» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
23 / 23
»
»»

deco16 ::

Če si postaviš nižjo toleranco pol itak, da težko dosežeš željeno temperaturo, ampak po mal prčkanju se da vse zrihtat da je čist OK.
Zafrkte te lahko že preprosto hitro zračenje prostorov.

Krivulja je zato da mač čim nižji DV, če je prava fine tunaš dokler se ti pač da :D

alekskac ::

Je seveda res, kakor kdo. Jaz osebno +/- 0.3?C ne zaznam telesno. To bi moral skoz termometer gledat da bi vedel.

Zgodovina sprememb…

telexdell ::

alekskac je izjavil:

Če moraš na izgotovljen sistem kaj dodajat, se men zdi da je nekaj narobe, ali z nastavitvami, ali s hidravliko po hiši. Cone so zabloda, termostatske glave pa itak ne po pameti. To je tko ko da z gasilnim aparatom reguliraš moč kotla na polena pri polno odprtem vleku.

Dokler gledaš dogajanje v hiši kot statično zadevo pol imaš povsem prav. Ko pa na stvar pogledaš dinamično, kjer se pojavijo pribitki zaradi sončnega sevanja, prisotnost več ali manj ljudi v različnih prostorih, kuhanje, pranje, razsvetljavo... ti pa ostane le izbira med gasilnim aparatom ali zmanjšanjem bivalnega udobja. Sam raje z vremensko krivuljo krmili radiatorsko najbolj podhranjen prostor ostale prostore pa gasim s termostatskimi glavami na radiatorjih. Mi je to precej boljše kot da bi mi bilo nekje vroče, drugje pa bi me zeblo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

joez7 ::

No sva že dva;).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

DamijanD ::

No pri nas pa imamo 2 povsem ločena nadstropja z različnimi potrebami in različno usmerjenostjo oken in prideta 2 coni še kako prav.

feryz ::

Različnih potreb ni problem zregulirati.
Spreminjajoče potrebe pa je.

Zgleda je odvisno od mase, oziroma toplotne vztrajnosti. Kar sem se jaz ukvarjal, mi reagira dovolj počasi da krivulja+uravnoteženje funkcionira. Po drugi plati pa sem precej dolgo uravnaval pretok vode skoz vse grelna telesa, da sedaj igra v redu. Mogoče. Nočem zdej nobenga tukaj kurcat, sam občutek mam da je centralistika dovolj napredovala od uporabe termostatskih glav da je možno to ceneje in preprosteje reševat. Je pa treba mogoče mal bolj natančno preračunat izplene in prilagodit pretok, če se da mogoče s tem kaj doseči.

Možno je pa tudi, da bom tud moral vso svojo "pamet" požret, ko bo nova in bolj debela izolacija na strehi in mi bo mansarda delala čisto drugače, pa tega ne bo možno reševat z uravnoteženjem in krivuljo. Potem bom pa z dolgim nosom jedel "pito ponižnosti", tud je možno.

Zgodovina sprememb…

Marsikdo, kateri je iz drugega vira prešel na TČ že ima vgrajene termostatske ventile. Zakaj jih metati ven in si delati nepotrebno delo? Če nočeš, da ti pripirajo pretok jih pač odpreš do konca ali še boljše- povsem odstraniš termostatsko glavo. Če pa se ti kak prostor pregreva pol jih pač uporabiš.
Dinamično uravnoteženje sistema pač ima svoje dobre in slabe lastnosti. S pripiranjem pretoka skozi radiator nimaš hitre in enostavne možnosti spremeniti ogrevalni režim prostora. To velja zlasti za prostore, katere redko uporabljaš (npr. sobe za goste ali otroške sobe, ko so otroci na šolanju v dijaškem/študentskem domu...). Če pa spremeniš odprtje spodnjega ventila se ti pa lahko poruši celoten uravnotežen sistem.

bm1973 ::

Nekih velikih prihrankov po prostorih, ki niso konstantno uporabljeni, ne boš imel. Tiste 1 EUR prihranke ti lahko ubije gretje tistega prostora, ker se ti na TČ lahko vklopijo grelci od odprtju ventila.

bm1973 je izjavil:

Nekih velikih prihrankov po prostorih, ki niso konstantno uporabljeni, ne boš imel. Tiste 1 EUR prihranke ti lahko ubije gretje tistega prostora, ker se ti na TČ lahko vklopijo grelci od odprtju ventila.

Če imaš 90% časa prazno celo eno etažo hiše...
Grelci pa so se mi v 9. letih uporabe TČ vklopili točno 1x- ob montaži, ko sem jih preizkusil:)

PS pa- a ne velja več, da če znižaš stalno temperaturo v prostoru za 1°C pol prihraniš 5% energije za ogrevanje tega prostora? Glede na hišo je lahko 1%, če pa je prostorov več...

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Sam v bajti se toplota pretaka, ne ostane na mestu...

Sicer pa vsak po svoje...

Je pa res neumno cel štuk greti, če je prazen. Sam ne moreš ga pa imeti na 12 stopinj...

Jaz tudi tako razumem, da v kolikor je cona znotraj ovoja ne prinese zapiranje teh "con" veliko prihranka. Toplota teče po "toplotnem klancu" navzdol, tudi znotraj stavbne lupine. Po tem načelu jaz ogrevam tudi sobe za goste.

Zgodovina sprememb…

««
23 / 23
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22870573 (5228) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28822359 (11140) Telbanc
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )

18330106 (10707) joez7
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4174735804 (67632) energetik
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16621586 (13901) a_borlak

Več podobnih tem