» »

Lokalno prezračevanje z okni - Schüco VentoTherm Twist

Lokalno prezračevanje z okni - Schüco VentoTherm Twist

tt2 ::

Vem, da je bilo že veliko govora o prezračevanju, vendar še nisem zasledil razprave o sistemu Schüco VentoTherm Twist, ki omogoča prezračevanje preko oken. Zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem sistemom oziroma pozna koga, ki ga ima vgrajenega? Sam bom kmalu začel graditi hišo, projektant pa mi je močno odsvetoval vgradnjo centralne rekuperacije in namesto tega priporočil lokalno rekuperacijo. Sedaj raziskujem možnosti in na spletu naletim na zelo različna mnenja o obeh sistemih, zato sem glede teh zadev precej zmeden, saj uporabniki podajajo skrajna mnenja tako v pozitivno kot v negativno smer pri obeh sistemih. Živim na vasi. Nekega hudega hrupa v bližini ni. Je pa res, da občasno v bližini kurijo z drvi. Trenutno razmišljam o lokalni rekuperaciji, kjer bi namestil ene 4-5 teh naprav. Ne predstavljam si, kakšen hrup ti sistemi povzročajo, še posebej, če bi rekuperator imel nameščenen v spalnici. Pri tem me zanima tudi prej omenjen sistem Schüco VentoTherm Twist. Vesel bi bil, če bi lahko dobil kak odgovor uporabnika, ki ima izkušnje s to napravo.

starfotr ::

Precej neumen bi bil, če ne bi vgradil centralnega rekuperatorja v novogradnjo.

bm1973 ::

Še bolj, če bi ga sploh vgradil ;).

Čisto O.K. je brez...

Tody ::

Me prov zanima zakaj ne rekuperator? Moja izkušnja je da v novogradnji ki so dobro narejene zrak ne kroži... Mel en mesec pokvarjeni rekuperator sredi zime pa se je orng čutil. Seveda takega ki vrača vlago.

Te zdeve ki so vgrejene v okna, so lahko dobre al pa ne odvisno koliko povleče skozi in koliko rabiš prezračevati.

borisk ::

tt2 je izjavil:

Sam bom kmalu začel graditi hišo, projektant pa mi je močno odsvetoval vgradnjo centralne rekuperacije in namesto tega priporočil lokalno rekuperacijo.

kateri projektant pa je tole reku? pri novo gradnji je centralni najboljša rešitev, ta ki ga omenjaš je vsaj dvocevni sistem, ampak ima omejitve glede velikost učinkovitosti, hrupa, če ne drugega, imaš pri centralnem eno napravo, tukaj pa 5. Cenovno je centralni sistem zagotovo bolj future proof, boš čez 10 let še dobil nadomestni motor? pri centralnem lahko v najslabšem primeru menjaš rekuperator, ki ga imaš nekje pod stropom v tehničnem prostoru, pri tem boš pa okna vn metal?

johnnyyy ::

Mene tudi zanima kateri projektatnt je to predlagal in kakšno je bilo njegovo stališče oz. argumenti.

Tega sistema ne poznam in zanj se definitivno ne bi odločil iz nekaj vidikov:
- je neka unikatna rešitev na trgu, kar pomeni da si pri vgradnji odvisen samo od tega proizvajalca in njihove cene
- odvisen si samo od ene ali 2 podjetij pri nas, ki to vgrajujejo - to lahko vpliva na visoko ceno
- vsako okno ima kup elektronike, motor, filtrov, itd. - cena, servisi itd.
- filtre moraš menjati/čistiti za vsako okno oz. enoto

tt2 ::

Trenutno živim v dokaj novem stanovanju z vgrajeno centralno rekuperacijo. Sistem je sicer zelo dober. Se opazi, da je zrak kvaliteten tudi ob zaprtih oknih. Kljub temu imam, ko sem doma, od pomladi do sredine jeseni, ko je dovolj toplo, okna večinoma priprta, saj mi je svež zrak osebno precej prijetnejši in hkrati tudi samo počutje.

Druga stvar, ki me moti, je zvok ponoči. Na to sem nekako precej občutljiv. Če se ne motim, naj bi centralna rekuperacija delovala neprekinjeno čez cel dan, kar mi glede na dosedanje izkušnje ne ustreza. Morda obstajajo tudi zelo tihi sistemi, vendar na podlagi trenutne izkušnje tega žal ne morem potrditi, saj se rekuperacija v trenutnem stanovanju sliši tudi pri najnižji nastavitvi. Gradil bom klasično gradnjo, brez ambicije po visoko pasivni hiši. Zato morda centralna rekuperacija ne igra tako pomembne vloge, kot pri visoko pasivnih hišah.

Glede na težave, ki ste jih omenili, ta zadeva z okni res ni tako primerna rešitev, kot se na zdi prvi pogled. Morda pa čez leta razvijejo kak nov sistem in ga bom takrat naknadno vgradil. :D

koli99 ::

Hrup je odvisen od centralne enote in dušilcev. Če imaš dovolj prostora (in ima enota dovolj tlačne rezerve), daš daljši dušilec (ali dva) pa bo precej bolje. Predlagam da je tudi centralna enota malce predimenzionirana, tako da imaš potreben pretok pri 70-80% nazivne moči enote.

Jaz prezračujem 130m^2; višina stropov 2.6m = 338m^3. Če računaš na 0,5 menjav zraka na uro potemtakem rabim 169m^3/h; moja enota ima max pretok 350m3/h. Hrup v spalnici slišim če je nad 80% moči enote; je pa najina spalnica takoj pod enoto, če deluje enota z nižjo močjo je neslišno -> btw živim daleč od cest sredi narave tako da je zunaj popolna tišina. Dal sem 1m dušilec na vpih ter odsis med enoto in razdelilno komoro.

P.S.: Da se ne bo kdo zapel na 0,5 menjave/uro; prostore imam prezračevane v skladu s smernicami (1x30m^3/h v vsako otroško sobo; 60m3/h v našo spalnico; 120 m3/h v dnevno+jedilnico; 60m^3 v družabni prostor. In seveda enako z odsisi; 120m^3/h nad kuhinjo; 60m^3/h v kopalnico ter 90m^3/h hodnika.).

Tody ::

TT2 amm bulshit? Če te hrup moti ponoči (mene tudi) sem nastavil da prezračevanje dela na najmanjši možno hitrosti in takrat se ga ne sliši čisto nič, slišiš dihanje osebe zdraven tebe bolj.

Noben na svetu ti ne prepoveduje imeti odprtih okn. Jih imamo mi tudi. To še vedno ne pomeni da rabiš dihat postan zrak ponoči in pozimi ko maš malce manj luftanja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
57678366 (1696) Gambino
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

12234808 (1791) freesty
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28690940 (18791) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34879474 (19671) edi123
»

Okna (strani: 1 2 )

9423281 (6221) Invictus

Več podobnih tem