» »

Pa kaj hudiča hočejo od Microsofta?

Pa kaj hudiča hočejo od Microsofta?

antonija ::

A to zdej pomeni da je M$ spregledal svojo zmoto in se zdaj kesa in zato tudi lepse obnasa?:\ A je to mogoce samo zato, ker ga je na enih podrocjih zacela odprta koda izrivat, pa zaradi tozb in nezadovoljnih uporabnikov?:8)

Pomojem da je tadrugo, ker zlepa jim se nic ni ratal, zato bo pac treba na grd nacin. Pa ce se tko obnasajo si cist zasluzjo da jih vsi zacnejo nazaj zajbavat in jim nastavlat polena pod noge. Sve se vrati sve se plati!>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CaqKa ::

mk-klavz, minmax, bigwhale, gandalfar, skrat, poldi112, ccfly in ostali ki vas trenutno nisem našel med nekaj zadnjimi posti...
preberite vsaj dvakrat zgornji andrejev post.

antonija.. daj izklopi "primitive mode"

antonija ::

antonija.. daj izklopi "primitive mode"

kar naj bi pomenilo........
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pivmik ::

CaqKa, andrej, CaqKa, andrej, CaqKa, andrej, CaqKa, andrej in ostali...
Canon NI MONOPOLIST in niti ne (neetično) zlorablja položaja, ki ga nima za izrivanje (morebitnih) konkurentov.

In digitalni fotoaparati niti slučajno niso tako obsežna stvar kot je Operacijski Sistem.


CaqKa(in par ostalih).. po moje bi blo res treba vklopit "primitive mode" (te fizično pohabit) da bi želel razumet!
LP, Gregor GRE^

Poldi112 ::

Sploh ni panike, andrej. Vazno je samo, da EU ne misli tako kot ti.

BTW, kako ti ves da se je odnos MS do partnerjev spremenil. Vsak ki z njim sodeluje ne upa govorit o tem, dokler sodelovanje ni koncano (oz. dokler njegova firma ne zvizne). A ko bomo cez 5 let brali o nizkotnih udarcih MS bos tudi rekel da je to preteklost in da zdaj tega ni vec ?

CaqKa ::

zakaj je linux začel pospešeno delat na "user friendly" in "eye candy" okolju (ki ga poweruserji itak ne rabijo)? morda zaradi pritiska ker so xpji tako dobri in enostavni da jim pač preveč trga odžirajo?

^^^^^^
tole je primitive mode!

CaqKa ::

picnik.. samo btw.. jaz sem tebe izpustil iz tega naštevanja, ker ti imaš malo drugačno razmišljanje kot oni zgoraj našteti... in priznaj da se deloma vseeno strinjaš z mano in andrejem.

tak čisto mimogrede.. ima tvoj flashfxp serial licenčno številko al je ena.. od tam sej veš kje :)

antonija ::

Eni so pa res pretrdi... Upam da bo naslednjic kej lazje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gandalfar ::

Ze 100 povem, da lahko VSAKO vecje podjetje in ustanova, ki ga dostop do source kode zanima DOBI dostop do source kode!


To mene osebno moti. Da moram imeti en cel kup denarja, da lahko karkoli delam.. zato si pa zelimo odprtih standardov :)

Sicer pa tudi, ce vidim source.. moram podpisat cel kup NDA itd. kar pomeni, da spet nicesar ne morem contributat v opensource :( Saj ta poteza je logicna ampak mi kot opensource programerju zal nic ne koristi.

hruske ::

Ne pravim, da se odnos MS ni spremenil, nasprotno. Precej se je spremenil. Lahko pogledate moj post zgoraj. Ampak še vedno je monopolist. In še vedno se poslužuje grdih udarcev. Morda sedaj malo bolj pazi, ampak še vedno to počne.

CCfly ::

Misliš tole:
Jaz ne pravim, da MS ni naredil nic slabega. Pravim le, da se je MS v zadnjih letih korenito spremenil. Source koda je dostopna velikomu stevilu podjetij, iz MS samega prihajajo programi in resitve, katerih source koda je javno dostopna, hkrati pa se je njihov odnost do ostalih korenito premenil. Zato vsi ti ocitki, ki jih imate proti MS slonijo na stanju, ki je bilo par let nazaj...

No pa oglejmo, EU in ZDA sta ugotovila, da MS izkorišča dominanti položaj na trgu na neetičen način. To je dejstvo, ki je dokumentirano. Tudi sedanje aktivnosti MS so precej dobro opisane, tako da ne vem iz kje si potegnil tisto izboljšanje. Poglej si GetTheFacts in naložbe, ki so jih v SCO opravili posredniki (ti so to pozneje tudi javno priznali).
Kar se tiče pa javne kode, ki naj bi jo MS delil, je pa to bullshit. Dobiš lahko samo izvorno kodo od Windows CE 3.0 in to je to (če ne štejemo alternativnih virov).

zakaj je linux začel pospešeno delat na "user friendly" in "eye candy" okolju (ki ga poweruserji itak ne rabijo)? morda zaradi pritiska ker so xpji tako dobri in enostavni da jim pač preveč trga odžirajo?

Po tem pa vidim tudi, da nimaš pojma o Linuxu in sploh ne poznaš razvoja uporabniških vmesnikov. Uporabniški vmesnik Windowsov je mešanica object-oriented UI in totalnega debilitzma. Če hočeš govoriti o uporabniškem vmesniku si poglej MacOS in stari OS/2. KDE in GNOME pa sta po mojem mnenju že nekaj iteracij nazaj prehitela Okna na vseh področjih. Če pogledaš zadnje namizje KDE, vidiš da ima vsaka stvar ustrezno določene lastnosti, elementi uporabniškega vmesnika pa so lepo ločeni. Eye candy-ja imaš pa točno toliko kot ga želiš. Samo razpon je večji. Od najbolj špartanskega izgleda in uporabnosti do najbolj razkošnega.

borchi ::

Zato vsi ti ocitki, ki jih imate proti MS slonijo na stanju, ki je bilo par let nazaj...

... ccc... ehm, pol pa sploh ni panike za miloševića, ga bojo spustli, ane? mislim, sj že par let ni nobenga dal ubit.

pa vseen nekak ne bi blo moderno hodit okrog v majci z njegovim frisom gor?!


volk dlako menja, .....
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

andrej ::

antonija: tocne razloge vedo samo oni. ziher pa je, da so ime razne tozbe velik vpliv, da o uporabnikih in partnerjih niti ne govorimo. lahko pa recemo, da jih je vse po malo vdarlo :)

picknik: pa dobro ce canon ni monopolist. Microsoft kot tak tudi ni, ima pa monopol samo pri operacijskih sistemih. Ce bi bli podrobno canona gledat, bi mogoce tudi odkrili, da ima monopol pri izdelavi kvalitetnih lec ranga 300mm ali kaj podobnega;)

poldi: kako vem? prvic, ker sam to obcutim. drugic, ker steveb odgovori na maile, ki mu jih posljes. ker vsi v Microsoftovi centrali s katerimi sem imel stike resnicno poslusajo in jih resnicno zamina, kar si uporabniki mislijo! In to ne tisto aha, aha, ampak direkt, what can we do better. To se takoj vidi, ce je nekomu kaj res pomembno ali samo nacelno.
ne govorim, da ne bo niskih idarcev vec na sploh, hehe. MS je nenazadnje ogromna firma, sestavljena iz ogromno oddelkov v katerih je ogromno ljudi, ki tudi kdaj naredijo napake...

Gandalfar:
drzi. ce hoces do sourca moras podpisat NDA. tako to je. to je pac drugacen model razvoja. ce pogledamo malo po drugih industrijah, koliko podjetij uporablja open source kot model pri razvoju svojih produktov (ne programov)? mislim, da je IT edini taksen fenomen, kjer se open source pojavlja.

ccfly: ce pogledamo kako dolgo so se tozbe vlekle, lahko vidimo, da je bilo govora o stanju izpred let in je o stanju izpred enega tedna. Poglej, kdaj se je tozba zacela!
O sourcu pa si cisto mimo vsekal. Sorry. Dostop do source vkljucuje tudi Windows XP, Windows 2000, Windows Server 2003, itd...
Prosim ne govorit, da je nekaj bullshit, ce se sam ne govoris resnice... Poglej, ze tale novica iz leta 2001 pravi o sourcu windowsow...
http://www.winnetmag.com/Windows/Articl...

Kaj vec pa si lahko preberes na domaci strani shared source iniciative:
http://www.microsoft.com/resources/shar...

Windows CE je samo eden izmed programov...


borchi: dobra opazka. saj so MS kaznovali in to je to. Jaz sem to rekel v smislu, da, ce je MS v preteklosti naredil nekaj slabega ne smemo govorit, da vedno dela slabo... microsoft je placal, let's move on...

Gandalfar ::

na tistem seznamu pogresam Office :)

CCfly ::

read-only access to the source code:

Enterprise Source Licensing Program
Systems Integrator Source Licensing Program
OEM Source Licensing Program
Microsoft Research Source Licensing Program
Government Security Program
Windows CE Shared Source Licensing Program
Windows CE Shared Source Academic Curriculum Licensing Program
Windows CE Shared Source Premium Derivatives Licensing Program
Windows CE Shared Source Premium Derivatives Redistribution Licensing Program
The Windows CE Shared Source Premium Derivatives Redistribution License C#/JScript/CLI Implementations Shared Source Licensing Program
Visual Studio .NET Academic Tools Source Licensing Program
ASP.NET Samples Source Licensing Program
Smart Devices Developer Samples Source Licensing Program
Shared Source Licensing Program: Availability by Country

What's Available
* Windows® 2000
* Windows XP
* Windows Server™ 2003
* Windows CE 3.0
* Windows CE .NET

A opaziš pogostost besed Licensing program. Windows CE 3.0 sem dejansko mislil da so edini dostopni brez licenčnih pogojev. No toliko o tem. Iz tega izhaja, shared source = bullshit. Poskusi prodajati konkurenčni izdelek pri katerem si pomagaš z izvorno kodo (samo če bi na primer pogledal NTFS, da bi zagotovil kompatibilnost), pa boš videl kako prijazni in ustrežljivi bodo. Gospod sodnik, obtoženec je imel dostop do izvorne kode prek našega shared source programa. Sicer ne vemo, če je kaj skopiral, ampak videl jo je. Smatch that bitch up we tell you. Javno dostopna koda je na primer vse kar ima BSD in LGPL licenco. GPL ti že malenkost omeji uporabo na vračanje izboljšav skupnosti, ampak je licenca še vedno dovolj svobodna, da si lahko privoščiš nemoten razvoj programja. Tole z shared source je pa, točno tako, bullshit.

ce pogledamo kako dolgo so se tozbe vlekle, lahko vidimo, da je bilo govora o stanju izpred let in je o stanju izpred enega tedna. Poglej, kdaj se je tozba zacela!

Tožbe so že mogoče za nazaj, ravnanje je pa še vedno enako. Če je plačevanje dobrih ocen o TCO samo patetično, je pa financiranje SCO-ja tisti del, ki je neetičen. Grde stvari so se še v prejšnjem letu dogajale pri ponudnikih 3G telefonije, ki so sodelovali z MS-jem. Oglej si nadaljevanje spopada med iskalniki pa boš videl kaj meni ni všeč.

microsoft je placal, let's move on...
Pravzaprav še ni plačal, ampak pustimo to.

ne smemo govorit, da vedno dela slabo
Ne tista sponka je bila res kul. Kaj kao misliš da so jo skenclali ?!!!!

andrej ::

hehe :)

andrej ::

okay, zate je mogoce shared source bullshit, za dolocena podjetja in vladne ustanove pa ni ;)
Zanimivo. Najprej je bullshit, ker MS ne da vem sourca. Potem ko ga da je bullhist, ker je read-only. hehe. Windowsi niso in mislim, da se ne motim ce recem, da NIKDAR ne bodo veni pod GPL!!!
Kaj bi ti naredil, ce bi bil na njihovem mestu?

O sponzorskih researcih pa tako ne bi izgubljali besed. Ker zgleda je vsaka razprava, ki prikaze MS v dokaj pozitivni luci placana...

Mene boli k za sponko. Ceprav poznam nekaj oseb, ki jim je zelo vsec :)

CCfly ::

Zanimivo. Najprej je bullshit, ker MS ne da vem sourca. Potem ko ga da je bullhist, ker je read-only. hehe.

Kaj ti pomaga, če te pa potem lahko tožijo. Raje bi imel specifikacije za NTFS in CIFS kot pa izvorno kodo. Mislim da smo se za specifikacije pritoževali ne pa za source. Kaj je že bullhist ? ;)

O sponzorskih researcih pa tako ne bi izgubljali besed. Ker zgleda je vsaka razprava, ki prikaze MS v dokaj pozitivni luci placana...

A res verjameš nekomu, ki ti pove da Windowsi stanejo več kot Linux, zaradi tega ker bi morali prešolati uboge administratorje. Ko slišim tako izjavo se spomnim na definicijo MCSE = Minesweeper consultant / solitaire expert. Pa če ti nekdo reče da MS izda popravke v 25 dneh, open source podjetja pa v 57. dneh, bi rekel da me ima za norca.

Sponka je pa ja zakon. Spremeni se v kolo in odpelje ko zapiraš program 8-O.

andrej ::

hm, kaj ti bodo specifikacije za NTFS? razen da naredis lep driver za linux brez reverse engineringa? ;) Isto za CIFS? Razen tega ni veliko razlogov. Pravzaprav ce dobro pogledamo, samo Open source community zahteva te specifikacije... Mislim pa da MS tem ne bo kar tako ustregel. lahko pa se seveda motim...

tiste izjave s prehodi iz windows na linux pa niso cisto tako iz trte zvite. Ravno prejsnji teden je prisla ven nesponzorska raziskava, ki je to potrdila. Hoces ali noces, ce si zdaj windows shop te prehod na linux pride vec kot prehod na novo verzijo windowsov. Edino, kjer se linux bolj splaca so zelo mala podjetja.

Glede primera z norci pa je tudi zanimivo. sem tudi bral tisto raziskavo, kjer pravijo, da je za MS potrebnih 25 dni, za Red Hat pa 57 dni za popravek. Ne bom reko, da to sploh ne drzi. Treba bi blo upostevat kaj so vse zajeli pri tej raziskavi. Ne bi blo slabo, ce bi dobili pdf s celotno raziskavo in ne samo povzetki, ki so lahko velikokrat vzeti iz konteksta.

Zdi pa se mi dokaj nenavadno, da bi samo zato ker se gre za MS in open source te stevilke ne drzale. Zakaj bi blo tako neverjetno, ce bi v resnici MS prej izdajal popravke kot open source. Ne pravim, da je res tako, ampak zakaj bi moral bi norec, da bi verjel? :)

Meni pa sponka ni vsec. Je bla tak prva stvar, ki sem jo disablal :)

hruske ::

glede tistih 25 in 57 dni bi bilo fino ločit med 1. red hatom in opensource in 2. 25 dni na papirju in tud do 6 mescev realno

CCfly ::

hm, kaj ti bodo specifikacije za NTFS? razen da naredis lep driver za linux brez reverse engineringa? ;)

A ti veš kako tukaj nekateri tulijo, da mora biti Linux kompatibilen z Windowsi ?

Zakaj bi blo tako neverjetno, ce bi v resnici MS prej izdajal popravke kot open source.

Izkušnje pač.

BigWhale ::

> tiste izjave s prehodi iz windows na linux pa niso cisto
> tako iz trte zvite.

'Backoffice' od 90% SOHO in medium office podjetij lahko v enem prdcu preselis na Linux. Joe Blow user pa razlike sploh opazil ne bo. Nikoli.

Z malo vec dela pa tudi Front Office spravis na Linux. Nekje v kotu pa pustis se en vmware in winXX, ki ga lahufajo za 'document converter'.

Vecina uporabnikov ne opazi (ne rabi vec kot WordPad) konkretne razlike med WordPad in Wordom. Tisti, ki jo pa opazijo, pa znajo delati tudi v OpenOffice.org, ce pa ne, potem se sami sebe po krivici smatrajo za 'racunalnisko pismene'.

TCO (Total Cost of Ownership) je pa 80% primerov en buzzword, kjer ljudje strasijo druge ljudi. Ce nek 'strokovnjak', ki zna delat z Win sistemi kosta X enot na dan, potem nek drug strokovnjak, ki zna delat z *nix sistemi kosta X+30% enot na dan (Kar je v vecini primerov bolj neresnicno kot resnicno).

Ljudje pa ponavadi pozabljajo na to, da je tisti *nix strokovnjak sposoben narediti precej vec stvari kot Win strokovnjak in da bo *nix clovek z mal cohanja po glavi in googlanja porihtal tudi se najbolj kompliciran Win server. Obratno pa so za to moznosti precej mizerne.

Poznam kar nekaj zivih primerkov... Iz enega in drugega tabora...

andrej ::

CCfly: hja, to je zelo zanimivo... Mogoce te izkusnje varajo, oz. bolje povedano, novice na netu varajo. Drzi, da je MS kdaj rabil zelo dolgo za kak patch. Se pa grem stavit, da je blo 99% popravkov, ki so jih popravili se preden si sploh ti vedel zanje. Novinarji pac rabijo velike zgodbe in iz njih se oblikuje javno mnenje o doloceni stvari ;)

BigWhale: Drzi, TCO je velik buzzword. Je pa treba vede, da je pri vecjih projektih, kot je ena masina treba malo bolj razmislit kaj in kako. Treba naredit celi plan, se pravilno pripravit, se prej stestirat, itd. Ce mas ti eno masino ni problema. Ce pa moras migrirat vec sto ali celo tisoc racunal/uporabnikov pa je to nekaj drugega.
Hkrati pa se treba upostevat kaksne mozne probleme, ce se uporabljajo kaksne posebne aplikacije, ki jih mogoce na linuxu ni, ali pa ni ustreznih featurov, itd... Stvari niso tako preproste, da bi lahko rekli, ok, gremo na horuk naso mrezo vrect iz windowsov na linux...

andrej ::

mk-klavz: evo link. Red Hat je bil se najboljsi med testiranimi distribucijami...
http://www.eweek.com/article2/0,1759,15...

znova pa se pojavi vprasanje kaj gledati. samo jedro ali vse ostale aplikacije? Ce vse potem ziher ne bo vredu, ker dobis pri Linux distribucijah vec stvari zraven kot pri winsih... kot pravim, mogli bi dobit bolj podrobno raziskavo kot samo povzetke...

hruske ::

>kot pravim, mogli bi dobit bolj podrobno raziskavo kot samo povzetke...

se strinjam

CCfly ::

Ko pride ven security advisory imam v naslednjih ~5 minutah že nameščen popravek. Mislim da bi se to lahko kosalo s 25. dnevi, ki jih pripisujejo MS-ju. Na primer, predvčerajšnjim je bila objavljena varnostna luknja v apache 2.x, jaz pa sem imel že pred objavo nameščen popravek. Če pa tisti, ki je delal preiskavo o varnosti, ne ve zakaj se uporabljajo portage, apt-get, yum in podobna orodja, je to njegov problem in pa problem njegovih delodajalcev.

BigWhale ::

Ja, vec sto, vec tisoc racunal, tega ne gre narest, sploh ne cez noc. Prva stopnja je, da office zamenjas... ;) Ko to zamenjas, je menjava OSa samo se trivializem ;)

andrej ::

CCFly: zal vecina adminov NI taksnih. Vecina adminov nima instaliranih patchov izpred mesecev, zato pa prihaja to takih razseznost.

BigWhale: tudi ce office zamenjas imas se vedno zelo veliko ostalih kriticnih tock... Veliko podjetij recimo uporablja programe za racunovodstvo, spet druga uporabljajo razlicne svoje custom aplikacije, ki jih ni tako preprosto za zmigrirat. Migracija ni trivialna... Je prevec stvari na katere moras pazit...

BigWhale ::

Ne, tako trivialna spet ni. Uporabnikom moras dat tega kar so vajeni. Tako so naredili pri casniku Delo. Zamenjali so vse, nakenkrat in prakticno cez noc. Investicija jih je, res nekaj kostala ampak sedaj se jim ze vraca, po malo vec kot enem letu.

noraguta ::

BigWhale is katerega sistema pa so prešli na nakr koli že so prešli uporabniki v Delu ?
Mogoče celo poznas slavni stavski program the Page in vse nejgove kvaliete?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

CaqKa ::

Vecina uporabnikov ne opazi (ne rabi vec kot WordPad) konkretne razlike med WordPad in Wordom.

BW: kje sma sae že o tem menla in si ti zanikal mojo trditev da povprečni janez ne potrebuje več kot wordpada?

in če bote migrirali podjetje ki za svoje izračune uporablja posebej v sloveniji pisane programe kot so recimo birokrat ali pa nekek take frke.. katerih licence stanejo po 160 ksit?
a boš kr naenkrat reko eh zaj pa bom te licence dal v koš in bom šel iskat OS alternative?
mhm. celi rodi bi bil da bi šel to iskat.
pa cel kup je takih specifičnih orodij, za katere so OS rešitve premalo napredne...
če hočem fotru rečt naj zdaj začne linux uporabljat.. ja kak mu pa naj dopovem da vse diskete, na katerih ima projekte več naenkrat nebodo delale?
linux je v veliki večini napredn pri delu na fakultetah koliko opažam.. naši profesorji so nekateri celi nori da lahko linux uporabljajo.. v laboratorijih pa laufa matlab na xpjih.. jah

ampak.. kaj bom jaz z linuxom če pa dobim od faxa msdnaa licenco za xpje.. ko pa več nebom študent pa bo tudi že dovolj denarja, da si bom kupil svojo licenco.


ono okrog ntfsa je tudi beda.. kaj boste linux userji z ntfsom če pa itak pravite da imate nevem kolko boljše datotečne sisteme?
podjetja kot so symantec in podobna si dobijo vse potrebno da lahko naredijo svoje aplikacije kot so norton ghost.. ali pa recimo partition magic pa take fore.. in jih dobijo..
ni mi pa najbolj jasno zakaj bi jih tak krvavo potreboval linux? to bi potrebovali samo tisti ki hkrati uporabljajo win in linux.. pa še za te obstaja rešitev fat32.

BigWhale ::

> BW: kje sma sae že o tem menla in si ti zanikal mojo
> trditev da povprečni janez ne potrebuje več kot wordpada?

Ce sem jaz to kadarkoli rekel, sem bil zlo ocitno v nekem deliriju, pod vplivom droge (ki je ne jemljem) ali pa possessed by evil deamon/alien entity...

Nekaj let nazaj sem jaz pomagal eni vecji trgovini v sloveniji postavljat mrezo, ki je razparcelirana po celi sloveniji in tam uporabniki nimajo nicesar drugega kot wordpad... :)

CCfly ::

ono okrog ntfsa je tudi beda.. kaj boste linux userji z ntfsom če pa itak pravite da imate nevem kolko boljše datotečne sisteme?

Včasih si kdo z Okni želi uporabljati le-ta disk tudi iz Linux-a. Če bo po sreči bo pa tako kmalu NTFS write support končan.

podjetja kot so symantec in podobna si dobijo vse potrebno da lahko naredijo svoje aplikacije kot so norton ghost.. ali pa recimo partition magic pa take fore.. in jih dobijo..

Licenca, keš, NDA.

CaqKa ::

Včasih si kdo z Okni želi uporabljati le-ta disk tudi iz Linux-a. Če bo po sreči bo pa tako kmalu NTFS write support končan.

ima ntfs.dll in ima fat32

Licenca, keš, NDA.
jaz ne rabim source kode... jaz hočem izdelek ki bo znal delat zadano nalogo.. torej recimo čekiranje ntfs particij ali pa kloniranje...
kolko dnara leti med njimi in microsoftom je meni čisto vseeno dokler dobim izdelek po normalni ceni.

BigWhale ::

> ma ntfs.dll in ima fat32

uporabo ntfs.dll ti v bistvu DMCA prepoveduje...

PS: Razen ce to ni kje posebaj dovoljeno za uporabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

CaqKa ::

če imaš legalne winse potem nevem zakaj nebi mogel tega uporabit...
sicer pa nevem kaj dmca prepoveduje...

en linkič :)

Caligula ::

Vlade Kitajske, Japonske in Koreje se pravkar dogovarjajo o skupnem projektu open sopurce, da izrinejo Microsoft.

Billyja tole fajn peće! >:D

BigWhale ::

caqka:

Mogoce zdaj se lahko ampak MS je nedavo vlozil patent in ce mu ga odobrijo, potem ne bos smel SAM narediti konverterja za Word dokumente, ki bodo v neki XML obliki. Tudi readerja ne bos smel narediti, se vec, tudi sprintat ne bos smel dokumenta, ce ne bos imel programa, ki ga je pozegnal MicroSoft..

CaqKa ::

in v čem ti je problem? razn tega da boste morali v linuxu zaganjat winex da boste word zagnali :)

Poldi112 ::

NOCEMO KUPIT WORD-A. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Gandalfar ::

Poldi112: ti sploh ne razumes, da je to za tvoje dobro, da das 150k za Word :>

BigWhale ::

Jasno! In prsparal bos 10k sit, ki jih bi drugace moral dati za Mail Reader!!!

andrej ::

tocno tako!:D ;)

CaqKa ::

hehe ja pa zakaj bi kupil word.. sej pa imate vaš ooo s katerim pišete dokumente?
pa zakaj bi vi hteli .doc odpirat če pa po naravi že sovražite ms?
če pa boste pač nekaj dobili.. a vam bo težko rečt naj ta od koga ste dobili sppravi zadevo v vam priljubljen format? recimo pdf (ki je itak spet zgrešen do amena)

BigWhale ::

Zakaj doc? Zato, ker, ko bos ti poslal kak dokument, bo ta v .doc. Ker drugega tako ali tako ne poznas.

CCfly ::

pdf zgrešen format ? :D :)) :P
Caqka kaj naj ti sploh rečem. A si ti sploh kdaj uporabljal kaj drugega kot Windowse. Ne verjamem, da si sploh kdaj videl BeOS, ker si preprosto ne morem predstavljati, da bi drugače to zinil. PDF je advanced Postscript zapis, ki je še kako uporaben ne samo za dokumente.

CaqKa ::

ok.. dobro morda pdf ni zgrešen ampak so zgrešeni pdf vieveri posebej adobejev pdf reader..
črke so vedno razmazane slike niso čiste itd...
to se pri htmlju in docu in sxw nikoli ni dogajalo. pdf je očitno namenjem samo za tiskanje.. takrat je zadeva vredi...
če pa hočeš na računalniku pogledat pa je vse negledljivo.. kaj šele berljivo.
ista fora kot s tem kakšni bedni so fonti v linuxu (sicer nevem če je še vedno tak ampak pred enim leto so bili fonti tak na malo nastavljeni da itak niti brat ne moreš...)
kaj ti nuca slika v 25DPI? nič. mogoče avatar na forumu.. sicer pa si z tako kvaliteto nič ne moreš.
pravi format ni niti doc niti pdf... za prenos med posameznimi ljudmi, mislim to zdaj.
pravi format bo ena mešanca med htmljem, mathmljem, pdfjem, in docom.
mislim da bi bil že sam html dovolj dober, če bi poznal strani (torej a4 in podobne fore).

CCfly ::

PDF in PostScript sta vektorska zapisa, problem je le ker uporabljata Type 1 fonte, ki za prikaz na zaslonu niso tako dobri kot TrueType. Le-ta uporablja nekakšen hinting za zaslone.
Mimogrede mislim da Apple uporablja PostScript za prikazovanje na zaslonu že od NeXT projekta naprej. Moral bi malo pobrskati.

Kar se tiče PDF viewerjev je pa včasih res problem. Ni pa ravno krivda formata.

Fonti v Linuxu so pa zelo lepo porihtani že kar nekaj časa. Podporo imaš za bitmap, Type1 in TrueType fonte. Mogoče bi si moral pogledati kakšen nov Knoppix preden nadaljuješ pogovor v tej temi.

CaqKa ::

bom čekno kako novejšo verzijo...
samo kolko se spomnim je to suse imel že vedno porihtano verjetno tud keri drugi distro..
nekateri pač vejo da za gledanje texta rabiš primeren font... ostali pa pač pustijo vse na default...
pač open source.. sej si lahko vse sam porihtaš, maš na tldpju havtuje :)
aja... winsi so že od 3.11 meli fonte prave velikosti ;)

torej se strinjate z mano, da PDF je nepriporočljiv za gledanje na zaslonu, kar se kvalitete tiče?
zame je takšen format pač neuporaben. najbolj bedno pa je ko eni pametnjakoviči tišijo skene v pdf.. namesto da bi pustili v jpgju ali pa naredli png... kriza
pdf nebi smel bit "portable document format" ampak "portable printing format". za kar pa itak imaš ps...

andrej ::

hehe. pdf je zelo uporabna zadeva in sam nimam nobenih problemov pri gledanju na zaslonu... je pa res, da uporabljam 1600x1200 na prenosniku in 1280x1024 na desktop LCD-ju tako da je mogoce vecja resolucija razlog....
ce pa hoces cisto ms varianto pa si v longhornu poglej skompajaln xaml v container dokumentu ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014402 (10934) krho
»

Spet je vroče na sodišču Evropskih skupnosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
1219842 (7280) Poldi112
»

Microsoft in EU dogovorila ime (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
39422630 (18781) OwcA
»

EU : Microsoft - 2 : 0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10010175 (10080) Utk
»

M$ monopolist ?

Oddelek: Loža
341574 (1184) TESKAn

Več podobnih tem