» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1385 / 1385
»
»»

endelin ::

Jaz po občutku nastavljam klimo.
Med eno vožnjo lahko tud večkrat.

billy ::

Enako, sicer samo stopinje, drugo je na auto. Ampak je razlika če v avto direktno sveti sonce, poletno, ali pa je oblačno vreme.

alekskac ::

codeMonkey je izjavil:

Tak sigurno ni star 40+ :D

Skor 60 jih bom ... 22 auto v Kii, 23 auto v ženinem Fordu. Odkar imam dostop do avtomatske klime ugotovim koliko je OK nastavitev za količino šip, in ne spreminjam. Nsatavjal sem prej, ko nisem imale auto klime.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Fejsty ::

Zato pa je avtomatska.... 1x nastaviš in to je to. Morda če si hipersenzibilen ali pa misliš, da moraš ves čas nekaj drkat, ker kao rokavi oblak itd.

Gregor P ::

Sam kljub avtomatski klimi praktično vedno rabim fizični gumb za vklapljanje kroženja zraka, za katerega na pamet vem kje je, da ne rabim umikati pogleda s ceste. Tu in tam pa tudi spreminjanje temperature navkljub avtomatiki.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ponavadi imajo klime "cilj", da čimnprej znižajo temp v avtu...potem pa prideš v avto 50C, nastaviš na 22, in ti avtomatika konkretno začne delat...no to meni ne paše...

ps, pustimo sedaj opcijo da se avto vnaprej ohladi...vedno tudi ne uporabljamo tega.

J.McLane ::

Zato pa nastaviš na 24°. Pa veliko klim ima tudi nastavitev kako agresivno avtomatiko imajo (low, normal, high). Jaz imam na Low in 24°, pa v razgretem avtu ni tako brutalenga pihanja na začetku, ciljna tmeperatura je pa za kratke hlače in majico 24° več kot dovolj nizka.

Mene ravno predgretje moti, ker tam ima pa High in 22°, da je čimprej ko mene ni v atvu, ko zaženem avto pa ta nastavitev ostane in moram potem spreminjat. Ja vem to je odvisno od avta, gre za Hyundai.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

iKst_ ::

Jaz klimo vedno uporabljam v ročnem načinu. Nisem še vozil avta kjer bi mi avtomatski način ustrezal. Ali je preveč agresiven in piha mrzlo direkt v glavo ali pa traja predolgo, da se ohladi.

Sicer pa, zdaj smo ugotovili, da vsak po svoje upravlja s klimo, redki pa imajo težave s pomanjkanjem gumbov. Mogoče tisti, ki ne vejo, da gumbi obstajajo oz. se jih da zmapirati na komande klime, ostali pa nekako preživimo z dano kombinacijo gumbov in ekrana.

karafeka ::

Meni isto avtomatika nikoli ne ustreza.
Najraje si jo dam na low in vklapljam po potrebi. To seveda sedaj poleti, v prehodnem obdobju imam rusko klimo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

J.McLane je izjavil:

Zato pa nastaviš na 24°.

ja..zato nastavim na 27 na zacetku, če je res not 50...ampak čez X minut pa je 27 preveč in postopoma nižam.

mikhaair ::

Kaj pa z on/off klime se kdo igra?
In na dnevni bazi in na letni?

codeMonkey ::

Se. Preko telefona.

kaj pomeni on/off klime se kdo igra?

Buggy ::

mikhaair je izjavil:

Kaj pa z on/off klime se kdo igra?
In na dnevni bazi in na letni?

...tale tema se je pa kar oddaljila od naslova :P

drugac pa ja.
-Pozimi zjutraj webasto 20min preden pridem v avto je 21 stopinj kot je nastavljeno, klima pa pozimi vedno ugasnjena (se ne rosi)
-Poleti zjutraj klima ostane ugasnjena od prejsnega dne. V LJ ko grem iz sihta jo prizgem na avto ze v garazi in nastavim na 24 stopinj oz. ene 5 stopinj manj kot zunaj. Ko pridem iz LJ mravljisca v objem gozda v nasi vukojebini, pa klimo ugasnem in odprem panormasko steklo ter nazgem muziko ;)

MrStein ::

Utk je izjavil:

Termostat je jasno kako deluje, ampak to poleti in pozimi je predvsem zaradi razlik koliko toplote dobis preko sevanja. Razlicni fizikalni mehanizmi prenosa toplote pa to. In ravno zato ni smiselno imeti na enaki temperaturi in moci (ventilaciji), ker eno je temperatura v avtu, drugo kako mocno klima deluje in s tem kako mocno ti piha v telo, ter tretje koliko ti nabija sonce v telo (prevajanje, prestop in sevanje - vse imas).

Ne, ravno zato NI smiselno stalno spreminjat temperaturo, če ti je en oblak pokvari.
Avto ima senzor za sonce in za vlago, tako daš na "auto" in to je to, nimaš kaj drkat, avto prilagaja moč pihanja in smer. Vsaj moja chip shit toyota. Meni recimo je idealna "temperatura" točno 22,5. Celo leto. Ne pomeni da je v kabini kadarkoli dejansko tolk, tisto je samo neka cifra. Avto se sam odloča koliko bo res not.

Točno tak. Preverite z termometrom.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gregor P ::

Pri kašni hibridni Toyoti imaš itak vedno (dobesedno ves čas in pozimi in poleti) prižgano (električno) klimo na avtomatiko in želeno temperaturo. In predvidevam, da je enako tudi v EV - razen verjetno ko si na tesnem z baterijo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

iKst_ ::

Par postov nazaj smo vsaj 3 napisali, da ne uporabljamo avtomatske klime :)

Btw, v vseh letih od kar vozim na elektriko še nisem imel situacije, ko bi bilo potrebno izklopiti klimo ali gretje.

Musashi ::

Normalne lahko to še vedno čudi...

kow ::

Avti bi morali imeti model koliko svetlobe pade na avto. Kako to izvesti? Nimam pojma :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

codeMonkey ::

Imajo fotodiode za to.

enavlaka ::

Na dashboardu imaš eno bunko, ki meri svetlobo in termiko. 20 let, če ne še več je to staro.
Na mojem daje klima računalniku podatke 300-400W/m2 čez dan

Haha kere cene za mercedes c class EV

To je še 10k dražje od i3:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Ker sem brisan bom isto vprasnje obrnil, saj me res zanima ozadje tega (kot potencialnega kupca)

Opazil sem, da se v kolonah pogosto na celu znajde Tesla Model 3. Ali je to zaradi nacina voznje, nastavitev avtopilota ali cesa drugega? Zanima me, zakaj se to dogaja.

Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Zakaj misliš da ima porabo 14kwh/100km>:D

se vedno ne vem razloga? Torej imas avto, ki je teoreticno dost agilen z cca 500KM, vozis ga pa kot Twingota z 80KM za 10KEUR ...v cem je fora da delas kolono, sploh ce imas strom doma zastojn?
A to dejansko avtopilot furajo na nasih retardiranih omejitvah al sam sparajo al se zgolj izzivljajo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

deepsick ::

Do polnilnice moras pripeljat, baterija pa ima juica samo se 10%? Pa voznja brez rohnenja, menjalnika je cez cas drugacna, veliko bolj umirjena, nikamor se ne mudi vec. Pac, kakor komu, najboljse, da preveris sam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

DamijanD ::

Kolone delajo tudi ICE avti, hkrati me pa tudi TM3 prehitevajo tako da ni generalnega pravila - torej večinoma ni kriv avto ampak voznik.

kow ::

enavlaka je izjavil:

Na dashboardu imaš eno bunko, ki meri svetlobo in termiko. 20 let, če ne še več je to staro.
Na mojem daje klima računalniku podatke 300-400W/m2 čez dan

To je samo dashboard. Ce je dashboard v senci, ostali del pa na soncu avto tega ne ve.

DamijanD je izjavil:

Kolone delajo tudi ICE avti, hkrati me pa tudi TM3 prehitevajo tako da ni generalnega pravila - torej večinoma ni kriv avto ampak voznik.

Njegovo vprasanje je bilo v osnovi butasto. Ker hitri vozniki povecujejo gneco na cestah in ne zmanjsujejo, kot je impliciral.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Ni niti nemogoče, da je isti skuliran šofer ali pa mu avto javlja gnečo x km naprej in je že resigniran - v glavnem, ja, čeprav nekoga mogoče upravičeno zanima, univerzalnega odgovora žal ni mogoče dati za prav vsak primer, brisanje ni čisto nepričakovano.

Utk ::

Predvsem ni nemogoče da je nekdo malo pristranski pri tem svojem "opažanju".

alekskac ::

Men se to zgodi enkrat na leto na LJ obvoznici. Ni bila trojka, en drug EV, ravno prejšnji teden. Sicer me prehitevajo. Sploh se mi zdi da yonke noben ne špara. Mamo tud enga modela v službi z MY. Njemu že na službenem parkirišču dela pedal "idi" samo on-off. Je pa re zelo fenboy, in hoče vsem z IC audiji in bmwji pokazat kako so zgrešili izbiro ...

Utk je izjavil:

Predvsem ni nemogoče da je nekdo malo pristranski pri tem svojem "opažanju".

Malo benefita (naše) naivnosti mu ni odveč dati, če že sam čisto verjetno trola glede na zgodovino, se mogoče čez čas vendarle odloči tudi sam, ko premelje v sebi - sprašuje veliko za nekoga, ki ga ne bi niti malo zanimalo ali bi se iz nekega razloga norčeval. Pa mogoče se še kdo odloči, ki se sicer ne bi, očitno pač nismo prodajalci, da bi kaj imeli od tega konkretno.

Fejsty ::

Sem bil s twingom na Ac. Se da, vendar si v koloni za tovornjaki, manever na prehitevalni pas pri 100 oz 110 mora biti premisljen, ker Twingo pri 110 ne skoči.
V kakšen klanec ala Razdrto pa nimaš kaj delati na prehitevalni.
Pač ni bil narejen za ta namen.
In tistih 82 Km... Sem pozabil, koliko je Km v homologaciji. Verjetno okrog 30 KM stalne moči.
Tako da bodo twingoti za tovornjaki. Če bodo šli na Ac

enavlaka ::

Twingl je mestni avto, v tej vlogi se obnese odlično.
Za ac je pa samo za občasno umirjeno vožnjo. Kakor e-UP kanta.

Alexius Heristalski ::

S tem ni nič narobe. Slalomiranje v gostem prometu na AC poslabšuje pretočnost za vse.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
««
1385 / 1385
»
»»