lovilci, ko pa vedno več uporabljam Signal in druge šifrirane storitve? Od tega ne morejo dobiti niti kurčevih prometnih podatkov. Aja, pa moji računalniki, veliko sreče jim želim tudi pri tem - vsi diski so pod true cryptom ali podobnimi sistemi in to že od časov, preden se je true crypt sploh pojavil. In potem pozneje na sodišču, vse bo gladko padlo zaradi neustavnosti. Ti ljudje itak spadajo v Alan Ford svet (glih tko kot Cmerar), njihov tehnični doseg pa je Celovec, če razumete.

konspirator ::

Sta Slo-tech in SecureDrop dovolj varovana, če kakšnem uradniku pride na misel kaj inovativnega ?
--

ZaphodBB ::

Oberyn je izjavil:

LOL na kvadrat, glih kar bom umrl od smeha. Kako bodo brez mojega vedenja vstopili v moje bivališče, ko pa skozi vrhunska protivlomna vrata pridejo edino tako, da razbijejo zid poleg vrat? In kako potem na ta skrivni vstop vpliva dejstvo, da isti hip dobim obvestilo na telefon, skozi nadzorne kamere pa jih lahko opazujem kar v živo? Hell, lahko jih škropim z namakalnim sistemom za ženine tulipane! Če se zraven poščijem od smeha, bomo vsi enako mokri, edino meni bo bolj toplo, kera zabava. Kaj bodo počeli z IMSI lovilci, ko pa vedno več uporabljam Signal in druge šifrirane storitve? Od tega ne morejo dobiti niti kurčevih prometnih podatkov. Aja, pa moji računalniki, veliko sreče jim želim tudi pri tem - vsi diski so pod true cryptom ali podobnimi sistemi in to že od časov, preden se je true crypt sploh pojavil. In potem pozneje na sodišču, vse bo gladko padlo zaradi neustavnosti. Ti ljudje itak spadajo v Alan Ford svet (glih tko kot Cmerar), njihov tehnični doseg pa je Celovec, če razumete.

Kaj ti nuca Signal, če imaš pa na telefonu Rootkit?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

poweroff ::

Oberyn je izjavil:

Aja, pa moji računalniki, veliko sreče jim želim tudi pri tem - vsi diski so pod true cryptom ali podobnimi sistemi in to že od časov, preden se je true crypt sploh pojavil.

Saj pooblastilo hekanja ne bo uporabljeno proti računalnikom, pač pa po mojem mnenju zlasti proti telefonom. Tam imaš pa baseband...

Oberyn je izjavil:

In potem pozneje na sodišču, vse bo gladko padlo zaradi neustavnosti.

Ob izobraženosti slovenskih sodnikov jaz ne bi računal na to.
sudo poweroff

jype ::

Oberyn> Kako bodo brez mojega vedenja vstopili v moje bivališče, ko pa skozi vrhunska protivlomna vrata pridejo edino tako, da razbijejo zid poleg vrat?



Ni jim treba ničesar razbijat.

PaX_MaN ::

poweroff je izjavil:

Torej, Paxu je treba pojasniti, da je tale predlog v prvi fazi priprave. Gre za pripravo osnutka, zato ga na IP-RS še ne morejo komentirati.

Debilana, ker je že komentirala stvari, ki sploh niso prišle do nje po "uradnem postopku".
Drži štango MP & SOVA & Co., 100%.

poweroff je izjavil:

Jaz zadevo razumem tako, da ta osnutek izraža "glasbene želje" SOVE, seveda pa je vprašanje koliko jim do vlada ugodila.

Govorit kako da so ministri in IP-RS nesposobni je zato še čisto prezgodaj. SOVA je pač dala na mizo svoje želje, zdaj pa bodo ministrstva in ostali povedali svoje kontra predloge.

In te želje so na ministrstvu prepisali v osnutek/predlog/whatever.
Kaj bo z njim mogoče, morda, naredila vlada/druga ministrstva, je za kritiko trenutno znanega predloga ki so ga spisali na trenutnem ministrstvu pod trenutnim ministrom, nerelevantna.

poweroff je izjavil:

Vsekakor je prav, da je leaknil že osnutek, da vemo, kaj se dogaja in kakšne so želje. In da se ustvari pritisk, da vlada ne podpre neumnih rešitev.

To pa absolutno. Vse kar naredijo javni uslužbenci/funkcionarji v tej funkciji je javno.

poweroff je izjavil:

Ampak od človeka, ki laže v svojem podpisu pač ne moreš pričakovati, da se bo oziral na dejstva...

Človek, ki opravičuje nezakonito delovanje KPK(način "pogodbe" za izdelavo Supervizorja), ni kredibilen.

poweroff je izjavil:

PaxMan, nekje si izjavil, da so žvižgači tipa Snowden izdajalci.

Je tudi tale "Slo-Techov" SecureDrop žvižgač izdajalec???

Absolutno, razkril/i so/je imena ki so tajni podatki.

poweroff ::

PaX_MaN je izjavil:

Drži štango MP & SOVA & Co., 100%.

Ne, samo prestrašeni so tolk, da se bojijo lastne sence. Po mojem mnenju.

PaX_MaN je izjavil:

In te želje so na ministrstvu prepisali v osnutek/predlog/whatever.
Kaj bo z njim mogoče, morda, naredila vlada/druga ministrstva, je za kritiko trenutno znanega predloga ki so ga spisali na trenutnem ministrstvu pod trenutnim ministrom, nerelevantna.

Kolikor sem jaz razumel zadevo, je to osnutek, ki ga je pripravila neka delovna skupina in se ministrstva do njega sploh še niso opredelila. Lahko pa se motim - v tem primeru me prosim razsvetli.

PaX_MaN je izjavil:

To pa absolutno. Vse kar naredijo javni uslužbenci/funkcionarji v tej funkciji je javno.

Po zakonu to sicer ni čisto res. Ampak se strinjava tukaj.

Še več, jaz sem mnenja, da bi moralo biti javno tudi katere osebe so sodelovale pri pripravi zakonodaje. Kot svetovalci, lobisti, strokovni sodelavci, itd.

PaX_MaN je izjavil:

Absolutno, razkril/i so/je imena ki so tajni podatki.

Torej se ne oglašaj več v zvezi s to temo. Ali kako?
sudo poweroff

ZaphodBB ::

Še več, jaz sem mnenja, da bi moralo biti javno tudi katere osebe so sodelovale pri pripravi zakonodaje. Kot svetovalci, lobisti, strokovni sodelavci, itd.

Sigurno - git za zakonodajo. Vem da se je kaj govorilo o tem a se kje kaj že dogaja, po tvojem vedenju?

Tehničnih omejitev za to ni, moramo samo začet težit ali je po tvojem prej treba še kaj postorit?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

pegasus ::

ZaphodBB je izjavil:

git za zakonodajo
Sem takoj za, a ti takoj povem, da je to wishful thinking. Sem poskusil pri IT projektih in IT folk je bolj komot z wordi in "track changes". Ne razumejo kaj track changes zares pomeni ...

PaX_MaN ::

ZaphodBB je izjavil:

Še več, jaz sem mnenja, da bi moralo biti javno tudi katere osebe so sodelovale pri pripravi zakonodaje. Kot svetovalci, lobisti, strokovni sodelavci, itd.

Sigurno - git za zakonodajo. Vem da se je kaj govorilo o tem a se kje kaj že dogaja, po tvojem vedenju?

Tehničnih omejitev za to ni, moramo samo začet težit ali je po tvojem prej treba še kaj postorit?

https://nio.gov.si/nio/asset/informacij...

Tudi http://www.svz.gov.si/si/projekti/moped/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

ZaphodBB ::

pegasus je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

git za zakonodajo
Sem takoj za, a ti takoj povem, da je to wishful thinking. Sem poskusil pri IT projektih in IT folk je bolj komot z wordi in "track changes". Ne razumejo kaj track changes zares pomeni ...

Saj nisem rekel, da bo lahko.

Ampak je vredno vložit trud.

Ni boljšega zdravila za korupcija in nesposobnost kot transparenca in paper trail.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

joze67 ::

Oberyn je izjavil:

Kako bodo brez mojega vedenja vstopili v moje bivališče, ko pa skozi vrhunska protivlomna vrata pridejo edino tako, da razbijejo zid poleg vrat?

Z dronom skozi odprto okno.

SimplyMiha ::

V imenu boja proti kaznivim dejanjem... kazniva dejanja?

Primoz ::

Misliš:

10.a člen
(1) Uradna oseba agencije ne more biti kaznovana zaradi storitve kaznivega dejana ali prekrška, če je kršitev predpisov storjena zaradi odvrnitve nevarnosti za zdravje in življenje oseb ali zaradi preprečitve dejanj, ki bi lahko ogrozila nacionalne interese R Slovenije


... sicer kasneje črtano, pa vendar?
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Gregor P ::

Primoz je izjavil:

Misliš:

10.a člen
(1) Uradna oseba agencije ne more biti kaznovana zaradi storitve kaznivega dejana ali prekrška, če je kršitev predpisov storjena zaradi odvrnitve nevarnosti za zdravje in življenje oseb ali zaradi preprečitve dejanj, ki bi lahko ogrozila nacionalne interese R Slovenije


... sicer kasneje črtano, pa vendar?

... saj če ne bi bilo črtano, bi pa zagotovo padlo na US, logično ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Cervantes ::

Odlično.
UDBA je bila garant stabilnosti (prejšnjega?) režima.
In stabilnosti si želimo vsi, mar ne?

poweroff ::

ZaphodBB je izjavil:

Sigurno - git za zakonodajo. Vem da se je kaj govorilo o tem a se kje kaj že dogaja, po tvojem vedenju?

Tehničnih omejitev za to ni, moramo samo začet težit ali je po tvojem prej treba še kaj postorit?

Jaz sem sodeloval pri projektu Zakonodajni monitor. Država se je precej aktivno trudila, da ti podatki ne bi bili dostopni v neki normalni obliki. Tako Državni zbor, kot izvršilna oblast, ki ima bazo zakonodajnih predlogov...

Ko sem hotel pridobiti IPP bazo predlogov predpisov, je trajalo 1 leto z vsemi pritožbami. In pa kup sestankov na ministrski ravni. Na koncu smo projekt prej zaključili, kot sem pridobil podatke...

Bom enkrat opisal celotno dogajanje. Po mojem mnenju bi zaradi tega moral celo kakšen višji uradnik leteti. Ampak - to je Slovenija...

Ja, na papirju imamo MOPED, pa še marsikaj. Ampak ko se poglobiš v podrobnosti, vidiš, da to še zdaleč ni to.
sudo poweroff

Jupito ::

Zakaj smo mi sploh rinili ven iz Juge? Imeli smo SDV, imeli smo sve od nadnacionalne oblsti, nadnacionalne identitete, imeli smo supersovražni govor, medije, ki so vedno poročali pravilno, sodstvo, ki je vedno sodilo pravilno, policijo, ki je lahko tepla, politike, ki so bili vedno svetovnonazorsko ustrezni... Očitno je bil to tisti izgubljeni raj, ki ga od takrat vztrajno iščemo.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

MrStein ::

WhiteAngel je izjavil:

Resno, kam grem lahko protestirat, da Cerarju povem, naj se neha zaje*avat.

Pred vladno poslopje bo čisto OK.

ZaphodBB je izjavil:


Kaj ti nuca Signal, če imaš pa na telefonu Rootkit?

Pusti script kiddie-ju veselje...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

SimplyMiha ::

Vprašanje, ali nas sodelujoče v tej temi gleda Sova... Hu! Hu!8-O

Gregor P ::

Sova na vereji ... tra la la >:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Fritz ::

Cervantes je izjavil:

Odlično.
UDBA je bila garant stabilnosti (prejšnjega?) režima.
In stabilnosti si želimo vsi, mar ne?

StaSi, KGB in SDV so imeli mokre sanje o obsegu nadzora, ki je na razpolago CIA/NSA, MI6/GCHQ in njihovim marionetam.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Horejšio ::

Utk je izjavil:

Tudi če je to samo predlog SOVE, bi pa treba SOVO razpustit, da jim sploh pade kaj takega na pamet.


Se mi zdi da gre za tipično pripravo terena. V medije rukneš najslabšo možnost in potem kao popustiš s kompromisom, katerega si imel itak v cilju. Gledamo te fore že nekaj "kriznih" let. Doktrina šoka al neki neki. Pa dvomim, da je to ideja Sove...

bbbbbb2015 ::

Primoz je izjavil:

Misliš:

10.a člen
(1) Uradna oseba agencije ne more biti kaznovana zaradi storitve kaznivega dejana ali prekrška, če je kršitev predpisov storjena zaradi odvrnitve nevarnosti za zdravje in življenje oseb ali zaradi preprečitve dejanj, ki bi lahko ogrozila nacionalne interese R Slovenije


... sicer kasneje črtano, pa vendar?


Jah glej. To je zato, da če kakšen likvidator SOVE slučajno pade v tuje roke, bi mu tam sodili zaradi umora.

Tujci majo to tako rešeno, da imajo isto to v zakonu. Poznajo pa še pojem ugotovitvene tožbe, kjer se recimo ugotovi, da osebek X ne more biti kaznovan v Sloveniji (oz. v tej državi, kjer je dana ugotovitvena tožba).

Če kakšen likvidator pride v tuje roke ali pa je razkrit, potem lahko recimo kot je bilo to v hrvaškem primeru, ga tožijo v Nemčiji in je čisto zares lahko obsojen (v Nemčiji). In potem Nemci zahtevajo, da Hrvaška človeka izroči, Hrvaška pa dejansko nima mehanizma, da bi tega ne storila. Če bi bila zadeva obrnjena, bi Nemci lepo užgali ugotovitveno tožbo, človek (v Nemčiji!) ne more biti ne tožen in obsojen. Potem če ga nekdo na Hrvaškem toži in ga hrvaško sodišče obsodi na zaporno kazen, je edina neprijetnost za tega človeka, da (formalno) ne sme zapustiti ozemlja Nemčije, ker lahko država, kjer je obsojen, zahteva od tretje države izročitev preko Interpola.

Tako da nč bat. Vem da Avstrijci ugotovitveno tožbo poznajo, Nemci pa tudi. Brez ugotovitvene tožbe pa ta stvar ni uporabna.

Zgodovina sprememb…

«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711048 (7203) zmaugy
»

NSA sme vohuniti za 193 državami in mednarodnimi organizacijami

Oddelek: Novice / Zasebnost
137652 (5575) Fritz
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125820 (21497) PaX_MaN
»

SOVA (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
91443637 (30276) Jst
»

Sprememba Zakona o SOVI - bo SOVA lahko neomejeno prisluškovala?

Oddelek: Novice / Zasebnost
177234 (6607) poweroff

Več podobnih tem