» »

Mrtev Mars ...

Mrtev Mars ...

Thomas ::

Ja, ampak ne na vsako. Mogoče sicer na katero celo več, ampak večina galaksij se premalo sveti, da bi notri potekalo dovolj proizvodnje takoimenovanih metalov. Od vodika in helija težjih elementov. Iz njih so pa planeti, iz samega vodika in helija je bolj žalost.

V mnogih galaksijah je preveč mirno. V večini.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lord Sauron ::

No jest verjamem da obstajajo intelegentna bitja u vesolju (poleg nas),ne mislim pa nbenga prepricvat v to.....po moje so entolk napredni,da so ugotovili,de je najbols u travi lezet pod orehom,ko ma najbol hladno senco pa cajhnge brat,za nase signale se jim pa j**e,ko itq nocejo da bi jih vznemirjali....sicer mau butast primer,sam vseen.......tk si jih jest predstavljam no :8)

Thomas ::

Sauron,

Nekej natreseš, kar se tebi od nekako zdi, pa kar misliš da tako je?

Tako ne gre! Tisti, ki je zmagal v evolucijski bitki na planetu, težko kar mirno leži pod orehom.

Programiran je za ekspanzijo na vse strani!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Saj se nima kam expandirat... Ko poharvestira cel planet lahko izumre. Tudi nobena tehnologija mu ne pomaga, ker je omejen s svetlobno hitrostjo. Well, boo-hoo, mogoce ze kakih 10.000 let potuje sem, pa cisto mozno da bo se kake pol milijona let potoval sem. Z 99.9c. Bog mu daj zdravja in dolgo zivljenje... ;)

Teoreticno se tudi uploada lahko v njegov superduper computer ampak, potem njegova zvezda ugasne, tam nekje cez stiri milijarde let. Ali pa je ze izumrla, pred kako milijardo, dvema... Pa ce ga tisto ni ubilo, mu je pa stroma zmanjkal...

... mogoce smo pa ze uploaded.... :P

Lord Sauron ::

Sauron,

Nekej natreseš, kar se tebi od nekako zdi, pa kar misliš da tako je?

Tako ne gre! Tisti, ki je zmagal v evolucijski bitki na planetu, težko kar mirno leži pod orehom.

Programiran je za ekspanzijo na vse strani!

Hja kk pa ves da je "programiran za expanzijo"?Mogoc smo sam ludi tk radovedni da hocmo met celo vesolje za sebe pa videt vse kar se le da......a si mogoc postudiru da jih mogoce ne zanima?Poleg tega je to moje mislenje,ko ga lahka mnde povem,vsiljujem ti ga pa ne......a sn reku mogoc tk zdej pa ti mors tkle razmislat al si pa tepen....nisn ne......pa brez zamere

Thomas ::

Whale,

Uploading in fulnano ti data možnost, da poleg radikalne transformacije lastnega osončja, ki (nano (piko? planko?) transformacija) mu podaljša življensko dobo za zilijonkrat real timea, interno pa še več ... lahko tudi pošlješ blizu svetlobne sonde po celi galaksiji v manj kot 100 tisoč letih. Te seveda spotoma priredijo celo galaksijo po tvoji meri. Ker nočeš, da te kdo moti. Ne supernove ne kakšne kje vznikle runaway evolucije.

Sauron,

Kar se tiče vsiljevanja. Forum je zato, da svoje mnenje vsiljuješ drugim z najmočnejšimi možnimi argumenti, ali pa da se kaj naučiš. Prvega ne moreš, če imaš povsem naivno razmišljanje o neki stvari. Zato se oprimi drugega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Thomas, no.. Ne bova o tem debatirala, ker ne bova prisla do konca... Al bova prej umrla, sla na drugi svet al se pa uploadala... ;) Kdo ve... :))

Thomas ::

Ti si "sprožil uploade" in kako ne morejo iz svojega osončja ven in čepijo nekaj milijard let tam, nemočno pričakujoč (super)novo.

Kar je traparija. Če so tako razviti pridejo ven iz svojega osončja povsem zlahka.

Tako Sauron kot BigWhale imata najprej neko (dosti nelogično idejo), ki jo pa ne bi izpostavila debati. "Ne vsiljujeta svojega mnenja naprej".

Sej ga je težko, ker je "šwoh" to njuno prepričanje. Toda noben "sporazum o nenapadanju" ne velja. Meni se zdi koristno in zabavno obračunati s takimi "samo mnenji". Trditev s statiko stare drvarnice med tajfunom - ne zasluži usmijenja na forumu. Zato forum je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Traparija je tudi trditi, da bomo nekoc celo vesolje predelali v nekaj bolj uporabnega.

Pa cisto vseeno iz kje izhajas. Vse kar je, je tvoje prepricanje proti mojemu. Ne, nicesar nimas oprijemljivega. Bolj, ko sprasujem in tezim naj mi nekdo pokaze nekaj, manj mi imaste za povedat. :) Vedno pride do tega, da me nekdo odslovi z 'eh nimas pojma' ali kako podobno frazo... :)

Matev ::

kaj če se živa bitja enostavno ne morejo razširiti izven določenega območja

saj ni nujno da so inteligentna

na kakem planetu lahko obstajajo rastline ali primitivne živali

lahko da so na kakem planetu inteligentna bitja a tam hkrati ni surovin za izgradnjo česarkoli s čimer bi se dalo potovati izven njihovega planeta

in pa še to: pravite da bi se mogla vsa bitja razširiti in podjarmiti galaksijo... heh a mal preveč star trek gledate
kdo pravi da so druga bitja tako zaostala kot mi (ki se hočmo venomer nekaj vojskovat pa strelat)

DarwiN ::

Že nekje leta 1939 smo imeli zelo podobne načrte za vso potrebno opremo za polet na luno.Podobne tistim ki so bili kasneje leta 69 zares uporabljeni, tehnologija še leta 30 pač ni bila pripravlena.No tako imamo danes načrte kako zgraditi prevozno sredstvo ki bo potovalo z 10% svetlobne hitrosti čez (dajmo si izmislit) 200 let in načrte za vozilo ki bo letelo z hitrostjo blizu svetlobe ,čez (...) 10 000 let.

Tako da ven iz našega sončnega sistema bomo pa ja prišli.

Pa tut nad črvinami še nismo čisto obupali, ali smo?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Lord Sauron ::

Sauron,

Kar se tiče vsiljevanja. Forum je zato, da svoje mnenje vsiljuješ drugim z najmočnejšimi možnimi argumenti, ali pa da se kaj naučiš. Prvega ne moreš, če imaš povsem naivno razmišljanje o neki stvari. Zato se oprimi drugega

Strinjam se da je zabavno brat tele poste,mnogoc se se kej naucit,sam mojih prepricanj nebos izbiu pa ce mi nezemljana na pladnju prneses....jest sn pac tk trmast in pr svojmu bom vstraju,drugim pa nebom vsiljeval svojih prepricanj...........poleg tega kk si lahka tk 10000000000% preprican da so se druga bitja razvijala v tehnoloski smeri....ka ce jih bol zanima narava sama ko pa nek kup silicija pa povezav,pa da res sam pod orehom lezijo????si ze postudiru to?
LP

Luka Percic ::

Sauron kaj ne razumeš?

Če jih bolj zanimiva narava, kot expanzija, potem niso preživeli evolucije, torej jih nemore.
Ane?

Zgodovina sprememb…

Lord Sauron ::

Kk ves?Sej a so ludi slabo ziveli pred srednjim vekom.....glavno je da ma clovek ogenj pa neko orozje pa orodje?Ka je bols.....celo zivleje delat za nekega kapitalisticnega bedaka,ko ti da na mesnc glih entolk dnara da prezivis,al da lepo mau krompira doma nasadis okol bajte,drgac pa lepo lezis u senci pa lenaris.....jest bi ze rajs lenaru lepo doma,pa tam na njivi vsak dan mau precekiru stanje krompira (kar itq mormo pa tastari vseen hodjo na siht),pa tiste pomije svijam nesu.......za mene bi to biu idealn svet

Matev ::

po mojem so se civilizacije ki so bile napredne same sebe uničile
tudi ljudje se bomo - če bo šlo tako naprej

in bomo izginili za vedno še predno se razširimo kam izven našega planeta

že sedaj če bi se velesili spopadli bi lahko z količino jedrskega orožja uničili celoten planet

Thomas ::

Se imamo kmalu uničiti XOR inteligentno življenje težko nastane.

Eno od obojega, bolj kaže na drugo. Čeprav 1960 recimo, bi rekel da bolj kaže na prvo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sauron bi pa v "miru krmil svinjo".

"Žal" bi kmalu na njegovih vratih pozvonili veterinarji, ki bi povedali, da je obvezno cepljenje svinj pred prašičjo kugo.

"Drugi dan" bi prišel na vrata en tipček, ki bi se ponujal, da naredi čisto nova korita za svinje in zraven še nekaj za kompostiranje svinjskega gnoja ...

Da trgovcev ki iščejo svinje za novo pršutarno, ne omenjam.



Point - slejkoprej bi se znašel v (hiper)moderni družbi. Zgodila bi se mu pač evolucija, tako kot tudi vsem potencialnim vesoljčkom. Če jih ni prej kaj pobralo, seveda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mchaber ::

Lord Sauron, človek je, da se je razvil tako daleč kot je, delal , mislil, medtem ko so nekatera druga bitja ležala pod orehom. In te je evolucija 'pojedla'.

Lord Sauron ::

ja......bi se oglasiu,jest bi ga pa z vilami nagnau.....simpl ko pasul....pa poleg tega,ce bi vsi organizmi lepo pod orehom lezali bi nbenga evolucija pojedla....vsi bi zveli v miru in spokojnosti (pa pr nas se nben se ni oglasiu za kako prsutarno al pa za kake nove kotle,zivinozdravnika pa ne nucamo....nej poflikajo maker)
off topic sicer sam vseen

Vesoljc ::

res je tole rahlo off-topic...
glede na to da se je vse skupaj začelo sz sprehajalci na marsu, bi se mogoče lahko obrnili na trenutno bolj zanimivi Saturn?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Matev ::

kaj če enostavno na njihovem planetu ni surovin s katerimi bi ustvarili tehnološko razvito družbo
in so ostali ali na arvni rastlin ali pa napredovali v neke jogije

EssEncE ::

napredovali v neke jogije


Haha, ti bom že dal napredovanje. To je stagnacija.;(

Thomas ::

To, da so napredovali v nekakšne jogije je možno.

Že kakšna žival leži na njih in jih v zameno hrani in brani.

Ni pa zelo verjetno. Jasno.

Samo potem ta žival, ki v prostem času poležuje na njih - ta bi lahko bila dober kandidat za kontakt.

Toda ... Vesolje je daleč pretežno mrtvo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

počasi ZOPET bluzite :))

kaj ko bi pozabili na družbo in se osredotočili na vrsto?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

MadMicka ::

Men se zdi smešna trditev, da ni v Vesolju nobenega drugega (inteligentenga) življenja.

Drugače pa, tisti, ki to trditev podpirate in se sklicujeta na link od Owce, a ste sploh link prebral do konca?

"In general, solutions to Fermi's paradox come down to either 1) life is difficult to start and evolve (either hard for the process or hard to find the right conditions) or 2) advanced civilizations destroy themselves on short timescales. In other words, this is an important problem to solve in the hope that it is 1 and not 2."

Se pravi, lahko je tudi varianta 2, kar pomeni tujo inteligenco, bodisi včeraj, bodisi danes, bodisi jutri.


p.s.: sam prvo stran prebral, tako da je lahko tale moj komentar čist iz konteksta, sorry !! :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Vesoljc ::

zadnjih nekaj odgovorov je rahlo bluzenje in precejšen off-topic, zatorej so bili izbrisani.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

ThePlayer ::

zelo stroga cenzura vlada na tem forumu...

Kakorkoli, če se vrnemo k temi - tudi če se je nekje že zevoluiralo življenje, mi mogoče informacije o tem še dolgo časa ne bomo dobili, saj smo (in tudi oni) omejeni s hitrostjo svetlobe. Kar pa za razdalje med zvezdami ni prav hitro...

Thomas ::

Hitrost svetlobe je kar dovolj velika za Galaksijo. V času njene starosti jo prečka 100 tisočkrat!

Dovolj priložnosti je že bilo tudi za kolonizacijo Galaksije s strani kakšnega opravilno sposobnega. Mi bomo to kmalu, kaže da prvi.

Sicer ni življenje v Vesolju izključeno, le zelo redko je. Kar nam mrtvi Mars, kot koncentrirana žveplova kislina kislo morje Europe in ekscentrični novoodkriti planeti, SETI tišina - samo potrjujeo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Pa saj ste vsi vidli uno reklamo za nevemkereze printerje, ko drzijo slikce, ki jih sproti printajo, pred kamero? :)

njok ::

zelo stroga cenzura vlada na tem forumu...


Ne na tem forumu, ampak v tem oddelku. Kar je prav. Ce mas kaj za povedat, kar moderatorjem ni vsec, lahko to vseeno storis v lozi.


Pa saj ste vsi vidli uno reklamo za nevemkereze printerje, ko drzijo slikce, ki jih sproti printajo, pred kamero? :)


Za to pocetje morajo met tut en tehten razlog, aneda? :)

ThePlayer ::

Sicer ni življenje v Vesolju izključeno, le zelo redko je. Kar nam mrtvi Mars, kot koncentrirana žveplova kislina kislo morje Europe in ekscentrični novoodkriti planeti, SETI tišina - samo potrjujeo.


Izključeno menda ni, če bi blo potem ne vem kaj smo mi. Torej je verjetno zelo redko in je med nami in našimi sosedi (preteklimi in sedanjimi) kar precej velika razdalja, kjer hitrost svetlobe že igra vlogo. Poleg tega je pa čas našega opazovanja vesolja zelo kratek in bi morali imet precejšno srečo da bi že v tako kratkem času kaj odkrili. Problem je to, da na podlagi iz izkušenj iz Zemlje traja relativno dolgo od začetka življenja do neke civilizacije sposobne kolikor toliko dojemati vesolje - in očitno te potencialne civilizacije tudi ne trajajo dolgo.

Thomas ::

> Problem je to, da na podlagi iz izkušenj iz Zemlje traja relativno dolgo od začetka življenja do neke civilizacije sposobne kolikor toliko dojemati vesolje - in očitno te potencialne civilizacije tudi ne trajajo dolgo.

To ni očitno. ALI so redke ALI trajajo malo časa.

Da je očtno, da trajajo malo časa - ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Bom se jaz malo, moj prispevek bo bolj umetniski, ker se s podrocjem nikoli nisem ukvarjal. Terry Pratchett (avtor Discworld serije) utemeljuje obstoj zelve, ki plava skozi vesolje, na njej stojijo stirje sloni, na njih pa sloni velik ploscat disk, na katerem se odvija zivljenje podobno tistemu na Zemlji, s stavkom "The universe is so big it can contain anything, and so, eventually, it does."

Potem pa pogledas tole, in vidis, da do zelve ne manjka dosti (potrebujes seveda se malo domisljije in barvico SATURN :).

Ceprav znanstveno neosnovan, mi je vsec tudi eden od Zen pogledov: Celotno stvarstvo so zgolj sanje nekega psa.

Matev ::

Tole o želvi in slonih in Terryjeva utemeljitev le-tega je zelo posrečena zadeva...

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Turtle%20theory

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

Thomas ::

Zakaj ni dobra teorija "turtles all way down"? Ali kakšna podobna?

Ker z bolj kompliciranim razloži manj komplicirano. Takšne teorije (bolje rečeno "teorije") so v znanosti diskvalificirane.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas: saj ta teorija ne poskusa razlozit cesarkoli, samo spekulira, da ce je vesolje tako veliko, kot zgleda (ok, tu sem ze naredil dovolj prostora za neznanstveno fantaziranje), potem je precej verjetno da znotraj vesolja obstajajo tudi precej absurdne reci.

Thomas ::

> ta teorija ne poskusa razlozit cesarkoli

Zato ne zasluži tega imena. Spada sem toliko, kot pravljica o Rdeči Kapici. Pr0n varianta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Oho, tako enostavno pa to ne gre. Nekaterih delov vesolja, ki so onkraj nasega dogodkovnega horizonta, pac ne moremo videti, dokler se nam obzorje s kaksno tehnologijo ne poveca. In v znanosti pac ne mores zanikati obstoja cesarkoli, dokler ne dokazes neobstoja. Zakaj pa mislis, da je toliko ljudi, ki verjamejo v higher being? Med njimi so seveda tudi znanstveniki, ki se zavedajo, da z danasnjo znanostjo nikakor ne morejo pokazat na njegov neobstoj.

Ja, najverjetneje je, da dalec naokoli ni nicesar pametnega in da za casa clovestva ne bomo nasli drugih oblik inteligentnega zivljenja, ce sploh bomo nasli kaksno zivljenje. Ampak pri tako majhnih verjetnostih je pac science fiction idealen prostor za sproscanje domisljije. A obstaja tista zelva? Hja, nedvomno v prostor-casu nekje nekoc obstaja (a long time ago in a galaxy far, far away), ampak zgolj in samo v primeru da je prostor-cas neskoncen in zajema vse. A se mi zdi verjetno, da bomo kadarkoli videli kaj podobnega tisti zelvi? Ja, priblizno toliko verjetno kot da od zdaj naprej na vseh loterijah na svetu zadanem glavni dobitek naslednjih 100 let. Tudi, ce ne kupim srecke.

Thomas ::

Pojdimo raje nazaj on topic! Mars je mrtev, kar lahko ima galaktične in več implikacije.

Kaj se dogaja za dogodkovnim horizontom, je pa precej off tule. "Tukaj sicer ni življenja, tam je pa želva!" Ja, sure.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DarwiN ::

če je želva, zakaj potem ni hruške .avtobusa ,ali pa makaron flajša..!
Lej , pa mamo celo enciklopedijo tam nekje..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Thomas ::

Ja! In nekatere kreature v enciklopediji imajo spet svoje enciklopedije polne kreatur.

Že zaradi tega vemo, da so tele "zen variante" samo (New Ageovske) traparije ino bedastoče.

BTW - všeč mi je tvoj nick, DarwiN.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Pa to je skoraj zaljivo, da temu reces "new ageovske" traparije. To je ja vec kot logicno, da tega ne mores zanikat. Zato si pa komot privoscis v ugledno znanstveno revijo zapisat clanek, ki ugotavlja, da se obstoja makaronflajsa ne da zanikat. Ker ima vecina uglednih znanstvenikov smisel za humor, bi dobro napisan clanek na to temo zagotovo objavili. Sploh ce bi uvedel se tvojo rekurzijo, ki je zanimiva ideja. Me resnicno zanima, kaksne nore reci si zmisljujejo vesoljci, ki smo si jih mi zmislili.

Darwin: kdo pa pravi, da na drugi strani horizonta ni makaronflajsa? Kdo sploh lahko to z gotovostjo rece?

Thomas: to da je mars mrtev nima nikakrsnih implikacij. It's just a fricken rock. Kaj je pa posebnega, ce je en velik kamen mrtev? Po mojem se kar moras strinjat, da tudi ce pregledamo 99% galaksije, se vedno ne moremo trditi, da zivljenje v vesolju ne obstaja. No, tudi ce 100% vesolja pregledamo nam to nekako ne more klapat, ker sami sebi pravimo, da smo ziva narava.

Kakorkoli obrnes je to ena od reci, ki jih lahko vlacis gor in dol po forumih in spekuliras v nedogled. Ampak ti, ki pravis da je vse mrtvo, si manj zanimiv, kot tisti, ki govorijo o zelvi, ceprav najverjetneje noben nima prav.

Thomas ::

Kar jest pravim, je samo to, da je inteligentno življenje ZELO REDKO. Ne da ga nikjer ni, da ga ne more nikjer biti razen na Zemlji in podobnih reči.

Pravim samo, da je še bolj redko, kot milijarde let tekoč ocean vode z nekaj kopnega.

Kar se mi pa zdi zanimivo s psihološkega stališča pri ljudeh je pa tole:

Zelo hitro so pripravljeni verjeti, da v vidnem Vesolju najbrž ni planeta masivnega kot Zemlja, pa da bi bil večinoma iz zlata.

Tudi ni kakšnih težav jim razumeti, da stalna pretežna kapljevinskost oceana je sila redka.

Pri vprašanju inteligentnega življenja pa smo takoj pri: "Ti sploh veš kako veliko je Vesolje?!"

Refleks, ki ga pri zlatem planetu ni.

Zanimivo, a ne?

Zen je pa zame pesniška kategorija. Nič več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DarwiN ::

No kar se inteligentnega življenja v naši Milky way galaksiji tiče, Karl Sagan (eden vodilnih znanstvenikov pri NASI) pravi takole :

število zvezd (nekje 400 miljard), število zvezd katere imajo planete ,število planetov ki so ekološko primerni za nastanek življenja, št. planetov na katerih potem življenje dejansko nastane,naprej - število planetov na katerih se potem pojavi inteligenca,število kjer se civilizacije razvijejo do mere kjer so sposobne radio komunicirat in na koncu od tega števila število (ki je do tega trenutka še zelo veliko) odšteto še število civilizacij katere se same ne uničijo..

Kakorkoli ,na koncu pridemo do številke 10..Torej nekje 10 civilizacij v naši galaksiji.
Tole bi naj bil rezultat na podlagi koliko se pač da zanesljivih raziskav,toda če je temu tako bi mi že skoraj morali odkriti kakšne signale, vsekakor pa vesoljci niso odkrili naših signalov ,kateri so komaj 80 svetlobnih let oddaljeni, tako blizu pa vesoljcev zagotovo ni...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

ThePlayer ::

Če je v Mlečni cesti ta trenutek 10 civilizacij to lahko pomeni samo, da smo se razvili dokaj istočasno. Če bi nas prehiteli za več kot 120,000 let (približno) bi potem že morali dobit kak signal ali celo obisk (če upoštevamo tele razdalje).

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Da smo se dvoji našli na 100 tisoč let, je 1:10000. Vsaj. Da se nas je našlo pa še kaj več, pa sploh maloverjetno.

Kot da v Avstralski puščavi, kjer avtobus pripelje enkrat na teden, slučajno prideš ravno pravo minuto. Nemogoče ni, ampak dosti bolj verjetno je, da ni tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Skoda, da je Zen zate zgolj pesniska kategorija, sicer se ne bi toliko sekiral okoli nepomembnih reci.

Verjetno je res, kar pravis, ljudje lazje verjamejo, da je v vesolju zivljenje, kot zlat planet, ampak jaz ne. Verjetno ni enaka verjetnost, ampak ce izhajas iz predpostavke, da je vesolje tako veliko, da lahko zaobjame karkoli, potem se mora prej ali slej zgoditi, da zajame vse. Tudi reci, ki si jih izmislis.

Komplicirano je dokazati, da "pesniska kategorija" nima prav, ker Zen zase ne potrebuje nobene podlage, ti pa moras predpostavljati, da aksiomi drzijo.

Se ena kost:
A man said to the Universe: "Sir, I exist!"

"However," replied the Universe, "the fact has not created in me a
sense of obligation."
-- Stephen Crane


Vesolje se ne sekira, ce se ti z njim ne strinjas.

Arthur ::

tudi če so obstajale, ali pa obstajajo druge civilizacije v naši galaksiji, jih z radioteleskopi IMO skoraj gotovo ne bomo zaznali. so prevelike razdalje, moč sIgnala pada pa s kubikom. kar danes lovi Arecibo, so močnejši 'oddajniki', razni kvazarji, ipd. ne vem če je dovolj močan/natančen za kaj šibkejšega. sicer se pa da to zračunat.

Thomas ::

Pada s kvadratom!

Voyager odda nekaj 100 wattni signal iz razdalje 1/1000 svetlobnega leta in na Zemlji ga sprejmejo brez težav.

Zemlja seva 1 TW "umetnih signalov". Pomeni okoli 100 svetlobnih let daleč - brez problema.

Je pa jasno, da tako gost signal tako daleč z Zemlje še ni prišel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Hm, 100 svetlobnih let je en prdec v vesolju... In to tak majhen, pateticen... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V jezeru Vostok mrgoli življenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17948887 (43635) FlyingBee
»

The search for life: The Drake Equation (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
34639527 (35362) Thomas
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415411 (11259) Thomas
»

UFO ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
826432 (5403) nuclear
»

Izvenzemeljsko življenje in inteligenca - Da ali Ne ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10810529 (8717) BigWhale

Več podobnih tem