» »

Zračno orožje - replike

Zračno orožje - replike

Okapi ::

Dri3r je izjavil:

Z veseljem spremljam temo, ker si tudi sam lastim kar nekaj kosov sicer pravega orožja. Bi te pa na tem mestu Okapi popravil..skoraj vse polavtomatske pištole imajo neke vrste "delayed action" sicer bi prihajalo do lomov delov zaradi prevelikih sil.
Res je, zato sem dodal, da malo poenostavljam. Zaklepe delimo na proste in blokirane. Vsi ti pri polavtomatskih zračnih replikah so prosti (po angleško blowback -izraz velja enako za zračno kot pravo orožje s prostim zaklepom). Prosti zaklep ni nikoli mehansko povezan s cevjo, temveč ga v prednjem položajo ves čas drži samo sila povratne vzmeti. Pri strelu ga smodniški plini takoj začno porivati nazaj. Zaradi tega je primeren samo za šibkejše strelivo (in zračno orožje).

Blokirani zaklep se pred strelom mehansko poveže s cevjo. Po strelu nekaj hipov še ostane povezan, nato pa se mehanska povezava prekine (zaklep se odklene) in plini začno potiskati zaklep v zadnji položaj.

Ločimo pa dve osnovni vrsti blokiranih zaklepov - oziroma točneje rečeno, dve vrsti odklepanja zaklepa. Pištole najpogosteje uporabljajo odklepanje z odsunom, pri katerem se vsa nazaj usmerjena sila smodniških plinov uporabi za pritisk na zaklep. Drugi način je odklepanje z odvodom smodniških plinov, kjer se samo manjši del smodniških plinov porabi za pritisk na zaklep.

Odvod smodni%C5%A1kih plinov @ Wikipedia

Okapi ::

Na vrsto je prišla replika ene od najlegendarnejših pušk. Po prepoznavnosti se sicer ne more primerjati z v naših krajih bolj znanimi mavzericami, ali z vinčesterkami, s katerimi je na nek način povezan njen nastanek. V rusko-turški vojni v letih 1877-78 so bile ruske čete večinoma opremljene še z enostrelnimi puškami, Turki pa so za s tiste čase najsodobnejšimimi repetirnimi vinčesterkami prizadejali Rusom hude izgube. Ruski generali so ugotovili, da je skrajni čas za modernizacijo in leta 1889 so izbirali med tremi modeli repetirk - dve sta načrtovala Rusa, Mosin in Zinovjev, tretjo pa Belgijec Leon Nagant (ki sem ga že omenil, kot konstruktorja revolverja, ki ga je uporabljala ruska vojska). Na koncu so se odločili za Mosinovo puško, z nekaj spremembami, sposojenimi od Nagantove, zaradi česar se je puške na Zahodu oprijelo neuradno ime Mosin-Nagant (ali tudi Nagant-Mosin), čeprav je bila njena uradna oznaka sprva samo M1891, brez imena konstruktorja. Šele kasneje, v Sovjetski zvezi, so jo uradno poimenovali Mosinova puška.

V prvi svetovni vojni se je Mosinova puška enakovredno merila z nemško mavzerico, angleško Lee-Enfield in avstrijsko manliherico, tremi legendarnimi puškami z začetka 20. stoletja. Izdelovali so jih v več različicah, recimo s krajšo cevjo za konjenico, in jih v kasnejših letih občasno posodabljali. Bila je osnovna pehotna oborožitev sovjetske vojske tudi v 2. svetovni vojni in, ustrezno opremljena, zelo priljubljena pri ostrostrelcih. Uporabljaj jo je recimo legendarni ostrostrelec Vasilij Zajcev, ki ga verjetno poznate iz filma Sovražnik pred vrati.


Nekaj različic Mosinove puške. Zgoraj je izvirni pehotni model, pod njo konjeniški model s krajšo cevjo in na tretjem karabinka M1907 s še krajšo cevjo. Sledi leta 1930 posodobljeni model 1891/30, ki je ostal v proizvodnji do konca druge svetovne vojne in so ga izmed vseh naredili v največ kosih. Pod njim je ostrostrelska različica istega modela. Zadnje tri so karabinke, modeli M1938, M1944 in M1959.

Po drugi svetovni vojni se je proizvodnja nadaljevala in Sovjetska zveza je s posodobljeno različico M1944 z njimi oboroževala številne prijateljske države in uporniška gibanja po vsem svetu. V oboroženih spopadih jo uporabljajo, seveda v precej manjšem obsegu kot nekoč, še dandanes, zlasti kot ostrostrelsko puško. Finska vojska recimo še vedno tudi uradno uporablja njeno ostrostrelsko različico 7.62 Tkiv 85. Vsega skupaj naj bi izdelali kar 37 milijonov Mosinovih pušk.

Pred nakupom replike sem bil v dilemi. Gletcher ima namreč v svojem prodajnem katalogu dve različici - M1944 v polni velikosti, in z bajonetom, ter skrajšano, z "odrezanima" kopitom in cevjo, kakršno so radi uporabljali boljševiški ilegalci pred in med oktobrsko revolucijo, partizani, gverilci, ruski gangsterji in še kdo, povsod tam, kjer je bila puška polne velikosti preokorna za rabo. Odrezano različico je bilo mogoče skriti pod plašč, jo lažje pretihotapiti v prtljagi in uporabljati v zaprtih prostorih. Po rusko ji pravijo "obrez" in je nikoli niso serijsko izdelovali v tovarnah, temveč so jih bolj ali manj improvizirano izdelovali oziroma predelovali kar "na terenu", zaradi česar so bile pravzaprav unikati, z različno skrajšanimi kopiti in cevmi.



Na koncu sem se odločil za skrajšano različico, ker je cenejša (230 namesto 330 evrov), priročnejša za prenašanje in shranjevanje, bistveni del - repetirni zaklep in samo streljanje - pa enak kot pri dolgi puški.




In tako smo prišli do zaklepa, ki zelo verodostojno oponaša pravi zaklep in je pravzaprav glavni vzrok, da sem sploh kupil to repliko. Strokovni se takšnemu zaklepu pravi vrtljivi valjasti zaklep. Občutek pri repetiranju (pred vsakim strelom je treba puško repetirati, da s tem napnemo sprožilec) je res presenetljivo podoben repetiranju prave puške, le prazen tulec pri tem ne odleti ven. Zaklep ima na koncu tudi enako varovalo kot prava puška.





 Zaklep pri pravi puški

Zaklep pri pravi puški





Kopito in kopišče puške je plastično, a še kar dobro posnema les. Replika strelja kovinske kroglice in deluje s standardno 12 gramsko bombico CO2. Cev je gladka, zadnji merek je nastavljiv po višini, ima pa tudi prednji merek, ki ga večino "obrezov" ni imela, ker so ga pač odrezali skupaj s prednjim delom cevi. Je presenetljivo natančna, nekako tako kot najboljše replike pištol, ki streljajo kroglice.



Upam samo, da se bom uspel zadržati in ne bom ob priliki nabavil še dolge različice. Z bajonetom (čisto pravim, kovinskim) je videti prav imenitno.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Pozoren gledalec je morda opazil, da je na animaciji delovanja Mosinove puške ročica zaklepa drugačna kot pri puški na fotografiji. To je zaradi tega, ker je animirana ostrostrelska različica puške, ki ima drugačno, ukrivljeno ročico, saj bi običajna ravna ročica pri repetiranju zadela ob nameščen daljnogled.

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Res je, zato sem dodal, da malo poenostavljam. Zaklepe delimo na proste in blokirane. Vsi ti pri polavtomatskih zračnih replikah so prosti (po angleško blowback -izraz velja enako za zračno kot pravo orožje s prostim zaklepom). Prosti zaklep ni nikoli mehansko povezan s cevjo, temveč ga v prednjem položajo ves čas drži samo sila povratne vzmeti. Pri strelu ga smodniški plini takoj začno porivati nazaj. Zaradi tega je primeren samo za šibkejše strelivo (in zračno orožje).

Blokirani zaklep se pred strelom mehansko poveže s cevjo. Po strelu nekaj hipov še ostane povezan, nato pa se mehanska povezava prekine (zaklep se odklene) in plini začno potiskati zaklep v zadnji položaj.

Evo, se moram že spet malo popravit.;) Niso vsi zaklepi pri polavtomatskih replikah prosti, nekateri so tudi blokirani, kot pri pravih pištolah, oziroma vsaj zelo dobro oponašajo njihovo delovanje. Pri blokiranem zaklepu se ob strelu nekaj časa zaklep in cev skupaj premikata nazaj, za kakšen centimeter recimo, ker sta mehansko povezana. Potem se mehanska povezava prekine, cev obstane na mestu, zaklep pa nadaljuje pot nazaj do svoje skrajne lege. No, in pri nekaterih polavtomatskih replikah se to dejansko tako dogaja, recimo pri SIG Sauerjevem 1911 in Springfield XDM.

Okapi ::

Še ena nenavadna in zanimiva pištola v zbirki. APS - avtomatičeskij pistolet Stečkina po rusko, ali Stečkinova avtomatska pištola po naše. Po obliki običajna pištola, po delovanju pa bolj brzostrelka, je bila namenjena vojakom in častnikom, ki zaradi narave svojega dela običajne puške zaradi njene velikosti niso mogli imeti, recimo tankistom in topničarjem, občasno pa bi morda vseeno potrebovali večjo ognjeno moč od klasične polavtomatske pištole. V ex-jugo vojski je bil recimo temu namenjen češki "škorpijon".

Pištolo so v sovjetsko oborožitev uvedli leta 1951 in je imela priloženo leseno kopito (ki je bilo tudi tok za pištolo, podobno kot pri Mauserju C.96), za bolj natančno streljanje. Zaradi odsuna je namreč rafalno streljanje s pištolo zelo nenatančno, če je nikamor ne prislonimo oziroma jo držimo samo za ročaj. Kasneje so izdelovali tudi različico s preklopnim kovinskim kopitom in dušilcem poka, namenjeno različnim specialnim enotam, z oznako APB - avtomatska pištola brezšumna.



V Romuniji so izdelovali kopijo te pištole, poimenovano Drakula, pri kateri so se odločili za drugačen pristop in namesto kopita dodali prednji ročaj, ki je bil sočasno tudi rezervni okvir za naboje. Romunsko različico Stečkina lahko vidite v filmu 7 sekund z Wesleyem Snipsom v glavni vlogi.



Pištolo so izdelovali v kalibrih 9x18 mm (Makarov) in 9x19 mm (Parabellum), streljala pa je s hitrostjo 750 nabojev/minuto. Kar pomeni, da je lahko strelec nabojnik z 20 naboji izpraznil v manj kot dveh sekundah.

Repliko Stečkinove pištole izdeluje Gletcher in sicer v dveh različicah, navadni črni in posebni, gravirani zlati. Seveda si nisem mogel kaj, da bi si ne omislil slednje. Na spletu nisem uspel ugotoviti, ali so takšno (pravo) pištolo sploh kdaj naredili, ali pa je morda Gletcherjeva izvedba povsem domišljijska. Če so jo, je bila nedvomno narejena, oziroma predelana, po naročilu. Skratka, morda je takšno pištolo dobil kot darilo Gadafi, Sadam Husein, mogoče tudi Tito in podobni kalibri. Ali pa si jo je omislil kakšen ruski mafijec ali oligarh.


Če odštejemo še kar lepo (ali kičasto - stvar okusa) narejeno "gravuro" in "pozlatitev" (ki seveda na repliki ni zares zlata, gravura pa je tudi samo črna barva), imamo opravka s precej običajno polavtomatsko (blowback) repliko CO2. Za razliko od prave pištole, ki je imela selektor ognja, in je streljala tudi rafalno, je replika samo polavtomatska (selektor ognja, ki je tudi varovalka, je na pištoli, ampak je na njem rafalni položaj zgolj za okras). Pištola sodi med večje polavtomatske replike in kar dobro pričara vtis pravega orožja.

Strelja kovinske kroglice, cev je gladka, zadnji merek pa po višini nastavljiv, ampak samo v štirih položajih (kot pri originalu, kjer so bile to nastavitve za streljanje na 25, 50, 100 in 200 m).Bombica CO2 v ročaju standardna 12 gramska. Natančno streljanja je solidna, nekak v povprečju tovrstnih replik.

Zlata replika stečkina je bila sprva mišljena kot posebna izdaja, precej dražja od običajne črne različice, kupec pa jo je dobil v lepi leseni škatli. Cena (180-200 evrov) je sedaj bližje običajni različici, a tudi pištola pride le v navadni kartonasti škatli.



Pa še animacija delovanja za konec.

MH0 ::

Če ti slučajno kdaj zraven pošljejo še dušilec, kako globoko ga na vrtu zakoplješ? :-)

Okapi ::

Večinoma so tako ali tako samo okrasni, se pravi brez kakršnegakoli učinka. Ampak nimam nobene replike z dušilcem.

hammock ::

Jaz sem razmisljal da bi si ga naredil za airsoft 1911. Pistola je uradno igraca, torej tudi dusilec ne more biti nelegalen po neki logiki (ker bo tudi konstrukcija taksna, da s pravim orozjem ne bi delovala).

          ::

Koga, ki ima več izkušenj z CO2 zračnim orožjem bi prosil za mnenje, do kakšne zunanje temperature se lahko s tem strelja. Ali mraz sploh opazno vpliva na energijo izstrelka?

gruntfürmich ::

zanima me kaj več o stari ameriški vojaški puški, polavtomatski, v calibru .30. še morda kako je s tem na trgu pravih zbirateljskih kosov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

          je izjavil:

Koga, ki ima več izkušenj z CO2 zračnim orožjem bi prosil za mnenje, do kakšne zunanje temperature se lahko s tem strelja. Ali mraz sploh opazno vpliva na energijo izstrelka?
Okoli 0 stopinj se začne opazno poznati, ampak nimam izkušenj s tem.

          ::

Torej lahko še en čas nabijam v konzerve. :D

Okapi ::

V zbirki replik imam bolj ali manj vse, kar bi rad imel, tako da se je pogostost nabavljanja novih precej upočasnila. Ampak tu in tam me kakšna še vedno premami, recimo Glock 17 4. generacije. Predvsem zaradi tega, ker po mnenju poznavalcev sodi med najzvestejše posnetke izvirnika.

Za začetek pa malce zgodovine. Oče glockov je Avstrijec Gaston Glock. Gospod ima že 90 let, s pištolami pa se je začel ukvarjati pred 40 leti, in to ne da bi imel kakšne predhodne izkušnje z načrtovanjem strelnega orožja. Bil je strokovnjak za plastiko, oziroma polimere, kot se temu bolj imenitno reče, in med drugim je izdeloval ročaje za nože, ki jih je uporabljala avstrijska vojska.

Leta 1980 je avstrijska vojska objavila razpis za novo službeno pištolo, s katero bi nadomestili že rahlo zastarele Waltherje P38. Glock je presodil, da bi bilo mogoče narediti sodobno vojaško pištolo z rabo sodobnih polimerov, najel je nekaj strokovnjakov za ročno orožje in v nekaj mesecih so patentirali pištolo Glock 17 (številko je pištola dobila zaradi tega, ker je bila 17. Glockov patent).

Pištolo so prijavili na razpis avstrijske vojske in leta 1982 na njem tudi zmagali. Pištolo je odlikovala zlasti zanesljivost in vzdržljivost, in na testih je premagala kandidate najbolj znanih orožarskih podjetij, recimo Berette, SIG Sauerja in Heckler & Kocha. Že kmalu jo je začela uporabljati tudi švedska in norveška vojska, kasneje pa še tudi druge.

Pri Glocku so pištolo kasneje še izboljševali in leta 2013 je britanska vojska začela uporabljati četrto generacijo Glocka 17, pred par leti pa so začeli izdelovati že peti rod Glockov 17.

Veliko o njej si lahko preberete recimo tule:
Glock @ Wikipedia

Umarexova replika je Glock 17 četrte generacije, ali Gen4, kot pravijo pri Glocku. Je dejansko zelo veren posnetek pravega orožja, narejena iz zelo podobnih, če ne že enakih materialov. Tudi vse oznake na njej so kot pri pravi pištoli. Je polavtomatska (blowback), z zaklepom, ki se ustavi v zadnjem položaju, ko zmanjka kroglic. Okvir za naboje, ki pri repliki vsebuje standardno bombico CO2 in magazin za kroglice, je zelo podoben pravemu. Kot vse polavtomatske zračne pištole strelja kovinske kroglice in nima risane cevi. Merki niso nastavljivi, a je pištola vseeno zadovoljivo natančna.



Kot prava pištola ima varovalo sprožilca, za razliko od prave pa ima tudi dodatno varovalo, s katerim pištolo "zaklenemo". Zahtevajo ga ameriški predpisi za zračno orožje, in pri Umarexu so ga lepo "skrili" na spodnjo stran zaklepišča. Postane pa to varovalo nedosegljivo, če na spodnje vodilo namestimo laserski namerlnik. Kot prava pištola ima dve dodatni hrbtišči ročaja, s katerima lahko prilagodimo velikost ročaja velikosti dlani.

 Z repliko lahko vadimo razstavljanje in sestavljanje pravega Glocka.

Z repliko lahko vadimo razstavljanje in sestavljanje pravega Glocka.



Vtis pri rokovanju (in streljanju) je presenetljivo podoben pravemu orožju, kolikor je pač zračno orožje lahko podobno pravemu. Pištola ni poceni, saj stane okoli 170-180 evrov, vsekakor pa sodi med najbolj verne posnetke polavtomatskih pištol, nekako ob boku Beretti 92, Springfieldu XDm in SIG Sauerju 1911.

Za konec pa še animacija delovanja pravega Glocka. Animacija je narejena na osnovi Glocka 19, ki je v bistvu malo manjši Glock 17, s krajšo cevjo in manjšim ročajem.

KAVINSKY ::

gruntfürmich je izjavil:

zanima me kaj več o stari ameriški vojaški puški, polavtomatski, v calibru .30. še morda kako je s tem na trgu pravih zbirateljskih kosov.


M1 Carabine? Ker kaliber .30 je 7.62mm, kateri je bil uporabljen precej. Pri nas so se nekaj časa prodajale za okoli 900€, verzija z lesenim kopitom, katera je tudi najbolj pogosta. Z zložljivim kopitom (padalske) so zelo redke, večina ni originalnih, ker so jim vojaki lomili kopita - precej nerodne so bile za streljati. Naknadno jim je šla cena gor in z tem je precej ponaredkov z zložljivim kopitom. Mogoče poglej na egun.de ali gunbroker.com če dobiš kaj pametnega.

Dri3r ::

Rebec jih ima na zalogi in sicer verzijo s polnim kopitom. Sicer pa poišči na yt kanal "forgotten weapons" kjer je bila skoraj sigurno detaljno predstavljena.
dri3r

          ::

Ta vikend sem imel priliko postreljati nekaj sto kroglic z Umarexovo Walther PPK. Na splošno na videnim in preizkušenim nisem najbolj navdušen. Sploh ko jo primerjam z Walther CP88.

Dobre lastnosti:
- Oblika, izgled in napisi (na levi strani) dobro posnemajo izvirnik.
- Način naperjenja je enak kakor pri izvirniku.
- Zanimiv je odsun. Čeprav se ne more primerjati s tistim pri pravi pištoli, mi je bil zelo všeč.
- CO2 bombica zdrži presenetljivo veliko strelov. Zaradi odsuna sem pričakoval hitrejše praznjenje, vendar temu ni tako.

Slabe lastnosti:
- Zaradi plastičnega ročaja pištola deluje ceneno, bolj je podobna igrači kakor pravemu orožju. "Plastičen" je tudi zvok pri naperjanju. Če bi si pištolo lastil sam, bi poiskal če kje obstajajo kovinski pokrovi za ročaj.
- Točnost streljanja je zelo slaba. Kljub temu, da to ni prvotni namen te pištole, me je točnost zelo razočarala. S CP88 z lahkoto luknjam pločevinke tudi več kot 10m stran, PPK pa ima obilo težav že na nakaj metrih.
- Varnostni zaklep je zelo trd za premikanje. Zaradi plastičnega ročaja in izgleda sem imel ves čas strah, da bom kaj odlomil.

Končna sodba:
Pištolo mi je bilo v veselje preizkusiti, sploh zaradi načina rokovanja, ne bi si pa tega modela kupil, saj sam dajem poudarek bolj na ciljanju tarč in pločevink, kakor na vernosti posnemanja originala. Umarexov Walther PPK/S je po pojavi bližje airsoft igračam, kakor pravemu orožju.

gruntfürmich ::

KAVINSKY je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

zanima me kaj več o stari ameriški vojaški puški, polavtomatski, v calibru .30. še morda kako je s tem na trgu pravih zbirateljskih kosov.


M1 Carabine? Ker kaliber .30 je 7.62mm, kateri je bil uporabljen precej. Pri nas so se nekaj časa prodajale za okoli 900€, verzija z lesenim kopitom, katera je tudi najbolj pogosta. Z zložljivim kopitom (padalske) so zelo redke, večina ni originalnih, ker so jim vojaki lomili kopita - precej nerodne so bile za streljati. Naknadno jim je šla cena gor in z tem je precej ponaredkov z zložljivim kopitom. Mogoče poglej na egun.de ali gunbroker.com če dobiš kaj pametnega.

na egunu vidim da so to kar drage zadeve, niso to neki naganti... :D

rebec ima 'Auto Ordnance M1 Carbine .30' original ali novo repliko?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

KAVINSKY ::

Nova proizvodnja. Če nisi zbiratelj in jo kupuješ za na strelišče je v bistvu še boljše.

Naganti ja, pred leti si jih dobil za okoli 100€, zdaj so šle cene že proti 400€ :D

bi_đi ::

Okapi super tema in opisi.
Že dogo bi si rad kupil eno pištolo na co2 z blowback. Predvsem za vadit streljanje oz. simulacijo pravega streljanja.
Rad bi streljal pelete, zaradi večje natančnosti. Gledam predvsem za ASG CZ-75 P-09 Duty Blow Back, Beretta Px4 Storm ali
Gamo PT-85 Blowback, ki jo je že težje dobiti.

Katero od teh bi priporočal, mogoče kakšno drugo. So letos prišli kakšni novi modeli?

Okapi ::

Na žalost nobena od pištol na metke ne da najboljšega vtisa, oziroma ni čisto zares polavtomatska. Problem je, ker naslednji metek ne gre v cev polavtomatsko, zaradi premika zaklepa. Videti so kot polavtomatske pištole, ampak v bistvu so pa neke vrste revolverji, kjer s pritiskom na petelina premakneš bobnič, da pride naslednji metek na vrsto.

Samo pištole s kroglicami so res polavtomatske.

Tako da se moraš odločiti za kompromis. Ker metki so sami po sebi malo bolj natančni, ampak ker mora biti pritisk na sprožilec daljši in močnejši (ker premika še bobnič), izgubiš vsaj del te prednosti.

Za največji realizem priporočam kakšen Glock17 Gen.4. Je tudi s kroglicami dovolj natančen, da to ne pokvari zabave.

https://www.pyramydair.com/airgun-exper...

Glede teh treh, ki jih omenjaš, so pa vse bolj ali manj enake - razlike so kozmetične, se pravi v videzu.

Okapi ::

Naslednja zadeva v zbirki bo verjetno legendarna ameriška brzostrelka tommy gun.
Umarexova replika, ki je v EU sicer še nisem zasledil, upam, da pride čimprej.



Sicer škoda, da so se odločili za kasnejšo, vojaško različico, ne za izvirno, bolj zloglasno "gangstersko", z okroglim okvirjem za naboje, z vzdevkom čikaški pisalni stroj. Na sliki replika airsoft.



Pa še ena prigodna pesmica ;-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

En lep revolver;)

Ko sem že mislil, da vem skoraj vse o zračnih pištolah, s poudarkom na replikah, sem nedavno odkril meni dotlej popolnoma neznano vrsto zračnega orožja. Po nemško ga označujejo s kratico LEP, kar pomeni LuftEnergiePatrone, ali po naše naboj z zračno energijo.

V angleščini mu pravijo sistem brocock, oziroma BACS (Brocock Air Cartridge System), po najbolj znanem proizvajalcu tovrstnega orožja.

Bistvo tega orožja je naboj, ki je v bistvu kot pravi naboj, le da v njem energija ni shranjena v obliki smodnika, temveč kot stisnjen zrak. Pred vsakim strelom moramo tak naboj s posebno tlačilko napolniti s stisnjenim zrakom, ki doseže pritisk 200 barov. Ti zračni naboji prav tako nimajo netilke, ki bi vžgala smodnik, temveč ventil, ki ob udarcu udarne igle sprosti stisnjen zrak. V prednji del naboja vstavimo še "kroglo", se pravi klasičen zračni metek kalibra 4,5 ali 5,5 mm, ter naboj vtaknemo v orožje.

Od tu naprej je vse videti kot pri pravem orožju. Orožje samo je videti kot čisto pravo orožje, saj ima v bistvu popolnoma enake dele. Možna je tudi preprosta predelava, ki pravo orožje spremeni v takšno, s katerim lahko uporabljamo zračne naboje. Bolj problematično je, da je možna tudi obratna predelava - orožje z zračnimi naboji je mogoče na preprost način predelati v takšno na prave naboje. Sicer samo malokalibrske (5,5 mm oziroma .22), a prav zaradi možnosti takšne predelave teh zračnih pištol v Združenem kraljestvo (in verjetno še kje) ni mogoče kupiti brez ustreznega dovoljenja.

Kako se takšno zračno orožje obnese v praksi pa takoj, ko ga poštar prinese.;) Zaenkrat po opisih s spleta vem, da je raba precej zamudna, saj je treba vsak naboj posebej napolniti s stisnjenim zrakom in van vstaviti metek. Ter to po vsakem strelu ponoviti.


Kdor se malo bolj spozna na orožje, bo hitro opazil, da zračni naboji nimajo netilke, sam revolver pa se od pravega praktično ne razlikuje, saj nima nobenega dela, po katerem bi lahko prepoznali, da gre za zračno orožje. Zaradi tega je ta sistem še zlasti zanimiv prav za replike, vendar pa je izbira modelov precej omejena.

Po premeru cevi lahko sklepamo, da gre za malokalibrsko orožje, ali je z njim mogoče streljati zračno ali "ognjeno" strelivo pa v bistvu ne moremo vedeti.



Levo zgoraj na spodnji sliki je razstavljen zračni naboj.



Shematski prikaz zračnega naboja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

HappyPills ::

Kako pa nafilaš naboj z zrakom? Sorry če je tako noob vprašanje.

MH0 ::

Zgleda pa vseeno zabavno. A pri nas za to potrebuješ nabavno dovoljenje?

Okapi ::

HappyPills je izjavil:

Kako pa nafilaš naboj z zrakom? Sorry če je tako noob vprašanje.

Originalna tlačilka je takšnale (vzdevek Slim Jim). Na en konec priviješ naboj in potem polniš s pritiskom na vzvov, 6-7x.



Dobiš tudi nastavek za klasične "orožarske" tlačilke.


Lahko pa, z ustreznim nastavkom, tudi iz jeklenke s stisnjenim zrakom. Menda obstajajo tudi nastavek, v katerega priviješ šest nabojev in vse naenkrat napolniš.

MH0 je izjavil:

Zgleda pa vseeno zabavno. A pri nas za to potrebuješ nabavno dovoljenje?
Kolikor vem, ne. V zakonu nikjer niso posebej omenjeni takšni zračni naboji, zato gre za običajno zračno orožje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Oziroma, vsaj pri kalibru 4,5 mm ne bi smelo biti dvoma o tem, da gre za zračno orožje. Pri kalibru 5,5 mm pa bi mogoče znal biti problem, ker je načeloma takšno orožje mogoče precej preprosto predelati v malokalibrsko orožje (.22 lr).

          ::

Kakšni pa sta hitrost in energija izstrelka iz take pištole?

Okapi ::

Nekje do 7 J menda pride.

Okapi ::

Evo, poštar navsezgodaj prinesel "lep" revolver.

Najprej sem razmišljal o repliki "mirovnika" (Colt SA Army), ampak sem kmalu ugotovil, da eno zelo dobro repliko (CO2) že imam, v načrtu pa imam kupiti tudi repliko na čisto prave naboje, recimo italijanskega proizvajalca Uberti, model 1873 Cattleman.

Izbira revolverjev na "zračne" naboje ni prav velika, vsega 5 ali 6 modelov je, ker sistem ni ravno priljubljen med uporabniki zračnega orožja. Odločil sem se za model ME Competition, nemškega proizvajalca Cuno Melcher (za katerega sem prvič slišal, so pa menda kar znani po plinskih, signalnih in zračnih pištolah). Revolver ni posnetek kakšnega klasičnega revolverja, vsaj ne, da bi vedel, je pa lepo narejen in se bo lepo znašel v zbirki.



Zraven sem vzel še tlačilko in šest nabojev (ki jih je treba kupiti posebej). Zadeva deluje tako, da odvijemo prednji del naboja in kovinski nastavek na tlačilki. Potem naboj brez zgornjega dela vstavimo v ta nastavek in ga privijemo na tlačilko. Nakar začnemo telovaditi. Za polnih 200 barov v naboju je treba 7-8x pritisniti vzvov tlačilke. Kar se ne sliši veliko, ampak po treh ali štirih pritiskih postane zadeva že malce naporna - stisniti zrak na 200 barov očitno ni prav lahka naloga. No, pa en naboj še gre, dva ali tri tudi, spraviti vseh šest nabojev na 200 barov pa zahteva že kakšno kapljico znoja ali dve.;)



V odviti zgornji del naboja potem vstavimo klasičen metek za zračno orožje in ga privijemo nazaj na naboj. Naboje nato vstavimo v revolver in zabava se lahko začne.

Revolver, ki sem ga kupil, deluje po načelu enojne ali dvojne akcije (single, double action). Zadnji merek je nastavljiv in kar se natančnosti tiče, se revolver zelo lepo izkaže, čeprav seveda ravno za čisto prava tekmovanja kljub imenu "competition" ni. Ima zelo lepo narejen lesen ročaj, boljši od katerekoli druge zračne replike, pri katerih so ročaji iz take ali drugačne plastike.

Za konec pa še cena. Sistem LEP (LuftEnergiePatrone) je drag. Revolverji so okoli 350 evrov, kar je pravzaprav toliko, kot stanejo tudi cenejši čisto pravi revolverji. Zraven je treba prišteti še 150 evrov za tlačilko in 6 nabojev.

Za 500 evrov lahko kupimo dve ali tri zelo dobre replike na bombice CO2, ali izvrstno zračno pištolo na stisnjen zrak. V tej pogledu so pištole z "zračnimi" naboji povsem nekonkurenčne. Poleg tega polnjenje nabojev predstavlja kar dobro telovadbo, vsaj če hočemo malce več streljati. Nič nenavadnega torej, da je sistem znan bolj ali manj samo med poznavalci zračnega orožja, pa še med njimi ni priljubljen.

Na drugi strani pa gre vseeno za zelo zanimivo tehnološko rešitev, in v vsaki zbirki zračnega orožja, ki kaj da nase, bi morel biti vsaj en tak primerek. Kaj mi je potem drugega preostalo, en kos sem preprosto moral nabavit.;)

fikus_ ::

Koliko se pa segreje naboj pri polnjenju ko stiskaš zrak?

Malo telovadbe nikoli ne škodi. :D

          ::

Od cene kompleta odštej ceno karte za fitness!

Okapi ::

Pa še malce zanimive zgodovine tovrstnega zračnega orožja.

Zračno orožje je stara pogruntavščina, ampak do pred kakšnega četrt stoletja je večina zračnih pištol in pušk delovala po načelu vsakokratnega napenjanja. Cev orožja je delovala kot vzvod, s katerim smo bodisi napeli vzmet (vzmetni sistem), ali v vgrajeni cilinder stisnili zrak (pnevmatski sistem). Potem pa se je pojavilo zračno orožje, ki ga ni bilo treba napenjati, ker je za pogon uporabljalo CO2 v bombicah. In birokrati v Združenem kraljestvu so zastrigli z ušesi - hopla, tole pa ni več zračno orožje. CO2 je plin, plinsko orožje pa je nevarno in ne gre, da bi ga lahko kar vsakdo kupil. In so prosto prodajo takšnega orožja prepovedali, pa čeprav je večina zračnih pištol na CO2 šibkejših od tistih klasičnih vzmetnih ali pnevmatskih. V bombici CO2 je sicer res shranjene kar veliko energije, a je orožje narejeno tako, da jo porablja v majhnih kosih - z eno bombico lahko ustrelimo nekaj desetkrat. Energija metka, ki ga izstreli vzmetna pištola lahko brez posebnih težav doseže 7 J, pri pištoli CO2 pa redkokdaj preseže 3 J.

CO2 so torej v začetku '90ih let britanski birokrati prepovedali, s tem pa posredno povzročili veliko priljubljenost sistema brocock, ki v nabojih uporablja navaden stisnjen zrak. Tehnologijo nabojev s stisnjenim zrakom je že v '80ih letih razvilo angleško podjetje Saxby-Palmer, a je bila ta sprva še precej okorna in je postala za uporabnike zanimivejša šele v '90ih, ko jo je izpopolnilo prav tako angleško podjetje Brocock, po katerem je sistem tudi dobil ime.

Na trgu je bilo takrat kar nekaj verno narejenih replik revolverjev in celo ena polavtomatska pištola, replika "Bondovega" Waltherja PPK. Ampak veselje ni trajalo dolgo, komaj dobro desetletje. Izkazalo se je, da lahko revolverje sistema brocock razmeroma preprosto predelamo tako, da je z njimi mogoče streljati prave malokalibrske naboje. Kar so s pridom začeli izkoriščati kriminalci, še zlasti, ker so v Združenem kraljestvu leta 1997 povsem prepovedali civilno lastništvo kratkocevnega orožja.

Prepoved je bila posledica pokola v škotskem mestecu Dunblane, v katerem je 43-letni moški v osnovni šoli ubil 15 otrok in učiteljico, potem pa še sebe. Storilec je imel štiri zakonito kupljene pištole, zaradi javnega razburjenja po pokolu pa so naslednje leto sprejeli strogo zakonodajo, ki povsem prepoveduje civilno lastništvo kratkocevnega orožja, tudi za športne namene. Izjema je le zgodovinsko orožje na črni smodnik.

Zanimiva posledica popolne prepovedi kratkocevnega orožja v Veliki Britaniji so podaljšane različice pištol in revolverjev. Kratkocevno orožje je namreč v zakonu definirano glede na dolžino cevi in če je ta daljša, orožje ni več kratkocevno in ga je mogoče imeti (z ustreznim dovoljenjem seveda).

 Podaljšan revolver, s protiutežjo zadaj, ki kompenzira težo cevi.

Podaljšan revolver, s protiutežjo zadaj, ki kompenzira težo cevi.



Ampak sedaj me je malo zaneslo. Skratka, pištol v Veliki Britaniji po letu 1997 ni bilo več mogoče kupiti in čeprav kriminalci seveda še vedno lahko orožje kupijo na črnem trgu, se je prepoved poznala tudi med njimi. Policisti so med svojim delom začeli zasegati čedalje več zračnih revolverjev, predelanih za rabo malokalibrskega streliva. Senzacionalistična britanska občila so nevarnost takšnega predelanega orožja še dodatno napihnila, češ, vsak kriminalec lahko kupi takšen revolver in ga predela v smrtonosno orožje, in leta 2004 so v Združenem kraljestvu prepovedali tudi prosto prodajo orožja na zračne naboje.

Na srečo za britanske ljubitelje zračnega orožja so nekaj let pred tem zakonodajalci vsaj to uspeli zapopasti, da CO2 v malih bombicah ne ogroža nacionalne varnosti, in so odpravili prepoved prodaje tovrstnega zračnega orožja.

Okapi ::

fikus_ je izjavil:

Koliko se pa segreje naboj pri polnjenju ko stiskaš zrak?

Malo telovadbe nikoli ne škodi. :D
Segreje se komaj opazno, ker je le čisto malo zraka notri. Tlačilka se pa tudi ohladi, medtem ko menjaš naboj, tako da se nikoli opazno ne segreje. Imam pa recimo tlačilko za orožje CPC, tista se pa po par minutah pumpanja konkretno segreje.

Alfa Dog ::

Zunaj je lepo toplo, pa še doma moramo viset. Kot nalašč za streljanje z zračno pištolo :D:D
Kupujem Weichrauch HW45, najceneje (290€) sem ga našel tukaj:
http://www.waffenostheimer.de/weihrauch...

Ve kdo za cenejšo varianto?

fikus_ ::

Sem jo lani kupil na tvojem linku za 280, drugje je bila dražja.

Okapi ::

Pri Schneiderju je ceneje - 270 EUR. Pošiljajo k nam, ko sem pred kakšnim mesecem pri njih kupil eno zračko (revolver z naboji na stisnjen zrak), je bila poštnina 13,3 EUR (tudi malo ceneje kot pri Ostheimerju).

https://www.versandhaus-schneider.de/pr...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

In evo, ravno vidim pri Schneiderju, da bodo maja dobili Umarexovo repliko Thompsonove brzostrelke. Naslednji kos v moji zbirki.;)

Alfa Dog ::

O, hvala za tole. 20 eur ceneje!

DjJuvan ::

Se oproščam, ker obujam tole temo... sem kar nekaj strani prebral in res zanimivega branja. Ampak je večinoma poudarek na zbirateljskih replikah zračnih orožij. Mene pa bolj zanima funkcionalnost streljanja... oziroma, da lahko treniraš streljanje. Kot mulc sem velik prestrelal s fotrovo zračno puško (na merek le cca 15m), pa me mika, da bi si nekaj nabavil za dušo in spet luknjal tarče pri večjih razdaljah. Zato sem gledal nekaj, kar zgleda kul za prjet in da tudi leti malce dlje z daljnogledom: https://www.proarmis.si/orozje/zracno-o... ali celo https://www.proarmis.si/orozje/zracno-o...
Ampak se mi pojavlja kar nekaj tehničnih vprašanj pri recimo takem orožju:

- kakšna je zanesljivost teh deljnogledov in njihova realna funkcionalnost?
- kok daleč to zares nese (kok je to v realnosti 11J in 190m/s? Ker če hočem tarčo streljat pri 20+metrih, in če moram že precej dvignit zaradi loka leta, je sux)
- zakaj piše kaliber 4.5mm, v opisu pa so diabole 3.5mm?!
- So puške z večjimi diabolami boljše ali slabše?
- obstajajo kakšna strelišča, kamor grem lahko poskusit različne zračne puške?
- kje lahko realno streljam s tako puško... 50m velikega vrta glih nimam. Če najdem kak zakoten travnik in poskrbim, da vse iztreljene diabole tudi poberem, bi imel težave?
- se da mogoče diabole reciklirati in ponovno uporabiti? Če me moj spomin ne vara, sem odpadle metke kot mulc kar topil in delal uteži xD
- zato se bi izogibal plinskim puškam, ker je še en nepotreben dodaten strošek. Napenjanje je zakon. (Telovadba included)

No, če je kakšna priporočilo iz drugih štacun... jaz sem le dal primerek, ki mi je všečen na oko, drag pa tudi ni.

Okapi ::

Tistih 3,5 mm je tipkarska napaka. Razlika med 5,5 in 4,5mm je pri streljanju na tarčo zanemarljiva. In ker je izbira 4,5mm diabol neprimerno večja, lahko izbereš boljše "metke" in bo natančnost večja. 5,5mm ima mogoče prednost, če puško uporabljaš za lov (na male živali), ampak to je pri nas itak prepovedano.

Daljnogled v tem cenovnem razredu je bolj "plastik-fantastik", za silo je pa verjetno vseeno uporaben.

Streljaš lahko praktično povsod, kjer ne ogrožaš drugih. S tem da imaš lahko težave s kakšnimi zagnanimi lovci, če to počneš v njihovem lovišču.;)

Diabole lahko recikliraš, samo ne vem, če se kdo s tem zasebno še ukvarja. Jih je pa načeloma treba odnesti na deponijo, med nevarne odpadke. Verjetno kdo tudi odpadni svinec odkupuje.

En slo-techovec bi se rad "znebil" ene takšnele zračke z daljnogledom (Gamo Hunter), skoraj nerabljene. Mogoče se ti bo oglasil in se bosta kaj zmenila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

fikus_ ::

Poglej še tukaj

https://www.balistas.com/airguns/

Poceni daljnogledi na klasičnih zračnih puškah z napenjanjem vzmeti so bolj tako tako. Radi se premikajo zaradi udarca bata.

fikus_ ::

Sem nabavil Hammerlija, je bila akcija z daljnogledom. Sem streljal z daljnogledom vendar mi bolje sede brez, na 10 m v tarčo.
Imajo tudi nosilce/okvirje za tarče, kjer se metki zbirajo ter zanimive tarče

https://www.balistas.com/targets-and-sh...

lonewolf_ ::

Imam eno staro zračno ~50let ali pa celo več, ki funkcionira na 4.5 diabole in bi jo dal obnoviti - notranjost. Kakšen dober puškar v MB ali okolici? Sam se ne bi lotil, ker ne vem točnega modela, je pa made in ussr :)
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

lufthammer ::

Imam vprašanje za poznavalce, če še kaj zaidete v temo.

Se lahko uporablja jeklene kroglice večkrat, ali se pri udarcu v škatlo (zbiralnik) deformirajo? Diabole so zmazki, kroglice pa zgledajo še dobre. Kakšne izkušnje?

Okapi ::

Jaz jih pobiram z magnetom in večkrat uporabljam.

lufthammer ::

Ej, hvala. Saj niso drage, škoda se mi zdi material stran metat.

Okapi ::

Meni se tudi zdi neumno, da bi jih v smeti metal.

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Naslednja zadeva v zbirki bo verjetno legendarna ameriška brzostrelka tommy gun.
Umarexova replika, ki je v EU sicer še nisem zasledil, upam, da pride čimprej.



Evo, po daljšem času nov kos v zbirki. Zaenkrat sicer še na poti.

Legendarni tommy gun.
Kupil sem polavtomatsko različico (pri nas, v Nemčiji in še kje so avtomatske prepovedane). Sem sicer hotel naročiti avtomatsko iz Francije (kjer so dovoljene), ampak so imeli na zalogi samo zlato različico, za dobrih 400 evrov. In sem potem raje vzel klasično, za 260 evrov, iz Nemčije.

Okapi ::

Pa še fotka v živo, malo prej poštarica prinesla.
Videti je zelo avtentično.

lonewolf_ ::

Če lahko daj nek posnetek gor od delovanja.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imate orožje (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
820202873 (18188) gruntfürmich
»

Zračna pištola

Oddelek: Loža
287714 (4267) Okapi
»

Katero airsoft pištolo kupiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5915666 (11951) krneki0001
»

Zračna puška (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20372582 (41912) loveJDM
»

Airsoft pištole... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310786 (8385) Poldi112

Več podobnih tem