» »

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja Rubina, ki je enoto na začetku vodil. Kasneje so se okrepile govorice, da se različna podjetja (poleg Boston Dynamicsa) v Googlovi robotski enoti Replicant ne razumejo najbolj, manjkala pa naj bi tudi skupna vizija. Sodu je dno izbila februarska predstavitev novih robotov, ki je v javnosti zbudila nelagodne občutke, češ da Google razvija nadomestke za človeško delo.

Če gre verjeti Tech Insiderju, bo ostanke Boston Dynamics prevzela Toyota. Dogovor še ni podpisan, so pa pogajanja praktično končana, pravijo viri. Toyota je lani ustanovila Toyota Research Institute, kjer se ukvarjajo z robotiko in umetno inteligenco, zato je Boston Dynamics precej logična izbira. Tako naj bi bil prevzem Boston Dynamics prijateljski in ne sovražen, ker je interesu vseh treh deležnikov. Pravzaprav je od januarja, ko Toyotin inštitut zaposluje, tja prebegnilo precej raziskovalcev, številni tudi iz Googla, med njimi James Kuffner (soustanovitelj Googlove robotske enote), Joseph Bondaryk (vodja operative v Boston Dynamicsu), Adam Geboff (inženir v Replicantu) in Philipp Michel (robotik v Replicantu). Finančne in organizacijske podrobnosti prevzema še niso znane.

3 komentarji

mrTwelveTrees ::

Toyota car, transform !

PaX_MaN ::

v javnosti zbudila nelagodne občutke, češ da Google razvija nadomestke za človeško delo.

Uh, ker gugl pa ni začel svojo pot dlih z nadomestkom za človeško delo?

Iatromantis ::

*If smart robots just don't work commercially, let them kill each other on stage! It wouldn't be the first time, ok?

Bruce Sterling


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84050 (2782) jype
»

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196703 (3773) Qcube
»

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75890 (4778) D3m0r4l1z3d
»

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514789 (12401) krneki0001
»

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6828980 (24415) driver_x

Več podobnih tem