» »

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja

1 2
3
4

Pyr0Beast ::

Ah ja. Potem pa zadeva še gre če zadeva sploh ni bila izolirana.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Vse stavbe do cca 5 let nazaj, imajo občutno tanjšo izolacijo, kot je potrebna za naše kraje (razpon temperature je od -20+ do 40+, na soncu in ob burji, pa so extremi še višji. Za tako klimo so izračunali, da mora biti fasada obložena z 15-20cm stiropora ali tanjši sloj enakovredne izolacije. Do pred pet let, so naši gradbinci delali fasade s 5 cm debelo oblogo.
Praktično vse zgradbe v Sloveniji večino toplote porabijo za ogrevanje zunanjosti. Na način gradnje, kupci niso imeli nikakršnega upliva, razen pri individualnih gradnjah, kjer pa se je tudi neprimerno šparalo na materialu za izolacijo zunanjih sten.
Izguba toplote, pri novih oknih je veliko manjša.
Nekateri se čudite, da so bila okna sredi zime odprta na v, moj primer je tak, da imam v dveh prostorih zaprte radiatorje, če ne odprem okna, imam v teh prostorih okoli 25 stopinj, sosed pa 18. Ker je eden od teh prostorov spalnica, moram imeti celo zimo, odprto okno, da sploh lahko spim.
Delilniki tega ne bodo sprmenili, na fasado se ne misli kaj dosti (v bloku je okoli 130 stanovanj, od tega 1/3 zasedajo upokojenci, z nizko penzijo, skoraj 1/3 pa se oddaja študentom, tako da dogovor o energetski ureditvi stavbe, ni govora).
Ena stena, ki je odprta, je pozimi hladnejša, več kot 10 stopinj, od sten, ki mejijo na hodnik ali k sosedom.
Poleti pa je slika obrnjena, v stanovanju imam dopoldne, brez uklopljene klime, tudi do 37+ stopinj, ko se v zunanje stene upira sonce, popoldne in zvečer, pa imajo ta problem stanovalci na drugi strani, meni pa se temperatura spusti na 30-. Na drugi strani bloka imajo ob največji vročini, temperaturo ob 4-ih zjutraj, preko 35 stopinj, šele od petih, pa do 13 se da v teh stanovanjih, normalno bivat.
Z ureditvijo fasade, bi pridobili pri stroških ogrevanja, še več pa pri normalnih pogojih življenja v poletnih mesecih, vendar, kot pravim, kakršen koli dogovor okoli teh vprašanj, ni mogoč.
Delo krepa človeka

energetik ::

Koliko izolacije namontiraš na zgradbo je odvisno samo od tega, kdaj hočeš povrnitev investicije (seveda poleg podnebja, cen energentov, cene izolacije). Če sem prav računal je tam nekih 15cm na običajen opečnat zid max, kar se splača, če hočeš strošek izolacije še prinesti nazaj v svojem življenju. >:D
5cm na 0 podlage se absolutno splača, medtem ko dodatnih 5cm na že obstoječih 10cm skoraj ne več.
Seveda razen če ti kdo ne šenka stiropora in delaš sam - potem se splača tudi 1m izolacije. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Pšenični ::

"To verjetno drži, ampak v našem primeru je šlo za 40 let staro stavbo z navadno (ne izolacijsko) fasado. Nas je fasada stala 67.000 EUR, od države pa smo dobili nazaj 10.000 EUR (eko sklad), tako da je bilo potem to 57.000. Olja pa smo skurili lani nekaj čez 30.000 litrov (22 stanovanj), me prav zanima kako bo leto"

Tudi naš blok je star 32 let , je eden zadnjih ki so jih naredili z izolacijskim ceglom, poleg modelarca in povrh še topla fasada.

Tako da zdej ko bo prišla še dobra izolacija, se bo zelo, zelo poznalo.

Ko že sprašuješ, dva ventila na radijatorjih nimam termostatska. Ampak enega sploh ne uporabljam (stranišče), ki je posebej in ga zanimivo letos noben ne greje. (cevi so mrzle) In še en prostor.

Štiri pa imam termostatske. Vendar bom vzel drugo leto take, ki bodo imeli še časovno možnost nastavitve.


Zanima me ali ste fasado naredili z kešom, ali ste vzeli kredit. 57.000 ni malo keša. Mi odvajamo, jaz npr. 32 evrov v rezervni sklad....na mesec, pa gre bolj počasi.

Torej če kdo ve ali je možnost kredita, da ga vzamemo vsi skupaj, ker dvomim da so vsi pri kešu.

Prihranek bo sigurno večji kot obresti....

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

solatko:
Sicer offtopic, a vendar.

V našem bloku je tudi polovica upokojencev, nekaj jih celo le oddaja stanovanja. Dogovor glede fasade se je zdel nemogoč.
Potem pa se je v blok priselil nekdo, ki je imel res voljo in čas, pa veliko izkušenj, ker je tudi v prejšnji stavbi zorganiziral podobne zadeve. Pridobil predračune, pridobil realne podatke iz nekaterih drugih stavb, ki so bili na istem kot mi in se odločili za novo fasado. Na nekaj sestankih je predstavil naše probleme in možne rešitve, ceno po stanovanju in kasnejše prihranke zaradi novih investicij, sploh v luči vedno dražjih energentov. Tako smo predlani zamenjali dotrajano (ca. 25 let) kotlovnico z 2 pečema (tudi tega pred tem nikakor nismo uspeli, smo pa zato pred 4 leti plačali za nujno popravilo dotrajanega kotla ca. 6.000 EUR, to pa ni bil problem, ker bi pač bili drugače na mrzlem...). letos pa še fasado. Ko folku s papirji dokažeš, da bodo po 5-6 letih na plusu, vmes pa bodo plačevali le rahlo povišan prispevek v rezervni sklad (in zaradi tega že to zimo ustrezno manj za kurjavo), postane situacija čisto drugačna, prej zadrti nasprotniki so se naenkrat strinjali. Poveš pač, da gre le za prerazporeditev zbranih sredstev, da se na tako stari stavbi fasada "odplačuje skoraj sama" (zaradi manjše tekoče porabe kurjave). Seveda pa morajo takrat predstavljene številke držat, ljudje nis(m)o neumni.
Zdi pa se mi, da je za fasado potrebno kar 75% soglasje, za kotlovnico pa mislim, da je šlo skozi z 51.

energetik: 15cm pač vzameš, ker ti razliko od 10cm itak vrne država preko eko sklada. Za manj kot 15 pa ne dajejo več subvencije.

telbanc: Nekaj rezervni sklad, nekaj kredit. Tudi mi imamo (se mi zdi) nekaj čez 30 EUR rezervnega, je pa seveda odvisno od kvadrature.
Ti skupinski krediti so precej dragi, ker pač ni hipoteke...

Pšenični ::

"Zdi pa se mi, da je za fasado potrebno kar 75% soglasje, za kotlovnico pa mislim, da je šlo skozi z 51."

Mi smo kotlovnico obnovili pred 6 leti, dobili novo sodobno peč na olje. Pozna se že tle ogromno. Problem, je pri nas, ker je že z vplačevanjem tako najhnih vsot v rezervni sklad problem in so nekateri že tle dolžni. Tako da ne vem, kako bo.

Če sem prav razumel, se potem kredit odplačuje z plačevanjem iz rezerve, ki se malenkost poveča, mislim mesečni obrok.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

Tudi pri nas se pozna, imamo 2 "nova" Buderusova kotla in na njih Weisshaupt gorilnika, pravo čudo tehnike.

Ja, upravnik zgradbe vzame v imenu lastnikov kredit, ki ga potem odplačujete preko nakazil v rezervni sklad (pri nas pač gre zdaj ves rez. sklad za fasado). Obresti pa so bile kar nekaj višje - menda take kredite daje v SLO le Probanka (večje tveganje zaradi možnih neplačil) in si lahko privoščijo. Na sestanku smo se zmenili za povišanje (v bistvu je kar ostalo, ker smo tako naredili tudi že prej za kotlovnico). Vprašajte upravnika. Mi smo pohiteli, ker v tej današnji situaciji nikoli ne veš, kako dolgo bo država še dajala subvencije, pa seveda zato, da ne mečemo olja "v zrak". Vsako leto (kurilna sezona) se pozna.

Glede termostatskih ventilov pa res poglej, kakšne firme so. Potem samo dokupiš te nove glave, jih sam zamenjaš (5 minut dela) in ne rabiš vodovodarja...

energetik ::

floyd1 je izjavil:

energetik: 15cm pač vzameš, ker ti razliko od 10cm itak vrne država preko eko sklada. Za manj kot 15 pa ne dajejo več subvencije.
Super, torej vsi, tudi tisti, ki si bajte (še) ne moremo privoščiti, plačujemo nekaterim (ki že imajo za bajto in IN 10cm) tistih dodatnih 5cm izolacije. Kaj pa če bi raje na račun subvencij zmanjšali obdavčenost plač in bi si lahko potem vsak sam plačal še tistih dodatnih 5cm (zaradi večje plače)?

Okapi ::

Če bi zmanjšali obdavčenost plač, bi ljudje denar zagonili v BTC-ju, toplota bi pa še vedno uhajala.

O.

energetik ::

Pa naj jim uhaja, bodo že potem začeli razmišljat, ko se bo cena energentov zaradi izpraznjenih zalog ali česa drugega močno dvignila.

solatko ::

Eko sklad financira EU, od naše države ne dobiš niš nepovratnega, zato nehajte mešat davke in podobno.
Eno je dogovarjanje med 20-timi lastniki veliko lažje, kot med 130-imi, plus M, plus občina z lokali. Težko je prepričati starejše stanovalce, ki po navadi z eno nizko penzijo vzdržujejo dvo in tro sobna stanovanja, da naj dajo še 100€ na mesec zraven, za novo fasado, še težje lastnike, ki jih bk, kakšne stroške ogrevanja plačujejo, podnajemniki - študentje.
Bloki 20 ali manj stnovanji, so v naši okolici že skoraj vsi poskrbeli za nove fasade, pri nas pa je to misija nemogoče.
Delo krepa človeka

floyd1 ::

Včasih je treba samo poskusiti, tudi pri nas smo vsi mislili, da je nemogoče in samo jamrali. Od 22 stanovanj je pa kar 6 najemniških. Se vseeno da. Ampak se mora nekdo tega resno lotiti.

Ja, če bo nekdo rekel 100 EUR/mesec, potem iz tega gotovo ne bo nič. Pri 30 EUR/mesec se situacija precej spremeni.

Če živi en sam v trisobnem stanovanju da za kurjavo ohoho, po obnovi fasade pa bi dal xx manj. Saj pravim, večino se z argumenti da prepričati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

Okapi ::

Eko sklad financira EU
Ki denar pobira iz lufta, ne?;((

O.

solatko ::

Z našimi davki ni povezan.
Delo krepa človeka

Matako ::

Ne bi dal ravno roke v ogenj. Je Slovenija neto prejemnica EU sredstev? Vprašam, ne vem.
/\/\.K.

floyd1 ::

Pri informativnih oddajah večkrat slišim, kako smo nesposobni počrpat ta sredstva in kakšen majhen procent dejansko realiziramo, zato dvomim, da smo neto prejemniki, prej obratno.

floyd1 ::

Evo, ravno sem dobil prvo primerjavo po odčitavanju delilnikov za naš blok, ki je na novo izoliran. Za mesec oktober zgleda to naravnost fenomenalno, letošnji stroški so približno četrtina lanskih. Moram nekje dobiti še podatke za povprečno lansko in letošnjo temperaturo za oktober (sumim, da je bilo lani precej hladneje), vsekakor pa domnevam, da je prihranek zaradi izolacijske fasade bil več kot 50%. Ta mesec pa bo verjetno še bolj realna primerjava, a preden spet dobimo vse te podatke...

Pyr0Beast ::

Letošnja zima se je šele sedaj začela
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matako ::

floyd1 je izjavil:

Pri informativnih oddajah večkrat slišim, kako smo nesposobni počrpat ta sredstva in kakšen majhen procent dejansko realiziramo, zato dvomim, da smo neto prejemniki, prej obratno.


Hja, tudi jaz sem to večkrat slišal. Če smo res tako nesposobni črpati ta sredstva, potem je povsem možno, da nismo! Sam bi morali nekje stakniti kako poročilo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

energetik ::

floyd1 je izjavil:

Moram nekje dobiti še podatke za povprečno lansko in letošnjo temperaturo za oktober (sumim, da je bilo lani precej hladneje), vsekakor pa domnevam, da je prihranek zaradi izolacijske fasade bil več kot 50%.
Imaš vse te podatke na voljo tukaj. Povprečja, min/max, povprečje min/max itd...

floyd1 ::

Super, sem pogledal za MB in je povprečna temp. lani oktobra bila res 0,7 stopinje nižja kot pa letos, posledično pa je bilo verjetno "kurilnih dni" tudi kar nekaj več lani. Ko spet dobim podatke (za ta mesec) pa še kaj javim.

WarpedGone ::

Gledam možnosti montaže elektronskih termostatskih ventilov. Njihova cena je že smešno nizka. Zaskrbelo me je, da ta stvar ne paše na moje obastoječe radiatroske ventile. Če prav gledam te slike, imajo ventili 'prilagojeni' za termostat "potisni" način delovanja - i.e. tista palčka na sredi se pritisne not in radiator odpre. Js mam pa drugačen princip - palčka je nazobčana in jo je potrebno vrtet oz. šraufat.

Ventil brez plastičnega "prekrivala" zgleda takole:
 Goli ventil

Goli ventil



Pravilno sklepam da sem gor ne paše zgoraj linkan primer termostatskega regulatorja?
Zbogom in hvala za vse ribe

connel ::

Ti piše pri specifikacijah: Primeren je za radiatorske ventile Heimeier in Danfoss RA, RAV, RAVL. Ločeno lahko naročite tudi dodatne adapterje za druge radiatorske ventile. Pogledal še pdf in naj bi bili ti adapterji že zraven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: connel ()

Pšenični ::

WarpedGone je izjavil:

Gledam možnosti montaže elektronskih termostatskih ventilov. Njihova cena je že smešno nizka. Zaskrbelo me je, da ta stvar ne paše na moje obastoječe radiatroske ventile. Če prav gledam te slike, imajo ventili 'prilagojeni' za termostat "potisni" način delovanja - i.e. tista palčka na sredi se pritisne not in radiator odpre. Js mam pa drugačen princip - palčka je nazobčana in jo je potrebno vrtet oz. šraufat.

Ventil brez plastičnega "prekrivala" zgleda takole:
 Goli ventil

Goli ventil



Pravilno sklepam da sem gor ne paše zgoraj linkan primer termostatskega regulatorja?


Imam isti problem še na enem radijatoru. Tak ventil ni uporaben za avtomatsko regulacijo. Poleti ko bojo spustili vod ven iz cevi, bom zadevo porihtal. PAziš da kupiš ventil kompatibilen z regulatorjem....Pogledat je potrebno še, če je možna nadgradnja samega ventila. Obstoječega.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Ti piše pri specifikacijah: Primeren je za radiatorske ventile Heimeier in Danfoss RA, RAV, RAVL. Ločeno lahko naročite tudi dodatne adapterje za druge radiatorske ventile. Pogledal še pdf in naj bi bili ti adapterji že zraven.

Tile fah-idiotski termini mi ne pomenijo čisto nič. Radiatorjev niti ventilov v življenju še nism monitral.

Na oko zgleda kot no-go, telbanc to potrjuje. Kako bi zgledala morebitna nadgradnja?
Zbogom in hvala za vse ribe

Pšenični ::

"Na oko zgleda kot no-go, telbanc to potrjuje. Kako bi zgledala morebitna nadgradnja? "

Če bi se dal tisti medeninsti del odšravfat...bi mogoče šlo. Nisem pa siguren.

fosil ::

Mislim da ne bo šlo.
Sicer pa me je tole navedlo na razmišljanje kako sploh delujejo termostatski ventili, glede na to da odpirajo in zapirajo radiatorje, za kar rabiš kar nekaj fizične sile, in nimajo nobenih baterij ali drugega vira energije (vsaj tisti klasični ne).
Koker gledam te pri sebi je noter nek feder, ki ga pri klasičnih ni.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Pšenični ::

http://www.ee.undp.hr/index.php?option=...

Tukaj piše da so polnjene glave ventila z plinom, ob spremebi temp. se verjetno sproducira sila.....so pa še drugi principi.

maMile ::

Kakašna je praksa oz. kako je urejeno plačevanje montaže delilnikov, če si podnajemnik?
V mojem primeru gre za dobrih 60€.
Takole po občutku bi rekel, da je to stvar lastnika.
Gre za enkraten strošek in to ostane v stanovanju.

Ker pa je postavka na poližnici 'stroški', ki jo plačujem jaz, pa me zanima je to res moja dolžnost ali je mogoče (po zakonu) dolžan plačati lastnik stanovanja.

WarpedGone ::

V principu je to stvar lastnika, ker ko bo tebe vrgu ven, to ostane v stanovanju.
Če bo kej zelo naglas zahteval, da to ti plačaš, mu povej, da jih lahk plačaš, ampak pol jih boš tut s sabo odnesu.
Zbogom in hvala za vse ribe

ssokec ::

eno zanimivo vprašanje:

- vsem je jasno da deliniki nikakor ne zagotavljajo pravilnega obračuna (delitve) porabe energije (kajti izračun temelji na podlagi konstante ki je določena glede na lego stanovanja, tipa radiatorja,..)

torej pri nas se pričenja kurilna sezona (prvič z delilniki) in razmišljam da bi prve 3 mesce pregreval stanovanje, vsak mesec po izdaji računa se bi pri podjetju ki nam je dobavilo delilnike začel pritoževati da to ni mogoče da toliko plačujem za ogrevanje (vglavnem izsili bi spremembo faktorja v mojo korist nato pa bi začel varčevati, dolgoročno si bi zmajšal stroške ogrevanja.

Primer kot sem ga zgoraj opisal so se zgodili, lastniki stanovanj na severni strani plačujejo manj kot tisti na južni strani.

PS: vgrajeni delilniki ne omogočajo arhiviranja odčitanih temperatur (temp. radiatorja, temp. okolice) kar je še ena potrditev da je zgoraj napisano izvedljivo.

PS2: trenutno varčujem z zaprtimi radiatorji in upam da me bodo sosedi ogrevali.

LP!

WarpedGone ::

Ja, s to strategijo bi lahk izbojeval prihodnje prihranke.
Najbol naHebejo tisti, ki takoj po montaži delilnikov že kr takoj ful šparajo. Njihova kWh bo v prihodnje precej dražja od tiste, ki v začetnem "umeritvenem" obdobju ogrevajo okolico bloka, kasneje pa okna celo zapirajo.

PS2: trenutno varčujem z zaprtimi radiatorji in upam da me bodo sosedi ogrevali.

Če že maš montiran delilnik, je to fail.

Pod črto - v tem sistemu nimaš šans, da zmagaš oz. karkoli res privarčuješ in hkrati ne zmrzneš. Edina opcija je odselitev okolje, kjer delilniki niso obvezni in nakup lastnega kuriva.
Zbogom in hvala za vse ribe

energetik ::

Pri nas so te dodatne faktorje dodelili glede na lego stanovanja in ne na začetno porabo, kar je prav. Sicer se lahko dogodijo zgoraj opisane anomalije, kjer nastradajo varčneži.
Bomo videli, kako bodo delilniki vplivali na sosede, ker trenutno me še vedno oni ogrevajo. Radiatorje imam zaprte razen ta majhnega v kopalnici. Pa je povsod v stanovanju 21°C. Očitno imajo sosedje savno v vseh prostorih.

Okapi ::

Pa je povsod v stanovanju 21°C.
Jaka stvar, pri nas je ta hip 21,3 °C, pa bloka sploh še ne ogrevajo;)

O.

energetik ::

Tudi sredi zime je tako. ;)

Ganon ::

Delilniki so nekaj najboljšega, kar se je zgodilo. Končno se plačuje toliko, kot porabiš. Prej so ljudje po stanovanju hodili na pol goli, radiatorji pa na maksimum. Če je bilo prevroče, so odprli okno. Plačevali so pa enako kot jaz, ki imam termostatske ventile in neko normalno temperaturo. Seveda tudi zračim stanovanje, ampak iz povsem drugih razlogov. No, sedaj je položnica za več kot polovico nižja, v bistvu skoraj za tričetrt. Letos še nisem imel odprtega radiatorja in bo tako ostalo še kar nekaj časa. Zame je tam okoli 20°C idealna temperatura. Raje manj, kot več, sploh ponoči.

SplitCookie ::

Nič se ne plačuje toliko kot porabiš, ne vem kako so vas 'podkupili' da kupite to nakladanje.

Še vedno boš plačeval pavšal in podobne traparije, plačati je bilo treba montažo, plačati bo potrebno servisiranje, branje etc.
Samo sedaj se vsi jebete v mrazu, češ kako je pravično in ste čisto veseli da ste zajebali soseda, ki na vas sploh ni imel efekta.
Sploh, ker bi ta keš lahko namenili za višjo temperaturo, tako ga pa samo mečete v gobec zunanjemu izvajalcu.

Za ceno kalorimetrov in delilnikov in podobnih kracarij si že sam nabaviš spodobno klimo za vsaj jurja in imaš porabo minimalno.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Okapi ::

Ne preveč bluzit. Števci/delilniki so obvezni, tako da itak nimaš izbire.

SplitCookie ::

Ekofašizem na državnem nivoju
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Ganon ::

SplitCookie je izjavil:

Nič se ne plačuje toliko kot porabiš, ne vem kako so vas 'podkupili' da kupite to nakladanje.

Še vedno boš plačeval pavšal in podobne traparije, plačati je bilo treba montažo, plačati bo potrebno servisiranje, branje etc.
Samo sedaj se vsi jebete v mrazu, češ kako je pravično in ste čisto veseli da ste zajebali soseda, ki na vas sploh ni imel efekta.
Sploh, ker bi ta keš lahko namenili za višjo temperaturo, tako ga pa samo mečete v gobec zunanjemu izvajalcu.

Za ceno kalorimetrov in delilnikov in podobnih kracarij si že sam nabaviš spodobno klimo za vsaj jurja in imaš porabo minimalno.


Model, o čem ti bluziš? :))

1. Delilnikov nimamo od včeraj, ampak že precej dolgo.
2. Vsi skupaj so me stali ~100 EUR.
3. Ne "jebem" se v mrazu, temperatura je enaka, kot je bila vedno. Točno toliko, kot mi ustreza.
4. Številka na položnici je nižja za tričetrt.

Zdaj pa ti meni povej, kdo tukaj naklada. No, jasno je kot beli dan. TI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

WarpedGone ::

Očitno si obdan s sosedi in ne zunanjim zrakom.

Pri mojih starših so delilnike zmontiral še po starem zakonu, ko zadeva še ni bila obvezna, se je pa že vedelo da bo.
Diletantsko-nategunski upravnik je zadevo speljal tako, da se pri obračunu upošteva korekcijski faktor 1.
Se pravi, nobene korekcije glede lege stanovanja in ogrevanja od sosedov sploh. Sedaj pa naj bi bila možna sprememba tega le v dogovoru vseh stanovalcev. Katera budala pričakuje da bo folk pristal v višji strošek ogrevanja prostovoljno?

Posledično bodo leteli radiatorji ven iz stanovanja, ogrevalo se bo pa na elektriko. In je že jasno da bo vsaj pol ceneje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Matev ::

Posledično bodo leteli radiatorji ven iz stanovanja, ogrevalo se bo pa na elektriko. In je že jasno da bo vsaj pol ceneje.


a to ti samo zato da bi zafrnil soseda?

WarpedGone ::

Sm napisal po slovensko:
In je že jasno da bo vsaj pol ceneje.
Zbogom in hvala za vse ribe

SplitCookie ::


Zdaj pa ti meni povej, kdo tukaj naklada. No, jasno je kot beli dan. TI.

Pravi nekdo ki se greje na račun sosedov, kateri pa sedaj lepo plačujejo preveč.

In glede na to, da se ti temperatura v stanovanju ni spremenila, ni tudi razloga za nižje stroške.

4. Številka na položnici je nižja za tričetrt.

Kera cifra ?
Skupni znesek ?
Stroški vzdrževanja ?
Etc. ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Sploh ne vem, kaj naj ti odgovorim na to neumnost.

energetik ::

Cookie, ti si verjetno eden tistih, ki so se prej sprehajali v gatah pri odprtih oknih in radiatorjih na račun sosedov, sicer ne bi imel takih komentarjev.
Tudi jaz imam 20°C v stanovanju, ker mi je to najbolj udobno in imam zaprte vse radiatorje, razen 1 v kopalnici. Z delilniki tudi jaz računam na vsaj 1/2 manjši strošek, verjetno še manjši. In ne govori, da s tem odžiram sosedom, če hočejo imeti v stanovanjih savno, bodo pač mastno plačali, luksuz se plača.

Spajky ::

energetik je izjavil:

... Očitno imajo sosedje savno v vseh prostorih...
Ne, imajo Saharo - premalo vlage, zato jim ni toplo!

SplitCookie je izjavil:

Ekofašizem na državnem nivoju
Kadar je večina folka sebična in bedasta, je edina alternativa diktat, da se zaščiti ponavadi racionalneže, ki so ponavadi preglasovani! Ker nekaterih ne premakne niti atomska bomba, premakne jih pa začuda udarec po žepu >:D...

Tisti, ki so imeli tehnično možnost vgradnje kalorimetrov, pa so se večina odločili za delilnike, so si sami krivi za netočnost delitve (dodatna talna ogrevanja, dvosistemski bojlerji na centralni etc.; kam boš dal delilnik-ga ni: kraja preko deleža še na kvadraturo!) Popravni izpit bodo lahko imeli taki čez 10 let, ko bo treba delilnike menjat!

Tisto delilno razmerje npr.30/70: prva pomeni delež notranjih izgub v bloku (vsi prispevajo delež po kvadraturi!). Korekcijski faktor pa je "popravek" med stanovanji glede na zunanje izgube in se mora računat na delež druge cifre! Če imajo vsi enako notranjo temperaturo (npr.21°C), prehodov med stanovanji skozi zidove NI , torej tudi praktično ni ogrevanja na račun sosedov! Ostanejo prehodi na notranje stopnišče in kletne prostore etc.

:| Če imajo kljub temu velike notranje izgube, so si sami krivi, če se ne morejo zmenit za držanje zaprtih skupnih prostorov (kleti, stopnišč - okna vrata odprta ipd.) ali montaže izolacije/prenove strehe/podstrešja in segrevajo posledično okolico bloka! Pravtako so si sami krivi, če si niso sami nastavili v skladu s tem tudi manjši delež notranjih izgub za obračun deleža po kvadraturi! Če se niso informirali sami kaj in kako ter ukrepali že prej, so si sami torej krivi za povečane položnice! Podobno je z uveljavitvijo izračunanih korekcijskih faktorjev po predhodnem termičnem elaboratu!

WarpedGone je izjavil:

...Katera budala pričakuje da bo folk pristal v višji strošek ogrevanja prostovoljno?...
Bistveno več bi jih, če bi se to uredilo prej, tako pa ko vidijo nove položnice, so večina (oni v sendviču) seveda egoistično proti. Tisti, ki bi imeli korist od teh faktorjev so si sami krivi, da niso dovolj zgodaj "zLobirali" uvedbo v svojem bloku (pasivnost!) ... Pravtako, če imajo v svetu stanovalcev bloka izvoljene ljudi, ki nimajo pojma o pojmu. Mentalna lenoba je pa poglavje zase (se informirati, poskusit razumet stvari in se dogovorit med sabo večina)!

Jest sem mojim tu v bloku pred letom dni spisal Trilogijo o ogrevanju ("Biblija : kako prišparati etc. v 3 mesečnih delih, verjetno najboljša informiranost kakega bloka tle na Obali, vsem v kaselce!), ker smo že kot blok lani začeli plačevati po porabi pred letošnjo montažo kalorimetrov. Še dobro, da mi je uspelo pred dvemi leti zLobirat NE za delilnike, ki so nam jih poskusili uvalit in razmerje 20/80 delitve!

Ker sem ugotovil, da se jih ni kaj dosti "prijelo" z ogromno porabo dalje, sem jim zbijal rel.temperaturo vode (na topl.podpostaji bloka) v radiatorjih toliko časa, da so pozaprli si okna in se pri mrazu tudi bolj oblekli. Privadili so se v tednu/10 dnevih : moj izgovor-kurilnica špara z nafto, ker je draga 8-) ! Potrošnja bloka cele zime padla za 1/4 !!! Nobeden ni zmrznil ali zbolel niti 3 tedne pri -5 in dveh tednih hude burje konstantno; blok nima izolacije :| ... Po sezoni sem jim na Oglas desko zalepil za 3 mesece "poročilo" Obračun bloka s primerjavami ... ni bilo kaj dosti haska, mimo hodijo kot konji s plašnicami ... Pred tem sem jim spisal še predloge za spomladanski sestanek bloka, neke stvari so sprejeli, neke pa ne ...

Letos (mesec in pol pred začetkom kurjave, kalorimetri vgrajeni) sem jim nalepil bodoči lokalni obračun na računih z info o cenah na m2 in kWh ter "standardno" porabo po različnih tipih/velikostih stanovanj našega bloka. Spet efekt konji s plašnicami ... kurili so si tudi pri tej mili zimi zunaj zdaj (zunaj nekje ~ 15°C, renovirane vročevodne cevi do našega bloka). Pa sem jim spet dodatno zbil temperaturo vode ...

Pa sem jim na Ogl.desko postavil el.nagrob.svečko (samo notranji del, utripa rdeče) z napisom Beri+razmisli+puščica_dol. Ko se je en oglasil, da kaj dela ta nagrobna sveča tle, sem dopisal nanjo s fluo_Flomastrom : "Pogrebni index vaše denarnice" :)) ... končno so vsaj večina prebrebrali in šli pogledat stanje kalorimetrov ter si malo za silo preračunali znesek nepotrebne polmesečne porabe in ugotovili verjetno, da bodo že sredi zime presegli povprečno porabo - tj. doplačila po obračunu sezone ... nekatere, ki imajo bolj kurjo pamet in extremno porabo na m2 zdaj, sem še dodatno osebno opozoril, verjetno takim ne bo zaleglo ... Kako lepo psihološko pomagajo kalorimetri ;(( ... večina si je pa le malo priprla ventile ... potrošnja bloka dodatno padla !!!

... po prvem mesecu jim mislim spisat še razpredelnico porabe po št.stanovanj/na m2 ... spodaj pa narisana dva zmagovalna športna odra porabe :

- "Trije Kralji" (najvarčnejši) in
- "Trije Jezdeci Apokalipse" (najmanj_varčni) etc ...;)

... zdaj je pa že cajt, da odstranim tudi sarkastično zadevo ročno napisano na Oglas.deski zaradi pre-tople jeseni tu ...

		VPRAŠANJE, za 1.000.- €  doplačila ...

ALI BI SE tudi pri trenutni instant preselitvi tega bloka
		 v LIBIJO še vedno greli kljub milemu vremenu???

(obstajajo tudi glavni ventili v jaških za jih pripret!)

			ODGOVOR : 

DA ! , vendar v našem Rez.Skladu nimamo dovolj denarja za potegnit
	toplovodne cevi od Markovca do TRIPOLI-ja ... in naš prijatelj
Gadafi NI več med živimi, da bi nam/kurilnici dal POCENI nafto ... na žalost ...

			LP, vaš energetski inšpektor :-)


... in dam drugo, naj si izolirajo horizontale od kalorimetrov do stanovanj (+ po želji še one v stanovanjih) ...

hint: ...1m dvojne cevi fi20 pod stropom v stanovanju = cca.0,1kW priključne moči pri temp.vode 50°C ...

... ;) .. na pa mate spet kaj za brat ponovno, če se vam da ;) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spock83 ::

Mi lahko kdo razloži to logiko. Imamo kalometer. Več ali manj imam samo radiator v kopalnici. Ko pa odprem radiator do konca (ker je čisto majhen) v dnevni, pa števec laufa kot nor. V parih dneh našteje kot prej cel mesec?

Spajky ::

Zato ker je kopalnica ogreta skupaj s cevmi in radiatorjem in je prenos toplote v zrak majhen (mala poraba), medtem ko so cevi do malega dnevnega radiatorja in radiator ter dnevna ohlajena in velik volumen, je pri odprtju ventila poraba trenutno zelo velika in le malo pada počasi dokler se tudi dnevna ne bo dovolj segrela!

Ker je dnevni radiator mali in mora segrevat velik volumen dnevne (recimo 10x-nik kopalnice), dela na fulac stalno, ker se ne more dnevna dovolj segret skupaj z zidovi, še posebej z oknom na V odprtim. Ker toliko kolikor je hladnega zraka naokoli bloka, ga ne moreš nikako segret pozimi na poletno temperaturo ! >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

xsum1 ::

WarpedGone je izjavil:

Dejte najprej ločiti med števci in delilniki.
Tole, kar se montira na radijatorje so le delilniki.

Pomeni, računajo RELATIVNO porabo glede na druge. Poleg tega je le del računa po teh delilnikih. Tut če ne naštejejo ničesar boš plačal vsaj 3/4 zneska kot vsi ostali.

Vse skup je še en birokratski nateg, ki bo upravičil višji račun za ogrevanje. Mene je letos ogrevanje za 56 m2 stalo 900 EUR. Naslednje leto bodo delilniki, grem stavit da bo zadeva šla čez jurja.

mi mamo 57m2 pa prihaja po 137eur na mesec s tem razdelilcem. Je to normalno? Ostali stanovalci pa pravijo, da majo po 80eur. A se da to nekak 'pretentat' ta stevec? En je govoru o neki plastiki, kaj to nalimas okoli celega stevca, kaka plastika naj bi bla? Pol en drug pravi daj mokre brisace na radiator, da bo manj. Je sploh kaka varianta, ko res deluje?
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24641042 (35206) jernejl
»

Obracun stroskov ogrevanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15824340 (20200) kixs
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12722224 (18951) Okapi
»

Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28354840 (43799) Spajky
»

Stroški centralnega ogrevanja

Oddelek: Loža
4110792 (9240) Pyr0Beast

Več podobnih tem