» »

Nov zakon za ogrevanje

Nov zakon za ogrevanje

«
1
2 3
...
5

LovelyTruth ::

Omenjeno določilo bo onemogočilo, da bi se nekateri stanovalci zaradi pretiranega varčevanja greli na račun sosedov, in jih spodbuja k vsaj minimalnemu ogrevanju lastnih stanovanj.


http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stano...



Če delaš cel dan, prideš domov, greš potem ven si zvečer odpreš radiator da samo prideš na teh 40%!

Če si pa doma, koliko ur se splača?

Se mi zdi nepravično da jaz moram ker sem na vrhu plačevati in ogrevati ker moram, medtem pa stanovanja ki so v sredini plačujejo isto..

Tudi če bo za vse isto, ne bo za vse isto, jaz bom moral imeti bolj prižgane radiatorje, medtem pa oni manj....

Zanima me kako vedeti koliko ur se ti splača od sedaj greti stanovanje?

Modri dirkač ::

Termostatske ventile daš na 3 in pozabiš ...
Če ti je premalo, ko prideš domov, pa daš za kakšno črtico več.
Everybody lies!

jype ::

LovelyTruth> Se mi zdi nepravično da jaz moram ker sem na vrhu plačevati in ogrevati ker moram, medtem pa stanovanja ki so v sredini plačujejo isto..

Preseli se v pasivno gradnjo, boš prihranil ogromno energije.

Okapi ::

Se mi zdi nepravično da jaz moram ker sem na vrhu plačevati in ogrevati ker moram, medtem pa stanovanja ki so v sredini plačujejo isto.
Saj ne plačuješ enako. Za takšne primere so korekcijski faktorji, vprašaj upravnika svojega bloka.

bluefish ::

Dokler ni za posamezno stavbo jasno določeno in obelodanjeno, kako se pride do izračuna, je vse skupaj birokratsko sranje.

Okapi ::

Saj je za vsako stavbo. Vprašaj upravnika.

bluefish ::

Bom. Javim.

kalorijagr ::

Ena izmed mojih sosed si je dala iz stanovanja več radiatorjev, ker se ogreva na sosede. Korekcijski faktorji tega niso preprečili, upam da bo sedaj bolje delovalo.

LovelyTruth ::

kalorijagr je izjavil:

Ena izmed mojih sosed si je dala iz stanovanja več radiatorjev, ker se ogreva na sosede. Korekcijski faktorji tega niso preprečili, upam da bo sedaj bolje delovalo.


Sej to je problem, ker oni vidijo kok morajo dvignit temperaturo, če ti daš več bodo oni vedno dali manj!

Mi grejemo te v sredini ves čas, to so pa lahko tisoče in tisoče ljudi v stolpnicah...

Lonsarg ::

Korekcijski faktorji(izračunani na podlagi prehoda toplote iz nekega v drug stanovanje v primeru, da imajo vsa stanovanja enako temperaturo) + merilniki dejanske porabe so približni, ampak VELIKO bolj fer kot na kvadrate seveda. Približni so, ker ne upoštevajo faktorja razlike temperatur med sosednjimi stanovanji(ker sploh nimamo teh senzorjev in bi bilo preveč komplicirano za izvesti).

Dokler so te razlike majhne je tudi napaka majhna, ko pa nekdo za cel faktor 2 manj ali več greje od soseda pa pride do vidnih napak. Najbolj ekstremno v primeru da nekdo popolnoma izklopi radiatorje. Na oko se mi zdi zakonsko predpisan minumum 40% kar točen pri oceni koliko toplote neogrevano stanovaje dobi od soseda. Pomoje več kot 20% odstopanja od idealnega fer izračuna po novem zakonu ne bo.

jernejl ::

Najbolj ekstremno v primeru da nekdo popolnoma izklopi radiatorje.

Torej v primeru, ko je stanovanje prazno in ventili na radiatorjih zaprti, bo lastnik plačal 40% povprečnega računa za ogrevanje.
Ali bo zato šel odpirati ventile in tvegal, da bo plačal še več kot 40%? Najbrž ne.
Kaj bodo od tega imeli sosedje, ki ogrevajo tako (prazno) stanovanje? Praktično nič, še zmeraj bodo morali bolj ogrevati svoje stanovanje. Tisto, kar bo lastnik praznega stanovanja plačal več, se bo razdelilo na vse stanovalce in ne samo na sosede.

Pravilnik prav tako ignorira ostale vire ogrevanja, ki jih ljudje (vse pogosteje) uporabljajo, ker so cenejši. Recimo toplotne črpalke oz. klimatske naprave.
Ogrevanje samo s klimatsko napravo je tako nesmiselno, treba je zraven vključiti še radiatorje in kalkulirati, na koliko jih je treba nastaviti, da bi čimbolj zadeli tistih 40% povprečne porabe.
Verjetno bi bilo bolj pošteno, če bi upoštevali še del porabljene električne energije, ki tako v večini gre v toploto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Okapi ::

Kaj bodo od tega imeli sosedje, ki ogrevajo tako (prazno) stanovanje? Praktično nič, še zmeraj bodo morali bolj ogrevati svoje stanovanje.
Še vedno je del stroška za ogrevanje pavšalen, neodvisen od merilnikov, in delež tega bo manjši. Poleg tega se vsi stroški vedno preračunajo glede na celoten strošek ogrevanja bloka, kot ga zaračuna toplarna s svojim glavnim števcem (ali kolikor se porabi goriva).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Lonsarg ::

Dobro v zelo velikih stanovanjih bodo tisti bližje soseda, ki se ne ogreva kljub te korekciji malenkost nasrkali, tisti zelo daleč pa malenkost profitirali. Ampak bistvo zakona z min 40% je da pripravi lastnike praznih stanovanj da vsaj malo odprejo radiatorje, ker pač tako ali tako plačajo 40%.

Kar se alternativnih virov segrevanja tiče je pa to v rokaj upravljalcev stanovanj, da dajo števce tudi na te vire, simpl. Ogrevanje je pač domena vseh v skupnih stanovanjih, sam svoj gospodar si pa v hiši.

eko_2k4 ::

So pa bloki, kjer ima vsak svoj plinski kotel in stevec, pa nobenemu na misel ne pride naj tisti ki ne kurijo kaj skupnega placajo drugim.
Torej neenakopravnost glede vira ogrevanja?
BTW, ce nekdo s klimo greje svoje stanovanje na 25, kvecjemu on greje sosede, ze zdaj placa 20-30% pavsala, zdaj bo pa moral odpret radiatorje... totalna bedarija.

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Še vedno je del stroška za ogrevanje pavšalen, neodvisen od merilnikov, in delež tega bo manjši.

Saj to sem želel povedat.
Če se tvoj sosed odseli in zapre ventile, bo plačeval 40% povprečnega računa za ogrevanje. To se porazdeli na cel blok. Tako ti kot tisti, ki živi na drugem koncu bloka 7 nadstropij nižje, bosta na račun tega sosedovega plačevanja pridobila 1 eur. Vendar boš ti imel zaradi tega še precej izgub in boš pokuril precej več energije, tisti na drugem koncu bloka pa izgub praktično nima.
Ta znesek, ki ga plača lastnik neogrevanega stanovanja, bi se moral v veliki meri pripisati v dobro neposrednim sosedom, ne pa celemu bloku. Tako kot je urejeno zdaj, je nesmiselno.

Kar se alternativnih virov segrevanja tiče je pa to v rokaj upravljalcev stanovanj, da dajo števce tudi na te vire, simpl.

Saj števci za elektriko že dolgo časa obstajajo, pa se v duhu pravičnosti nihče ne spomni, da bi del porabljene električne energije štel kot toplotno energijo.

steev ::

Lonsarg je izjavil:

Ampak bistvo zakona z min 40% je da pripravi lastnike praznih stanovanj da vsaj malo odprejo radiatorje, ker pač tako ali tako plačajo 40%.


Kakšna neumnost. Če ne odpreš, plačaš 40%. Če odpreš vsaj malo, plačaš še vedno 40%, ampak bo teh 40 več kot tistih 40, ko ne odpreš.

Je pa to vse skupaj neumno. Če mam termostatski ventil na 3 (4./10 štuk), se mi radiator sploh ne odpre, temperatura v fletu je 23, torej očitno sosed nažiga radiatorje na 25. Se mi ne zdi fer, da moram plačevat za to, da se folk greje na 25.

Druga plat te zgodbe so pa prazna stanovanja, ki ti jih ogrevajo sosedje. Ni fer tudi to, ampak zato smo pa imeli fiksni in variabilni del.

S tem zakonom bodo profitirale samo toplarne, točno zaradi zgornjega prvega odstavka: Ljudje bodo mislili, da če bodo imeli radiatorje vsaj malo odprte, bodo še vedno plačali 40%. Sicer tudi bojo, ampak bo teh 40 več kot, če bi imeli radiator zaprt.
:|

Grey ::

To je totalna drekarija in vse števce bi morali pobrati ven in razpustit to bando, ki si je to izmislila. To, kar delajo je ena navadna kraja denarja in prilagajanje cen k večjemu profitu. Ljudje se malo prilagodijo, da bodo prišparali in zaprejo radiatorje. Oni pa s pravilniki začnejo diktirati, da toliko in toliko se pa moraš ogrevati. Kaj njih boli ku*ac kakšno temperaturo imam jaz rad v stanovanju. Če mi paše imeti 18°C not, bom imel 18°C in ne vidim razloga, da bi zato moral kaj več plačevati. Če bloki nimajo idealno izoliranih sten, jebiga pa bi jih naredili take, ni moj problem. Ta njihov način in vizija pobiranja denarja deluje samo v idealno izoliranih posameznih celicah (stanovanjih). V realnosti pa ne. Upam, da kmalu nehajo s temi neumnostmi. Ne moreš računati celotnega bloka, ker to ne gre, ni realistično. Treba je računati vsako posebej.

nevone ::

Dejansko ni interesa narediti stvar optimalno in pravično.

V bistvu tisti, ki bi morali za to poskrbeti, prelagajo vse na odjemalce, ki naj se potem med seboj fajtajo, kdo komu kaj ogreva, ponudniki pa kasirajo potem še na ta račun. Svinjarija pravzaprav.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MrStein ::

Grey je izjavil:

To je totalna drekarija in vse števce bi morali pobrati ven in razpustit to bando, ki si je to izmislila.

He he, težko se ne strinjati.


Če bloki nimajo idealno izoliranih sten, jebiga pa bi jih naredili take, ni moj problem.

Če živiš v njem (in plačuješ), potem seveda je tvoj problem.

Idealnega načina verjetno ni. Jaz bi se nagibal k principu KISS. Torej prperosto. Pavšal, oziroma glede na velikost stanovanja. Idealno ni, ampak to ne bo v nobenem primeru.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

nevone ::

Zagotovo se da precej dobro meriti kam gredo toplotne izgube, samo ni interesa za to.

Zaračunavanje ogrevanja bi lahko bilo zelo blizu pravičnega. Ampak ne bo, ker imajo škarje in platno v rokah tisti, ki jim to ni v interesu.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Lonsarg ::

Pravilo glede 40% bo zadevalo kak procent uporabnikov, v tej temi pa zgleda kot da se pol stanovanj ne ogreva...

Glede ogrevanja z klimo se pa skliče skupščito stanovalcev in zahteva montiranje merilcev porabe električne energije na klime pozimi. Je pa res da so povprečne stanovalske skuščine tako v razsulu, da bi bilo morda lažje, da se tudi to reši zakonsko. V bistvu je žalostno, da je sploh treba karkoli reševati zakonsko, ampak žal je, ker so se dogajale hude reči.

tikitoki ::

LovelyTruth je izjavil:

Omenjeno določilo bo onemogočilo, da bi se nekateri stanovalci zaradi pretiranega varčevanja greli na račun sosedov, in jih spodbuja k vsaj minimalnemu ogrevanju lastnih stanovanj.


http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stano...



Če delaš cel dan, prideš domov, greš potem ven si zvečer odpreš radiator da samo prideš na teh 40%!

Če si pa doma, koliko ur se splača?

Se mi zdi nepravično da jaz moram ker sem na vrhu plačevati in ogrevati ker moram, medtem pa stanovanja ki so v sredini plačujejo isto..

Tudi če bo za vse isto, ne bo za vse isto, jaz bom moral imeti bolj prižgane radiatorje, medtem pa oni manj....

Zanima me kako vedeti koliko ur se ti splača od sedaj greti stanovanje?


Zakaj hudica bi lastnik praznega stanovanja moral subvencionirati ostale, ki si celo upajo trditi, da je on parazit. Njegovo stanovanje je kvecjemu dodatna izolacija pred okolico, ki dejansko toploto odvaja.

Se strinjam s postom, da bi bilo potrebno to lopovsko birokratko bando razpusiti.

Aston_11 ::

jernejl je izjavil:

Ali bo zato šel odpirati ventile in tvegal, da bo plačal še več kot 40%?
Sedaj boste procente šteli? Pri 500 EUR letnega računa bo vsak procent prinesel, reci in piši, 5 EUR. Cela panika.

Grey ::

Lonsarg je izjavil:

Pravilo glede 40% bo zadevalo kak procent uporabnikov, v tej temi pa zgleda kot da se pol stanovanj ne ogreva...

Glede ogrevanja z klimo se pa skliče skupščito stanovalcev in zahteva montiranje merilcev porabe električne energije na klime pozimi. Je pa res da so povprečne stanovalske skuščine tako v razsulu, da bi bilo morda lažje, da se tudi to reši zakonsko. V bistvu je žalostno, da je sploh treba karkoli reševati zakonsko, ampak žal je, ker so se dogajale hude reči.

Se pravi, potem bi morali zaračunati presežek moje porabe elektrike sosedom, ki jim je prehladno, ker jaz šponam klimo poleti, oni pa odpirajo okna (in klima zato še bolj dela, ker mi grejejo stanovanje), ker jih zebe zaradi mene? Mislim...tako debilno logiko uporabljajo tile, ki pišejo to stvar...

Brez, da bi izolirali še vmesne stene med stanovanji na tak način kot so diktirali za bloke, ne bo nikoli pravično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Magic1 ::

Jaz bi tudi en korekcijski faktor, ker nimam sosedov in ogrevam hišo na polno! To ni fer, da nekdo v bloku plačuje za ogrevanje tolk manj za isto kvadraturo. Komu iztavim račun, da se bo potem izravnalo?
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

m0LN4r ::

Bi se dalo narediti tako, da bi se merila (belezila) povprecna temperatura vsakega stanovanja?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

raufnk ::

Torej... jaz v stanovanju praktično nimam odprtih radiatorjev čez zimo. Pod celotnim mojim stanovanjem je samo hodnik. Celo zimo sem pri zaprtih radiatorjih v kratkih rokavih.
Katerega od sosedov naj torej tožim, ker bom zaradi njega/njih plačeval ogrevanje, ki ga nočem? Jaz namreč odprem radiatorje šele, ko si moram obleči dolge rokave.
lp raufnk

nevone ::

Katerega od sosedov naj torej tožim, ker bom zaradi njega/njih plačeval ogrevanje, ki ga nočem?


Toži tistega, ki je sprejel tak zakon.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

tardusm ::

V povezavi z nedavno sprejetim popravljenim (že večkrat...!!) pravilnikom o obračunavanju topotne energije v večstanovanjskih objetih, ki imajo vgrajene delilnike toplote na radiatorjih, so (vsaj meni) popolne neznanka osnovni podatki v povezavi z meroslovno obravnavo famoznih delilnikov:

-po kakšnih standardih, tehničnih pravilnikih in javno dostopnih matematičnih modelih se izvajajo meritve in delitve toplotne energije po omenjenem pravilniku,
- po katerih predpisih in standardih se ugotavlja meroslovna skladnost vgrajenih merilnikov (delilnikov, ker vplivajo na moj račun ogrevanja, bi pričakoval kak nadzor...?),
-kdo izvaja meroslovni nadzor vgrajenih merilnikov, aka "ali je cifra na škatlici res sorazmerna s porabljeno energijo)
- ali je mogoče zahtevati certifikate o kalibraciji in izjave o skladnosti merilnikov v mojem stanovanju od dobavitelja,
- ali imajo izvajalci nameščanja kaka pooblastila, licence ali koncesije in so podvrženi kakršnemkoli upravnemu nadzoru.

Vsaj zame so merilniki toplotne energije (delilniki) precejšnja neznanka - "black box" - programska oprema po mojem vedenju ni javna, odčitavanje je na daljavo in je verjetno brez prisotnosti stranke, tudi pravilnost/primernost vnesenih faktorjev je po mojem vedenju samo na besedo izvajalca...?
Pri gornjih pomislekih se naslanjam na analogijo z vodomeri za pitno vodo, ki so obračunska merila in se kontrolirajo v rednih presledkih in so pod strogim meroslovnim nadzorom MIRS in Slovenske akreditacije ( vir: npr www.vo-ka.si) - čeprav navedene naprave merijo precej cenejšo vodo oz. "komoditeto", kot je toplotna energija. Enako velja za merilnike električne energije.

Glede na to, da lahko v dobri veri kupimo tudi več 10k€ vredno vozilo, ki (zavestno !!) ni skladno s standardi , me zanima, če je primerno množično uporabljati za obračun stroškov elektronske napravice, ki - morebiti ?? - niso pod ustreznim formalnim nadzorom. Zenkrat samo vsi trdijo (verjamemo) , da so fejst in OK in je vse kot je prav...
V dvomih , Ta.

maco-maco ::

Denar je šel za pisanje zakona, naprave in njihovo odčitavanje, analize, dizertacije, dopolnitve. Nikol ni bilo fer, pa še sedaj ni. Mar bi dali tistih nekaj centimetrov izolacije namesto vsega tega.
Kaj?

Lonsarg ::

raufnk je izjavil:

Torej... jaz v stanovanju praktično nimam odprtih radiatorjev čez zimo. Pod celotnim mojim stanovanjem je samo hodnik. Celo zimo sem pri zaprtih radiatorjih v kratkih rokavih.
Katerega od sosedov naj torej tožim, ker bom zaradi njega/njih plačeval ogrevanje, ki ga nočem? Jaz namreč odprem radiatorje šele, ko si moram obleči dolge rokave.

Brez ogrevanja si v kratkih rokavih, ker dobiš zadosti toplote od sosedov. Če sosedje nehajo gret bi imel minus v stanovanju(fakt). Torej če boš plačal 40% oni pa 120%(če imaš ti izklopljeno so sosedje najbrž nad povprečjem) mislm da si se vedno veliko profitiral, prišel boš 3krat ceneje skozi kot oni in to zgolj z par stopinjam bolj mrzlim stanovanjem, kaj več bi še rad.

nevone ::

Torej če boš plačal 40% oni pa 120%(če imaš ti izklopljeno so sosedje najbrž nad povprečjem) mislm da si se vedno veliko profitiral, prišel boš 3krat ceneje skozi kot oni in to zgolj z par stopinjam bolj mrzlim stanovanjem, kaj več bi še rad.


Aja, fora je v tem, da eni pridejo bolje skozi kot drugi. 8-O

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Lonsarg ::

Fora je samo to, da je zakon kljub 40% minimumu še vedno v prid tistemu, ki se manj oziroma ne ogreva. In je hinavsko se pritožvat nad zakonom, ki je v tvoj prid ampak manj kot prejšni.

nevone ::

Fora je samo to, da je zakon kljub 40% minimumu še vedno v prid tistemu, ki se manj oziroma ne ogreva. In je hinavsko se pritožvat nad zakonom, ki je v tvoj prid ampak manj kot prejšni.


To se strinjam. Ampak ali je tudi jasno, da potem tisti, ki ogrevajo plačajo toliko manj, kot tisti, ki ne ogrevajo plačajo več? Upam.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Lonsarg ::

Točno tako in zato je ta sprememba korak v pravo smer, oziroma po mojem mnenju brez velikih komplikacij težko še bolj fer narediš.

Ostaja sicer dvom v izračun korekcijskih faktorjev, bi blo fajn da kdo, ki ima informacije o tem kako se izračunajo(oziroma kdo jih izračuna) kaj pove.

dela ::

Lonsarg je izjavil:

Fora je samo to, da je zakon kljub 40% minimumu še vedno v prid tistemu, ki se manj oziroma ne ogreva. In je hinavsko se pritožvat nad zakonom, ki je v tvoj prid ampak manj kot prejšni.


Ni toliko v njegov prid zakon, kot je v njegov prid fizika in dejstvo, da je za njegove potrebe treba dovajati manj energije kot za potrebe bolj zmrzljivih sosedov.

technolog ::

A je kako mogoče, da izstopiš iz tega pokvarjenega sistema in se ogrevaš na kalorifer?

nevone ::

A je kako mogoče, da izstopiš iz tega pokvarjenega sistema in se ogrevaš na kalorifer?


Če si v večstanovanjski stavbi ne moreš. Si pač vezan na ostale stanovalce.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

technolog ::

No, pol pa še naprej komunajzerje volte. Kako je država razpredla svoje lovke v vsako razpoko našega življenja, pa saj tega ne moreš verjet. Sploh mimaš opcije, da rečeš ne. Hujš kot mafija.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Sploh mimaš opcije, da rečeš ne.


Nimaš kej rečt samo preprosto ne, ker pač živiš v neki skupnosti in ker se problem tiče več ljudi hkrati. Moraš poskušati reševati/izboljševati. Umik ni prava rešitev.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Magic1 ::

Lahko se izseliš. Novejša stanovanja imajo vsaka svojo plinsko peč.
Magic

jernejl ::

Lonsarg je izjavil:

Fora je samo to, da je zakon kljub 40% minimumu še vedno v prid tistemu, ki se manj oziroma ne ogreva. In je hinavsko se pritožvat nad zakonom, ki je v tvoj prid ampak manj kot prejšni.

Ni res. Pravilnik je v prid tistim, ki imajo nadpovprečno porabo, ker del njihove porabe pokrijejo tisti s podpovprečno porabo (tudi tisti, ki sploh ne ogrevajo, ali pa ogrevajo na drugačen način).

Magic1 je izjavil:

Lahko se izseliš. Novejša stanovanja imajo vsaka svojo plinsko peč.

Ali pri stanovanjih, kjer ima vsak svojo plinsko peč, ni treba plačevati toplote, ki prehaja od sosedov? Če je urejeno tako, potem obstajajo dvojna merila o tem, kaj je v večstanovanjskih stavbah pošteno in kaj ne.

Utk ::

raufnk je izjavil:

Torej... jaz v stanovanju praktično nimam odprtih radiatorjev čez zimo. Pod celotnim mojim stanovanjem je samo hodnik. Celo zimo sem pri zaprtih radiatorjih v kratkih rokavih.
Katerega od sosedov naj torej tožim, ker bom zaradi njega/njih plačeval ogrevanje, ki ga nočem? Jaz namreč odprem radiatorje šele, ko si moram obleči dolge rokave.

40 procentov za to je zastonj. Pa se ti zavedas da ce cel blok zapre radiatorje, ne bos imel 18 stopinj, ampak kakih 10, ko je res minus pa tudi 0 in manj.
A mislite da je 18 stopinj neka defaultna temperatura, ki pride sama od sebe pozimi?
Preseli se v bajto pa bos videl kako deluje fizika brez sosedov.

Torej blok se ogreva iz nekih 10 stopinj na najvec 23 v kakem stanovanju, vi pa ne bi NIC placevali, ker vam je 18 dovolj. A ste malo zabiti al kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

...:TOMI:... ::

Edina res prava stvar bi bila:

Preureditev kompletnih instalacij v blokih, da ima vsako stanivanje hidravlicno uravnotezen sistem in svoj kalorimeter.

Ali vsem montaza plinske peci in lastno ogrevanje.

Tretja moznost je popoln izklop in prehod na klime.
Tomi

Malajlo ::

Če ima vsako stanovanje svojo peč, se še vedno nekateri grejejo na sosede.
In enako velja za klime. Greješ se lahko na elektriko soseda.
Ta zgodba z merilniki je nastala zato, ker je folk grel na polno, temperaturo pa nižal z luftanjem. Torej ne s termostatskimi ventili.
Idealno bi bilo, če bi imel še podatek o željeni temperaturi.

Magic1 ::

Problem je zgolj zaradi skupnega računa in tega je potem treba nekako razdeliti. Vsak pa bi plačal rad čim manj. Če ima vsak svojo peč, teh problemov ni in vsak plača svojo položnico za plin po jasni lastni porabi. Lega stanovanja se odraža na vrednosti le tega. V socialističnih blokih pa vpliva tudi na sosedov račun, zato lega ne vpliva toliko na vrednost stanovanja :) Star sistem in izkrivljenost trga.
Magic

Modri dirkač ::

Poznam blok v lj, kjer imajo kalorimetre ob vstopu cevi v stanovanje in so plačevali ogrevanje na podlagi teh. Kljub temu so jim montiral merilnike na rad. in zdaj plačujejo na podlagi merilnika.
Everybody lies!

m0LN4r ::

Po branju vseh teh komentarjev, so najvecji problem ljudje, ki simfajo samo nad zakoni sami sebe pa ne vidijo,
da bi pa ziveli v skupnosti tako, da bi bilo za vse najbolje _to_pa_ne_ smo pa ja slovenceljni, egoisti do amena in sosedova trava ne sme bit bolj zelena.

Dokler bo to tak, se lahko spise kakrsen koli zakon. Ce je 3/4 stanovalcev v nekem bloku antisocialnih budal, ki jih ne briga za druge, se ne bo nic spremenilo nikoli.

Tle ni druge, kot da se namesto zlepa gremo zgrda in uravnavanje temperature prepustimo racunalniku, ki bo za vsako stanovanje drzal eno konstantno temperaturo. Pa se naj ljudje temu primerno slacijo in oblacijo.

AFAIK je v naravi teh ljudi to, da dokler imajo vpliv na sistem, ga bojo skusali na vse nacine pretentati pa naj stane kar hoce, magari bo sosed placeval 2x vec. B njih K
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Utk ::

Ce bi bli ljudje normalni, ta zakon ne bi bil potreben, ker bi to reseval vsak blok zase.

Okapi ::

Magic1 je izjavil:

Problem je zgolj zaradi skupnega računa in tega je potem treba nekako razdeliti. Vsak pa bi plačal rad čim manj. Če ima vsak svojo peč, teh problemov ni in vsak plača svojo položnico za plin po jasni lastni porabi. Lega stanovanja se odraža na vrednosti le tega. V socialističnih blokih pa vpliva tudi na sosedov račun, zato lega ne vpliva toliko na vrednost stanovanja :) Star sistem in izkrivljenost trga.

Ni res. Mi imamo kalorimetre in hidravlično uravnotežen sistem, ampak moramo prav tako upoštevati določena pravila. Če recimo zaprem vse radiatorje, voda še vedno teče čez stanovanje in števec prikaže kar nekaj porabe (ker se pač voda med tem malo ohladi). Če zaprem glavni ventil pred stanovanjem, pa števec pokaže nič porabe, stanovanje je pa še vedno do neke mere toplo, ker se pač greje od sosedov. Enako bi bilo, če bi imeli vsi samo klime in se greli z njimi. Nekdo bi lahko svojo ugasnil in sosedje bi morali zato malo bolj greti, ker bi nekaj toplote uhajalo k varčnemu sosedu.

Na sestankih smo imeli burne debate, ali smemo zapirati glavni ventil ali ne (recimo če greš pozimi za en mesec na dopust), in kakšen odstotek porabe predstavlja številka na števcu. Kaj pametnega nismo pogruntali, ker idealne rešitve ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odklop od skupnega ogrevanja in prehod na električno

Oddelek: Loža
475457 (4265) starfotr
»

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17338100 (21086) Uporabnix
»

Obracun stroskov ogrevanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15824332 (20192) kixs

Kdo laže, kdo krade in kdo plača?

Oddelek: Loža
233646 (3209) Grey
»

Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28354823 (43782) Spajky

Več podobnih tem