» »

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Cenzuriran članek o cenzuri na Twitterju v pakistanski verziji New York Timesa.

EFF - Nekoč smo verjeli, da bo internet popolnoma odprt in svoboden medij, kjer cenzure ne bo. To je mogoče veljalo prvih nekaj let, sedaj pa je nadzor nad internetom že zelo učinkovit. To velja tudi za Twitter, ki je bil v arabski pomladi eno izmed glavnih orodij upornikov, kasneje pa je postal poslušen oblastem.

Sprememba se je zgodila leta 2012, ko je Twitter objavil novo politiko, ki jo je javnost poimenovala kar minicenzura. V skladu s to politiko si Twitter pridržuje pravico, da v posameznih državah umakne vsebine, ki so nezakonite, sporne ali kako drugače neprimerne. Priznati moramo, da se Twitter trudi, saj so javno objavljeni vsi zahtevki po odstranitvi vsebin, ki jih prejmejo.

Leta 2012 so mnogi mediji Twitterjevo odločitev pozdravili kot najmanj slabo med slabimi. Alternative so bile namreč odstranitev vsebine v vseh državah (in ne le blokada v državi, od koder so prejeli zahtevek) ali pa tveganje, da bo država blokirala celoten Twitter. Zanimivo je, da je prvikrat to možnost Twitter uporabil v Nemčiji, kjer so leta 2012 blokirali vsebino prepovedane neonacistične stranke. Danes EFF ugotavlja, da se je Twitter izneveril in da so umiki čedalje pogostejši in obsežnejši.

Naslednja država, ki je začela uporabljati Twitterjev umik vsebin, je Pakistan. Njihova agencija za telekomunikacije je namreč izsilila umik upodobitev Mohameda, fotografij zažiganja korana, sporočil protiislamističnih blogerjev in računa neke ameriške pornoigralke. Doslej Pakistan ni nikoli zahteval blokade katerihkoli vsebin na Twitterju. Število zahtevkov pa se je sedaj povečalo pred 20. majem, ko je mednarodni dan Vsi narišimo Mohameda, kar sproža burne odzive v islamskem svetu.

Podobno se je zgodilo tudi v trenutni krimski krizi, ko je Twitter na zahtevo Rusije v Rusiji blokiral račune ukrajinskih nacionalistov (Pravy sektor). Čeprav so objavljali v Ukrajini in Twitter v Rusiji nima poslovnih obveznosti, so se odločili za blokado v Rusiji, da ne bi ujezili Moskve. Račun je bil političen in ne žaljiv, nasilen ali kako drugače nezakonit, a se je Twitter očitno ustrašil mogoče blokade v Rusiji. Spomnimo, da so v Rusiji sprejeli zakon o obvezni registraciji branih blogov, ki še krepi železni prijem.

5 komentarjev

alexa-lol ::

Manjka samo še da bodo začel prodajati izbrise twittov.. nekateri bi bili zelo zainteresirani.

MrStein ::

mednarodni dan Vsi narišimo Mohameda

WTF?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

s6c-gEL ::

illion ::

MrStein je izjavil:

mednarodni dan Vsi narišimo Mohameda

WTF?


jokam od smeha:))

LJ4L ::

illion je izjavil:

MrStein je izjavil:

mednarodni dan Vsi narišimo Mohameda

WTF?


jokam od smeha:))

Sva že dva. Ko sem prebral novico sem šel takoj googlat. Eni so se prav potrudili :)
LP from LJ


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija bo blokirala Telegram

Oddelek: Novice / Zasebnost
96270 (5035) AštiriL
»

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
136355 (5151) Furbo
»

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

Oddelek: Novice / NWO
188245 (6938) Gjera
»

Googlov brazilski šef aretiran zaradi počasnega brisanja YouTube posnetka

Oddelek: Novice / NWO
73930 (3192) Manu
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149568 (7725) BaToCarx

Več podobnih tem