Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Alexius Heristalski ::
Gremo na elektriko pokaže.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
kodiak ::
Odvisno kaj ti je najbolj pomembno. Vsekakor je pa pri učinkovitosti pogonskega sklopa med najboljšimi, če ne celo najboljša.
Hvala za odgovor. Če bi se vzela tesla3 standard, bi prišel obrok nekje 300€, ravno toliko kot se daje za gorivo. Polnilo bi se doma z netmetiringom.
Po nekje sedmih letih je potem avto odplačan že iz stroška za gorivo, ki bi bil pri avtomobilu s klasičnim motorjem.
Flex program za VW ima tudi nekakšna ugodna financiranha, ki so zanimiva.
Id7 za 250€ na mesec. Ali je kdo že korstil ali pa se pozanimal, če gre za kakšen trik?
iKst_ ::
Za kak namen boš uporabljal avto? Družinski avto, ki se bo večkrat peljal tudi na kako malo daljšo pot ali 2. avto pri hiši, ki bo večinoma vozil do službe in nazaj ali podobno?
Za 28k je Tesla 3 IMHO najboljši avto v povprečju. Ampak, osebno bi za 2. avto raje vzel kaj manjšega, za družinski avto pa kaj večjega.
Za 28k je Tesla 3 IMHO najboljši avto v povprečju. Ampak, osebno bi za 2. avto raje vzel kaj manjšega, za družinski avto pa kaj večjega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
Za tak namen se drugače dobi kaj pametnega tudi za manj denarja. Okrog 20k imaš kar nekaj ponudbe.
Nissan Micra je pod 20k, npr. Potem od Stellantisa malčki. Citroen C3, Fiat Panda, Opel Frontera. Tudi pod 20k s subvencijo. Hyundai Inster...
S Teslo ne boš zgrešil, upgrade od zgoraj omenjenih je očiten. Ampak skoraj 10 jurjev tudi ni malo denarja.
Nissan Micra je pod 20k, npr. Potem od Stellantisa malčki. Citroen C3, Fiat Panda, Opel Frontera. Tudi pod 20k s subvencijo. Hyundai Inster...
S Teslo ne boš zgrešil, upgrade od zgoraj omenjenih je očiten. Ampak skoraj 10 jurjev tudi ni malo denarja.
Gregor P ::
Tudi Toyotina Corolla bo v prihodnosti očitno v EV različici, glede na diagram v dokumentarcu NHK "Inside Toyota":
Morda le podatek o različici s priključnim hibridom (PHEV), ta za razliko od nekatere konkurence nikoli ne ostane povsem brez elektrike. Ko porabiš električni doseg, sistem preprosto preklopi v način delovanja klasičnega, "samopolnilnega" Toyotinega hibrida (HEV). V praksi to pomeni, da se bencinski motor še vedno izklaplja ob jadranju, zaviranju in pri nizkih hitrostih. Ampak da, glavna minusa sta itak visoka cena in počasno polnjenje (pomeni da ti pride prav le, če delaš veliko kratkih dnevnih poti do cca. 70 km); tako da če gledamo izključno prihranek pri gorivu, se višja nakupna cena PHEV v primerjavi s klasičnim HEV za večino zasebnih voznikov finančno skoraj nikoli ne izplača - edino morda če imaš doma SE, ali pa brezplačno polnjenje v službi.
In pa tehnična zanimivost naj bi bil tudi novi manjši 1,5-litrski motor (v dveh različicah, atmosferski in turbo), ki bo nadomestil uveljavljenega 1,8-litrskega. V starih generacijah hibridov je bil bencinski motor primarni vir moči, elektromotor pa mu je zgolj pomagal. Novi 1,5-litrski motor pa je zasnovan obratno – optimiziran je izključno za delovanje v popolni harmoniji z močnejšimi elektromotorji. In pa motor je za 10 do 20 % manjši po prostornini in predvsem po višini v primerjavi s prejšnjimi generacijami. In pa ni zasnovan zgolj za klasični bencin, ampak je že v osnovi zgrajen z mislijo na uporabo prihodnjih, ogljično nevtralnih goriv, kot so sintetična e-goriva, biogoriva in celo tekoči vodik.
Morda le podatek o različici s priključnim hibridom (PHEV), ta za razliko od nekatere konkurence nikoli ne ostane povsem brez elektrike. Ko porabiš električni doseg, sistem preprosto preklopi v način delovanja klasičnega, "samopolnilnega" Toyotinega hibrida (HEV). V praksi to pomeni, da se bencinski motor še vedno izklaplja ob jadranju, zaviranju in pri nizkih hitrostih. Ampak da, glavna minusa sta itak visoka cena in počasno polnjenje (pomeni da ti pride prav le, če delaš veliko kratkih dnevnih poti do cca. 70 km); tako da če gledamo izključno prihranek pri gorivu, se višja nakupna cena PHEV v primerjavi s klasičnim HEV za večino zasebnih voznikov finančno skoraj nikoli ne izplača - edino morda če imaš doma SE, ali pa brezplačno polnjenje v službi.
In pa tehnična zanimivost naj bi bil tudi novi manjši 1,5-litrski motor (v dveh različicah, atmosferski in turbo), ki bo nadomestil uveljavljenega 1,8-litrskega. V starih generacijah hibridov je bil bencinski motor primarni vir moči, elektromotor pa mu je zgolj pomagal. Novi 1,5-litrski motor pa je zasnovan obratno – optimiziran je izključno za delovanje v popolni harmoniji z močnejšimi elektromotorji. In pa motor je za 10 do 20 % manjši po prostornini in predvsem po višini v primerjavi s prejšnjimi generacijami. In pa ni zasnovan zgolj za klasični bencin, ampak je že v osnovi zgrajen z mislijo na uporabo prihodnjih, ogljično nevtralnih goriv, kot so sintetična e-goriva, biogoriva in celo tekoči vodik.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Morda le podatek o različici s priključnim hibridom (PHEV), ta za razliko od nekatere konkurence nikoli ne ostane povsem brez elektrike. Ko porabiš električni doseg, sistem preprosto preklopi v način delovanja klasičnega, "samopolnilnega" Toyotinega hibrida (HEV).
Veliko PHEVov dela tako.
Bojda ne vsi.
codeMonkey ::
Skoda denarja za razvoj v to smer. Ce ze, potem naj naredijo veliko baterijo + podaljsevalec dosega. Xpeng ga je tudi v l03 spravil, ce se rabi.
Ampak če je sedaj res e-motor močnejši in bencinski motor manjši in ta bolj pomaga električnemu, mar nismo že nekje (vsaj na pol) na poti proti "podaljševalcu dosega"?
Zgodovina sprememb…
PHEVi nimajo nobenega smisla. Edini razlog, da se prodajajo, so davčne olajšave.
Če se veliko voziš na dolge razdalje, je PHEV brezveze, ker je potraten. Poraba na avtocesti pri daljših vožnjah je bistveno višja od dizla ali spodobnega turbo bencinarja.
Če se veliko voziš po mestu in greš občasno na daljšo pot, je pa lažje tistih 10x na leto priklopiti na hitro polnilnico. Pri PHEVu se moraš ukvarjati z dodatnimi servisi motorja, skrbeti, da se ti bencin v tanku ne pokvari (mene je večkrat opozorilo, da je bencin prestar, pa sem moral potem skuriti pol tanka in naliti svežega)...
Pred leti sem imel drugačno mnenje, ampak sem ga spremenil, od kar so na trgu dobri EVji za spodoben denar.
Če se veliko voziš na dolge razdalje, je PHEV brezveze, ker je potraten. Poraba na avtocesti pri daljših vožnjah je bistveno višja od dizla ali spodobnega turbo bencinarja.
Če se veliko voziš po mestu in greš občasno na daljšo pot, je pa lažje tistih 10x na leto priklopiti na hitro polnilnico. Pri PHEVu se moraš ukvarjati z dodatnimi servisi motorja, skrbeti, da se ti bencin v tanku ne pokvari (mene je večkrat opozorilo, da je bencin prestar, pa sem moral potem skuriti pol tanka in naliti svežega)...
Pred leti sem imel drugačno mnenje, ampak sem ga spremenil, od kar so na trgu dobri EVji za spodoben denar.
Berem, da Toyota zadržuje mehansko povezavo kot piko na i, ki zagotavlja, da bo avtomobil ostal izjemno varčen tudi takrat, ko se bomo z njim 130 km/h peljali na dopust. Ampak to je mišljeno v primerjavi z EREV, ker to povsem drži, da za daljše proge po AC si rajši umisliš dizla.
Za težave s prestarim bencinom pa berem, da proizvajalci vgrajujejo sisteme, ki samodejno onemogočijo vožnjo izključno na elektriko, če avtomobil zazna, da v zadnjih 6 do 12 mesecih nismo natočili zadostne količine novega bencina.
Se pa strinjam, da je vprašanje, komu so danes PHEV-ji sploh še namenjeni oz. ustrezni. Morda za une, ki vlečejo prikolice ipd.?
Za težave s prestarim bencinom pa berem, da proizvajalci vgrajujejo sisteme, ki samodejno onemogočijo vožnjo izključno na elektriko, če avtomobil zazna, da v zadnjih 6 do 12 mesecih nismo natočili zadostne količine novega bencina.
Se pa strinjam, da je vprašanje, komu so danes PHEV-ji sploh še namenjeni oz. ustrezni. Morda za une, ki vlečejo prikolice ipd.?
Zgodovina sprememb…

endelin ::
Novi phevi imajo tudi 100km dosega.
Baterija od 20kwh.
Use case 1
3/4% potreb opraviš na elektriko čez teden.
Use case 2
Za vikend lahko voziš do berlina brez postankov za sendvič in iskanje polnilnic kot EVjaši (samo 1 postanek za wc in gorivo). Prihraniš 2 uri?
Use case 3
te žena ne nadira vsakič (ker si dal ti idejo za nakup EVja), ko čakaš na EV polnilnici 1 uro, ker je pred tabo 20 avtov v vrsti na poti na dopust?
Baterija od 20kwh.
Use case 1
3/4% potreb opraviš na elektriko čez teden.
Use case 2
Za vikend lahko voziš do berlina brez postankov za sendvič in iskanje polnilnic kot EVjaši (samo 1 postanek za wc in gorivo). Prihraniš 2 uri?
Use case 3
te žena ne nadira vsakič (ker si dal ti idejo za nakup EVja), ko čakaš na EV polnilnici 1 uro, ker je pred tabo 20 avtov v vrsti na poti na dopust?
Use case 2
Realno prihraniš cca. 1 uro.
BMW 30e xDrive ima npr. 50 litrov tanka. Če greš pred vožnjo natankati polnega moraš na poti še vedno 2x na pumpo. S spodobnim EVjem polniš 3x.
Ampak, kot sem napisal. Če se vsak vikend voziš v Berlin, je dizel bistveno boljša izbira, ali pa kak malo večji V6 ali V8 bencinar.
Use case 3
Sicer ne podpiram psihičnega nasilja. Ampak, če si tako zabit, da čakaš v vrsti, namesto, da bi zapeljal na naslednjo polnilnico, ima mogoče žena celo prav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
Ampak če je sedaj res e-motor močnejši in bencinski motor manjši in ta bolj pomaga električnemu, mar nismo že nekje (vsaj na pol) na poti proti "podaljševalcu dosega"?
Problem je da je baterija se vedno premajhna in obicajno to ljudje kupijo, nato pa sparajo ter se vozijo vecinoma samo na elektriko (v sluzbo ter po opravkih), kar pa baterijo obremeni bistveno bolj, kot ce bi bila vecja. Kolega mora menjati baterijo na Miniju ravno zaradi tega.
Pa ker je baterija majhna, je niti ne mores hitro polniti na potovanjih. Mnoga (draga) PHEV vozila niti ne omogocajo DC polnjenja in tako ne mores na daljsih poteh prisparati. Jaz bi raje kuril strom in benz po potrebi (ce je ze res to potrebno), kot pa bil obsojen na benz, ceprav bi lahko med postanki dodal lepo kolicino stroma.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Saj imaš možnost izbirati ali boš kuril elektriko ali bencin. Ampak, še vedno so PHEVi za dolge poti brezvezni.
Ne pomaga ti, ker tisto pokuris hitro, potem pa se na AC peljes na benz mimo vseh hitrih polnilnic, ker nima smisla polniti.
Saj Toyota poleg uradne filozofije "1:6:90" (namesto ene velike baterije rajši 6 baterij za PHEV in 90 baterij za klasične hibride HEV), verjetno s PHEV bolj računa na druge trge na svetu (ker konec koncev nas je prek 8 milijard in vsi ne morejo še voziti BEV) in pa seveda kot ste že zapisali ostali jim PHEV pride zelo prav pri strogih zakonskih pravilih glede izpustov CO2 za celotno prodano floto vozil.
Zgodovina sprememb…
Bizkit45 ::
PHEVi nimajo nobenega smisla. Edini razlog, da se prodajajo, so davčne olajšave.
Res me zanima kako si pisal o PHEV vozilih, ko si ga sam imel :)
Takrat je verjetno bil najboljši avto?.. :)
Imaš v temi, če se ti da iskati :)
Nikoli nisem pisal, da je najboljši avto. Vozil sem 2 PHEV-a. Pred tem pa večjega SUVa z 2.0 dizlom in avtomatskim menjalnikom. PHEV mi je pokril kakšnih 80% vseh voženj, ki so bile večinoma po mestu, tako, da se mi je konkretno poznalo na stroških.
Poleg tega je bilo takrat stanje na trgu EVjev še precej žalostno. Zadnjega PHEVa sem kupil 2021, malo rabljenega za 29 jurjev. Model Y se takrat pri nas še niti ni dalo dobiti. Ko so jih par mesecev kasneje začeli prodajati je stal cca. 60 jurjev. Druge pametne konkurence praktično ni bilo.
Danes je stanje povsem drugačno. EVjev imaš kolikor hočeš, za 27-28 jurjev imaš kar nekaj izbire, rabljeni se dobijo, pa vsi imajo več kot dovolj dosega za normalno uporabo.
Tudi infrastruktura razvija zelo hitro. Samo v Sloveniji so v zadnjih 2 letih postavili 4 superchargerje, če se ne motim, pa en kup drugih hitrih polnilnic. Še po balkanu ni več problem zadnje čase.
Nikoli nisem pisal, da je najboljši avto. Vozil sem 2 PHEV-a. Pred tem pa večjega SUVa z 2.0 dizlom in avtomatskim menjalnikom. PHEV mi je pokril kakšnih 80% vseh voženj, ki so bile večinoma po mestu, tako, da se mi je konkretno poznalo na stroških.
Poleg tega je bilo takrat stanje na trgu EVjev še precej žalostno. Zadnjega PHEVa sem kupil 2021, malo rabljenega za 29 jurjev. Model Y se takrat pri nas še niti ni dalo dobiti. Ko so jih par mesecev kasneje začeli prodajati je stal cca. 60 jurjev. Druge pametne konkurence praktično ni bilo.
Danes je stanje povsem drugačno. EVjev imaš kolikor hočeš, za 27-28 jurjev imaš kar nekaj izbire, rabljeni se dobijo, pa vsi imajo več kot dovolj dosega za normalno uporabo.
Tudi infrastruktura razvija zelo hitro. Samo v Sloveniji so v zadnjih 2 letih postavili 4 superchargerje, če se ne motim, pa en kup drugih hitrih polnilnic. Še po balkanu ni več problem zadnje čase.
Ti si imel BMW dvojko, ce se dobro spomnim?
Vsaj en je tu pisal relativno pozitivno o tem avtu, tako da sem ga se jaz gledal takrat. Danes sicer nima smisla, ampak takrat je bil rabljen se za kar OK ceno. Pa takrat tudi nisi imel EV Clinic in njihovih zanimivih prispevkov na temo BMW PHEV vozil... :)
Vsaj en je tu pisal relativno pozitivno o tem avtu, tako da sem ga se jaz gledal takrat. Danes sicer nima smisla, ampak takrat je bil rabljen se za kar OK ceno. Pa takrat tudi nisi imel EV Clinic in njihovih zanimivih prispevkov na temo BMW PHEV vozil... :)
BMW 225xe in Mitsubishi Outlander. Oba solidna avtomobila, za tiste čase in tisto ceno. Sploh dokler je bila garancija. Ampak, stvari so se res hitro spremenile.
Ampak, stvari so se res hitro spremenile.
Jap, in se vedno se. Lansko leto sem cakal na facelift Y-ke do poletja. Imel si se neke VAG produkte, nekako konkurencne, drugo pa je bilo vse bistveno drazje ali pa nic posebnega. Letos pa imas pri 50k res ogromno izbire. Od Xpenga, Zeekrja, pa tudi kaksen Polestar se je pocenil... Naslednja fronta pa je nekje pri 35k zdaj, pa da je avto spodoben. Tako kot trojka. Ne tiste Frontere, ko sva debatirala :D
Zgodovina sprememb…
No, če se sedaj zopet oddaljimo od PHEV in se vrnemo na BEV, prej omenjena Corollo naj bi imela EV različico s 4-kolesnim pogonom in če dodamo še karavansko izvedenko, je to kar že dostojen družinski avto. Pričakuje se 800V arhitektura, (največja) baterija naj bi bila do 72 kWh, tako Toyota uradno napoveduje polnjenje od 10 do 80 % v 10 do 20 minutah. Vprašanje kakšna pa bo cena? Osnovna bi lahko stala 38k, ampak ta TS z 72 kWh in AWD pa verjetno rajši okoli 50k.
Zgodovina sprememb…
S tako baterijo bodo morali dobro postimati aerodinamiko. Ni mala, ni pa tudi luksuz. ID.7, ce je to neka konkurenca, ima obcutno vec.
Zgodovina sprememb…
Jah tile Japonci skoz nekaj uletavajo s temi "majhnimi" rešitvami
... recimo pri hibridih premajhen tank, pa s starejšo tehnologijo itd.
Zgodovina sprememb…
Liker ::
Dongfeng box ali Renault 5 40kWh. Katerega bi izbrali (in zakaj)?
Študiram za drugi avto - večinoma mestne razdalje - mogoče če bi žena kdaj šla k svojim sama bi bila pot 150 km v eno smer od tega cca 50km AC ostalo regionalka s povprečno hitrostjo okoli 60 (celotna pot tipično traja cca 2 uri). Tam bi vedno bila vsaj 6 ur, raje tudi več kot cel dan, šuko je jasno na voljo. To bi verjetno pomenilo da bi se dalo takšno pot narediti brez večjih težav tudi pozimi. Ampak worst case, če se izkaže da ne ravno, potem ostane primarni ICE avto.
Videl sem da je doseg podoben, je pa ena baterija LFP, druga klasika.
Kitajec ima več opreme (recimo 360 kamere), ampak je vsaj na prvi pogled bolj "touch based", Renault izgleda (vsaj meni) super.
Kaj menite?
Študiram za drugi avto - večinoma mestne razdalje - mogoče če bi žena kdaj šla k svojim sama bi bila pot 150 km v eno smer od tega cca 50km AC ostalo regionalka s povprečno hitrostjo okoli 60 (celotna pot tipično traja cca 2 uri). Tam bi vedno bila vsaj 6 ur, raje tudi več kot cel dan, šuko je jasno na voljo. To bi verjetno pomenilo da bi se dalo takšno pot narediti brez večjih težav tudi pozimi. Ampak worst case, če se izkaže da ne ravno, potem ostane primarni ICE avto.
Videl sem da je doseg podoben, je pa ena baterija LFP, druga klasika.
Kitajec ima več opreme (recimo 360 kamere), ampak je vsaj na prvi pogled bolj "touch based", Renault izgleda (vsaj meni) super.
Kaj menite?
Renault 5, ker je kul :D
Beden razlog, ampak posten. Bi vsekakor vozil oba in se odlocil po obcutku. Glede filanja v sestih urah pa poglej kaksna varovalka je. Moja izkusnja je, da moram pazit cez dan, ko mama zazene indukcijo in pecico pred kosilom. Cez noc pa ni problem. Da ne bo morala tasca pripravljati kosila pred prihodom, ali pa da bos prisiljen tam prespati, tud ce ravno ne zelis :)
Beden razlog, ampak posten. Bi vsekakor vozil oba in se odlocil po obcutku. Glede filanja v sestih urah pa poglej kaksna varovalka je. Moja izkusnja je, da moram pazit cez dan, ko mama zazene indukcijo in pecico pred kosilom. Cez noc pa ni problem. Da ne bo morala tasca pripravljati kosila pred prihodom, ali pa da bos prisiljen tam prespati, tud ce ravno ne zelis :)
Zgodovina sprememb…
Kar se cene tiče Dongfeng box v smislu racionalne izbire. Ga pa še nisem vozil, R5 sem in se pelje lepo, tako da si predstavljam, da ima boljše vozne lastnosti in kot lahko preberem se tudi hitreje polni, pa seveda lepši je. Ampak za kuča-posao oz. za vsakodnevne opravke torej "večinoma mestne razdalje", potem je videti Dongfeng boljša izbira in teh 7.500 evrov razlike pri ceni nameniš za kaj drugega. Seveda pa ne vem, kako se eno ali drugo vozilo obnese na daljši rok.
Zgodovina sprememb…
Dongfeng box ali Renault 5 40kWh. Katerega bi izbrali (in zakaj)?
Osebno bi vzel Renault 5 oz. še raje Nissan Micra, ki je rebadged R5 za par jurjev manj.
Avto se pelje super. Udoben, materjali v notranjosti okusno izbrani. Najbolj praktičen sicer ni, ampak dovolj za mestni avto pa, da se občasno zapeljejo kam 4 osebe.
Razlika v ceni je minimalna. Micre oglašujejo za 17 jurjev po subvenciji in s financiranjem. Isto kot Dongfeng. Potem je pa odvisno kakšen paket opreme točno izbereš.
A Twingo je premajhen? Prostora v notranjosti je več kot v R5/Micri, je precej bolj varčen. Baterija je sicer dovolj samo za 1 smer do staršev, ampak, če je tam na voljo šuko, ni problema. V 6 urah napolniš dovolj za pot nazaj.
Utk ::
Prostora v notranjosti je več kot v R5/Micri,
Iz znotraj sem videl samo twinga, ampak če ima to več prostora od česarkoli, potem res bog pomagaj, nočem nič iz te skupine avtov. Sediš na tleh na 25 centi dolgih sedežih (morda zato zgleda da ima nekaj "prostora"), široki pa tudi niso kaj veliko več, ampak to še ni tak problem.
Utk ::
Itak. Zadaj ima pa še malo večje od tesle.
Pa ni niti pomembno, ker sediš na tleh, in imaš pokrčene noge v vsakem primeru, sedalnega dela sploh ne rabiš. Pa nisem strašno velik. Pa ok, sej sediš nekako, samo da je to prostorno, dej no mir.
Pa ni niti pomembno, ker sediš na tleh, in imaš pokrčene noge v vsakem primeru, sedalnega dela sploh ne rabiš. Pa nisem strašno velik. Pa ok, sej sediš nekako, samo da je to prostorno, dej no mir.
Fejsty ::
Prostornost je primerna majhnemu avtu. Spredaj za mali avto je ok, zadaj nisem sprobal. Za tretji avto je čisto kul.
Itak. Zadaj ima pa še malo večje od tesle.
Za zadaj ne vem, lahko še zadnje izmerim, če želiš. Sprednji so praktično enako dolgi in široki, skoraj do centimetra.
Glede višine pa tudi ne razumem povsem. Voznikov sedež je nastavljiv po višini.
Sicer pa nikjer nisem trdil, da je Twingo nevem kako prostoren. Primerjal sem ga z Renault 5 oz. Micro, ki sta na zadnji klopi precej utesnjena.

Ne bo nič patriotizma pri avtomobilih? V panogi ki kruh nareže na deset tisočem ljudem v sloveniji? Za jurja prihranka boste takoj padli v objem kinezom? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

Moj selection bi bil trenutno
- twingo kot manjši mestni, drugi avto
- r5 kot primestni avto. Vrhunski design in zabaven avto za vozit. Takoj bi ga imel
- merc cla 250+ za vse potrebe. Odličen avto, dober build quality, počutje, razen štorasto sedenje zadaj. Proper zadeva, več ne rabiš.
- twingo kot manjši mestni, drugi avto
- r5 kot primestni avto. Vrhunski design in zabaven avto za vozit. Takoj bi ga imel
- merc cla 250+ za vse potrebe. Odličen avto, dober build quality, počutje, razen štorasto sedenje zadaj. Proper zadeva, več ne rabiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
jernejl ::
merc cla 250+ za vse potrebe. Odličen avto, dober build quality, počutje, razen štorasto sedenje zadaj. Proper zadeva, več ne rabiš.
A niso pri CLA izmaličili polnjenje tako, da se ga ni dalo polniti na 400V polnilnicah? Ali je to zdaj že stvar preteklosti?