» »

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko manj znan, je eden največjih proizvajalcev delov za avtomobilsko industrijo, v katerem ima Toyota 25-odstotni lastniški delež in zaposluje 150.000 ljudi. SoftBank pa je japonski konglomerat, ki vsebuje vse od bank do največjega tehnološkega sklada na svetu (SoftBank Vision Fund).

Z novo investicijo je vrednotenje UberATG (Advanced Technologies Group), ki razvija samovozeče avtomobile, doseglo 7,2 milijarde dolarjev. Uber za letos načrtuje tudi javno ponudbo delnic (IPO), v kateri naj bi bilo celotno podjetje vredno okrog 100 milijard dolarjev, na prodaj pa bo za 10 milijard dolarjev svežih delnic.

2 komentarja

WhiteAngel ::

Malo se mi smili Toyota. Waymo je verjetno ni spustil zraven, Audi, Mercedez, Ford tudi ne. In potem so bili primorani se odločiti za Uber. Škoda, da se niso spečali s Korejci. Kolikor vem, je imel Hyundai že med olimpijskimi igrami nekaj avtonomnih busov in tale milijardica bi dejansko nekaj pripomogla. V Silicijevi dolini bo šlo pa vse za najemnine in plače ?

mikhail ::

^ Tako nekako ja


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9129614 (19544) Magic1
»

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
179254 (7304) cegu
»

Android telefon z navadno tipkovnico

Oddelek: Mobilne tehnologije
253835 (2505) radmannsdorf
»

iPhone

Oddelek: Kaj kupiti
232824 (1834) THE1B1

Več podobnih tem