» »

Peka pizze

Peka pizze

««
15 / 16
»»

TheBlueOne ::

Ampak verjetno sta obe perfektni za market. Navadni 220V priklop, velikost za kar so, G3, da ga se kam lahko pospravis itn. Pri G3 sumim, da je dosti standardnih komponent in da jih morda z modifikacijami sploh ne bi smeli proizvajati ...

Ampak ja, do perfekcije G3 verjetno potrebuje kar pravis in se en grelec okoli roba.

Pac imas zelo majhen zelo zasicen market.

zobnik ::

Tud mene zanima za nadeve na pico, testo ko imam, pa s paradižnikom namažem, kaj naj potem dodajam (imam jurčke, sir, šunko, paradižnik narezan, čebula.....zdej je tud sezona rdeče paprike....

TheBlueOne ::

Imas klasicne recepte in opcijo karkoli. Samo, da ni nekaj kar se "uscije".

Shkorc ::

korenje3 je izjavil:

Ne-Ro je izjavil:

Če ne boš spekel vsaj 20 pizz se krušne ne splača prižigati...Pri kolegu na vikendu imajo res ornk veliko krušno peč za pizze ..pokurili skoraj meter drv potem pa spekli 5 pizz... potrata časa in surovin....od zdaj naprej skos pečemo v moji plinski pečki.. Hitrejše + boljše + enostavnejše.. je pa res da krušna ima en svoj gušt.


Par nasvetov za v2:
- dodatno gretje s plinom dikretno na ploščo pod ploščo
- 4cm debela plošča
- 10cm širša in daljša pečka
- gretje s plinom od spredaj + prednja vratca
- prostor za drva za dimljenje (gretje drva+plin)


Zanimiv predlog.

Bi pa rekel, da taka peč izgubi vso mobilnost, ki je že sedaj na meji. Nekateri radi furajo te peči naokoli, baje :)

c3p0 ::

Gobe so tricky, ker sveže lahko spustijo dosti vode. Drugače pa drži "less is more". S pravim testom in pelati, morda še par rezin česna in par kapljic dobrega olivnega na koncu, je nesramno dobra lahko že marinara.

Ne-Ro ::

https://nero.si/

Evo spletna stran je..sicer še v delu je pa :)

zobnik ::

Pic nisem nikol maral, ampak domače je domače.
Včeraj naredil tako, testo, mezga, origano, šunka, naseklan rdeča paprika, narezan na tanko paradižnik in čebula, vse domače. Gor sir in naseklan jurček.
Še kakšna ideja kaj dodate zdej ko je sezona zelenjave in gob.

cebelar123 ::

Malo eksperimentiranja





TheBlueOne ::

Ne-Ro je izjavil:

https://nero.si/

Evo spletna stran je..sicer še v delu je pa :)


Sem radoveden, ce nekaj ves glede na to, da jih delate? Zakaj te peci nikoli nimajo izolacije?

matobeli ::

Sej ima, 25mm steklene volne.

Če bi dal 15cm bi bla pa že "vgradna" :)

Badwolff ::

Žena pride dons domov in mi re e 'Res je ogromen tvoj'. Včasih me tko preseneti...

Slučajno je danes prišla tudi Koda. Najbrž bi moral vzet 12ko.

Badwolff ::

Prvi vtisi s kodo.

Kot je rekla žena, je res ogromen, mi je v bistvu žal, da nisem vzel tamalega.

Ogenj je sam z dveh strani, zakaj ne s treh, sploh v tako velikem žaru?

Nogice bi lahko bile boljše. Hitro se podrejo, če ga malo prestavljaš.

Temperatura najbrž ne doseže 500 stopinj, razen povsem v levem zadnjem kotu, tu sem nameril 470, drugje ali 400.

Prva pizza je bila katastrofa, dno na sredini mi je razpadlo in se prijelo, dal sem minimalno pelatov in mozzarelle. Verjetno bi moral pustiti še dlje časa predgretje. Od tam naprej vse ok, lepe pizze, rob je res krasen, hrustljav in puffy. Malo sem razočaran nad dnom, ki ni hrustljavo, ampak mehkejše, pač napolitaner style.

Eni pravijo, da malo zmanjšajo ogenj, ko dajo notri pizzo. Bom probal naslednjič, mogoče bo boljše razmerje dno/rob.

Kolk testa pa daste na pizzo? Iz mojih 230 gramov nastane precej majhna pizza.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

Mike_Rotch ::

Cca. 250g za kosilo za spodobno porcijo.

6151 ::

Badwolff je izjavil:

Prvi vtisi s kodo.

Kot je rekla žena, je res ogromen, mi je v bistvu žal, da nisem vzel tamalega.

Ogenj je sam z dveh strani, zakaj ne s treh, sploh v tako velikem žaru?

Nogice bi lahko bile boljše. Hitro se podrejo, če ga malo prestavljaš.

Temperatura najbrž ne doseže 500 stopinj, razen povsem v levem zadnjem kotu, tu sem nameril 470, drugje ali 400.

Prva pizza je bila katastrofa, dno na sredini mi je razpadlo in se prijelo, dal sem minimalno pelatov in mozzarelle. Verjetno bi moral pustiti še dlje časa predgretje. Od tam naprej vse ok, lepe pizze, rob je res krasen, hrustljav in puffy. Malo sem razočaran nad dnom, ki ni hrustljavo, ampak mehkejše, pač napolitaner style.

Eni pravijo, da malo zmanjšajo ogenj, ko dajo notri pizzo. Bom probal naslednjič, mogoče bo boljše razmerje dno/rob.

Kolk testa pa daste na pizzo? Iz mojih 230 gramov nastane precej majhna pizza.


Da se ti testo ne prime, moraš počakati približno 20-30 sekund, odvisno od temperature kamna. Ogenj z 3 strani bi bil polomija, dve strani sta ravno zato da je polovica pizze izpostavljena ognju, ko obrneš pa druga polovica. Pri 3 straneh bi bila ena četrtina pizze črno zažgana. Na hitro pečeni pizzi bo dno VEDNO mehkejše, ne bo čisto hrustljavo (ker ni izsušeno - morda lahko poskusiš z nižjo hidracijo, če ti je všeč tako).
Jaz v fyri (12") delam z cca 270-280g testa (70% hidracija)
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

matobeli ::

A je kdo že probal sveže testo (z drožmi) iz spara? Dobiš dva hlebčka za nekih 1.7eur. Men se sploh ni zdel slab, ampak nisem nek ekspert. Pač za dni ko ti zadiši takoj po šihtu in nimaš časa delat dva dni.

cebelar123 ::

Badwolff je izjavil:

Prvi vtisi s kodo.

Kot je rekla žena, je res ogromen, mi je v bistvu žal, da nisem vzel tamalega.

Ogenj je sam z dveh strani, zakaj ne s treh, sploh v tako velikem žaru?

Nogice bi lahko bile boljše. Hitro se podrejo, če ga malo prestavljaš.

Temperatura najbrž ne doseže 500 stopinj, razen povsem v levem zadnjem kotu, tu sem nameril 470, drugje ali 400.

Prva pizza je bila katastrofa, dno na sredini mi je razpadlo in se prijelo, dal sem minimalno pelatov in mozzarelle. Verjetno bi moral pustiti še dlje časa predgretje. Od tam naprej vse ok, lepe pizze, rob je res krasen, hrustljav in puffy. Malo sem razočaran nad dnom, ki ni hrustljavo, ampak mehkejše, pač napolitaner style.

Eni pravijo, da malo zmanjšajo ogenj, ko dajo notri pizzo. Bom probal naslednjič, mogoče bo boljše razmerje dno/rob.

Kolk testa pa daste na pizzo? Iz mojih 230 gramov nastane precej majhna pizza.


To sem jaz gledal nekaj casa nazaj, Vito da ogenj na minimum ko vsati pico. Mogoče bo pomagalo.


Jaz delam hlebčke 280-290g in so idealni. Je pa drugače 250g standard za napolitana pico.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

matobeli je izjavil:

A je kdo že probal sveže testo (z drožmi) iz spara? Dobiš dva hlebčka za nekih 1.7eur. Men se sploh ni zdel slab, ampak nisem nek ekspert. Pač za dni ko ti zadiši takoj po šihtu in nimaš časa delat dva dni.


Za pizzo na hitro najboljša opcija in najcenejša. Je pa malo prekislo za moj okus (za pizzo), sploh če ga ne porabiš prvi dan.

Badwolff ::

Je kdo že s probal pizzo z vodka saucem?

koyotee ::

Kaj je to saucem?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Messiah ::

Omaka oziroma preliv (sauce)

harvey ::

c3p0 je izjavil:

Gobe so tricky, ker sveže lahko spustijo dosti vode. Drugače pa drži "less is more". S pravim testom in pelati, morda še par rezin česna in par kapljic dobrega olivnega na koncu, je nesramno dobra lahko že marinara.

Drži, zato jih prej popečes in nato dodaš, ali pa dodaš čisto tanke rezine.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

cebelar123 ::

harvey je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Gobe so tricky, ker sveže lahko spustijo dosti vode. Drugače pa drži "less is more". S pravim testom in pelati, morda še par rezin česna in par kapljic dobrega olivnega na koncu, je nesramno dobra lahko že marinara.

Drži, zato jih prej popečes in nato dodaš, ali pa dodaš čisto tanke rezine.


Jaz nimam občutka, da bi spustile kako tekočino. Narežeš in daš sveže gor, brez kompliciranja.
Tukaj je sem zadnjič naredil po Vito receptu pico in ni bilo nič vodeno.

Omaka: smetana za kuhanje + parmezan + sol
Nadev: Rjavi šampinjoni, mocarela, tartufi v prahu, olivno olje in na koncu najbolj presenetljiva stvar katere nebi nikoli sam od sebe dal gor MED.
Pica v osnovi ni sladka ampak med na koncu, ko kos poješ čisto malo potegne na medeno. Nevem kako naj drugače razložim :/

Zgodovina sprememb…

Badwolff ::

Počas so rezultati kar dobri, po izgledu in okusu.
Dno sem pozabil slikat, ampak je precej bolj hrustljavo.
Odcejanje mocarele pomaga, da ni tok mokrote in se lepše speče. Najbrž je čist dost, da jo mal zmečkaš in pokriješ z utežjo za pol ure.
Pa kar essential je dat ogenj na minimum, ko tosneš pico not. Na neplinskih žarih priporočajo, da z loparjem pokriješ pico za pol minute.
Tistga vrtenja pa si ne bom omislil, ker je pol zabave obračanje pice v žaru.





cebelar123 ::

Badwolff je izjavil:

Počas so rezultati kar dobri, po izgledu in okusu.
Dno sem pozabil slikat, ampak je precej bolj hrustljavo.
Odcejanje mocarele pomaga, da ni tok mokrote in se lepše speče. Najbrž je čist dost, da jo mal zmečkaš in pokriješ z utežjo za pol ure.
Pa kar essential je dat ogenj na minimum, ko tosneš pico not. Na neplinskih žarih priporočajo, da z loparjem pokriješ pico za pol minute.
Tistga vrtenja pa si ne bom omislil, ker je pol zabave obračanje pice v žaru.







Dobro zgleda :)
Mocarelo kupi tole če še nisi probal, ni v vodi pakirana tako, da ne rabiš odcejat. Ne spusti niti malo tekočine.

Primer pakiranja



Imaš tudi druge proizvajalce ampak jaz nisem ugotovil razlike v okusu.

Zgodovina sprememb…

6151 ::

Današnja:

3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 6151 ()

zobnik ::

2 dni nazaj sem jo spet delal.
Testo, paardižnikova mezga, origano, šunka, 3 zrezane paprike 3 paradižniki, čebula naribana, sir in jurčki iz gozda pa mal popra....men je bla odlična, pečm jo dlje, da vse skupaj bolj kompaktno, ker pa ne maram da se potegne-

cebelar123 ::

zobnik je izjavil:

2 dni nazaj sem jo spet delal.
Testo, paardižnikova mezga, origano, šunka, 3 zrezane paprike 3 paradižniki, čebula naribana, sir in jurčki iz gozda pa mal popra....men je bla odlična, pečm jo dlje, da vse skupaj bolj kompaktno, ker pa ne maram da se potegne-


Kakšno sliko objavi, da bomo tudi videli kako je dobra.

TheBlueOne ::

c3p0 ::

Kar popularna in dobra baje, rabiš pa dodatno še "biscotto" šamotno ploščo, če želiš profi rezultate. Če bi zdaj kupil, bi kupil to. Se vidi koliko so razni ooniji precenjeni, za isto ceno tam dobiš le inox.

TheBlueOne ::

Tocno to moti mene, precenjenost teh izdelkov. Ceprav glede na velikost trga morda ni precenjeno. Si mislim, da neka pec na drva iz kovine ne bi smela stati vec kot 100€, ker je manj komplicirana kot rostilj za 100€.

PacificBlue ::

I'm not crazy, my mother had me tested.

cebelar123 ::

Onni in razne zadevščine so mišljene kot zamenjava za krušne peči. Torej dobiš manjšo izvedbo krušne peči plus plin.
Na drva zelo redko kdo kuri te peči. Torej primarna uporaba zunaj na prostem.
Tako da se tukaj zdaj primerja cena.

Vsaj jaz tako mislim da bi se moralo gledati.

Zgodovina sprememb…

Badwolff ::

Ne vem sicer kako z električno pečico za isti rang cene dokažeš da je ooni plinska precenjena :D. Sicer se pa strinjam, da bi lahko bila ceneje, ampak jebat ga, povpraševanje zgleda je.

Drugače je bila ena turbo pečica do 600 stopinj pred časom tudi c eni od naših trgovin (Mercator tkole na pamet>). Mal večja, pa okrog 350 evro.

korenje3 ::

Jaz sem probal s kupljenim testom iz e-leclerca.
Zanimivo pol manj časa je potrebno da se speče prav tako se lahkotno razvleče.
rob je prav tako bolj hrustljav in napihnjen.

i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

cebelar123 ::

korenje3 je izjavil:

Jaz sem probal s kupljenim testom iz e-leclerca.
Zanimivo pol manj časa je potrebno da se speče prav tako se lahkotno razvleče.
rob je prav tako bolj hrustljav in napihnjen.


Se ti je origano malo vsipal :)

korenje3 ::

čist malo :)
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

TheBlueOne ::

cebelar123 je izjavil:

Onni in razne zadevščine so mišljene kot zamenjava za krušne peči. Torej dobiš manjšo izvedbo krušne peči plus plin.
Na drva zelo redko kdo kuri te peči. Torej primarna uporaba zunaj na prostem.
Tako da se tukaj zdaj primerja cena.

Vsaj jaz tako mislim da bi se moralo gledati.


Elektricna lahko pravtako smatras kot zamenjavo za krusno pec. Ce bi bil trg za te zadeve, kakor je za obicajne zare, verjetno pizza pec na drva ne bi stala cec kot 100€. Lahko tudi manj, ker je naceloma lahko bolj enostavna.

Pa ne pravim, da cene niso primerne, samo je pa bolj hipster zadeva. Ce das ne vem koliko denarja in prostora, da potem tu in tam peces si skoraj sigurno bolj izjema.

Sem pa radoveden, kolikokrat pa pecete tisti, ki investirate v perfekcijo? Kaksen BMI imate, ce jo dejansko redno koristite? :)

Badwolff ::

Pizza ni dieteticna hrana, ampak zelo kalorična v primerjavi z ostalimi kosili pa spet ni, odvisno predvsem od tega, koliko sira vržeš gor. Glavni problem je pol količina, mi vedno spečemo kako več, ki pol kr izgine :D. Sam za dve, tri pa ja ne bomo kurli.

TheBlueOne ::

No jaz tiste 2x letno ko imam pizza dan predelam navadni zar, da pride do tiste 400+ stopinj. Edini strosek je malo alufolije. Mi pa manjka malo vaje z loparjem, tako da vcasih niso 100% okrogle. Se pa nonstop borimo s tem, da ne postanemo bajseki, kar naredi pizze redkost. Na tej tocki pa pride dilema, ce gres raje ven kot pa da peces doma. Ko gledam nase potrebe me cudi, da je market za te zadeve.

Mikrohard ::

Pa se ti segreje kamen na tistih 400 stopinj? Ker to temperaturo mora doseči kamen... zrak je v pravi pica peči še bolj vroč.

PS: Take pice nastanejo, če se sledi navodilom Vito Iacopellija iz youtuba (poolish) in uporabi ooni peč:

https://imgur.com/a/p97e7vr

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mikrohard ()

TheBlueOne ::

Ja. Kamen dam na vrh, podkurim pa tako, da je nekje 30% kamna nad ognjem. Polovica kamna je potem na taki temperaturi, da so pege. Kurim pa bolj z trskami, da je dosti ognja. Potem vecina ognja gre okoli kamna, dober del pa ga greje. Vmes nekajkrat obrnes pizzo in je to to. Moras pa najti priblizen sweetspot za kamen, da ni prevroc. Kar me je skrbelo je, da bo pocil ampak ni. :) Zal nimam fotk, ker vmes ni casa, ampak tudi nisem pekel kaksne pol leta, ker smo na blagi dieti. Pokrov pol priprem, da drzi temperaturo, okoli pa dodam alufolija heatshield s kvazi vratci.

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Pizza ki jo delajo američani/ gostilne so daleč daleč od tega kar jemo doma. Od olivnega olja do dobrega sira do šunke... Jaz ne vem kje vidite vi toliko kalorij a drugače sam zelenjavo natepavate? Če pa ješ razne hitre pizze od katerih teče olje pa je druga stvar.

TheBlueOne ::

Jaz ce ze delam potem napolitano, menda nekje malo pod 1000 kalorijami, vecina od OH in mascobe. Morda se malo prsuta ali dobre salame. Ce delas klasicno domaco, si kar hitro pri 2000 kalorijami na osebo.

Drugace gledamo, da ni prevec kalorij, da so bolj kot ne vse vrste beljakovin, solata ali priloga prilicno obvezno. Pri picah prakticno ni mozno, da so uravnotezene.

Zgodovina sprememb…

6151 ::

TheBlueOne je izjavil:

No jaz tiste 2x letno ko imam pizza dan predelam navadni zar, da pride do tiste 400+ stopinj. Edini strosek je malo alufolije. Mi pa manjka malo vaje z loparjem, tako da vcasih niso 100% okrogle. Se pa nonstop borimo s tem, da ne postanemo bajseki, kar naredi pizze redkost. Na tej tocki pa pride dilema, ce gres raje ven kot pa da peces doma. Ko gledam nase potrebe me cudi, da je market za te zadeve.


Pri nas je pizza na meniju (odkar imamo ooni) vsaj enkrat na teden. Smo pa od nakupa oonija vsi shujšali :)) Povprečno pa spečem kakšnih 200-250 pic na leto.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Mike_Rotch ::

250g testa - cca. 550 kcal
80g mocarele - cca. 220 kcal
5-7g olivca - 50 kcal
Paradižnik - zanemarljivo

800-900 kalorij.

Če delaš klasično slovensko pico z 2x več sira, šunko, suho salamo itd. si hitro na 1500 kalorij.

Ni ravno malo, ampak ni kritično.

TheBlueOne ::

Ravnotezje je slabo, ce je pogost obrok.

Drugace lahko gres b.p. nad 2000 kalorij, ce si malo izven klasike. Sem ze videl na pici toliko nacho sira, da je morda za eno italiansko klasiko samo kalorih od dodatnega sira. :)

6151 je izjavil:


Pri nas je pizza na meniju (odkar imamo ooni) vsaj enkrat na teden. Smo pa od nakupa oonija vsi shujšali :)) Povprečno pa spečem kakšnih 200-250 pic na leto.


Da ti ni usojeno odpreti picerijo. :) Ce si perfekcionist po slo-techovsko zna biti, da bi takoj bil najmanj nadpovprecen po kakovosti.

Zgodovina sprememb…

6151 ::

TheBlueOne je izjavil:

Ravnotezje je slabo, ce je pogost obrok.

Drugace lahko gres b.p. nad 2000 kalorij, ce si malo izven klasike. Sem ze videl na pici toliko nacho sira, da je morda za eno italiansko klasiko samo kalorih od dodatnega sira. :)

6151 je izjavil:


Pri nas je pizza na meniju (odkar imamo ooni) vsaj enkrat na teden. Smo pa od nakupa oonija vsi shujšali :)) Povprečno pa spečem kakšnih 200-250 pic na leto.


Da ti ni usojeno odpreti picerijo. :) Ce si perfekcionist po slo-techovsko zna biti, da bi takoj bil najmanj nadpovprecen po kakovosti.


Moja 12" je izračunano ~800 kalorij. Za štiri ljudi so dovolj 3 takšne pizze.
Hvala za predlog, vendar mislim, da veselje pri pečenju pic oz kuhanju v veliki meri izgine, če greš v biznis. Bom se raje zadržal pri kuhanju za družino/kolege in občasne airbnb goste :))
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Badwolff ::

700-800 kalorij, v bistvu šteje samo skor in testo, ostali je itak minimalno, do 50 kalorij.

Pol se gre sam na to, kolk poješ , pa kaj sicer tist dan. Od ene take pice se sigurno ne boš zredil.

Aja, +200 za pivo, ki paše zraven.

Mike_Rotch ::

Sir ima na gram več kalorij kot testo.

Badwolff ::

Internet pravi
Manitoba 356
Mocarela 280, najbrž odvisno od vlažnosti

Ampak ni to point...
««
15 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15137346 (552) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742115849 (36354) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22441881 (21754) bluefish
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25479525 (62615) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5622477 (20225) Vajenc

Več podobnih tem