»

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

ARM-jeve delnice ob kotaciji pridobile 25 odstotkov

Slo-Tech - ARM-jeve delnice so bile v javni ponudbi (IPO) na voljo po 51 dolarjev. Japonski lastnik Softbank si je prizadeval za ceno 52 dolarjev, a so na koncu v dogovoru s finančnimi institucijami izbrali nekoliko nižjo. Na voljo je bilo 95,5 milijona delnic, s čimer je Softbank še vedno ostal 90-odstotni lastnik podjetja. ARM-jeve delnice so včeraj začele kotirati na Nasdaqu, kjer jim je uspel sanjski start. Prvi dan je delnica pridobila 25 odstotkov in končala pri 64 dolarjih. Danes se je dotaknila tudi 68 dolarjev, nato pa je vztrajala pri včerajšnji vrednosti.

Softbank je ARM kupila leta 2016 in ostala njegov lastnik do sedaj. Vmes so četrtino podjetja prodali Vision Fundu, nato pa so letos avgusta lastništvo spet konsolidirali. Tečaj delnice podjetje trenutno vrednoti na 65 milijard dolarjev, kar je ogromno. Razmerje med ceno in dobičkom (P/E) presega 110, s čimer je podjetje tako drago kakor Nvidia. A Nvidii napovedujejo ogromno rast prodaje, ker je vodilni proizvajalec grafičnih...

2 komentarja

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

Slo-Tech - ARM je včeraj uradno zaprosil za kotacijo na borzi Nasdaq (obrazec F-1), kar predstavlja enega zadnjih korakov pred javno ponudbo delnic. Čez 15 dni se lahko začnejo javne predstavitve prospekta (roadshow), nato pa bo stekel vpis delnic in na koncu začetek kotacije na Nasdaqu. Trenutni lastnik ARM-ja je japonski konglomerat Softbank, ki bo to tudi ostal, saj bo na voljo le manjši del delnic.

Javno ponudbo delnic ARM nestrpno pričakujejo vlagatelji po celem svetu, vse od institucionalnih do nepoučenih. ARM ne proizvaja čipov, temveč izdeluje dizajne za arhitekturo, ki poganja veliko večino pametnih telefonov in podobnih prenosnih naprav. Ta IPO bo največji borzni dogodek v segmentu tehnoloških podjetij v tem letu.

Softbank je minuli teden najavil odkup 25 odstotkov podjetja, ki jih je bil leta 2017 prodal skladu Vision Fund. Odkup se je zgodil po vrednotenju 64 milijard dolarjev, kar je tudi orientacijska vrednost za IPO. Softbank je ARM kupil leta 2016 za 32 milijard dolarjev,...

0 komentarjev

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja nemara tveganje za britansko nacionalno varnost

vir: Nvidia
Slo-Tech - Britanska vlada je po napovedih začela podrobno preiskavo predlaganega posla, v katerem bi Nvidia prevzela britansko podjetje ARM. Dobrih 54 milijard dolarjev vreden posel bo še podrobneje pod lupo, saj je ministrica za digitalizacijo Nadine Dorries napovedala začetek druge faze preiskave prevzema. Ne gre le za vprašanje varovanja konkurence, temveč bodo temeljito preverili posledice za nacionalno varnost. Že julija je agencija za konkurenco izrazila odločne pomisleke glede prevzema.

V pismu vsem strankam v postopku so z ministrstva sporočili, da je zaradi vseprisotnosti tehnologije ARM dostopnost (zanesljivost, predvidljivost) intelektualne lastnine ARM nujna za nacionalno varnost. Z drugimi besedami to pomeni, da novi kupec ne sme imeti možnosti omejevati uporabe intelektualne lastnine, ki bi škodovala Britancem. Po ministričinih besedah ima ARM v globalni dobavni verigi edinstveno mesto, zato je treba natančno preučiti posledice morebitnega prevzema. Naprave na tehnologiji ARM...

6 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja se odmika

vir: Nvidia
Slo-Tech - Velika Britanija se nagiba k blokadi Nvidiinega prevzema ARM-ja, piše Bloomberg. Da z lanskega septembra napovedanim prevzemom ne bo šlo vse gladko, je bilo jasno že aprila, ko so v Veliki Britaniji na zavoro stopili v regulatorju konkurence in ministrstvu za digitalizacijo. Japonska lastnika SoftBank kani za ARM iztržiti 40 milijard dolarjev, Nvidii pa bi dizajner čipov prišel prav. A varuhi konkurence sedaj menijo, da bi ji prišel še preveč prav.

Britanski minister za digitalizacijo, kulturo, medijo in šport Oliver Dowden je aprila od regulatorja CMA (Competition and Markets Authority) zahteval poročilo, ali je prevzem skladen s pravili za varovanje konkurence in ali prinaša tveganja za nacionalno varnost. Konec julija je CMA poročilo pripravil, iz njega pa je razbrati, da bi bil prevzem preveliko tveganje za interese Velike Britanije. Zaradi vprašanj nacionalne varnosti bodo izvedli še dodaten, bolj poglobljen pregled, preden bodo izdali končno mnenje. Čeprav to uradno še ni...

3 komentarji

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

Hermann Hauser svari pred Nvidiinim prevzemom ARMja

theguardian.com -
Kot meni v Avstriji rojeni soustanovitelj podjetja ARM, bi prevzem povzročil, da bi dobili še en ameriški monopol, podoben tistim, katerih vpliv na njihovo gospodarstvo trenutno skrbi Britance. Konkretno ima v mislih Google, Facebook, Netflix in Amazon. ARM pa bi po njegovem mnenju s prevzemom izgubil položaj Švice v polprevodniškem segmentu. Svojo skepso je sicer popisal v pismu, naslovljenem na odbor za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta.

Kot pojasnjuje Hauser, je težava v dosedanjem, nevtralnem (od tu Švica) poslovanju podjetja, ki snuje zasnove čipov in ukazne nabore zanje, končni izdelek pa si njihove stranke oblikujejo po svojih zahtevah. Zaradi tega je praktično vseh petsto svetovnih polprevodniških podjetij nosilcev njihove licence. V primeru Nvidiinega prevzema, bi ta najverjetneje prenehala z ARMjevo filozofijo "prodajamo komurkoli" in podjetje uničila. Prav tako praktično vsi nosilci njihove licence predstavljajo Nvidiino konkurenco in bi v primeru uspešnega...

13 komentarjev

Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
BBC - Kot je bilo moč slutiti že minuli mesec ob napovedi prevzema, bo Kitajska zelo verjetno poskušala blokirati Nvidiin prevzem podjetja ARM. Nekdanji glavni inženir v Lenovo Group in aktualni član državne inženirske akademije Ni Guangnan je na konferenci v Žengžouju dejal, da bo kitajsko ministrstvo za trgovino zelo verjetno prižgalo rdečo luč za prevzem. Trenutni lastnik ARM je japonski konglomerat SoftBank bo za ARM iztržil 40 milijard dolarjev, Nvidia pa bo dobila največjega načrtovalca varčnih čipov. ARM-jeve izdelke najdemo v večini mobilnih naprav.

V današnjem svetu ni dovolj, da se s prevzemom strinjajo zgolj vpleteni, temveč mora svoj žig pristaviti še kopica regulatorjev trga v drugih državah. Poleg ameriškega, japonskega in britanskega morata biti s prevzemom zadovoljna vsaj še evropski in kitajski. In to ni tako samoumevno. ARM je največji proizvajalec dizajna svojih čipov številnim Nvidiinim konkurentom, zato bo treba zagotoviti, da bodo ti pogoji še naprej ostali takšni,...

36 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

ARM nič več britanski

Slo-Tech - Japonski konglomerat Softbank, ki se ukvarja s skoraj vsem, denimo z internimi storitvami, telefonijami, oglaševanjem, je izpeljal julija najavljeni prevzem britanskega tehnološkega paradnega konja ARM. Za 23,4 milijard funtov (to predstavlja 43-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo) so izvedli največji prevzem kateregakoli tehnološkega podjetja v Evropi, tako da se bo z ARM jutri prenehalo trgovati na londonski in newyorški borzi. Kot je v navadi, je v ARM-ju odstopil predsednik Stuart Chambers in večina neizvršnih direktorjev.

Japonci so sicer obljubili, da večjih pretresov ne bo. Čeprav bo ARM odslej del Softbanka, naj bi njegov sedež ostal v Cambridgeu, kjer bo ostala tudi večina zaposlenih. Še več, v prihodnjih petih letih naj bi podvojili...

16 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

Apple in ARM verjetno ne bosta par

Gibanje cene delnic ARM

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor...

22 komentarjev