Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
iKst_ ::
A nima Tesla tiste renderirane "360 kamere", kjer kaže predmete in vozila okoli? Ali je tisto vezano na FSD? Sem 99,99% da bi to pri ženi zadoščalo (meni bi 100%).
Ja, to je. Ni pa prave 360 kamere.
Kar se Y prtljažnika tiče - meni bolj šteje koliko škatlaste robe dobim notri. Plus sem se že naučil pri trenutnem vozilu, da je bolj imeti spuščeno dno prtljažnika in vse zgoraj, kot ugotavljati da ravno tisto kar rabim živi pod pokrovom in pod 70kg robe, s katero mi tašča vsakič napolni prtljažnik.
Ja, če voziš pralne stroje in podobno, Tesla res ni optimalna. Prtljažnik je še vedno solidno velik, ampak do izraza pride, če voziš več manjših predmetov, ki jih lahko razporediš po prostoru.
Pred časom sem že dal te dve sliki. Opel Insignia karavan z deklariranimi 560 litri prtljažnika in Model Y. V obeh avtih je naložena praktično ista prtljaga za na morje. Oba avtomobila imata na strehi kovček.
Ja, toyote sem tudi že videl, a je mnogo kritik da je to slab EV, pa mi ni čisto jasno zakaj? Ker se prepočasi polni? Ni tako relevantno, ker če bom kdaj šel na res dolgo pot se bom pripravil in to vzel v zakup, drugo pa nikoli ne bo več kot 300km v eno smer - posledično je to en postanek 20-25 minut in je. Ali je še kaj drugega zadaj?
Kot je Codemonkey napisal, prve generacije teh bz4x so bile precej slabe. Poraba visoka, polnjenje počasno, zmogljivosti precej zanič.
Z zadnjim faceliftom so izobljšali in popravili praktično vse probleme, ki jih je imel avto. Amapk, če se ne motim je ta facelift zunaj šele kakšno leto, tako, da rabljenih verjetno ni veliko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
codeMonkey ::
Ford Mustang Mach-E se tudi dobi za 30k in nekaj. Lepo opremljeni. AI pravi da je potrebno gledati od druge polovice 2022 naprej, zaradi nekih tezav s kontaktorji pri prvih primerkih. Kdo ve kaj vec glede teh Fordov?
Zvezdica27 ::
ok, I am going electric!
Rabljena Tesla, ok? Katera? Malce bolj fancy avto bi imel, prvi naj bo rabljen...
zz
Rabljena Tesla, ok? Katera? Malce bolj fancy avto bi imel, prvi naj bo rabljen...
zz
a_borlak ::
Ja, če voziš pralne stroje in podobno, Tesla res ni optimalna. Prtljažnik je še vedno solidno velik, ampak do izraza pride, če voziš več manjših predmetov, ki jih lahko razporediš po prostoru.
Pred časom sem že dal te dve sliki. Opel Insignia karavan z deklariranimi 560 litri prtljažnika in Model Y. V obeh avtih je naložena praktično ista prtljaga za na morje. Oba avtomobila imata na strehi kovček.
Ok, kje je pa ostala roba v Y, da bi bilo bolj primerljivo? Da ne grem gledat vseh Bjornovih banan videov.
Gregor P ::
Ne vem, če se je res. Bomo videli sedaj septembra, kakšne bodo cene.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Ok, kje je pa ostala roba v Y, da bi bilo bolj primerljivo? Da ne grem gledat vseh Bjornovih banan videov.
V avtu :) Šotor (velika belo/bež vreča) in par drugih malenkosti spredaj v frunku. Ostalo spodaj pod dnom prtljažnika, nekaj malega v stranskih odprtinah.
aytim ::
Zakaj misliš, da so te subvencije? Zato, da služijo tisti, ki morajo. Pri nas je recimo polno neustreznih stavb na potresnem območju. Subvencijo lahko dobiš za izolacijo, ne moreš pa za protipotresno gradnjo. Zakaj? Zato, ker so glavni proizvajalci izolacij locirani v Nemčiji in se mora denar preliti v ustrezne žepe. Protipotresna sanacija za njih ne predstavlja zaslužka in je ne smemo spodbujat.
Kdo služi s subvencijami za EVje? Končni uporabniki dobijo par jurjev na račun, prodajalci prodajo več avtomobilov z nižjo maržo, pa vse je 100% transparentno.
Glede subvencij za gradnjo. Pri novi hiši ne dobiš subvencije za fasado ali TČ, obstaja samo razpis za nizkoenergetsko hišo (oz. mogoče pasivno?, cela hiša mora ustrezati pogojem, ki so bolj strogi od zakonsko predpisanih). Ustrezna fasada, streha in drugih sklopi hiše so za novogradnje predpisani v zakonu, zato subvencija nima smisla.
Protipotresna gradnja je prav tako zakonsko predpisana in vse nove hiše morajo biti ustrezno zgrajene.
Ironija je ta, da za kitajske avte plačaš 35% tarif + 10% carin in zmanjka subvencij, a za evropske dropshipperje za rekuperatorje, izolacijo, toplotne črpalke ne zmanjka.
Sibam z Dunaja na morje in je bula Teslina polnilnica pri Mariboru nabito polna. Nekaj jih je se cakalo okoli, novi so prihajali, medtem ko je imel Ionity tam v blizini parkirana samo 2 avtomobila, kakor sem uspel videti z AC. V Celju sem sam na Ionityu. Kar velika razlika ocitno. Ionityev je 7 na moji poti, moram pa pogledati za Teslin SC. Zdaj me zanima.
V Mariboru je 6 polnilnic pa počasne so, do 130kW. Tam je pogosto polno, tudi izven sezone, ker je mcdonalds zraven.
15km naprej imaš v Sl. Bistrici 10 V3 chargerjev (250kW).
Sem pa čez vikend polnil na Shellu v Seiersbergu pri Grazu. Sicer drago, ampak je šlo do 250kW za tistih par sekund, pa POS terminal dela.
Sem pa čez vikend polnil na Shellu v Seiersbergu pri Grazu. Sicer drago, ampak je šlo do 250kW za tistih par sekund, pa POS terminal dela.
pegasus ::
V soboto sem doživel prvi pravi ladeštau tukaj: https://maps.app.goo.gl/XmEoVwcSuKvp93T...
Tako briljantno francoski dizajn, da nisem mogel verjeti. En sam uvoz/izvoz iz počivališča, takoj na vhodu levo in desno tesle in ionityji, tako da ladeštau blokira vhod tudi fosilcem na pumpo. Hkrati vrsta na vhodu blokira rondo, ki je tudi za izhod in vse skupaj se kvalitetno ustavi in prepustnost pade na hitrost polnilnic. En polestar pred mano je napolnil 111KWh, bohve koliko cajta je visel gor :D ... Štau se naredi zaradi črede angležev, ki šibajo naprej na sever, izdatno pa ga zakomplicirajo francozi s svojim obnašanjem na cesti, kot da so edino vozilo daleč naokrog. Prav fascinantna izkušnja :D
Tako briljantno francoski dizajn, da nisem mogel verjeti. En sam uvoz/izvoz iz počivališča, takoj na vhodu levo in desno tesle in ionityji, tako da ladeštau blokira vhod tudi fosilcem na pumpo. Hkrati vrsta na vhodu blokira rondo, ki je tudi za izhod in vse skupaj se kvalitetno ustavi in prepustnost pade na hitrost polnilnic. En polestar pred mano je napolnil 111KWh, bohve koliko cajta je visel gor :D ... Štau se naredi zaradi črede angležev, ki šibajo naprej na sever, izdatno pa ga zakomplicirajo francozi s svojim obnašanjem na cesti, kot da so edino vozilo daleč naokrog. Prav fascinantna izkušnja :D
BigWhale ::
država s subvencijami dobi nazaj praktično več, kot tja vloži denarja.
Isto velja za izobraževanje. Samo da tam vsak vložen euro prinese nazaj 3-4 eur.
Govorit o izobrazevanju in subvencijah za izobrazevanje v casu, ko imamo na oblasti ljudi, ki bi izobrazevanje najraje privatizirali in elitizirali, je kr mal smesn.
Kolk tocno je drzava dobila nazaj s subvencijami za elektricna vozila pa ti v bisvtu nimas pojma, in nakladas v tri dni. Zelo verjetno tudi vlada sama ne ve tocno koliko je dobila nazaj ali pa se bo dobila zaradi pozitivnega vpliva EVjev na okolje. In pozitivni vplivi se dejansko ze merijo. Samo najlazje je tiscat prste v usesa in se dret lalalalala in ne poslusat nikogar.
Ampak ja, kar nadaljuj ... :)
karafeka ::
Bomo videli v prihodnjih mesecih, koliko bo (če bo) padla prodaja EVjev zaradi ukinitve subvencije, in koliko DDVja bo na ta račun manj.
Glede na to da gre dizel v nepoznan teritorij, bodo verjetno ljudje tudi brez subvencije še naprej kupovali EVje.
Glede na to da gre dizel v nepoznan teritorij, bodo verjetno ljudje tudi brez subvencije še naprej kupovali EVje.
Tisti, ki mislite, da EV nič ne onesnažuje.
Nihce ni tega rekel, ne laži.
Ravno "prednosti", ki jih navajate (navor, pospeški, hrup ...) zelo veliko prispevajo k onesnaževanju. Gume, zavore prispevajo ogromno delcev ob obrabi. Ob sunkovitih pospeševanjih in hkratni večji masi vozil je to še bolj izrazito. Hrup EV je seveda nižji, vendar tako kot pri ICE konkretno narašča s hitrostjo.
To je bilo že 100x debunked. Nehaj ponavljati neumnosti. EVji zaradi regenerativnega zaviranja obrabljajo BISTVENO manj zavor kot klasicna vozila. Kar se pa gum tice, se pa tudi motis. Vozniki EVjev vozijo pocasi in sparajo na baterijah tko da ze zaradi tega obrabijo manj gum. Aja pa en lastnik Golfa GTI obrabi vec gum kot ene 120 lasnikov Twingov. Da Audijev sploh ne omenjamo.
Hvala za predloge. A nima Tesla tiste renderirane "360 kamere", kjer kaže predmete in vozila okoli? Ali je tisto vezano na FSD? Sem 99,99% da bi to pri ženi zadoščalo (meni bi 100%).
Ja ima, sam je mal meh v primerjavi z dobro kamero in UZ senzorji. Tesla priblizno oznaci kje je kaj, pa velikokrat se moti, in imas polno false alarmov, pa ker ni kamere ne mores vedet a je false alarm al ne.
Men je to ena bolj butastih stvari na avtu. Fuckload kamer okrog avta, ampak ni pa 360 stopinjskega pogleda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
V Mariboru je 6 polnilnic pa počasne so, do 130kW. Tam je pogosto polno, tudi izven sezone, ker je mcdonalds zraven.
Jap, Mac je kar faktor pri teh zadevah.
aytim ::
država s subvencijami dobi nazaj praktično več, kot tja vloži denarja.
Isto velja za izobraževanje. Samo da tam vsak vložen euro prinese nazaj 3-4 eur.
Govorit o izobrazevanju in subvencijah za izobrazevanje v casu, ko imamo na oblasti ljudi, ki bi izobrazevanje najraje privatizirali in elitizirali, je kr mal smesn.
Kolk tocno je drzava dobila nazaj s subvencijami za elektricna vozila pa ti v bisvtu nimas pojma, in nakladas v tri dni. Zelo verjetno tudi vlada sama ne ve tocno koliko je dobila nazaj ali pa se bo dobila zaradi pozitivnega vpliva EVjev na okolje. In pozitivni vplivi se dejansko ze merijo. Samo najlazje je tiscat prste v usesa in se dret lalalalala in ne poslusat nikogar.
Ampak ja, kar nadaljuj ... :)
Tarife, carina, ddv. Na kitajcih dobijo več. No, pa posledično lahko dvignejo bdp, ko se sofinancirajo solarke in se storitve za postavitev več njih lahko za več kasirajo.
Tudi velikim potrošnikom el.podjetja ne rabijo več plačevati, da porežejo špice.
Net msterinf smo sksnslal, tako tudi el. Distributerji ne rabijo pokat minusa.
Sedaj pa je treba še samo kable dat v zemljo, pa se zmanjšajo še stroški vzdrževanja omrežja na tretjino. Žap s tem leti tudi par sto, dvesto, tristo, petsto ljudi na cesto.
Sicer namen tega še nimajo narediti, saj gre za zelo dobixkonosen biznis - El LJ in El MB
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aytim ()
Alexius Heristalski ::
Majstr, beseda tariff pomeni carina. Torej po tvojem dvakrat carina.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
V cem je problem sploh? Kitajci so znani po agresivnih dampingskih metodah. Moras biti res naiven, ce verjames da lahko avto, ki bi pri nas prisel 100k, naredijo za 30. Sicer je ze kriza, ce ga dejansko za 80k, ampak to je locen problem. V EU so jim ze dopustili unicenje produkcije solarnih panelov, zdaj se pa Kitajci doma medsebojno dokoncno izcrpavajo, ko nic ni ostalo. Pri EV so startali podobno. Cisto ok, ce se pri tem tu zasluzi. "Nasi" proizvajalci so morali iti v joint venture, da bi prisli na njihov trg. Si kdo predstavlja tak ukrep pri nas?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Tarife, carina, ddv. Na kitajcih dobijo več. No, pa posledično lahko dvignejo bdp, ko se sofinancirajo solarke in se storitve za postavitev več njih lahko za več kasirajo.
Tudi velikim potrošnikom el.podjetja ne rabijo več plačevati, da porežejo špice.
Angleski izraz 'tariff' je po slovensko 'carina'. :>
Subvencije same po sebi ne vplivajo na nic od tega. DDV in carina se zaradi subvencij ne spremenita. Subvencijo dobi koncni kupec na polno ceno avtomobila, ki jo je placal. Ce bo posledica ukinitve subvencij to, da bodo trgovci zmanjsali cene avtov, potem bo drzavi ostalo manj denarja, ker bo tudi DDV, ki ga je placal kupec nizji.
Net msterinf smo sksnslal, tako tudi el. Distributerji ne rabijo pokat minusa.
Netmetering ni kriv, da distributerji tolcejo minus. To je bulshit. Stvar je precej bolj komplicirana.
Gregor P ::
Subvencijo dobi koncni kupec na polno ceno avtomobila, ki jo je placal. Ce bo posledica ukinitve subvencij to, da bodo trgovci zmanjsali cene avtov, potem bo drzavi ostalo manj denarja, ker bo tudi DDV, ki ga je placal kupec nizji.
… to si sedaj tako napisal kot, da proizvajalci avtomobilov nimajo nič od tega. Jasno da imajo, ker prodajajo dražje avtomobile (kot bi bili sicer), država to razliko krije, plačamo pa to praktično vsi (vem, je v resnici bolj kompleksno, ker so tu še kuponi ipd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
bf4ed ::
Elektriko lahko proizvedeš doma, ne rabiš elektro podjetja.
Nam prosim pokažeš kdo ima to tako rešeno in kje? Dovolj je 1 objekt in ne, Kredarica ali podobno odročen objekt ni ta objekt, ki ga želimo videt.
Jaz mam tako rešeno. Victron + Hoymiles mikro inverteri. Sem na netmeteringu in oddajam v omrežje. Ob izpadu mi Victron gor drži vse skup, elektrarna dela naprej. Tako da sem lahko popolnoma off-grid, celo za black start poskrbljeno.