»

Kongresna knjižnica v ZDA ne bo več shranjevala vseh objav na Twitterju

Slo-Tech - Malokdo je bil pozoren, čeprav dejstvo nikoli ni bilo skrito, da ameriška Kongresna knjižnica od leta 2010 shranjuje vsako objavo na Twitterju kot zapis zgodovine. Objave tako predsednikov kot običajnih ljudi brez sledilcev so se enako arhivirale, da bi prihodnji rodovi lahko brali, kaj smo v 21. stoletju čivkali. Arhiv objav na Twitterju v Kongresni knjižnici sega do samega začetka v letu 2006, a je šele od leta 2010 brez izjeme shranjevala vse. Razlog je bil preprost - "zbrati in ohraniti zapis o znanju in kreativnosti za Kongres in ameriško ljudstvo". Twitter je nek odtis trenutnega zeitgeista in ponuja vpogled v globalno miselnost na ravni, kakršne v zgodovini še ni bilo.

Toda Twitter je postal prevelik ali pa...

16 komentarjev

Afera United Airlines: Twitter (tokrat) ni brisal objav

vir: Guardian
Guardian - Ameriški letalski prevoznik United Airlines je zadnje dni pod navalom kritik zaradi - milo rečeno - neprimerne odstranitve potnika iz prepolnega letala. Žrtev slabega načrtovanja UA (ker so pri Unitedu prodali več kart kot je bilo sedežev na letu, so nekaj potnikov prosili, naj zapustijo letalo), Davida Daoa so naključno izbrali in odstranili iz letala, čeprav je že sedel na svojem sedežu. David se z odločitvijo ni strinjal, zato so ga proti njegovi volji varnostniki nasilno odpeljali z letala. Dogodek je več potnikov posnelo in objavilo. CEO United Airlines pa se je pretresenemu potniku že javno upravičil in povedal, da po njegovem mnenju z nikomer ne bi smeli ravnati na tak način.


Največ kritik je bil letalski prevoznik deležen na Twitterju. Uporabniki Twitterja zdaj trdijo, da so...

53 komentarjev

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

TheNextWeb - Twitter je onemogočil knjižnice API za dostop do izbrisanih objav, s pomočjo katerih sta delovali strani Politwoops in Diplotwoops. Omenjeni strani sta na enem mestu zbrali vse objave na Twitterju, ki so jih politiki ali diplomati objavili, pa kasneje izbrisali. Twitter je že maja onesposobil ameriško verzijo Politwoopsa, sedaj pa so onemogočili še Politwoops v vseh ostalih državah in Diplotwoops. Fundacija Open State (OSF), ki je vzdrževala omenjeni strani, je v petek zvečer prejela obvestilo iz Twitterja, da se obeta izklop.

Iz Twitterja so sporočili, da so se za to potezo odločili po temeljitem premisleku. Odločili so se, da je neupravičeno razlikovati med politiki in ostalimi uporabniki Twitterja, zato morajo imeti...

6 komentarjev

Project Ara bo še nekoliko počakal

Google - V tem četrtletju bi moral Google v Portoriku začeti prodajati telefon Spiral 2, bolj znan kot Project Ara, ki je obljubljal revolucijo na področju prilagodljivosti in nadgradljivosti. Od ostalih mobilnih telefonov se Spiral 2 razlikuje po modularnosti, saj je mogoče zamenjevati posamezne module, denimo čipe za Wi-Fi, boljšo kamero, hitrejši procesor itd. Fiksen je le okvir, ki služi kot ohišje.

Minuli teden pa se je po daljšem spanju prebudil kanal ProjectAra na Twitterju. Po opravičilu zaradi neaktivnosti v zadnjih mesecih so sporočili, da pilotski projekt čaka nekaj sprememb. Sicer so zagotovili, da se v prihodnosti na Portoriko vseeno odpravijo in da Ara ni mrtev projekt, a telefona v tem četrtletju gotovo še ne bo.

Googlova tiskovna predstavnica za skupino ATAP (Advanced...

1 komentar

TwitPic bo ostal v vicah

Twitter - Spletna storitev TwitPic je bila vse od leta 2008 dobrodošla dopolnitev Twitterja, saj je omogočila deljenje datotek prek Twitterja. Zaradi spora s Twitterjem glede blagovne znamke je strani grozilo zaprtje, s čimer bi šle v pozabo vse slike, a so dosegli dogovor o ohranitvi arhivske verzije strani.

TwitPic je po letu 2011 postal nekoliko manj pomemben, ker je Twitter predstavil lastno platformo za objavo slik, a je vseeno ostal priljubljen pri številnih uporabnikih. TwitPic ni bil uradno povezav s Twitterjem, a je uporabnikom z uporabo servisnih knjižnic API omogočal prijavo z istim uporabniškim imenom in geslom, objavo fotografije, ki je dobila ustrezno kratek naslov, in komentiranje,...

4 komentarji

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Cenzuriran članek o cenzuri na Twitterju v pakistanski verziji New York Timesa.

EFF - Nekoč smo verjeli, da bo internet popolnoma odprt in svoboden medij, kjer cenzure ne bo. To je mogoče veljalo prvih nekaj let, sedaj pa je nadzor nad internetom že zelo učinkovit. To velja tudi za Twitter, ki je bil v arabski pomladi eno izmed glavnih orodij upornikov, kasneje pa je postal poslušen oblastem.

Sprememba se je zgodila leta 2012, ko je Twitter objavil novo politiko, ki jo je javnost poimenovala kar minicenzura. V skladu s to politiko si Twitter pridržuje pravico, da v posameznih državah umakne vsebine, ki so nezakonite, sporne ali kako drugače neprimerne. Priznati moramo, da se Twitter trudi, saj so javno objavljeni vsi zahtevki po odstranitvi vsebin, ki jih prejmejo.

Leta...

5 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Kitajski aktivistki leto dni prisilnega dela zaradi Twitterja

vir: BBC
BBC - Amnesty International je sporočila, da je na Kitajskem 27. oktobra izginila Džjanping Čeng in šele ta teden so odkrili, kaj se ji je zgodilo. Čengova je bila aretirana in brez sodnega procesa obsojena na leto dni prevzgoje s prisilnim delom v kampu Šibali v mestu Džengdžov zaradi protijaponske objave na Twitterju. Uradno je kriva motenja družbenega reda, ker je na Twitterju povzela sarkastično objavo svojega zaročenca, da bi morali Japonski paviljon na šanghajskem Expoju napasti.

Njen zaročenec Čunhuj Hua je v svoji objavi na Twitterju v kitajščini zapisal Protijaponske demonstracije, razbijanje japonskih izdelkov; vse to so počeli že pred leti pod Čvanom Gvojem (aktivist in izvedenec za posilstvo...

10 komentarjev