Forum » Loža » Peka pizze
Peka pizze
korenje3 ::
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
c3p0 ::
Low temp te še samo jebe... Nabavi neko konkretno pečico pa bo.
Osebno mi surova mocarela oz. burrata ne dogaja na pizzi.
Osebno mi surova mocarela oz. burrata ne dogaja na pizzi.
cebelar123 ::
Meni zgledajo super razen tista prva sem najprej mislil, da je gor zelje in fižol dokler nisem zazumal :)
korenje3 ::
cebelar123 je izjavil:
Meni zgledajo super razen tista prva sem najprej mislil, da je gor zelje in fižol dokler nisem zazumal :)
Al Pellegrino
tiste kroglice gor so pa balzamični kis... nekako gelirane
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
jimmb0 ::
Serbus vsi skupaj.
Namen imam kupiti G3 Ferrari pico pekaca cca. 100-150€ in me zanima, ce ga kdo uporablja ali iamte kaki boljsi predlog ?
Hvala za odgovore in LP
Namen imam kupiti G3 Ferrari pico pekaca cca. 100-150€ in me zanima, ce ga kdo uporablja ali iamte kaki boljsi predlog ?
Hvala za odgovore in LP
matobeli ::
Ga imam in je bistveno boljš kot pečica+kamen, tudi če ga ne moddaš.
Tudi če maš zelo dobro pečico ki pride na take stopinje je lažje in predvsem hitrej vse skupaj na ferariju, ker ga maš na pultu in sam mečeš ven pice.
Tudi če maš zelo dobro pečico ki pride na take stopinje je lažje in predvsem hitrej vse skupaj na ferariju, ker ga maš na pultu in sam mečeš ven pice.
c3p0 ::
Pozna se manjko moči, rob ni pravi, enako podn. No, koliko si pač zahteven. Z 2.4kW grelcem s power limiterjem pa je zelo spodoben.
cebelar123 ::
cebelar123 ::
Jaz pa s smetano za kuhanje v katerobje vmesan parmezan. Potem pa gor gobe katere posipam s posipom iz tartufov. Na koncu pa se na izi gor med.
cebelar123 ::
nejcek74 ::
Jaz pa zadnjic naletel na ta video, ok pustimo to kaj je najboljše, ampak tip definitivno dela na perfekciji svoje pizze, ne pretirava z mistifikacijo in pokaze svoje trike:
redtech ::
@cebelar123
3 dni to vzhajaš, vmes pregneteš, ko prestaviš iz hladilnika?
Kvasa daš zelo malo potem, 0.5%?
V spominu imam: 60% vode, 1,6% soli in 2% kvasa.
3 dni to vzhajaš, vmes pregneteš, ko prestaviš iz hladilnika?
Kvasa daš zelo malo potem, 0.5%?
V spominu imam: 60% vode, 1,6% soli in 2% kvasa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
6151 ::
Mislim, da sem že enkrat poslal moj recept, pa malo nadgradim. Po cca 400 spečenih pizzah v zadnjem letu in pol:
Poolish 30g moke 30g vode / pizzo + 2g svežega kvasa za 1-6 pic, 4g svežega za 6-12 pic, etc. +5g medu za 1-6 pic.
Skupaj z poolishom 165g moke/ pizzo + 112g vode (68% hidracija)
Poolish 2h na sobni, nato 14-16h v hladilniku. Preostanek moke in vode se avtolizira 4h pred zmešanjem s poolishom (ključnega pomena).
Po zmešanju (kuhinjski robot) poolisha in avtolizata se doda še sol (20g/1kg moke), naredi en hiter stretch and fold ter fermentira ~4-6h na sobni. Med fermentacijo coil fold vsako 1h.
Po 4-6h se naredi kroglica, pusti stati 30 min pokrito in namazano z olivnim oljem, nato se razdeli na x delov, toliko kot bo pic
Kroglice na sobni temperaturi vzahajajo še 2-4h, tako da fajn zrastejo.
Največ k okusu doprinese 16h star poolish + fermentacija. Poolish dodati po 16h je že nevarno, ker začne izgubljati aktivnost kvasovk. Večja količina poolisha mi zmanjša čas fermentacije na minimum.
https://imgur.com/a/qJbZNZj
Moka je Costa D'Amalfi, vendar niti ni ključnega pomena, ostale sestavine so pa tako po izbiri.
Poolish 30g moke 30g vode / pizzo + 2g svežega kvasa za 1-6 pic, 4g svežega za 6-12 pic, etc. +5g medu za 1-6 pic.
Skupaj z poolishom 165g moke/ pizzo + 112g vode (68% hidracija)
Poolish 2h na sobni, nato 14-16h v hladilniku. Preostanek moke in vode se avtolizira 4h pred zmešanjem s poolishom (ključnega pomena).
Po zmešanju (kuhinjski robot) poolisha in avtolizata se doda še sol (20g/1kg moke), naredi en hiter stretch and fold ter fermentira ~4-6h na sobni. Med fermentacijo coil fold vsako 1h.
Po 4-6h se naredi kroglica, pusti stati 30 min pokrito in namazano z olivnim oljem, nato se razdeli na x delov, toliko kot bo pic
Kroglice na sobni temperaturi vzahajajo še 2-4h, tako da fajn zrastejo.
Največ k okusu doprinese 16h star poolish + fermentacija. Poolish dodati po 16h je že nevarno, ker začne izgubljati aktivnost kvasovk. Večja količina poolisha mi zmanjša čas fermentacije na minimum.
https://imgur.com/a/qJbZNZj
Moka je Costa D'Amalfi, vendar niti ni ključnega pomena, ostale sestavine so pa tako po izbiri.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
</head> ::
Napoletane smo že predrkali do nezavesti, tako da sem zadnič naredil kontra ekstrem.
Pizza v eni uri.
Torej rečeš "hmm, a bi za večerjo pico pojedli?" in čez eno uro malicaš pico.
Target je, narest dobro "pub pico", na katero daš tabasco in kečap. Žena je sploh mahnjena na "hrustljavo skorjio".
Bomo ponovili. Sede za v sredo zvečer zraven Netflixa.
Narejeno po tem receptu:
Pizza v eni uri.
Torej rečeš "hmm, a bi za večerjo pico pojedli?" in čez eno uro malicaš pico.
Target je, narest dobro "pub pico", na katero daš tabasco in kečap. Žena je sploh mahnjena na "hrustljavo skorjio".
Bomo ponovili. Sede za v sredo zvečer zraven Netflixa.
Narejeno po tem receptu:
cebelar123 ::
@cebelar123
3 dni to vzhajaš, vmes pregneteš, ko prestaviš iz hladilnika?
Kvasa daš zelo malo potem, 0.5%?
V spominu imam: 60% vode, 1,6% soli in 2% kvasa.
Moka Tip: manitoba 00
Prvi dan :
100g moke , 100g vode , 2g suhega kvasa, veliko žlico meda ali malo žlico sladkorja. Pustiš 1h na RT in daš potem za do 24h na CT.
Drugi dan:
za 1h na RT in nato dodaš 10g vode, 60g moke, 5g soli in zamesiš.
Daš nazaj v hladilnik za 24h
Tretji dan:
1h RT nato narediš še enkrat kepo in daš 1h vzhajat na RT. Po tem samo oblikuješ pico
Vse skupaj daj kvasa 4-5 gramov če delaš do 1kg moke. Hidracija je tukaj 68%
CT = hladilnik
RT = sobna temperatura
Tukaj imaš recept za 1 pico , klasično 250g Napolitano.
Če boš delal v navadni pečici, potem pa ti še priporočam pred pečenje samo s pelati in pa če nisi prebral v tej temi kako se peče in zajema zrak v testo, mislim da ni tako daleč nazaj kak video.
Po tem video sem jaz delal:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()
Master_Yoda ::
Thx, morem tudi jaz probat. Tukaj je drugace ta specificni recept za 1 dough kuglo:
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Dovie'andi se tovya sagain.
cebelar123 ::
Master_Yoda je izjavil:
Thx, morem tudi jaz probat. Tukaj je drugace ta specificni recept za 1 dough kuglo:
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Res je. Tukaj imaš pač točno količino za enko kuglo. Potem pa pogledaš video kjer dela vse skupaj 3 dni.
Ampak tam pač dela z večjo količino. Zato je dobro če se pogleda oba videa.
Master_Yoda ::
Eh, ko enkrat prides do tega videa ne mores nehati gledati, mater ma ta italjan voljo do delanja perfect pizze .
Dovie'andi se tovya sagain.
schrack ::
Čebelar123, delaš tudi testo po direkt metodi?
Jaz dam na kil moke 2,5g suhega kvasa, če delam 21h CT, 3h RT. Če delam 48 urno varianto, pa le 1.5g kvasa.
Večinoma je testo zelo puhasto in polno zraka. Kakšenkrat, pa vidim, da kvas ne oddela svojega dela.
Ko vzamem 2g ven iz 7g vrečke, potem vrečko polepim z lepilnim trakom in jo imam še za naslednjih 14 dni.
Takrat se mi zgodi, da se rob ne dvigne, opazim že pri kuglici, da ni prav mehka in je manjšega volumna.
Zanima me, koliko časa uporabljate odprto vrečko kvasa?
Jaz dam na kil moke 2,5g suhega kvasa, če delam 21h CT, 3h RT. Če delam 48 urno varianto, pa le 1.5g kvasa.
Večinoma je testo zelo puhasto in polno zraka. Kakšenkrat, pa vidim, da kvas ne oddela svojega dela.
Ko vzamem 2g ven iz 7g vrečke, potem vrečko polepim z lepilnim trakom in jo imam še za naslednjih 14 dni.
Takrat se mi zgodi, da se rob ne dvigne, opazim že pri kuglici, da ni prav mehka in je manjšega volumna.
Zanima me, koliko časa uporabljate odprto vrečko kvasa?
wcpapir ::
Kvas uporabljam v nedogled pomoje se imamo kakega izpred dveh let v skrinji. Najbolj pomembno pri kvasu je (in pri veliko zadevah), da se ga pac ne dotakneš s kovino. Nikakršno.
cebelar123 ::
Čebelar123, delaš tudi testo po direkt metodi?
Jaz dam na kil moke 2,5g suhega kvasa, če delam 21h CT, 3h RT. Če delam 48 urno varianto, pa le 1.5g kvasa.
Večinoma je testo zelo puhasto in polno zraka. Kakšenkrat, pa vidim, da kvas ne oddela svojega dela.
Ko vzamem 2g ven iz 7g vrečke, potem vrečko polepim z lepilnim trakom in jo imam še za naslednjih 14 dni.
Takrat se mi zgodi, da se rob ne dvigne, opazim že pri kuglici, da ni prav mehka in je manjšega volumna.
Zanima me, koliko časa uporabljate odprto vrečko kvasa?
Kaj pa vem kaj se kvasa tiče mogoče 14dni.
Ampak sem pa ugotovil da je daleč najboljši tale:
mailer ::
Kvas uporabljam v nedogled pomoje se imamo kakega izpred dveh let v skrinji. Najbolj pomembno pri kvasu je (in pri veliko zadevah), da se ga pac ne dotakneš s kovino. Nikakršno.Zakaj že?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Groot ::
Badwolff ::
darksamurai ::
PacificBlue je izjavil:
Zato so pa izumili keramične nože:>
še posebej dobro se obnesejo pri kosteh.
/s
6151 ::
Probaj pa boš videl, isto meso, nikoli več ne uporabim takega ki se dotika kovine.
Me zanima, katera kemijska reakcija katalizirana s kovino poteče v tako hitrem času pri sobni temperaturi?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
Aston_11 ::
Kot ideja:
The Fenton reaction describes the formation of hydroxide (OH-) and hydroxyl ( OH o ) radical by a reaction between Iron (II) (Fe2+) and hydrogen peroxide (H2O2) [33], Haber-Weiss reaction is where hydroxyl and hydroxide ions are generated from the reaction of H2O2 and superoxide ion ( O 2 o - ) catalyzed by iron [34].
The Fenton reaction describes the formation of hydroxide (OH-) and hydroxyl ( OH o ) radical by a reaction between Iron (II) (Fe2+) and hydrogen peroxide (H2O2) [33], Haber-Weiss reaction is where hydroxyl and hydroxide ions are generated from the reaction of H2O2 and superoxide ion ( O 2 o - ) catalyzed by iron [34].
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Excalibur ::
cebelar123 je izjavil:
Master_Yoda je izjavil:
Thx, morem tudi jaz probat. Tukaj je drugace ta specificni recept za 1 dough kuglo:
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Res je. Tukaj imaš pač točno količino za enko kuglo. Potem pa pogledaš video kjer dela vse skupaj 3 dni.
Ampak tam pač dela z večjo količino. Zato je dobro če se pogleda oba videa.
Mi zna kdo povedat recept oz. količino sestavin če želim naredit za 4 pice? Torej koliko sestavin za poolish in koliko česa potem.
Hvala
6151 ::
cebelar123 je izjavil:
Master_Yoda je izjavil:
Thx, morem tudi jaz probat. Tukaj je drugace ta specificni recept za 1 dough kuglo:
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Res je. Tukaj imaš pač točno količino za enko kuglo. Potem pa pogledaš video kjer dela vse skupaj 3 dni.
Ampak tam pač dela z večjo količino. Zato je dobro če se pogleda oba videa.
Mi zna kdo povedat recept oz. količino sestavin če želim naredit za 4 pice? Torej koliko sestavin za poolish in koliko česa potem.
Hvala
Če želiš delati 30cm pice, poskusi sledeče:
24h PRED peko:
v 120g vode raztopiš 1g suhega oz. 2g svežega kvasa ter 5g medu/sladkorja. Vodo z raztopljenim kvasom in sladkorjem dodaš 120g moke manitoba/00, dobro premešaš in pokriješ s folijo / mokro brisačo
zadeva bo zelo narasla, tako da pazi, da imaš dovolj volumna :) - To je poolish
Poolish pustiš 2h na sobni temperaturi, potem pa daš v hladilnik na 8 stopinj (ne manj), oziroma v hladen prostor (klet/...)
8h PRED peko - od tukaj naprej vse samo na sobni temperaturi: zmešaš 540g moke manitoba/00 in 322g vode (najbolje v robotu) tako da se naredi kepa, pokriješ z mokro brisačo, pustiš 1,5h
po 1,5h dodaš celoten poolish, ko je poolish zmešan z preostankom testa dodaš 12g soli in pustiš da se zmeša.
Vzameš ven, narediš malo coil foldov (lahko si pomagaš s kakšnim strgalom za testo, priporočam pa da ne uporabljaš moke, ker ni potrebna), vrneš v posodo.
4h pred peko: vzameš testo iz posode, narediš coil folde, narediš kroglico, jo premažeš z olivnim oljem ter pokriješ (jaz dam čez plastično škatlo ki jo imam za kroglice testa), pustiš pol ure
po pol ure razdeliš kroglico na 4 dele, iz njih narediš manjše kroglice (pazi da zunanjo plast naoljeno plast, ki je ostala od prvotne kroglice na vsaki četrtine zavihaš pod nasalo kroglico, tako da je celotna površina gladka in nelepljiva)
Kroglice daš v pekač z pokrovom / posodo za vzhajanje kroglic in jih vzhajaš do peke na sobni temperaturi
Za 4 pizze: ~500g sveže mozzarele, razrezane in preko noči v cedilu v hladilniku (ali 2 vrečki ribanega sira), 300g šunke, 250g gobic, 1 pločevinka celih paradižnikov (na hitro zmešaš s paličnim mešalnikom, tako da ostane še nekaj malo večjih kosov, dodaš malo olivnega olja, soli, česna, začimb za pico).
Seveda lahko na pico daš tudi druge sestavine po želji
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
cebelar123 ::
cebelar123 je izjavil:
Master_Yoda je izjavil:
Thx, morem tudi jaz probat. Tukaj je drugace ta specificni recept za 1 dough kuglo:
Ceprav kolikor vidim on ze drugi dan naredi pizzo, in ne caka na tretjega.
Res je. Tukaj imaš pač točno količino za enko kuglo. Potem pa pogledaš video kjer dela vse skupaj 3 dni.
Ampak tam pač dela z večjo količino. Zato je dobro če se pogleda oba videa.
Mi zna kdo povedat recept oz. količino sestavin če želim naredit za 4 pice? Torej koliko sestavin za poolish in koliko česa potem.
Hvala
Kot sem že večkrat tukaj napisal. Samo daj krat 4 vse v prvem videu. Edino kvas daš če delaš med 2-6 picami 5g in med 2 žlici. Tako jaz delam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()
cebelar123 ::
Master_Yoda ::
Holy crap, danes sem spekel to testo ki sem ga probal po tem cebelarjevem/Vito Iacopellijevem navodilu. Tako dobrega testa se nisem naredil.
Sem pa zajeb** in sem premalo raztegnil - nisem hotel robov uniciti, tako da je na koncu izgledala kot ena mini pica z huge robovi. Moram naslednjo malo bolj korajzno raztegnit.
Sem pa zajeb** in sem premalo raztegnil - nisem hotel robov uniciti, tako da je na koncu izgledala kot ena mini pica z huge robovi. Moram naslednjo malo bolj korajzno raztegnit.
Dovie'andi se tovya sagain.
cebelar123 ::
Master_Yoda je izjavil:
Holy crap, danes sem spekel to testo ki sem ga probal po tem cebelarjevem/Vito Iacopellijevem navodilu. Tako dobrega testa se nisem naredil.
Sem pa zajeb** in sem premalo raztegnil - nisem hotel robov uniciti, tako da je na koncu izgledala kot ena mini pica z huge robovi. Moram naslednjo malo bolj korajzno raztegnit.
Lepo da si se opogumil! Testo je recimo zelo lahko raztegint, ce ga dvignes z obema rokama in samo pocasi obracas da gravitacija svoje naredi. Potem pa malo se raztegnes na pultu/loparju.
Recimo nekaj takega
Badwolff ::
Kup appov zastaja za mešanje testa, sam uporabljam kar oonijevega. So pa v osnovi vsi enaki.
Poolish je pa zame moka in voda v razmerju 1:1, cca 200g vsazga
Poolish je pa zame moka in voda v razmerju 1:1, cca 200g vsazga
cebelar123 ::
Badwolff ::
Dons sem pa zaj...
Sem pozabil solit testo. Pa sem se spomnil ene 2 uri pred peko, pregnetel hlebčeke in jih posolil. Ampak se niso tako lepo dvignili in jih je bilo težko raztegnit. No pizza je bila še vedno okusna.
Sem pozabil solit testo. Pa sem se spomnil ene 2 uri pred peko, pregnetel hlebčeke in jih posolil. Ampak se niso tako lepo dvignili in jih je bilo težko raztegnit. No pizza je bila še vedno okusna.
korenje3 ::
cebelar123 je izjavil:
New york style pizza
nope.
testo izgleda kot kruh.
predlagam da ne dajate olja na rob pice.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48947 (12153) | MArkusPrimus |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 150485 (1414) | mailer |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56885 (36758) | bluefish |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 96010 (79100) | korenje3 |
» | "Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26735 (24483) | Vajenc |