» »

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom

Ars Technica - V četrtek je Apple zaradi nespoštovanja pravil s svoje trgovine Apple Store umaknil igro Fortnite, nekaj ur zatem pa mu je z enakim ukrepom sledil še Google. Epic Games, snovalci Fortnita, so imeli odgovor že skrbno pripravljen, saj so proti velikanoma takoj sprožili tožbo, ki jo obenem spremlja še nenavadno bizarna medijska kampanja.

Kdor je letos poleti pričakoval kisle kumarice, se je uštel, kajti Epic Games so se z Applom in Googlom zapletli v spor, ki je navzven morda videti kot banalno podjetniško izsiljevanje, a lahko vendarle daljnosežno odloča o naravi delovanja online trgovin tehnoloških velikanov. Vse se je pričelo v četrtek popoldne, ko so v Epic Games lansirali novo posodobitev za svoj igričarski fenomen Fortnite. Specialnost "Mega Dropa" je v spremembi mikronakupovanja vsebine v igri, saj so uporabniki po novem dobili možnost nakupa neposredno od Epica, se pravi mimo trgovin Apple Store ali Google Play, ki si od vsake transakcije vzameta 30 odstotkov, nad čimer v Epicu že dolgo bentijo. Direktni nakup je okoli 20% cenejši, kar je seveda ugodnejše za igralce, toda takšno delovanje je hkrati v neposrednem nasprotju s pogoji sodelovanja na obeh trgovinah. Zato je Apple v četrtek zvečer Fortnite brcnil s Stora, nekaj ur pozneje je sledil tudi Google. Kdor je igro kupil že predtem, jo lahko še vedno požene, a bo prikrajšan za vso prihodnjo vsebino, kar je za naslov tipa free-to-play, ki na širjenju takšnih mikrododatkov živi ali pade, ogromen hendikep. Epic Games so imeli očitno vse že skrbno naštudirano, saj so dobesedno v hipu odgovorili tako s tožbo, v kateri očitajo velikanoma oviranje konkurence, kakor tudi medijsko kampanjo #FreeFortnite, ki je dobila nekam bizarne odtenke s propagandnim videom, izpeljanim iz proslavljene Applove reklame "1984" za prvi Macintosh.



Na površju je položaj nemara jasen: v Epic Games so kršili pravila, zato so bili kaznovani, sedaj pa ceneno izsiljujejo, ker imajo v rokah eno najuspešnejših iger v zgodovini. In za to povrhu vsega precej hinavsko izkoriščajo otroke, - ogromen delež igralcev Fortnita je mladoletnih - ki gotovo še ne zmorejo zapopasti vseh podtonov ekonomske vojne med tehnološkimi velikani in bodo predvsem besni, če bo njihova zabava okrnjena. Toda jasno je, da se takšni spopadi ne razvijejo čez noč in kdor položaj online trgovin spremlja pobližje, je zaostrovanje sporov pričakoval; le da bržčas ne v podobi risankastih likov, ki mečejo kladiva v govoreča obgrižena jabolka. Epic Games si časa za vstajo niso izbrali naključno, saj se odpor proti "osovraženim tridesetim odstotkom", ki so dejansko oderuški in zavirajo razvoj, vztrajno krepi širom sveta. Lani je Spotify okoli tega sprožil pritožbo pri Evropski komisiji, ki je letošnjega junija na tej osnovi pričela dve uradni preiskavi. V debate so vstopili tudi ameriški kongresniki in senatorji, ki marže označujejo za kraje in tudi ob zadnjem zaslišanju v Kongresu se je Tim Cook naposlušal očitkov v tej smeri. Dodatno zato, ker so na dan prišle informacije, da si lahko nekateri privilegiranci, v tem primeru Amazon, pri Applu dejansko izposlujejo popust! Včeraj se je oglasil celo Facebook in pristavil svoj lonček, tako da je vsa čorba res dobro zavrela.

Kar je torej navzven videti kot ravsanje med tistimi, ki so postavili peskovnik in onimi, ki bi se radi v njem igrali, ima globoko ozadje in izid bi lahko bistveno premešal denarne tokove okoli takšnih trgovin, s tem pa spremenil položaj predvsem manjših razvijalskih podjetij, za katere bi razlika med denimo 30- in 20-odstotno maržo pomenila ogromno. Ker gre ravno za Fortnite, obenem tudi ne moremo mimo dejstva, da tod že dolgo obstajajo takšni zaprti sistemi - namreč tržnice na konzolah, ki si odjedo enakih 30 procentov. Tim Sweeney, šef Epica, odgovarja, da se s tem lažje sprijazni, ker je večina konzol (to je, razen Nintendovih) prodajana pod ceno in je zaslužek s trgovinami zanje ključen. Druga finesa, vredna omembe, pa je tista, da Apple ljudi žuli bolj kot Google. Na Androidu je mogoče programje distribuirati tudi mimo Google Playja, le da imajo firme ob tem kup dodatnih nadlog, zaradi katerih se je na primer tudi Fortnite letošnjega aprila vrnil na tržnico, kjer ga leto in pol ni bilo. Na Applu pa se mimo Stora ne da.

Trenutno ni preveč verjetno, da bi prišlo do hitre poravnave, kajti Apple je bil do svojega ograjenega vrtička doslej zelo zaščitniški in težko si je predstavljati, da bi se upravljalci tržnic kar tako odrekli dišeči pogači. Verjetno bo ključno to, koliko drugih velikanov ali celo politikov bodo uspeli v Epic Games potegniti na svojo stran in spor prodati kot "boj za svobodo razvijalcev ter pravice potrošnikov". To zna biti kar zaguljena naloga, saj so v zadnjih letih postali ena bolj razdvajajočih firm v igričarski industriji, predvsem med samimi igričarji. Najbolj zaradi spopada s Steamom in posledičnega kupovanja ekskluzivnosti iger za svojo trgovino Epic Store, medtem ko bi ameriško politiko lahko skrbelo dejstvo, da so v 40-odstotni lasti kitajskega Tencenta. Ja, čorba skorajda ne bi mogla biti bolj vrela in začinjena. Otročad bo pa pač za nekaj časa morala na sonce.

255 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

poweroff ::

Originalna Applova reklama iz leta 1984... preroško. Samo razumeti je treba.
sudo poweroff

Uporabnik ::

Dejstvo je, da imata apple in google monopol nad tržiščem mobilnih aplikacij, tako da tako potezo vsekakor pozdravljam.

c3p0 ::

Torej, glede na novico: Epic bad, GApple good?

Vsak, ki se postavi proti 30% "davka", je zame good, čeprav njihov produkt še bolj poneumlja otročad.

Uporabnik ::

Hehe youtube 1 zadetek "apple 1984 commercial"
 null

null

Izi ::

Treba je priznati, da je Epicova medijska kampanja, kjer so kot parodijo uporabili Applovo reklamo iz leta 1984 odlična.
Graja gre avtorju članka, ker se preveč odkrito postavlja na stran zlobnih korporacij. Res da Epic tukaj ni svetnik, ker mikrotransakcije v igrah so slaba stvar, kljub temu, da gre tukaj za zastonjsko igro, ampak proti Applu in Googlu je Epic vseeno svetnik.
Kljub temu, da bo tole zapletena tožba, kjer bodo težke milijone zaslužili odvetniki, je vsak igričar na strani Epica. Grabežljive korporacije ki od iger kasirajo kar tretjino našega denarja in iger sploh ne delajo je treba ustaviti in hudo kaznovati. Glavni zlobneži tukaj so Apple, Google in Steam. Epic pa je kot nekakšen Robin Hood, ki se edini vsaj na videz bori za uboge igričarje, ki jih odirajo na vsakem koraku.

opeter ::

To se zna še razširit, če bodo veliki ponudniki (Spotify, Disney, WarnerMedia itn.) raznoraznih digitalnih storitev pristopili zraven.
Dejansko lahko, če nastane dovolj velika skupina, prisilita tako Google kot Apple, da nekaj ukreneta. Seveda pa noben (Apple in Google) ne bosta hotel odpovedat te 30%. Bo še zanimivo spremljat, kako se bodo razvile zadeve.

Navsezadnje sta bolj ali manj samo ta dva ponudnika sistemo za pametne naprave, izoblikoval duopol, s tem, da ima Google celo 86% trga.
https://www.statista.com/chart/3268/sma...

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Stra ::

s tem pa spremenil položaj predvsem manjših razvijalskih podjetij, za katere bi razlika med denimo 30- in 20-odstotno maržo pomenila ogromno.
Tukaj eni nalašč ali iz nevednosti zanemarjate dejstvo, da zaradi Appla/Googla in njihovega sistema ti razvijalci sploh obstajajo, imajo dostop do vseh njihovih kupcev in s tem sploh biznis? Nihče ni avtomatsko upravičen do sadov tujega dela. Pogoji se postavijo, potem pa jih sprejmi ali odkloni.

Če se bodo pogoji zaradi konkurence spremenili, v redu. Če se bodo zaradi države je pa to sila in prisila oz. čisto navaden fašizem.

Evolve ::

četrtek je Apple zaradi nespoštovanja pravil s svoje trgovine Apple Store umaknil igro Fortnite, nekaj ur zatem pa mu je z enakim ukrepom sledil še Google.


no damage done.

Good Apple and Google.

Dr_M ::

Ceprav je Fortnite res trapast, se gre tukaj za princip.
Navijam za Epic. So dovolj mocni in imajo dovolj sredstev, da se uprejo umazanim igram googla in gnilih jabolk.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Uporabnik ::

Stra je izjavil:

s tem pa spremenil položaj predvsem manjših razvijalskih podjetij, za katere bi razlika med denimo 30- in 20-odstotno maržo pomenila ogromno.
Tukaj eni nalašč ali iz nevednosti zanemarjate dejstvo, da zaradi Appla/Googla in njihovega sistema ti razvijalci sploh obstajajo, imajo dostop do vseh njihovih kupcev in s tem sploh biznis? Nihče ni avtomatsko upravičen do sadov tujega dela. Pogoji se postavijo, potem pa jih sprejmi ali odkloni.

Če se bodo pogoji zaradi konkurence spremenili, v redu. Če se bodo zaradi države je pa to sila in prisila oz. čisto navaden fašizem.


To je tako kot mora telekom ponujati last mile tudi drugim ponudnkom, pa nima prostih rok pri oblikovanju cen. Malo razmisli zakaj.

Furbo ::

Izi je izjavil:

Glavni zlobneži tukaj so Apple, Google in Steam. Epic pa je kot nekakšen Robin Hood, ki se edini vsaj na videz bori za uboge igričarje, ki jih odirajo na vsakem koraku.

LOL, ker epic je pa dobrodelna organizacija. Isti epic, ki s kitajskim denarjem kupuje eksluzive in onemogoča prosto izbiro platforme.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

vostok_1 ::

Google je "Standard oil" naše dobe, probably even worse.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Riff ::

ja če zgubiš 30% to pa že malo boli :))

Glugy ::

Furbo je izjavil:

Izi je izjavil:

Glavni zlobneži tukaj so Apple, Google in Steam. Epic pa je kot nekakšen Robin Hood, ki se edini vsaj na videz bori za uboge igričarje, ki jih odirajo na vsakem koraku.

LOL, ker epic je pa dobrodelna organizacija. Isti epic, ki s kitajskim denarjem kupuje eksluzive in onemogoča prosto izbiro platforme.


V primerjavi z Googlom in Applom je ja. Če pa iščeš absolutnega svetnika med koorporacijami zato da bi jim priznal ko bi se borile za kej pozitivnega potem pa nikol ne boš nobeni korporaciji nič priznal tud ko naredijo kakšno dobro potezo.

mtosev ::

Mislim, da bi bilo najboljše da pač znižajo svoj store davek na 20% in to je to.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Aggressor ::

1. Kdor je povzel, da se v novici postavljam na stran Appla in Googla, slabo bere.

2. Kdor misli, da je Epicova parodija Applovega videa 1984 posrečena, je spregledal/zanemaril kopico podrobnosti.

Prvič, Applov video je bil oglas za točno določen izdelek (Macintosh), pri čemer je bil negativec nalašč bolj nedoločen - seveda je prvi kandidat IBM, ampak izrecno pa to ni bilo navedeno. Epicov svoj video prodaja kot boj za osvoboditev, kar je precej komično, in ni v sporočanju z obgriženim jabolkom nič kaj subtilen.

Drugič, velika večina igralcev Fortnita se ni še niti rodila, ko je Apple lansiral 1984.

Tretjič, a se res ljudem zdi posrečeno mobilizirat in weaponizirat krdelo otrok in najstnikov, ki že tako veljajo za toksično skupnost in so v preteklem desetletju sproducirali en kup ekscesov? It's all fun and games until somebody gets swatted. Epic se tu igra z ognjem.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

shadeX ::

Uporabnik je izjavil:

Dejstvo je, da imata apple in google monopol nad tržiščem mobilnih aplikacij, tako da tako potezo vsekakor pozdravljam.


Stari.. tebi in marsikateremu komentatorju tukaj sploh ni jasno.

Kot prvo - DA. Apple in Google sta monopolista in z njihovimi trgovinami ne vse štima, ampak pobiranje "davka" od nakupov to zagotovo ni problem.

Tukaj se gre izrecno za "value exchange". Veš kolikokrat je Fortnite featured v teh trgovinah? Odpreš App Store in ti v faco na prvi strani prileti Fortnite. Da ne omenjam Top Chartsev, kjer je Fortnite vedno tam, ko uporabnik odpre omenjeno sekcijo. Da ne omenjam, da se Fortnite (z ostalimi velikimi), vedno pojavi na vrhu zadetkov nerelevatnih besed.

Tržnice so poskrbele Epicu za konstanten traffic flow - je pa normalno da želijo nekaj met od tega. To je nekako tako kot če bi od države zahteval naj ne pobira več davkov, vseeno pa bi želel met zdravsto, policijo, ceste,..



Riff je izjavil:

ja če zgubiš 30% to pa že malo boli :))


Ampak če zastopiš zadevo, sploh noben ne izgubi nič.

mtosev je izjavil:

Mislim, da bi bilo najboljše da pač znižajo svoj store davek na 20% in to je to.


Mogoče je 30% res visok fee. O tem pač ne bom,.. ampak dejstvo ostaja da value se generira v obe smeri in je normalno da od tega nekaj poberejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Zimonem ::

Tukaj gre za diskriminatorno uporabo plačilnih sredstev. Ok zraven zaslužijo še 30%. Ampak aplikacija kot taka je free. In če igraš, poslušaš Spotify še na drugih platformah lahko plačaš tudi tam. Tega pa ne dovolijo. V bistvu izključujejo druge plačilne poti.

poweroff ::

Aggressor je izjavil:

Tretjič, a se res ljudem zdi posrečeno mobilizirat in weaponizirat krdelo otrok in najstnikov, ki že tako veljajo za toksično skupnost in so v preteklem desetletju sproducirali en kup ekscesov? It's all fun and games until somebody gets swatted. Epic se tu igra z ognjem.

Epic je seveda vreden svojega denarja. In ni dosti drugačen kot GApple. Ampak vseeno je opozoril na pomembno stvar.

Ne razume pa, zakaj je weaponiziranje najstnikov zdaj kar naekrat problem?

Weaponizira se ljudi za politiko, weaponizira se rednecke, SJW-je, itd... zakaj je pa to ZDAJ kar naenkrat problem? >:D

Pa še enkrat, besedilo iz originalnega Applovega 1984 oglasa:

Today, we celebrate the first glorious anniversary of the Information Purification Directives. We have created, for the first time in all history, a garden of pure ideology—where each worker may bloom, secure from the pests purveying contradictory truths. Our Unification of Thoughts is more powerful a weapon than any fleet or army on earth. We are one people, with one will, one resolve, one cause. Our enemies shall talk themselves to death, and we will bury them with their own confusion. We shall prevail!


Na misel mi prihaja cenzura, pardon, boj proti fake newz, Facebook & Google... skratka, preroško. Je pa tudi Apple postal točno to, kar napada v tem oglasu.
sudo poweroff

Vice ::

Stra je izjavil:

Tukaj eni nalašč ali iz nevednosti zanemarjate dejstvo, da zaradi Appla/Googla in njihovega sistema ti razvijalci sploh obstajajo, imajo dostop do vseh njihovih kupcev in s tem sploh biznis...


To kar ti trdiš je isto kot če bi rekel, da če svoj izdelek pomoliš skozi okno je na voljo vsem zemljanom....

mtosev ::

Ja vem, da se promet/profit generira v obe smeri. Glede kako veliki podjetji sta google in apple si oba brez problemov lahko to tudi privoščita. Plus bi verjetno bil tudi za manjše razvijalce in še epic bi izgubili razlog za svoj boj.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Superboyy ::

Če jim apple in google pobereta 30% zakaj je preko direkt plačila samo 20% nižja cena?

Me zanima kaj bodo napisali v tožbo. "Mi hočemo zastonj distribucijo!"?

Spominja na ljudi, ki pozabljajo na svoje dolžnosti. Ko jih na to spomniš pa začnejo jokati o svojih pravicah.

Aggressor ::

poweroff je izjavil:

Ne razume pa, zakaj je weaponiziranje najstnikov zdaj kar naekrat problem?

Weaponizira se ljudi za politiko, weaponizira se rednecke, SJW-je, itd... zakaj je pa to ZDAJ kar naenkrat problem? >:D


Jah ne vem, dajmo potem vsi začet uporabljat vse najbolj ogabne neocon metode, pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo, a? :|

Pa še enkrat, besedilo iz originalnega Applovega 1984 oglasa:

Today, we celebrate the first glorious anniversary of the Information Purification Directives. We have created, for the first time in all history, a garden of pure ideology—where each worker may bloom, secure from the pests purveying contradictory truths. Our Unification of Thoughts is more powerful a weapon than any fleet or army on earth. We are one people, with one will, one resolve, one cause. Our enemies shall talk themselves to death, and we will bury them with their own confusion. We shall prevail!

Na misel mi prihaja cenzura, pardon, boj proti fake newz, Facebook & Google... skratka, preroško. Je pa tudi Apple postal točno to, kar napada v tem oglasu.


Če gledaš samo citirano besedilo, je kar posrečeno, se strinjam. Ampak framing je tudi pomemben in Epicov v tem primeru izpade ceneno. Apple se ni nikoli sprenevedal, ali je tisto samo oglas.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

bojsi ::

Izi je izjavil:

Grabežljive korporacije ki od iger kasirajo kar tretjino našega denarja in iger sploh ne delajo je treba ustaviti in hudo kaznovati. Glavni zlobneži tukaj so Apple, Google in Steam. Epic pa je kot nekakšen Robin Hood, ki se edini vsaj na videz bori za uboge igričarje, ki jih odirajo na vsakem koraku.

A nisi pozabil na PS in xbox store? A tam pa je vse v redu s 30%? Ni Epic noben Robin Hood, sam za svoj profit se grebe, tako kot vsi ostali... Je pa treba nevedno mularijo mobilizirat, da bo agenda šla skozi.

Zimonem ::

Kupiš skin z kartico na PC pa dela na ps. Čudež.
https://www.theverge.com/2019/2/7/18215...

Zimonem ::

Normalne bančne provizije so vse pod 10%. pri distribucijah korporacij pa 30%. To pač ni normalno.

no comment ::

A 8 EUR za par nekih virtualnih kovancev je pa normalno?

Na srečo otroci in Epic nimajo pištole na sencih. Če se zmenijo, da je za Apple 1% več kot dovolj in Fornite nobenega otroka nikoli ne bo stal več kot 0.99 EUR - nimam nič proti. Nekaj mi pa pravi, da Epic čuti, da je to bistveno premalo. Apple verjetno tudi.

Superboyy ::

Zimonem je izjavil:

Normalne bančne provizije so vse pod 10%. pri distribucijah korporacij pa 30%. To pač ni normalno.


Banka tudi hosta vsebino, skrbi da pride elektronski produkt do stranke, da je v skladju z določenimi pravili in se ukvarja z refundi, če kaj ni ok (naprimer otrok mi je spizdil kreditno in zapravil 500 eur)?

Smo se malo razvadili, da je plac na serverju in bandwidth kar zastonj stvar.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

S kod pa jemlje otrok ali Apple paydrugje kot iz bančnega računa. In če pamž zagoni na Apple payu 500e je lažje, kot na banki? Pa če plačam z drugo kartico na banki račun kakšna je provizija 30%?

techfreak :) ::

Najvecji problem na teh platformah je to, da ni konkurence med trgovinami. Na PCju imas precej vecjo izbiro v kateri trgovini ponudniki prodajajo, in v kateri trgovini kupci kupujejo igre.

Na Androidu je samo Google Play kot prvorazredni drzavljan, ampak vsaj imas alternative (npr. Amazonov store). Medtem pa ima AppStore na iOS monopol, ker Apple ne dovoli drugih trgovin.

Tukaj se postavljam na stran Epic Games, ker bi ponudnik platforme (sploh glede na njihov delez) moral ponuditi alternativne trgovine pod enakimi pogoji kot svojo.

doesitmatter ::

Glavni problem je, ker apple in google ne dajejo vsem enake pogoje. Primer bestbuy, uber, lift, amazon, nike itd., vse te aplikacije ne rabijo dajat deleža za nakup v aplikaciji.

techfreak :) ::

Razlika je med tem ali lahko vsebino uporabljas na napravi, ali pa se gre za fizicno storitev. Bolj vprasljivo je to zakaj recimo Google Play ne zaracuna 30% za music streaming aplikacije (npr. Spotify), kjer vsebino prav tako uporabljas na sami napravi.

MrStein ::

Aggressor je izjavil:

1. Kdor je povzel, da se v novici postavljam na stran Appla in Googla, slabo bere.

2. Kdor misli, da je Epicova parodija Applovega videa 1984 posrečena, je spregledal/zanemaril kopico podrobnosti.

Prvič, Applov video je bil oglas za točno določen izdelek (Macintosh), pri čemer je bil negativec nalašč bolj nedoločen - seveda je prvi kandidat IBM, ampak izrecno pa to ni bilo navedeno. Epicov svoj video prodaja kot boj za osvoboditev, kar je precej komično, in ni v sporočanju z obgriženim jabolkom nič kaj subtilen.

Drugič, velika večina igralcev Fortnita se ni še niti rodila, ko je Apple lansiral 1984.

Tretjič, a se res ljudem zdi posrečeno mobilizirat in weaponizirat krdelo otrok in najstnikov, ki že tako veljajo za toksično skupnost in so v preteklem desetletju sproducirali en kup ekscesov? It's all fun and games until somebody gets swatted. Epic se tu igra z ognjem.

Razdeliš stvari na dva dela, naše in vaše.
Eni strani (našim) se pridružiš.
Naše hvališ čez vse, vaše pljuvaš čez vse.
Tako deluje večina ljudi, odkar se zavedajo.

Če si pričakoval razumen odziv...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shadeX ::

Tukaj se postavljam na stran Epic Games, ker bi ponudnik platforme (sploh glede na njihov delez) moral ponuditi alternativne trgovine pod enakimi pogoji kot svojo.


Jo ni trgovine, ki ne bi vzela kosa pogače od nakupov. Tudi Amazon čeprav je alternativa Playu, pobira fee. Tako da z alternativami, dost ne bi dosegli.

BlackMaX ::

Pač bo Epic naredu, da boš prek njihove strani prenesel app (fortnite) in posodobitve in zato ne rabiš app niti play stora.

shadeX ::

Pač bo Epic naredu


To Epic ma že od samega začetka, še preden so jo dal na Play. Problem je ker za iOS tega ne more naredit in to jim gre v nos.

blackbfm ::

zakaj ne dajo 30% višjo ceno in je problem rešen.. očitno jim bolj paše imet 0 nakupov:))

Zimonem ::

Ker so multi platform igra in se na ostalih igra ceneje.

blackbfm ::

Ampak pcja z rtx grafo ne mors dat v zep

zasekaroza ::

Gremo epic, poruši gnili sistem

LitralSM ::

Aggressor je izjavil:

1. Kdor je povzel, da se v novici postavljam na stran Appla in Googla, slabo bere.

2. Kdor misli, da je Epicova parodija Applovega videa 1984 posrečena, je spregledal/zanemaril kopico podrobnosti.

Prvič, Applov video je bil oglas za točno določen izdelek (Macintosh), pri čemer je bil negativec nalašč bolj nedoločen - seveda je prvi kandidat IBM, ampak izrecno pa to ni bilo navedeno. Epicov svoj video prodaja kot boj za osvoboditev, kar je precej komično, in ni v sporočanju z obgriženim jabolkom nič kaj subtilen.

Drugič, velika večina igralcev Fortnita se ni še niti rodila, ko je Apple lansiral 1984.

Tretjič, a se res ljudem zdi posrečeno mobilizirat in weaponizirat krdelo otrok in najstnikov, ki že tako veljajo za toksično skupnost in so v preteklem desetletju sproducirali en kup ekscesov? It's all fun and games until somebody gets swatted. Epic se tu igra z ognjem.

Kje si pa pozabil omeniti, da Apple onemogoča konkurenco igranja na daljavo?
Aja, nisi. Ima Apple pogoje, katerim lahko ustreže samo njihova lastna aplikacija za igranje na daljavo.
Nč hudga, se opravičujem

Unilseptij ::

Ne vem, če dobro razumem tole.... Če v se v store-u prodaja neka aplikacija, potem je jasno, da lastniku store-a pripada nek delež. Če pa je aplikacija zastonj, potem jo pač store lahko ponuja zastonj, lahko lastniku aplikacije zaračuna nek strošek ali pa pač ne dovoli te aplikacije v store-u.

Če uporabniki to aplikacijo uporabljajo za izvedbo določenih transakcij (recimo kupovanje skinov v free igri), potem dam prav Epicu, da store od tega ne more zahtevati deleža. V skrajnem primeru si lahko predstavljamo, da imamo zastonj aplikacijo za online bančništvo, ki jo iz kakršnega koli razloga banka želi dati na store ... nekako ne vidim razloga, da bi store zaračunaval maržo za vsako transakcijo, saj za to nima nobene dejanske podlage in gre samo za izkoriščanje prevladujočega položaja na trgu. Da sploh ne začnemo govoriti o zaščiti zasebnosti in osebnih podatkov, ko enkrat tak store postane vseobsegajoča platforma, ki beleži vse možne transakcije znotraj vseh aplikacij, ki jih vsebuje.

49106 ::

Unilseptij je izjavil:

Ne vem, če dobro razumem tole.... Če v se v store-u prodaja neka aplikacija, potem je jasno, da lastniku store-a pripada nek delež. Če pa je aplikacija zastonj, potem jo pač store lahko ponuja zastonj, lahko lastniku aplikacije zaračuna nek strošek ali pa pač ne dovoli te aplikacije v store-u.



Zakaj morajo delež plačati samo prvi, čeprav so oboji zaslužili zaradi trgovine? Če prodaš program, plačaš delež,... če prodaš naročnino, plačaš delež. Zakaj bi bil zastonjski model z mikrotrasakcijami izjema?

Epic je igro posodobil tako, da si lahko kupil direktno pri njih, kar je v nasprotju s pravili trgovin, zato so igro umaknili, Epic zdaj joka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

s1m0n ::

...če prodaš naročnino, plačaš delež. Zakaj bi bil zastonjski model z mikrotrasakcijami izjema?

Kako to, da so naročnine pri drugih izjema? Od mene Google ni dobil nič za Spotify naročnino... Prav tako ne za ostale aplikacije, ki imajo plačljive storitve v sami aplikaciji.

shadeX ::

Epic Games is now also suing Google over 'anti-competitive' Android policies

Google, for one, does not have as tight of a grip on Android as Apple keeps on iOS, but Epic argues in its lawsuit that Google's claims that Android is an open platform no longer ring true. The core complaints are the same: Epic is asking the court to "end Google's unlawful monopolization and anti-competitive restraints" in markets for Android app distribution and payment processing for app-related purchases.


Lol.. jaz nimam ideje kaj Epic kadi, ampak nimam pojma kaj hočejo dosežt. Za iOS bi še nekako razumel, ker uporabniki drugače ne morejo do appa kakor preko App Stora, ampak nič ne drži Epic nazaj, da distributira app za Android preko njihove strani.


Čudno tole ampak I guess, hočejo met dotok free traffic, v zameno za nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Aggressor ::

s1m0n je izjavil:

...če prodaš naročnino, plačaš delež. Zakaj bi bil zastonjski model z mikrotrasakcijami izjema?

Kako to, da so naročnine pri drugih izjema? Od mene Google ni dobil nič za Spotify naročnino... Prav tako ne za ostale aplikacije, ki imajo plačljive storitve v sami aplikaciji.


Če je neka aplikacija vpeta v Gugl Play platformo, dobi Gugl tudi procente od mikrotransakcij in naročnin.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

LitralSM ::

shadeX je izjavil:

Epic Games is now also suing Google over 'anti-competitive' Android policies

Google, for one, does not have as tight of a grip on Android as Apple keeps on iOS, but Epic argues in its lawsuit that Google's claims that Android is an open platform no longer ring true. The core complaints are the same: Epic is asking the court to "end Google's unlawful monopolization and anti-competitive restraints" in markets for Android app distribution and payment processing for app-related purchases.


Lol.. jaz nimam ideje kaj Epic kadi, ampak nimam pojma kaj hočejo dosežt. Za iOS bi še nekako razumel, ker uporabniki drugače ne morejo do appa kakor preko App Stora, ampak nič ne drži Epic nazaj, da distributira app za Android preko njihove strani.


Čudno tole ampak I guess, hočejo met dotok free traffic, v zameno za nič.

Fortnite jim je prinesel dovolj milijard, da lahko igrajo pravičnika. Za ves trg je to zgolj in edino dobro.

Aggressor je izjavil:

s1m0n je izjavil:

...če prodaš naročnino, plačaš delež. Zakaj bi bil zastonjski model z mikrotrasakcijami izjema?

Kako to, da so naročnine pri drugih izjema? Od mene Google ni dobil nič za Spotify naročnino... Prav tako ne za ostale aplikacije, ki imajo plačljive storitve v sami aplikaciji.


Če je neka aplikacija vpeta v Gugl Play platformo, dobi Gugl tudi procente od mikrotransakcij in naročnin.

Apple od xClouda ne dobi nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LitralSM ()

Mato989 ::

Unilseptij je izjavil:

Ne vem, če dobro razumem tole.... Če v se v store-u prodaja neka aplikacija, potem je jasno, da lastniku store-a pripada nek delež. Če pa je aplikacija zastonj, potem jo pač store lahko ponuja zastonj, lahko lastniku aplikacije zaračuna nek strošek ali pa pač ne dovoli te aplikacije v store-u.

Če uporabniki to aplikacijo uporabljajo za izvedbo določenih transakcij (recimo kupovanje skinov v free igri), potem dam prav Epicu, da store od tega ne more zahtevati deleža. V skrajnem primeru si lahko predstavljamo, da imamo zastonj aplikacijo za online bančništvo, ki jo iz kakršnega koli razloga banka želi dati na store ... nekako ne vidim razloga, da bi store zaračunaval maržo za vsako transakcijo, saj za to nima nobene dejanske podlage in gre samo za izkoriščanje prevladujočega položaja na trgu. Da sploh ne začnemo govoriti o zaščiti zasebnosti in osebnih podatkov, ko enkrat tak store postane vseobsegajoča platforma, ki beleži vse možne transakcije znotraj vseh aplikacij, ki jih vsebuje.


Točno to me zanima... namreč ali Banke tudi od vsake moje transakcije nakažejo IOSu in Google Playu 30%? Ker namreč če teh appov ne bi bilo ne bi delal spletnega bančništva preko telefona kajne =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zimonem ::

shadeX je izjavil:

Epic Games is now also suing Google over 'anti-competitive' Android policies

Google, for one, does not have as tight of a grip on Android as Apple keeps on iOS, but Epic argues in its lawsuit that Google's claims that Android is an open platform no longer ring true. The core complaints are the same: Epic is asking the court to "end Google's unlawful monopolization and anti-competitive restraints" in markets for Android app distribution and payment processing for app-related purchases.


Lol.. jaz nimam ideje kaj Epic kadi, ampak nimam pojma kaj hočejo dosežt. Za iOS bi še nekako razumel, ker uporabniki drugače ne morejo do appa kakor preko App Stora, ampak nič ne drži Epic nazaj, da distributira app za Android preko njihove strani.


Čudno tole ampak I guess, hočejo met dotok free traffic, v zameno za nič.

Ne vem kaj nekateri v žile brizgajo. Zadeva je analogna temu, da bi v Amazon appu dajal 30% applu za transakcijo. Ali da bi ti na avtocesti odrezali tretjino avtomobila. Applovih fanboyaštvo je res huda reč.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epic Games Store (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Igre
899149628 (1310) Furbo
»

Fortnite Mobile na rootanemu telefonu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
111333 (756) Sales
»

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Tožbe
20037179 (30418) mailer
»

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Tožbe
25554418 (45516)          
»

Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Oddelek: Novice / Igre
228194 (4533) opeter

Več podobnih tem