☰

» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1421 / 1421
»
»»

Gambino ::

Utk je izjavil:

Polovica novih evropskih pa tudi japonskih avtov so v bistvu preoblečeni kitajci.

Skoraj polovica vseh Teslinih avtomobilov na svetu je proizvedena na Kitajskem! Več kot 95 % vseh sestavnih delov je lokalnega, kitajskega izvora! Tudi na splošno na ravni celotnega podjetja Tesla močno visi od kitajskih dobaviteljev za elektroniko, karoserijske dele in strukturne elemente!
Najpomembnejši in najdražji del Tesle – baterija – je v veliki meri kitajski produkt. Tesla za svoje modele z krajšim dosegom (Standard Range) uporablja LFP baterije, ki jih v celoti dobavljata kitajska giganta CATL (največji proizvajalec baterij na svetu) in BYD. Tudi Teslini stacionarni baterijski sistemi za shranjevanje energije (Megapack) uporabljajo kitajske celice.

Utk ::

Tudi to ja. Jaz sem napisal že dolgo nazaj, kitajci se lahko naučijo naredit dobro podvozje in armaturo, ki ne škripa, drugi pa ne morejo kar dobit vseh resursov, materiala, ljudi in maso domačih kupcev.

deepsick ::

Ne samo mednarodna horizontalna integracija, kar 'bela etiketa' pri avtih? Zgodovina se piše briše, FFS. In 12,5 let stari avti EU v povprečju, WTF - očitno so pred leti brez heca res marsikaj znali, ja. Tega pač ne prezreti glede Tesle...
 Nazorna slika ampak malo že stara, poiščite novejšo, če se vam ljubi in hočete dokazati svoje.

Nazorna slika ampak malo že stara, poiščite novejšo, če se vam ljubi in hočete dokazati svoje.

deepsick ::

Ups, FCA je del Stellantis, v bistvu osnovni gradnik, ni ločen, se opravičujem za zavajanje. Mislim, da bi ban bil ustrezna 'nagrada' :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

karafeka ::

Ne vem, a ste o tem že debatirali, ampak od kje denar hrvaški, da imajo celo 9000€ subvencije na EVje?
A to jim EU časti? Ali kdo?

nejc_nejc ::

dobro no
govorite o avtomobilih 35k €+ in je 200€ za servis VELIKO

ali imate gor TIGAR ali OBILIČEVO gume mogoče?

starfotr je izjavil:

Ne glede na vrednost delnice, Tesla še vedno ne zna delat avtov. Tako kot jih ne znajo kitajci ali ostali ameri. Avte znamo naredit samo v Evropi in na Japonskem.

tega mnogi še dolgo ne bodo dojeli

Zgodovina sprememb…

Če ta servis vsebuje v bistvu menjavo kabinskega filtra v vrednosti 7 evrov, potem ja, je 200 evrov veliko.

Kako drugače se pa pride do 35 jurjev viška?

RedDrake ::

Tako da gospodinjstvo zasluži kakih 5k neto minimalno? Ali si (po slovensko) mislil, da se avte za 35k kupuje na 20% nad minimalcem? Know your place. Minimalčarjam pripadajo 15 let stare kripe, tistim "povprečnim" 5 let stare nemško zvožene kripe ali novi avti nižjega razreda, tistim nadpovprečnim pa potem nove stvari višje.
Nije žvaka za seljaka. Če ti 200 letno predstavlja "strošek" potem gledaš napačne stvari.
Je pa res, da je pri nas to vendarle državni šport, in potem folk vozi avte, da komaj pokrije obroke lizinga/kredita, gume so na "robu" ali pa Tigar, ČangŠlang ali kaj podobnega, olje za zavore itak zdrži vsaj deset let in podobne "cvetke".

Pa še to, za Hyundai je delovna ura v LJ 100 EUR. Ja, materiali in konzumabli so 3x dražji kot če jih nabavim sam, ampak to je samo pol zneska servisa.
Lahko se pa zapeljem 40km stran in urna postavka čudežno pade za več kot pol.

Zgodovina sprememb…

Tako da gospodinjstvo zasluži kakih 5k neto minimalno?

Mi smo na 2x tolk pa ne mečem okoli 200 evrov za 20 evrska dela. Ni šanse.

Itak, itak, na S-T vsi zaslužijo minimalno 5k neto mesečno (ups - edit).
Še dobro da statistika obstaja, drugače bi kdo še verjel.

Zgodovina sprememb…

eriCartman ::

RedDrake je izjavil:

Tako da gospodinjstvo zasluži kakih 5k neto minimalno? Ali si (po slovensko) mislil, da se avte za 35k kupuje na 20% nad minimalcem? Know your place. Minimalčarjam pripadajo 15 let stare kripe, tistim "povprečnim" 5 let stare nemško zvožene kripe ali novi avti nižjega razreda, tistim nadpovprečnim pa potem nove stvari višje.
Nije žvaka za seljaka. Če ti 200 letno predstavlja "strošek" potem gledaš napačne stvari.
Je pa res, da je pri nas to vendarle državni šport, in potem folk vozi avte, da komaj pokrije obroke lizinga/kredita, gume so na "robu" ali pa Tigar, ČangŠlang ali kaj podobnega, olje za zavore itak zdrži vsaj deset let in podobne "cvetke".

Pa še to, za Hyundai je delovna ura v LJ 100 EUR. Ja, materiali in konzumabli so 3x dražji kot če jih nabavim sam, ampak to je samo pol zneska servisa.
Lahko se pa zapeljem 40km stran in urna postavka čudežno pade za več kot pol.

Če te lahko popravim so Linglong kar visoko :)
LINK

@eriCartman: Super, saj eventuelno se bodo izboljšali. Ampak ne spremeni dejstva da jaz vedno pogledam katera guma je najboljša in odcolam. Za zadnji set sem dal 1,2k EUR za SUV-a in 800 EUR za cabria. Edino na oldtimerja pa res dajem sava gume, ker za tistih 400km letno je vseeno katera guma bo preperela na avtu ...

iKst_ ::

Avto za 50 jurjev sem skeširal (pa vse ostale tudi), nimam lizingov in kreditov. 200€ se mi še vedno zdi veliko za nekaj brezveznega.

Še bolj neumno se mi zdi pa zabijati pol dneva za nekaj, kar lahko naredim doma sam, takrat, ko meni paše.

Normalno. Če ti to ustreza super. Jaz tudi znam sam napeljati vodovod in elektriko po bajti. Štromar vzame čuka samo da mi par metrov kabla potegne in par doz naredi. Totalno brezvezno, če mene to stane 100 EUR materiala in eno popoldne. Samo če bo nova bajta mi ne bodo dali žegna za uporabno, če bo pa rabljena, bo pa zavarovalnica odkimala v primeru "težavic".
Se strinjam da je 200 EUR letno preveč za EV. Mislim da je bil ta znesek omenjen za Toyoto, tako da ne morem soditi, ampak moj servis (Hyundai) vseeno naredi pregled - stestirajo zavore, blažilce, pregledajo stanje karoserije za poškodbe (tudi spodaj), ipd ...
Komot rečeš - tega za novo vozilo ne rabim. Ampak jaz spim (pravzaprav se vozim) bolje, če vem da so stvari OK.
Je pa vse v zaupanju. Žal veliko servisov tega ne zasluži v nobenem primeru ...

stestirajo zavore, blažilce, pregledajo stanje karoserije za poškodbe (tudi spodaj), ipd ...

Jaz kar sam stestiram zavore, in to vsak dan.

Uf, dobra. Glede na to da z vožnjo testiramo vozila vsak dan, pa mogoče tehnične preglede kar ukinemo? Če drugega ne, vsaj pregled zavor. Očitno totalno nepotrebno.

Ni ravno posrečena analogija. Redni servis, kjer ti lahko stestirajo zavore (lahko pa jih tudi ne) ni enako tehničnemu pregledu.

Maš prav ja, meni na servisu vsako leto dajo tudi grafe delovanja blažilcev. Na tehničnem so mi zaenkrat samo 20 let starega kabria enkrat na to poslali.

In, kaj narediš potem s temi grafi? So vsaj na mehkem papirju?

Priložim avtu, ko prodajam - in čudežno dosežem cene, ki so presenetljivo visoko glede na razno uvoženo šaro.
Lahko bi pa sam menjal olje in filtre in si čestital, da sem privarčeval okoli 0,3% letnega dohodka, zaradi česar bom sedaj zagotovo obogatel.

kixs ::

Je kaj novega glede EV-jev v bliznji prihodnosti, da se splaca pocakat?

karafeka ::

Očitno se splača počakat na bolj aerodinamične oblike.....
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
Borzen prerazporedil sredstva za okolju prijazno prevozništvo: zdaj gredo za zmanjšanje upora zraka

Mi zna kdo to obrazložit? Ker mi ni jasno. In 3 milijone gre v to??

pegasus ::

Torej še malo in bodo na Apterah? ;)

DamijanD ::

Cifre za September:

Skupaj 1224 (v avgustu 1649)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

MadMax ::

Utk je izjavil:

In, kaj narediš potem s temi grafi? So vsaj na mehkem papirju?

V bistvu ti lahko pridejo zelo prav, če si udeležen v pizdariji.
Pri "novem" avtu kjer ne rabiš vsako leto na tehničnega posredno ti odgovarjaš/garantiraš za tehnično brezhibnost. V primeru sranja si s tem papirčkom ne obrišeš rit ampak mirno prevališ odgovornost na servis.

Sicer pa za tistega dvajsetaka dobiš test bremz, amortizerjev in pri ICE izpuha. Smiselno? Kakor za koga. Nazadnje itak vsak sam plača svoje račune.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

No daj povej koliko takih je v zadnjih 20 letih odgovarjalo, ker so naredili nesrečo zaradi neizpravnosti manj kot 4 leta starega avta.

PROTEINSKI ::

Twingeca si kupi za 25 jurjev. Domet okoli 100 kilometrov pozimi. Čisto zadosti.
««
1421 / 1421
»
»»