» »

Okna

Okna

«
1
2

jjohny ::

Nabavljamo okna za hišo (novogradnja). Zanima me katera okna se najbolj obnesejo (lesena, plastična, aluminjasta, kombinacija teh materialov...) Starši so najbolj navdušeni nad lesenimi (tradicija), čeprav nimajo kakšnih resnih argumentov zakaj prav lesena. Jaz pa sem bolj za plastična ali pa aluminjasta, ker so verjetno trajnejša in ne potrebujejo vzdrževanja. Hkrati pa tudi boljše tesnijo, se ne zvijejo,...Napišite prosim svoja mnenja.

lp, jani :D 8-O :\

Azrael ::

Taka , ki so iz aluminija raje ne. Imajo preveč izgub toplote - aluminij je dober prevodnik toplote. Če imate onesnažen zrak tudi ne, aluminij ne mara kislega dežja in ostalih svinjarij...

Plastična so v bistvu enaka kot Al, samo da so plastificirana, Odporna in trajna rešitev, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, a so draga, ko se jih kopuje. Dobra toplaotna izolacija. Če želiš kakšno drugo barvo, kot je osnovna bela, je treba to doplačati.

Lesena so cenejša od plastičnih, vendar zahtevajo vzdrževanje (barvanje), ostalo bolj ali manj isto kot pri oknih iz plastike.

LP, Azrael

p.s. Govorimo o okenskih okvirih, da ne bo čudnih asociacij:D
Nekoč je bil Slo-tech.

PrimozR ::

Jest sm mislu da bo debata o winsih.

Enivej. V sob mam ogromn okn. Lesen seveda. Zarad velikosti in posledične teže se je tolk zviu, da ga ne morm sam zapret. Niti pod razno (sm ta švoh sorte:D ).

whatever ::

Jst sn za plastična. V stanovanje kjer trenutno stanujem smo vgradili nova lesena okna pa tako slabo tesnijo da je groza. Gradimo pa novo bajto, kjer smo dali plastična okna in so zakon - zelo v redu tesnijo pa tud zvočna izolacija je boljša kot pri lesenih. Plastična definitivno. Nabavli smo jih pa pri firmi Satler iz Slovenskih Konjic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

jjohny ::

pomoje so plastična okna komplet iz plastike in ne plastificirana. To bi pomenilo, da bi bila po sredini iz nekega drugega materiala, odzunaj pa plastika. Če se motim me prosim popravite.
Glede Al oken sem spraševal prodajalce, kako je z toplotnimi izgubami. Rekli so mi, da ni direktnega kontakta med notranjim in zunanjim delom okna, ter, da je vmes nek izolator. Konkretnih podatkov glede izgub (Al proti plastiki) pa nisem nikjer dobil.
Slišal sem tudi, da slovenski proizvajalci plastičnih oken uvažajo ceneno plastiko. Okno je od začetka dobro, ko bo staro pa nekateri pravijo, da se bodo začeli problemi. Plastika naj bi izgubila elastičnost, ratala lisasta, pojavljati naj bi se začele razpoke.
Glede na vse navedeno sem kar v zadregi kaj naj kupimo.

lp, jani

Azrael ::

Pred leti, ko smo iskali najboljšega ponudnika za zamenjavo dotrajanih oken (stara 70let) je eden od ponudnikok pokazal model plastičnega okna v prerezu. Lepo se je videlo, da so v plastiki zaliti ALu profili, ki oknu dajejo trdnost.

ZA "gola" ALu okna pa vem za primer, da je bil rezultat menjave še slabši kot prej, ko so bila lesena dotrajana okna. Je pa zelo odvisno od montaže.

Pa še malo branja:
Klik1
Klik2

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

|KoRn| ::

Ta boljša so plastificirana oz. PVC okna z vgrajenimi alu ojačitvami. Tako od tesenenja, manj vzdrževanja do tehničnih lastnosti nasploh, so pa dražja ...

OldSkul ::

Lahko potrdim da so plastična oz. PVC okna super in res je da je zvočna izolacija mnogo boljša od lesenih.

marko88 ::

Mi smo jih nabavli pri REMOPLASTU in smo zadovoljni.

Če koga zanima ..... www.remoplast.si

lp

aiko ::

Marsikdaj so PVC enakovredna ali celo cenejša od lesenih (govorim o standardnih dimenzijah). Želel sem lesena (zaradi estetike), a so me PVC prišla manj. Sam sem ji nabavljal 2 mesca nazaj.

bluefish ::

če se ne motim so na voljo tudi plastična, ki imajo na notranji strani les.

Karaya 52 ::

Ne pozabit ni pomemben samo okvir. Večino zgube je skozi steklo. Kupi takšna z nizko emisijskim nanosom. Absolutne temperaturne vrednosti so tako poleti kot pozimi manjše. Pri okvirjih je pa tako, da ta NAMENOMA ne tesnijo 100%. Stavbe je treba prezračevati, pri računanju te vrednosti tega pa se vselej upošteva tudi prepustnost okvrijev.

mihajlo carr ::

najbolša so lesena, ali pa les-aluminij.
eni se prtožujete da so lesena zanič pa da so pocen..
morate da kupite macesnova okna, ne pa smrekovih!
mamo lesena okna(macesen) od m-sore pa so velik bolj prijetna in lepša od plastičnih, ki jih ima stric. toplotna prevodnost je K=1
sem pa nekje bral da v nemčiji mečejo vn plastična okna, ker se pod vplivom sonca skrivijo.
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Vikking ::

Še en glas za tradicionalno lesena okna. Razlogi:
- lesena okna ne porumenijo kot plastična, ki jih potem ne moreš več barvno popraviti
- noben problem ni najeti podjetje ki ti poceni prebarva okna (na vsakih 10 let), prebarva se samo zunanji del
- Pri lesenih oknih je potrebno manj zračenja že zaradi samega "dihanja" lesa
- temperaturne razlike skozi čas vplijavo slabše na plastiko kot les
- menjava barve okvirja ni noben problem, samo prebarvaš v drugo barvo,
- če pride do požara se pri plastiki sprožajo večje količine hudo nevarnih snovi, ki ne vplivajo dobro če ji vdihneš.
- če že nelesena, kombinacija kovina-les.
- les deluje na dotik prijazneje kot plastika

Nekako kot bi primerjal laminat-les pri parketu, čez čas ugotoviš da to-ni-to

Azrael ::

Bo kar držalo.

Zanimivo, se mi zdi, precej blizu nas ima hišo možakar, katerega sin dela pri enem takem monterju plastičnih oken. Kljub temu, da je sin v tej branži in vsaj sklepam tako, bi do oken lahko prišel ceneje, na hiši ni ne plastičnih oken in ne vrat.

Le zakaj?
Nekoč je bil Slo-tech.

bluefish ::

tudi pri nas v bloku imamo lesena okna. Težav z prenapetim lesom ni, barva je po okoli 5+ letih še čisto ok, poleg tega pa je tudi občutek in izgled čisto nekaj drugega, kot pri plastiki.

misso ::

Vse se vrti koliko denarj asi pripravljen dati za to.

Drugače pa se jest osebno nagiban za lesena okna.

gzibret ::

Aluminij:
- drag (-)
- obstojen, praktično doživljenjska garancija (+)
- ni vzdrževanja, razen par kapljic olja na vsakih nekaj let (+)
- dobra toplotna in zvočna izolacija (+)

Les:
- srednje drag (+/-)
- ga je treba štrihat (-)
- naraven material (+)
- dobra toplotna izolacija (+)
- slabša zvočna izolacija (-)

Plastikfantastik
- najcenejša varianta (+)
- slabše obstojna, kratka življenjska doba (-)
- ne potrebujejo vzdrževanja, razen brisanja s krpo (+)
- dobra toplotna in zvočna izolacija (+)
- določeni modeli plastičnih oken zaprejo prostor "na diht", nabiranje vlage (en velik -)

No, tudi sam menjujem okna in sem že se zanimal naokoli. Menjal pa jih bom spomladi, ko pride regres :P Verjetno se bom odločil za plastikfantastik, ker itak ne mislim celo življenje biti v tem stanovanju. Torej, kaj bo z okni čez 10-15 let, me niti ne zanima preveč.
Vse je za neki dobr!

marsovcek ::

Zvočna ter toplotna izolativnost okvirja je v največji meri odvisna od vgradnje, res pa so največje izgube čez steklo.

Plastična so bolj odporna na vlago (kondenz), zaenkrat pa še ni podatkov o trajnosti. Porumenela in spokala so menda tista iz prvih let izdelave, kasneje naj bi se materiali zamenjali (kar še ne pomeni, da so boljši :D ).

Po drugi strani je les preizkušen ter - subjektivno - lepši in bolj naraven.

gzibret ::

AJa, sem pozabil - obstaja še ena varianta les z alu oblogo. Tega ni treba štrihat in je naravna ter obstojna varianta, samo ne vem, koliko zadeva stane.
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Les je super stvar, če je dobro obdelan. V les se da tudi na kamot šravfat, kar pri alu-profilih odpade.
Z ne-lesenimi okni je ponavadi tako, da se v notranjosti nabira kondenz, ki se ga ne vidi .. alu+železni šrafi/neti pa ni nevemkako dobro.
Nizkoemisijske šajbe so pa tko tko ... pri sebi opažam, da ob lepem soncu pozimi šajbe dobesedno popivnajo več kot polovico toplote, ki jo sonce oddaja. (se z roko čuti) Svetloba v prostoru tako ni nič posebnega (naravna- pa je skoraj taka kot umetna), sama šajba se greje da je za znoret, čez noč, ko pa toplotna prevodnost ne igra vloge pa se vsa toplota iz sobe (kakih 800W) izseva v noč. Če dam 'srebrne rolete' čez je notri kakih 5°C več zjutraj.

Les z alu oblogo.. ta je pa dobra :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

No saj, pri low-e oknih so absolutne vrednosti manjše, torej manj topolote seva v prostor poleti (bolj hladni prostori) in začuda se je manj zgubi pozimi (toplejši prostori). Lahko dam gor tudi kaj grafov, če se mi bo dalo skenirati. Tako so tudi okvirji navzgor in navzdol omejeni kar se tiče "zračenja skozi reže". Na faksu celo kroži neka anekdota o Nemcu, ki si je v želji da bi živel v čimbolj naravnem okolju postavil leseno hišo. Les je bil seveda impregniran. Natančni kot so Nemci, so tudi okna 100% tesnila. Reveža je ta splet okoliščin stal življenja.

Tilen ::

Mi smo lani poleti "nadgradili" stara lesena okna z AJM ponudbo. Upgrade seveda tudi z vgradnjo nas je stal nekje 4000€. Od 10:00 do 15:00 so "izrezali" vsa stara okna ter jih zamenjali z novimi. Nisem mogel vrjet, dokler nisem videl.

Informativni splošni cenik oken, senčil- program PVC [PDF]

Zaenkrat zelo zadovoljni. :8)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

krho ::

V kleti imamo že 10 let Internormova plastična okna... Plastika je še vedno bele barve...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Soon ::

Pozdrav

Najboljša okna so aluminij - les in tudi najdražja.
Izberi PVC poljubne barve. Zaradi dobre izolativnosti PVC oken ti svetujem, da vsa okna imajo prezračevalni ventil ( cena 17-25 €/kos ). Pomembno je tudi izbor senčil: rolete ali notranje žaluzije. Žaluzije odsvetujem !.
Profili: petkomorni sistem z ojačitvijo ( npr.poc. kvadratna cev ) to imajo praktično vsi. Razlikujejo se samo po masivnosti celotnega profila in debelini ojačitve 1 - 2 mm. To je pomembno zaradi statike.
PVC okna je potrebno odpirati 2 x na dan po pet minut. Pozimi odpiraj klasično zaradi krivljenja profila.
Najboljši PVC profil na trgu trenutno je: Schoco in Salamander - to je po mojem mnenju.
Najbolši ALU profil: Schoco

Lp
Miran

Vikking ::

V kleti imamo že 10 let Internormova plastična okna... Plastika je še vedno bele barve...

Tudi lesa ne rabiš barvat 50 let, če je na senčni strani, kjer močna svetloba (UV) ter velika temperaturna nihanja niso prisotna.

Vse se spremeni ko recimo čez cel dan sije sonce v okna.

Vem da je nekdo omenil nemčijo, sicer po mojih nepreverjenih informacijah je prepovedano vgrajevati plastična okna v stavbe ki imajo več kot 3 nadstropja in bolnice zaradi požara in posledic ki bi sledile pri gorenju plastike.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Sam sem pred cca 1 letom tudi kupoval okna za rekonstruirano hišo. Po premisleku smo se odločili za okna v kombinaciji aluminij-les. Aluminij je na zunanji strani in ščiti les pred vremenskimi vplivi ter precej zmanjša potrebo po vzdrževanju (v smislu barvanja). V zadnji desetih letih se je cena tovrstnih oken krepko znižala in so sedaj cca 10% dražja od istorvrstnih oken v čisto leseni izvedbi, pa tudi večina domačih proizvajalcev jih že ima v ponudbi (cca 10 let nazaj jih je pri nas ponujal menda samo avstrijski Internorm. Cena: takrat nedosegljiva...)

LP

Jože

mihajlo carr ::

po mojem mnenju je tkole:
najbolš: les-alu
2: les(macesen)
3: alu
4: pvc
pri nas mamo povsod lesena okna, le v kleti plastiko.
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Nejc Pintar ::

Pri nas doma imamo ze 20 let okna iz smrekovine, pa nimamo vecjih problemov z njimi. Edino vrata za balkon se malo na trdo zapirajo, ampak ni panike.
Lahko je biti prvi, če si edini!

marko88 ::

Zgleda, da smo si vsi na jasnem, da so aluminijasta najslabša varijanta, ker so predober toplotni prevodnik oz. preslab toplotni izolator z drugimi besedami. Dober je če nisi ti tisti, ki mora plačevati ogrevanje prostora:D .

Potem pa so tu pvc in lesena okna. NISEM za lesena okna, ker jih je treba vzdrževat. Kje pa maš čas. Poleg tega pa SEKAJO UBOGA DREVESA;( ;(;( ;( ;( .

Pri plastičnih oknah se vsaka lažja in tudi nekatere težje fizične poškodbe da odpravit s finim smirklovim papirjem in razredčilom in se ne vidi nič. Pvc pa dobijo kot stranski produkt naftne industrije. Poleg tega pa se vse materiale pri pvc oknih da 100 % reciklirat. Poleg tega je današnja plastika takšne kakovosti, da se ne obarva rumeno, saj so dodane neke primesi, ki zjeb... uv žarke in so takorekoč doživljenske. Da se pa krivijo kot ste napisali pa se ne strinjam . Govorim iz lastnih izkušenj. Znotraj pvc profilov so kovinske ojačitve, ki dajajo oknu trdnost. Seveda pa se vsak material pod vplivom temperaturnih razlik malenkost krči oz. širi, kar je razumljivo. Tudi cenovno so dokaj ugodne. Pač odvisno kaj vse si namisliš. Če pride do zloma stekla se pri pvc oknih vzamejo ven steklitvene letve, se zamenja steklo in se jih zabije nazaj. 2 minutki pa je zadeva rešena. Ni ge čez plastikfantastik. No toliko sem se naučil ob menjavi mojih oken. Naročil sem jih pri Remoplastu. Komercialist si je vezel čas im mi razložo od profila do montaže. Mam jih že 2 leti in lavfajo. Sem jih piporočil dalje in sem dobil same pozitivne kontrainformacije. Tak da priporočam Remoplast. Pa da nebo pomote .....to ni reklama za pvc okna :D :D :D :D :D :D :D :D

lp

Pyr0Beast ::

Poleg tega pa SEKAJO UBOGA DREVESA;( ;(;( ;( ;( .
Jih za proizvodnjo aluminija posekajo še več ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DimmniBurek ::

Nisem vsega bral, ampak IMO najboljša varjanta je da kupiš plastična okna s imitacijo lesa. Tako imam jaz na zunanji strani, znotraj pa so navadna bela...
There Is No Stronger Drug Than Reality

KandazaR ::

Še en glas več za kombinacijo les-aluminij. Zunaj proti vremenskim vplivom odporen aluminij, znotraj pa topel les.
Ker tej plastiki jaz žal ne morem zaupati, lahko ti dajo nevem kake garancije samo pomisli, plastična okna se vgrajujejo zadnjih malo več kot 10 let, kaka bodo pa čez 20 let je pa spet druga zgodba. Tako, da če nabavljaš za daljše obdobje vsekakor les-aluminij (ne bo ti žal nekaj več €).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

marko88 ::

....ja zunaj aluminij - znotraj pa les, da se ti lahko po aluminijem nabira vlaga in trohni les. Hvala lepa. Rajš mam pvc z imitacijo lesa.

KandazaR ::

....ja zunaj aluminij - znotraj pa les, da se ti lahko po aluminijem nabira vlaga in trohni les. Hvala lepa. Rajš mam pvc z imitacijo lesa.


Dej ne trosi neumnosti, da ti ne bo kdo še verjel.

overman ::

Da se jaz svoj lonec pristavim. Ce imate kaj vec pod palcem, prste stran od plastike! Iz lastnih izkusenj lahko povem, da scasoma LAHKO nastanejo kar veliki problemi.
Primer: dnevna soba, dve steni kot zimski vrt, prej so bila not lesena okna (so dotrajala po 30 letih-slabo vzdrzevana). Dali vgradit pvc okna (znotraj bela, zunaj imitacija lesa). Po dobrem letu se je v prostoru pojavila plesen kljub rednemu prezracevanju.. zakaj le?
Ze nekaj casa sem v avstriji (studij) in malo kje vidis pvc okna. Vecinoma se vgrajujejo lesena z aluminij zascito na zunanji strani. Okna so nekje 2x debelejsa od pri nas zelo razsirjenih pvc, tako da zvocna izolacija ni problem. Sem v studentu, kater je bil prenovljen pred ca. 10 leti in okna zgledajo kot nova (tako v sobi, kot tudi na zunanji strani-aluminij). O estetiki verjetno ni potrebno izgubljat besed. Pa da me nebo kdo narobe razumel.. tudi v avstriji je precej pvc oken, ampak predvsem v delavski klasi (so najugodnejsa). Bi pa znal bit problem dobit tako kvalitetna okna v sloveniji (mozno, da se motim), ker so verjetno pasje draga pa se misljenje ljudi ni tako "odprto". Po zelji sem pripravljen moje argumente podkovat z slikovnim materijalom.

lp,
aljaz;)
Früher oder später wird jeder Geometer :p

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: overman ()

Ejsi_Disi ::

Pri nas imamo že 8 let PVC pa ni še nič narobe. V bistvu je vse lepo in prav, barva pa je mahagonij. Tako tudi kar se čiščenja tiče je zelo preprosto.
Rock n' roll ain't noise pollution!

StricMatic ::

itak, pvc okna so še najoptimalnejša rešitev, je pač treba zračit prostore, ampak to se dela kontrolirano, ne pa da se tolažimo ko nam piha pri lesenih oknih, da je to ok, ker se itak prostor zrači :P

Jaz imam okna Satler, mmmmm deseto leto ??? in so kot nova, enkrat na leto jih očistim s prilom...ja len sem vem.....ampak to je v bistvu vso vzdrževanje ki je potrebno, delajo pa kot švicarska urca :)

kakšna lesena neki jih imam na delu stavbe kjer sem adaptiral preden sem spoznal pvc okna...kriza, se mi kar zanohta tako vleče na pripirju

bluefish ::

Imamo že precej let lesena okna in znakov staranja na zunanji stani ni opaziti, še manj seveda na notranji. Tesnjenje pa je odlično. Morda so v zimskem času malo napeta in je potrebno trše zapiranje, to je pa tudi edina pomanjkljivost.

Azrael ::

Imamo že precej let lesena okna in znakov staranja na zunanji stani ni opaziti, še manj seveda na notranji. Tesnjenje pa je odlično. Morda so v zimskem času malo napeta in je potrebno trše zapiranje, to je pa tudi edina pomanjkljivost.


+1

Imam soseda, katerega sin je v vodstvu podjetja, ki montira plastična okna. Ampak kljub temu, ne oče, ne sin na svojih hišah nimata plastičnih oken, ampak lesena. Meni to pove mnogo več kot vsa reklama.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

gzibret ::

No.... se spet oglašam.

Odločil sem se za les, Gašper firma. Moram rečt, da sem z okni ful zadovoljen, sicer malo manj z vgradnjo (razne šlamparije), ampak skupna ocena je +. Dihtajo v redu, notri ni nobene vlage in ni mi žal, da sem se odločil za to zadevo. Račun za ogrevanje je letos dosti manjši, pa še zvočno lepo tesnijo. Pa še lepo izgledajo - dosti lepše kot plastik fantastik (po mojem).
Vse je za neki dobr!

c3p0 ::

For what is worth... renoviram in sem naročil lesena (ruski macesen), trojni termopan. So pa seveda kar dražja od PVC.

gzibret ::

Niti ne. Les je za cca 20-30% dražji od PVC. Trojni termopan je pa res drag.
Vse je za neki dobr!

Invictus ::

Glede na moje izkušnje (plastična okna) in izkušnje kolegov bi se odločil sedaj za lesena okna. Skoraj vsi, ki imajo plastična okna, imajo v stanovanju (hiši) plesen zaradi nezadostne cirkulacije zraka. Pri starših imajo lesena okna, pa tega ni. Pa ne zračijo nič več.

Toplotne izgube so velike tudi čez okenske police, zato je treba z izolacijo ločiti notranji del stene in zunanjo okensko polico. To je del na katerega pozablja večina ljudi. Kolega si je dal hišo posneti s termovizijsko kamero, pa se je izkazalo da ima tam največje izgube. Bo popravil, ko bo menjal okna 8-).

LP I.

telexdell ::

Glede na moje izkušnje (plastična okna) in izkušnje kolegov bi se odločil sedaj za lesena okna. Skoraj vsi, ki imajo plastična okna, imajo v stanovanju (hiši) plesen zaradi nezadostne cirkulacije zraka. Pri starših imajo lesena okna, pa tega ni. Pa ne zračijo nič več.
....
LP I.

Lesena okna pač slabše tesnijo in zračijo stanovanje tudi takrat, ko so zaprta. To pa je čisto naravni pojav. Les vpija vlago in se pri tem razteza. Ker vlage ne vpija enekomerno se pri tem deformira in posledično slabše tesni.
Drugače pa si je potrebno narediti ekonomski izračun hišnih opravil. Najti je potrebno optimum med nizko temperaturo ogrevanja napram stroškom za odpravo plesni in beljenjem sten (ali živeti s plesnijo?!).

Invictus ::

Mislim da življenje s plesnijo odpade. Namreč moje kolegica farmacevtka seje malo poglobila v zadevo in ugotovila, da je ena vrsta plesni precej strupena (ne vem imena - nisem farmacevt).

Tako da ti ne preostane nič drugega kot počakati do pomladi in malo zadeve uredit.

Tako ali tako ljudje izgubljajo toploto še kje drugje kot samo okna ...

LP I.

gzibret ::

To s plesnijo je čista resnica. V bistvu je večina vrst gliv bolj ali manj strupena. Pa še polno spor imaš v zraku, kar sigurno ne vpliva blagodejno na dihala.
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Ni vazno katera vrsta plesni je, ze same spore so tezavne za asmatike, da ne omenjamo kemijskih bitk med plesnimi :)

Je pa ena dobra stran sicer .. Tam kjer so plesni ponavadi ni bakterij [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JanezH ::

Ravno s punco kupujeva nova okna. Skoraj sva že odločena za lesena okna od jelovice Jelostar Wood 7800.
Kupujeva predvsem zaradi zvočne izolacije, ker imava hrup od dostavljalcev zjutraj zato sva se odločila za tako polnilo: 1 x 8/12Ar/4/12Ar/4 Ug=0.7, 37dB

Na predračun so nama napisali Smreka A, zdaj pa vidim, da tu bolj preferirate macesen.

Mi lahko prosim razložite zakaj je macesen boljši?
A je dražji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanezH ()

gruntfürmich ::

kolikor se spomnim je macesen trajnejši ker je bolj smolnat. vendar to ne igra velike vloge če ga od zunaj prekriva Al in ga vreme ne uničuje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
354104455 (7828) BCSman
»

dvoslojna ali troslojna okna? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8611102 (8588) jabe
»

Katera balkonska vrata

Oddelek: Loža
112890 (2120) cordoba
»

Pleskanje stene (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5217822 (13188) cheff
»

Kako odpraviti kondenz?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2315911 (11443) z00s

Več podobnih tem