»

Nokia in Alcatel v pogovorih o združitvi

Slo-Tech - Nokia je potrdila govorice, da razmišljajo o prevzemu francoskega podjetja Alcatel-Lucent, ki se ukvarja s proizvodnjo telekomunikacijske opreme in telefonov. Povedali so, da so v sklepni fazi pogajanj, ki bi lahko na koncu vodila do prevzema podjetja, ni pa to nujno. Ko bo znanega kaj več, bodo to povedali, so še obljubili.

Alcatel-Lucent je trenutno na trgu vreden okrog 11 milijard evrov, Nokia pa 28 milijard evrov, če upoštevamo tržno kapitalizacijo na borzi. To je veljalo pred objavo informacije, saj je delnica Alcatela danes pridobila skoraj 14 odstotkov, Nokiina pa izgubila slabih pet odstotkov. To je povsem pričakovano ob taki napovedi in ne pomeni, da bi bil prevzem za Nokio slab. Združeno podjetje bi imelo 26 milijard evrov prihodkov letno in dobrih...

18 komentarjev

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj...

7 komentarjev

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

The Wall Street Journal - Končal se je drugi veliki sodni postopek Appla proti Samsungu, ki se je začel še pred koncem prvega. Če je predlani porota določila, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, kar so kasneje delno razveljavili znižali in v ponovljenem delu sojenja dorekli končno številko 929 milijonov dolarjev, je to pot Apple iztržil le dobrih pet odstotkov želenega.

Porota je včeraj zvečer tik pred koncem posvetovalnega časa tretjega dne najavila, da so sprejeli odločitev in da se sojenje ne bo zavleklo še v naslednji teden. Zaradi kršitve dveh izmed petih patentov, ki jih je porota spoznala, in kršitve tretjega, ki jo je predhodno dosodila že sodnica, mora Samsung Applu plačati 120 milijonov dolarjev. Dva patenta pa...

25 komentarjev

Mladina vs. Slovenija, zadeva "cerebralni bankrotiranec"

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo v prid Mladine. Mladina je leta 2005 v članku takratnega poslanca Srečka Prijatelja označila za cerebralnega bankrotiranca.

Slovensko sodstvo je ta del članka ocenilo za objektivno žaljiv in prisodilo odškodnino v znesku 700.000 SIT.

V današnji sodbi sodišče ugotavlja, da kontekst v katerem je bila oznaka uporabljena in stil pisanja članka nista bila dovolj upoštevana s strani slovenskih sodišč. Sodišče v članku ni videlo nedovoljenega osebnega napada na poslanca.

Nadalje sodišče opozarja, da je v naravi političnega obračunavanja debate, da se pogosto prelije v osebno sfero. Tovrstno tveganje je implicitno ukvarjanju s politiko in svobodni izmenjavi idej, ki sta garanta demokratične družbe (mnenje sodišča, 46. odstavek, citira Lopes Gomes da Silva, § 34)

Kako bo ta sodba vplivala na splošno navdušenje slovenskih politikov nad preganjanjem medijev zaradi zločinov zoper lik in delo le-teh pa bomo videli kmalu.

55 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

vir: BBC
BBC - Ko pišemo o patentnih tožbah, je običajno ena izmed strank bodisi Microsoft, Google, Samsung, Apple ali kateri izmed drugih velikanov bodisi kakšen patentni trol, ki ničesar ne proizvaja, temveč zgolj izsiljuje z nakupljenimi patenti. Če pa omenimo še milijardne odškodnine, se nam v misli hitro prikrade Evropska komisija. To pot bi se zmotili. Ameriško sodišče je milijardno odškodnino prisodilo univerzi.

Marvell Technology je uveljavljen, a v širši javnosti ne preveč znan proizvajalec elektronike. Proizvajajo zlasti specialne procesorje, krmilnike in omrežno opremo. Sodišče v ZDA je v postopku Carnegie Mellon University (to je univerza, kjer je študiral tudi Jernej Barbič, ki si ravno te dni dopisuje z Romanom Jeralo) zoper Marvell razsodilo, da...

25 komentarjev

Google Apps ali Microsoft Office 365? Berkeley pravi Google

Wired News - Google in Microsoft ponujata vsak svojo paleto programskih rešitev za elektronsko pošto, koledar, adresar in druge dele elektronskih pisarn. Google Apps je bil na voljo prej, a je Microsoft s svojim Officeom 365 postal več kot dostojna konkurenca. Oba si prizadevata, da bi se za njun izdelek odločimo čim več podjetij in organizacij; še zlasti pomemben je visokošolski segment. Na Univerzi Berkeley so se znašli pred dilemo, kateri izdelek izbrati, saj so se odločili za migracijo z obstoječega sistema CalMail in CalAgenda, ki ni bil dovolj zanesljiv.

Odločili so se za Googlovo rešitev, a za nas je v izobraževalnem duhu od končne izbire pomembnejša pot. Na Berkeleyju so temeljito preverili lastnosti obeh ponujenih paketov...

18 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Apple ni kršil patentov Mirror Worldsa

ComputerWorld - Zvezno sodišče v Teksasu je predvčerajšnjim razveljavilo lansko sodbo proti Applu, v kateri je porota ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih iPhone, iPad, iPod in Mac OS X kršil tri patente podjetja Mirror Worlds. Zaradi tega je bila porota dosodila plačilo 625,5 milijona dolarjev odškodnine, Apple pa se je na razsodbo pritožil in zahteval vnovičen pregled.

Sodnik je v razsodbi zapisal, da čeprav so odvetniki Mirror Worldsa uspeli prepričati poroto, da je Apple patente kršil, tega niso dokazali. Medtem ko je bil nastop Mirror Worldsa učinkovit in dovolj prepričljiv, pa jim je zmanjkalo golih dejstev, ki bi jih potrebovali za obsodilno sodbo. Nadalje dodaja, da je tudi višina odškodnine brez vsake...

5 komentarjev

Alcatel-Lucent razvil pomanjšane bazne postaje za mobilne telefone

Wim Sweldens iz Alcaela-Lucenta v roki drži tehnologijo, ki nadomešča omaro za njim.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Francosko podjetje Alcatel-Lucent je včeraj v Londonu predstavilo tehnologijo, s katero so ogromne bazne postaje za mobilne telefone, ki na dnu stolpov zavzemajo celo sobo, pomanjšali v kocke, ki jih lahko držimo v roki. Kocka se imenuje LightRadio in vsebuje diplekser, radio, ojačevalnik in pasivno hlajenje. Na ta način so želeli zmanjšati porabo energijo za vzdrževanje mobilnega omrežja in odpraviti del infrastrukture. Izračuni podjetja kažejo, da bi zadostno število novih kock, ki bi zagotavljajo enako pokritost z omrežjem kot današnja infrastruktura, porabilo dvakrat manj energije, medtem ko bosta postavitev in vzdrževanje za 60-70 odstotkov cenejša.

Projekt bodo začeli testirati še letos, prihodnje leto pa...

0 komentarjev

Paul Allen toži vrsto podjetij

Paul Allen

The Wall Street Journal - Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval...

18 komentarjev

Microsoft plačal 200 milijonov zaradi kršitve patentov

Delnice VirnetX so sprva močno poskočile

vir: CNet
CNet - Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s podjetjem VirnetX Holding, ki ga je tožilo leta 2007, da naj bi Microsoft v Windows XP in Visti kršil njihova patenta št. 6.502.135 in 7.188.180 za VPN. Sodišče je marca razsodilo, da je redmonski velikan resnično kršil patente in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 106 milijonov dolarjev. Le nekaj dni pozneje je VirnetX vložil še eno tožbo, saj naj bi bili isti patenti kršeni tudi v Windows 7 in Server 2008 R2.

Skladno s pogoji poravnave bodo obe tožbi zavrgli, Microsoft pa bo podjetju izplačal 200 milijonov dolarjev odškodnine. To bo izdatna injekcija za malo znano podjetje VirnetX, ki je od ustanovitve avgusta 2005 do danes nabralo 40 milijonov dolarjev izgube.

2 komentarja

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s...

22 komentarjev

Dvomilijonska odškodnina v primeru RIAA znižana

Ars Technica - Lani je veliko pozornosti vzbudil primer Jammie Thomas-Rasset, ki je izgubila tožbo proti organizaciji RIAA. Ta jo je tožila zaradi ilegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Prva sodba je bila zaradi procesne napake razveljavljena, v drugo pa ji je porota prisodila plačilo odškodnine v višini 1,92 milijona dolarjev (80.000 dolarjev na skladbo). Obtoženka se je takrat kislo nasmehnila in založbam zaželela veliko sreče pri izterjavi.

Sodnik Michael Davis, ki je vodil postopek, je pokazal nekaj človečnosti in prisojeni znesek odškodnine znižal. Kot je dejal, je ogromna vsota mejila na strašno krivico, zato je uporabil institut remittitur ter 1,92 milijona dolarjev znižal na sprejemljivejših 54.000 dolarjev. Obenem je pripomnil, da je to še vedno visoka, morda previsoka vsota.

Thomas-Rassetova sicer ni bila zgledna obtoženka, a pravica velja tudi za manj simpatične, je poudaril sodnik. V postopku je namreč sprva vztrajala, da omenjene datoteke na njenem računalniku sploh niso mogle...

22 komentarjev

Nov val odpuščanj pri Microsoftu

Guardian - Recesija udriha levo in desno in ne izbira žrtev. Nekaj dni nazaj so pri Microsoftu odpustili približno 800 ljudi. Že v začetku leta je je Steve Ballmer napovedal, da bodo pri Microsoftu zaradi zmanjševanja stroškov odpustili do 5000 ljudi a skupaj s tem krogom odpuščanj bo ta številka nekoliko višja. Odpuščanja se bodo zgodila po celem svetu in za Veliko Britanijo so že potrdili, da bo odpuščenih 2% izmed 2700 delavcev.

Za to odločitev so se v Redmondu odločili kmalu po poročanju o slabših poslovnih rezultatih. Kljub odpuščanju pa Microsoft še vedno zaposljuje nove ljudi na področjih kjer jim delovne sile primanjkuje. Zategovanje pasu so doživeli predvsem oddelki prodaje in marketinga, v razvoju pa ukrepi niso bili tako drastični in so preventivno ukinili nekaj izdelkov.

Microsoft je sicer dobro stoječe podjetje, ki pa je zaradi letošje recesije doživelo prvo negativno rast v svoji 34 letni zgodovini.

Se je dinozavru zgolj kolcnilo ali pa je na obzorju morda ubijalski meteorit?

18 komentarjev

Microsoft vložil patent za tipkovnico na zaslonu

Skica patenta

vir: Gizmodo
Gizmodo - Microsoft tokrat na srečo nima namena patentirati dvojnega klika oz. običajne tipkovnice na za dotik občutljivem zaslonu, ki jo uporabljajo naprave brez fizične tipkovnice. Njihova ideja je pravzaprav zelo prebrisana in rešuje težavo slepega tipkanja na zaslonih, ki podpirajo več hkratnih dotikov. Do sedaj je bilo gledanje pod prste nujno, daj na zaslonu ni fizičnih meja med posameznimi tipkami, ki, poleg rebrc oz. pikic na črkah F in J, omogočajo slepo tipkanje. Tipkovnica je v stilu Microsoftovih naravnih tipkovnic razdeljena na dva dela, od katerih je vsak namenjen tipkanju s prsti ene roke. Postavitev vsakega od dveh delov na zaslonu je med...

34 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

Na Mac OS prihaja Outlook

Entourage se umika Outlooku

TechCrunch - Eden izmed razlogov, da se Maci v poslovnem okolju še niso dobro prijeli, je nezmožnost poganjanja Outlooka. Resda imajo Entourage, a kaj ko so uporabniki in skrbniki navajeni na Outlook. Da bi osvojili še to trdnjavo, so v Redmondu napovedali, da bo nova verzija Mac Offica, ki bo izšla prihodnje leto decembra, vključevala tudi Outlook. Na ta način želi Microsoft uporabnikom Macov omogočiti boljše sodelovanje z drugimi platformami (torej Windows) in uporabo Microsoft Exchange Serverja. Do takrat pa bo na voljo posodobljena verzija Entourage 2008 Web Services Edition. Klik!

21 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

Adobe vs. Macromedia: 1 : 0

CNet - Pravijo, da sodni mlini niso ravno z oljem namazani. No, po letu in pol je končno razrešena zadeva, v kateri je Adobe tožil Macromedio, da je z uporabniškim vmesnikom Flasha kršila njegove patente. Bit se skriva v spustnih menijih ter možnostjo njih združevanja v palete. Kakorkoli že, $2.8 MIO vredne odškodnine Macromedia ne bo sprejela kar tako (ob zadnjem fiskalnem obdobju delničarji niso bili ravno navdušeni nad rezultati podjetja), saj je že vložena protitožba, saj naj bi fotošopovci kršili Macromediin patent nekega risalnega orodja. Klik!

3 komentarji

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev

Cene i8150 plošč na Japonskem

X-Bit Labs - Če se spomnite, sem v novici o ASUSovi P4T ( i850 ) plošči navedel tudi kar nesramno visoko ceno, celi čas pa sem upal, da bodo drugi proizvajalci bolj razumni. No, trenutno so na Japonskem na voljo že tri i850 plošče, in sicer omenjena ASUSka, Gigabytova 8TX in Intel D850GB. Na srečo sta slednji dve plošči precej bolj denarnici prijazni, saj staneta 250-270$. Očitno je torej, da ASUS spet nerazumno navija cene. Sicer zraven P4T dobite tudi "adapter" za namestitev v navadno ohišje in plošča sama podpira precej overclockerskih dobrot, toda to samo posebi še vedno ne more biti razlog za tako nerazumno visoko ceno. Upajmo, da jih bo na poti do Slovenije nekje srečala pamet...

0 komentarjev