» »

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

TheNextWeb - Twitter je onemogočil knjižnice API za dostop do izbrisanih objav, s pomočjo katerih sta delovali strani Politwoops in Diplotwoops. Omenjeni strani sta na enem mestu zbrali vse objave na Twitterju, ki so jih politiki ali diplomati objavili, pa kasneje izbrisali. Twitter je že maja onesposobil ameriško verzijo Politwoopsa, sedaj pa so onemogočili še Politwoops v vseh ostalih državah in Diplotwoops. Fundacija Open State (OSF), ki je vzdrževala omenjeni strani, je v petek zvečer prejela obvestilo iz Twitterja, da se obeta izklop.

Iz Twitterja so sporočili, da so se za to potezo odločili po temeljitem premisleku. Odločili so se, da je neupravičeno razlikovati med politiki in ostalimi uporabniki Twitterja, zato morajo imeti vsi enako pravico do izbrisa objav. Tudi odločitev za izbris ima sporočilno vrednost, zato te možnosti politikom ne smejo omejevati. V OSF se seveda ne strinjajo in poudarjajo, da je v interesu javnosti, so vse javne izjave politikov dostopne ne glede na morebitno kasnejšo spremembo mnenja. Po njihovem mnenju ima javnost pravico neomejenega dostopa do informacij, ki so bile na neki točki javno dostopne.

Politwoops je nizozemska iznajdba. V petih letih obstoja se je razširil na 30 držav in Evropski parlament (ne pa na Slovenijo), lani pa se mu je pridružil še Diplotwoops. Novinarji po celem svetu so storitvi pogosto uporabljali in citirali, saj sta ponujali zanimiv vpogled v funkcioniranje PR-ja politikov in diplomatov. OSF je sporočila, da bodo nadaljevali v svojih prizadevanjih za večjo preglednost izjav politikov. Ukinitev API-ja za avtomatično iskanje izbrisanih objav jim bo delo nekoliko otežilo, a v končni fazi lahko njihovi pajki redno obiskujejo zanimanja vredne Twitterjeve račune in spremljajo, kaj je objavljeno in ali je kaj izginilo.

6 komentarjev

mtosev ::

politiki so tud ljudje tak, da se mi zdi tole logično
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

ales85 ::

Morda do trenutka, ko na ta nacin objavljajo predvolilne obljube (in ostalo), potem pa magicno pozabijo na te obljube, katere "se nikoli niso zgodile".

SimplyMiha ::

Zato pa imamo tole:

Kenpachi ::

in potem imamo [citation needed], ker obstaja tudi http://www.adobe.com/products/photoshop...
Zaraki Kenpachi.

tikitoki ::

Meni se zdi, da je velika razlika med posamezniki in politiki ali diplomati. Politiki si jemljejo pravico, da se odločajo v imenu ostalih, njihove izjave pač ne moremo enačiti z izjavami sosedove Jože. Če ti to ni všeč se pač ne podajaj v politične vode.
Če so si premislili, lahko to javno izrazijo.
mislim, da ima javnost pravico vedeti, če se politikovo mnenje obrača po vetru.

Truga ::

Znane osebe itak ne morjo brisat twita, ker ga takoj 6000 ljudi retweeta. Lahko brisejo izviren twit, vseh ostalih, kjer pise "asshole tweeted this" pa ne :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skrajni desničarji? Rusi? Ne, nadobudni dvajsetletnik! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7815223 (10365) Poldi112
»

Netflix pobrisal vse kritike uporabnikov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
15224798 (18818) leiito
»

Kongresna knjižnica v ZDA ne bo več shranjevala vseh objav na Twitterju

Oddelek: Novice / Ostalo
165015 (3209) lucca brassi
»

Britanska vlada razmišlja o blokadi socialnih in mobilnih omrežih v primerih množični

Oddelek: Novice / Zasebnost
3610098 (8880) Zmajc
»

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / NWO
575122292 (105470) Zheegec

Več podobnih tem