Forum » Loža » Peka pizze
Peka pizze
polozweii ::
Je še kdo na Ferrari pečici grelec pod kamnom premestil k zgornjemu grelcu in je zato povišana temperatura uničila svetlečo toplotno-odbojno površino na pločevini ob grelcu? Kakšna je prevleka na pločevini...kromirano?
matobeli ::
Nisem, ampak meni ne zgleda kromirana. Poglej na YT kako nardijo majstri, ponavadi kar z alu pekačem za enkratno uporabo.
polozweii ::
matobeli ::
Briga to kuharje. Men se s temi vprašanji ne da ukvarjat, zato nisem navijal termostata ali dajal novega/dvojnega grelca.
Če bi želel res pravo_pravo napoletano bi si pa že nabavil bolj spodobno peč.
Ampak je precej lažje imet 90% pice za 30% vložka. Za zadovoljit ostalih 10% se gre pa v picerijo.
Če bi želel res pravo_pravo napoletano bi si pa že nabavil bolj spodobno peč.
Ampak je precej lažje imet 90% pice za 30% vložka. Za zadovoljit ostalih 10% se gre pa v picerijo.
Eduardo ::
Tisti, ki hoče 400 stopinj hoče napoletano. Tega v tadobri obliki pa ne zna 99% picerij.
Ima pa Slovenija kul produkt Glowen. Zelo hvalijo.
Ima pa Slovenija kul produkt Glowen. Zelo hvalijo.
Badwolff ::
Briga to kuharje. Men se s temi vprašanji ne da ukvarjat, zato nisem navijal termostata ali dajal novega/dvojnega grelca.
Če bi želel res pravo_pravo napoletano bi si pa že nabavil bolj spodobno peč.
Ampak je precej lažje imet 90% pice za 30% vložka. Za zadovoljit ostalih 10% se gre pa v picerijo.
Dalč najlažje je delat pico, in to dobro, če maš pravo peč. Testo itak težko zajebeš, ko imaš enkrat ulaufano metodo, speče se pa v pravi peči tudi vedno prav.
matobeli ::
Seveda, dražja peč kot je, lažje je delati dobre pice.
Ferrari predstavlja zadovoljiv kompromis med ceno peči in kvaliteto pic.
Ferrari predstavlja zadovoljiv kompromis med ceno peči in kvaliteto pic.
Eduardo ::
Ferrari je kar klasičen design. Kupuiš malo boljšo podobnega tipa in ti ne treba delati modov.
borisk ::
ok, Ferrari je električen, kaj pa kaj takega:
https://eur.vevor.com/commercial-pizza-...
glede na videje na youtubu ni slabo, sploh razmerje €€/PIZZA
https://eur.vevor.com/commercial-pizza-...
glede na videje na youtubu ni slabo, sploh razmerje €€/PIZZA
matobeli ::
Pomojem se za te ferrari style pečice ne odločamo zgolj zato ker bi nam bila plinska peč predraga.
Tole recimo je naslednji korak od Ferrarija: https://www.spice-electronics.com/en/el...
zdej, a je vreden dodatnih 200EUR ali ne...
Tole recimo je naslednji korak od Ferrarija: https://www.spice-electronics.com/en/el...
zdej, a je vreden dodatnih 200EUR ali ne...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Eduardo ::
Če hečeš to res poceni klaso ala Ferarri z imenom, potem verjetno pogledaš še kakšen Ariete, ki je cenejši. Termoregulator je menda podoben, tako da ga lahko u petih minutah preštimaš.
https://www.amazon.de/dp/B0716ZNRR8?lin...
So pa menda lahko še cenejše, nekih razlik pa verejtno ni. Recimo:
https://www.amazon.de/-/en/Electric-Tem...
Kolikor gledam isto W, isti termostat katerega lahko verjetno sam malo "kalibriraš". Si težko predstavljam, da deluje dosti slabše. Je pa tega kot smeti.
So menda tudi za okoli 200EUR ampak nisem nikoli gledal kakšne so razlike. Tista tvoja za 300 pa si mislim, da naredi točno to kar hočeš od modov na način, da ne skuriš hiše.
Pa meni bi bilo fino imeti okence pri teh pečeh, kar nekatere imajo. Drugače odpiraš in verjetno hitro zasereš ali pa slepo eksperimentiraš. Doma pa ni estetsko metati pizza v koš.
https://www.amazon.de/dp/B0716ZNRR8?lin...
So pa menda lahko še cenejše, nekih razlik pa verejtno ni. Recimo:
https://www.amazon.de/-/en/Electric-Tem...
Kolikor gledam isto W, isti termostat katerega lahko verjetno sam malo "kalibriraš". Si težko predstavljam, da deluje dosti slabše. Je pa tega kot smeti.
So menda tudi za okoli 200EUR ampak nisem nikoli gledal kakšne so razlike. Tista tvoja za 300 pa si mislim, da naredi točno to kar hočeš od modov na način, da ne skuriš hiše.
Pa meni bi bilo fino imeti okence pri teh pečeh, kar nekatere imajo. Drugače odpiraš in verjetno hitro zasereš ali pa slepo eksperimentiraš. Doma pa ni estetsko metati pizza v koš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
c3p0 ::
Pomojem se za te ferrari style pečice ne odločamo zgolj zato ker bi nam bila plinska peč predraga.
Tole recimo je naslednji korak od Ferrarija: https://www.spice-electronics.com/en/el...
zdej, a je vreden dodatnih 200EUR ali ne...
Ni, a če se ti ne da sam moddat, je OK, še vedno ceneje od raznih oonijev.
Drugače pa Gorenje okrogli grelec 2.4kW 15€, dimmer 5€, nekaj še kabli, ostalo je pa večinoma delo z vrtanjem ipd. in ferrari gre do 500.
matobeli ::
Moj je šel pa že 100x do 350 in mi to kar ustreza. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
tikitoki ::
https://www.amazon.de/dp/B0716ZNRR8?lin...
Kak se ta obnese? Je dejansko vredna placa, k lahko das kamen v pecico. Ok, nizja temperatura. Sam, a vredno med dodatno zadevo?
Eduardo ::
Jaz si mislim, da se nobena od teh ne obnese zares. So približno tam tam. Zame je problem, da če gres to teh temperatur delaš napoletano. Torej, da je končana v 1:30 minut. Torej si perfekcionist. Sledi, da boš prišel skoraj tja kjer hočeš biti, na koncu pa ne boš zadovoljen. Sledi, da boš tako ali tako vzel zadevo, ki doseže rezultat.
Če pa delaš kak drug stil pa zna biti pečica OK. Pa da ne govorimo, da so večini bolj všeč drugi stili. Drgače v pečico ne daš kamen, daš jeklo.
Ne vem, če ste kaj gledali Glowen, vidim pa, da omenjate ooni. Ooni je že OK, z njim delamo tudi mi, samo Glowen je menda boljši. Youtube guru napoletane je bil fasciniran:
@tikitoki, pri videih glej kako pizza kipi v pečeh, ko je prisotna prava temperatura.
Glowen plin:
Glowen drva, menda boljše:
Podpirajte slovensko, če je top.
Če pa delaš kak drug stil pa zna biti pečica OK. Pa da ne govorimo, da so večini bolj všeč drugi stili. Drgače v pečico ne daš kamen, daš jeklo.
Ne vem, če ste kaj gledali Glowen, vidim pa, da omenjate ooni. Ooni je že OK, z njim delamo tudi mi, samo Glowen je menda boljši. Youtube guru napoletane je bil fasciniran:
@tikitoki, pri videih glej kako pizza kipi v pečeh, ko je prisotna prava temperatura.
Glowen plin:
Glowen drva, menda boljše:
Podpirajte slovensko, če je top.
tikitoki ::
Isto dobra kot ferrari. Se splača če delaš večkrat.
Obcasno pecem pico, mogoce tedensko. Se sprasujem, ce je res vredno met se eno zadevo za to. Kamen pa je bila najboljsa sprememba, res se spece veliko boljse in hitreje.
Pa capatije in parathe bi se pekel. Mogoce bi bilo pri teh tud boljse imeti konkretno temperaturo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Bizkit45 ::
Jst sm danes dobil kamen. Imam pa pečico, ki gre do 300°C. Kje sem ga "usral", da nisem neki zadovoljen?
Spodaj ni bila skoraj nič pečena, takšna "pocasta" se mi je zdela. Je možno zato ker sem prvič na tem kamnu pekel? Bodo kasnejše peke boljše? Ali je 300 stopinj premalo za kamen? Naj povem da so drugače pice bile top iz pečice, seveda recept testa by Vito ;) Aja, ogreval sem pa enih 15min prečico na max prej, mogoče je tudi to premalo? Koliko vi predgrejete kamen v pečici da dobite hrustljavo dno?
Spodaj ni bila skoraj nič pečena, takšna "pocasta" se mi je zdela. Je možno zato ker sem prvič na tem kamnu pekel? Bodo kasnejše peke boljše? Ali je 300 stopinj premalo za kamen? Naj povem da so drugače pice bile top iz pečice, seveda recept testa by Vito ;) Aja, ogreval sem pa enih 15min prečico na max prej, mogoče je tudi to premalo? Koliko vi predgrejete kamen v pečici da dobite hrustljavo dno?
matobeli ::
Sem skoraj prepričan da je bilo 15min premalo za segret kamen. Mogoče probaj z žar grelecem.
Eduardo ::
Kamen je tako tako. Dosti odvisno od samega kamna. Hočeš jeklo. Jeklo drži več energije in jo tudi bolj hitro odda. Če je na temperaturi izmeriš z laserskim merilcem. Enako narediš, če imaš OOni Glowen itn.
Sicer še nisem naročeval tu, ampak sem že razmišlal, ker imajo za poceni:
https://www.plocevine.si/po-meri#sirina...
Daš odrezati, da ti paše točno v pečico. Kotlovsko pločevino imajo 10mm in skoraj ne bi smelo stati več kot 20€. To bi moralo biti level up up.
Izlet v Italijo. Si kupite še usnjene jakne.
Sicer še nisem naročeval tu, ampak sem že razmišlal, ker imajo za poceni:
https://www.plocevine.si/po-meri#sirina...
Daš odrezati, da ti paše točno v pečico. Kotlovsko pločevino imajo 10mm in skoraj ne bi smelo stati več kot 20€. To bi moralo biti level up up.
Eduardo, sm pogledal. Skoda, da nimam kje za probat taksno napolitano.
Izlet v Italijo. Si kupite še usnjene jakne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
matobeli ::
@tikitoki
ko si ravno spraševal, ena izmed res dobrih strani malih namenskih pekačevza pice je to da so segreti v dejanskih 15min.
Če bo kdo kdaj šel po gorenjski avtocesti in mu zapaše dobra napoletana pica, 5min dol iz AC
Orli, podjetje za gostinstvo in turizem, d.o.o.
(04) 256 11 98
https://g.co/kgs/pBQ1n5f
ko si ravno spraševal, ena izmed res dobrih strani malih namenskih pekačevza pice je to da so segreti v dejanskih 15min.
Če bo kdo kdaj šel po gorenjski avtocesti in mu zapaše dobra napoletana pica, 5min dol iz AC
Orli, podjetje za gostinstvo in turizem, d.o.o.
(04) 256 11 98
https://g.co/kgs/pBQ1n5f
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Eduardo ::
Piše, da imajo sourdough, kar je sicer zelo pohvalno, ni pa 100% napoletana. Napoletana je menda poolish z navadnim kvasom, naslednji dan pa testo.
Bizkit45 ::
No saj to se mi je zdelo, da je blo prehitro. Ampak ta druga je sla notri po nekih 40minutah, od zacetka ogrevanja, pa tudi ni navdusilo ravno za next level. Poskusim cez par dni, pa pustim 1h predgretja. Sporocim
c3p0 ::
V navadni pečici bi morda šlo, z odstranitvijo varovala za pirolizo. Seveda pa tu rabiš še nekaj pameti, npr. da je ne pozabiš izklopit na koncu, ali da ti ne speče obraza.
Tody ::
Meni da boljse rezultat spodnje gretje na 300 in pekač kot kamen ki se mi je po pol leta razlomu
polozweii ::
Ferrari G3. Nad kamnom sta oba grelca (600+600W) pa je dno pice vseeno zažgalo.
S kakšno močjo gnati grelca da ne obarvata svetleče površine konkavne pločevine?
Koliko naj segrejem kamen če pečem z 900W?
Kako veš kdaj je zgornji del pice pečen?
kako veš kdaj je pečeno dno pice?
Kako doseči da bo pica na zgornji in spodnji strani usklajeno pečena?
S kakšno močjo gnati grelca da ne obarvata svetleče površine konkavne pločevine?
Koliko naj segrejem kamen če pečem z 900W?
Kako veš kdaj je zgornji del pice pečen?
kako veš kdaj je pečeno dno pice?
Kako doseči da bo pica na zgornji in spodnji strani usklajeno pečena?
matobeli ::
Na originalnem slediš navodilom in je gut. Torej, segreješ na 2, potem za peko pa daš na 3. Vmes med picami pustiš pokrov odprt da je grelec stalno prižgan.
Če nimaš grelca spodaj predlagam da probaš z pol moči segrevat dokler ne vrže ven, takoj potem (preden se grelec ohladi) vržeš notri pico in daš do konca.
Pečena na vrhu je takrat ko ti zgleda pečena, na dnu pa malo privzdigneš in vidiš. Vse to na hitro.
Aja, pač nekaj pic gre za božanstva, kle mimo ne moreš. Ko boš dal 30 pic skoz boš pa tud bolj ali manj po filingu delal.
Če nimaš grelca spodaj predlagam da probaš z pol moči segrevat dokler ne vrže ven, takoj potem (preden se grelec ohladi) vržeš notri pico in daš do konca.
Pečena na vrhu je takrat ko ti zgleda pečena, na dnu pa malo privzdigneš in vidiš. Vse to na hitro.
Aja, pač nekaj pic gre za božanstva, kle mimo ne moreš. Ko boš dal 30 pic skoz boš pa tud bolj ali manj po filingu delal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Eduardo ::
30 pizz je še za 100EUR sestavin in kar nekaj ur eksperimentiranja. To ti večina celo leto je zanič pizze. Potem takoj kupiš pečico, ki ima boljšo termoregulacijo.
Vmes še pozabiš kako točno je šlo. Je kar tečno, da planiraš, da se bo pojedlo pet pizz, zato planiraš material za vsaj sedem pizz, da katero lahko vržeš stran. In še potem verjetno polovica ni optimalna, kjer nobena ne more biti perfektna.
Mi smo pri Ooni Koda 16 nekje od tretje pizze naprej delali samo še bolj kot ne idealne.
Vmes še pozabiš kako točno je šlo. Je kar tečno, da planiraš, da se bo pojedlo pet pizz, zato planiraš material za vsaj sedem pizz, da katero lahko vržeš stran. In še potem verjetno polovica ni optimalna, kjer nobena ne more biti perfektna.
Mi smo pri Ooni Koda 16 nekje od tretje pizze naprej delali samo še bolj kot ne idealne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
matobeli ::
Ni bilo mišljeno da jih 30 vržeš stran, ampak da si po 30 bolj ali manj profič na svoji pečici in imaš naštudirane temperature, testo, nadeve, koliko imaš rad zapečeno ipd.
Pečica ki je boljša je 300€
Good for you ;)
Pečica ki je boljša je 300€
Good for you ;)
Eduardo ::
Ne vem. Koliko pizz pa poje večina? Potem koliko jih vseeno hočeš iti jesti v pizzarijo za občutek?
Jaz bi argumentiral, da če ne pečeš dosti mora pečica biti taka, da je čim bolj konsistentna. Pri teh Ferrari zadevah pa se na daleč vidi, da je kar se tiče tega katastrofa, ker se hitro hladi in hitro greje. Je pa morda res nekje 300€ bolj idealna:
https://www.amazon.de/Cozze%C2%AE-Elekt...
https://www.pizzaschaufel.ch/post/der-c...
Na prvi pogled mi deluje OK. Tu si mislim, da če se držiš klasičnih pravil za napoletano skoraj ne bo failov.
Jaz bi argumentiral, da če ne pečeš dosti mora pečica biti taka, da je čim bolj konsistentna. Pri teh Ferrari zadevah pa se na daleč vidi, da je kar se tiče tega katastrofa, ker se hitro hladi in hitro greje. Je pa morda res nekje 300€ bolj idealna:
https://www.amazon.de/Cozze%C2%AE-Elekt...
https://www.pizzaschaufel.ch/post/der-c...
Na prvi pogled mi deluje OK. Tu si mislim, da če se držiš klasičnih pravil za napoletano skoraj ne bo failov.
matobeli ::
-primerjaš peči za zunaj in za na pult
-govori se o modificiranem pekaču
-na toliko kot zgleda si ga tudi videl kaj šele da bi pekel v njem
-govori se o modificiranem pekaču
-na toliko kot zgleda si ga tudi videl kaj šele da bi pekel v njem
Eduardo ::
Ferrarija še nisem preizkusil, samo tu pa berem, da ni kar tako za naumit. Sem pa preizkusil nekaj tipov peči, tako da malo občutka pa imam. In kar vidim da pride iz nemodificiranega ferarrija me ne prepriča.
Eduardo ::
Skoraj karkoli vprašaš google v slovenščini in dodaš forum je ali madovernet ali pa slotech kandidat. Malo bereš, potem pa ti je dolgčaš in še kaj dodaš.
polozweii ::
Pri tistih ki niste modificirali Ferrari, Ariete in podobnih pečic pločevina znotraj ostane svetla ali tudi potemni?
c3p0 ::
Sam sem samo prvo skuril, po zaslugi lastne neumnosti in IR termometra, ki je šel le do 300C. Spodobna je bila že 2., "profi" pa tam od 5. dalje.
Da za 300 EUR robe zmečeš stran, potem morda rethinkaj hobi v kaj manj vročega :)
Da za 300 EUR robe zmečeš stran, potem morda rethinkaj hobi v kaj manj vročega :)
Eduardo ::
Kaj pa izolacija na drugo stran? Kakšna keramična volna? Morda vmeš še malo gline, da bi bilo akumulirane več energije in bi je manj šlo ven?
polozweii ::
Kaj pa izolacija na drugo stran? Kakšna keramična volna? Morda vmeš še malo gline, da bi bilo akumulirane več energije in bi je manj šlo ven?
Izolacijo sem zamenjal s keramično. Šibki člen je pločevina v notranjosti pečice ki pri višjih temperaturah porjavi in izgubi svojo funkcijo.
https://www.spice-electronics.com/en/el...
Čakam da nekdo kupi to pečico in pove če skozi hladilno režo vidi kaj izolacije ali ne.
Zadaj sta ventilatorja ki hladita pločevino da zaradi visoke temperature ne porjavi. Sevalna toplota grelcev zato omogoča da se kamen segreje na 500°C brez da bi uničili lastnosti pločevine.
Eduardo ::
Dodaš kolikor je možno. Keramično volno je možno stlačiti v dosti majhne luknje. Verjetno najcenejši upgrade.
Je pa vprašanje kakšne so mehanske varovalke v primeru pregrevanja. IR grelci lahko gredo krepko nad 400 in tu verjetno ni treba posebej omenjati nevarnosti. Energije je dosti in če pade del keramike pri teh temperaturah na tla se tla verjetno takoj vžgejo, če niso ploščice. Enako pult.
Je pa vprašanje kakšne so mehanske varovalke v primeru pregrevanja. IR grelci lahko gredo krepko nad 400 in tu verjetno ni treba posebej omenjati nevarnosti. Energije je dosti in če pade del keramike pri teh temperaturah na tla se tla verjetno takoj vžgejo, če niso ploščice. Enako pult.
zobnik ::
Delam iz črne moke katić 1100
mezga, šunka, sir in domači jurčki pa mal čebule, to je vse....začimbe prav pokvarjo okus pice.
Vse dam v pekač in pečemm v štedilniku na drva
mezga, šunka, sir in domači jurčki pa mal čebule, to je vse....začimbe prav pokvarjo okus pice.
Vse dam v pekač in pečemm v štedilniku na drva
Mato989 ::
Ma kdo kak common easy recept za dobro testo za pico... se pravi ne neke specialne moke ki jo naročiš ampak to kar dobiš v SPAR + recept in navodila? Da ne prebiram cele teme...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Eduardo ::
Izolacijo sem zamenjal s keramično. Šibki člen je pločevina v notranjosti pečice ki pri višjih temperaturah porjavi in izgubi svojo funkcijo.
Dodaš grelce in je. Razlika odboja bo verjetno pri nekje 60% v ekstremih? Ker polovica gre v odboj izgubljas ca. 30 procentov celotnega sevanja. To bi moral b.p. nadoknadit z več ali močnejšimi grelci. Če se boš bolj zanašal na akumulirano toploto in ne na direktno sevanje, bi rezultati lahko bili boljši.
Samo potem dovajaš in držiš več energije in višaš riziko.
Pa, da ne govorimo, da si v razvoje peči, ki dosega kar ekstremne temperature, zadevo pa imaš po možnosti na kuhinjskem pultu. Dosti je govora o tem kako rešit enostavne probleme v stilu, da na hitro sevaš več energije, kje pa je vzporedna diskusija o varovalih? Da vam ne bo slučajno kdaj zbežalo vse skupaj in po možnosti eksplodiral kamen. Ali dejansko zaupate komponentam iz 100€ peči v ekstremnih pogojih?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48971 (12177) | MArkusPrimus |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 150553 (1482) | mailer |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56899 (36772) | bluefish |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 96041 (79131) | korenje3 |
» | "Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26762 (24510) | Vajenc |