Forum » Loža » Prezračevalni sistem z rekuperacijo
Prezračevalni sistem z rekuperacijo

stara mama ::
temni_princ je izjavil:
Ima kdo izkušnje s tem tipom rekuperatorja?
Meni izgleda nerodno velika škatla, ki najbrž prezrači samo prostor v katerem se nahaja, ali se motim?
Vrjetno je pa boljša on cevnih glede izkoristka.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
Vanquish ::
Navadno prezracevanje in navaden rekurperator (ne glede na to ce je lokalni ali centralni), dela na nacin da daje zunanjo vlaznost notri. Torej pozimi je zunaj suh in susi (v prehodnem obdobju morda ok, potem pa je hito presuho), poleti je zunaj vlazen in vlazi (torej dela kontra klimi).
Imas pa entalpijske rekurperatorje ki probajo ohranit notranjo vlaznost (torej da pozimi prevec ne susijo in poleti prevec ne vlazijo). Sam lokalni entalpijski najbrz ne obstajajo. Ko pa centralnega kupujes pa za Slovensko klimo vedno hoces entalpijskega
Skratka tudi entalpijski ne bo odvajal vlage poleti, bo pa vsaj probal ohranit kar je klima odvajala, namesto da dela kontra klimi glede vlage
centralnega prikljucis na klimo, ki ti zrak razvlazi in ohlaja in mas reseno
Lonsarg ::
Ali je locena klima ali integrirama je locena debata (integrirana je definitivno bolj udobna ko ni koncentriranega pihanja klime v 1-2 prostorih).
Se vedno hoces entalpijski rekurperator ker ti da boljse razmerje suhost vs hladnost. Pac vse klime podhladijo glede na idealno razmerje suhosti/hladnosti, navadni neentalpijski rekurperator to le se poslabsa.
Se vedno hoces entalpijski rekurperator ker ti da boljse razmerje suhost vs hladnost. Pac vse klime podhladijo glede na idealno razmerje suhosti/hladnosti, navadni neentalpijski rekurperator to le se poslabsa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Spock83 ::
Gradim mansardo 110m2. Montažna. V utility sobi bi imel https://www.veto.si/stiebel-eltron-notr...
Ima kdo izkušnje? Všeč mi je, da je toplotna in prezračevanje v enem in ni zunanje enote.
Ima kdo izkušnje? Všeč mi je, da je toplotna in prezračevanje v enem in ni zunanje enote.
tony1 ::
Zdi se, da so Švabi nad hrupom TČ zrak voda v naseljih dokočno popizdili, gotovo upravičeno.
Glede na ceno izgleda zadeva korektna, zanjo so delali reklamo tudi v firmi enih malo dražjih masivno skeletnih novogradenj na ključ (ime mi je zal ušlo iz glave)...
Praktičnih izkušenj pa tle gor verjetno nimamo, smo preveliki reveži. (Če boš nabavil se obvezno kasneje javi z izkušnjami!)
Glede na ceno izgleda zadeva korektna, zanjo so delali reklamo tudi v firmi enih malo dražjih masivno skeletnih novogradenj na ključ (ime mi je zal ušlo iz glave)...
Praktičnih izkušenj pa tle gor verjetno nimamo, smo preveliki reveži. (Če boš nabavil se obvezno kasneje javi z izkušnjami!)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
borut_p ::
Se vedno lahko zunanjo enoto "obleces" v rešetke, ki usmerjajo hrup. Mislim da bom to kmalu pri sebi naredil, ker se mi zvok odbija od garaze direkt v dnevno. Popizdis
miko22 ::
Vanquish ::
Ali je locena klima ali integrirama je locena debata (integrirana je definitivno bolj udobna ko ni koncentriranega pihanja klime v 1-2 prostorih).
Zraven entalpijskega imam se od Zehndera sistem za vlazenje tako, da lahko uravnavam vlago
Arey ::
Jz mam samo entalpijsko jedro in najnizja vlaga ki smo jo meli je blo pri -15 zunaj, 38%. Kar je ze mal nizko ampak v resnici pa ni grozno, trenutno mam med 45% in 50%. Sem pa na barju tko da je tut zrak bolj vlazen kot kje drugje.
alko-bit ::
Jaz se zdaj odločam med i-vent in north. Cena je približno ista za 4 rekuperatorje. Če prav razumem north lahko poveže samo 2 po 2 skupaj, medtem ko i-vent lahko poveže vse 4. Ne vem koliko razlike je to v praksi
programmer ::
Jaz se zdaj odločam med i-vent in north. Cena je približno ista za 4 rekuperatorje. Če prav razumem north lahko poveže samo 2 po 2 skupaj, medtem ko i-vent lahko poveže vse 4. Ne vem koliko razlike je to v praksi
Bom iskren: verjem da si ne želiš tega glasnega sranja. Ne enega ne drugega.Daj centralno rekuperacijo, 1000x boljše. Možna je tudi vgradnja v že obstoječo hišo.
Si želiš tole ropotanje poslušat ves čas?
Verjem da ne. Ne vem zakaj bi si kdo želu met reaktivca v sobi.
Ko ti tkole v obrate samo od sebe nabije sred noči da te pokonc rukne je pa sploh "luštn".
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fikus_ ()
Lonsarg ::
Kot sem ze govoril, ali proper centralna rekurperacija ali pa zgolj hidrosenzibilne reze nad okna in izhodni ventilator v kopalnico ter kuhinjo.
To sta najbolsi dve resitvi, obe boljsi kot lokalni rekurperator. Ce hoces sparat in/ali noces prevec napeljave stemat gres v verzijo z rezami.
To sta najbolsi dve resitvi, obe boljsi kot lokalni rekurperator. Ce hoces sparat in/ali noces prevec napeljave stemat gres v verzijo z rezami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
fikus_ ::
Alki, ne ravno verjeti programmerju, je bolj teoretik.
Lokalni rekuperatorji so OK, če ne gre drugače, se ti ne da delati centralne rekuperacije. Je pa to precenjena roba.
Preveri na ekoskladu, za katere lahko dobiš subvencijo.
Lokalni rekuperatorji so OK, če ne gre drugače, se ti ne da delati centralne rekuperacije. Je pa to precenjena roba.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
T743 ::
Tako je so čisto OK, lahko je tudi en sam pa bo zrak vseeno svež in tudi prepiha ne bo. Jaz sem vzel dva I-Vents pa sta bila še vedno cenejša kot en Lunos, za preboj stene pa poklical lokalnega mojstra in je bila stvar rešena. Sedaj sem enega odstranil, ker je v tem prostoru sedaj klima, pa ta drug na drugi strani hiše nič ne ve zato, dela po urniku v delih dneva ko se hoče tišino se izklaplja, preostale ure pa laufa nonstop na najnižjih obratih. Podtlaka ali nadtlaka tudi ni zaznati v smislu, da bi se vrata sama zaloputnila, če so npr. odprta.
Tisti hrup zgoraj je pa najverjetneje ustvarjen na max moči s tem da je nekdo telefon tiščal povsem zraven.
Tisti hrup zgoraj je pa najverjetneje ustvarjen na max moči s tem da je nekdo telefon tiščal povsem zraven.
...in najhuje je, da moči ne moreš uravnavati in da jo zviša za pasji k...., ko se mu tako zazdi... Kje je šele hrup pri obračanju smeri pihanja.
Lokalni rekuperatorji so smeti. Boljše narediti 2 luknji in 2 PC ventilatorja v samogradnji.
Lokalni rekuperatorji so smeti. Boljše narediti 2 luknji in 2 PC ventilatorja v samogradnji.
Alki, ne ravno verjeti programmerju, je bolj teoretik.
Ne bo držalo, je kar praksa, lokalni rekuperatorji so nateg, so jih testirali na fakulteti za Strojništvo in namesto obljubljenih 96 %, dosegajo samo 25 % izkoristka.Da ti en glasen ventilator prodajajo za 760 EUR z montažo je rop pri belem dnevu.
Tole si preberi prosim, takole so na Fakulteti za strojništvo RAZKRINKALI Lunos (i-Vent) goljufe:
https://www.zurnal24.si/pod-streho/grad...
Torej energije skoraj nič ne prišpara, glasen je pa za popizdit. Če že raje hidrosenzibilne rešetke ali luknjo v steni in čist navadne računalniške ventilatorje v paru, ki izmenjujejo zunanji zrak praktično neslišno (kakšen Arctic P14 ali še bolje Noctua A14x25). Dobiš zadevo za dobesedno drobiž (Arctic za 8 EUR po kosu), pa je tiha, pretok zraka pa večji od teh i-vent aka lunos sranja.
Naslednja opcija je pa seveda centralna rekuperacija, vse ostalo je brezveze.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: programmer ()
Tole če že lokalno prezračevanje, navaden 140 mm računalniški ventilator, ki je optimiziran za dober pretok zraka IN TIHO DELOVANJE! Zadeva je dejansko skoraj neslišna in skoraj zastonj v primerjavi z 760 EUR po kosu I-vent reaktivci:
https://www.e-misija.si/izdelek/ventila...
Kar sem iz prakse videl, kar te ponavadi zbudi sredi noči ni sam zagon ventilatorja, ki čeprav je zelo glasen je vsaj dokaj postopen, zbudi te ko se ventilator nenadoma ustavi, da zamenja smer vrtenja/pihanja, na okrog 1:14 na zgornjem posnetku.
https://www.e-misija.si/izdelek/ventila...
Kar sem iz prakse videl, kar te ponavadi zbudi sredi noči ni sam zagon ventilatorja, ki čeprav je zelo glasen je vsaj dokaj postopen, zbudi te ko se ventilator nenadoma ustavi, da zamenja smer vrtenja/pihanja, na okrog 1:14 na zgornjem posnetku.
Zgodovina sprememb…
1:10 do 1:12 na spodnjem posnetku to be exact, nenadno ustavljanje, izjemno moteče, pa nasplošno neprestano spreminjanje hrupa (ko menjava smer pihanja in vmes par sekund stoji).
Zgodovina sprememb…
T743 ::
...in najhuje je, da moči ne moreš uravnavati in da jo zviša za pasji k...., ko se mu tako zazdi... Kje je šele hrup pri obračanju smeri pihanja.
Kje si pa že videl takega, da moči ne moreš uravnavati? Seveda se da tudi v samogradnji ampak finta je tudi v kordieritu ne samo v ventilatorju.
Še nobenega lokalnega rekuperatorja nisem videl, ki bi imel zraven potenciometer, in bi mu lahko povedal, da naj piha npr. samo z najnižjo stopnjo... Imajo knof za vklop in to je to.
Za tistih 25% realnega izkoristka je pa tudi precej vseeno, če ga ni...
Za tistih 25% realnega izkoristka je pa tudi precej vseeno, če ga ni...
V praksi je tako, tudi če mu lahko uravnavaš moč, notranja elektronika rekuperacije overrida tvojo odločitev in ti sredi noči obrate nabije na max, ker zazna povišano vlago ali CO2, podatek iz prakse, verjem da boš vsako noč klel svojo odločitev, da si v svojo hišo vgradil precenjene, zlatarske Lunos/i-Vent reaktivce.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fikus_ ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Lunos z veliko izgubo, je sploh še zanesljiv??? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10896 (4724) | temni_princ |
| » | Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 39689 (6672) | freesty |
| » | Prezračevanje stanovanja v hrupnem okoljuOddelek: Loža | 4060 (2139) | tony1 |
| » | Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 99743 (27594) | barracuda |
| » | Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 88861 (29058) | edi123 |