» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
14 / 78
»»

energetik ::

Antifriz je drgač samo splošno ime za tekočino ki ne zrmzuje...

telexdell je izjavil:

Natočiš antifriz pa imaš večno mir?! Sposobnost antifriza z letu upada. Je tudi koroziven. Odvisno od koncentracije ti zmanjša COP za 2...8%. Zaradi še enega toplotnega izmenjevalca mora TČ delovati na višji temperaturi, kar zopet poslabša COP... Ko narediš kalkulacijo je vprašanje, kaj je finančno ugodneje- ali antifriz (ob vseh negativnih posledicah) ali menjava izmenjevalca vsakič ko bi ravno nastopil žled vsa družina pa bi takrat bila ravno na smučanju.

Drugače pa- večjo nevarnost predstavlja prekinitev električnega toka med procesom defrosta ali okvara obtočne črpalke. Za to je pač zavarovanje.
Ja, ful je koroziven, zato ga Vaillant daje po defoltu v svoj sistem.
Poslabša SCOP, za koliko? Ja, pred izmenjevalcem antifriz/voda imam do max 2K višjo temp., to je takrat ko je TČ blizu max moči. Večino časa pa je antifriz tam 0,5-1K višji kot ima voda. Zanemarljivo. Letni SCOP pa se mi giblje med 3,1 in 3,2.
Kalkulacijo sem naredil pred inštalacijo, in sicer je vse komplet prišlo praktično enaka cena kot Daikin split. Vključno s tistimi par 10L glikola.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

telexdell ::

Preberi si kakšen varnostni list za antifriz ali glikol pol boš pa bolje vedel, kaj se ti nahaja v bajti.
Seveda pa je precej odvisno kje živiš. Če živiš na območju s žibkim elektroenergetskim omrežjem in imaš pogoste več urne izpade elektrike bi te še razumel v primeru antifriz. Ne bi te pa razumel, zakaj si v takem okolju prešel na TČ.
Drugače pa- vsak tehnik ve, da ni nič 100% zanesljivo in hkrati upa, da zanj to ne velja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nsa_ag3nt ::

Če ima pogoste več urne izpade elektrike tudi sodoben uplinjevalni kotel na polena ne pride v poštev brez spodobnega ups-a/agregata za pogon črpalk, regulacije in samega delovanja kotla.

Novosti na trgu (za slabo izolirane sfrj hiše):
Fujitsu waterstage Super High power https://www.fujitsu-general.com/eu/prod...

Daikin Altherma 3 H HT (naslednica Daikin Altherma HT), sedaj z R32 plinom in samo enim kompresorjem https://www.daikin.si/sl_sl/izdelki/EPR... https://www.daikin.si/sl_sl/izdelki/EPR...
https://www.daikin.si/content/dam/docum...
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

ttommy ::

Mi kolebamo ali bi ali ne bi šli na ogrevanje s toplotno črpalko... Hiša je stara 48 let in ima dvoslojna okna (2003), 10cm stiropor fasado (2009), na podstrešju 15 cm kamena volna. Sedaj ogrevamo na 25 let staro peč na drva preko radiatorjev (Aklimat). Ali bi se splačalo iti na toplotno črpalko?
Je bratu rekel prodajalec v eni trgovini, da toplotne za starejše hiše (čeprav so izolirane) sploh ne priporoča. Jo je menda on imel eno leto, potem pa jo je vrgel ven in šel na pelete. Sedaj porabimo na leto 8 palet pripravljenih drv (cca 1250€).
Gamer

energetik ::

Zakaj poslušaš prodajalce v neki štacuni? Najprej izberi dobrega inštalaterja/monterja, ki ti bo izbral ustrezno TČ. Starost hiše nima veze.
Pri taki izolaciji nimaš kaj skrbeti, TČ bo tudi na radiatorjih šibala (poglej le, da niso radiatorji premajhni). Najlažje to ugotoviš tako, da v mrazu kuriš obstoječo peč 24/7, odpreš vse radiatorske ventile do konca in toliko časa pripiraš mešalni ventil, da je temperatura v vseh prostorih še ustrezna. Izmeriš temperaturo vode, ki gre v radiatorje. Na ta način lahko v nulo izbereš primerno TČ.

joggi79 ::

Ne glede na to kaj pravijo nekateri prodajalci (in "poznavalci" tu), se da tudi v starih/starejsih hisah cisto lepo greti na TC. Jaz sem pred dvemi leti obnovil 30 let staro hiso (zares dobesedno naredil novo saj so ostali zgolj zidovi), zavestno sel v radiatorje, ker je zame talno ogrevanje najbolj zgresena tehnologija kar jo imas lahko (edini plus je boljsi COP, minusov pa kolikor hoces) in stvar dela brez vsakrsnih problemov. Paziti je treba, da je moc TC prava, in predvsem da je velikost radiatorjev ustrezna (ja je razlika med 35-40cc vodo in 70c vodo), ampak to se da brez tezav izracunati... neprimerno lazje in predvsem neprimerno bolj natancno kot s poskusom, ki ti ga je opisal Energetik. Je pa vse skupaj odvisno od same zgradbe, velikost, povrsina zunanjih sten, izolacije, velikosti in izolativnosti oken, polozaja le teh itd. Ampak sam izracun ni ravno hudo zahteven, dobis pa stevilko, ki je tocna na nekaj 10W. In ko enkrat to imas je vse skupaj zelo preprosto.

nekikr ::

Zgolj iz firbca, ker si edina taka snežinka, ostali ne bi šli nikoli nazaj na radiator, kaj točno te moti pri:

ker je zame talno ogrevanje najbolj zgresena tehnologija kar jo imas lahko (edini plus je boljsi COP, minusov pa kolikor hoces)

joggi79 ::

Ne vem, recimo odzivnost... sploh v povezavi s tem, ko imas 10 kvadratov okno na juzno stran. Meni z radiatorji temperatura cez dan niha za mogoce +/-0.2c. Pri talnem ga ni boga, ki ga bo pripravil da bo imel taksna nihanja. Je pa res, da je v nekaterih danasnjih hisah, ki komaj da imajo okna, to malce lazje. Ampak vseeno fizika je fizika in kontrola radiatorja s par litri vode ali "radiatorja" s 5 tonami je malenkost drugacna.

nekikr ::

No ja, gre pa za pol stopinje gor, big deal. Po drugi strani je pa akumulacija toplote toliko večja, da te pa nihanje v minus ne prizadeni nič. Glede na COP pa pri soncu pač odpreš eno okno za 15 minut in je problem rešen, če si pri pol stopinje res že zašvical. A da te v noge zebe pri radiatorjih te pa ne moti toliko? Mislim, kaj je še razlog, da si šel zavestno v nekaj, kar nihče več ne dela, če le ima možnost? Ker napisal si kot da si nekaj pogruntal, dejansko si šel pa z novega avtomobila nazaj na parni stroj...

joggi79 ::

Nekikr saj te ne prepricujem da das notri radiatorje. To je tvoja stvar. Mi gre pa na jetra to "poznavanje" fizike in ostalih stvari zgolj skozi oci necesa kar je napisal en marketingar. Ja jaz sem sel na parni stroj, ti pa raje odpiras okno, pa ne moti te nihanje temperature (ki pri talnem niti pod razno ni pol stopinje ampak krepko vec). V glavnem za vse minuse poskusas najti opravicilo in en workaround, ki je dalec od komforta, edini minus radiatorjev (poleg res pravega ,ki je nizji COP), je pa po tvojem ta "da nihce vec tega ne dela". Ja ker je pac en prodajalec rekel da je tako cool, in potem mora biti cool, tudi ce odpiras okna, se oblacis in slacis medtem ko lezis na kavcu itd.. Saj zares nimam nic proti temu, vsak naredi tisto kar misli da je najbolj cool, samo ne vem zakaj moras potem na vsak nacin prepricevati ostale da je zgolj tvoja opcija cool.

K0l1br1 ::

No, jaz komot zaniham talno. Kuriti začnem, ko se mi zazdi, in neham, ko se mi zazdi. To, da mi ne sme nihati, mi pa res ne bo diktiralo življenja.
Radiatorjev pri tem sploh ne rabim. Ni bilo še potrebe po tem. Jih nimam. Greje tudi talno. In to bistveno lepše od radiatorja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

joggi79 ::

No o tem sem govoril ;) Full lepse greje, ampak jebes ce ti temperatura v stanovanju niha za par stopinj gor do. Saj ljudje so prilagodljivi in se navadijo da jim je pol casa vroce pol casa jih pa zebe. Vazno je da je lepo, ker je trenutno to cool in pol ze mora biti lepo. Enjoy ;)

nekikr ::

Ja jaz sem sel na parni stroj, ti pa raje odpiras okno, pa ne moti te nihanje temperature (ki pri talnem niti pod razno ni pol stopinje ampak krepko vec).

Ne, saj ravno zato te pa sprašujem. Ker smo imeli v prejšnji hiši radiatorje zdaj pa talno in okna ne odprem nikoli, ker je v hiši rekuperacija, razlika v temperaturi je pa morda res 1 stopinjo, ne pol, ampak to izključno ene trikrat letno, ko so idealne razmere za tak pojav. Ne vem zate, ampak pri nas ni nihče tako občutljiv, da bi pri dodatni stopinji švical, pa se čez 15 minut nazaj v bundo oblačil. Se pravi nobenega workarounda ni, ker stvar deluje. Ob tem, da se tudi mulca na tleh igrata na toplih tleh, kar pri radiatorjih ni možno. Torej je tvoj razlog za parni stroj....da si zjebal prodajalce (in vse ostale, ki ne bi šli nikoli nazaj na radiatorje), ker si, no, pametnejši, ampak brez drugega razloga?

Saj ljudje so prilagodljivi in se navadijo da jim je pol casa vroce pol casa jih pa zebe.

O čem ti to govoriš? Si sploh kdaj bil kje kjer imajo talno gretje? Si se kdaj s kom, ki ga ima, o tem pogovarjal? Od kje ti taka bizarna ideja?

Bellzmet ::

Lahko prosim razlago zakaj naj bi pri talnem temperatura toliko nihala?

nekikr ::

Ko posije sonce čez ogromna okna, se temperatura zraka dvigne, logično. Ampak za tako stvar moraš imeti že v osnovi toplo, velika okna obrnjena na jug in pravi letni čas (poleti do tega ne pride, ker je sonce nad hišo). Ampak gre zgolj za temperaturo zraka, ne pregretje zidov, kar pomeni, da se dvigne temperatura za kakšno stopinjo, ko gre sonce iz idealne linije pa pade nazaj na izhodiščno zelo hitro. Problem je tako ogromen, enormen celo, da nihče, ki je šel na talno, niti slučajno ne pomisli, da bi šel nazaj na radiatorje.

joggi79 ::

nekikr je izjavil:

O čem ti to govoriš? Si sploh kdaj bil kje kjer imajo talno gretje? Si se kdaj s kom, ki ga ima, o tem pogovarjal? Od kje ti taka bizarna ideja?

Recimo da potujem, sploh pozimi, vec kot velika vecina ljudi. Danes ima vsaj polovica nastanitev, kjer sem talno gretje, zato priblizno vem kako je. Se povsem strinjam da hotela ne mores primerjati z lastno hiso, ampak vseeno. Poleg tega cisto vsi prijatelji, ki jih imam in imajo talno pravijo da bi sli takoj nazaj na radiatorje, ce bi se enkrat delali.
In ne moja odlocitev ni bila pogojena s tem, da bi zjebal prodajalce ali kakrsnekoli blodnje ze imas, ampak s preprosto fiziko. Se pa strinjam, da na koncu leta placam kaksnih 30eur vec elektrike, kar pa je zanemarljiv strosek za udobje, ki je neprimerno vecje. Ja konstantna temperatura brez velikih nihanj je relativno pomembna stvar za ljudi, pa ceprav si tega noces priznati. In se enkrat... pri normalno izolirani bajti so tla topla tudi brez talnega gretja. Vsaj pri meni so tako da lahko tudi sredi najhujse zime brez problema hodim po hisi bos.

@Bellzmet sem napisal ze prej... kontrola radiatorja z nekaj litri vode, ali kontrola radiatorja s par tonami (beri: tla v stanovanju) je malenkost drugacna. Pac preprosta fizika.

mortal ::

Sam sem renoviral staro hišo in smo vrgli radiatorje ven, ter naredili talno. Temperatura mi niha max 1 stopinjo in ne bi šel nikoli več na radiatorje. Tako da ne vem od kod vam tako nihanje.

nsa_ag3nt ::

joggi79
Če te prav razumem, zaradi nihanja, ki znaša max 1C, si vgradil radiatorje namesto talnega ?
Ali si našel še kakšen drug razlog ?


ttommy je izjavil:

Mi kolebamo ali bi ali ne bi šli na ogrevanje s toplotno črpalko... Hiša je stara 48 let in ima dvoslojna okna (2003), 10cm stiropor fasado (2009), na podstrešju 15 cm kamena volna. Sedaj ogrevamo na 25 let staro peč na drva preko radiatorjev (Aklimat). Ali bi se splačalo iti na toplotno črpalko?
Je bratu rekel prodajalec v eni trgovini, da toplotne za starejše hiše (čeprav so izolirane) sploh ne priporoča. Jo je menda on imel eno leto, potem pa jo je vrgel ven in šel na pelete. Sedaj porabimo na leto 8 palet pripravljenih drv (cca 1250EUR).

Kakšno porabo imate ? Kakšen režim gretja ? Popoldan na full in potem konec do naslednjega dne ?
Daj sliko radiatorjev.

V primerjavi z ostalimi sfrj starinami (stara okna, nobene izolacije na fasadi razen termopuca, 3 cm volne na strehi; letna poraba +25000 kWh), ste vi par svetlobnih let naprej.
Če imaš možnost tč voda-voda ali zemlja-voda, razmisli o tem.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

nekikr ::

Poleg tega cisto vsi prijatelji, ki jih imam in imajo talno pravijo da bi sli takoj nazaj na radiatorje, ce bi se enkrat delali.

Zakaj? Nisi odgovoril na to vprašanje, pa sem te že ene 5x vprašal. Zaradi maksimalno 1 stopinje nihanja, do katerega pride nekajkrat letno in traja največ nekaj ur? In ne, tla pri radiatorskem gretju ne morejo biti topla (oz. so lahko, seveda, ampak bo zrak na metru in pol višine bistveno, bistveno toplejši, se pravi bo moral imeti kakšnih 30 stopinj). Da se ne dotikamo sploh tega, da moraš po hiši potem še gledati radiatorje, ki v nobenem primeru niso nek vrh estetike. Torej sami minusi razen tega nekajkratnega nihanja temperature, ki pa nastane tudi pri radiatorskem gretju. Težko me boš prepričal, da takoj, ko posije sonce, zapreš radiatorje oz. ugasneš peč in ko pride oblaček spet vse odpreš, pa potem spet zapreš, ko se spet pojavi nekaj sončnih žarkov.
Slaba slika, ampak idealna krivilja in krivulja talnega gretja sta zelo podobni, radiatorsko je pa pač čisto mimo, po fiziki pač.

joggi79 ::

Sorry Nekikr ce si funkcionalno nepismen ti ne morem pomagati, pa bom tudi zakljucil to debato ker nimam volje 17x ponavljati stvari. Na tvoje vprasanje sem tudi ze 5x odgovoril, tako da si se enkrat preberi kar sem napisal do sedaj.
Drugace pa vsaj v mojem primeru to ni parkrat letno, ampak vsak soncen dan pozimi (poleti nekako stvar nima veze, ker vecina normalnih ljudi poleti gretja ne uporablja). Ja vem tezko razumljivo, sploh s pomanjkljivim znanjem fizike. Ce imas prostor konstantno segret na neko temperaturo imajo tudi tla in stene to temperaturo (tudi to je verjetno z neznanjem fizike tezko razumljivo), tako da ni potrebe po +30c na visini 1.5m. Tisti nacin 22c podnevi, 18c ponoci pa tako ali tako ni priporocljiv za delovanje TC, pa realno je s talnim gretjem tako ali tako nedosegljiv.
Glede odpiranja in zapiranja radiatorjev te pa nimam kaj za prepricevati. Za to obstajajo termostatski ventili in senzorji in se to opravlja avtomatsko ne glede na sonce temvec zgolj na temperaturo. In ja, tega pri talnem ni, ker preden bos segrel (ali ohladil) par tonski radiator (tla), bo drug dan ne samo druga ura in ravno to je razlog za neprimerno vecja nihanja temperature.
Ampak bodi dovolj. Super argumente imas (tole je bilo sarkasticno, da ne bos mislil, da sem zares mislil), na zalost je edini s katerim se strinjam in ki je resnicen ta, da radiatorji niso ravno nek presezek designa.

nekikr ::

Ok, prav. Dregal sem le zato, ker si zapisal "minusov pa kolikor hoces" na koncu si pa sproduciral enega samega, ki znaša maksimalno 1 stopinjo sem in tja. Ob vseh minusih, množina, ki jih pa radiatorji dejansko imajo - zato jih pa nobena novogradnja nima več.

joggi79 ::

Ja vseeno boljse en (pa jih zna biti se par povezavnih z zdravjem), kot edini minus, ki si ga ti sproduciral za radiator... da niso estetsko dovrseni. In s tem minusom se definitivno strinjam. Drugace pa 1 stopinja sem ter tja, je na koncu vsaj 2 stopinji iz najnizje do najvisje temperature. Tudi matematika ne gre. Anyway... se enkrat vsak se odloci za tisto kar mu pase, je pa vseeno fino ce se ne odlocas po tem, kar pravi nek marketingar, ki se mu sanja ne od osnov fizike. To ali imajo danes novogradnje talno ali ne, pa je brez pomena. Saj jih tri cetrt tudi zemlje nimaj vec kot za 1m na vsaki strani hise, pa to se ne pomeni da je cool stvar.

nekikr ::

Kako je pa z zdravjem povezano? Daj nas razsvetli. Da ne bom artist postal slučajno zaradi talnega gretja. Dal sem ti krivuljo za radiatorsko ogrevanje, igranje mulcev na tleh, estetski vidik, stroški, čiščenje. Nekako v tem vrstnem redu. Lahko dodam zdravstveno tveganje, ker se mi zdi, da bo na nivoju tvojih blodenj - kaj če se otrok opeče!
Dobro primerjavo z zemljo si dal. Namreč zemljo bi imel vsak, pa si je ne more privoščiti, ker je draga, zato ima marsikdo precej malo prostora okoli hiše. Talno gretje bi imel vsak, pa si ga praktično že vsak lahko privošči, zato pa imaš v novogradnjah izključno talno gretje. Ker bi ga ljudje radi imeli in ker si ga lahko privoščijo.
Kaj bo naslednja stvar, da je tudi rekuperacija bezvezna?

K0l1br1 ::

joggi79 je izjavil:

Poleg tega cisto vsi prijatelji, ki jih imam in imajo talno pravijo da bi sli takoj nazaj na radiatorje, ce bi se enkrat delali.
Zanimivi prijatelji. Jaz ne poznam nobenega. Če bi še 1x delal, bi še 1x dal talno noter. Ni mi jasno, kaj bi bilo pri radiatorjih drugače. Starim ljudem je prijetno v prostorih, v katerih je talno, ravno tako jim je prijetno ob radiatorju ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

joggi79 ::

nekikr je izjavil:

Kaj bo naslednja stvar, da je tudi rekuperacija bezvezna?

Realno? Ja ampak ima tudi to opaviti s poznavanjem fizike, ki pa ni tvoja mocna stran, kar smo ze ugotovili, tako da bom to temo preskocil.

nekikr ::

Ok, dr. snežinka, imaš prav, cel svet pa narobe ;)

Bellzmet ::

Fizika pravi, da gre topel zrak gor. In NI šans, da imaš pri ogrevanju z radiatorji tla 22 in strop 22.

telexdell ::

Povsem enostaven izračun. Preko dneva so v teh dneh pri nas zunanje temperature 15°C, ko sonce zaide pa padejo na 5°C. Potrebe za ogrevanje se mi v uri ali dveh spremenijo iz 2,1 KW na 4,4 kW. Isto se dogaja zjutraj, ko potrebe po ogrevanju padejo. Odzivnost talnega ogrevanja pa se meri v desetinah ur? Kako torej dobite v uri ali dveh dvakrat več energije in jo nato prepolovite v istem času, da imate v prostorih konstantne temperature.
PS pa v zgornjem nisem upošteval direktnega sonca, pribitkov zaradi kuhanja, delovanja strojev, večjega števila ljudi v sobi...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

K0l1br1 ::

Bellzmet je izjavil:

Fizika pravi, da gre topel zrak gor. In NI šans, da imaš pri ogrevanju z radiatorji tla 22 in strop 22.

Toplota pa v vse smeri ;)

Bellzmet ::

@telexdell: tako, da hiša ki je dobro izolirana in ima talno gretje (kar se splača) sploh ne požene TČ, ker je kljub temu, da je zjutraj zunaj 10 stopinj, v dnevni sobi še vedno 23. Če daš pa talno v slabo izolirano bajto ti pa TČ zjutraj na polno dela in potem, ko sonce notri posije še bolj segreje. Pač praktično vse kar ni NEH ali pasivna je brez veze dat talno.

K0l1br1 ::

telexdell je izjavil:

Odzivnost talnega ogrevanja pa se meri v desetinah ur? Kako torej dobite v uri ali dveh dvakrat več energije in jo nato prepolovite v istem času, da imate v prostorih konstantne temperature.sobi...
Niso desetine ur, je pa zagotovo en par ur, morda 3, morda 4, morda 6. V bistvu se vsaj jaz ne ukvarjam s tem, ker peč zakurim takrat, ko gre sonce zadaj. Famozni nihaj T je znotraj ene stopinje celzije, kar pa, vsaj pri nas, nihče ne opazi. Ko je sonce, le-to skozi okna segreje dnevne prostore za cca 2 stopinji, vendar je to kratkega veka, se pa pozna, seveda ne v prostorih, ki sonca nimajo.
Ko je bil žled, je bajta padla z 20 stopinj na 11 stopinj v 5 dnevih in je rabila ene tri dni, da se je ponovno stabilizirana na 20 stopinj. Evo, to je bil nihaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

floyd1 ::

Poleg tega cisto vsi prijatelji, ki jih imam in imajo talno pravijo da bi sli takoj nazaj na radiatorje, ce bi se enkrat delali.

Zanimive prijatelje imaš :'(. Če je tebi boljše, še razumem. Spoštujem to, da smo pač različni. Saj tudi radiatorji imajo po mojem kako prednost. Ampak govorjenje o "vseh prijateljih s talnim" in celo z enakim odklonilnim mnenjem do tega načina ogrevanja... ...je, oprosti, navadno nakladanje. Resno.

Danes ima vsaj polovica nastanitev, kjer sem talno gretje, zato priblizno vem kako je.

Res je. Približno veš.

V teh letih s talnim nisem potreboval zračenja za regulacijo temperature (to delam drugje ;)) pa je vseeno precej konstantna. Nekaj kg hladnega zraka pač ne more znatno vplivati na nekaj 10 ton materiala, ogretega na željeno temperaturo. Je pa res, da je pri radiatorskem možna takojšnja korekcija temp. navzgor, pri talnem pa to traja in traja. Ampak - kdaj pa to potrebuješ? Če veliko potuješ in ob odsotnosti ne kuriš (ali pa na min.), potem pa pred prihodom zagreješ na hitro, ajde.

Sončni pribitki pa tudi ob radiatorskem ogrevanju naredijo nekaj razlike v prostoru, videno že večkrat. S tem da tu lahko pri radiatorskem res tudi kaj prišparaš, pri talnem pa malo težje.

Torej je tvoj razlog za parni stroj....

Lepo povedano. Točno to sem imel tudi jaz v mislih. V modernih hiškah so po mojem mnenju tisti lepi zbiralniki praha pod okni že passe. Je pa res da vsi moji prijatelji ne delijo tega mnenja ;((. Ampak estetski vidik je pri talnem samo še pika na i.

Kakorkoli brskam po spominu, v bistvu ne poznam človeka, ki bi ob pravilno izvedenem talnem, hotel nazaj na radiatorje. Pa se res trudim.

Joggi79…"Vsem prijateljem" povej, da spodobna ekipa mojstrov zmontira in poveže radiatorje v 2-3 dneh, pa bodo spet imeli tanrbulš (beri - tvoje) ogrevanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

telexdell ::

Bellzmet je izjavil:

@telexdell: tako, da hiša ki je dobro izolirana in ima talno gretje (kar se splača) sploh ne požene TČ, ker je kljub temu, da je zjutraj zunaj 10 stopinj, v dnevni sobi še vedno 23. Če daš pa talno v slabo izolirano bajto ti pa TČ zjutraj na polno dela in potem, ko sonce notri posije še bolj segreje. Pač praktično vse kar ni NEH ali pasivna je brez veze dat talno.

Saj je vseeno kako je izolirana bajta. Podal sem cifre kako se mi spreminjajo potrebe po energiji sedaj, ko je nihanje zunanjih temperatur relativno veliko. Če iz talnega pride v prostor več energije, kot jo gre skozi obod ven pol pač temperatura raste in obratno pada. Tu ni nobene raketne znanosti.
Je pa res, da so pri talnem lahko za 2...3°C nižje temperature v prostoru pa se še vedno počutimo udobno. Tako porast temperature pri talnem iz 20 na 22°C daje popolnoma drugačen občutek kot porast iz 23 na 25°C pri raditorjih.

Si pa lahko pri raditorjih privoščiš tudi nočno znižanje temperature, kar je pri talnem utopija. Nekaj nižja temperatura zraka ponoči pa ugodno vpliva na spanje in počutje- pač naravno nihanje temperature dan/noč.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

floyd1 ::

Si pa lahko pri raditorjih privoščiš tudi nočno znižanje temperature, kar je pri talnem utopija

To je res. Obstajajo pa ventili na omarici za talno in ločen prostor za spanje, ki se mu reče spalnica. Potem je problem nekako rešen.

joggi79 ::

floyd1 je izjavil:


V teh letih s talnim nisem potreboval zračenja za regulacijo temperature (to delam drugje ;)) pa je vseeno precej konstantna. Nekaj kg hladnega zraka pač ne more znatno vplivati na nekaj 10 ton materiala, ogretega na željeno temperaturo. Je pa res, da je pri radiatorskem možna takojšnja korekcija temp. navzgor, pri talnem pa to traja in traja. Ampak - kdaj pa to potrebuješ?

To vedno beres samo tisto kar ti pase ali se tega ne? Kdaj to potrebujem? Se enkrat... pri meni vsak soncen zimski dan, ko ti sonce segreje stanovanje skozi velika okna (no terasna vrata) na juzni strani. In tistih 10ton ogretega materiala samo se dodaja temperaturo.
Seveda lahko zaprem zaluzije in cel dan prezivim v temi pa bo, ali pa malo potrpis pri +26c, saj se bo prej ali slej ohladilo. No pa saj nima veze... vsak si postavi kar si zeli, pa tudi ce bi bil edini razlog to, da mu je nek prodajalec brez poznavanja najbolj osnovne fizike prodal ultrasuper stvar. Vsak zivi v svoji hisi s tem kar si je izbral.

K0l1br1 ::

joggi79 je izjavil:

In tistih 10ton ogretega materiala samo se dodaja temperaturo.
V bistvu jo dodaja samo takrat, ko je prostor hladnejši. Ko je toplejši zaradi sonca, se greje estrih, ne pa obratno.

floyd1 ::

To vedno beres samo tisto kar ti pase ali se tega ne? Kdaj to potrebujem? Se enkrat... pri meni vsak soncen zimski dan, ko ti sonce segreje stanovanje skozi velika okna (no terasna vrata) na juzni strani. In tistih 10ton ogretega materiala samo se dodaja temperaturo

Vedno preberem vse. Zato sem delal talno namesto radiatorjev. Razumem tvojo teorijo, v praksi pa to s talnim funkcionira fenomenalno in ni niti približno takih nihanj, kot jih poskušaš prikazati. Vsaj pri nas jih ni. Ne gledamo pa na 1 stopinjo gor-dol, to je res. Panoramska stena na zahod, okna na jug.

Skozi trislojna okna so itak manjši pribitki, pozimi imamo (po termometru) nekje 20.5 stopinj in tudi če skoči na 21.5 se nihče ne sekira.

PS: še vedno ne verjamem o tistih prijateljih, tista o 26 stopinjah pa itak zmaga. Tud men se več ne da...

profii ::

Zdi se mi da imajo joggijevi prijatelji slabo izolirane bajte in talno na full, potem pa itak da imajo savno vsakič, ko posije sonce.

windigo ::

joggi79 je izjavil:

To vedno beres samo tisto kar ti pase ali se tega ne? Kdaj to potrebujem? Se enkrat... pri meni vsak soncen zimski dan, ko ti sonce segreje stanovanje skozi velika okna (no terasna vrata) na juzni strani. In tistih 10ton ogretega materiala samo se dodaja temperaturo.

Sam s precej velikim steklenimi površinami rešujem morebitno pregrevanje tako, da načeloma (praviloma vsaj med tednom) ne grejem med 6:30-15:30, ko ni nikogar doma in ima tudi sonce lahko kaj efekta. Po vklopu gretja pa potrebno temperaturo vode pomaga določati sobni korektor. Črpalka (8kW) pa je zadosti močna, da lahko tudi v mrzlih oblačnih dneh do večera nadoknadi primankljaj, kakšna bolj pametna regulacija, ki bi upoštevala tudi napovedi ali pa še bolje dejansko osončenost, bi verjetno bila pri tem še boljša.

floyd1 ::

K0l1br1 je izjavil:

joggi79 je izjavil:

In tistih 10ton ogretega materiala samo se dodaja temperaturo.
V bistvu jo dodaja samo takrat, ko je prostor hladnejši. Ko je toplejši zaradi sonca, se greje estrih, ne pa obratno.

Ne uči zdaj ti njega fizike :))

In šalo na stran, greje se (ta masa) tako pri njemu kot pri meni. S tem da on takrat nekaj prihrani, jaz pa mečem skoz okno. Pa še to ni čisto tak...

In čisto mimogrede - "topel" del naše zidane hiše (zidovi, plate, estrihi...) tehta kakih 150 - 200 ton. To, kar pri nas zagreje sonce je res pič*** dim v primerjavi s to maso. Čeprav je panoramska ca. 8 kvadratov. Imamo še 3m visoke stropove, ki znatno doprimorejo k bivalnemu udobju (veliko zraka). In seveda imamo tudi "najbolj zgreseno tehnologijo kar jo imas lahko" za ogrevanje. Moral sem ;((. Ene izjave tukaj so res hecne.

floyd1 ::

profii je izjavil:

Zdi se mi da imajo joggijevi prijatelji slabo izolirane bajte in talno na full, potem pa itak da imajo savno vsakič, ko posije sonce.

Ja, vse debate okrog talnega se začnejo s tem, da moraš met izoliran objekt z dobrimi okni. Drugače so tla večino časa preveč topla, kar menda ni zdravo za žile na nogah. Ni pa talno zato zanič. Samo izvedba.

;-) ::

Koliko je prevec toplo? Mi smo prejsnjo zimo komot ogrevali hiso brez fasade z vodo temperature max 35 stopinj kaj ekstra topline po tleh nismo zaznavali, v zraku pa je bilo cca 24.

Letos je fasada zdajbse bo videlo kaka temp vode bo pa letos potrebna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

floyd1 ::

Nekje 30 stopinj je zgornja meja za vodo v talnem. Dvižni vod seveda ima malo več, estrih pa veliko manj. Lahko pa, da si jaz to napačno predstavljam. Niti ni tolk važno, čez 30 gre dvižni pri nas sila redko, mogoče 2-3x na zimo.

Vsekakor pozimi naš estrih ne doseže temperature, ki jo imajo poleti estrihi v slabo izoliranih in neklimatiziranih bajtah 8-). Le da je takrat temp. "normalna", pozimi s talnim gretjem pa "nevarna za zdravje". Sem kaj spregledal?

;-) ::

Pol bo vrjetno letos temp dvizneg voda lahko manjsa. Ne upam pa trdit.

Po moje bo le crpalka vec cakala.

Ker glede na to da smo imeli skos enako nastavitev moci ter temperaturo izhodne vode je bila temp v hisi pozimi dokaj konstantna, tak da dejansko ne vrjamem kaj dosti v vremensko regulacijo in njene ucinke.

ttommy ::

Koliko elektrike bi požrla mesečno toplotna Daikin Altherma, ki naj bi delovala v ekstremnih pogojih, celo do -28 stopinj Celzija? Za hišo cca 200m2 bivalnih prostorov za dve družini (ena družina na nadstropje) V kleti ni radiatorjev, so pa debele cevi speljane pod stropom. Staro peč na drva bi vseeno obdržali za primer hudega mraza...
Gamer

K0l1br1 ::

Še za kristalno kuglo je premalo podatkov....
Moč, izolacija itd.

nsa_ag3nt ::

Ekstremnih pogojev -28C je na leto vse skupaj manj kot 1 teden, če nisi ravno na Kredarici.

ttommy
Kateri model misliš ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

ttommy ::

Ampak sedaj sem spet za Orco začel gledati. Imajo tudi delovanje do -28 stopinj. Staro peč ko kurim, pazim da je v peči tam okrog 65- 70 stopinj, termometer na cevi pa kaže okrog 55-60 stopinj. Pa je v hiši zmeraj toplo. Zadnja leta kurimo samo popoldan do poznega večera.
Gamer

nsa_ag3nt ::

Again, brez osnovnih podatkov o objektu in pretekli porabi je to samo gostilniška debata za šankom.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

floyd1 ::

ttommy je izjavil:

Ampak sedaj sem spet za Orco začel gledati. Imajo tudi delovanje do -28 stopinj. Staro peč ko kurim, pazim da je v peči tam okrog 65- 70 stopinj, termometer na cevi pa kaže okrog 55-60 stopinj. Pa je v hiši zmeraj toplo. Zadnja leta kurimo samo popoldan do poznega večera.

Bodi previden pri marketinških obljubah. Moja črpalka (Toshiba Estia 4) nekje pri -15 preklopi izključno na el. grelce. Torej nihče ne more rečt, da pri tej temp. ne dela. Dela tudi pri -20. Učinkovitost pa je... :'( Ker to pol ni več pumpa ampak eloblock.
Ima pa to čisto logično razlago - nekje okrog -15 stopinj je pri tej črpalki COP že tako blizu 1, da nima smisla matrat kompresorja pri pogojih, ki mu niso najbolj prijazni in mu sigurno skrajšujejo življenjsko dobo. Stroškovno je itak enako, le kompresor malo šparaš.

Ko vidim omenjeno -26, se res vprašam o COP pri tej temperaturi.
««
14 / 78
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
763764 (401) Lonsarg
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16610982 (3297) a_borlak
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22557820 (22549) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141417 (12059) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382154509 (121333) Zvezdica27

Več podobnih tem