» »

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj podobnega že pred tem odkril Samsung. V prvostopenjski razsodbi leta 2012 je sodišče CMU prisodilo 1,17 milijarde dolarjev odškodnine, a se je Marvell na razsodbo pritožil, s čimer si je naredil medvedjo uslugo.

Sodišče je odločilo, da mora Marvell CMU-ju izplačati 1,54 milijarde dolarjev. To vključuje prvotno prisojenih 1,17 milijarde dolarjev, polega tega pa še 80 milijonov dolarjev dodatne odškodnine in 287 milijonov dolarjev kazenske odškodnine zaradi namerne kršitve patenta. Hkrati mora Marvell plačati še 50 centov za vsak prodani čip v prihodnosti, kar je zahteval CMU. Ta je namreč izračunal, da je Marvell v povprečju s prodanim čipom zaslužil 4,42 dolarjev in ustvaril 2,16 dolarjev dobička, zato je 0,5 dolarja primerna odškodnina. Prodali so več kot dve milijardi čipov. Marvell je lani ustvaril 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, zato je razumljivo, da so plačilu tako ogromne odškodnine upirajo na vse mogoče načine.

CMU poudarja, da je imel Marvell vse možnosti, da bi tehnologijo licenciral (CMU jo je namreč razvil samostojno brez sofinanciranja), a tega ni želel. Ker so za patent vedeli, a so ga kljub temu kršili, so terjali še dodatno odškodnino. Sicer pa je CMU naklonjen sodelovanju z industrijo, dokler se ob tem spoštuje intelektualna lastnina.

7 komentarjev

LJ4L ::

Not this shit again . . .
LP from LJ

nekikr ::

Če bi bilo v naslovu "Apple" bi bilo že vsaj 100 komentarjev o tem kako so patentni brezvezni in zavirajo napredek in da naj propadejo. Ker ni, je novica povsem nepomembna očitno...

bluefish ::

Jah, je razlika, ali se gre za patent o zaokroženih robovih ali dejansko tehnologijo.

nekikr ::

A samo tistega enega poznaš med več 10 tisoč njihovimi? Malce pogooglaj še ostale, da ne boš tak kot ostali trololoi.

bluefish ::

Izpostavil sem primer, ki se je največkrat pojavljal v tovrstnih trololo hejter debatah.

andrejus ::

nekikr je izjavil:

A samo tistega enega poznaš med več 10 tisoč njihovimi? Malce pogooglaj še ostale, da ne boš tak kot ostali trololoi.


Patent o zaokrozenih robovih izkazuje stanje IL zakonodaje. Ni samo patentna zakonodaja problematicna tudi ostala zakonodaha okoli intelektualne lastnine ne odraza stanja v druzbi. Patent tipa 1-click check out ipd je absurden.

Miki miska ne bo nikoki postala skupno dobro. Ko je nastajala v zacetku prejsnjega stoletja je imela zakonsko omejen rok trajanja, ki bo sedaj ocitno podaljsanj v vecnost. Ce bi se to dogajalo vcasih nebi bili klasiki zastonj. Podaljsevanje zascite je dolgorocno kontraproduktivno. Zascititi okrogel krog pa debilno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrejus ()

tikitoki ::

Moje mnenje je, da je odvisno od vsebine patenta. Dandanes patentirajo tako nesmiselne stvari, da je že prav neumno.
Seveda pa to ne pomeni, da so vsi patenti te vrste.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče: Samsung mora Applu plačati 539 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84531 (2803) Ghost7
»

Marvell bo univerzi CMU plačal tri četrt milijarde dolarjev odškodnine

Oddelek: Novice / Tožbe
104589 (3691) antonija
»

Apple izgubil patentni dvoboj z Univerzo v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Tožbe
138665 (6131) noraguta
»

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
2512994 (10862) FlyingBee
»

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

Oddelek: Novice / Tožbe
258617 (6271) nekikr

Več podobnih tem