Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
PROTEINSKI ::
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
PREGLED MODELOV: VW ID. TIGUAN (2027)
▶ 1. OSNOVNI MODEL
• Pogon: zadnji kolesi (RWD)
• Moč: 140 kW (190 KM)
• Baterija: 58 kWh LFP
• Domet (WLTP): približno 450 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 43.900 €
• Napovedana začetna cena: od 42.695 €
────────────────────────────
▶ 2. SREDNJI MODEL – LONG RANGE
• Moč: 210 kW (286 KM)
• Baterija: 77 kWh NMC
• Domet (WLTP): približno 600 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 52.500 €
▶ 3. NAJZMOGLJIVEJŠI MODEL – R-LINE 4MOTION
• Pogon: štirikolesni (4MOTION)
• Moč: 220 kW (299 KM)
• Domet (WLTP): približno 560 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 63.800 €
• Z dodatno opremo: hitro čez 68.000 €
OPOMBA: Cene in tehnični podatki so okvirne ocene oziroma napovedi za modelno leto 2027. Pred nakupom preverite uradne podatke proizvajalca.
PREGLED MODELOV: VW ID. TIGUAN (2027)
▶ 1. OSNOVNI MODEL
• Moč: 140 kW (190 KM)
• Baterija: 58 kWh LFP
• Domet (WLTP): približno 450 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 43.900 €
• Napovedana začetna cena: od 42.695 €
▶ 2. SREDNJI MODEL – LONG RANGE
• Moč: 210 kW (286 KM)
• Domet (WLTP): približno 600 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 52.500 €
▶ 3. NAJZMOGLJIVEJŠI MODEL – R-LINE 4MOTION
• Pogon: štirikolesni (4MOTION)
• Moč: 220 kW (299 KM)
• Domet (WLTP): približno 560 km
• Ocenjena cena v Nemčiji: 63.800 €
• Z dodatno opremo: hitro čez 68.000 €
OPOMBA: Cene in tehnični podatki so okvirne ocene oziroma napovedi za modelno leto 2027. Pred nakupom preverite uradne podatke proizvajalca.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PROTEINSKI ()
joez7 ::
Kdaj si pa bil nazadnje v salonu? Sem doživel, tegale osnovnega bi mel - JA gospod tega pa ni, ali pa ga je treba čakat leto dni - nn
.
Sem bil v salonu - meli razstavljen model - tut ceno oglaševali - JA tega bi mel, postavte mi ga ven, in povejte ceno. JA gospod, to pa pri nas NE gre, ga je treba naročit - kol pa je cena? ja to pa moramo izračunat - me čez dva dni pokliče, ja zdaj pa mamo ceno - ko ga vprašam, ali ga lahko pridem iskat? JA čez 5mescev. Hvala za naročevalnico.
Če sem lačen, grem pa naročim, če v roku 15min ne dobim vstanem in grem drugam (me je že minlo)
Okrog popustov pa cela štala - mam gotovino, ja pol pa popust ni! mi mamo najbolj ugodno financiranje (ja za njih - na koncu preplačaš 1/4 avta)
Sem bil v salonu - meli razstavljen model - tut ceno oglaševali - JA tega bi mel, postavte mi ga ven, in povejte ceno. JA gospod, to pa pri nas NE gre, ga je treba naročit - kol pa je cena? ja to pa moramo izračunat - me čez dva dni pokliče, ja zdaj pa mamo ceno - ko ga vprašam, ali ga lahko pridem iskat? JA čez 5mescev. Hvala za naročevalnico.
Če sem lačen, grem pa naročim, če v roku 15min ne dobim vstanem in grem drugam (me je že minlo)
Okrog popustov pa cela štala - mam gotovino, ja pol pa popust ni! mi mamo najbolj ugodno financiranje (ja za njih - na koncu preplačaš 1/4 avta)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
karafeka ::
A še vedno so take razmere, da je treba več mesec čakat? Sem mislil, da se je to izboljšalo v zadnjih letih.
Prodajalci so neresni. Poznam več primerov ko so zavlačevali še dodatne 3 mesece. Sklenite pogodbo s penali, če zamudijo, naj vsaj plačajo.
iKst_ ::
Kdaj si pa bil nazadnje v salonu?
Cca. 3 mesece nazaj. Pa pred tem skoraj vsako leto zadnjih 10 let. Zato tudi vem, da so sanje o Tiguanih za 30 jurjev samo sanje.
Žal, tudi jaz bi dal raje manj za avto, ampak realnost je pač takšna kot je.
Če sem lačen, grem pa naročim, če v roku 15min ne dobim vstanem in grem drugam (me je že minlo) :P
Kupiš Teslo, pa je. Klikneš na netu rezervacijo, nakažeš keš in greš po avto, ko te pokličejo.
A še vedno so take razmere, da je treba več mesec čakat? Sem mislil, da se je to izboljšalo v zadnjih letih.
Še slabše je. So določene znamke, kjer imaš avtomobile na zalogi, ampak malo bolj tržno zanimive avtomobile je treba pa še vedno čakat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
Za 65k dobiš že polno opremljeno Teslo Model Y Performance - dobava november december 2026. Ne vem kje je problem. Cena je še vedno nižja kot za polno opremljen VW Tiguan, ki se ga načakaš. Narobe svet.
DamijanD ::
Gambino ::
PROTEINSKI je izjavil:
Za 65k dobiš že polno opremljeno Teslo Model Y Performance - dobava november december 2026. Ne vem kje je problem. Cena je še vedno nižja kot za polno opremljen VW Tiguan, ki se ga načakaš. Narobe svet.
Problem je, da je Tesla sicer superiorna v SW a kaj, ko je šlampasto oziroma z zanič materiali, nevredna tega denarja!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gambino ()
Dokler je boljše sestavljena in ima bolj kvalitetne materiale kot Audiji in BMWji za 30% več denarja, jim ni za zameriti.
Gambino ::
Dokler je boljše sestavljena in ima bolj kvalitetne materiale kot Audiji in BMWji za 30% več denarja, jim ni za zameriti.
Daleč od resnice! Tesla 3 ter Y sta sestavljeni slabo in iz slabih materialov! Ne pišem na pamet, vozil oba, tako testna, ter kot sovoznik! Slabi materiali na volanu, slabi materiali na sedišču, slaba izolacija, ...

deepsick ::
Kdaj nazadnje? Mislim, zagotovo je asketsko, ampak kakovost se meni osebno zdi kar v redu, je pa res, da nisem nek picajzlek, ki bi dosti dal na šminko in mahagonij. Pred leti je bilo res bolj površna izdelava, celo Fremont fab so zaprli in tja prestavili linijo za robote, ker so linijaši bili ekstremno površni navkljub izobraževanju in usposabljanju. Ne vem, če žiher povem, ampak Tesla domnevno prejema plačilo od VAG in podobnih, da ne plasira modelov prehitro...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
Ne pišem na pamet
Nekako ne verjamem :)
Je bilo že v tej temi par različnih testov kjer so direktno primerjali Tesle z Audiji, BMWji itd. Konsenz je precej jasen. Noben ni imel za povedati nič slabega čez materjale in izdelavo, kvečjemu obratno.
Razen, če si nazadnje vozil kak 2015 letnik Model S. Tam je bilo pa res precej "šlamparije".
BigWhale ::
PROTEINSKI je izjavil:
Problem je, da je Tesla sicer superiorna v SW a kaj, ko je šlampasto oziroma z zanič materiali, nevredna tega denarja!
Ej, ne vem. Po treh letih lahk recem, da so materiali v Tesli cist ok. Kar se pa software-a tice, morjo pa nujno ene par UXarjev najet, in resno popravit njihov GSM in WiFi stack, ker sta sranje. :D
Noben ni imel za povedati nič slabega čez materjale in izdelavo, kvečjemu obratno.
Dobr no, pretiravat pa tud ni treba. :> Tesle so ok, kar se materialov tice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
Utk ::
Nekateri so, "čeprav ne pišejo na pamet", precej prepričani da je v mercedesih in bmwjih pa vse popolno. Pa je precej daleč od tega. Mercedes za 60 jurjev ima recimo na zadnjih vratih plastiko v rangu toyote, samo da bolj škripa ob dotiku. No, škripa bolj tudi na sprednjih vratih, samo da je tam malo lepša.

To sicer bolj sodi v neodprto temo 'Zakaj so avtomobili z notranjim zgorevanjem prava stvar'... Ne da se mi pisati o post-covid enšitifikaciji ice vozil, poiščite - od veliko slabših materialov, slabših pogonskih sklopov, podvojenih cen, odprave kompaktnih modelov, obveznih asistenc, odstopov CEO največjih EU konglomeratoov, raznih dizelskih afer, mokrih jermenov, horizontalne integracije, združevanje znamk in odkup s strani Kitajcev in Indijcev...
Sami poiščite in se... veselite.
Sami poiščite in se... veselite.
Tudi velike nemške znamke so že zdavnaj začele šparat na materialih in na kontroli kakovosti. Zdaj bodo pa še prisiljene selit proizvodnjo v Romunijo in Bugarsko zaradi predrage nemške delovne sile. To bo pa potem samo še padalo nižje in nižje in nižje... Sam več ne vidim rešitve za nemško avtomobilsko industrijo. Bolj pametno bi bilo, da začnejo na veliko delat orožje.
Gregor P ::
Nekateri so, "čeprav ne pišejo na pamet", precej prepričani da je v mercedesih in bmwjih pa vse popolno. Pa je precej daleč od tega. Mercedes za 60 jurjev ima recimo na zadnjih vratih plastiko v rangu toyote, samo da bolj škripa ob dotiku. No, škripa bolj tudi na sprednjih vratih, samo da je tam malo lepša.
Mercedes za 60k? In vi pričakujete znotraj neko kvaliteto ranga Mercedesa S?
Ampak tudi pri slednjih je kakovost padla že pred desetletji; nekateri pa smo tudi opozorili na to
... po drugi strani pa so recimo originalni navigacijski sistemi recimo v kakšnem dragem "klasičnem" mercedesu največ povprečni (a zato zelo dragi). Vsak garmin je boljši.
Ne čisto ker ko kupujem BMW, ali Mercedes, če je neka malenkost narobe, avtomobil za mene izgubi celotno vrednost nemudoma (kar je logično, ne dam npr. 150.000 evrov za to, da kupim polizdelek); zelo težko si (vsaj pri meni) potem popravijo ugled. Primeri: A-klasa, zaigrane oz. manipulirane predstavitve za novinarje pri S-klasi, ali npr. težave s kljukami oz. ključavnicami pri S-klasi - ki se avtomatično odklenejo -, ko te običajno pozimi pri nizkih temperaturah pusti na cedilu in ne moreš odpreti vrat in ko jih, se jih ne potem ne da čisto zapreti ipd. To vse se mi lahko pripeti npr. pri Dacia-i, se sploh ne bi preveč razburjal (seveda že pričakujem, da se zadeve nekako popravi), ampak pri visoko prestižnih znamkah pa pač ne (takoj ko je treba pri povsem novem vozilu nekaj popraviti, odpraviti napake sem že razočaran)...
...; sam recimo sem pri ponovnem nakupu Mercedesa zadržan, ker sem bil pri zadnjem modelu S malo razočaran nad kvaliteto (ne razumeti narobe, govorim v tem luksuznem razredu vozil; v primerjavi s starejšimi S-i). Trenutno imajo torej enega kupca manj, ...
itd.
V bistvu se je poslabšanje kakovosti zares začelo, ko so začeli vsi ti proizvajalci na veliko združevati moči zaradi zmanjšanja stroškov proizvodnje na račun kvalitete vozil in je bilo na neki točki vseeno, ali si kupil Audija, BMW-ja, VW ipd. še na zunaj so bili dokaj podobni, kaj šele pod pokrovom motorja. In zakaj bi plačevali dražje potem?
Predstavljam si, da je v svetu EV to še huje izraženo, kjer jih ima najbrž velika večina pod pokrovom iste komponente od električnega motorja do baterij; in zakaj bi potem za enega plačal 40k za drugega pa 80k, kje je sedaj ta dodana vrednost razen imena/značke?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Če prodajaš avto za 60 jurjev in je v rangu tistega za 35, potem pač moraš odpuščat, zapirat tovarne in gledat kako ti delnica strmoglavlja.
Ne pričakujem v avtu za 60 jurjev kvaliteta za 150, ampak za 60, in tudi te ni.

Predstavljam si, da je v svetu EV to še huje izraženo, kjer jih ima najbrž velika večina pod pokrovom iste komponente od električnega motorja do baterij; in zakaj bi potem za enega plačal 40k za drugega pa 80k, kje je sedaj ta dodana vrednost razen imena/značke?
Normalno, glavno razliko v ceni naredijo ozaveščenost in flexanje znamke, 'skrite' komponente skoraj nikogar ne zanimajo :D
mailer ::
Če prodajaš avto za 60 jurjev in je v rangu tistega za 35, potem pač moraš odpuščat, zapirat tovarne in gledat kako ti delnica strmoglavlja.Na koncu boste ugotovili, da več kot plačate bolj vas nategnejo.
Tole naj bi stalo okoli 15k$ na kitajskem. Če pride k nam bi bil dober pretres za kakšnih 20k€. Ampak seveda bo ursula rekla ja to pa ne boste dali še 10-15k€ zraven, da bomo denar poslali v staro železo da khm... "zavarujemo EU avto industrijo".
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Mercedes za 60k? In vi pričakujete znotraj neko kvaliteto ranga Mercedesa S?
Se prav, Tesla za 45 jurjev je shit, ker ima slabše materjale kot Mercedesa za 150 jurjev? Ok.
Tesla je vsaj bila "šit" - ker pravite, da je danes bolje - ker vam je za 45k prodala avto, ki je bil po materialih na nivoju 15k avta; izvzemši seveda e-pogonski sklop, ki velja za boljšega v tej industriji (kar je tudi na splošno problem pri EV, da so morali šparati pri vsemu, da so ceno sploh lahko oklestili na 45k zaradi dragih baterij ipd.).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

ker vam je za 45k prodala avto, ki je bil po materialih na nivoju 15k avta;
Kater avto za 15k imaš v mislih? Od novih avtomobilov za 15 jurjev dobiš Fiat Pando, Dacio Sandero, mogoče kakšno Opel Corso, potem se pa počasi neha. Noben od teh nima ravno mahagonija po armaturki in nappa usnja na sedežih. Pa gre za vsaj pol metra krajše avtomobile.
Pa kaj potem predlagaš, če je Tesla zaniča? Ker BMW x3/ix3 je recimo bolj plastičen kot Model Y, Audiji v rangu 50-60k prav tako.
Pravim le, da so težki časi za proizvajalce, da me prepričajo, zakaj bi kupil ravno njihov avto; sploh sedaj v časih EV, kjer stara slava ne pomeni veliko.
In koga to briga zate, če ti je zadnji avto kupil foter v 90ih?
Ja, če hočeš upravičit ceno nekega bmwja proti tesli moraš vzet kar nekaj kopiuma. Če vzamemo model 3 proti seriji 3, ali y proti nekemu x. Pa pustimo sploh pogon.
codeMonkey je izjavil:
Ampak to kar ti bluzis nima nicesar skupnega s pogonom... vsi so cheap
Ja, če hočeš upravičit ceno nekega bmwja proti tesli moraš vzet kar nekaj kopiuma. Če vzamemo model 3 proti seriji 3, ali y proti nekemu x. Pa pustimo sploh pogon.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
codeMonkey je izjavil:
Ampak to kar ti bluzis nima nicesar skupnega s pogonom... vsi so cheap
Seveda ima zvezo, ker so tudi evropski proizvajalci, ki se trudijo vse narediti sami z lastno tehnologijo vključno s pogonom in ti imajo pri meni recimo prednost pred ostalimi, ki zgolj vgrajujejo generične dele. Za to sem pripravljen plačati več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Kakšne generične dele, lahko bolj konkretno, kakšno primerjalno tabelo med 3-5 največjih ev znamkami glede generičnih komponnt? Bom prilepil podobno takoj za teboj, da vidim, če govorimo o istem, ker tabela mogoče izgleda malo drugače od pričakovanj.
Zaznati je domnevo, da ni 'horizontalne' integracije znotraj EU avtomobilskih koncernov, da se reusajo iste šasije s pogonskimi sklopi pod različnimi karoserijami za ZELO različne cene, kar so zavedni kupci plačevati več - v odvisnosti od EU znamke?
Zaznati je domnevo, da ni 'horizontalne' integracije znotraj EU avtomobilskih koncernov, da se reusajo iste šasije s pogonskimi sklopi pod različnimi karoserijami za ZELO različne cene, kar so zavedni kupci plačevati več - v odvisnosti od EU znamke?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
jernejl ::
Eh. BMW iX3 40 košta 55k. Če vzameš Model Y LR RWD v beli barvi in z 20" platišči, kot jih ima BMW, stane enako.
Res je, da ima BMW v osnovi manj opreme. Ampak če pri BMW dodaš še 5k, dobiš stvari, ki jih pri Tesli pač ne moreš dobiti. Recimo HUD, parkirne senzorje, 360° kamere, in streho, skozi katero ne nabija sonce.
Mercedes za 60k? In vi pričakujete znotraj neko kvaliteto ranga Mercedesa S?Problem je, da se marsikdaj vidi regresija pri istem razredu avta, med starejšim in novejšim modelom.

Ampak če pri BMW dodaš še 5k, dobiš stvari, ki jih pri Tesli pač ne moreš dobiti. Recimo HUD, parkirne senzorje, 360° kamere, in streho, skozi katero ne nabija sonce.
To lahko vse dokupiš pri Tesli, original ali kompatibilne. Parkirne senzorje nadomeščajo kamere, ki so res malo zoprno živčne 'ustavi', ko imaš še '100km' do stene... Ne razumem tega 360 stopinjskega pogleda iz tesle, naenkrat, tudi AI me ne prepriča z razlago. Saj pogledaš sprednjih 180 in zadnjih 180 ali koliko s pritiskom na volanu, hkrati pa ne vem, mogoče bi se dalo zliti vse N kamere v en sam 360 pogled, kar je stvar enega OTA, v stražarskem pogledu vidiš po 4 prikaze, če se ne motim, dajte nas podučiti, prosim, če je možno več. To bi imelo vlogo kot kamera na vrhu jadrnice, da vidiš vso okolico naenkrat? Sicer sonce še ni nabijalo tako nevarno v letu 2026, za prihodnja leta bomo pa še videli, ampak se dajo neki senčniki nabaviti, podobno kot za športna letala. Če bo dovolj povpraševanja zahtevnih uporabnikov, bo verjetno motorizirana loputa prej slej za panoramo, čakamo vas :D

Ja, 3 je mogoče cenen poskočen gocart z vzmetnimi amortizerji, še vedno je performance top linija...
So pa še S, X, Y modeli, S in X sta začasno na pavzi, Y je tako najbolj razširjena na svetu, verjetno že poznaš, roadster bo pa menda spet kmalu.
Nekaj bi se že našlo za bolj zahtevne forumske kupce, da bodo lahko zviška gledali na nas, siromake? :D
So pa še S, X, Y modeli, S in X sta začasno na pavzi, Y je tako najbolj razširjena na svetu, verjetno že poznaš, roadster bo pa menda spet kmalu.
Nekaj bi se že našlo za bolj zahtevne forumske kupce, da bodo lahko zviška gledali na nas, siromake? :D
nejc_nejc ::
kolikor časa se bo dalo, bom vozil "nepriključljiv" avto na net
računam, da bo postal tržna niša....
računam, da bo postal tržna niša....

Edino pravilno, mi, žal, ne moremo čakati na starost avta, da doseže povprečno evropsko, se nam preveč ljudi posmehuje zaradi nedoslednosti. Povsem pričakovano, da je dostop do avta od proizvajalca ali kakšnega pomembneža, če že lahko sam preko telefonske app. Pa saj niso ev prvi. Tole je zanimivo, seveda (samo) v EU omejeno na 6 neuporabnih metrov :D
Pravim le, da so težki časi za proizvajalce, da me prepričajo, zakaj bi kupil ravno njihov avto; sploh sedaj v časih EV, kjer stara slava ne pomeni veliko.
VW je probal še zadnjo stretegijo. S slabo tehnologijo in cheap materiali so spremenili imena avtov nazaj iz ID v dobro prodajane retro modele, kot naprimer Tiguan, Golf, Polo...
Sedaj stavijo na nostalgijo, dobro ime in podobno, kar pa nima šans pri price/performance mentaliteti dandanašnji.
Tesla ti je crap, za svoj avto pa praviš da je offline in da bo tako ostalo. Se pravi imaš avto star 10 let ali več že zdaj. Si kar mislim kolk je boljši od nove tesle...
vec kot 10 let in to 4 komade....

tesla pa je in bo ostal GO-KARD
tesla pa je in bo ostal GO-KARD
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

Ja, saj. Nam se ljudje žal odkrito škodoželjno posmehujejo pri takšni starosti avta, brez heca. Hotel sem pa pa spesniti, da je v letu 2026 malo ev/ice avtov, ki niso online.
Ne razumem čisto dobro te go-cart primerjave, saj AI nekaj pravi v smislu vzmetnih amortizerjev in volanskega sklopa, ampak mi ni jasno, kaj se gleda? Performance, oprema, oboje?
Ne razumem čisto dobro te go-cart primerjave, saj AI nekaj pravi v smislu vzmetnih amortizerjev in volanskega sklopa, ampak mi ni jasno, kaj se gleda? Performance, oprema, oboje?
Mislim da si moral že leta 2016 do 2018 kupit precej poceni kramo, da ni (bil) online. Kasneje pa res že skoraj nemogoče. Če ne drugo imajo sos, ampak redki so da imajo samo to.
Vem pa da se napiše gokarT.
Ne vem kaj naj bi to pomenilo, ampak vsaj ni stara krama.
potem pa o "vozilih" ne ves nič [0].
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Mislim da si moral že leta 2016 do 2018 kupit precej poceni kramo, da ni (bil) online. Kasneje pa res že skoraj nemogoče. Če ne drugo imajo sos, ampak redki so da imajo samo to.
Ne vem kaj naj bi to pomenilo, ampak vsaj ni stara krama.
potem pa o "vozilih" ne ves nič [0].
pa sem pritegnil tvojo pozornost....
Lastniki 12 let starih dizlov, ki jim je tesla ropotarnica or something, in ki jih strašno skrbi ekologija baterij, zmeraj imajo mojo pozornost. To je res fascinanten pojav.