Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
telexdell ::
Hm, ampak v čem je razlika pri temu, če je TČ malo močneja ali ne? Pustimo ekstreme, ampak med 14 kw in 8 kw TČ bo v tem primeru razlika minimalna. Ali se bo ugasnila že po 2 min ali po 1 je čisto vseeno, oboje je prehitro. Zato pa imaš (tudi) sobni kontroler, in če v sobi pade temperatura za 0,5 stopinje, da se vklopi, se hiša sigurno ne bo segrela nazaj v 2 min, torej bo ena in druga TČ delala dlje časa, tudi če z manjšo močjo, voda pa pri tem seveda krožila.
Menjat močnejšo TČ, tudi če je res "premočna" zarad taktiranja (če je tako kot praviš) je še večja napaka kot to da je v štartu bila postavljena premočna. Raje ji dodaš sobni kontroler, če ga ni, morda še malenkost dvigneš delte, in to je to. Če ti "premočna" taktira pri 2 stopinjah, ti bo pa malo švohnejša pri 6ih, tu ni neke razlike, in osnovni problem je drugje, v nastavitvah.
Če imaš zalogovnik pa do tega tudi ne bi smelo prihajat, če prihaja, je treba popravit delte, da močnejša TČ dovoli, da se zalogovnik malo bolj ohladi.
Črpalke katere taktirajo (se vklapljajo in izklapljajo v minutnih intervalih) imajo problem v načinu regulacije. Običajno merijo razliko mer DV in PV. In če je odjem na radiatorjih ali talnem majhen TČ hitro pokrije razliko. Ker so TČ inverterske sama moč niti ne igra take vloge-te TČ imajo običajno kompresor kateri se lahko spusti do 16% obremenitve (Scroll kompresor v boljših TČ le do 25%), tako ti npr. 10 kW TČ pade na 1,6 kW in 6 kW na 1 kW toplotne moči minimuma. Ravno zati imajo v nastavitvah možnost nastavitve minimalni čas delovanja kompresorja in minimalna pavza.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Utk ::
Se pravi če taktira ni problem v preveliki moči, ampak v nastavitvah. Dokler ne gremo v ekstreme.
joez7 ::
Hm, ampak v čem je razlika pri temu, če je TČ malo močneja ali ne? Pustimo ekstreme, ampak med 14 kw in 8 kw TČ bo v tem primeru razlika minimalna. Ali se bo ugasnila že po 2 min ali po 1 je čisto vseeno, oboje je prehitro. Zato pa imaš (tudi) sobni kontroler, in če v sobi pade temperatura za 0,5 stopinje, da se vklopi, se hiša sigurno ne bo segrela nazaj v 2 min, torej bo ena in druga TČ delala dlje časa, tudi če z manjšo močjo, voda pa pri tem seveda krožila.
Menjat močnejšo TČ, tudi če je res "premočna" zarad taktiranja (če je tako kot praviš) je še večja napaka kot to da je v štartu bila postavljena premočna. Raje ji dodaš sobni kontroler, če ga ni, morda še malenkost dvigneš delte, in to je to. Če ti "premočna" taktira pri 2 stopinjah, ti bo pa malo švohnejša pri 6ih, tu ni neke razlike, in osnovni problem je drugje, v nastavitvah.
Če imaš zalogovnik pa do tega tudi ne bi smelo prihajat, če prihaja, je treba popravit delte, da močnejša TČ dovoli, da se zalogovnik malo bolj ohladi.
Črpalke katere taktirajo (se vklapljajo in izklapljajo v minutnih intervalih) imajo problem v načinu regulacije. Običajno merijo razliko mer DV in PV. In če je odjem na radiatorjih ali talnem majhen TČ hitro pokrije razliko. Ker so TČ inverterske sama moč niti ne igra take vloge-te TČ imajo običajno kompresor kateri se lahko spusti do 16% obremenitve (Scroll kompresor v boljših TČ le do 25%), tako ti npr. 10 kW TČ pade na 1,6 kW in 6 kW na 1 kW toplotne moči minimuma. Ravno zati imajo v nastavitvah možnost nastavitve minimalni čas delovanja kompresorja in minimalna pavza.
Njegova 14kW, sedaj omejena na 9kW, in ne gre pod 4.5kW - se pravi nekje 33% nazivne. Še najbolj ga jezi, da mu dela konice v elektro omrežju - zato je tudi dobil dogovorjeno moč nekaj čez 7kW. Se nekaj dogovarja z monterjem, da mu jo zamenjajo. Pač čakajo, da nekdo rabi močnejšso, pa bodo naredili menjavo, seveda obema zakasirali premontažo (v rangu 1k). Iz omrežja pa mu vleče med 5 in 3kW.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Se pravi če taktira ni problem v preveliki moči, ampak v nastavitvah. Dokler ne gremo v ekstreme.
Kolikor sem na tekočem, samo starejše črpalke (brez frekvenčne regulacije) taktirajo. Inverterske pa moč regulirajo z električnim expanziskim ventilom in regulacijo vrtljajev kompresorja.
Moja deluje v polju 300 - 100paskalo in od 30 do 79hZ. Večidel pa 150p in 30-50hZ. Pa noče it pod 33%, če si ji zdi da preveč greje (se pravi da ne zmore modulirat), lepo dogreje za +5°C nad krivuljo DV in izklopi (taktizira).
Dejansko je problem v preveliki moči. A ta prevelika moč je pogojena z minimalno močjo TČ in ne z njeno maksimalno močjo. Je pa običajno, da je TČ istega tipa, katera je močnejša po nazivni moči tudi močnejša pri minimalni moči. Pri TČ različnih tipov pa tega brez delovnih diagramov ne moreš vedeti z gotovostjo. Torej ti lahko 8 kW TČ enega proizvajalca taktira, 12 kW drugega pa ne. Čeprav logika pravi, da bi moralo biti obratno.
Dobro, ampak če ostanemo pri istem modelu, samo druga moč, bo razlika med 8 in 14 kw varianto minimalna, ali je pa celo ne bo, če je 14 kw samo sfrizirana varianta 8 kw na gornji strani.
Se pravi, monter ga je enkrat že nategnu, zdaj ga bo pa še drugič. Če mu zdaj vleče med 3 in 5, mu potem pač med 2 in 3,5. Kolk na leto bo prišparal na omrežnini...upam da ima vsaj 30 let garancije na TČ, drugač to nekega smisla nima.
Njegova 14kW, sedaj omejena na 9kW, in ne gre pod 4.5kW - se pravi nekje 33% nazivne. Še najbolj ga jezi, da mu dela konice v elektro omrežju - zato je tudi dobil dogovorjeno moč nekaj čez 7kW. Se nekaj dogovarja z monterjem, da mu jo zamenjajo. Pač čakajo, da nekdo rabi močnejšso, pa bodo naredili menjavo, seveda obema zakasirali premontažo (v rangu 1k). Iz omrežja pa mu vleče med 5 in 3kW.
Se pravi, monter ga je enkrat že nategnu, zdaj ga bo pa še drugič. Če mu zdaj vleče med 3 in 5, mu potem pač med 2 in 3,5. Kolk na leto bo prišparal na omrežnini...upam da ima vsaj 30 let garancije na TČ, drugač to nekega smisla nima.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Sam imam 12 kW TČ pa mi sedaj vleče iz omrežja med 0,9...1,3 kW. Ko segreva vodo pa skoči do 4 kW iz omrežja. A segrevanje vode traja manj kot 20 min in najvišje ombremenitve manj kot 5 min tako 15. min konica ne preseže 2,5 kW.
Če mu bo monter zamenjal TČ z istim modelom le z manjšo nazivno močjo lahko pričakuje špice katere bodo nekaj manjše ali pa tudi ne, če si vmes kaj pomaga z grelci.
Če mu bo monter zamenjal TČ z istim modelom le z manjšo nazivno močjo lahko pričakuje špice katere bodo nekaj manjše ali pa tudi ne, če si vmes kaj pomaga z grelci.
Vsak po svoje. Saj ni nujno, da bo sploh šel v premontažo, oziroma če bo dobil cenejšo varjanto.
Možno, pa je, da bo kaka posodobitev FW toplotne, in bo potem v rangu 20%, kar bo zmaga - brez menjave, pa še rezerve bo mel.
Telexdell, kateri model maš?
Možno, pa je, da bo kaka posodobitev FW toplotne, in bo potem v rangu 20%, kar bo zmaga - brez menjave, pa še rezerve bo mel.
Telexdell, kateri model maš?
DamijanD ::
Zakaj bi bila premontaža jurja, če gre za enak samo šibkejši model? Mislim, meni se zdi to občutno preveč.
ViperR ::
Orca ponudba cca 9k. Danes dobil še ponudbo kronoterma, cca 15kEUR. Se mi zdi kar brutalna cifra, na koncu skoraj še 1x drazje, ko odštejem subvencijo.
Daikini in viess (sploh) še niso odgovorili. Nibe nisem kontaktiral. Kmalu dobim še ponudbo nekega lokalnega monterja..
Sicer pa so očitno kar velike razlike. A je smiselno plačat toliko več?
Daikini in viess (sploh) še niso odgovorili. Nibe nisem kontaktiral. Kmalu dobim še ponudbo nekega lokalnega monterja..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
borisk ::
jaz sem letos dal za 8kW mitsubushi ecodan z 200L cilinder enoto 8500€ z komplet montažo, neki bom še dobil subvencije.
deco16 ::
Orca ponudba cca 9k. Danes dobil še ponudbo kronoterma, cca 15kEUR. Se mi zdi kar brutalna cifra, na koncu skoraj še 1x drazje, ko odštejem subvencijo.
Če že Orco filaš, sprobi še TermoShop. So ble neke podobne cifre samo slednji zelo cenejši. So mi pa pri Orci hotli poturit neko ki se jim valja po skladiščih pa je zato bil velik popust.
Neon87 ::
Jaz sem dal letos 15k€ za Bosch Compress 6000 13kW s povezavo na obstoječo peč na drva, bojler za sanitarno vodo 300l, zalogovnik 800l, vsa krmiljenja (Seltron, Wilo,..) - avtomatika.
ViperR ::
Če že Orco filaš, sprobi še TermoShop. So ble neke podobne cifre samo slednji zelo cenejši. So mi pa pri Orci hotli poturit neko ki se jim valja po skladiščih pa je zato bil velik popust.
Je res ja, ce hocem novejsi model je 1k drazji.
Jaz sem dal letos 15k€ za Bosch Compress 6000 13kW s povezavo na obstoječo peč na drva, bojler za sanitarno vodo 300l, zalogovnik 800l, vsa krmiljenja (Seltron, Wilo,..) - avtomatika.
No ja potem je kronotermov izracun dost podoben, samo z 400l zalogovnikom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
feryz ::
A ste vi resni!?
9 kW monoblok pride okrog jurja štiristo, kar pomeni, da se mora za dva jurja že vrteti. Ajd, dva in pol maks.
Več pa ti helikopterji ziher niso vredni.
Glih danes sta se dva obrnila name, kaj storiti, ker so sosedje nabavili ta čudesa in ne morejo spati.
Nič ne moreš storiti, tako pač je.
Pa še mraz ni. Sem jih takoj potolažil, naj počakajo na december, januar, februar. Ko bo zvoka dvojna doza napram zdaj.
9 kW monoblok pride okrog jurja štiristo, kar pomeni, da se mora za dva jurja že vrteti. Ajd, dva in pol maks.
Glih danes sta se dva obrnila name, kaj storiti, ker so sosedje nabavili ta čudesa in ne morejo spati.
Pa še mraz ni. Sem jih takoj potolažil, naj počakajo na december, januar, februar. Ko bo zvoka dvojna doza napram zdaj.
A ste vi resni!?
A lahko daš link, kje dobiš 9kW TČ za 1,4 k€?
Izvoli. Z davkom, brez popustov. Popolnoma kulturna zadeva. Jaz bi jo šel sicer drugam iskat, drugo znamko. Malenkost boljšo, čeprav so vse v tem rangu tam tam.
Je pa res, da če daš za toplotno 10 jurjev in več, boš dal 100 ali 200 evrov manj za štrom na leto. V par desetletjih se nekaj nabere.
https://www.ebay.de/itm/235654329090?_t...
Je pa res, da če daš za toplotno 10 jurjev in več, boš dal 100 ali 200 evrov manj za štrom na leto. V par desetletjih se nekaj nabere.
Izvoli. Z davkom, brez popustov. Popolnoma kulturna zadeva. Jaz bi jo šel sicer drugam iskat, drugo znamko. Malenkost boljšo, čeprav so vse v tem rangu tam tam.
Tale kitajska igračka ne verjamem, da bi učinkovito grela 270m2 hiše na radiatorje in zagotavljala toplo vodo..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neon87 ()
Brez garancije, brez servisa, brez jasnih tehničnih karakteristik...Sam nisem dovolj bogat, da bi kupoval tako poceni.
tomaz- ::
no, pa brez cene prevoza, ki je napisana 999,00 ojrov.. Pa brez bojlerja za vodo, pa še kaj bi se našlo..
Ampak Ferči bi jo itak z Zafiro dol prvleku
Ampak Ferči bi jo itak z Zafiro dol prvleku
Tale kitajska igračka ne verjamem, da bi učinkovito grela 270m2 hiše na radiatorje in zagotavljala toplo vodo..Pokliči me, ko bo minus 10.
Bova šla pogledat še večjo igračko, ki greje tako bajto na Blokah, neizolirano, s 40 let starimi okni, na radiatorjih.
Drugače upam da ste že videli zloglasno, ultra drago, Nibe pumpo od znotraj.
Ko odstraniš pokrove izgleda, kot da bi nekdo to švasal skupaj minuto pred koncem šihta. Na koncu še nekaj malega izolacije natlačil noter. Skupaj s podganami, ki so jo pol požrle. Ko sem to videl pri sosedu, nisem mogel verjeti, da gre res za to črpalko. Ampak je šlo. Kitajsko narejeno na kubik. Ampak, baje, se boljše ne da. Za ta denar.
Mislim ziher je dosti resnice v tem da subvencije dvigujejo cene TČ in delov zraven ter samega dela. Mislim 1k za bojler, 2-3k za montažo in priklop... in tko se nabere, sam sem pristal na 7,7k€ brez subvencije za 8kW.
Vsekakor plačevat še enkrat več za kao kvaliteto in mogoče 2 leti daljšo življensko dobo je brezveze.
Vsekakor plačevat še enkrat več za kao kvaliteto in mogoče 2 leti daljšo življensko dobo je brezveze.
IL_DIAVOLO ::
Za taki dnar bi ze imel civilno TC in SE.
Fajn so te nategnili.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Mislim ziher je dosti resnice v tem da subvencije dvigujejo cene TČ in delov zraven ter samega dela. Mislim 1k za bojler, 2-3k za montažo in priklop... in tko se nabere, sam sem pristal na 7,7k€ brez subvencije za 8kW.
Ne vem, zakaj bi ravno TČ bila tisti aparat pri hiši, za katerega dati kaj več od najmanj možnega je metanje denarja stran? Če pogledaš imaš kuhinje v razponu od...do, pa indukcije v raponu od...do pa avomobile v razponu od...do, pa pivo v razponu od...do, pa gate v razponu od...do... Le zakaj se pri kuhinji, indukciji, avtu, gatah... ne hvalite, kako ste dali ob nakupu najmanj denarja kar je možno? Nenazadnje, če se mi strgajo gate bo manj neprijetno, kot če mi v najhujšem mrazi crkne TČ.
Pa imajo dražje kaj daljšo garancijo? Nimajo.
Kaj manj crkujejo? Niti ne. Tudi ta poceni kar dolgo delajo.
Crkne pa kakšen posamezen model posamezne znamke, ampak ni tu nekega pravila.
Nisi me zastopil, nisem si dal TČ za male pare, nek prodajalc je reku da je to višji srednji razred.
Ampak 15k pa tudi nebom dal za znamko ki to ni oziroma je samo za prepakirana.
V tem primeru je čisti problem subvencija. In ja sam vem da me bo ogrevanje oreng manj koštalo.
Ampak 15k pa tudi nebom dal za znamko ki to ni oziroma je samo za prepakirana.
V tem primeru je čisti problem subvencija. In ja sam vem da me bo ogrevanje oreng manj koštalo.
Ali dražja indukcija kako drugače zavre vodo? Ima daljšo garancijo? Ali se dražje gate kaj počasneje umažejo? Jih lahko dlje časa nosiš?...
Tale kitajska igračka ne verjamem, da bi učinkovito grela 270m2 hiše na radiatorje in zagotavljala toplo vodo..Pokliči me, ko bo minus 10.
Bova šla pogledat še večjo igračko, ki greje tako bajto na Blokah, neizolirano, s 40 let starimi okni, na radiatorjih.
Drugače upam da ste že videli zloglasno, ultra drago, Nibe pumpo od znotraj.
Ko odstraniš pokrove izgleda, kot da bi nekdo to švasal skupaj minuto pred koncem šihta. Na koncu še nekaj malega izolacije natlačil noter. Skupaj s podganami, ki so jo pol požrle. Ko sem to videl pri sosedu, nisem mogel verjeti, da gre res za to črpalko. Ampak je šlo. Kitajsko narejeno na kubik. Ampak, baje, se boljše ne da. Za ta denar.
Bo kar držalo, Nibe sem tudi sam videl odprto - tacenejši modeli so čisti low budget kitajci!
Mene so tudi jebali v glavo počez in podolgem, 6 let nazaj, ko sem to kupoval.
Vseeno sem tisto zastonjsko TČ počil na podstavek, vtaknil dve cevi za vodo noter, priklopil par žic in nas že šesto leto greje brez problema.
Vse kar smo do sedaj imeli opravka z njo je to, da termostat v dnevni frcnemo na toliko stopinj, kot želimo.
Še opere jo dež, da jo nam ni treba.
Vseeno sem tisto zastonjsko TČ počil na podstavek, vtaknil dve cevi za vodo noter, priklopil par žic in nas že šesto leto greje brez problema.
Vse kar smo do sedaj imeli opravka z njo je to, da termostat v dnevni frcnemo na toliko stopinj, kot želimo.
Ali dražja indukcija kako drugače zavre vodo? Ima daljšo garancijo? Ali se dražje gate kaj počasneje umažejo? Jih lahko dlje časa nosiš?...
Dražja indukcija deluje bolj zvezno. In včasih ima tudi daljšo garancijo ja.
Sicer jaz zmeraj in vsako stvar kupim najcenejšo za katero še ocenim, da je dovolj dobra. Pri nekaterih stvareh je to res Kik ali Lidl varianta, pri drugih je pa tudi kaj dražjega. Nikoli nikdar pa ne bom (več) kupil nekaj dražjega samo zato, ker je dražje, ampak moram imet za to preklemano dober in konkreten razlog.
Feryz,
Samo moraš nekaj upoštevat - si tehnični tip, ki se v življenju dobro znajde.. Nisi niti približek Slo-tech kavč teoretikom.. Za take tvoj model toplotne zagotovo ni ..
Samo moraš nekaj upoštevat - si tehnični tip, ki se v življenju dobro znajde.. Nisi niti približek Slo-tech kavč teoretikom.. Za take tvoj model toplotne zagotovo ni ..
Feryz,.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz- ()
Feryz je sam zase reku, da je pri cca 40ih bil dobesedno broke.
Potem se mu je odprlo. In takim se zmeraj lahk tudi zapre, ampak ok, zdaj ima sigurno kakšno izkušnjo več.
Potem se mu je odprlo. In takim se zmeraj lahk tudi zapre, ampak ok, zdaj ima sigurno kakšno izkušnjo več.
Ja, ampak tukaj denar ne igra neke posebne vloge. Problem, ki sem ga želel izpostavit, je, da vsi Slotech teoretiki obvladajo vse ( in nič ) u nulo, dokler guglajo po netu in sprašujejo chatGPT in se delajo pametne. Ko pa nekaj dejansko crkne in potrebuje roke, zmrznejo na celi črti.. Vmes, ko s kavča pametujejo u božju mater, ima Feri cheap toplotno že pošraufano ali pa je z Zafiro že nazaj z novo toplotno in jo ima lastnoročno priklopljeno.. Pa še vedno ostane nekaj evrov razlike do "superduper" brand ventilatorjev. Za take kavč teoretike je važno samo, da je servis čimbližje :)
To pa normalno. Če bi tu vprašali neke stare fotre, bi sigurno hoteli vedet katere vse certifikate ima ta TČ, vse cevi do njej, katere ima feryz, da si je to sam zmontiral, itd itd, čeprav vsi vemo, da ko ti pride nekdo karkoli montirat, je en od petih morda od daleč podobnem nekemu "mojstru", 80% njih je pa včeraj polagalo ploščice, danes montira TČ, jutri bo nekje vlekel vodovod. Sami strašni strokovnjaki.
Amerikanci pravijo, "done is better than perfect" in jaz se tudi tega držim.
Amerikanci pravijo, "done is better than perfect" in jaz se tudi tega držim.
Zgodovina sprememb…
IL_DIAVOLO ::
Mene so tudi jebali v glavo počez in podolgem, 6 let nazaj, ko sem to kupoval.
Ne, si samo toliko primitiven da moras vsem dokazat da so manj pametni od tebe.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
In kaj potem, če so to delali?
Če imaš roke in možgane s katerimi znaš delati, ni problema zidati, narediti cimpr, montirati TČ, vleči vodovod ali pa v končni fazi programirati.
A ti res misliš, da so tisti, ki delajo naokrog za renomirane firme, pa super strokovnjaki na svojem področju? Ja, včasih so bili, dolgoletni, prekaljeni majstri. Danes pobirajo vse kar zna vsaj malo delati.
Če imaš roke in možgane s katerimi znaš delati, ni problema zidati, narediti cimpr, montirati TČ, vleči vodovod ali pa v končni fazi programirati.
A ti res misliš, da so tisti, ki delajo naokrog za renomirane firme, pa super strokovnjaki na svojem področju? Ja, včasih so bili, dolgoletni, prekaljeni majstri. Danes pobirajo vse kar zna vsaj malo delati.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne, si samo toliko primitiven da moras vsem dokazat da so manj pametni od tebe.Tebi pa ne bi bilo tega treba priznati. Čeprav si.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Nič, sej pravim, zato je čist vseeno tudi če se sam česa lotiš. Malo več časa ti bo vzelo prvič, kaj veliko slabše pa ne bo, če nimaš dveh levih.
Samo oni, nekateri, mislijo da če je nekdo dobil službo pri nekem šiptarju, ki je registriral neko dejavnost, je zdaj to avtomatsko strašen "mojster".
Samo oni, nekateri, mislijo da če je nekdo dobil službo pri nekem šiptarju, ki je registriral neko dejavnost, je zdaj to avtomatsko strašen "mojster".
Zgodovina sprememb…
IL_DIAVOLO je izjavil:
Za taki dnar bi ze imel civilno TC in SE.
Fajn so te nategnili.
Imam vse specificirano, 18% rabat na vse, dejstvo je, da je šlo ogromno materiala, veliko cevi. TČ namreč ni samostojna ampak sem želel obdržati peč na drva, tako da je bilo kar nekaj povezav + precej regulacije.
TČ 7900€, zalogovnik 800l 800€, HRS 300 bojler 1200€, Seltron regulacija 400€, en kup T kosov, mešalni, preklopni ventili, črpalke, raztezne posode, termostat,..
Recimo samo baker:
-35" 21m bakrene cevi 360€,
-28" 14m bakrene cevi 160€,
-90 kolen 300€
-izolacije cevi,..
+kup drobnega materiala,..
+demontaža stare peči, stare TČ za sanitarno vodo, cistern za kurilno olje,..
Samo delo je na koncu bilo še poceni.
Tako da če so me nategnili, prosim za pojasnilo?
Mislim, lahko ti bi zmontirali še cinculator gefufne za 2 jurja, pač bi toliko koštalo, pa to ne pomeni, da je res potrebno.
Upam da so te vsaj poskusili prepričat, da vrzi ven peč na drva, ker če so, pa jih nisi ubogal, potem si si res sam kriv.
Jaz imam tudi peč na drva še zmeraj, pa zarad tega nobene regulacije. Ali zapreš ventile proti peči ali proti TČ, da bi oboje naenkrat delalo res ne vem zakaj in kdaj bi bilo to potrebno.
No, že itak nisem peči na drva v 4 letih nikoli zakuril, ampak tudi če bi, res ne vem zakaj bi morala delat v kombinaciji s TČ, in če jo že bi, je verjetno itak ta čas obtočna črpalka na njen že zaribala.
Upam da so te vsaj poskusili prepričat, da vrzi ven peč na drva, ker če so, pa jih nisi ubogal, potem si si res sam kriv.
Jaz imam tudi peč na drva še zmeraj, pa zarad tega nobene regulacije. Ali zapreš ventile proti peči ali proti TČ, da bi oboje naenkrat delalo res ne vem zakaj in kdaj bi bilo to potrebno.
No, že itak nisem peči na drva v 4 letih nikoli zakuril, ampak tudi če bi, res ne vem zakaj bi morala delat v kombinaciji s TČ, in če jo že bi, je verjetno itak ta čas obtočna črpalka na njen že zaribala.
Zgodovina sprememb…
Regulacija ali peč ali tč je sestavljena iz enega termostata in enega motornega pogona. Popolna avtomatika.
Zakaj bi to delal? 2 razloga sta.
Prvi je, da ti ne zmeče vode ven, ker nekdo pozabi ventile obrniti.
Drugi pa je ta, da TČ sama poprime, ko peč ugasne. Ne da se spomniš šele takrat, ko je že mrzlo.
Zakaj bi to delal? 2 razloga sta.
Prvi je, da ti ne zmeče vode ven, ker nekdo pozabi ventile obrniti.
Drugi pa je ta, da TČ sama poprime, ko peč ugasne. Ne da se spomniš šele takrat, ko je že mrzlo.
Kje bi vodo ven zmetalo?
Peč na drva bomo zakurili, če smo realni, samo če TČ crkne. In takrat bomo pač obrnili ventile, pa tudi TČ se ne bo popravila sama od sebe in začela delat od tam naprej.
Peč na drva bomo zakurili, če smo realni, samo če TČ crkne. In takrat bomo pač obrnili ventile, pa tudi TČ se ne bo popravila sama od sebe in začela delat od tam naprej.
Zgodovina sprememb…
Mislim, lahko ti bi zmontirali še cinculator gefufne za 2 jurja, pač bi toliko koštalo, pa to ne pomeni, da je res potrebno.
Kaj od zgoraj naštetega ni potrebno?
Zakaj bi zaribala obtočna črpalka?
Zakaj sem pustil peč na drva:
-ker še zmeraj deluje,
-ker se ne ve kaj bo za elektriko, s cenami ter s stabilnostjo omrežja,
-ker je zmeraj doma kaj za skurit (nekaj gozda, papir, veje,..),
-ker lahko TČ crkne sredi zime in se da zakurit peč kot alternativa,
-ker sem dobil subvencijo kljub temu da je peč na drva ostala (odstranil sem peč na olje),
-ker lahko pride tudi še kdaj kakšna zelo mrzla zima.
Kje bi vodo ven zmetalo?Kdo pa to ve, razen tebe? In do kdaj boš ti to še vedel?
Boste obrnili ventile ali pa jih ne boste. Že pri vseh mogočih varovalih se zgodi marsikaj. Kaj šele če namerno pustiš varnostno luknjo.
Kaka varnostna luknja? V najslabšem primeru TČ goni vodo še čez peč. Nekaj izgube brezvezne, kaj drugega pa ne more bit. Tam not je itak že zdaj voda.
DamijanD ::
Dobro, zakaj bi se preklali?
Cenene rešitve so vedno najboljše. Se strinjam. Verjetno je bilo super ugodno.
Cenene rešitve so vedno najboljše. Se strinjam. Verjetno je bilo super ugodno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 80 81 82 83 )Oddelek: Loža | 643770 (191) | nejc_nejc |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12436 (1575) | Arey |
» | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 62720 (27449) | Jurij25 |
» | Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 62744 (32193) | konspirator |
» | Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilcaOddelek: Loža | 12068 (8831) | gorjanc |