Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
BigWhale ::
Jaz tebi ne rabim nic odgovarjati, hehe. Pa kaj mislis, da si.
Zmanjkalo argumentov, vse jasno.
Kaksna politika je dobra, se lahko pogovarjamo. Ne moremo pa se pogovarjati, ce nekateri lazejo/te, da so fosilna goriva subvencionirana, ne da zraven omenimo trosarine.
Ker ti noces ene stvari razumeti, se ne pomeni, da drugi lazejo.
Vse stvari so obdavcene, ene vec, druge manj. To na koncu ne pomeni, da subvencij za stvari, ki si bolj obdavcene, ni. Trosarino na gorivo placajo vsi, ki gorivo uporabljajo. Ce se potem drzava odloci, da bo nekomu zmanjsala to trosarino, je to subvencija. Ceprav se ji rece 'zmanjsana trosarina'. Vozniki EVjev pa trosarine za gorivo ne placajo in za voznike EVjev je vseeno kaksna je ta trosarina.
Neto so fosilna goriva mocno obdavcena. Kar dokazujejo tudi proracunske postavke.
In se enkrat, to nima nobene veze s subvencijami. Je pa to lep prikaz kako vsi uporabniki fosilnih goriv placujejo subvencije za ta goriva, ceprav jih direktno ne bodo nikoli obcutili, ce drzava da Petrolu subvencijo, da postavi bencinsko pumpo v nekem zakotnem kraju, bodo to pokrili vsi uporabniki fosilnih goriv, ceprav ne bodo imeli nic od tega.
A drzava zasluzi na racun fosilnih goriv zaradi trosarin? Ce gledas samo transferje denarja, potem verjetno da, tega nihce ni spodbijal. Ce pogledas sirso sliko, pa stvari niso vec ne jasne in ne preproste, ker zaradi kurjenja fosilnih goriv placujemo na vec koncih. Ampak, se enkrat, to je povsem druga debata, ki nima nobene veze s subvencijami.
Vlacit trosarine v debato o subvencijah in kricati kako lastniki EVjev oropajo drzavo se za trosarine je pac mal butasto. To je tako kot bi krical, da sem drzavo oropal trosarine za alkohol, ker ne pijem alkohola. :>
BmoQuh ::
codeMonkey ::
Ce ne drugega je tam v sezoni ultra varen, ker se itak stoji pol dneva povsod :) pa se testirajo lahko koliko FSD rabi da obupa in opusti iskanje prostega parkirnega mesta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
To je tako kot bi krical, da sem drzavo oropal trosarine za alkohol, ker ne pijem alkohola. :>
Nekako kot da bi alkoholik tezil mulcu s pomaracnim sokom pred stacuno da mu on finacira ta sok. Pa da ni fer ker je dobil se popust za sok.
Zgodovina sprememb…
kow ::
In se enkrat, to nima nobene veze s subvencijami.
Na ostale tvoje idiotizme ne bom odgovarjal... ampak tole:
ce nic drugega, se nemajhen del subvencije financira s trosarinami na goriva.
Verjetno tudi tega ne razumes, ampak pustimo... dovolj bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Musashi ::
codeMonkey je izjavil:
To je tako kot bi krical, da sem drzavo oropal trosarine za alkohol, ker ne pijem alkohola. :>
Nekako kot da bi alkoholik tezil mulcu s pomaracnim sokom pred stacuno da mu on finacira ta sok. Pa da ni fer ker je dobil se popust za sok.
Lol, uletijo ev fanatiki s trditvijo kako so subvencije na nafto dosti višje kot so na ev, ko jim to bedarijo debunkamo pa začnejo z idiotskimi primerjavami...
codeMonkey je izjavil:
Lol, uletijo ev fanatiki s trditvijo kako so subvencije na nafto dosti višje kot so na ev, ko jim to bedarijo debunkamo pa začnejo z idiotskimi primerjavami...
Debunkalo se je samo razumevanje vasih pojmov.
Ne. Pokazalo se je, da na videz razumni ljudje, zlahka lazejo ce je potrebno braniti "njihovo stran". Vecina ljudi je laznivcev. In vecina novic je fake news.
Kje je laz? Bos moral naprej dokazati da od trosarin od avtomobilov delamo neto viske. Ampak res z vsemi vplivi. Tudi za fosilni lock-in.
Ali npr. ko je ravno aktualno.... Kdo bo placal ciscenje Dunaja toksicnih mikrodelcev, ko so ravno odkrili da je stanje katastrofalno: https://wien.orf.at/stories/3352926/
Ali npr. ko je ravno aktualno.... Kdo bo placal ciscenje Dunaja toksicnih mikrodelcev, ko so ravno odkrili da je stanje katastrofalno: https://wien.orf.at/stories/3352926/
Zgodovina sprememb…
nejc_nejc ::
Ko bodo na sceno uleteli še delci gume iz pnevmatik, bo pa res pestro.
Najbolje je, da začnemo lebdeti.
SambaShare ::
codeMonkey je izjavil:
Kje je laz? Bos moral naprej dokazati da od trosarin od avtomobilov delamo neto viske. Ampak res z vsemi vplivi. Tudi za fosilni lock-in.
Sicer ne vem kaj si zelel povedati. Vir teh delcev so pnevmatike, piše v članku.
SambaShare je izjavil:
codeMonkey je izjavil:
Sicer ne vem kaj si zelel povedati. Vir teh delcev so pnevmatike, piše v članku.
Dobro si ti to bral.
Zanimiv vir na temo zunanjih stroskov prometa: https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:d...
nejc_nejc ::
SambaShare je izjavil:
codeMonkey je izjavil:
Ups, nisem bral članka.
Ko bodo na sceno uleteli še delci gume iz pnevmatik, bo pa res pestro.
V realnem svetu pa pomaga ce zmanjsamo druge precej nevarne delce, ki se na ta prah iz gum primejo. Ker so izpusne snovi ter zavore glavne za te delce, pa ker je EVjev tako veliko in obicajno jih imajo lastniki brez garaz na ulicah (za ICE ja rabis garazo), da se onemogocajo ciscenje, je jasno da je EV tu glavni problem.
alekskac ::
codeMonkey je izjavil:
Nekako kot da bi a lkoholik tezil mulcu s pomaracnim sokom pred stacuno da mu on finacira ta sok. Pa da ni fer ker je dobil se popust za sok.
Ni enako, enako bi bilo če bil kit pijan pa ne bi plačal trošarine. Kit bi za svojo primerjavo moral bit, recimo, pešec. Potem bi ibla primerjava upravičena. Kit in opica se vseeno vozita okrog (torej, sta pijana) brez plačila trošarine, ostali jo plačamo. Ne moreš reč da vseeno ni plačano manj denarja za vožnjo z EV (sej s tem se hvalijo nekateri). Hkrati lahko dobiš še nek odpustek pri nabavi novega, in nekaj malega, pogojno, pri nabavi rabljenega.
codeMonkey je izjavil:
SambaShare je izjavil:
codeMonkey je izjavil:
Dobro si ti to bral.
Pljuvaš v lastno skledo. EVji niso popolnoma čista vozila, pač vozijo lahko tudi na premog in plin in to vsi konvinijentli pozabljate, če odračunamo proizvodnjo. Asfalt in gume drobijo EVji vsaj enako dobro kot ICEji, tudi posipni pesek. Koliko mikroplastike (pomembno v članku pri večjih delcih) pa katera vrsta povzroča v večji meri ne vem, bi rekel da približno oboji enako.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
iKst_ ::
EVji niso popolnoma čista vozila, pač vozijo lahko tudi na premog in plin in to vsi konvinijentli pozabljate
1. Nihče ni trdil, da so EVji popolnoma čista vozila. Kaj to nekaj podtikaš?
2. EVji so čistejši od ICE tudi, če vozijo na elektriko, 100% pridobljeno iz termoelektrarn. Malo dlje sicer traja, da pride do break-even točke, ampak pod črto je rezultat podoben.
3. Praktično nikjer na svetu se EVji ne vozijo 100% na premog in plin, tako, da je take komentar povsem brezpredmeten.
Še kako je predmeten komentar, sploh pri greenwashingu, in podtikanju kako so naftni derivati subvencionirani. Če nehamo govorit o enemu, potem lahko tudi o drugem. Samo tega se tuki ne da zment. Glede cestnega prahu pa itak ne. Čim s enekje najde, da je bilanca enega v neko malenkost boljša od drugega je takoj hozana na višavah, kumulative pa noben ne upošteva.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Ne rabim. Ker tega nisem trdil. Trdil sem, da se fosilna goriva (neto - ce ze hoces ta izraz) ne subvencionirajo. Kar se tudi vidi v proracunu. Vso ostalo ste zaceli omenjati ravno zato, ker veste da imam prav. Brez mentalne gimnastike, pac ne gre.
Edini nacin, da me prepricate da se motim: pokazite mi za milijardo evrov odhodkov v proracunu, ki so namenjeni subvencijam fosilnih goriv.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Maja, točno. Nobenga po mojem ne moti da si zadovoljen z EVjem, da se dobro pelješ, da manj denarja porabiš za vožnjo. Naj ostane pri tem. Uživaj nižje cene in dobro vožnjo, ma ne nabijat kako so vsi ostali subvencionirani v enaki ali višji meri.
Zgodovina sprememb…
BmoQuh ::
Tole je kakšno filozofsko podpoglavje? Sami žal nismo tako visoko na stopnnji zavesti - kot še glede marsičesa pač ne - razumemo pač vse skozi nacionalne in nadnacionalne zakonske okvirje, še posebej, če je mogoč še kakšen malenkosten prihranek pri tem. Verjetno ne bi bil prvi. Za vse morebitne diskriminacije se obrnite na ESČP... :D
in podtikanju kako so naftni derivati subvencionirani.
Saj so subvencionirani. Pa ne samo derivati, celotna industrija je močno subvencionirana, vključno s proizvajalci, ki proizvajajo praktično samo ICE avtomobile.
Če dovolj dolgo ponavljaš bo še kdo verjel, haha. Sploh to kako proizvajalci EVjev niso subvencionirani, vključno s Teslo, vsaj enkrat z ugodnim posojilom.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Ne rabim. Ker tega nisem trdil. Trdil sem, da se fosilna goriva (neto - ce ze hoces ta izraz) ne subvencionirajo. Kar se tudi vidi v proracunu. Vso ostalo ste zaceli omenjati ravno zato, ker veste da imam prav. Brez mentalne gimnastike, pac ne gre.
Edini nacin, da me prepricate da se motim: pokazite mi za milijardo evrov odhodkov v proracunu, ki so namenjeni subvencijam fosilnih goriv.
Potem imate to neka nestrinjanja glede izrazov. Mene to ne zanima. Ker eno so neke ciste postavke v proracunu, drugo pa nek dejanski interes ter vpliv.
Jaz od zacetka trdim da trosarine pokrivajo potrebo druzbe po transportu in energiji v tem primeru. Iz linka zgoraj so tudi zanimive stevilke:
Večino zunanjih stroškov, kar 99 %, povzroča
cestni promet, medtem ko železniški
promet predstavlja le 1 %. Potniški promet
prispeva približno dve tretjini skupnih
stroškov, tovorni pa eno tretjino. Največji
delež zunanji stroškov zavzemajo stroški
prometnih nesreč, ki znašajo približno 787
milijonov evrov letno. Naslednji so stroški
zastojev (488 milijonov evrov), stroški zaradi
podnebnih sprememb (443 milijonov evrov),
onesnaženje zraka (374 milijonov evrov), ter
stroški hrupa (147 milijonov evrov) in škode
na habitatih (159 milijonov evrov).
EV kot tak tu precej pomaga, dalec od tega pa da bi resil vse probleme prometa. Zato mi je jasno da prihaja tudi nek nacin kasiranja za EV. Ni pa vpliv enak, in me res zanima kako bo to porazdeljeno. Enako ne more biti. Tudi pri teh zunanjih stroskih prometa ni zajeto kaj pomeni, ce energenta ne uvazas in ga proizvedes doma, za ekonomijo. Tega ne znam oceniti, bi si pa mislil da je precej velika zadeva, ker uvoz je zaradi prometa tu ogromen.
Ravno zato mi je debata glupa. Jasno je da druzba od prehoda pridobi, in subvencije pri tem pomagajo. Koliko izgubimo, ce jih ukinemo in se prehoda ne gremo, pa sem preprican, da enostavno iz proracuna ni vidno.
Ocitno se ne pogovarjamo o enakih zadevah tu.
Zgodovina sprememb…
Če dovolj dolgo ponavljaš bo še kdo verjel, haha.
Ja, pismeni ljudje bodo verjeli. Nepismeni pa očitno ne :)
Zgoraj imaš konkreten primer subvencije fosilnih goriv. Država subvencionira nafto za kmete in prevoznike. Torej, vsakič, ko gre prevoznik na pumpo, dobi subvencijo za vsak liter nafte, ki jo natoči.
Se strinjamo, da gre po definiciji za subvencijo? Ali boš iznašel kak nov, drugačen pomen izraza "subvencija"?
Sploh to kako proizvajalci EVjev niso subvencionirani
Nisem videl, da bi kdo trdil kaj takšnega.
Gregor P ::
Ali ni tako da mi kot družba tega prevoznika oz. traktoriste nujno rabimo, da gre na cesto?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

IL_DIAVOLO ::
To ni subvencija goriv, ampak subvencija cenejse logistike za fasngo. Od tega ne bo noben bogat, samo draginja bo manjsa.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!