»

OpenAI potrdil, da sodeluje z vojsko

Nova verzija

Slo-Tech - Sprememba pogojev uporabe na OpenAI-jevih straneh, ki se je potihoma prikradla minuli teden, ni bila naključje ali razmišljanje na zalogo. OpenAI je danes potrdil, da sodelujejo s Pentagonom v več projektih in za ameriško vojsko razvijajo več orodij.

Med njimi so orodja, ki uporabljajo umetno inteligenco za zaščito ključne infrastrukture pred računalniškimi napadi. Prav tako se pogovarjajo o morebitnem sodelovanju pri preprečevanju samomorov pri veteranih. Podpredsednica za globalne zadeve v podjetju Anna Makanju je v intervjuju v Davosu povedala še, da je prejšnja široka prepoved preprečevala tudi delo na opisanih projektih. Ti se skladajo s politiko podjetja in predstavljajo spremembe, ki jih podjetje želi videti v svetu, zato jih podpirajo. Sam Altman, izvršni direktor podjetja, je dodal še, da krepijo razvoj orodij za večjo varnost volitev. Preprečiti želijo uporabo OpenAI-jevih orodij za širjenje političnih dezinformacij na prihajajočih ameriških in drugih volitvah v tem...

28 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

DALL-E 3 je tu

Slo-Tech - OpenAI je predstavil tretjo inkarnacijo svoje generativne inteligence za izdelovanje slik, DALL-E 3. Podobno kot predhodnik tudi ta iz besedilnega poziva (prompt) izriše bolj ali manj realistično sliko, le da je pri tem boljši. Novinec je tudi povezan s ChatGPT-jem, ki omogoča pisanje obširnejših besedilnih pozivov. V praksi to poteka tako, da se lahko "pogovarjamo" s ChatGPT-jem, dokler ne najdemo ustreznega opisa, ki ga nato DALL-E 3 nariše.

Za zdaj je novi DALL-E 3 v predogledni različici, v okviru ChatGPT Plus in ChatGPT Enterprise pa bo na voljo oktobra. Kasneje bodo dostop dobili raziskovalni laboratoriji, odprli pa bodo tudi API. Niso še razkrili, kdaj bo na voljo tudi brezplačna verzija za slehernika. OpenAI dodaja še, da so se posebej posvetili varnosti. Tako DALL-E 3 ne bo risal neprimernih vsebin, prav tako z njim ne bo možno poustvarjati podob resničnih javnih oseb. DALL-E 3 so nastavili tudi tako, da zavrača pozive po risanju v slogu še živečih umetnikov. Še več,...

26 komentarjev

OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikom

Slo-Tech - Čeprav GPT-4 obstaja že nekaj časa in ga naročniki ChatGPT tudi že lahko uporabljajo, je OpenAI šele sedaj najavil splošno dostopnost tega jezikovnega modela. To v praksi pomeni, da ni treba več čakati na vabilo, temveč imajo dostop vse stranke, ki naročijo plačljiv dostop. Na enak način so dostopni tudi GPT-3.5 Turbo, DALL·E in Whisper API.

GPT-4 je izšel marca, odtlej pa je prošnjo za vabilo oddalo več kot milijon strank. Do danes ga uporabljajo že številni izdelki, ki imajo dostop do modela prek API. Sedaj je GPT-4 na voljo strankam z zgodovino plačil, torej obstoječim naročnikom, medtem ko bodo vsi novi naročniki dostop pridobili najpozneje konec meseca. V trenutno dostopni verziji lahko model na enkrat ustvari do 13 strani besedila (8K). Sčasoma bodo te omejitve višje, so dodali.

Predhodnik, GPT-3, pa se bo počasi upokojil. OpenAI je dejal, da ga bodo aktivno podpirali do januarja prihodnje leto, nato pa bodo model ugasniti, da bi lahko računsko moč koristneje uporabili za...

17 komentarjev

Italijani spet dobili dostop do ChatGPT

Slo-Tech - V Italijo se po mesecu dni vrača ChatGPT, katerega uporabo je konec minulega meseca italijanski informacijski pooblaščenec Garante prepovedal. Očital mu je kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj ChatGPT ni preverjal starosti uporabnikov in ker je v nekaterih primerih lahko razkrival njihove osebne podatke, predvsem pa ker ni ponudil možnosti izstopa iz zbiranja podatkov in ker ni razkril pravne podlage za njihovo zbiranje in obdelovanje. V incidentu 20. marca je na internet odteklo tudi nekaj pogovorov uporabnikov in njihovih bančnih podatkov. Sedaj je OpenAI pomanjkljivosti odpravil.

OpenAI je včeraj zagotovil, da je izpolnil pogoje, ki jim je regulator naložil do 30. aprila. Zato so tudi ponovno omogočili dostop do storitve uporabnikom v Italiji. Odslej ChatGPT na spletnih straneh navaja dodatne informacije, kako zbira podatke in kako potega urjenje algoritmov, prav tako pa imajo uporabniki možnost odreči dovoljenje za uporabo lastnih v urjenju. Preverja se...

1 komentar

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja

Slo-Tech - Župan iz Avstralije Brian Hood je družbi OpenAI zagrozil s tožbo, če ne spremeni pogovornega bota ChatGPT tako, da o njem ne bo več blebetal škodljivih neresnic.

Bržkone najbolj razvpita in pereča težava modernih chatbotov je njihova lastnost, da halucinirajo podatke, to je, da na naše poizvedbe odgovarjajo s povsem izmišljenimi stvarmi. Tako je preprosto zaradi tega, ker njihovi jezikovni modeli v resnici ne poznajo povezav med pojmi, temveč so zgolj statistična orodja, ki postavljajo črke skupaj tako, kot izhaja iz ogromnega korpusa besedil, na katerem so se učili. Halucinirajo zelo pogosto, zato je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bo kakšna javna oseba na sodišču pritožila za stvari, ki jih bot govoriči o njej. Videti je, da se bo to najprej zgodilo v Avstraliji, kjer je župan regije Hepburn Shire, Brian Hood, 21. marca na OpenAI naslovil grožnjo s tožbo, v kolikor ChatGPTja ne priredi tako, da o njem ne bo širil neresnic.

Konkretno: bot lahko na pozive o Hoodu odgovori, da...

50 komentarjev

Bing dobil tudi generator slik

Slo-Tech - Microsoft je svoj Bing, ki je minuli teden dobil jezikovni model, nadgradil tudi z vmesnikom za ustvarjanje slik. Bing Image Creator deluje podobno kot DALL-E, saj ga tudi poganja nadgrajena verzija DALL-E, ki jo je razvil OpenAI. Microsoft je bil v omejeno podjetje vložil deset milijard dolarjev, zato sodelovanje ni presenetljivo.

Bing Image Creator je na voljo za uporabnike, ki so se vpisali v čakalno vrsto za Bing Chat in imajo že aktivirano storitev. Ti lahko slike ustvarjajo neposredno v pogovoru, in sicer v kreativnem načinu. Zadostuje, da Bingu povedo, da želijo imeti sliko (draw an image, create a photo), pa jo bo ta ustvaril in umestil v pogovor. Poleg tega pa ga lahko drugi uporabniki preizkusijo v brskalniku Microsoft Edge ali na naslovu bing.com/create. Deluje enako kot ostali generativni modeli, tj. z vpisom ključnih besed (prompt), iz katerih model ustvari sliko. Te so bolj ali manj realistične, še vedno pa trpijo za halucinacijami (poglejte primer slovenske...

9 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Bing zabeležil porast uporabnikov

Microsoft - Pri Microsoftu so na kratko popisali prvi mesec od začetka javnega testiranja z GPTjem podprtega iskalnika Bing. Platforma je zavoljo povečane pozornosti prvič dosegla 100 milijonov dnevnih uporabnikov.

Med spletnimi iskalniki je Googlov na Zahodu že nekako od prazgodovine v premočnem vodstvu, kjer se njegov tržni delež v Evropi in ZDA stalno giblje okoli 90 odstotkov. Microsoftov Bing je sicer na drugem mestu, toda prislovičnih okoli 5 procentov Redmondu gotovo nikdar ni bilo v ponos. Zato so v Microsoftu ob hitrem razvoju velikih jezikovnih modelov zavihali rokave in prihodnost svojega iskalnika stavili na sprego z algoritmom ChatGPT. Polodprto preizkusno različico smo ugledali v začetku februarja in čeprav ima pričakovane poporodne probleme, storitev v splošnem ni povzročila prevelikih afer, oziroma jo inženirji zaenkrat uspevajo dostojno postopoma nadgrajevati, kar je bil tudi prvotni načrt. Povečana pozornost javnosti ima stvaren rezultat: število dnevnih uporabnikov...

18 komentarjev

Microsoft svoji umetni inteligenci prisiljen pristriči peruti

Slo-Tech - Microsoftova vključitev ChatGPT v Bing je v resnici spodletela podobno kot Googlov poizkus z Bardom, le da je javnost ni tako strogo sodila. Bing Chat je trenutno na voljo v beta verziji, ki je dostopna s povabilom in po krajšem čakanju, se namreč vede izrazito nenavadno. Microsoft ga je bil zato prisiljen pošteno pohabiti, dokler ga ne popravijo.

Njegovi nefiltrirani odzivi so bili milo rečeno bizarni. Uporabnikom je grozil, jim izpovedoval ljubezen, se spraševal o smislu svojega obstoja in podobno. Izkazalo se je, da so pogovori postajali čedalje bolj nenavadni, ko se je njihova dolžina povečevala. Bing Chat si za razliko od ChatGPT zapomni ves kontekst in skuša odgovarjati v skladu z njim. Hkrati je imel dostop do spleta, torej do aktualnih vsebin. Rezultat je bil nepričakovano buren.

Microsoft se je odločil ukrepati, zato so mu omejili odzive in ga bodo predelali. Za začetek so pogovore omejili na 50 replik dnevno (in pet v posameznem pogovoru) in mu prepovedali nekatere...

35 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Strojno pisanje besedil se že širi po spletnih medijih

Slo-Tech - Pri BuzzFeedu so objavili, da razvijajo algoritem na osnovi GPTja, ki bo generiral nekatere prispevke. Najava prihaja neposredno po januarski aferi, v kateri so se pri CNETu opekli s tihim uvajanjem lastnega algoritma za pisanje novic.

Sredi januarja so pri Futurismu po namigih nekaterih analitikov odkrili, da se je za oddelkom Money Staff, ki je za medij CNET pisal nekatere članke s finančnim svetovanjem, v resnici skrival - generativni algoritem za besedila, kakršen je na primer tudi razvpiti GPT, družbe OpenAI. "Podpis" strojnega avtorja je bil zelo prikrit: na strani samih člankov ga ni bilo in bralec je do podatka, da je bilo besedilo bržda ustvarjeno samodejno, prišel šele, če je odjadral do podstrani o avtorju. Pa še to verjetno zgolj od januarja dalje, kajti nadaljnje poizvedovanje je pokazalo, da je medijska hiša to počela že več mesecev - vsaj od novembra - in to namenoma prikrivala, ker je bil projekt še v preizkusni fazi. Pri Vergu so nato izbrskali, da je vzrok za...

23 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

OpenAI ponudil dostop API do DALL-E 2

Slo-Tech - OpenAI je lani predstavil orodje za strojno generiranje posnetkov, ki ga je letos nadgradil v zelo zmogljivo drugo različico, od septembra na voljo vsakomur. Doslej ga je bilo možno uporabljati le prek spletnega vmesnika, sedaj pa bodo razvijalci, dizajnerji in drugi uporabniki imeli lažji dostop. OpenAI je namreč ponudil dostop prek API.

DALL-E 2 ima že tri milijone uporabnikov, ki dnevno ustvarijo več kot štiri milijone podob. Trenutno je podprta ločljivost 1024 x 1024, lahko pa ustvarimo tudi manjše (in cenejše) podobe. Čeprav je uporaba prek spletnega vmesnika brezplačna, a omejena na 15 podob mesečno, bo API plačljiv. Za uporabo se je treba registrirati, nato pa ustvarjanje podob stane 0,02 dolarja za 1024 x 1024, 0,018 dolarja za 512 x 512 in 0,016 dolarja za 256 x 256.

Spomnimo, da je Shutterstock že sklenil dogovor, da bo lahko v svojih zbirkah prodajal tudi rezultate DALL-E 2. Prav tako sodelujejo tudi z Microsoftom, ki ima svoj dostop API do DALL-E 2 in ga tudi...

0 komentarjev

OpenAI predstavil drugo generacijo algoritma DALL-E

openai.com - Laboratorij za strojno učenje OpenAI je pokazal algoritem DALL-E 2, za generiranje slik, ki bistveno nadgrajuje predhodnika in ustvarja navdušujoče verodostojne ter podrobne podobe (tudi) astronavtov na konju v rahlem drncu po Luni.

Lanskega januarja so v družbi za raziskovanje strojne inteligence OpenAI presenetili z algoritmom, ki je znal iz tekstovnega navodila presenetljivo dobro ustvariti želeno podobo. DALL-E je sicer res zvečine izrisal majhne sličice, ki so bile obenem značilno razmazane, kakor smo pri umetni pameti še vedno vajeni - toda že samo dejstvo, da je znal računalnik narisati "stol v podobi avokada", je presunil strokovno javnost. Na tej osnovi je področje hitro napredovalo in postreglo z zanimivimi aplikacijami, kot je Dream ali Baidujev algoritem ERNIE-ViLG. Pred dnevi so v OpenAI predstavili naslednika, DALL-E 2. Tudi njegove sposobnosti milo rečeno sezujejo, saj zna med drugim izrisati "plišaste medvedke v podobi norih znanstvenikov" ali "toplo oblečeno mišjo...

19 komentarjev

OpenAI nadgrajuje algoritem GPT-3 s prepoznavanjem slik

New Scientist - V laboratoriju za strojno učenje OpenAI so predstavili dva zanimiva nova algoritma, DALL-E in CLIP, ki gradita na njihovem razvpitem generatorju besedil GPT-3. Z njima zmogljivost prepoznave in ustvarjanja teksta prenašajo še na področje slik, s čimer želijo strojni inteligenci omogočiti več različnih smeri za učenje in povezovanje znanja.

Firma OpenAI je lani navdušila z algoritmom za ustvarjanje teksta GPT-3, ki iz kratkega nastavka napravi občasno kar strašljivo prepričljiva besedila. Toda kolikor so te sorte programi na prvi pogled impresivni, se začno hitro kazati njihove omejitve, ko jih pregledamo natančneje. GPT-3 se pri daljših besedilih izgubi, predvsem pa kaj kmalu postane jasno, da v resnici sploh ne razume, kaj besediči. Prav učenje dejanskega razumevanja ustvarjene vsebine je naslednja pomembna stopnica, na katero bo morala strojna inteligenca stopiti za nove preboje. Izziva so se v OpenAIju lotili tako, da so GPT-3 združili s prepoznavo in ustvarjanjem slikovnih...

1 komentar

OpenAI nadgrajuje okrepitveno učenje z evolucijo

Slo-Tech - V laboratoriju OpenAI so objavili prve izsledke rabe njihovega novega sistema treninga strojne inteligence, pri katerem pogoje okrepitevega učenja zaostrujejo s tekmovanjem med agenti z različnimi cilji. Njihovi algoritmi so se v tem režimu spontano naučili uporabljati orodja, tudi na neslutene načine.

Odmevni uspehi strojne pameti v zadnjih letih, kot je premagovanje ljudi v Goju, Doti 2 in drugih igrah, slonijo na razmeroma preprostih principih globokih konvolucijskih nevronskih mrež in okrepitvenega učenja, kjer se algoritmi učijo skozi brezštevilne igre samih s seboj. Da bi odkrili morebitne nove in/ali hitrejše načine učenja, so v laboratoriju OpenAI (ki je v začetku leta postal delno komercialno usmerjen) agente vrgli v bolj dinamično...

13 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev