» »

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za kandidate na lokalnih volitvah, ki bodo potekale to nedeljo, zato je premier Erdogan najavil popolno blokado Twitterja. Utemeljil jo je z nespoštovanjem turške zakonodaje, ki da jo je Twitter zagrešil z ignoriranjem zahtevkov po odstranitvi spornih objav. Sprva je bila blokada površna in neuspešna, a so jo potem okrepili, dasi je dostop do Twitterja še vedno mogoč prek Tora in VPN-jev, objavljanje sporočil pa tudi kar prek smsov.

Številne organizacije so blokado označile kot nesprejemljive, zato so na upravnem sodišču izpodbijale odredbo. To je razsodilo, da je blokada celotne strani v nasprotju s turško ustavo in evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ker nesorazmerno posega v pravico do svobode izražanja in komunikacije. Turška agencija za telekomunikacije se na razsodbo lahko pritoži, a to ne zadrži izvedbe, tako da mora biti do kakršnekoli drugačne odločitve mora stran dostopna. Manjši kavelj je le dejstvo, da ima agencija 30 dni časa, da odločitev o sprostitvi blokade udejanji v praksi - volitve pa so to nedeljo, tako da je zmaga zagovornikov svobode izražanja Pirova. O blokadi Twitterja bi moralo odločati tudi ustavno sodišče, a je glede na odločitev upravnega sodišča zadevo zavrglo.

13 komentarjev

LJ4L ::

To se pa zgodi, ko narod vstane >:D
LP from LJ

Oberyn ::

Zelo je zanimivo, da se turška politika ni spomnila najbolj preprostega in popolnoma zanesljivega načina, kako odpraviti vsako informacijo o svoji koruptivnosti: preneha delovati koruptivno. Če kradeš, si tat (in ti vsi rečejo tat), če ne kradeš, nisi tat (in ti nihče ne reče tat). Preprosto kot masten jutranji prdec.

LJ4L ::

Če bi to rekel "nekomu zgoraj" bi verjetno "izginil brez sledi" Sploh ni tako preprosto. Njim se očitno j*** za ljudstvo, kar slednjim ni všeč.
LP from LJ

Shegevara ::

30 dni časa, da odločitev o sprostitvi blokade udejanji v praksi


blokada je nastala kar hitro. Zakaj tako dolgo za de-blokado? Kakšni so razlogi za 30 dni? Je teh 30 dni potegnjenih z riti?

MrStein ::

Ne, iz zakonodaje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bigdaddy12 ::

Pa je ta blokada res tako sporna? Raje potiho vem, kako so vsi politiki koruptivni, ker so vsi isti, kot pa da se 2 dni pred volitvami znajdem v gori podatkov, ki mi mešajo štrene, in potem to prinese 10% volilno udeležbo. Če imajo toliko podatkov, kdo dela narobe, naj jih izdajo tekom leta ne pa pred volitvami. Vsekakor je odločitev sodišča dobrodošla, upam pa, da na naslednjih volitvah ne pride do nje, ker letos je škoda že narejena.

Shegevara ::

MrStein je izjavil:

Ne, iz zakonodaje.


dobro, potem bom pa tako vprašal. Zakaj je v zakonodaji 30 dni za uredit nekaj tako enostavnega?

Glugy ::

Niso hotl da gre na ustavno sodišče ker bi pol to imelo več vzvodov, zato pa so dal mini zmago ki bi lahko hitro izvenela z protipritožbo. Taktika pač. Ostalo bo pa odvisno od tega kdo bo na oblasti po volitvah.

jacal ::

Hvala za dasi.

killzone ::

Hja elita, se na vse pretege brani, da bi prišle ven informacije o njihovi poštenosti. Potem pa še sproža začudenje nad odločitvijo, ker pa oni pa res pošteno delajo. Kaj si pa sploh upamo dvomit o njihovi poštenosti. Pa mislim, da imamo takšne Turške vlade skoraj po celem svetu.

Afo ::

jacal je izjavil:

Hvala za dasi.

Ako da bi ne ravno vsak dan imel takšne jezikovne prebliske za prebirat, bi prav nič ne bil manj slovenski, ne bolj neumen.

Lepo da je v Turčiji vsaj sodišče dovolj pogumno in pametno (predvsem pa pripravljeno) napravit red.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

jype ::

Saj zdaj so Youtube blokirali.

Upam, da jih Bieber toži za izpad dohodka.

Furbo ::

Fak kakšni kekci so na oblasti, ni jim jasno, da se te blokade nikoli ne obnesejo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turčija krepi nadzor nad internetom

Oddelek: Novice / NWO
86125 (4823) SkipEU
»

Turčija hoče svoj svetovni splet (ttt) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7521050 (17701) jype
»

Turčija sedaj blokira še YouTube

Oddelek: Novice / NWO
156827 (5752) Hayabusa
»

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Oddelek: Novice / Nova vsebina
178613 (6710) Truga
»

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Oddelek: Novice / NWO
156203 (4296) Hayabusa

Več podobnih tem