» »

Domače branje: "Kafka, Franz. 1925. Proces"

Domače branje: "Kafka, Franz. 1925. Proces"

Slo-Tech - "Pravni sistem bolj ščiti kriminalce kot žrtve!"

Pogosto slišan očitek, ki želi z lahkotnim zamahom javne zgroženosti odpraviti kavtele kazenskega postopka, kakršne so se izoblikovale v zadnjih stoletjih. Protislovje, ki spregleda, da žrtve ex post facto zaščita ne more več ubraniti pred storjenim zlom, domnevnemu - gotovemu! - storilcu pa ne nudi možnosti zagovora. Saj je vsakomur jasno, kaj se je zgodilo!

Kafka sledi javnemu instinktu in načrtno spodkoplje načela sodobnega kazenskega postopka. Obdrži formalne pravice, a jih vsebinsko izprazni in razvrednoti.

Gospod K. se tako zjutraj zbudi v stanovanju, polnem nekakšnih uradnikov. Ugotovi, da se proti njem vodi postopek. Ima pravico do obrambe - a ne ve (in ne sme izvedeti), česa je obtožen. Velja domneva nedolžnosti -- a ob obrnjenem dokaznem bremenu že zgolj to, da teče postopek, pomeni, da je itak kriv. (Ako bi bil oproščen, pa to seveda še ne pomeni, da očitanega dejansko ni storil!) Pozvan je na zaslišanje - a ga ne obveste, kje in kdaj. Obremenilni dokazi, katere naj ovrže, naj mu ne bodo znani, in pravna pravila, po katerih naj bode obsojen, smejo biti znana le sodišču. Naj se posluži odvetnika? Saj vendar nima ničesar skrivati!

Izkrivljenost inkvizitornega postopka Kafka tako še stopnjuje z uvedbo formalnih dokaznih pravil; argumenti naj se ne tehtajo, ampak štejejo!; v dvomu naj obtoženec ne bode oproščen obtožbe, ampak naj se pregon zgolj odloži za nedoločen čas.

Sprevrženosti sveta, v katerem se znajde gospod K., pisec tako ne opiše zgolj vsebinsko, ampak jo uspe predstaviti tudi v načinu podajanja zgodbe, za katero se zdi, da je zgolj zaporedje nekih obličnosti brez vsebine. Takšne so osebe, s katerimi K. prihaja v stik, in takšno je njihovo govoričenje. Njim kontrastno je slikan protagonist, ki dogajanje vrednostno ocenjuje, a mu je postopkovno popolnoma podrejen in se mu ne more upreti ter mora končno umreti "kot pes".

17 komentarjev

linuxdady ::

Kakšno neverjetno naključje. Ravnokar sedemnajstič prebiram Proces!

Manu ::

Veliko sem že slišal o tem "Procesu", ampak nikoli si nisem vzel časa zanj. Sliši se zelo zanimivo.

Loksorr ::

Hm, no ja, stvar je zanimiva. Po svoje. Čeprav meni je konec nekako prisiljen. Pa nekako ne deluje končano. (Verjetno zato ker ni, samo to je druga zgodba.)
Živi in pusti umreti

christooss ::

Saj ni dokončan
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Yohan del Sud ::

A je to pravi konec ali ne bi se dalo debatirat. Kafka je foter absurda, tako da možno je eno ali drugo. (spoiler, no itak je bil že v novici) IMHO, je pisal roman iz dneva v dan braz razvitega končnega cilja in ko se je naveličal je junaka preprosto fental. Ampak ni to tako hudo kot se sliši, ker je spet IMHO že začel pisat roman z namenom, da ga lahko kadarkoli zaključi na tak način.
www.strancar.com

Thomas ::

Tko brezveze, da je težko še bolj brezveze. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yohan del Sud ::

Thomas, Kafka je bil mojster absurda, ne logike. Tak da s tega stališča je to res. Ampak jebš borge. Meni sede.
www.strancar.com

mpirih ::

Absolutno obožujem "recenzije" in "predstavitve" knjig, filmov in podobnih umotvorov, kjer "kritik" enostavno napiše kratko vsebinsko obnovo (in v dokaz, da je zadevo res prebral/pogledal do konca tudi razkrije, kakšen je konec). Ob tem potegne še par besed iz slovarja tujk in jih včasih celo posrečeno postavi v besedilo, da s tem izkaže svojo intelektualno širino.
Vrhunec spisa je seveda poglobljena stilska interpretacija, bombonček pa iskanje vzporednic v sodobnosti.

Sedi pet!

vice boy ::

Sm vi se pa na vse spoznate ...svaka vam čast...:S
Osel gre samo enkrat na led, človek pa dvakrat.

Matevžk ::

bombonček pa iskanje vzporednic v sodobnosti

Mislim, da je to tukaj smisel in ne bombonček; knjig, ki nimajo podobnih vzporednic v sodobnosti, tukaj ne svetujejo v branje.

Glede na to, da imajo vse recenzije skupno predpono ("Domače branje: "), si lahko v glavi nastaviš filter, ki bo take članke zaobšel.
Nekaterim pa so nam všeč.
lp, Matevžk

jlpktnst ::

Mogoče je tu pa tam preveč "spoilerjev". Za določene knjige to ni važno, pri nekaterih pa je. Vsaj označil bi lahko mogoče to, ne*?

edit: drugače se mi pa zdijo ti članki dobri, koristni, skoraj potrebni. sploh pa ne vidim razloga da bi se pritoževali. Niso tako pogosti da bi motili, če te ne zanima članek ga pač preskoči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

buba švabe ::

Fak ej, ravno včeraj (ne, mislim resno, včeraj) sem razmišljal, da bi si končno prebral tale Proces, pa mogoče še kaj od Kafke. Potem pa tu pride en lolek in napiše celo obnovo z zaključkom vred. ;((
če hočeš razumet rekurzijo, moraš najprej razumet rekurzijo

podbevna ::

Meni se je zdel Proces težak za branje, nepovezano napisan in skrajno mučen. Bere se kot slabe sanje...

Je opozorilo zakaj so potrebne določene varovalke v kazenskem procesu, drugače pa sem imel od njega kot literature bore malo. Komaj sem ga prebral in to je pri meni redkost.

Kafka je bil Žid, pisal je to knjigo nekako ob vzponu nacizma in je imel mnoge nerazrešene težave s svojim nikdar zadovoljnim očetom. Če to veš, knjigo bolje razumeš, a vsaj meni ni bila dosti bližje. Preveč frustracij v prekratki knjigi...

Je pa to seveda le moje osebno doživljanje in prepričan sem, da Kafka res ima določene kvalitete. Če ne drugega zna dobro moriti. Tudi to je baje veščina. Če tega ne priznamo smo Slovenci ostali skoraj brez vseh klasikov...:))

edge540 ::

Nisem prebral, bom pa ob priliki. Sem pa bral Kafkino Preobrazbo, kjer so nekateri motivi dokaj podobni (recimo dolgočasno uradniško življenje, trpljenje,občutek nemoči). Knjiga je zelo težka za branje, ker pač gre za književnost absurda. Dela te smeri so vedno nenavadna, nelogična če hočete. Ampak po svoje zanimiva.

>>Bere se kot slabe sanje...
Tudi za Preobrazbo bi lahko rekel enako. Ampak je kljub temu za prebrat. Ali pa Tujec pisatelja Alberta Camusa. Priporočam.

Jst ::

Tujec od Alberta je res na prvi pogled podoben, a gre za ravno obrnjen primer. Tujec ima moč spremeniti svoje življenje (ga nadaljevati - v bistvu), Kafkin gospod K. pa ne. Tujec bi lahko rekel, da je veren in s tem oprostil samega sebe. Gospodu K. je pa vse to odvzeto.

Meni osebno je Tujec dosti boljša knjiga.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jlpktnst ::

Po pravici povedano sem Proces še prebral... preobrazbe nisem, pa so jo vsi :D poznam obnovo, je dovolj.

Kasneje sem poskusil brati Grad in sploh ni šlo. Nisem prilezel do konca.

Drugače pa je bil tudi meni Tujec dokaj všeč. Ena mojih najljubših knjig.

Thomas ::

> Tujec od Alberta je res na prvi pogled podoben, a gre za ravno obrnjen primer. Tujec ima moč spremeniti svoje življenje (ga nadaljevati - v bistvu), Kafkin gospod K. pa ne. Tujec bi lahko rekel, da je veren in s tem oprostil samega sebe. Gospodu K. je pa vse to odvzeto.

> Meni osebno je Tujec dosti boljša knjiga.

True. True.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V obrambo sodišča (2) (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / NWO
522122244 (103285) PaX_MaN
»

Paralelni konstrukti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14234864 (27986) trizob

Pravna dilema (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14021067 (18693) Ziga Dolhar
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638876 (35568) kuglvinkl
»

Domače branje: "Kafka, Franz. 1925. Proces"

Oddelek: Novice / Domače branje
177001 (6247) Thomas

Več podobnih tem