» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1395 / 1395
»
»»

kodiak ::

Opažam, da je do lastnikov Tesel še vedno prisotna nekakša negativna konotacija. Avto ni več nikakršen eksot kot pred leti, zato nevoščljivost verjetno ni.
A še vedno zato, ker je to od Muska avtomobil ali pa gre za kaj drugega?

jernejl ::

codeMonkey je izjavil:

Zakaj potem vleces v debato povprecne oddaljenosti do uradnih servisov?
Nekdo, ki (bojda) vozi Teslo, je privlekel sem izkušnje z obiskovanjem Teslinih servisov. Ti si mu pa pojasnil, da ni mogoče, da bi šel na Tesla servis, ker ga ne rabi.

iKst_ ::

Jaz sem napisal, da je izkušnja podobna kot pri drugih "premium" znamkah. Ti pa bluziš o tem, da ima povprečen voznik samo 20 minut do servisa namesto 45 minut, kot, da je to vrhunec izkušnje. Za Twingota imam servis 10 minut stran. A to pomeni, da je Twingo bolj premium avto kot Tesla?

Sprijazni se, da je vseeno ali pelješ na servis BMWja ali Teslo. Taprava premium izkušnja so mobilni servisi in pickup storitve, ki je pri nas ne Tesla ne BMW nimata, če se ne motim.

Pa nihče ni rekel, da ni mogoče peljati Tesle na servis. Napisano je, da je obisk manj pogost. Pri večini ICE avtomobilov moraš vsaj enkrat na leto na servis. Pri Tesli greš, ko je treba kaj popraviti.

iKst_ je izjavil:

Jaz sem napisal, da je izkušnja podobna kot pri drugih "premium" znamkah. Ti pa bluziš o tem, da ima povprečen voznik samo 20 minut do servisa namesto 45 minut, kot, da je to vrhunec izkušnje. Za Twingota imam servis 10 minut stran. A to pomeni, da je Twingo bolj premium avto kot Tesla?
Ne, bluziš ti. Ti si spraševal, kaj je bolje pri drugih premium nemcih, ko sem ti povedal, si pa začel bluzit o tem, da imaš ti osebno do Tesla servisa enako daleč in podobne neumnosti, kot je recimo tvoja najbolj aktualna blodnja, da je Twingo premium avto zato, ker imaš ti do servisa blizu. :))

Sprijazni se, da je vseeno ali pelješ na servis BMWja ali Teslo.
Sploh ni vseeno, če imaš BMW servis 10 minut stran, Tesla servis pa 1 uro in pol stran. Mariborčan lahko zapelje BMWja na servis in gre vmes domov/v službo in se potem vrne ponj, za Teslo pa si mora vzeti dan dopusta. Teslina izkušnja s servisi pač ni premium, razen morda za Ljubljančane, ki imajo servis blizu.

Ne, bluziš ti. Ti si spraševal, kaj je bolje pri drugih premium nemcih, ko sem ti povedal, si pa začel bluzit o tem, da imaš ti osebno do Tesla servisa enako daleč in podobne neumnosti,

Saj pravim, po tej logiki je Renault bolj premium od BMWja.

Sploh ni vseeno, če imaš BMW servis 10 minut stran, Tesla servis pa 1 uro in pol stran.

Ja, v resnici je vseeno. Za tistih par obiskov v življenjski dobi avtomobila je vseeno.

iKst_ je izjavil:

Ne, bluziš ti. Ti si spraševal, kaj je bolje pri drugih premium nemcih, ko sem ti povedal, si pa začel bluzit o tem, da imaš ti osebno do Tesla servisa enako daleč in podobne neumnosti,

Saj pravim, po tej logiki je Renault bolj premium od BMWja.
Po tvoji logiki prav gotovo.

Sploh ni vseeno, če imaš BMW servis 10 minut stran, Tesla servis pa 1 uro in pol stran.

Ja, v resnici je vseeno. Za tistih par obiskov v življenjski dobi avtomobila je vseeno.
Seveda, če je neka stvar nekje boljša kot pri Tesli, potem ni pomembna, ker je ti itak ne rabiš.

mehatronik12 ::

Ali tesla pusti kupiti novo vozilo v DE, če imaš prebivališče v SLO!?

Tesla Y je 3k€ cenejša,in če odšteješ 1100€ raulike v davki je še vedno razlika v ceni 2000€!

Pred enim mesecem, ko je dala tesla v DE 3k popusta je bila ta razlika v ceni še višja...

za 2-3K se pa že splača zapeljati v München za identičen avto....

A subvencijo bi dobil pa isto, kot če kupiš pri nas ali zgolj 3000€ na rabljeno?
Ali to gledaš standard osnovno različico?

kow ::

kodiak je izjavil:

Opažam, da je do lastnikov Tesel še vedno prisotna nekakša negativna konotacija. Avto ni več nikakršen eksot kot pred leti, zato nevoščljivost verjetno ni.
A še vedno zato, ker je to od Muska avtomobil ali pa gre za kaj drugega?

"Narrative susceptibility". Ce bi mediji o Tesli vsak dan pisali pozitivno in bi bila objektivnost povsem enaka, bi se ljudje obnasali (povprecno) drugace.

iKst_ je izjavil:

Sprijazni se, da je vseeno ali pelješ na servis BMWja ali Teslo. Taprava premium izkušnja so mobilni servisi in pickup storitve, ki je pri nas ne Tesla ne BMW nimata, če se ne motim.

Sicer anekdoticno, ampak sem slisal iz prve roke zgodbo o dolgem cakanju na dele.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

nejc_nejc ::

jbg
gokat ostane gokart

kow ::

codeMonkey je izjavil:

En prispevek na temo zakaj naj bi bil BYD poceni (prvih treh minut nima smisla poslusati):

Jp. Sem pa trdite o teh vzrokih na socialnih omrezjih zasledil ze precej nazaj. Je vsaj citiral vire (sem pogledal na hitro)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Seveda, če je neka stvar nekje boljša kot pri Tesli, potem ni pomembna, ker je ti itak ne rabiš.

Ne, če je boljše je boljše. To, da ima Tesla samo eno poslovalnico je dejstvo.

To, da je znamka premium, ker ima servis v vsaki vasi je pa neumnost. To ni prednost premium Nemcev ampak praktično vsake druge znamke v Sloveniji (razen mogoče Lexusa?)

codeMonkey ::

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

En prispevek na temo zakaj naj bi bil BYD poceni (prvih treh minut nima smisla poslusati):

Jp. Sem pa trdite o teh vzrokih na socialnih omrezjih zasledil ze precej nazaj. Je vsaj citiral vire (sem pogledal na hitro)?

Ne spomnim se ce je linkal, ampak je omenjal vire in tud prikazal webpage, tako da je bil viden izvor.

iKst_ je izjavil:

Ne, če je boljše je boljše. To, da ima Tesla samo eno poslovalnico je dejstvo.

To, da je znamka premium, ker ima servis v vsaki vasi je pa neumnost. To ni prednost premium Nemcev ampak praktično vsake druge znamke v Sloveniji (razen mogoče Lexusa?)
Torej je to tudi prednost premium nemcev pred Teslo. To potem pomeni, da je Tesla v tem pogledu bistveno slabša od praktično vsake druge znamke v Sloveniji. In to je dejstvo.
Je pa hecno, ker v nekem trenutku sprašuješ, v čem so servisi premium nemcev boljši od Tesle, ko ti nekdo na pladnju prinese dejstva, pa se jih na vse kriplje otepaš.

Da je neka znamka premium, ker ima servis v vsaki vasi, pa je neumnost, ki je zrasla na tvojem zelniku.

Gregor P ::

Bodisi spadamo med ljudi, kjer s helikopterjem pridejo po tvoj avto in tebe, ali pa v drugo skupino, kjer je pač dobro, da so servisi malo bližje. Avtov, ki pa nikoli ne bi rabili servisa, pa verjetno še niso naredili.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nejc_nejc je izjavil:

jbg
gokat ostane gokart

Kaj pa naj bi to pomenilo! Pisariti nejasno in nepovezano ni ravno znak konstruktivne komunikacije ali inteligence, čeravno si to kdo predstavlja. Gokart v mojem svetu ima lahko povezave na kaj drugega kot v tvojem.

Če lahko pojasniš na kaj se tvoja izjava nanaša in kaj pomeni, bi nas vse bolj razsvetlilo, med drugi tudi kako razmišljaš. Meni ni jasna metafora in tudi ni indikatorja na to.

Se zahvaljujem in opravičujem, če gre za nekaj kar sem spregledel, sicer pa če gre za trolanje, pa mislim da po tem ni potrebe.

očitno si zelo mlad
dalec so casi, ko so gokarti še ropotali na dirkah po naših cestsh...
peljal se pa z njim še, očitno tudi nisi.

malo trese, ze pri minimlnih kamenčkih ali luknjicah na asfaltu.
enako v Teslah, s katerimi sem se vozil.

Moja starost ni predmet debate. Gokart sen vozil, prav tako tudi pravi avto na trdem podvozju. Tesle pa res še ne. Zato sprašujem o čem govoriš. Da je Tesla prispodoba za gokard pa tudi prvič slišim. Starejše so bile baje res bolj trde, a daleč od gokarda. Novejše pa baje prav nič, razen pri performance modelu, kar pa pričakuješ pri 650 konjskih močeh.

Mogoče pa ti še nisi športnika na trdem podvozju vozil, ti inajo nastavitve lahko programsko za amortizerje ali pa zamenjane vzmet, nekateri celo oboje. Eni takšnih, kar sem vozil pa so bili res gokard in dvomim da je Tesla na tem nivoju!

Poleg tega je smiselno, da se pove ali gre za MY ali M3, ter katero verzijo, ker posploševanje je za nikamor, saj vemo, da so razlike tudi v podvozju. Lahko se pa motim in zato sprašujem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kodiak ()

voznja v trdem avtu je podobna voznji v kartu, trese jebi ga
moje izkusnje s teslo in 3 in Y so pač take, kot gokart izkušnja, s ceste....

Zgodovina sprememb…

Je pa hecno, ker v nekem trenutku sprašuješ, v čem so servisi premium nemcev boljši od Tesle, ko ti nekdo na pladnju prinese dejstva, pa se jih na vse kriplje otepaš.

Ja, spraševal sem za servise, ne za pot do njih. Smo že ugotovili, da je popolnoma vseeno, ali se pelješ na servis 20 ali 45 minut. Non-issue.

Pa preden začneš z "večino uporabnikov" itd. Tesla npr. nima predvidenih servisov. Če nimaš okvar ali razbitega avta, ti nikoli ni treba na servis.

Je pa dobro, da smo razčistili, da je edina prednost "premium" Nemcev število servisnih lokacij. Hudo :)

Recimo,
v premium nemcih se udobneje voziš
o drugih zmamkah ne bom.

v premium nemcih se udobneje voziš

Sigurno. BMW 7 za 200 jurjev je definitivno precej bolj udoben kot Tesla za 27.

Če primerjaš primerljive avtomobile v podobnem cenovnem razredu pa tvoja trditev ne drži nujno.

deepsick ::

Gospa iz borzena so rekli, da pohitite, če mislite, ker subvencije za to rundo kopnijo zelo hitro, potem bo to vse nekaj jurjev dražje.

Vsako leto proti koncu leta počrpajo sredstva. Nič novega.

iKst_ je izjavil:

Ja, spraševal sem za servise, ne za pot do njih. Smo že ugotovili, da je popolnoma vseeno, ali se pelješ na servis 20 ali 45 minut. Non-issue.
Spraševal si za servise, dobil si informacijo o tem, lokacije čigavih servisov so boljše. Ko kupuješ stanovanje, te njegova lokacija tudi ne zanima, kajne, ker to ni nekaj kar bi bilo povezano s stanovanjem :))
Zate je to sicer non-issue, za ostale ne. Tebe očitno bolj zanima kvaliteta opleska zidov servisnih delavnic, za večino normalnih ljudi je pa lokacija eden izmed najpomembnejših faktorjev.

Pa preden začneš z "večino uporabnikov" itd. Tesla npr. nima predvidenih servisov. Če nimaš okvar ali razbitega avta, ti nikoli ni treba na servis.
Zakaj potem sploh omenjaš servise, če so non-issue? Tudi če te pri Toyoti pošljejo v 3pm, vsakič ko prideš na servis, je vseeno, ker ti nikoli ni treba na servis.
Okvare in razbitine pa Tesla itak reši OTA. Mogoče so tudi tvoji obiski Tesla servisa bili OTA, da si bil tako hitro tam?

Je pa dobro, da smo razčistili, da je edina prednost "premium" Nemcev število servisnih lokacij. Hudo :)
Niste. To je prednost njihovih servisov, saj po tem si spraševal, ampak imaš očitno precej šibak spomin in si vmes že pozabi, kaj si sploh vprašal. Hudo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Alexius Heristalski ::

kodiak je izjavil:

Vsako leto proti koncu leta počrpajo sredstva. Nič novega.

Lahko nas skrbi. Prav je bilo, da je smrdljivo fosilno gorivo malo bolj obdavčeno in da gre del davkov za ukrepe, ki zmanjšujejo odvisnost od smrdljivcev. Geniji na vladi pa so se odločili, da naj ne bo tako. Naj ostanemo čim bolj odvisni.
"Za motorni bencin, dizelsko gorivo in ekstra lahko kurilno olje začasno za dva meseca ne bo treba obračunavati prispevka za energetsko učinkovitost in okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z izpustom ogljikovega dioksida."
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/vlad...
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Dunaj trenutno v dveh slikah

Ok pumpa je med drazjimi, kaksnih 20c je lahko manj za dizla in 10c za benz. Zgoraj je javna 11kW polnilnica na nocni tarifi.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Kaj pa če nimaš časa bivakirati na polnilnici 3 ure kolko je potem cena?>:D
28kwh je ravno en velik suv pri potovalni 150kmh poraba na 100 :D

Zate je to sicer non-issue, za ostale ne. Tebe očitno bolj zanima kvaliteta opleska zidov servisnih delavnic, za večino normalnih ljudi je pa lokacija eden izmed najpomembnejših faktorjev.

Za katere ostale? Tesla je imela v juniju 2026 cca. 9,5% tržni delež med novimi avtomobili. BMW, Audi in Mercedes pa dobrih 7%, vsi trije skupaj.

Tvoja primerjava s stanovanjem je pa spet popolnoma mimo. Primerna primerjava bi bila oddaljenost IKEJE, kamor greš 1x na leto. Vse ostalo v stanovanju je veliko bolj pomembno kot to, enkrat na leto (ali še to ne) se boš že peljal eno uro po omaro za čevlje.

Cca. 10-15€, odvisno od chargerja. Cca. pol ceneje kot 100km v velikem SUVu pri 150kmh.

Ampak cene na hitrih polnilnicah niso bistvene, ker na njih oprabiš mogoče 5% vsega polnjenja.

endelin je izjavil:

Tak SUV ti tudi pokuri 8l dizla. Pac pomnozis z 0,39 eur (Ionity) in je se vedno ceneje. Ko si na poti. Drugace na 11kW nic ne cakas, ampak gres lepo domov TV gledat. Ce je baterija bolj prazna pa gres spat. Tako polnilnico imam jaz 300m od doma, pri fitnesu, zraven sluzbe in bazena kjer tamala trenira. Prakticno povsod kjer rabim se najde.

Glede porabe pa je lahko to tudi 200 km mestne voznje, ko si drugace pri ICE SUVu vsaj na 7l/100km. Torej 1 eur vs 14 na 100 km.

Zgodovina sprememb…

Zakaj dejansko to prepričevanje? Komur ni, pač ni, že ve, čemu ne - kdor pa računico vendarle ima, pa pač jo ima...

Saj ni prepricevanje. Ampak pac replika s podatki o realnem stanju. Mogoce pa kdo ne ve kaj pricakovati, pa resno verjame da bo na AC placal vec, ali pa moral cakati tri ure na 11kW polnilnici.

Zgodovina sprememb…

mikhaair ::

Normalnemu človeku so določene stvari logične. Kalkulacije, izpusti, kompleksnost ICE, itd. Čudaki pa prepričujejo da EV je mimo.

Saj si dovolj uspešen tržnik, čakalne dobe so že zoprno predolge, v Sloveniji subvencije kopnijo, razrede znižujejo...
Koliko bonusa bi pa še rad in kam se ti mudi, bemti, avgust je, večina kupcev je na dopustu tako ali drugače...
Pamet v roke :D

deco16 ::

To je vse naš oranžni zet zrihtal da se tko dobro prodaja....

billy ::

kodiak je izjavil:

Starejše so bile baje res bolj trde, a daleč od gokarda.

A to misliš prve model S ali roadsterje? S so daleč od trdih, za roadsterja pa res ne vem, ampak ker je narejen na osnovi lotus...čisto možno ja.

Prve generacije Model 3 so relativno trde. Tudi Model Y prve generacije ne blesti ravno pri pobiranju manjših neravnin.

"Udobje" v avtu sicer ni samo kako trdo je podvozje v točno določenem režimu vožnje, je veliko več. Od tega kako učinkovita je klima do tega kako dobro dela ventilacija sedežev, do infotainmenta, zvoka in nenazadnje čisto subjektivnega počutja.

Ampak nekateri pač rabijo copium, ker so kupili predrag avto zaradi sosedov, zdaj se pa tolažijo, kako so Tesle trde :)

RedDrake ::

@XT: kličem bullshit za "do Tesla servisa imam isto kot do BMW servisa" - vsaj če misliš Tesla servis v LJ. Ker BMW servisi okoli/v LJ so tako razporejeni da je tvoja trditev "45 minut do obojega" nemogoča, razen če si čas do enega meril oktobra v ponedeljek ob 15:30, drugega pa novembra v soboto dopoldan ob 10:00.

Ja, zaokrožil sem. Do Selmarja v Celju google maps trenutno kaže 43 minut, do Tesle v LJ pa 58 minut. Totalno spremeni moj point :)

Je pa res, da avto raje peljem na servis v LJ, ker vzamem tam testnega in grem po opravkih. Na srečo pri Tesli takih dnevnih izletov ni veliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

RedDrake ::

Ok, legit potem. Se strinjam da je to "nepomembno" in the grand of things, samo trditev se mi je zdela outlandish, in sem preveril kje so BMW servisi, potem pa videl da bo ziher 10-15 minut minimum razlike.
Še enkrat, se strinjam da je brez veze, ampak samo toliko, da smo dovolj analno semantični :)
««
1395 / 1395
»
»»