» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1388 / 1388
»
»»

iKst_ ::

Pa "kitajci" je precej širok pojem. Kitajc je BYD Dolphin Surf ali Leapmotor t03 jajček ali pa Zeekr 7x na zračnem podvozju s 650 konji.

Utk ::

Ja, prejšni mg4 je bil poceni in se je vozil super. Ne vem če je bil kater v razredu boljši.
Zeekr tudi ok, ampak za tist denar že mora bit.

alekskac ::

codeMonkey je izjavil:

Kako bo to zgledalo ne vem. Upam da jih bo bistveno vec, in to ne bo problem. Ce pravis, da je e-golf jajc, ki si ga ne zelis, dvomim da bos mislil drugace za to Frontero.

Mislim, ne po tej kapaciteti. Ko je bil nov, še ajde (pa recimo da spregeldaš OBCje dvomljive kakovosti) je mel 24 kWh, zdej mi pa ponujajo 2014 letnik, ki ma baterija sam še bohvedkoliko, za slabih 9 jurjev?
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id... Kilometrov ma 70K, kar je meni za rabljen avto v redu, samo je pa tud že 12 let.

Utk je izjavil:

Ja, prejšni mg4 je bil poceni in se je vozil super. Ne vem če je bil kater v razredu boljši.
Zeekr tudi ok, ampak za tist denar že mora bit.

Tile še tud kr držijo ceno. Najcenejši na avto net je 14K, takoj naslednji že 16K, in tretji najcenejši 17. Majo pa res malo kilometrov, vsi trije pod 50K, in so 3-4leta stari (kar je meni osebno praktično novo).

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id... Kilometrov ma 70K, kar je meni za rabljen avto v redu, samo je pa tud že 12 let.

Daš par jurjev zraven pa kupiš nekaj novega. Twingo, BYD Dolphin Surf, t03.

RedDrake ::

Utk je izjavil:

A nimaš ti nekega hyundai suva? A tisto pa je strašno udobno?
Kitajce je treba sprobat ko res kupuješ. Ker tisto kar je bilo res pred pol leta, danes morda več ni, ker jih stalno izboljšujejo.

Točno tako. Zelo udoben je - samo ne za potnike na vijugasti cesti - ti se mi že sedaj pritožujejo. In če recimo primerjam ocene glede tega s kitajci, potem "lahko pričakujem" precej slabše.
Drugače za po AC in po mestu so pa to verjetno super zadeve - takoj kot moj Hyundai SUV ki je v teh pogojih brilijanten.
Za splošno je bil med boljšimi drugače Saab 9-5 aero, ki se je peljal čez ovinke kot po tračnicah brez pretiranega nagibanja, za AC smo se vsedli v LJ in izstopili v Dunaju dejansko enako kot če bi se zapeljal samo do Trojan - nič utrujenosti ...
Da tistih 280+ KM ne omenjam.
Ne vem, tudi sam sem že gledal kak Bjorn "review" Xpenga ali kaj podobnega in sem razmišljal o nakupu. Mogoče bom šel stestirati.
Pa še to, ja eno je BYD, drugo je Leapmotor, tretje je spet Geely. Ampak praktično univerzalno vsem znamkam, sodeč po review-jih, je "slabo" podvozje in handling, ki ti ne daje feedbacka.

Zgodovina sprememb…

Kar se EV dosega tiče. Še vedno se folk vozi v 10-15 let starih Leafih z 24-30kWh nominalne baterije, danes verjetno krepko pod 15-20kWh. To je 90-120 km. In je _povsem_ dovolj za primestno migriranje. Vsak ki živi recimo v Ivančni gorici se komo vozi na delo v LJ ali v NM, vsak dan. In če ga dobi za 5k EUR pomeni, da se mu bo ekonomsko _izjemno_ hitro povrnil.
Tako da čez 10 let bo Frontera (tudi 44kWh) verzija še vedno imela svoj prostor pod soncem. Pač ne za "vikend" fure, ampak za dnevno uporabni avto za "soccer mame", ali kuća-posao tranzite.
Kar se opreme tiče - težko je iti nazaj. In nekaj kar je 10 let nazaj stalo 30k EUR danes stane 50-60k EUR. Saj je tudi kupna moč šla kar precej gor, ampak občutek je pa precej drugačen. Recimo lani sem imel en preblisk za menjavo na večje vozilo, pa pripeljem domov testno vozilo, ki ni imelo 360 kamere in je žena takoj jamrala, da a zdaj pa tega več ne bo? Tudi meni se je brez panorame zdelo bolj "temno", delno usnje ne enako kot polno usnje, ipd ...
Je pa tako. Po eni strani je neumnost se kreditirati za neke luksuz "fičre", po drugi strani pa recimo 360 kamero, dodatno udobne sedeže in podobno uporabljaš dnevno in se tistih 50 EUR / mesec več pri obroku ne pozna "tako veliko". Na koncu pa - sto ljudi, sto čudi.

Musashi ::

;) sam sem prebral kar nekaj testov za zeekr recimo da se vozi dobro, nisem pa še nikoli videl noben test od hyundai suva ki bi trdil da se le-ta pelje dobro...tako da res ne vem iz katerih testov si ti pobral da se hyundai suv pelje bolje od zeekr, xpeng...

Je pa tako. Po eni strani je neumnost se kreditirati za neke luksuz "fičre", po drugi strani pa recimo 360 kamero, dodatno udobne sedeže in podobno uporabljaš dnevno in se tistih 50 EUR / mesec več pri obroku ne pozna "tako veliko". Na koncu pa - sto ljudi, sto čudi.

50€ na mesec je 3 jurje v 5 letih. V resnici še nekaj več zaradi višjih obresti.

Če se moraš že tako ali tako zapufati za avto, je res neumno, da si še dodatno dvigneš obrok.

tako da res ne vem iz katerih testov si ti pobral da se hyundai suv pelje bolje od zeekr, xpeng...

Iz nobenih. Zeekr na zračnem podvozju je vesoljska ladja proti raznim Santa fejem in Tucsonom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

deepsick ::

Ja, pa tudi zavarovanje je odveč, obveznemu se pa pač zakonsko ne da izogniti? :D

codeMonkey ::

RedDrake je izjavil:

In nekaj kar je 10 let nazaj stalo 30k EUR danes stane 50-60k EUR.

Tocno to. Octavija Combi je bila 10 let nazaj (tdi greeline, 6 prestav) okoli 22-24k. Odvisno od opreme. Saj je bil super avtomobil, dalec od najcenejsih, ampak pri 30k se je pa res odprlo ene izbire za druzino. Od S-Maxov, do Touranov, pa npr. Toyota Avensis mi je bila vsec, itd. To je bilo neko udobje, ampak dalec od tega, da bi bili za preseravanje. Bile so cisto popularne zadeve na cestah. Meni takrat ni zneslo za vec, sem si pa zelel. Zdaj je ta meja ravno tam nekje, kot si rekel. Samo da v tem primeru, ko govorimo o EV, imas v tem rangu opremo, ki je bila se leto ali dve nazaj izkljucno sam vrh, pa zraven dobis polnine moci, da presegajo vecino danasnjih polnilnic, pa softver, kjer ni da ni. Tako hiter je razvoj. Pri 30k pa pristanes na teh Fronterah. Take razlike med Aurisom in Avensisom takrat ni bilo (pri podobnem faktorju cene med njima). Seveda, govorim o ceni vozila brez subvencij. Te so sicer super, ker naredijo ta avtomobil vsaj dostopen za tiste z se nizjim proracunom. Brez te subvencije, bos pa prej gledal te drazje rabljene (cez cas).

Zgodovina sprememb…

Ok, Zeekr za 60k EUR bo definitivno boljši, čeprav tudi recimo reviewi omenjajo premehko podvozje in nestabilnost pri visokih hitrostih (za 7X). Xpenga kritizirajo za "nepovezan volan", premehko podvozje, ipd ... Če pa gledaš še "klasične no-name" kitajce a-la omoda, jaecoo, Seres, Dongfeng, Leapmotor, je pa to praktično stalnica. In večina ljudi bo kupila to, ne Zeekr-ja.

deepsick ::

Kaj? Subvencija je razpisana in bi ti bilo izpod časti dati vlogo, četudi bi se sicer odločil za ta (bolj ali manj) subvencioniran model?

iKst_ je izjavil:

Daš par jurjev zraven pa kupiš nekaj novega. Twingo, BYD Dolphin Surf, t03.

Že ta z oglasa je preveč denarja. Jaz dam v badžet za nabavo letno pol mesečne plače (ki je mal pod mediano). V desetih letih z mal domišlije znese 7,5K, ampak tomore stat na cesti,s papirji, vinjeto in brezhiben. Do sedaj še nikoli nismo doma zapravili niti toliko. Najdražji avto je bil 5K.
««
1388 / 1388
»
»»