» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

WaterBoy ::

joez7 je izjavil:

Že deluje.
Obstoječa SE se je pustila nedotaknjena.
Nov Deye pa se vezal kot UPS (Na Grid port) - celotna hiša na Load port.
Gen port je trenutno prost - mogoče pride gor bencinki agregat (če bo potreba) ali pa polnilnica za EV.
Baterija 20kWh. Jo furam med 30-100% (100%=3.4V) kar pomeni 90% dejanske polnosti.
Po konfiguraciji, deluje powershaving, fazno balansiranje in še najbolj zanimivo powershifting.
UPS mam nastavljen na -500W. Toliko večidel jemlje iz omrežja, preostanek porabe pa iz hranilnika.
Ko je višek sonca, gre poraba omrežja na 0W in višek shranjuje v hranilnik, in šele ko je hranilnik poln v omrežje. Ko je hranilnik pod nastavljeno vrednostjo (30%) se izklopi P.shifting, še vedno pa deluje P.shawing. Še nekoliko nižje pa se vklopi polnjenje hranilnika iz omrežja (še vedno deluje P.shaving). Polnjenje se lahko nastavi po %, po času in po moči.
So pa izgube UPSa po predvidevanjih (prej po tehnični dokumentaciji) reda 100-200W (24/7).

Razsmernik pa je preko Solarmon konfiguriran na HA.

Torej če prav razumem imas dovod iz PMO na Grid in potem hišo na load, kamo je tudi vezana obsoječa SE?
Pa bo delovala SE v primeru izpada omrežja?

joez7 ::

Ne. Obstoječa SE je vezana na omrežje - Grid (pred hibridom). Obstoječa SE ob izpadu omrežja tudi izpade.
Sami porabniki (hiša) pa na izhod (hibrida) - Load. Je blo tako še najlažje izvest.
Če bi bla novogradnje (ali adaptacija) bi verjeto na porabniški strani mel podprt (UPS) del in del, ki ni podprt.
Obstoječe SE namerno nisem dal na Gen. port ali na Load port. Vem, da bi s tem dosegel tudi otočno obratovanje - sam ni potrebe.
Me je malce skrbelo obnašanje v otočnem režimi, pa popolnoma nič nimam potrebe po otočnem.
Za moje potrebe je trenutno tako idealno.
Zakasnitev ponovnega vklopa = 300s.
Self check =0s (20ms) - preklop ob motnji na omrežju.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

geofull ::

Mogoče kdo ve, kje je bila razprava za nabavo sončnih celic + baterij direktno iz Kitajske? Tudi kateri proizvajalec pride v poštev, pa kakšne cene, pa potek...link na stran bi bil dobrodošel, ali pa naslov debate, št. strani debate. Pri slotech search se ne znajdem najbolje.

iloveboobz ::

celic se skoraj ne splača kupovat iz kitajske, ker so pr nas dovolj poceni. Poglej rexel in podobne dobavitelje.

Kar se pa tiče baterij; imaš hakadi/alibaba za direkt iz kitajske al pa nkon z evrope.
smoki

Magic1 ::

Ne vem, če imaš znanje in izkušnje, za nabavo iz Kitajske. Ne bi se jaz igral s tem. Raje poglej na nkon, kjer se tip vsaj spozna kaj nabavlja. Dvomim da je dobra roba iz Kitajske kaj bistveno cenejša. Če pa je, je pa zelo velika verjetnost, da je totalen krš in še nevarno.
Magic

Probaj dobit ponudbo v SLO, boš mal vsaj garancijo. Na pr. https://www.wlan-sat.com/ zrihta marsikaj.

jest10 ::

iloveboobz je izjavil:

Poglej rexel in podobne dobavitelje.

Pa dobro no, zakaj se tolikokrat enemu xyz tako rado predlaga B2B prodajalce?

MadMax ::

Rexel je seveda tudi B2C, ampak je treba dvignit rit iz naslonjača in se (tako ali drugače) sprehodit do štacune.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Ja ampak potem tudi cene niso več tako ugodne

wajdouc ::

Potem pa nkon in dvigni rit ter pojdi v delavnico. Ceneje ne gre.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

Mal prebrskaj evsvet.eu ni sam za EV tut o SE so se razpisali, sem našel kar nekaj uporabnih drobtinic....

Matejjjjj ::

Pozdravljeni

imam hišo in soglasje za priklop SE. ker je hiša še v fazi urejanja okolice, fasade tudi še ni gor, me zanima kaj lahko postorim takega vnaprej za priklop SE s hranilnikom.
Hranilnik bo najbrž v kleti,
razdelilna omarica je v pritličju
Elektro omarica s števcem pa 10 m stran na robu parcele

Kako gredo električne povezave, kje potegniti kable? nisem strokovnjak in potrebujem razlago za telebane. bi bil zelo hvaležen za tako razlago, preden grem do ponudnikov

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Verjetno boš mel hibridni razsmernik (glede na HEE). Tle gre ponavadi vezava v "U". Se pravi iz priključka (števec) v hišo - v AC omarico, v razsmernik, nazaj v AC omarico, od tu pa v hišne podrazdelilce.
HEE je direktno v hibrida. Pol pa še maš DC omarico (ki je včasih združena z AC omarico) in povezave do polja panelov.
V osnovi kar lepo kontaktiraj svojega lokalnega izvajalca elektro inštalacij in ponudnika SE.
Pa ali nisi že v soglasju navedel izvajalca (vsaj pri men je blo tako).

Matejjjjj ::

ja, izvajalec je že, samo potem nisem še šel v investicijo. Se mi pa še ne da ga ponovno kontaktirat v tej fazi, ker mi pol težijo 100 na uro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

alekskac ::

Valjanec je najbrž že? Ali dodatno kako sondo še zabit (mogoče meritve taprv nardit). Da ne boš potem med rožami tacal, ko bo urejeno.

starfotr ::

Matejjjjj je izjavil:

ja, izvajalec je že, samo potem nisem še šel v investicijo. Se mi pa še ne da ga ponovno kontaktirat v tej fazi, ker mi pol težijo 100 na uro.

Kako si predstavljaš to delo potem?

rebro ::

Zdravo.
A pozna kdo kej več o pluginplay AC hranilnikih, kot npr Marstek Venus ipd...Morda še katere druge proizvajalce in podobne modele ? Ker se vklopijo v vtičnico, dajo nastavit na zero export, max AC output 2500w, imajo backup power. Obstja še kej podobnega z AC output več kot 800W in baterijo vsaj 5kWh ?

RobertMavric ::

Zendure, Anker, Ecoflow, ... ?
Pri vtičnih moraš načeloma prijaviti kot balkonsko sončno,... ker nikoli ne bo prav zero export in hitro naredi špico v omrežje in osledično izključi števec ;)

Jaz imam par celic in in sem imel samo 800W Hoymiles balkonski razsmernik. Ker dopoldne ni nikogar doma je šlo večino v omrežje saj popoldne ni dosti sonca :(
Ugodno sem kupil Zendure Hub 1200 z 1kWh baterijo (300€), ki prilagaja izhodno moč na porabo pa se je izkazalo, da je mnogo premalo in originalne so drage kot ... Sedaj sem vzporedno dodal še cca.17kWh LiFePo4 (DIY za cca. 1k€)-danes se prvič pošteno polnijo iz sonca prej sem za test napolnil iz vtičnice. Predvidevam, da bom pokril malo špic in poleti filtriral bazen ter poleti hladil hišo. Sedaj ob manj sonca pa pokriva routerje, stb, TV in hladilnik. Ob trofaznemu priključku je težko vse pokriti.
Skratka pri trenutnih cenah energije ni matematike - ampak igrače so pa le igrače 8-)

brezveze so te igrače..

Kupiš en 1f 4kW inverter pa 5kWh baterijo in vezes stalne porabnike tja, v kolikor je to mozno. Nerabiš prijavljat (ker itk ni mozno, da kaj exporta) izplen bo pa bolši.

Edin annoyance je pač priklaplajt porabnike na to. Ampak za kakšn bojler ipd pa gre.
smoki

Varjanta za 4 panele
https://www.anenji.net/products/6.2kw-4...
https://www.anenji.net/products/anenji-...

za bojler, kakšne črpalke kot UPS itd več kot zadosti. Za kakšno manjši 1f hišo je verjetno lahk vse preko tega.
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

Varjanta za 4 panele

za bojler, kakšne črpalke kot UPS itd več kot zadosti. Za kakšno manjši 1f hišo je verjetno lahk vse preko tega.

K tok s tem posiljuješ...

So to totalno butasti razsmerniki, ki pri višji moči od proizvodnje samo preklopijo na omrežje? Ali iz omrežja povlečejo samo toliko, kolikor manjka?
(Po tem, ko je baterija prazna)

Če hočeš kombinirat se vzame hibrid https://pvhurt.com/product/deye-sun-8k-... dodaš 10 ali 15kWh in panele, priklopiš objemni tokovnik pri vhodu v hišo, in vse skupaj pravilno nastaviš.
Kot prvo, pa si zagotoviš soglasje. Če maš srečo dobiš nekaj kW oddaje, v vsakem primeru pa 800W, kar je dovolj, da ne meče ven, ko maš nastavljen zero export.

robert1234 ::

To ne pišem za balkonske...

Moje mnenje je da raje dam več in imam kvatiteto... pri sončni diy varjanta ni za šparati! in posebaj iti 100x skozi vse izracune, karakteristike, temparature... zadeve delajo zelo različno ali je zima ali poletje... inverter je pa srce vsega... vsak sončni panel ima svoje karakteristike ki delujejo drugace ko je zima ali pa poletje...

Jaz sem se nakoncu odlocil za deye SUN-10K-SG02LP1-am3

Za baterije je zelo dobro prazniti do max 50% zato pa je bolje vzeti 2x mocnejšo... polnil max do 90%... kar prazniš pod 30% je samo uničevanje ciklov, če polniš na 100% je pa druga nevarnost...

Pozimi je tudi sonce pod različnim kotom oz bolj nisko zato je sevanje sonca zelo manjše... nabavil sem si vremensko postajo in spremljal podatke... za poleti, jesen, zima... da vidim približno proizvodnjo glede na št panelov v različnih obdobjih..

Zelo zelo zanimiv podatek je da sem zaznal parkrat velike skoke soncnega sevanja nadnormalno ko je sonce šlo za oblak ali obratno, preko 1000w/m, ne vedno le parkrat... Ti nenadni skoki sevanja lahko preobremenijo komponente sploh če traja več casa...

Saj v večini primerov gre skozi a če 1x ne gre je potem katastrofa...

Glede baterij če veš zakaj se gre lahko greš v diy... drugače pa raje kupi že sestavljeno zadevo z certifikatim.

Lp... upam da bo komu v pomoč ti podatki...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

starfotr ::

Moje mnenje je da raje dam več in imam kvatiteto.

odlocil za deye

Ne bluzi. Vzel si poceni kitajca dvomljive kakovosti. Če bi ti šlo za kakovost, bi vzel Studer Innotec. Ampak to je seveda povsem drug kakovostni in cenovni nivo.

Lonsarg ::

Ce bi hotel res poceni bi sicer bil Growatt ne pa Deye :) Deye je neki vmes super price/performance.

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Varjanta za 4 panele

K tok s tem posiljuješ...

So to totalno butasti razsmerniki, ki pri višji moči od proizvodnje samo preklopijo na omrežje? Ali iz omrežja povlečejo samo toliko, kolikor manjka?
(Po tem, ko je baterija prazna)

Ti offgrid inverterji delujejo tako, kt jih nastaviš;

Ena opcija (najbolj smiselna za sončarje) je t.i SBU način. V tem načinu inverter solarno energijo najprej pošlje k porabnikom, kar je pa viška, polne pa baterije. Če so baterije polne, je jasno potem odjem solarja samo tolk, kolker maš porabnikov na izhodu.

Če solarja ni dost, jemlje iz baterije. Če baterije zmanjka in ni solarja, preklopi v Bypass in jemlje energijo direktno iz omrezja. Če v tem času pride sonce, začne najprej polnit baterijo, k je pa dosezen setpoint switchoverja, pa preklopi spet v Offgrid in ne jemlje ničesar iz omrezja.

Tako nekako. Imaš še druge načine (recimo lahko prioritiziraš odjem energije iz omrezja) če ti je glavni cilj met recimo kot UPS in ne striktno samo kot elektrarno.

Niso fancy, ker nimajo exporta, tko da odpade oddaja v omrezje ali kakšne fancy zadeve kot so peak shaving. Ampak precej bolje pa kot tipičn balkonski setup.
smoki

So pa vsi ti poceni pure sine wave z precej visokim izkoristkom (kar sem meru je tipično 92-94%, odvisno od loada). Tudi idle poraba ni pretirano grozna za tako poceni stvari; za tega 6.2kW je cca 40W, če ni vklopljen power saving mode (takrat je tipično okol 10W, sam je to dost useless v določenih situacijah).

Razlog zakaj so te zadeve tok pocen je simpl; zarad enofazne topologije je tak inverter relativno enostavn. Potem pa še izbira komponent, k niso supersmex japonski kondiji in FETi pa prideš na ceno enga mal večjega UPSa. Pa tudi odsotnost export načina zelo poenostavi cel dizajn.

Takoj k greš v izvedbe z exportom in 3 fazami so pa tudi kitajci 1200EUR+.
smoki

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Moje mnenje je da raje dam več in imam kvatiteto.

odlocil za deye

Ne bluzi. Vzel si poceni kitajca dvomljive kakovosti. Če bi ti šlo za kakovost, bi vzel Studer Innotec. Ampak to je seveda povsem drug kakovostni in cenovni nivo.

ja cena pa taka, da maš ze za polog za hišo..

Njihov 16kVA hibrid je reci piši 21kEUR... Za to ceno dobiš 10 deyetov primerljive moči. Tudi če studer zdrzi 50 let, si s tem v buli, ker ti more deye vsakih 5 let crknat...
Pač tle ni nobene računice.

Deye je čisto ok kvaliteta in oni celo majo HVDC podporo pa več k 2xMPPT in asimetrično obremenitev faz. Z razlogom je Deye zelo razširjena zadeva; tudi pri nas. In precej enih brandom prodaja svoje inverterje, k jih Deye samo prepakira v njihv brand :))

Lonsarg je izjavil:

Ce bi hotel res poceni bi sicer bil Growatt ne pa Deye :) Deye je neki vmes super price/performance.

Deye je kr upper midrange, kar se tiče kvalitete in cene.. Growatt je blizje tistmeu tapravmu price/performance/quality.

Sam če hočeš pa proper price/performance in ti ni tok mar za kvaliteto, potem pa gledaš kitajce nizje temu (easun, anenji, powland itd.). Še vedno špila, sam featureset pač ni tok popoln.
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

Sam če hočeš pa proper price/performance in ti ni tok mar za kvaliteto, potem pa gledaš kitajce nizje temu (easun, anenji, powland itd.). Še vedno špila, sam featureset pač ni tok popoln.

Gledam malo opise po spletu, probleme, crkovanje, glasnost, neodzivnost podpore,...

Ne hvala, ni vredno ne časa in ne denarja.

enake probleme boš našel za growatt, deye itd... Problem je sam, da te zelo poceni varjante kupuje DIY folk, k velikokrat nima pojma, kako te stvari delujejo (beri user error).

Sn ze kr neki teh pocenskih zmontiral, pa začuda še nobenih problemov. Če crkne, pač crkne, vržeš v koš, zmontiraš drugega za 250EUR. Če si sam zmontiral, boš še sam zamenjal, sej ti vzame vseh 15 minut.
Će pa rabiš nekoga da ti stvar nardi na kjuč, pač ne kupuješ teh najcenejših varjant, ker bo cena inverterja še najmanjši storšek..
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

enake probleme boš našel za growatt, deye itd... Problem je sam, da te zelo poceni varjante kupuje DIY folk, k velikokrat nima pojma, kako te stvari delujejo (beri user error).

Sn ze kr neki teh pocenskih zmontiral, pa začuda še nobenih problemov. Če crkne, pač crkne, vržeš v koš, zmontiraš drugega za 250EUR. Če si sam zmontiral, boš še sam zamenjal, sej ti vzame vseh 15 minut.
Će pa rabiš nekoga da ti stvar nardi na kjuč, pač ne kupuješ teh najcenejših varjant, ker bo cena inverterja še najmanjši storšek..

Mogoče enake probleme.

Važna je pa pogostost pojavnosti teh problemov. Že samo ocena prodajalcev teh klonov na trustpilot(in podobnih straneh) ti veliko pove:)) , podrobni opisi izkušenj uporabnikov po tehničnih forumih pa tudi.

Pač polizdeleki, dobesedno, z neobstoječo podporo.
Jaz pač tega nikomur ne bi predlagal, tudi če bi mogoče sam vzel za zajebancijo. Ja, za zajebancijo, nikakor ne za resen projekt.

joez7 je izjavil:

Če hočeš kombinirat se vzame hibrid https://pvhurt.com/product/deye-sun-8k-... .

No tle gotovo ne. To je Ferijeva varijanta, paneli po 45 eur. Ali manj. Wholesaler, nimaš kot zsebni kupec kaj tuki iskat ...

Pa to sem ti dal za referenco, lahko pri njih kupiš tut kot zasebni, lahko tudi kupiš v SLO, na primer https://www.bolha.com/solarna-tehnika/h... ali pa tale (privat) https://www.bolha.com/solarna-tehnika/h... . Maš tega kolkor hočeš, sam rokave zavihaš pa je:).

T743 ::

"Za baterije je zelo dobro prazniti do max 50% zato pa je bolje vzeti 2x mocnejšo... polnil max do 90%... kar prazniš pod 30% je samo uničevanje ciklov, če polniš na 100% je pa druga nevarnost..."

Hja jaz bom svojo teral od5% do 97% pa naj dela kakor ve in zna, če ne bo zdržala do izteka garancije se jo bo pač zamenjalo, če pa zdrži bo pa zelo zelo verjetno tudi dalje. Ne vidim prav nobenega smisla kupovati 2x velikost samo zato, da potem izkoristiš samo 50% kapacitete.

No še izkušnja z mojo.
Dokler sem jo vozil med 50 in 100% je bla kapaciteta nekje 77% nazivne (nova baterija 15.4kWh od 20=nazivna).
Ko sem jo začel vozit med 20 in 100% se je kapaciteta pričela dvigovat, po nekje 30 ciklih, in je sedaj nekje na 103%.
Je pa zanimivo - 100% polnjenje je 3.72V (52.4V za S14), višje ne gre polnjenje, ko se konča so 51V=3.65V.
Dol pa gre do 10% in je 3.2V(45V za S14), izklop praznjenja ma nastavljeno na 42V
So pa LiFePo4 in se naj bi vozile med 2.9(3)V in 3.65V.
Tako, da za praznjenje majo še verjetno nekaj špeha (kakih 5%). Verjetno na račun življenjske dobe.
Je pa zanimivo, avtomatike polnjenja ne morem spreminjat, lahko nastavim samo polnilni tok - polni pa se do 100%. Pri praznjenju pa lahko nastavljam zaželjeno rezervo, med 20 in 100% in praznilni tok.

T743 je izjavil:

"Za baterije je zelo dobro prazniti do max 50% zato pa je bolje vzeti 2x mocnejšo... polnil max do 90%... kar prazniš pod 30% je samo uničevanje ciklov, če polniš na 100% je pa druga nevarnost..."

Hja jaz bom svojo teral od5% do 97% pa naj dela kakor ve in zna, če ne bo zdržala do izteka garancije se jo bo pač zamenjalo, če pa zdrži bo pa zelo zelo verjetno tudi dalje. Ne vidim prav nobenega smisla kupovati 2x velikost samo zato, da potem izkoristiš samo 50% kapacitete.

Praznenje do 50%?
Pa kuga bluzite. To ni svinc!

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Mogoče enake probleme.

Važna je pa pogostost pojavnosti teh problemov. Že samo ocena prodajalcev teh klonov na trustpilot(in podobnih straneh) ti veliko pove:)) , podrobni opisi izkušenj uporabnikov po tehničnih forumih pa tudi.

Jaz pač tega nikomur ne bi predlagal, tudi če bi mogoče sam vzel za zajebancijo. Ja, za zajebancijo, nikakor ne za resen projekt.

Sj pravim, bit kavč strokovnjak, res ni tezko. Probat kaj v praksi, je pa nekaj drugega.

Dokler delaš okol omejitev teh zadev in pač vzameš v zakup, da to pač ni takšna kvaliteta, da bo drzala naslednjih 20 let, je pa čisto ok. V kontekstu nekoga, k dela sam DIY, je kaj takega čisto ok alternativa, če hočeš šparat oz. lovit najbolši price/performance. Je vseen razlika al daš 1500€ za inverter al pa 250€, če se pogovarjamo o ROI.

Sploh pa če stvar ne napaja kakšnih "mission critical zadev" in tudi kakšn pardnevni downtime ni problem. Ali pač vzameš še enga na zalogo; glede na ceno je to še najmanjši problem.

Iz prakse lahko rečem da moj el cheapo 6.2kW drži BP ze drugo leto in je v sezoni precej časa obremenjen na ~80%+.

Ampak ja... če iz kavča iščeš izgovor, kako je bolš zapravit 1500€ namest 250€, boš razlog za to z lahkoto najdu.
smoki

iloveboobz je izjavil:

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Mogoče enake probleme.

Sj pravim, bit kavč strokovnjak, res ni tezko. Probat kaj v praksi, je pa nekaj drugega.

Dokler delaš okol omejitev teh zadev in pač vzameš v zakup, da to pač ni takšna kvaliteta, da bo drzala naslednjih 20 let, je pa čisto ok. V kontekstu nekoga, k dela sam DIY, je kaj takega čisto ok alternativa, če hočeš šparat oz. lovit najbolši price/performance. Je vseen razlika al daš 1500€ za inverter al pa 250€, če se pogovarjamo o ROI.

Sploh pa če stvar ne napaja kakšnih "mission critical zadev" in tudi kakšn pardnevni downtime ni problem. Ali pač vzameš še enga na zalogo; glede na ceno je to še najmanjši problem.

Iz prakse lahko rečem da moj el cheapo 6.2kW drži BP ze drugo leto in je v sezoni precej časa obremenjen na ~80%+.

Ampak ja... če iz kavča iščeš izgovor, kako je bolš zapravit 1500€ namest 250€, boš razlog za to z lahkoto najdu.

Zeh...

Bluzič en

robert1234 je izjavil:

Moje mnenje je da raje dam več in imam kvatiteto... pri sončni diy varjanta ni za šparati! in posebaj iti 100x skozi vse izracune, karakteristike, temparature... zadeve delajo zelo različno ali je zima ali poletje... inverter je pa srce vsega... vsak sončni panel ima svoje karakteristike ki delujejo drugace ko je zima ali pa poletje...

Za baterije je zelo dobro prazniti do max 50% zato pa je bolje vzeti 2x mocnejšo... polnil max do 90%... kar prazniš pod 30% je samo uničevanje ciklov, če polniš na 100% je pa druga nevarnost...

Pozimi je tudi sonce pod različnim kotom oz bolj nisko zato je sevanje sonca zelo manjše... nabavil sem si vremensko postajo in spremljal podatke... za poleti, jesen, zima... da vidim približno proizvodnjo glede na št panelov v različnih obdobjih..

Zelo zelo zanimiv podatek je da sem zaznal parkrat velike skoke soncnega sevanja nadnormalno ko je sonce šlo za oblak ali obratno, preko 1000w/m, ne vedno le parkrat... Ti nenadni skoki sevanja lahko preobremenijo komponente sploh če traja več casa...

Glede baterij če veš zakaj se gre lahko greš v diy... drugače pa raje kupi že sestavljeno zadevo z certifikatim.

totaln bullshit za LFP. LFP lahko kamot prazneš med 5-95% vsak dan, večkrat na dan če je treba. To ni svinc, k začnej z DoD nad 50% crkovat po hitrem postopku.

LFP se ne splača šparat (nekaj benefitov sigurno je, če maš nizji DoD) ker je enostavno prepoceni. In tudi če ga na max šparaš, ti ga bo pa koledarsko staranje požrl.

Glede na to da je veliko celic rejtanih tudi po 10k ciklov (torej sigurno zdrzijo vsaj 2000-3000 do še neke uporabne kapacitete) je to pr nekih 200 cikliv letno (kar dejansko nakazuje ze poddimenzioniran sistem) vsaj 10-15 let zivljenske dobe.

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Mogoče enake probleme.

Zeh...

Bluzič en

reče slotech kavč storkovnjak, k verjetno inverterja še od daleč ni vidu :)
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

robert1234 je izjavil:

totaln bullshit za LFP. LFP lahko kamot prazneš med 5-95% vsak dan, večkrat na dan če je treba. To ni svinc, k začnej z DoD nad 50% crkovat po hitrem postopku.

LFP se ne splača šparat (nekaj benefitov sigurno je, če maš nizji DoD) ker je enostavno prepoceni. In tudi če ga na max šparaš, ti ga bo pa koledarsko staranje požrl.

Glede na to da je veliko celic rejtanih tudi po 10k ciklov (torej sigurno zdrzijo vsaj 2000-3000 do še neke uporabne kapacitete) je to pr nekih 200 cikliv letno (kar dejansko nakazuje ze poddimenzioniran sistem) vsaj 10-15 let zivljenske dobe.

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Mogoče enake probleme.

Zeh...

Bluzič en

reče slotech kavč storkovnjak, k verjetno inverterja še od daleč ni vidu :)

Heh, če ti je to tolažba, ko daješ drugim uporabnikom glupe preloge... Pa naj ti bo:))

Vsekakor se potem tudi ponudi za reševanje težav, ki jih bodo imeli, ko/če si nabavijo sranje, ki jim ga porivaš.

glupo je predlagat 2000EUR vredn deye nekomu, k išče alternativo za 200EUR hoymiles...

In verjameš ali ne, crkne tako 200EUR hoymiles, 222EUR anenji in 2000EUR deye. Sam bolečine so različne pr enem in drugem :)

In ja, zna bit, če nimaš pojma, da boš mel z deye več težav, če nimaš prakse stem. Sploh če natrofiš napačn FW. Ti kitajci so neumni, battle tested, tko da gre tezko kaj narobe, FW wise. Tudi out of the box nastavitve so takšne, da lahko prklopiš brez diranja, pa nebo nekih tezav.

Ampak ja, slotech kavč eksperti v polnem zagonu as usual :)

Še čakam kakšnega kandidata, da predlaga Studer kot alternativo 400EUR balkonskemu setupu :)
smoki

Zgodovina sprememb…

Pa veš zakaj Deye? ali njemu podobni? Ni zlat, sam za to ceno JE.
Lepo kombinira vire in ko enkrat nastaviš - deluje.
Lepo deluje powershaving, pa še z load balancing se lahko igraš.
Ko maš viške iz panelov, ti istočasno futra load, polni bat in višek v omrežje.
Ko ni nič iz panelov, lepo kombinira omrežje in baterijo.
Obenem ti dela na 3f fazno balansiranje (proti omrežju se obnaša kot idealno 3f breme)
Deluje kot UPS (pod 10ms), če tako nastaviš in hočeš (nastaviš mu meje omrežja).
Lahko ga nastaviš in zvežeš za otočno obratovanje (niso vsi razsmerniki primerni zato)
Lahko nanj priklopiš zunanji agregat, in upravljanje prevzame Deye (vklop - izklop - in višino obremenitve)
Ja čez roke mi je šlo kar nekaj razsmernikov - pa nobeden ni zlat, pa v večino sem vtaknil nos, pregledal drobovje - tle se vidi kdo špara. Vedno iščeš price/performance ratio. Je pa vedno kaj potrebuješ in kolk si pripravljen dat.
In tle je Deye pred drugimi. Še bolje bi blo, če bi mel ceno še nižjo. Je par konkretna škatla velika in težka.

>Lepo kombinira vire in ko enkrat nastaviš - deluje.

Tudi kitajc za 250EUR zna kombinirat vire.

>Lepo deluje powershaving, pa še z load balancing se lahko igraš.

Če imaš offgrid setup, nemorš met loadbalancing/peakshaving by design. Kar ima svoje prednosti (nenucas soglasja, ker nimaš exporta) in slabosti (nemorš delat tega kar praviš)

>Ko maš viške iz panelov, ti istočasno futra load, polni bat in višek v omrežje.

Tudi kitajc za 200EUR bo istočasno futral load in polnal baterijo.

>Deluje kot UPS (pod 10ms), če tako nastaviš in hočeš (nastaviš mu meje omrežja).

Samo če mas otočn setup. Če je samo gridtie, potem boš tezko mel UPS funkcijo.

>Lahko ga nastaviš in zvežeš za otočno obratovanje (niso vsi razsmerniki primerni zato)

Cheap kitajc je by design otočn.

>Lahko nanj priklopiš zunanji agregat, in upravljanje prevzame Deye (vklop - izklop - in višino obremenitve)

Tudi poceni kitajca lahko imaš vezanga na generator, če hočeš. Ne pa seveda hkrati na generator in omrezje, ker tipično ti za 200EUR nimajo obojega.

>In tle je Deye pred drugimi. Še bolje bi blo, če bi mel ceno še nižjo. Je par konkretna škatla velika in težka.

Ja, Deye je kul, če rabiš 3fazni setup za celo hišo in za export. Če iščeš vikend 1f varjanto ali nek zelo poceni nadomestek za balkonsko varjatno, je pa absolutno predrag. Ker prvič nebo delal z 2-3 panelim (prenizka MPPT napetost) kot drugič se z proizvedeno elektriko nebo nikol plačal. In tle je govora o slednjem.
smoki

Zgodovina sprememb…

">Deluje kot UPS (pod 10ms), če tako nastaviš in hočeš (nastaviš mu meje omrežja).
Samo če mas otočn setup. Če je samo gridtie, potem boš tezko mel UPS funkcijo."
Jaz sem ga vzel prav zarad UPS funkcije. Ko sem primerjal ustrezen UPS in Deye, sem se v končni fazi odločil za Deye.
In ja tut v konfiguraciji gridtie Deluje kot UPS. Skoz spremlja mrežo, in ko se mu kaj ne zdi vredu preklopi. Ponovni vklop na omrežje, pa lahko nastaviš od 10s pa do reda minut (tut 10).
Ravno zaradi jiterjev na omrežju ga mam. Pa pride kak dan, da tut nekajkrat preklopi, drugič pa po cel teden nič.
Mam pa zvezano tako, da ob izpadu omrežja pade tudi SE s paneli (SE je vezana na Grid). Ko ni omrežja mi deluje kot UPS (samo z bat.). Je možno vezati tudi tako, da SE ostane v obratovanju ob izpadu omrežja (SE na inv. port ali Load port), sam pri men te potrebe ni.
Z 4-5x paneli pa že deluje, še bolje pa je, če dodaš optimizatorje, sam si podražiš setup.

Zgodovina sprememb…

kako točno ti deluje v UPS načinu, k ni omrežja, ti maš pa gridtie vezavo (nimaš nobenih porabnikov vezanih direkt na njega)?
smoki

Zgodovina sprememb…

Svoj port ima za neprekinjeno napajanje ... Lahko načeloma celo hišo vežeš na ta port. Sam moraš 2x vlečt energetski kabl do njega. (disclaimer: nisem strokovnjak, niti še uporabnik, in ni zraslo na mojem zeljniku. Tako so mi razložili ponudniki SE decembra lani, ker čist vsi zdej furajo Deye, ampak All-in-one stack z baterijo, ne tist aparat, kar je joez predlagal).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

M-XXXX ::

Imam ponudbo za 17kwh elektrarno, 20kwh baterijo ter 7 let LETNI METERING za 11900€.
Je to to, ali se da kje še kaj stisnit?

M-XXXX je izjavil:

Imam ponudbo za 17kwh elektrarno, 20kwh baterijo ter 7 let LETNI METERING za 11900EUR.
Je to to, ali se da kje še kaj stisnit?

Jaz sem lani decembra dobil za 7,2 kWp, med 12 in 15 kWh baterijo in 12 ali 15 kW inverter pnudben med 14 in skor 19.000EUR, s tem da je še kar nekaj kar bi moral sam nardit (energetski kabel, valjanec 15m vkopat, izolirano omaro nardit). Po mojem je kar ugodno kar si dobil. Moje ponudbe ble Geni sonce (dobrih 15K), ECE (skor 19K), in ena manjši privatnik (okrog 14K). Nek kvazi net metering je dal samo ECE, časovno omejeno, podobno kot pri tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

PluribusUnum ::

Napetosti preklapljanja ima smisel nastavljati glede na porabnik oz polnjenje, ~3V je ~prazno za nizko obremenitev, ta nastavitev gre z lahkoto nižje, ker bo prvi večji porabnik prisilil zadevo v cikel polnjenja in odklop baterije, se pravi dejanski izkoristek "spodnje" kapacitete.
Polnilna maksimalna napetost tudi ni noben problem, bolj pomembno je, da se nastavi floating napetost, se pravi efektivno maksimalno polnjenje in izogib CV polnjenja zadnjih nekaj procentov kapacitete in obenem vzdrževanje maksimalne napetosti.

No jaz sem lani dal pod 5k v lastni režiji za Deye 10kW in 20kWh.
SE pa mam že od prej, za njo sem dal 12k za 10kpik in 10kW razsmernik (netmetering).
Deya mam pa v "U" vezavi, sem že prej vse pripravil (ob izgradnji SE) in ni blo potrebe po dodatnih predelavah. Hišo (obremenitev) mam na Load portu Deya (mi deluje kot UPS), samo Se pa sem pustil na Grid portu (mi deluje kot gridtie - mi ni blo treba spreminjat soglasja).
In ravno danes 20.2. ko je sneženje in motnje na omrežju, mi je že vsaj 5x preklopil v UPS režim.

alekskac je izjavil:

Svoj port ima za neprekinjeno napajanje ... Lahko načeloma celo hišo vežeš na ta port. Sam moraš 2x vlečt energetski kabl do njega. (disclaimer: nisem strokovnjak, niti še uporabnik, in ni zraslo na mojem zeljniku. Tako so mi razložili ponudniki SE decembra lani, ker čist vsi zdej furajo Deye, ampak All-in-one stack z baterijo, ne tist aparat, kar je joez predlagal).

Tist sem predlagal za 1f rešitev, za tiste ki razmišljajo o razširjeni balkonski varianti.
Sam pa mam hibrida 3f 10kW + 20kWh.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
384132189 (2137) enavlaka
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641249297 (95065) Fluido

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27876307 (46697) BigWhale
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9530677 (23835) hruske

Več podobnih tem