» »

Mrtev Mars ...

Mrtev Mars ...

««
«
1 / 8
»»

Thomas ::

V komentarjih na novico je bilo tole:

Thomas:

Iz SETI podatkov sklepamo, da inteligentnega življenja pač ni. Iz Fermijevega paradoxa so to nekateri sklepali že prej, sklepamo še naprej.

Da je pa planet kot Mars sterilen, pa samo še dodatno krepi ta skepticizem, kako "pogosto je življenje v Vesolju".


NewLife:

Thomas, tale zgorma opazka je pa reci in piši malo trapasta. A zdaj, ko so prečesali bližnjo okolico (smešno kratko obdobje) boš trdil, da inteligenthega življenja pač ni. Pa, daj ga ne seri no. To je tako, kot če bi ti predgledal svoje stanovanje pa nebi našel nobene 'muhe' (pozimi) pa bi pač trdil, da 'muh' ni na naši predragi zemlji.

Hawking je pred leti napisal dober članek o življenju v vesolju. Predvidel je, da da je verjetnost za obstoj živih bitij (ne inteligenthih) pač majna. To, da če v naši bljižnji okolici ne mrgoli drugih živih bitij ne pomeni, da apriorij ne obstajajo.

Bottom line je, da inteligentna bitja v našem vesolju obstajajo. Saj si brihtem poba, pa si izračunaj verjetnost, da najdeš tako življenje v svoji bližini. Slabo se ti piše. Pa vendar..

Sam stopi ven iz svoje sobice pa boš ta čas tudi težko tisto muhico najdu. Pa še ne pomen, da jo ne boš ane..... Sploh pa s tako 'primitivno' tehniko

Mars gor ali dol. Vemo isto. Življenje da (uščipen se). Verjetnost tega 'nesrečnega' dogoodga je pač majhna.

Mimogrede s tem setijem, so tolk daleč prišli kot če bi ti pregledal svoj skret pa bi pričakoval slona noter.

Sorry za malce butaste primerjave sam od tebe pa nisem 'pričakoval' take izjave.
Pač tudi ti se lahko enkrat zmotiš ane.



Mene zdej najprej zanima, s kom se bolj strinjate. Z A) Thomasom ali pa z B) NewLifetom?

Jest se bolj (čisto) s Thomasom, zakaj bom povedal ... later!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

like i said, tuja inteligenca nas po vsej verjetnosti ignorira, ko se uploadamo jih bomo pa spoznali :|
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

NewLife ::

Jaz držim z mano :D

billy ::

Procentualno gledano je življenja res malo. Verjetno manj kot 0.000001%. Ampak ob vsem širnem vesolju še vedno to pomeni ogromno. Ne verjamem pa, da bi bili mi edino "življenje" v vesolju.

Vprašanje, če so bitja inteligentna. Četudi so na isti stopnji kot mi nikakor ne moremo "skup", vsaj še nekaj naslednjih stoletij ne. Če sploh kdaj.

Vesoljc ::

enkrat je že bla debata o tem... fora je v tem, da vkolikor bi hotl preiskat en del okolice, v kateri naj bi se po izračunih (število primernih planetov, itd...) skrivala inteligenca, bi za tak podvig potrebovali ogromno časa ter resoursov. v tem času pa bomo (naj bi) prišli "mi" že do cilja... kakršn naj že bo... škoda cash-a ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Odin ::

So me Thomasovi argumenti bolj prepricali...

Jst ::

Glede Marsa: sem pričakoval natanko to.

Jaz pa verjamem, da obstaja življenje še kje v našem Vesolju. Mogoče v obliki rastlin, živali, morda tudi v obliki intiligentnih bitij. Ampak.. zakaj se obremenjevati z takimi stvarmi? Niti zagovorniki življanja, niti zagovorniki ne-življenja v Vesolju imajo zelo slabe argumente, tako da je to bolj vprašanje lastnih prepričanj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Vesoljc ::

točno tko, če slučajno naletimo na njih tolk bolš (verjetno?)... kwa veš mogoče so njihove bejbe bolj luštne :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Matev ::

popolnoma neverjetno bi bilo da v vsem širnem vesolju ne bi bilo nikogar drugega kot nas

in enako epohalno vzburjajoče je tudi če kje obstaja int. življenje

skratka ali je ali ga ni.... v vsakem priemru je to nekaj ekstremnega

NewLife ::

Odin kateri argumenti?

To, da na Marsu niso odkrili nič, zame ni noben argument v prid Tomasove teorije o neeksistenci življenja v vesolju. Tisto od SETI-ja tudi ni bila ravno posrečena trditev.

Moje razmišljanje je tako, da je Thomas vrgel lažno kost 'občinstvu'. Pa si mislite, kar hočete.

Thomasovo znanje seveda ni vprašljivo. Ni pa tudi vprašljiv rezultat tega glasovanja. Vsaj zaenkrat tako kaže.

TOTAL WASTE OF SPACE - I DON'T THINK SO. Entropiji se je traba upirat ;)

miwche ::

fermijevega paradoxa ne poznam, toda Thomasova indukcija, ki pravi, da zaradi dosedanjih neuspehov pri odkrivanju življenja v vesolju, lahko rečemo, da ga ni, je iz trte izvita.

OwcA ::

Fermijev paradoks.

Takorekoč kakršna koli indukcija v fiziki ni iz trte zvita. Potrebo po takšnem pristopu nam nalagajo neidealni pogoji, ki jim pravimo tudi vesolje.
;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

miwche ::

že, že, da so takšne indukcije potrebne, toda so le tentativne. ta celotna debata se itak gilblje na nivoju "kaj pa ti misliš...?".

thanx za povezavo.

Thomas ::

Vemo, da v naši zvezdni soseščini ni še nikomur uspelo vreči niti nekaj deset ton plutonija v svojo zvezdo.

S tem bi celi galaksiji razglasil - TUKAJ smo. Mi (in ostali) bi namreč videli absorbcijske spektralne črte plutonija v tisti zvezdi. Ker plutonij ne nastaja v zvezdah, pač pa v "umetnih" reaktorjih, bi bila taka zvezda zanimiva. Vendar jih ni videti.

Da ne govorimo o tem, kako kakšnega večjega čuda nikjer v galaksiji tudi ni.

Zemlja je v radarsko TV delu spektra ena najbolj svetlih zvezd! Nikjer okoli nas kaj takšnega.

Zdaj vidimo, da ne samo da gre inteligentnemu življenju slabo, še mikrobom trda prede, kamorkoli pogledamo. Merkur, Venera, Luna, Mars, Europa, Jupiter, Saturn ...

Zakaj mislite, da je od 87 velikih teles samo Zemlja plodna, ostala so pa mrtva? Naklučje?

Ne bi reku.

"Zemlje" so v Vesolju očitno zelo redke. Ni nujno da je ta edina, ni pa nobene kozmične gužve, kot v Star Treksih. Kaj šele, da bi se uspešno parili s humanoidi po celi Galaksiji.

Glavo v roke!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

Tazadni paragraf iz linka, ki ga je dal OwcA:

In general, solutions to Fermi's paradox come down to either 1) life is difficult to start and evolve (either hard for the process or hard to find the right conditions) or 2) advanced civilizations destroy themselves on short timescales. In other words, this is an important problem to solve in the hope that it is 1 and not 2.

V bistvu čist isto, kar trobim in flozam jest.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Roadkill ::

NewLife: Smešno je, ko Thomasu očitaš, kako lahko o življenju v vesolju sklepa po bližnji okolici, potem pa prbiješ:
"Bottom line je, da inteligentna bitja v našem vesolju obstajajo."
Razen, če ne razumeš pomena fraze "bottom line". Ne moraš govoriti o "zadnjih vrsticah", če ne obstaja niti en sam dokaz, da bi taka bitja obstajala.
Ne moreš ti zaradi vrjetnostnega računa reči da je nekaj zagotovo dokončno tako, pri tem pa obsojati ostale, ki za širšo okolico sklepajo iz bližnje okolice, kar je precej bolj na mestu kot matematika.
Tako kot je napisal Jst... to je tema, o kateri se lahko vsak sam s seboj prepira, ker je dokazov s katerimi bi prepričal nasprotnike tvoje strani zelo malo.

Matev ::

tako veliko je vesolje

in mi smo šele prvi najbližji planet obiskal..... in clo na tem planetu je bilo možno po nekaterih teorijah nekoč življenje....

kaj je šele drugod potem....

OwcA ::

@Matev: preberi si stran, ki sem jo podal ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Vikking ::

men se zdi tole čist podobno vprašanje, al je bla prej kura ali jajce....

IMO mislim da inteligentna bitja obstajajo, sam po mojem smo mi za njih nerazviti mikrobi in jih ne zanimamo, da bi nam razkrili svoj obstoj.

OwcA ::

Če so, bi jih verjetno zaznali v obliki kakšnih EM motenj. Neglede na to, da se nam morda zdaj skrivajo, se nam vedno niso in v primeru, da so količkaj stran od nas, so ravno njihovi prvi poskusi raziskovanja vesolja tisti, ki bi dospeli do nas, takrat pa dvomim, da so se že igrali skrivalnice.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matev ::

kolikor imam jaz izkušnje s temi debatami o izvenzemeljskem življenju je vedno nekako tako:

vsak za svojo stran navija, na koncu pa vsi priznajo da je možno ampak da še ni dokazov (skratka svašta).....
in samo od stopnje inteligence in odprtosti sodelujočih v debati je odvisno kdaj se bodo do tega dokopal....

mchaber ::

Mi imamo redek porche. Nobeden sosed ga nima. Ima ga samo en južno afričan... In je predaleč, da ji jaz šel v JA in ga videl, medtem ko sosedu lahko mimgrede stopim.

Nauk: Tudi če je kje drugje v vesolju življenje, je nam malo mar zanj. Bi preteklo nekaj svetlobnih let, da bi prišli do nas. In kdo pravi, da nas iščejo...:)
.

overlord_tm ::

Ma če pa u cevmu vesolju ni življenja (poleg nas) sm pa papež. Tisti k pravte da življenja ni a ste mogoče že pomisl da naše osončje ni edino? Pa zdej k smo do Marsa prlezl pa ugotovil, da splohi na take barve k smo misl pa Roverji niso slikal nobenga Marsovčka™ nemormo rečt da v vesolju ni življenja! S tem, ko smo pršli do Marsa je enak kot da bi sam 1m okol sebe pogledal. Ljude vesolje ja VELIKO!!!

undefined ::

Kot so povedali že mchaber in ostali. Poleg tega pa, ko ljudje na drugi strani te "bitke" že priznajo, da je skoraj nemogoče, da bi ostala bitja bila humanoidi (kot je prikazano v star treku), kaj ni potemtakem logično sklepati, da bi ubrali popolnoma drugo pot svojega razvoja, se pravi brez plutonija (ki naj bi ga po Thomasovem mnenju odvrgli na svojo zvezdo), brez EM motenj (ker naj bi po mnenju nekaterih šli spet po naših sledeh in uporabljali elektroniko v nekem času svojega razvoja) in seveda brez želje, da jih odkrijejo druga bitja (kar se delno veže na točko namernega metanja plutonija).

Milo rečeno, vsa ta sklepanja, da naj bi inteligentna bitja nekje daleč od nas, pa niti niso humanoidi, uporabljali enako pot razvoja civilazacije kot mi, je slaboumna. Po tem pa je tudi logično, da je sam SETI projekt le en long shot in the dark.

Le v Star Treku tehnologije vseh civilizacij delujejo po enem in istem kopitu, tako da je zemeljski inženir sposoben popraviti pogon ladje še do sedaj nam neznane civilizacije, ki pa so seveda humanoidi. In če že za eno vemo, da je čista traparija (humanoidi), ne vem zakaj potem še kdo misli, da imajo, ali so kdaj v preteklosti imeli, podobno tehnologijo, kot mi.

Po vsem rečenem je seveda tudi ogromna bedarija mislit, če jih zdaj s svojimi napravami, ki so pripravljene zaznati signale zemeljske civilizacije, ne zaznamo, potem pa sploh ne obstajajo in smo sami v celem nizu galaksij.

Zgodovina sprememb…

Matev ::

jaz ne vem kaj ma zdej tuki mars veze pri tem

a ne obstajjao ene teorije po katerih bi na marsu moglo bit nekoč življenje.... a niso najdl neke ostanke bakterij oz. stranskih produktov bakterij na kameninah najdenih na antarktiki - ki izvirajo iz marsa....

še celo mars je sumljiv glede življenja.... pa niti izven našga osončja nismo prišli pa mamo že kandidata za življenje....

kaj pa če je na plutonu življenje..... sej ni nujno da diha kisih in je sestavljen iz ogljika in vodika
sej ni nujno da pije kokto in je hamburgerje - življenje je lahko čisto drugačnih oblik

Tilen ::

tocno tako, ne smemo pozabit na druge oblike zivljenja ki bi se lahko drugace akomodirale.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

OwcA ::

Eno je, da niso humanoidi, drugo pa, da je za njih fizikalno gledano vesolje drugačno, kot implicitno trdijo nekateri. Trditi, da se je pri razvoju do visokotehnološke stopnje moč izogniti uporabi in hrati tudi posrednjim motnjam EM spektra je precej drzno.
Ne rečem, da ni mogoče, vsekakor pa to ni minimalna hipoteza.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

undefined ::

> "Zemlje" so v Vesolju očitno zelo redke. Ni nujno da je ta edina, ni pa nobene kozmične gužve, kot v Star Treksih. Kaj šele, da bi se uspešno parili s humanoidi po celi Galaksiji.

S tem že sam Thomas pove vse. Ne razumem potem zakaj se (vključno z ostalimi soudeleženci) v nadaljnem kontekstu še kontradiktira in si upa sploh pomislit na podobno civilizacijo in tehnološki razvoj, ki je poznan le nam ljudem.

> Glavo v roke!

Zgodovina sprememb…

Black Dragon ::

Mah Iceman ti ne razumeš, da je v vesolju miljarde galaxij in če se v eni izmed teh (naprimer mlečni cesti) najde vsaj ena itelegentna vrsta življenja, potem je to ogromno..
Če še ne najdemo življenja na 1 planetu in v 1 osončju še ne pomeni, da smo ednin, ki premoremo intelegenco v tako velikem prostoru kot je space (primerjava: kot bi bila zemlja v velikosti molekule, ta molekul pa bi bila postavljena v zemljo, ki bi predstavljala vesolje...)
Torej samo lahko si predstavljam, koliko osončij posreduje življenje..., sem pa nekje slišal, da je možno, da obstajata celo dve vesolji, mogoče več, samo to se že sliši čudno...
Karkoli intelegenca obstaja, samo zelo VELIK problem je potovanje več tisoč svetlobnih let, da sploh srečaš življenej (na Enterprise in Voyagerje bo treba še počakati:D )...

Konec koncev pa lahko konča našo civilizacijo samo en 10km asteroid, ki je končal (vsaj tako govorijo) vladanje dinozavrov...:\

Black Dragon ::

To pomeni Iceman, da pred 4 miljardami (-2milonoma let) ni obstajala niti ena civilizacija ...???
Kar se tiče Star treka, da obstaja toliko življenja kot je tam prikazano... čista bedarija, ampak, da smo mi edina civilizacija v vesoju pa je tudi druga skrajnost...
lp

Azrael ::

Mogoče bi bila razlaga za manjkajče EM signale v tem, da ga vsaka (hipotetična) civilizacija EM uporablja samo nekaj časa, potem pa ne več, ker odkrije nekaj boljšega. Tako nekako, kot tudi mi opuščamo ali smo že opustili nekatere tehnologije, ki so nekoč prej prevladovale. Konec koncev tudi mi ne znamo oddajati EM frekvenc, ki lahko zapustijo ionosfero več kot 80 let, kar je na starost in velikost vesolja in razdalje v njem zanemarljivo malo. Zajeti in izločiti te signale iz motenj pa je zgodba zase.

Označevanje svoje zvezde, spet postavi vprašanje ali nima to kakšnih neugodnih stranskih učinkov.

Ko sem bil na morju sem bral knjigo Stanislawa Lema o Jonu Tihemu. V eni od zgodb je bilo "razloženo" zakaj življenje na Zemlji nikakor ni možno (bližina lune, oddaljenost zvezde, kisik v ozračju, voda...). Na isti način se lahko vprašamo ali je res tako nemogoče in neprijazno, da odpišemo možnost življenja, recimo v žveplenem oceanu na luni Evropa ali v oblakih na Jupitru ? Za nas vsekakor, po drugi strani pa življenje, temelječe na žveplu imamo tudi tu na Zemlji, modrozelene alge pa so našli tudi v hladilnih tokokrogih jederskih reaktorjev (ŽIT).

Ali bi iz teh primitivnih oblik nastalo kaj razumnega pa je vprašanje za evolucijo (čas nekaj miljard let)...Če bi uspelo, njihova tehnologija ne bi imela prav veliko skupnega z našo.

Jah, nadrobil sem kup vprašanj in nič odgovorov..., za vprašanje za in proti razumnemu življenju zunaj tega planeta, se mi zdi še najboljši tisti Bondov: Nikoli ne reci nikoli.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

Sej jest nimam povedati pravzaprav ničesar, kar ni v linku, ki ga je prispeval OwcA zgoraj.

Kdor to razume - prav. Ta misli podobno kot moja glava. Kdor ga ne zapopade, pa ga je prebral ... ni ga težko prebrati, niti ga ni težko razumeti. Priporočam vsakemu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

undefined ::

Black Dragon, bodi pismen in si še enkrat preberi, kaj sem napisal. Na kratko: trdim, da je še dosti drugih življenj v vesolju, ne samo na Zemlji, pa ni hudič, da ni nekaj izmed njih tudi višje inteligentnih. Ni pa nujno, da vsi sledijo našim korakom in neumnim napakam.

undefined ::

Ko imate nekateri tako zelo radi linke, prilagam še par teh.

Link 1

Link 2

Link 3

Prvi povezavi nakazujeta zgolj na možnost življenja že v naši mlečni cesti. Sam Bog pa ve kaj je še za tem.

In kot je bilo že rečeno, odkrito je že, da je nekoč bila voda na Marsu in s tem tudi življenje. Po tem dejstvu je še bolj slaboumno sklepati, da življenja ni nikjer več kot pri nas.

Nihče pa nikoli ni trdil, da je kakšno živo bitje na Marsu tudi danes, razen mogoče kakšnega Hollywoodskega filma Mars Attacks. Mogoče pa se Thomas le proti temu bori s takšno vnemo in sedaj že malce pretirava s posploševanjem. ;)

Black Dragon ::

Ups moja napaka Iceman se pravičujem :D
Ahh jst sem te čist drugače zastopu sorry Iceman prou maš...;)

Thomas ::

Skoraj ti nimam srca reči IceMan - ampak tile tvoji linki so ... švoh.

Samo ena velika (praktično religijska) želja za "brati v Vesolju", ampak to je tudi vse.

Nekje zelo daleč, je lahko še mrtev planet, še niti ni planet, šele nastaja. Ampak bo gostil supercivilizacijo, preden bomo mi prišli do tja. To je povsem mogoče.

Povsem mogoče je tudi, da nekaj milijard svetlobnih let od tukaj, se že milijardo let širi supercivilizacija na vse strani, tudi proti nam, s svetlobno hitrostjo. Ampak so še milijarde let, preden se srečamo.

To je ... nekako razumno domnevati. Naša galaksija je pa prazna. Prav lahko, da še celo mikrobov ni v izobilju.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Da se sploh zagledamo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PlayTheGame ::

Mal sem prebral poste... pa prebral tud tale Fermijev paradoks, ki ti sicer da mal misliti... ampak vseeno: Nemogoče je, da smo v tako širnem vesolju sami in da je naše osončje, naša Zemlja in naša civilizacija unikat. Samo v naši galaksiji bi znalo biti ogromno takih osončij, kaj šele če upoštevamo vse to nešteto število galaksij, ki smo jih oz. jih še nismo odkrili. Pa velik stvari tuki še sploh ne vemo. Naprimer paralelna vesolja. Ali pa druge, nam (še) neznane dimenzije in njih možne oblike kakršnegakoli življenja. Enostavno smo v tem pogledu tehnološko še zelo primitivni in to je to.:| Trditve, da v vesolju ni drugega življenja so pa za mene podobne tistim trditvam izpred 200 let nazaj, ko so trdili da če bo vlak peljal več kot 40 km/h (ali nekaj podobnega), se bodo vsi potniki v njem zadušili.>:D Ali pa tisto, da kar je težje od zraka, ne more leteti.:D In pa (če gremo še mal nazaj), da je Zemlja ploščata...>:D Enostavno še nismo dovolj razviti v vseh pogledih, da bi se danes z gotovostjo dalo dokazat, da je temu tako.:\
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

undefined ::

Da pošljemo Fermijev paradoks v 3 pm.

1. Fermi domneva, da naj bi vsaka naprednejša izvenzemeljska civilizacija kolonizirala vse ostale sisteme in prišla že blizu, če ne celo preko nas.

Problem 1: Kje je zapisano pravilo, da se neka izvezemeljska civilizacija širi tako virusozno masovno (kot mi), da bi jim to bila sploh potreba?

Problem 2: Od kod jim potreba se srečati z nami?

2. Nikolai Kardashev predvideva, da bi vsaka izvenzemeljska civilizacija morala prej ali slej uporabljati naše vrste tehnologije. Se prave, detektabilne signale, EM.

Problem: Kot je že na široko povedano zgoraj, kje je zapisano pravilo, da morajo izvenzemeljske civilizacije iti po človeških korakih tehnologije?

3. John von Neumann predvideva, da bi izvenzemeljske civilizacije že davno morale prečesati celotno galaksijo z raziskovalnimi sondami, katere bi sedaj morali mi že videti.

Problem 1: Od kod izvezemljskim civilizacijam potreba iskati druge civilizacije?

Problem 2: Zakaj bi, če že bi, za raziskovanje morali uporabljati sonde?? (Morda zato, ker mi drugega načina ne poznamo? Res pametno sklepanje.)
(Ostali problemi so že podani na prvotni strani.)

In potem še največja bedarija....
"In general, solutions to Fermi's paradox come down to either 1) life is difficult to start and evolve (either hard for the process or hard to find the right conditions)"

Problem: Kdo pravi, da mora biti življenje povsod enako našemu? kaj nismo že davno ovrgli teorijo o humanoidih drugod po galaksiji?

"or 2) advanced civilizations destroy themselves on short timescales."

Problem: Ja, če bi bili ljudje, potem pa res.


Vse ostalo so le gola sklepanja zvita iz trte, kot že vsa poprejšnja. Nekaterim raziskovalcem se pač na koncu sfuzla in obupajo nad vsem, potem pa le še hočejo dokazat, da ni nikjer nič in je vse zaman.

Seveda Thomas, moji linki so "švoh", ampak tvoji niso nič kaj trdnejši, prav tako kot tvoje trditve. Pa ti to rečem povsem mirnega srca, ker itak vem, da boš raje sebi verjel, čeprav je slaboumno. ;)

> sej ni nujno da pije kokto in je hamburgerje - življenje je lahko čisto drugačnih oblik

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Nic ni nemogoce...

Zato so trditve, da smo hm, popolnoma sami mal za lase privlecene... Mogoce v nasi galaksiji... ampak teh je pa kar precej...

Preberite si definicijo velikosti vesolja v stoparskem vodniku...

Grey ::

Da bi bli sami v Vesolju..pah...to so želje pobožnega znanstvenika, ki ne more najti trdnih dokazov da bi dokazal inteligentne civilizacije. V Vesolju nismo sami, v vsaki galaksiji je vsaj 1 inteligentna civilizacija.

Valentin ::

> To je ... nekako razumno domnevati. Naša galaksija je pa prazna. Prav lahko, da še celo mikrobov ni v izobilju.

Morda pa so neusmerjeni TV in radijski signali hipotetičnih civilizacij, ki niso ravno v naši neposredni bližini, enostavno prešibki, da bi jih odkrili brez da bi na njih naciljal teleskope...

Pa četudi bi v tem trenutku imeli preposlušano vso našo galaksijo, ne bi mogli trditi, da je prazna...
Hipotetična inteligentna bitja s planeta 2000 svetlobnih let od nas, so bila lahko na podobni stopnji razvoja kot mi že pred tisoč leti.
Kljub temu bomo imeli možnost zaznati njihove signale šele čez tisoč let...

Civilizacija, ki se je začela širiti s svetlobno hitrostjo z drugega konca naše galaksije pred naprimer 100.000 leti, bo pa lahko vsak hip tukaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Valentin ()

Thomas ::

> Hipotetična inteligentna bitja s planeta 2000 svetlobnih let od nas, so bila lahko na podobni stopnji razvoja kot mi že pred tisoč leti. Kljub temu bomo imeli možnost zaznati njihove signale šele čez tisoč let...

Pomeni, da smo se v deset milijard let stari Galaksiji našli na manj kot eno milijoninko natančno.

S kolikimi smo se našli tako na blizu, z nikomer pa recimo na milijon ali več let? Kaj je sprožilo tako istočasnost civilizacij?

> Civilizacija, ki se je začela širiti s svetlobno hitrostjo z drugega konca naše galaksije pred naprimer 100.000 leti, bo pa lahko vsak hip tukaj...

S tako smo se našli pa na stotisočinko istočasno. Preveliko naklučje, da bi bilo zelo verjetno.

Ne pa čisto nemogoče, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

razmišljane o obstoju ali neobstoju drugih vrst mora biti filozofska ne znanstvena

in če miselno gledamo na inteligenco bi jo lahko našli tudi v dihanju vesolja - kaj če je vse vesolje en organizem (z vsemi galaksijami, gibanji, kemičnimi in fizikalnimi procesi itd itd... ????

who know

edin kar lahko je to da razmišljamo

Matev ::

v primeru da bi bilo celo vesolje en organizem bi bili mi podobni bakterijam v čreversju ki razmišljajo in ugotavljajo ali obstaja še kakšno življenje poleg njih ali ne

svašta

Thomas ::

Analogija velikosti ne velja. Predvsem bi organizem v velikosti galaksije rabil 100000 let za en sam signal z enega konca na drugega, pa bi do sedaj izkusil komaj nekaj subjektinih sekund.

Poleg tega, take konsistence signalov in povratnih signalov sploh ni. Otročja ideja!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Valentin ::

> S kolikimi smo se našli tako na blizu, z nikomer pa recimo na milijon ali več let? Kaj je sprožilo tako istočasnost civilizacij?

Ja, to bi bilo v 10 milijard let stari galaksiji res skoraj istočasno. :)
To ti dam prav.

Še vedno pa mislim, da prisluškovanje hipotetičnim civilizacijam v naši galaksiji še ni reklo zadnje besede...

LoneWolf ::

Analogija velikosti ne velja. Predvsem bi organizem v velikosti galaksije rabil 100000 let za en sam signal z enega konca na drugega, pa bi do sedaj izkusil komaj nekaj subjektinih sekund.
Poleg tega, take konsistence signalov in povratnih signalov sploh ni. Otročja ideja!


Thomas, dopusti moznost obstoja stvari, ki jih se ne poznamo in ne razumemo. Enako stalisce kot je tvoje bi lahko zavzel nekdo, ki bi se pred izumom telefona/telegrafa pogovarjal o globalnih komunikacijah a'la Internet. Z dimnimi signali bi bila res otrocja ideja, pa tudi tezko bi takrat preprical sogovornika o ideji stacionarnih satelitov in opticnih vlaken...
Tudi danasnje poznavanje stvari se zdalec ni dokoncno. Toliko bi se vsi moral zavedat ze iz zgodovine.

undefined ::

Po mojem pa želi Thomas bolj sebe prepričat, kot pa nas. Saj sam sebi težko verjame, da je res, kar govori. ;)

Matev ::

thomas prijavil:
Analogija velikosti ne velja. Predvsem bi organizem v velikosti galaksije rabil 100000 let za en sam signal z enega konca na drugega, pa bi do sedaj izkusil komaj nekaj subjektinih sekund.


tomas mislim da ne razumeš poante.... ne gre se za velikost gre se za pogled.... mi maš pač napačen pogled.... malo dlje oziroma iz viši bi moral gledati na stvari
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V jezeru Vostok mrgoli življenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17948913 (43661) FlyingBee
»

The search for life: The Drake Equation (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
34639535 (35370) Thomas
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415411 (11259) Thomas
»

UFO ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
826432 (5403) nuclear
»

Izvenzemeljsko življenje in inteligenca - Da ali Ne ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10810529 (8717) BigWhale

Več podobnih tem