» »

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar

««
8 / 8
»
»»

telexdell ::

fikus_ je izjavil:

Iščete vzroke zakaj so odpovedale baterije na ladjici, da je bilo nekaj narobe z vgradnjo,....da bi pokazali, da v avtu se to ne more zgoditi,...

Le zakaj bi to trdili. Zdržale so 1500 ciklov. Če bo meni v avtu tudi zdržalo toliko ciklov pol jo bom imel 75 let. Če pa bo zdržala le 1/3 tistih na ladjici bo pa dovolj za 25 let.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

trancer01 ::

Kaj pa, če bo zdržala samo 5 % toliko kot tista na ladjici?>:D

telexdell ::

trancer01 je izjavil:

Kaj pa, če bo zdržala samo 5 % toliko kot tista na ladjici?>:D

Na podlagi delovanja stvari primerljivega tipa lahko statistično sklepaš o delovanju svoje stvari. Seveda pa ena stvar bolj odstopa od povprečja kot druga. Nekatere odstopajo zelo. Tako je možno, da ti povsem nova naprava odpove že po prvem priklopu, čeprav bi statistično morala zdržati tisoče priklopov. Če bo zdržala le 5% imam pač smolo. Ko/če se bo to zgodilo bom razmišljal kako in kaj naprej. Zakaj prej delati paniko?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

joez7 ::

No moj hranilnik UPS (20kWh) deluje.
V mescu dni je naredil dobrih 12 ciklov. SOH pa spremenil na 99.95%.
Če bo zadeva šla linearno dol, to pomeni pod 0.6% letno, se pravi če zdrži nekje 10let in več, je povrnjen. Je pa zanimivo - prvih 10 ciklov je kapaciteta naraščala iz 14 na 20kWh.
Je pa (baje) najbolj zanimivo prvo leto (tu naj bi se zamenjala samo okvarjena celica! - vsaj tako mi je zatrdil prodajalec? - nekje na 100 prodanih ena?)
Bomo videli pozimi, če bo več ciklov. Zgleda da računa cikel, kot 100% Ah.
Pod 10% ga razsmernik ne pusti, 100% pa je na varnih 3.4V/celico (dejansko na 90% kapacitete celice).
10% pa na 3.12V/c. (dejanskih 20% kapacitete).
Furam pa ga med 30% in 100% (zgornje meje ne morem spreminjat) spodnjo pa lahko od 10% naprej.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Matko ::

@joez7

Nisi napisal s kakšnim namenom ga uporabljaš.

kow ::

Da. Imas dinamicno ceno energije, da kupujes, ko je poceni? Ali gre samo za hranjenje presezkov fotovoltaike (domnevam, da gre za ta scenarij).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

BigWhale ::

joez7 je izjavil:

No moj hranilnik UPS (20kWh) deluje.
V mescu dni je naredil dobrih 12 ciklov. SOH pa spremenil na 99.95%.

Hmm, jaz imam 54 ciklov in SOH mi kaze se na 100%. To je zdaj po pol leta. Verjetno ne kaze decimalk in zaokrozuje navzgor. Grem preverit v Home Assistant, ce je tam kaj drugace.

joez7 je izjavil:

Furam pa ga med 30% in 100% (zgornje meje ne morem spreminjat) spodnjo pa lahko od 10% naprej.

Jaz imam nastavljeno na 85% in 100% in peak shaving priority, tko da grem pod 85% precej redko. Pa od 23h naprej ne delam vec peak shavinga. Na 85% imam nastavljem, ker baterijo uporabljam kot UPS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

SmeskoSnezak ::

Kaj so trenutna priporocila, ce se nakupuje nove baterije, vklucno s soncnimi celicami? Kam iti po nakupih, al se to prek spleta nabavlja? LP, SMeeskaa
@ Pusti soncu v srce... @

iloveboobz ::

Če delaš to v samogradnji, offgrid/otočno, potem se še vedno najbolj splača sam sestavit pack.

Kupiš celice, ohišje z BMSom in zloziš k legokocke.

https://hakadibattery.com/collections/e...
https://www.nkon.nl/en/rechargeable/lif...

če se drziš grade a celic priznanih proizvajalcov (recimo EVE) in ok BMSov (JK, seplos) potem nimaš kaj sfalit. Bistveno ceneje kot lično sestavljena zadeva brand name proizvajalca.
smoki

Matko je izjavil:

@joez7

Nisi napisal s kakšnim namenom ga uporabljaš.

UPS objekta. Ostalo je prišlo dacu.
Mam sončno 10kWpik, po stari shemi netmetering. Letnih viškov od 1 do 3MWh (šenkam:)).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

DAcu, pa je powershaving, powershifting in phasebalancing.

iloveboobz je izjavil:

Če delaš to v samogradnji, offgrid/otočno, potem se še vedno najbolj splača sam sestavit pack.

Kupiš celice, ohišje z BMSom in zloziš k legokocke.

https://hakadibattery.com/collections/e...
https://www.nkon.nl/en/rechargeable/lif...

če se drziš grade a celic priznanih proizvajalcov (recimo EVE) in ok BMSov (JK, seplos) potem nimaš kaj sfalit. Bistveno ceneje kot lično sestavljena zadeva brand name proizvajalca.

Hm, po sem dobil krneki - 10kWh po 1.4k na dom (plug&play)? za to ceno bi dobil 15kWh kit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

iloveboobz ::

marsikater 10kWh kit za tolk ima precej slabe BMSe (recimo samo 100A). Pri kitu imaš precej več svobode, kakšne komponente izbereš.

Btw, obstajajo tudi kiti za 628AH celice (tko da prideš na ~32kWh v enem packu). Še mogoče mal cenej po kWh, k vseskup potegneš.
smoki

DamijanD ::

Danes pa jutri je v Zagrebu sejem, kjer je veliko te šare, če koga zanima: https://www.zg-gef.com/

iloveboobz je izjavil:

marsikater 10kWh kit za tolk ima precej slabe BMSe (recimo samo 100A). Pri kitu imaš precej več svobode, kakšne komponente izbereš.

Btw, obstajajo tudi kiti za 628AH celice (tko da prideš na ~32kWh v enem packu). Še mogoče mal cenej po kWh, k vseskup potegneš.

Ja moja dva 10kWh mata BMS po 100A, skupaj 190A. Na samem inverterju pa mam omejeno na 100A praznjenje in 90A polnjenje (sonce) in 20A (grid). Ko sem iskal, nisem našel kaj drugega (pokončna montaža - omejen prostor). Bom pa za naslednjega verjetno iskal vsaj 30kWh v enem kosu.
Še najbolj (verjetno) je treba pazit, da se komunikacija med inv. in bat ujame.
««
8 / 8
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sončna elektrarna z hranilniki (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35147558 (815) joez7
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641222289 (68057) Fluido
»

Tesla bo gradila največjo baterijsko elektrarno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12528688 (18150) kow
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9528223 (21381) hruske

Več podobnih tem