Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
Meni tudi ustreza da gre avto cez tehnicne preglede. Sem ze dal tu super pogovor s taksistom, kjer se vozi avtomobile po 300k km in vsaj za pre-facelift model y je imel precej vec nekih zadev, da je slo skozi, medtem ko je za Enyaqe to vse precej bolj enostavno. Ce so pri posodobitvi postimali podvozje tako kot notranjost, odlicno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
fikus_ ::
...
Oba prideta 40 jurjev, Cupra 39 z financiranjem
....
Moram priznati, da me je ta argument nasmejal. Naivnost folka je brezmejna. Financiranje se predstavlja kot prednost, čeprav te pride skupno plačilo= financiranje+ obresti+ stroški več, kot takojšnje plačilo. Razne omejitve in pogoji (zavarovanje, servisi...) so pa še dodaten mlinski kamen na vratu.
Tudi pri fininanciranju veš, koliko boš plačal, seveda te pa privežejo nase s servisi in zavarovanjem. potem še bombonček s podaljšanim jamstvom, seveda pogoj servisi pri njih,.... .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Gregor P ::
To je potem že stvar oblasti (EU), da pač za tako drage (in v prometu nevarne!) stvari kot so avtomobili določijo minimalno garancijo 5 let brez pardona; podjetja pa potem lahko ponujajo še dodatna jamstva. Niso to toasterji, ali pa pralni stroji no
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
BigWhale ::
telexdell ::
anju veš, koliko boš plačal, seveda te pa privežejo nase s servisi in zavarovanjem. potem še bombonček s podaljšanim jamstvom, seveda pogoj servisi pri njih,.... .
Če ti ustreza pol vzemi avto na tak način. Ni pa to neka prednost pred drugo znamko.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
fikus_ ::
anju veš, koliko boš plačal, seveda te pa privežejo nase s servisi in zavarovanjem. potem še bombonček s podaljšanim jamstvom, seveda pogoj servisi pri njih,.... .
Če ti ustreza pol vzemi avto na tak način. Ni pa to neka prednost pred drugo znamko.
Do sedaj sem vse skeširal.
Če razmišljaš vnaprej in se ne zgodi kaj nepredvidljivega, potem lahko tako narediš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
mikhaair ::
Liker ::
Pred časom sem pisal, da se doma razmišlja o nakupu drugega vozila - EV-ja. Takrat je bil v igri manjši voz, bolj za mestno vožnjo. Sedaj po malo debate je padla ideja, da bi bil v igri tudi proper "nadomestek" Tucsonu. Cenovno ugodno se je pojavil IONIQ 5, ki bi po odbiti subvenciji prišel pod 30k z vso željeno opremo (360 kamera, el. prtljažnik, ipd ...) Ima kdo tu izkušnje s tem avtomobilom? Vem da je zgoraj nekdo pisal o EV6 (ki je "sestrsko" vozilo) in če sem prav razumel zmore tam cca 260 km po AC pri "normalnih" hitrostih. Moje "standardne" relacije razen poti na morje/obalo ne vključujejo več kot 90km AC, načeloma imam tudi šuko vedno na voljo. Edino prtljažnik me matra - izgleda zelo "ubogo" v primerjavi s Tucsonom - predvsem je nizek. Zaenkrat je v igri še full size otroški voziček in imam občutek da ne bo šlo vse kar mora iti notri. Ima kdo še kakšno ne-kitajsko alternativo? Realno gledam do max 2 leti staro, cena pod 30k, primerljivo Tucsonu. Dosega čim več, da se razume (razne 50-60kWh variante odpadejo kot knofi od gat). Nekako po prebranem mi tudi začetni VAG-i mi ne dišijo, čeprav se dobijo za ta denar, težav je tam na pretek, jaz pa rabim avto da dela vedno, ne zgolj občasno.
Ioniq 5 je kul ker ima tudi V2L. Izkusenj nimam, sem pa kupil recimo da podobno velik avtomobil in ce imas vlecno kljuko, bi si lahko kupil (ali sposodil) tudi skatlo za dodatno prtljago. Ko rabis. Tak je bil moj plan, pa do zdaj se nisem rabil (kupil samo za kolesa). V mojem primeru me resuje tudi mreza za tovor ter zlozljiva zadnja polica, ki se zatakne za zadnjo klop, ampak to lahko tudi doma pustis. Priporocam da pogledas, ce se dobi taka mreza (Skoda mora biti narocena v startu s tem, da se pripravi tocke za vpetje). Je pa super potem cez celo leto, ko je avto krajsi za razna parkiranja in podobno. Osebno mi ni zal za odlocitev, pa smo sli nekje na -250l kapacitete.
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
Ja, meni bi V2L prišel zelo zelo prav, ampak so me od korejcev odvrnile ponavljajoče in baje še vedno neodpravljene težave z ICCU. To mi spada pod "da avto dela vedno" kategorijo ...
Ja, meni bi V2L prišel zelo zelo prav, ampak so me od korejcev odvrnile ponavljajoče in baje še vedno neodpravljene težave z ICCU. To mi spada pod "da avto dela vedno" kategorijo ...
To je vsekakor za prestudirati. Imajo pa tudi kaksne res kul resitve. Si gledal Munroja glede njihovih motorjev? Ioniq 5 ima 4 kontaktorje, ker peljejo ven zvezdisce in s tem uporabljajo navitje za usernik. Se novejsa generacija pa ima 6 kontaktorjev in inverter menja med trikot in zvezda konfiguracijo glede na potrebe. Kar kul.
Zgodovina sprememb…
billy ::
@codeMonkey, kaj pa tole od tesle: https://x.com/tslaming/status/200927877...
Instead of forcing a single type of microchip to handle every driving scenario, this new architecture physically switches between two distinct semiconductor materials in real-time.
It allows the car to instantly adapt its internal hardware to the road, using high-efficiency chips for cruising and heavy-duty ones for launching--solving the age-old trade-off between range and raw power.
Instead of forcing a single type of microchip to handle every driving scenario, this new architecture physically switches between two distinct semiconductor materials in real-time.
It allows the car to instantly adapt its internal hardware to the road, using high-efficiency chips for cruising and heavy-duty ones for launching--solving the age-old trade-off between range and raw power.
Zna biti zanimivo. Ampak na X imas takih "breaking" novic za vsako malo optimizacijo, ki jo pri Tesli naredijo, in potem se preko botov siri. Vlagatelji napihujejo se dodatno, na koncu pa vprasanje kaj pride do produkcije. Nikoli ne bos nasel take propagande za vsako izboljsavo pri drugih proizvajalcih. Najbolje pocakati na konkretne zadeve, pa potem pogledati ko ustrezni ljudje razstavijo in pokomentirajo.
Zgodovina sprememb…
Liker ::
codeMonkey je izjavil:
Zna biti zanimivo. Ampak na X imas takih "breaking" novic za vsako malo optimizacijo, ki jo pri Tesli naredijo, in potem se preko botov siri. Vlagatelji napihujejo se dodatno, na koncu pa vprasanje kaj pride do produkcije. Nikoli ne bos nasel take propagande za vsako izboljsavo pri drugih proizvajalcih. Najbolje pocakati na konkretne zadeve, pa potem pogledati ko ustrezni ljudje razstavijo in pokomentirajo.
Mi je pa kolega, ki dela na takih komponentah, enkrat razlagal, da morajo mocnostne elemente na inverterjih predimenzionirati, ker se ne odzivajo enako hitro (ceprav na enaki tehnologiji), kar povzroca vecje obremenitve elementov, ki so hitrejsi. Kako bodo ti efekti vplivali na paralelno vezavo razlicnih tehnologij, ki jih planirajo uporabljati, v praksi, nimam pojma. Ce teh tezav ni, potem zna biti to dobra optimizacija, drugace pa se vecje predimenzioniranje in s tem prakticno skoraj podobno kot imeti dve loceni zadevi. Ni pa zdaj to nek "brain" in ne vem kaj se vse kar tam pise. Pac se ena od mnogih funkcij za inverter.
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
A ta ICCU issue pri Hyundai velja samo za njihovo 800V arhitekturo ali tudi za druge modele?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
codeMonkey je izjavil:
novejsa generacija pa ima 6 kontaktorjev in inverter menja med trikot in zvezda konfiguracijo glede na potrebe. Kar kul.To smo modelarji počeli konec devetdesetih ;) Sicer ni bilo online, si moral motor drugače priklopit in se je obnašal drugače ...
alekskac ::
Neki sem bral o težko popravljivi okvari ležajev na pogonskem sklopu EM07 teh avtov (niso tipski ležaji, oziroma se jih težko najde). Garancijo majo sicer ti Ioniqi kar dolgo tko da verjento ni glih problem za čisto vsakogar. https://www.facebook.com/evclinic/posts...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Sem ravno pred nakupom Insterja zato sprašujem
Na prvi pogled je res gajbica, sem mislil kupit bolj osnovnega za šiht in nazaj, ampak bolj kot sem raziskoval in po testni vožnji sem ugotovil da je ta avtoček veliko več kot to in sedaj se bom verjetno stegnil do tistega z večjo baterijo in toplotno črpalko.
Ti mas karavana? Enkrat sem primerjal z model Y (A*cd) in je slabsi, tako da v primerjavi z model 3 znas biti se nekoliko bolj dalec.
bm1973 ::

Snajper_ ::

Grimnir3 ::
... bolj kot menjava Tesel za Optimuse, je verjetno pomembna novica Uradno: Tesla pri elektriki ni več prva, za 600 tisoč vozil jo je prehitel kitajski BYD
kow ::
Pa ravno BYD omenjas, ki ima zadnje case zelo slabe rezultate. 30% padec prodaje. Nemajhen del biznisa pa PHEV. Zajebali so se. V januarju so prodali samo 210k vozil. Februarja imajo lunarno leto. Q1 2026 bodo imeli katastrofalni. Ampak lej, veckrat sem rekel, da je cetrletna prodaja najkrajse casovno obdobje, kjer je smiselno gledati prodajo. Bolj je trailing 12 months.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Ne omenjam ga jaz, omenjajo ga v članku.
Samo narobe si citiral. Nisem rekel, da kaj nimaš prav vsebinsko gledano. Na to lahko le dodam, da morda BYD igra igro na dolgi rok z nizkimi cenami in lastno proizvodnjo baterij, kar Tesla trenutno težko dohaja. Vem pa zares ne.
shmandi ::
Komaj čakam poletje, da vidim, kako nizko lahko nateram id7 porabo ...
Brez da si ovira na cesti je poletna poraba po regionalkah med LJ in bližnjimi kraji tam okoli 140W/km. Hitrosti do nekje 100km/h.
140 W porablja ventilator kabine na malo višji hitrosti. Avto se še premaknil ne bi...