» »

Peka pizze

Peka pizze

««
26 / 27
»»

donvito ::

Eduardo je izjavil:

Če koga zanima sem testiral Effeuno in je odlična. Ponovljivost rezultatov je garantirana. NY stil napoletana ...

Daj sliko/e kako izgleda.

Eduardo ::

Forum podpira samo URL... nimam kakšnega primernega odložišča.

Steinkauz ::

A dela?

https://imgur.com/a/PpPoE7e

BTW sem imel boljse napoletane, samo ne fotkam nonstop...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Ni delalo prav. To bi moralo:

https://imgur.com/a/0Qpv8dZ

Eduardo je izjavil:

A dela?

https://imgur.com/a/PpPoE7e

BTW sem imel boljse napoletane, samo ne fotkam nonstop...

Meni ne dela noben link, a lahko naložiš na https://postimages.org/
in naložiš sem direktno povezavo, primer:

Tega mi odpre na inkognito mode:

Steinkauz ::

Čist lepo dela direktno, samo treba vedt kaj dat not

Eduardo je izjavil:

Tega mi odpre na inkognito mode:

ta pa dela, njami pica.

NY stil je plod dolgega razvoja. V bistvu fit za masovko, samo so me potegnili drugi projekti. :)

Vice ::

Edino peč naredi razliko vse ostalo ne naredi niti % razlike v okusu ali drugače povedano, eni so srečni s konzervo piksne na izpuhu Tomos motorja in fejk jakno s 46 številko. >:D

Pa ni vseeno kaj vržeš v peč, je že razlika, posebej, če si perfekcionist. Je pa kakovostna peč velik gamechanger. Kar OK NY stil pa pride tudi iz navadne pečice, ki gre do 300.

Vice ::

Ko ti pripravi majster pizzo iz navadne pečice (med dvemi kamni z min. razmakom) in v namenski pizza pečici vidiš, da so te pečice čisto navaden brezvezen šit.
Peč, šamot in ogenj je nekaj čisto drugega. To ti pa nobena pečica niti blizu ne more "simulirat"

Vice je izjavil:

Ko ti pripravi majster pizzo iz navadne pečice (med dvemi kamni z min. razmakom) in v namenski pizza pečici vidiš, da so te pečice čisto navaden brezvezen šit.
Peč, šamot in ogenj je nekaj čisto drugega. To ti pa nobena pečica niti blizu ne more "simulirat"

Pa sej tu je večinoma govora o namenskih pečeh. In kot lastnik namenske ti povem, da lahko določene stile zelo OK narediš v navadni do 300 stopinj, samo recepte moraš nekoliko spremeniti.

Master_Yoda ::

Se danasnji charcoal iz prenizke Ariete :)). Kot bi Vito Iacopelli rekel: "crunchy" (but charcoaled heh).

P.S. Ignorirajte to da je prevec "runny" malo testiram z razlicnimi kolicinami omake/sira/etc.
Dovie'andi se tovya sagain.

SnegKidam ::

Kranči oglje si pojedel ali je bilo preveč grenko? Iz tega materiala bi moral skoraj 2 pici očitno nardit. Ali pa mogoče kar eno kroglo alu folije spodaj podložiš pa pustiš rahlo odprto, da pica dobi samo IR sevanje, potem pa na koncu pa kroglo stran in mogoče za minuto za finiš zapreš. Je kdo testiral tako na teh pečicah?

Eh, ne bi 2 sli iz tega materjala. To je iz 100g/100ml poolisha in 72g/12ml naslednji dan. Kroglica narejena in potem specena tretju dan. Take kolicine sem si izracunal iz videa twice fermented od Iacopellija, kjer on dela iz 1 kile moke vse skupaj.

Sem pa pojedel ja ni bilo prevec grenko. Bom pa naslednji teden probal tvoj predlog da spredaj z kroglico malo podlozim ja - dober predlog !

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Še en predlog: bodi malo pozoren da ti ne bo podna zasmodilo z kroglico ker boš malo dlje pekel, oziroma, dej na 3-4 da segreješ pečko, pred peko pa (pri odprtem pokrovu) na max, da fino razžariš zgornji grelec.

Sam je... tako pečico, da ti takole zažge pico. To ni prebavljivo.

matobeli ::

Sej ta skorja je v resnici med bolj visokimi. Jasno je da ima pečka v tem cenovnem razredu določene omejitve, in če pravijo da je še točno pri tem modelu malo nižje grelec...

Bizkit45 ::

Yoda, po kakšnem receptu si delal testo..vidit je zelo dobro, če odštejemo to "žganje" :)

Testo zna imeti previsoko hidracijo, ker ga je razneslo tam kjer je peč zelo vroča.

Recept za pizza testo je v osnovi preprosti. Pri 00 (ca. 12g beljakovin na 100g moke) moki hidracija med 60 in 70%. En dan prej poolish iz polovice moke. 2%+- soli.

Da se tako napihne v hitrem času pa terja temperaturo. Če nimaš peči, ki gre na 400+ nimaš šans.

cebelar123 ::

Eduardo je izjavil:

Testo zna imeti previsoko hidracijo, ker ga je razneslo tam kjer je peč zelo vroča.

Recept za pizza testo je v osnovi preprosti. Pri 00 (ca. 12g beljakovin na 100g moke) moki hidracija med 60 in 70%. En dan prej poolish iz polovice moke. 2%+- soli.

Da se tako napihne v hitrem času pa terja temperaturo. Če nimaš peči, ki gre na 400+ nimaš šans.

Eduardo ne ga srat da ne gre napihnit pico pri nižji temperaturi.
Edini problem je podn pice.

Ne toliko, ne tako hitro. Pri 400+ bi na oko ocenil da dobis med 200 in 300% volumna v primerjavi z do 300. Napoletane, ko jih dajo v peč nimajo v naprej debel rob.

Bizkit45 je izjavil:

Yoda, po kakšnem receptu si delal testo..vidit je zelo dobro, če odštejemo to "žganje" :)

Tako kot sem zgoraj napisal:

Prvi dan: 100ml vode, pol vrecke suhega kvasa, 100g Mlinotest Manitoba 00. Zmesaj skupaj z zlico, pusti 1 uro zunaj, nato pa v hladilnik
Drugi dan: Daj za 1 uro iz hladilnika, nato pa 12ml vode, 72g moke (iste kot prej), zlicko soli, ter malo olivnega olja. Zamesi in potem takoj v hladilnik
Tretji dan: Daj za 1 uro iz hladilnika, nato naredi kroglico, pokrij in pusti 1-2 uri zunaj. Nato pa naredi pizzo.

Sel sem po tem videu. Ko sem prvic delal sem iz njegovih mer naracunal zgornje za 1 pizzo.

E to pa je danasnji rezultat z podpolcanim Ariete. No charcoal !

Raw

Raw

done

done

side

side

Eduardo je izjavil:

Ne toliko, ne tako hitro. Pri 400+ bi na oko ocenil da dobis med 200 in 300% volumna v primerjavi z do 300. Napoletane, ko jih dajo v peč nimajo v naprej debel rob.

Različne pice pri 275C + ventilacija.
Kaj je to v naprej debeli rob pa nebi sploh vedel kaj mislis s tem.

Zgodovina sprememb…

Master_Yoda je izjavil:

E to pa je danasnji rezultat z podpolcanim Ariete. No charcoal !

Zelo lepa, Mamma mia! Bravo! Sem nameraval it spat, pa si me prisilil, da se bom sprehodil še do hladilnika.
Koliko časa je bilo to priprto in koliko zaprto?

Zaprto ko sem na zacetku vklopil da se je segrela na 4 stopnjo kakih 10 minut. Potem pa sem dal na max 5 stopnjo s pizzo noter in je bilo vedno priprto. Ni tak crunchy kot bi morala biti, moram malo manj pripreti, ali pa neko folijo zalimat gor da nebo toliko odprtine.

Lahko poskusiš še tiste luknjice ob strani zafilat z alu folijo. Če boš mel privzdignjeno, jih itak ne rabiš, malo pa mogoče zna pomagat. Ampak drugače si po moje blizu maksimuma, kar da s tem mini pečicami za pod 100 € nardit, redko vidim lepšo pico.

Ni bilo potrebno: Samo malo bolj proti sredini sem podpolcal (namesto odzadaj - da je malo manj dvignjeno) in je perfect.
Soft and Craunchy :P

Zgodovina sprememb…

Lepe so vidit. Koliko casa pa predgrejes to pečko?
Edit: oh, nvm 10min..spregledal

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

cebelar123 je izjavil:

Sem radoveden koliko imaš to hidracije? Rezultat je verjetno podoben kruhu? Znotraj ni tako zelo gumjast, zunaj pa ne tako zelo hrustljav kot klasična napoletana? Lahko daš še fotko preden daš v pečico?

SnegKidam je izjavil:

Lahko poskusiš še tiste luknjice ob strani zafilat z alu folijo.

S tem lahko dvigneš vlago, kar v teoriji lahko naredi vse skupaj manj hrustljavo.

Zgodovina sprememb…

Eduardo je izjavil:

cebelar123 je izjavil:

Sem radoveden koliko imaš to hidracije? Rezultat je verjetno podoben kruhu? Znotraj ni tako zelo gumjast, zunaj pa ne tako zelo hrustljav kot klasična napoletana? Lahko daš še fotko preden daš v pečico?

SnegKidam je izjavil:

S tem lahko dvigneš vlago, kar v teoriji lahko naredi vse skupaj manj hrustljavo.

68% hidracija

Manjka podatek o moki, sklepam, da je blizu 00 s ca. 12% beljakovinami? Pečeš najprej brez sira?

Če obstaja bog boš kdaj dobil primerno peč, ker je verjetno zadnje kar te loči do kakor mora biti.

Eduardo je izjavil:

Manjka podatek o moki, sklepam, da je blizu 00 s ca. 12% beljakovinami? Pečeš najprej brez sira?

Če obstaja bog boš kdaj dobil primerno peč, ker je verjetno zadnje kar te loči do kakor mora biti.

Še predpriprave

Pečem najprej samo s pelati

100% manitoba se praviloma ne dela? Teksture niso tam. Kolikor vem dajo max 20%, pa še to ne za napoletano. Je pa sigurno najlažje delati s tako moko in sigurno lahko greš še dosti višje s hidracijo. Mi smo delali eksperimente in je šlo nekje do 80 s 100% manitobo. Samo teksture niso štimale in skorja ni bila na željenem nivoju.

Badwolff ::

Eduardo je izjavil:

:D
Z zanimivimi stvarmi se bog ukvarja :D
Električni ooni ma kdo?

c3p0 ::

900 EUR? Drago. Potem bi raje kupil Effeuno.

A lahko še dno te pice pokazes prosim? To k speces z arieto? Tnx
Eduardo, dej se ti kaksno prilimaj, da ne bos samo komentiral ;)

Sem ravno malo zgoraj. Drugače jih redko fotkam, sem imel že lepše. Prvi dve NY stil treja napoletana.

c3p0 je izjavil:

900 EUR? Drago. Potem bi raje kupil Effeuno.

+1 za Effeuno. Tiste za zunaj so zame precenjene. Posebej, ker so manj uporabne zaradi zgolj uporabe zunaj in energijsko ultraneučinkovite. Kakšni plinski noro kurijo.

Zgodovina sprememb…

tudi lepe, pohvalno ;)

Eduardo je izjavil:

SnegKidam je izjavil:

Če ima med peko itak privzdignjen pokrov (ampak preveč), ima vlaga čist dost prostora, da gre ven. No, res pa je vmes našel bolj elegantno rešitev, rezultat zgleda super

Bizkit45 je izjavil:

A lahko še dno te pice pokazes prosim? To k speces z arieto? Tnx

Mene bi tudi zanimalo dno pice od Master_Yoda

Bom slikal konec tedna ko bo naslednja. Nisem niti preverjal se hehe.

Here - 4 minute na Ariete:

Bom v soboto oz. nedeljo se kako sliko naredil.

P.S. Mater koliko mascobe spusti ribana mozzarella iz lidla ven.

Zgodovina sprememb…

alekskac ::

A ta Yoda-ova se šteje že ko New York stil, ali je to še vedno napoletana? Jaz to slabo ločujem po teh slikah (in v izdelavi doma). Nekak se mi zdi da je nadevani del NY, rob pa kot napoli ... Iščem nekaj kar bi bilo dobro, pa da bi mi vsi jedli doma. Za zdaj mi bolj jejo pico s pleha na 220-240°C. Ta pa meni ni prav zelo všeč. To bolj neka pogača s sirom in paradajzom, kot pica. Ta zadnja slikana se mi zdi da bi moral probat, ker bi verjetno tudi moji doma jedli, ki sicer napoletane ne marajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Nekaj sem našel za nas brez posebne peči. Kanal je malati di pizza, v italijanščini, ma če ne zastopte je video dovolj nazoren.
1. metoda dva kamna v navadni pečici (predgreto cca 40 minut), je malo nerodna, ker je treba prestavit bulbo termostata pečice (nisem čisto gotov kolikokrat se to lahko stori poreden termostat pokvariš)

Peč greje samo zgoraj, (grill grelec), bulbo termostata se prestavi da malo okoli prineseš pečico - da vsaj za cajt peke ne izklopi grill grelca.. Peka se začne 13:50 v videu.

2. metoda ltž ponev in pečica, prestavljanje termostata pečice ni potrebno.

Na pečici spet prižgeš samo grill grelec (gornji). Peka se začne 8:30.
Zanimivo da pri cca 250°C, kolikor je zgornja meja obične pečice za doma, pico speče v 2 do 3 minutah ...

Metodo dva kamna bom preizkusil.

Zgodovina sprememb…

Badwolff ::

Dons sem pa naredil po dolgem času zanič pico, pa ne vem čist zakaj. Vse isto kot vedno, testo je na uč zgledalo ok, temperatura tud, sam enostavno se ni dvignil rob, dno spodaj zglesalo lepo zapečeno, ampak zgoraj povsem žvakasto...

mogoče pretekel rok kvasu, sam pri 24 urni fermentaciji skor dvomim, da bi to blo usodno. Drugih idej skor nimam.

alekskac je izjavil:

A ta Yoda-ova se šteje že ko New York stil, ali je to še vedno napoletana? Jaz to slabo ločujem po teh slikah (in v izdelavi doma). Nekak se mi zdi da je nadevani del NY, rob pa kot napoli ... Iščem nekaj kar bi bilo dobro, pa da bi mi vsi jedli doma. Za zdaj mi bolj jejo pico s pleha na 220-240°C. Ta pa meni ni prav zelo všeč. To bolj neka pogača s sirom in paradajzom, kot pica. Ta zadnja slikana se mi zdi da bi moral probat, ker bi verjetno tudi moji doma jedli, ki sicer napoletane ne marajo.

Men deluje nekaj vmes, do napoletane mogoče manjka kakih 70 stopinj, ampak drugače zelo lepa, tudi dno.

Master_Yoda: jaz bi na tvojem mestu probal še ene 30 % manj testa (ostalega materiala približno isto), pa ciljal na 15-20 % manjši premer, fejst na tanko sfiniširal testo, mogoče celo z valjarjem, pa četudi te potem lovijo italijanske babice pa Vito za zločine proti človeštvu. Toliko, da bi probal s čisto zaprto pečico. Nekje sem zasledil, da pri teh pečicah tudi včasih boljše pride malo manjši premer. Za poskusit je, po moje.

Badwolff je izjavil:

Dons sem pa naredil po dolgem času zanič pico, pa ne vem čist zakaj. Vse isto kot vedno, testo je na uč zgledalo ok, temperatura tud, sam enostavno se ni dvignil rob, dno spodaj zglesalo lepo zapečeno, ampak zgoraj povsem žvakasto...

mogoče pretekel rok kvasu, sam pri 24 urni fermentaciji skor dvomim, da bi to blo usodno. Drugih idej skor nimam.

Kvečjemu obratno, bi jaz rekel. Fermentacija/kvas prehitro požrla vse razpoložljivo. Tako testo moraš "oživit" nazaj z valjanjem in pregibanjem po ostri moki, in porabit za kake hlebčke namest za pizzo. Men se taka zblaznela fermentacija redno dogaja ko se doma vklopi kurjava, ker fermentiram pri sobni T. Pomladi in jeseni je vse BP, ko se vklopi kurjava mi pa fermentacija drastično popeni.

Ravno v nedeljo sem sfermentiral eno rundo v 8 urah, kar mi ponavadi traja 24 ur. Pa fermentiram v špajzi, kjer ni nobenega ogrevalnega telesa. S tem se kar dost ukvarjam in imam redno podobne težave, ker pogosto pečem tudi kruh. V hladilniku doma praktično nikol ni prostora še za testo, možno pa je da pomaga (sem že slišal ta nasvet). Če bi pustil 24 ur, bi dobil nekaj kar smrdi po alkoholu in se v pečici sploh ne vzdigne. Spomlad je tako postala tud potica čist alkoholna (predolga fermentacija, pretoplo). Meni je bla sicer všeč ...
Torej, lahko pofermentiraš krajši čas, ali v hladilniku, če pa je že bilo v hladilniku, pa ne vem, morda probaj 12 ur namest 24.

Druga možnost, tudi moka se stara. Ni pravilo da to sesuje testo, je pa možno. Ravno v nedeljo sem iz stare moke (niti ni krušna, obična 400tka iz eurospina, ampak ni bilo druge doma, in kruha tud ne) naredil brez problema 75% hidrirano testo, ob omenjeni 3X skrajšani fermentaciji. Prima je kruh. Bal sem se da bo skorja kot keks, ker 400tka iz eurospina je res švoh moka, ampak sem pazil malo bolj pri peki, pa je OK.

Zgodovina sprememb…

««
26 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15148632 (11838) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

742149251 (180) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

22456469 (36342) bluefish
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25495465 (78555) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

5626539 (24287) Vajenc

Več podobnih tem