» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
442 / 443
»»

enavlaka ::

Kdo jim je delal to elektrarno, zgleda, da je zelo nova?

Zgleda še en požar ?
https://www.nadlani.si/novice/kaksen-ju...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

miko22 ::

kak dolgo potrebuje elektro(maribor), da izda soglasje za hranilnik? Elektrarno mam že nekaj let, zdaj pa čakam 3 mesece za soglasje baterije pa nič.

Bizkit45 ::

Ce imas ze nekaj let, je verjetnost da imas netmetering. Cisto iz firbca, zakaj baterija?

Napiši jim povpraševanje glede stanja vloge. Še raje pa samo pokliči

nekikr ::

Ne, to ni ok ideja. Jaz bi še na kakšnem forumu vprašal prvo, ampak ne še zdaj. Čez dva meseca recimo. Če ne bi bilo pametnega odgovora bi vprašal še na kakšnem in če še ne bi bilo bi vprašal AI koliko časa v povprečju traja reševanje vloge.

kakšni pametnjakoviči se najdejo tukaj. Vrhunsko!

Bizkit45 ::

Ali imaš netmetering? resno me zanima..

141741 ::

miko22 je izjavil:

kakšni pametnjakoviči se najdejo tukaj. Vrhunsko!

Pokliči tja asap.

shmandi ::

miko22 je izjavil:

kak dolgo potrebuje elektro(maribor), da izda soglasje za hranilnik? Elektrarno mam že nekaj let, zdaj pa čakam 3 mesece za soglasje baterije pa nič.

Pa menda ne čakaš s priklopom baterije? Če ti je v interesu, jo priklopi. Soglasje pa bo, ko bo.

feryz ::

Za denar se gre, jasno.
Mogoče jo brez subvencije niti dal ne bo. Zato mora počakati na odobritev.

Že tako ni racionalnega razloga za baterijo. Brez državnega denarja je pa sploh norost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Dobra novica. Menda...

Kaže, da nam je uspelo, za lani ne bomo plačali Hrvatom ali Čehom

Prva ocena, ki so jo za Agencijo za energijo izdelali na Institut Jožef Stefan, kaže, da smo lani v Sloveniji dosegli 25,4-odstotni skupni delež obnovljivih virov energije (OVE) v bruto končni rabi energije. To pomeni, da nam zaradi manka ne bo treba plačati statističnega prenosa eni od bolj uspešnih držav članic. Od leta 2020 smo manjkajoči del do 25 odstotkov plačali Češki in Hrvaški, skupaj pa je davkoplačevalce to stalo skoraj 20 milijonov evrov. Povedano bolj po domače, Hrvatom in Čehom smo plačali milijone, da smo lahko mi knjižili njihove obnovljive vire energije, dobili pa nismo nobene elektrike ali kaj podobnega, šlo je le za statistični prenos.

DamijanD ::

A potem bodo lahko spustili omrežnino? Oz. ali bodo lahko kaj naredili s privarčevanim?

Seveda, le kako ne bi :D

Utk ::

Dobra novica. Menda...

Kaže, da nam je uspelo, za lani ne bomo plačali Hrvatom ali Čehom

Ni za kaj.

Utk je izjavil:

Ni za kaj.

Pa še drugič, ni še konec :D

fikus_ ::

DamijanD je izjavil:

A potem bodo lahko spustili omrežnino? Oz. ali bodo lahko kaj naredili s privarčevanim?

Omreznina =/= elektricna energija.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Omreznina =/= elektricna energija.

Te kazni se ne plačuje iz električne energije, ampak iz proračuna. Proračun se pa polne predvsem iz omrežnine in dajatev, ki spadajo k omrežnini.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Gledam na eko skladu pa ne najdem več subvencij za el.avte ter baterije. Kaj je JJ vse skinil?

Ja, že dolgo nazaj :D

asinhronc ::

DamijanD je izjavil:

V vseh teh letih se še vedno ne razume o čem točno gre novica. Zakaj pa ne vprašate umetno pamet?

To kar govori novica je bruto konča raba energije in ne govori neposredno zgolj o proizvodnji električne energije. Torej upošteva se skupaj procentualno OVE za ogrevanje/hlajenje, elektrika, transport, ter se skupaj deli in dobiš povprečje.

V sektorju električne energije je ta delež (2024) znašal 43,08 %, v sektorju ogrevanja in hlajenja 33,66 %, v sektorju transporta pa 9,24 %.

Torej energija za wrum wrum vseh oblik znižuje povprečje da smo na meji. Po domače premalo bio goriv se porabi.

Privarčevano pa se bo porzagubilo na pristojnem ministrstvu, oziroma bo varčevanje odvzelo sredstva kar sama od sebe.

Tisto o ničelnem vlaganju v SE, kdo od vas pa bi vložil v nekaj, kjer boste poleti praktično brez prihodkov od prodaje, na koncu leta pa dobili povprečno 15 € za vsako prodano MWh? Izplača se le še v Veliki Britaniji in Italiji, ki sta iztazito plinski državi in se na borzah velikokrat prodaja potem miks plin in SE, proizvajalec SE pa potem dobi enako ceno kot jo proda plinska elektrarna. V ostalih državah se to ne dogaja pogosto.

joez7 ::

JE nov razpis 2026 https://borzen.si/sl-si/podpore-za-mobi... in sredstva SO.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Počasi jim gre, že dolgo čakam, da se odločijo in mi izplačajo.

PluribusUnum ::

Transport 4x sončnih panelov na strehi avtomobila, skupna teža in točke obremenitve je vse znotraj pravil. Kaj se zgodi z dodatnim pritiskom gurten na "senvič" panelov? Na vseh 4ih zgornjih in stranski dotikih gurten lahko izdelam ojačitev, lahko dodam še vzdolžno gurtno, ki bi šla skozi vrata prtlažnika na srednji varnostni pas na zadnjih sedežih.

bf4ed ::

Ponavadi so med paneli plastični distančniki. Nič se ne zgodi če jih imaš.

Da obudim temo po teh 14 dnevih, ki se zdijo večnost.
SolarEdge web sploh ne dela več za posamično SE?
Junij in julij najbrž nista bila rekordna, ne?
:D

jabe ::

Kako posamicno? Cel portal so na glavo obrnil in oklestili par funkcij, ampak ne vem, kaj točno mislis? Junij je bil pri nas 2. najboljši v 5. sezonah, julij bo pa očitno tudi. Daleč od slabo v primerjavi...

Seveda TO dela.
Le da ne vem, kaj bi ti s tem sploh rad. To je monitoring platforma.
Ok, lahko tudi pridelek gledaš, ni pa temu namenjena. Namenjena je instalaterjem.

Nam ne dela, lahko, da smo res preveč
 fort-knox

fort-knox

Namenjeno je instalaterju, ja, normalno, za nadgradnjo panelja z baterijo, ker zdaj niso več heci, cene pa so tudi znosne, FFS.

Smo rešili s sharanjem mobilne app na pc in izrezovanjem tam :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 141741 ()

Na mobitelu je boljše uporabljati Solaredge Go, kot monitoring. Če boste še kdaj rabili.

selaribar ::

Lep pozdrav, kot nov clan me zanima vase mneje glede hibridne elektrarne ki bi jo rad postavil...

1. Lega hise jug, od jutra do vecera sonce z leve proti desni, streha na sredini nic sence
2. Varovalke 3x20, ogrevam se z toplotno hiso in vodo

3. Poraba elektrike cez celo leto 1356€ med 7.000 in 8.000kwh

4. Postavil bi 14kwh eletrarno in 25kwh bateriji

5. Imam dve ponudbdi, podjetje ENSET
HS3-12K-T2-W-P, hibridni sistem vse-v-enem , trifazni 12kW, 16A, IP65 E-200-009 BU3-5.0-TV2-Pro,
litijeva baterija DC-DC, , 5.0 kWh, IP65 E-200-154 BU3 Battery Base E-200-011 BC3-TV,
krmilnik visokonapetostne baterije za B3 in HS3 E-200-147 Canadian Solar 455W CS6.2-48TD-455 N-Type TOPCon Double-E-200-109 TIGO CCA kit E-200-108 Optimizator TIGO TS4-A-O 700 700 Konstrukcija po meri
E-200-106 Omarica R-AC | Hybrid | AC40 | 3X12 TE 700-KPL....

6. Pa druga ponudba od podjetja EPEU
Dual-Glass
8.550,00 8.550,00
0,00 0,00
- 25 letna garancija na produkt
- 30 letna garancija na učinkovitost
- izkoristek 24,3%
Optimizator Safety Tigo TS 4 A-0
Kit Tigo
RAZSMERNIK DEYE HIBRIDNI
SUN-15K-SG01HP3-EU-AM2
GSL Baterija HV-G5 PRO 25,60kWh

Upam da nisem prevec zahteven

V hišo, se ne upam dat nič druzga kot LFP (LiFePo4), glede na polje 14kW, ti priporočam vsaj 30kWh (subvencija pokrije 28).
Pa nekako bolj za Deye LV glede na varovalke 10kW (za 3x20A) ali 12kW (za 2x25A). HV so nekje za večje moči in večje baterije.
Mam SG04LP3 https://www.deyeinverter.com/product/hy... obstaja pa novejši https://www.deyeinverter.com/product/hy...
10kW +20kWh LFP pa mi lep deluje. Mam pa to nadgradnji na obstoječo SE (SolarEdge 10kW - 3x20A). Letna poraba pa med 11 in 13MWh.
10x pokrije brez problema polje 14kW.
Vzam si čas in poglej kako uspešno realizacijo.
Nič pa nisi ovrednotil cenovne ponudbe.

Pa preden kaj plačaš - preveri firmo na Bizi - da ne gre avans v ... .

Enset ponudba za 14kwh in 25kwh bateriji z odbito subvencijo 10.300€

Podjetje EPEU pa za 12kwh elektrarno in 25kwh baterijo pa u odbito subvencijo 9.822€

Zanima me ali je smislno tudi dat optimizatorje Tiago ker senc nimam na strehi?

Hvala

nejc_nejc ::

Kako gre stvar trenutno v zmanjšanje površine, za isti rezultat?

Za privat hišo so obvezni - čeprav nekateri trdijo, da niso potrebni 8-) .
https://www.saj-electric.com/hubfs/Euro... če tole misliš v prvi ponudbi? so LFP. Ali boš mel montirano v hiši ali zunaj.
Cenovno pa maš ugodno. Jaz sem dal za 10kW 12k€ + 5k€ za dogradnjo 20kWh.
Vsekakor probaj dodat še 5kWh - ti bo kasneje prav prišlo, še posebej pri polnjenju EVja.
Katero shemo in pri kom boš pa sklenil odjem-distribucija (Gen ali ...)?

nejc_nejc je izjavil:

Kako gre stvar trenutno v zmanjšanje površine, za isti rezultat?

Zmanjšanje česa? (panelov? prostora za opremo?)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

nejc_nejc ::

panelov za enak učinek

Zanima me ali je smislno tudi dat optimizatorje Tiago ker senc nimam na strehi?

Ne rabiš. Rabiš pa potem DC-disconnect.

Za privat hišo so obvezni - čeprav nekateri trdijo, da niso potrebni 8-) .

niso

panelov za enak učinek

Zapolniš celo južno stran strehe. Zračnike daš na drugo stran. To je to
Ne vem, kaj točno misliš

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

Zadnjo besedo ma itak projektant in distributer, v primeru havarije pa zavarovalnica 8-O .

Drugače pa za domače branje https://borzen.si/Portals/0/BORZEN_Zako...
Dober projektant, ti bo opredelil požarno varnost, najlažje jo doseže s osnovnimi ukrepi.

Pravite, da bi bateriji povecal? Ok elektrarna bo lahko 14kwh po max ker v odajo naj bi lahko oddal 3kwh, varovalke so 3x20. Razumem da sedaj je baterija 25kwh sigurno dovolj ko pa bi se nabavil elek. Avto pa bi se poraba dvignila, ker sedaj hisa komplet na leto porabi cca 8.000kwh. Bi potem elektearna bila dovolj velika za 28 ali 30kwh? Ker se strinjam projekt je za prihodnjih 20, 30 let...

Ja elektriko imam preko Gen-i in bom verjetno ostal pri njih tudi naprej vsaj zaenkrat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: selaribar ()

Eno je velikost panelov, drugo pa dejanska oddaja. Soglasje boš (če boš mel srečo) itak dobil glede na varovalke.
Na tvoje 3x20A - dobiš max. 10-11kW.
Na 3x25A pa dobiš max. 13kW. Vse je odvisno od omrežja.
Mojih 10kW panelov, dajejo povprečno 8-9kW (precej odvisno od temperatue). Aprila na mrzel dan, pa občasno vse do 10.6kW.
Soglasje mam 10kW - pa mi še nikoli ni vrglo ven. Oddaja pa se mi vozi med 3-8kW (po grafu MojElektro).
Poraba elektrike pa se kar poveča (vsaj pri nas) iz prejšnjih ~5MWh na nekje 12MWh (pač zakaj bi šenkvali) 8-) .
HEE je kar zakon, večji kot je - bolje je. Še najbolj se pozna pri oblačnih dnevih. Idealno bi blo 50-90% dnevne porabe.
Mojih 20kWh je kar hitro (včasih) na 10% (tu razmišljam o dodatnih 10 ali 20kWh - bomo videli, kolk bo EV vplival na sistem).
Čez palec mamo dovolj za 2x EV, za tretjega pa bo kar zmanjkalo ;(( .

Na 5kW elektrarno kamot obesiš 20kWH. Subvencija pa je do 14kW panelov in 28kWh HEE. Razmerje pa 1-2.
Na 10kW panelov, dobiš max 20kWh subvencije.
Poznam primer, ko je tipson na 11kW SE obesil 50kWh HEE (za hitro polnjenje EVja).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Ce prav razumem, Maksimalna moč, ki jo imajo moje varovalke 3x20A sploh lahko tehnično prenesejo, znaša 13,8 kW (\(3 \times 20\text{A} \times 230\text{V} = 13.800\text{W}\)).Ker pa je Elektro Maribor v mojem obvestilu izrecno zapisal pravilo 0,8-kratnika, je računica naslednja:0,8 × 13,8 kW = 11,04 kWTo pomeni, da mi bo Elektro Maribor izdal uradno soglasje za hibridni razmernik z nazivno močjo do vključno 10 kW (kot je model SAJ HS3-10K)

.Sodobni hibridni razmerniki (kot je ponujeni SAJ) podpirajo veliko predimenzioniranje panelov. Ker bom imel 3 kW omejitev oddaje in 25 kWh baterijo, lahko na 10 kW razmernik brez težav namestim vseh ponujenih 14,1 kW panelov (31 kosov po 455W).

Ali lahko se dam potem vecjo baterijo kot mi nekateri predlagate?

Seveda lahko daš, sam trenutno redki, ker koristijo subvencijo. Subvencija je za max 14kW panelov, subvencija za HEE pa 2x paneli. Kar je več, je na tvoji denarnici.
Glede na tvojih 3kW oddaje (soglasje), ti bo vsak dodaten kWh v HEE dobrodošel - lahko boš raztegnil oddajanje na nočni čas.
Teoretično do 3x24=70kWh oddaje. Je pa vprašanje, če se ti splača.
Polje 14kW ti pa dajalo do nekje 12kWpik in do 100kWh dnevno (ob idealnih dnevih).
Zarad subvencije, nekateri dajo vseh 14kW panelov (četut so nekateri osenčeni8-O ).

A zdaj ko HE delajo manj, tudi paneli dvigujejo ceno elektrike?

DamijanD ::

Seveda HE manj zaslužijo in denar mora od nekje prit, ne morejo šefi na koncu brez bonusa ostat....

Če ne bi bilo panelov, jim ne bi bilo do bonusov?

telexdell ::

Utk je izjavil:

Če ne bi bilo panelov, jim ne bi bilo do bonusov?

Tu se pa močno motiš. Ker ni vode, bodo zaradi manj elektrike bonusi manjši. Paneli pa poleti povzročajo negativne cene elektrike. Ker morajo plačevati predvsem elektriko iz samooskrbnih SE bodo njihovi bonusi še manjši. Se mi šefi skoraj smilijo- na eni strani tolče po njihovih bonusih suša, po drugi strani pa samooskrba. Gremo zbirat zamaške?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

alekskac ::

Zadnje dva dni, sredi dneva, med 12. in 13. uro, meče elektriko ven. Predvčerajšnjim samo za minuto, včeraj že četrt ure. Sem na Elektro Ljubljana, nadzorništvo Grosuplje. Še pri komu?

deepsick ::

Zelo verjetno nima zveze s SE, ker odklopijo zaradi prekoračitev omejitev moči izvoza in je reset gumb na zunanji omarici, ffs, deluje instantno, nikakor ne tako absurdno neuporabno pogosto in tudi samo od sebe se ne stisne, preveri s sosedi ali/in obvestila o napovedanih odklopih v vašem rajonu, največ odklopov SE je verjetno spomladi takoj izza oblaka, paneli niso vroči in je instantna proizvodnja na letnem maksimumu moči. Verjetno bo kdo popravil ali bolj razčlenil vse skupaj, če je potrebno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

pumaxx ::

Sem imel podoben primer. Ena faza je bila konstantno 7V višja kot ostali dve zato je občasno vrglo ven ko je presegla max dovoljeno napetost (cca 255v). Po pogovoru z rajonskim mi je zbalansiral napetosti na transformatorju in teh prblemov ni več.
««
442 / 443
»»