» »

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja

1 2 3
4
»

Šimpanz ::

Ja itak da je. Zapri radiatorje pa bo manjši strošek. Mi smo imeli za 64m2 prejšnji mesec 43 eur.

fosil ::

Odvisno kako pogosto se odčitavajo števci in kdaj je obračun.
Lahko se na primer števci odčitajo šele po koncu sezone in se potem naredi obračun.
Do takrat pa se plačuje pavšal glede na porabo iz prejšnje sezone.
Tako je!

floyd1 ::

Pravkar je na Valu 202 spet oddaja o anomalijah pri odčitavanju in obračunavanju.

Okapi ::

Ne vem, če so kaj omenjali, ampak nekdo bi moral obdelati problem oderuških cen za odčitavanje števcev. Te so v večini primerov noro visoke, glede na porabljen čas in trud za odčitavanje, vsaj v kakšnih večjih blokih.

O.

delfinus ::

Pogrevajo idejo, da bi v bila v variabilnem delu obvezna minimalna poraba, kljub temu, da ne ogrevas. Svasta majo ideje za molzenje :).

floyd1 ::

Okapi je izjavil:

Ne vem, če so kaj omenjali, ampak nekdo bi moral obdelati problem oderuških cen za odčitavanje števcev. Te so v večini primerov noro visoke, glede na porabljen čas in trud za odčitavanje, vsaj v kakšnih večjih blokih.

O.

Ne, nič še niso o tem. Do zdaj je bilo večinoma o korekturnih faktorjih in delitvi med fiksnimi in variabilnimi stroški, ki se je v veliko stavbah delala "od oka". Pa o fasadah, o tistih, ki sploh ne grejejo stanovanj (ker imajo "fajn" sosede...)

Se pa strinjam, da so stroški odčitavanja noro visoki - glede na opravljeno delo.

floyd1 ::

Mimogrede - to zimo bom verjetno spet prišel skozi z manj kot 300 EUR za ogrevanje, to je manj kot 50 EUR/mesec. 60m2, SV stran (izoliranega) bloka. Če izvzamem stroške odčitavanja sem zelo zadovoljen.

Okapi ::

Pogrevajo idejo, da bi v bila v variabilnem delu obvezna minimalna poraba, kljub temu, da ne ogrevas. Svasta majo ideje za molzenje
O tem smo imeli tudi pri nas razpravo. Namreč, če zapreš radiatorje, vroča voda še vedno teče po ceveh skozi stanovanje, samo da pač ne gre čez radiatorje, in števec (kalorimeter) kar precej porabljene energije našteje. To naj bi bila tista minimalna poraba, za katero nekateri trdijo, da bi morala biti obvezna. Skratka, da ne bi smel zapreti glavnega ventila pred stanovanjem in tako porabe dejansko spraviti na 0. Trdijo namreč, da bi v tem primeru parazitiral na toploti, ki jo plačujejo sosedi. In po svoje imajo prav.

Če imaš števce na radiatorjih, pa verjetno kažejo 0, če zapreš radiator, čeprav vroča voda še vedno kroži po stanovanju in torej stroški vseeno nastajajo, tako da v tem primeru je še toliko bolj nujno, da se neka poraba vseeno zaračuna.

O.

Šimpanz ::

Pri moji mami stane odčitavanje 2,5 eur/stanovanje/mesec, pri nas pa za isto stvar plačujemo 0,7 eur/mesec/stanovanje. Ljudje so pač ovce.

delfinus ::

Okapi je izjavil:


Če imaš števce na radiatorjih, pa verjetno kažejo 0, če zapreš radiator, čeprav vroča voda še vedno kroži po stanovanju in torej stroški vseeno nastajajo, tako da v tem primeru je še toliko bolj nujno, da se neka poraba vseeno zaračuna.
O.


Točno kroži in pac minimalno segreva stanovanje. Ali ni ta delitev ze v fisknem delu lepo zaracunana in jo placujemo? Mi v nasem primeru imamo delitev 70/30.

lp, d.

Okapi ::

Kaj pomeni 70/30, če ti števec kaže porabo 0 evrov?

O.

floyd1 ::

Da še vedno plačaš svoj delež (po kvadraturi) tistih 30% fiksnih stroškov in 0 EUR pri tistih 70% variabilnih (izmerjenih).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

delfinus ::

30% je fiksni delež, ki se plača od celotne porabe bloka. Tukaj je števec na delilniku popolnoma irelevanten. Fiksni delež plačam vedno in ni vezano na mojo lastno porabo. Fiksni delež plačam glede na kvadraturo mojega stanovanja in celotno porabo stavbe v kateri živim.

lp, d.

Okapi ::

Konkretno me zanima, kaj pomeni 70/30. Če mi recimo števec pokaže 100 evrov. Kaj predstavlja to v 70% cene? Koliko bom plačal? Evo, ne štekam nič, ker če ne veš, kakšno je dejansko razmerje med izmerjeno porabo po stanovanjih in skupno porabo bloka, so ti odstotki kar nekaj izmišljenega8-O

O.

delfinus ::

Skupna poraba bloka se da relativno lahko zračunat. Pač gorivo, ki se ga je porabilo v določenem obdobju in 30% od tega se bo vedno porazdelilo med vsa stanovanja v stavbi glede na kvadraturo. Fiksni del plačaš vedno, ne glede na svojo lastno porabo. Variabilni del pa je mal večja zagonetka. To je pa ena neprecizna metoda ugotavljanja koliko si približno porabil v lastnem stanovanju. Kako natančna je pa je odvisno od preciznosti merjenja delilnikov, same namestitve, kako imamo postavljeno pohištvo, kako precizno je odčitvanje in pa še kakšni drugih faktorjev.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

floyd1 ::

Zato pa delilniki vedno izpisujejo le "enote porabe" in ne cene - ker je ne morejo.
Se pa po seštevku vseh teh enot v bloku in pripadajočem odčitku mesečne porabe na glavnem kalorimetru (za ves blok), potem izračuna kolikšen del variabilnih stroškov (se pravi od tistih 70%) nosi posamezno stanovanje.
Pri kalorimetrih v stanovanjih pa je verjetno to drugače.?

Eh, me je že delfinus prehitel...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

Okapi ::

Ja, saj to me zanima. Če imaš kalorimeter, ti natančno pokaže, koliko toplote je porabilo tvoje stanovanje. Kako lahko potem to konkretno cifro predelaš v odstotke, če pa ne veš vnaprej, koliko porabi cel blok (se pravi, koliko je tiste porabljene toplote, ki ni šla čez kalorimetre stanovanj). Imam občutek, da so že spet nekaj zmutili in niso povedali, da so ti odstotki relevantni samo pri delilnikih na radiatorjih, ker ne merijo dejanske porabe. Mi smo pa v bloku na veliko debatirali, ali naj bo 70/30, 80/20 ali 90/10:D

O.

delfinus ::

Jap ti odstoki deljanja stroskov so zgleda najbolj relevantni pri delilnikih in z njimi potem dobimo ene približke kako se to porazdeli po stanovanjih. Kaksna je stopnja razmerja med fiksnim in variabilnim delom pa po mojem mnenju zavisi najbolj od tipa stavbe. Boljša je izolacija in če je napeljava pametno speljana, manjši je lahko fiksni del. Ampak tu spet celo zadevo stanovalci ponavadi odločimo domačijsko prek palca.

Da dobiš ceno pri delilnikih je potrebno upoštevati še mnoštvo drugih faktorjev npr. pozicija stanovanja in potem glede na lego dobivas dolocene korekcijske faktorje. Potem tudi od tipa in dimenzije radiatorja. V glavnem cela matematika. Prej bi rekel manipulacija :).

Koliko porabi celoten blok je relativno enostavno zaznat. Skupna poraba je dejanska poraba kuriva npr. kurilnega olja in to je tisto kar moramo v končni fazi vsi stanovalci plačat.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Šimpanz ::

Saj veš koliko je porabil cel blok, ker imaš na vhodu v blok tudi isti števec (če imaš daljinsko ogrevanje). Lahko pa tudi sešteješ porabo vseh porabnikov.

Okapi ::

Ja, samo če imaš kalorimetre v stanovanjih, ni nobene potrebe po določanju odstotkov.

Od skupnne porabe bloka (kot pokaže master kalorimeter) odšteješ porabe, izmerjene s stanovanjskimi kalorimetri, in kar ostane, se deli med vsa stanovanja glede na kvadraturo. Ne moreš vnaprej določit nekih odstotkov, niti ni nobene potrebe po tem.

Edino neko korekcijo je mogoče še treba narediti glede na lego stanovanja, da tisti z ugodnimi legami pokrijejo del stroškov tistim z manj ugodnimi legami. Čeprav v resnici je tudi to bolj socialistična fora, ker bi se lega stanovanja morala odražati na ceni stanovanja, kasneje pri obračunavanju stroškov pa ne več.

O.

floyd1 ::

Okapi, pri vas je potem to verjetno tako, da od celotnega zneska (poraba olja/plina) odštejejo zneske vseh kalorimetrov in potem preostanek razdelijo procentualno po kvadraturi? In v tem primeru tudi jaz ne vem, zakaj bi sploh potrebovali fiksne in variabilne dele.

Pri nas se pač konec meseca odčita delilnike in glavni kalorimeter za stavbo. Glavni kalorimeter kaže skupno porabo bloka in ta se potem razdeli 70/30. Ostalo pa smo že šli skozi.

delfinus ::

Ja, jaz tudi menim, da če so v igri kalorimetri je porabo po posameznih stanovanjih možno veliko natančneje določiti kot pa z delilniki. Po mojem mnenju bi moral biti fiksni del v takšnem primeru čim nižji 10% ali pa max. 20%. Pač odvisno kolikšne so izgube na napeljavi in koliko zmrzljivih tetk je v bloku, ki znajo vzpostavit lobi, ki pravi, da ogrevajo stanovanja stanovalcem, ki po cele dneve niso doma. Le ti pa delajo za njihove penzije. :)

lp, d.

Okapi ::

Zakaj bi sploh moral kakšne odstotke vnaprej določati, če imaš kalorimetre? Pač od skupne porabe celega bloka odšteješ porabe stanovanj in potem ostanek razdeliš po kvadraturi stanovanj. Kakšen odstotek to znese, vidiš naknadno in je, kakršen pač je, ne glede, kaj si se vnaprej "dogovoril". Če se vnaprej dogovoriš za neke odstotke (in se jih tudi držiš), sta samo dve možnosti - ali vsi stanovalci skupaj zberejo premalo ali pa preveč denarja, glede na skupno porabo celega bloka (skrajno neverjetno je, da bi vnaprej natančno zadel pravi delež, ki prav gotovo tudi ni vsak mesec enak).

O.

Uporabnix ::

Malo stara tema, a vseeno: Ti delilniki toplote odčitavajo toploto radiatorja v tisti točki (na sredini radiatorja) kjer je namontiran? Namreč, pred začetkom kurilne sezone radiatorje spraznijo in napolnijo. In po polnjenju se v kotu radiatorja ujame zrak. Tega normalno vedno spustim ven, da je potem radiator lahko po celotni površini vroč. To mi je seveda pomembno zaradi delilnika. Če bi bil del radiatorja hladen, bi plačeval preveč, ker bi delilnik računal, kot da je cel vroč, ogrel bi se pa dejansko manj.

Drugačna situacija pa je bila danes. V radiatorju je bilo toliko zraka, da je bila 2/3 mrzla, 1/3 pa vroča. In ti 2/3 sta bili na delu, kjer je delilnik. Bedak seveda spustim zrak. Če ga ne bi, bi delilnik verjetno mislil, da je radiator zaprt in mi ne bi sešteval porabe?

Še nekaj me zanima.
Na kakšen način ti delilniki računajo porabo? Natančno glede na toploto v tisti točki v radiatorju ali le glede na to ali je pač mrzel ali vroč? Verjamem da so razlike na računu potem minimalne, ampak ali se bolj splača zakuruti na max in potem ugasniti ali pač imeti dalj časa na pol prižgano (termostatski ventili)?

Hvala :)
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24640926 (35090) jernejl
»

Obracun stroskov ogrevanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15824262 (20122) kixs
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12722182 (18909) Okapi
»

Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28354742 (43701) Spajky
»

Stroški centralnega ogrevanja

Oddelek: Loža
4110785 (9233) Pyr0Beast

Več podobnih tem