»

Prodanih prek milijon kopij (tudi slovenske) igre Mordhau

vir: HOP.si
HOP.si - Mordhau, igra pri kateri imamo svoje prste zraven tudi Slovenci, je postala pravi prodajni hit. Praktično takoj po aprilskem izidu je zavzela sam vrh Steamove lestvice najbolj prodajanih iger in se tam obdržala kar nekaj časa. Kaj to pomeni, so nedavno obelodanili kar pri Triternionu sami, namreč, da so kupcem odposlali že milijonti izvod igre. Za naslov, ki ni pisan na kožo množicam in čigar splovitev je pospremila le omejena marketinška kampanja, je to zares lep uspeh. Po besedah ustvarjalcev gre za pomembno potrditev, da so s svojim delom na pravi poti.

Zvesti igričarski bazi so zato v zahvalo podarili povsem novo mapo, kar pomeni, da jih je skupaj na voljo že osem. Novo bojišče se imenuje Crossroads in je precej ogromno, zato je tematsko nekoliko bolj...

32 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

NASA ima na namizjih Linux

OpenSource - SearchOpenSource poroča, da v Nasinem JPL (Jet Propulsion Laboratory) centru večina namiznih uporabnikov poganja Linux. Novica ne bi bila tako zelo omembe vredna, če ne bi šlo za nameček še za največjo skupino računalnikov, ki poganjajo Mandriva Linux. Poleg različnih pasem pingvinov se na Nasinih mlinčkih najdejo tudi HP Unix, Mac OS, Solaris in Windows. Linux je tako pomagal Spiritu in Opportunityju priti na Mars, uporabljali pa so ga tudi raziskovalci pri najrazličnejših drugih projektih.

Vendar pa pri Nasi na strežniškem področju ne zaupajo Linuxu, za njihove serverje namreč skrbi Sunov Solaris 8. Gary Brack, vodja realnočasovnih sistemov v JPLju pravi, da ima jedro Linuxa preveč pomankljivosti za njihove potrebe.

<flame> Sedaj pa naj še kdo reče, da Linux ni primeren za namizne sisteme! </flame>

26 komentarjev

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili...

16 komentarjev

Nanoavto

vir: ENS
ENS - Znanstvenikom na Rice University je uspelo izdelati nanoavto, ki meri samo tri do štiri (odvisno po kateri osi merimo) nanometre. Za primerjavo - premer človeškega lasu znaša približno 80.000 nm.

Avto je sestavljen iz šasije, osi in koles, ki se vrtijo. Kolesa so sestavljena iz samo 60 atomov. Enega večjih izzivov je pomenilo pritrjevanje le-teh, saj je ves čas obstajala resna nevarnost, da uničijo vozilce. Težko je bilo tudi dokazovanje, da se avto dejansko pelje in ne drsi - to...

59 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev