» »

Muftija ovaden

Muftija ovaden

«
1
2 3

Thomas ::

Ortodoksni musliman je obredno zaklane živali. Pri nas se jih ne sme klati po njihovem obredju, ker bi to bilo mučenje živali. Mislim, da niti uvažati ne.

To pomeni, da Islam ni skladen z našo ustavo.

Zanimivo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

asPeteR ::

Ja res je zanimivo, se posebej na podlagi zakona o verskih skupnostih ...
Ampak kakor koli. To je logicno. Kaj pa ko bi ena vera zapovedovala, kaj jaz vem, krajo(pac vse last skupnosti) al pa se kej hujsga ... Potem bi lahko vero izkoriscali enormno! Ze tko jo dost!

McHusch ::

Thomas, vera (Cerkev) in država sta pri nas ločeni. Z ustavo.

In če zakon reče ne, potem nima vera kaj mutit. Tko je to v demokraciji. ;))

frenk ::

Thomas: če pa ne znajo drgač zaklt nej pa ne kolejo;((

Thomas ::

frenk,

Moje stališče je dokaj jasno. Že nekaj časa "ščuvam oblast", da ne dopusti nekaterih verskih skupnosti. Med drugim tudi ortoksnega muslimanstva.

Tavelke krščanske cerkve (RKC, Gezotove Protestante, Pravoslavne ...) in kdor se še vkrca not, ker je dovolj zmeren, so lahko.

Ostalo pa nič.

Ampak me zelo zanima, kam se bodo tokrat postavili dežurni Slovenski "svobodomisleci". Zanimivo ...

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thrivial ::

Mislim, da bi bilo v tem primeru pravilno definirati razliko med obstojem in delovanjem verske skupnosti. Islam kot vera ni v nasprotju z ustavo in lahko obstaja na obmocju republike Slovenije, ne sme pa se v njegovem(ali katerem koli drugem) okviru izvajati dolocenih aktivnosti, med katera spada klanje zivali brez uspavanja. Sicer pa je to tako ali tako domena ortodoksnih muslimanov, bolj sredinsko usmerjeni tega ne pocnejo. Vsaj tisti iz kroga mojih prijateljev in znancev ne...

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

ali3n ::

V Perutnini Ptuj koljejo po "muslimanskih reglcih" - ker ogromno izvažajo dol (arabske države). Verjetno gre bolj za to, da žival ni zaklana v klavnici? Grem iskat izvirno novico... :-)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Thomas ::

> Sicer pa je to tako ali tako domena ortodoksnih muslimanov, bolj sredinsko usmerjeni tega ne pocnejo. Vsaj tisti iz kroga mojih prijateljev in znancev ne...

Tak sredinski Islam bi seveda morali dovoliti.

Perutnino Ptuj ... bi morala inšpekcija opozoriti, da bodo ob licenco!

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

No, končno je nekdo našel nekaj ortodoksno-terorističnega. Je že bil čas.

Pa so "svobodomisleci" trosili naokrog laži, da je tole muslimansko in judovsko obredno klanje bolj humano. :\

perci ::

Mah, men gredo bol na qrac tisti ljudje, ki svoje bolne otroke nočejo peljtai k zdravniku rekoč, mu bo že bog pomagal.
Sicer pa mislim, da so taki obredni zakoli dovoljeni ob poprejšnji pridobitvi posebnega dovoljenja.

Thomas ::

Tovrstna dovoljenja bi bilo potrebno ukiniti.

Kakšen smisel ima, da lahko dobiš dovoljenje za nekaj, kar se ne sme.

Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Ja, tu se strinjam s tabo.

FastWIND ::

THOMAS ! Zakaj načenjaš teme o katerih nimaš pojma in tako provociraš in vzpodbujaš k nestrpnosti.

Vsaka religija poskuša voditi vernike skozi vse življenje. Češ to smete, onega pa raje ne, kar vse do danes deluje kot etično-moralno vodilo za velike množice ljudi. Marsikatero verovanje pogosto posega tudi na jedilnik slehernika. Judje imajo recimo kašrut - prehranski pravilnik, ki naj bi ga bil določil Mojzes, in znotraj njega še košer, ki se nanaša na meso (praviloma ga pripravi obredni klavec, sicer velja za nečisto). Muslimani, ki ravno tako kot judje poudarjajo, da mora žival umreti tako, da čim manj trpi, imajo halal (to, kar je dovoljeno) in haram (prepovedano). Haram je svinjina, divjačina, alkohol, prepovedano pa je uživati tudi kri in nekatere živalske organe (recimo žolčnik, vranico itd.). Najbolj znana prepoved - prepoved uživanja svinjskega mesa - pa ne velja, če je vernik v položaju, ko nima izbire; takrat sme svinjino uživati zaradi preživetja.
Najhujša zagata pri hrani halal (poleg snovi, pridobljenih iz svinjine, na katere v sedanji živilski industriji naletimo na povsem nepričakovanih mestih, na primer v na videz povsem "nedolžnih" piškotih) je način klanja živali. Večini pravil halal - ne mučiti živali pred ubojem in med zakolom samim, ne ubijati živali z udarcem po glavi ali elektrošokom - je zadoščeno s sodobnimi veterinarskimi predpisi ali pa so - ne pripravljati noža za ubijanje pred očmi živali - samoumevna v industrijskih obratih. Težje je, ko gre za obračanje glave živali v smer proti Meki in za pravila, ki izhajajo iz prepričanja, da mora biti vsako dejanje storjeno v Alahovem imenu, kar mora biti, povedano po domače, potrjeno z ustreznimi besedami ob zakolu.
Halal je že dolgo, ne samo v arabskem svetu, uveljavljena blagovna znamka. Vsak proizvajalec hrane halal lahko pridobi pravico do uporabe logotipa halal skupaj s certifikatom, ki se navadno vsako leto podaljšuje pri številnih, za to pooblaščenih organizacijah, kot sta recimo The Halal Food Authority s sedežem v Londonu ali IFANCA (Islam Food and Nutritional Council of Amerika).
Pri nas proizvajajo HALAL Perutnina Ptuj ( že več kot 30 let) , Droga Portorož ( pašteta ARGETA ...) , Etol ....

Vurs v Sloveniji določa pogoje za obredno klanje predpis zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 98/99), ki načeloma ne prepoveduje zakola z religioznim ceremonialom, vendar se takšen način klanja dovoli izjemoma, dovoliti pa ga mora prav Vurs.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

roscha ::

Serancija v brezveze. Bogo ovcko ne smemo zaklat brez "uspavanja" Lahko pa pobijemo 1000 "cetnikov" ampak moramo izjavit da smo v vojni... Eeeee, ja? No pa se levcke in tigre in ostale "nehumane" zivali je treba prevzgojit ali iztrebit ker svoj plen ubijajo brez povprejsnjega opozorila injekcije itd. Aja to pa ne? CRAP! Pač smo na koncu prehranjevalne verige in plen NEKAKO pokončamo. Plenilci tudi niso dovzetni do "humanih" metod. Tako je pač ze par MIO let. pa kaj. Ko človeka napade in pokonča (npr) medved (brez povprejšnje injekcije) je pa to sprejemljivo.. No ne čisto ampak prevzgoja je taka da se medved USTRELI. Traparija. Zanj je clovek, zajec ovca ali kar koli PLEN. Ze tisoce let.

Kretenizem ni kaj. Poserjem se na vse skupaj! Nisem musliman, bil sem pa poleg par klanj (nisem prepričan če so bila POVSEM muslimanska) in me je bolj malo prizadelo. Sem dobil dobro obrazlozitev, ki ji kar verjamem ceprav sem ateist. Mohamed (ali kdorkoli ze) je ovco (beri plen) ustvaril za nas. In ji je ze os rojstva jasno da bo koncala tako kot pac je.. Tudi biblija ze v genezi pravi nekaj podobnega:

--- Bog je rekel: Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril. Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji! ---

Mi smo plenilci. Ovca je plen. Če bi jo raztrgal medved bi to naredil na še bolj okruten način. In zadnjih par 10tisoč let so to tudi počeli, potem pa se pojavi "civilizacija" ki dopusti VSAKOVRSTNO IZTREBLJANJE LASTNE VRSTE za ubogi PLEN je pa zaskrbljena... BLJAK!! BLJAK!


by!

Keyser Soze ::

Plenilec do plena ni krut. Plenilec ima pač nujo, da žival ubije, ker ima od tega korist. In to ne kakšno duševno temveč je njegovo življenje odvisno od tega. Tako da ne vpletat zakonov narave.

Kar se tiče ver v Sloveniji. Slovenska Ustava zagotavlja enakost za vse, tudi tisto enakost po verskem prepričanju. Tako da naj bodo ortodoksni Muslimani v Sloveniji. Naj imajo svojo džamijo ipd. A se bodo morali oni prilagoditi slovenski zakonodaji in našim navadam.

Če je obredno žrtvovanje živali preveč kruto in brez pomena(prehrambena industrija,..) potem bodo ta obred morali opustiti.

Slovenski zakoni veljajo na območju celotne Slovenije. Tudi v Džamiji.

Kvečjemu če se imajo za diplomatsko predstavništvo:\

Tarzan ::

Thomas :| .

:\

Thomas ::

What?

Eni bi bili tiho in prepuščali modrim (VURS in MI) da se zmenijo. Posebno jest, naj pa o tem molčim?!

Ampak vprašanje je legitimno in pomembno. Bomo v Sloveniji dopustili kršenje zakonov v imenu nekaterih religij, ki "so košer"?

:\

Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Kršenje katerih zakonov napiši.... Kako pa tvoji sorodniki kmetje koljejo prašiče.... A si že kdaj videl na kmetiji, da najprej prašiča uspavajo pa pol zakoljejo BLA BLA BLA , v najboljšem primeru dobi šus v glavo v najslabšem z nožem nad njim.
Če mene vprašaš je mučenje živali že to da imajo nekateri pse zaprte v vročih stanovanjih beri blokih itd....
Še enkrat pa povej jasno in glasno kaj te sploh moti ???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

Thomas ::

Naj bom popolnoma jasen:

Moti me to, da nekateri mislijo, da sta Islam ali Judaizem več kot Slovenski predpisi.

Nista.

Na Slovenskem ozemlju Slovenski zakoni vedno prevladajo nad Islamskimi (in nad Jehovskimi ali Judovskimi).

Nobena "ekstratoleranca" zame ne pride v poštev.

Briga me za Halah al kaj že je.

Jasno?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Jaz bi reku da je "red hiše" treba spoštovat. To, da muslimani to počnejo tu zaradi vere navkljub državi bo za moje pojme v redu, ko se bo dalo postaviti recimo svinjsko klavnico v Teheranu, recimo.
Pravzaprav s takimi sami sebi delajo slabo reklamo. Folku take stvari niso všeč.

FastWIND ::

Odgovori s čim kršijo slovenske zakone in kateri zakon je ta ki ga kršijo.

Thomas ::

Slovenski predpisi o (humanem) zakolu živine.

Ne se sprenevedat, da ne veš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Citiraj ta predpis napiši v katerem uradnem listu je bil objavljed itd. Tko da ti bomo lahko verjeli. Pol pa še naštej vse primere za katere veš, da so bile živali tako zaklane... Aja pa malo še objasni zakaj so ti muslimani v sloveniji takšen trn v peti .

Tarzan ::

Zato, ker je Bush-ist>:D .

Tolikšno pravico ima v Sloveniji stati đamija, kot različne cerkvice na vsakem hribu. Razlika je v tem, da bo verjetno đamija ena sama, cerkva pa ... a mogoče kdo ve?

Thomas ::

Ne vem zakaj bi ti bil dolžen citirat paragrafe? Zakaj je breme zbiranja številk zakonov in datumov kršitev na meni?

Sploh mi Muslimani niso trn v peti, DOKLER se držijo Slovenskih zakonov, kadar so ti magari v koliziji z Islamskimi. Ko se pa odločijo, da bodo spoštovali bolj Islamske kot Slovenske, je pa heca konec.

Ne prenesem pa tudi Jehovcev, ki bi se spomnili omejevati krvodajalstvo. Naprimer.

:)

> Zato, ker je Bush-ist

Ko bo State Department sitnaril, "da Muslimanom ne pustimo obrednega klanja živine in s tem kršimo njihovo versko svobodo" - bom pač nastopil proti Ameriški administraciji. No big deal.

Ko bo in če bo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Tolikšno pravico ima v Sloveniji stati đamija, kot različne cerkvice na vsakem hribu.

Cerkvice so v glavnem že. Za džamijo se bomo pa še zmenili.

Če bodo noter pridigali obredno klanje živine, ki je v nasprotju s Slovensko zakonodajo - potem mislim, da "zanjo ni potrebe".

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

FastWIND ::

OK kakorkoli, samo prosim navedi konkretne primere obrednih zakolov in kršenja v zvezi s tem , da bomo tudi mi vedli kje se to dogaja.

Keyser Soze ::

Ne gre se zato koliko ima kdo koga rad. Gre se za skladnost zakonov.

Če so pravila muslimanov v nasprotju z zakoni, ne bo obveljalo pravilo, da pride gora k Mohamedu.Pač pa bo moral Mohamed priti k gori.

Potrebno se je prilagajati.

Kolos ::

Z A K O N
O ZAŠČITI ŽIVALI (ZZZiv)

Povzetek

5. člen

15. Zakol živali je način usmrtitve živali za prehrano ljudi. Obredni zakol živali je zakol živali z religioznim ceremonialom, ki ga opravi pooblaščena oseba verske skupnosti.

5. Zakol živali
25.člen
Izjemoma se lahko žival zakolje brez omamljanja:
– če upravni organ, pristojen za veterinarstvo, izjemoma dovoli obredni zakol

Me zanima če ima tip dovoljenje.

FastWIND ::

Pred zakonom smo vsi enaki, to velja tako za muslimane v Sloveniji kot za slovenske kmete. Torej boste ukrepali.

Thomas ::

Slovenski kmetje se bodo morali odreči starim kmečkim običajem kolin ipd. Slejkoprej.

Slovenske mamice so se morale odreči običaja, da tamali prnese v vrtec doma spečene piškote, za svoj rojstni dan.

Kaj hočemo - sanitarni predpisi se zaostrujejo.

Religija, ki ni sanitarno (ali kako drugače) b.p. - naj ne dobi dovoljenja (zgubi dovoljenje) za biti verska skupnost.

No big deal.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

FastWIND ::

Lepo, da si prišel do spoznanja, da se bomo morali prilagoditi vsi ne samo nekateri...

Thomas ::

Prišel sem tudi do spoznanja, da pravoverni Islam ni kompatibilen z našo zakonodajo, zato ga kaže ne dovoliti kot versko skupnost.

Zmerni Islam morda namesto defaultnega. Če to pomeni še eno šizmo za Mohamedanstvo - so be it!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Poglej malo tvojo totalno zgrešeno logiko. Kaj bi s tem naredil ko bi v naši državi muslimansko vero prepovedal oz. jo ukinil z seznama verskih skupnosti ? Samo škodo in velike probleme za tretjo največjo versko skupnost v Sloveniji, s tem bi pa samo vzpodbudil vse ksenofobične slovence.
Če se, ma kdo ukvarjat z nepravilnim zakolom, so to inšpekcijske službe itd. , ki če ugotovijo nepravilnosti zato predpišejo kazen ... ne gre pa to tako enostavno kot si ti predstavljas, da se enostavno neka verska skupnost briše ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

Thomas ::

A seveda. Ali naj ubogajo zakone - ali pa jih ni mogoče dovoliti.

Ostalo "je politika".

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Očitno tebi primanjkuje znanja o pravni državi.

Thomas ::

Očitno bi ti prej spremenil Slovensko zakonodajo, kot omilil Islamske zakone glede zakola živali.

No, jest sem zato, da Slovenska zakonodaja glede tega postane kvečjemu bolj in ne manj restriktivna.

Sploh pa nobenega popuščanja Islamu.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Thomas:
Prišel sem tudi do spoznanja, da pravoverni Islam ni kompatibilen z našo zakonodajo, zato ga kaže ne dovoliti kot versko skupnost.
V bistvu je, ampak jim ne pomaga dosti, ker je zakon potem neumen (in se ga zgleda ne sme uporabljati, al kaj) ?

Nekako mi tu logika ne štima.

FastWIND ::

Vsaka kršitev ima predpisano kazen. Ne pa, da ti pišeš takšne neumnosti, da bi zaradi tele kršitve izbrisal muslimansko versko skupnost iz seznama verskih skupnosti v Sloveniji. Mislim, da moramo vsi delovati v skladu z zakonom in v mejah zakona.

Tarzan ::

Ali v đamiji izvajajo te zakole? Pomojem tam tega ne delajo, ampak zagotovo tega ne vem, naj kak musliman pove.
Mufti je povedal, da on ne kolje živali, ampak jih dobi že zaklane. Lahko mu jih prinesejo iz Bosne, ali pa jih zakoljejo pri kakšnemu sosednjemu kmetu, ne vem in me niti ne zanima.

Pa dajmo potem prepovedat tudi hostije, ker lahko fašeš kakšno bolezen, pa dajmo prepovedat za veliko noč "špricanje" pirhov in potic, ker je blagoslovljena vodica prav tako možen izvor bacilov in nečistoč.

Thomas ::

Kaj jest "hočem od Muslimanov"?

Da naredijo vse potrebne koncesije Slovenski zakonodaji. Potem lahko imajo svojo vero, prej ne.

Sem za to, da bi Slovenska zakonodaja naredila kakšno koncesijo Islamskim zakonom?

Ne.

(Za pravoverne Žide velja isto.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Pa sej , Thomas je mal zabluzil. ČE že kršijo kaj kršijo je to zakon o zaščiti živali ne pa kakon o verskih skupnostih .... tako, da trditev o izbrisu nima trdnih temeljev je le plod Thomasove nestrpnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

Thomas ::

> Pa dajmo potem prepovedat tudi hostije, ker lahko fašeš kakšno bolezen, pa dajmo prepovedat za veliko noč "špricanje" pirhov in potic, ker je blagoslovljena vodica prav tako možen izvor bacilov in nečistoč.

Zakonov glede tega ni. Zato je to perfektno dovoljeno. Kot je recimo dovoljeno neuživanje alkohola Muslimanom.

No problem.

Če si pa ti želiš tovrstnih zakonov, pa daj pobudo. Ampak dokler so taki - so taki.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> ČE že kršijo kaj kršijo je to zakon o zaščiti živali ne pa kakon o verskih skupnostih ....

Ni važno. Religija ki nasprotuje kateremukoli delu zakonodaje - nima osnovnih pogojev za delovanje.

Mi je "zelo žal".

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Ti očitno določenih stvari ne razumeš. Škoda. Ali pa tudi ne. Lai jih pa nočeš. Tretjič ti že pišem, da jih je potrebno kaznovat za storjen prekršek. Torej če so nepravilno ali na nedovoljen način obredno klali živino jih je potrebno za tale prekršek kaznovat v skladu z zakonodajo, ki predpisuje kako se v takem primeru postopa.

Žal boš za izbris iz seznama verskih skupnosti moral najti kakšno drugo kršitev.

Thomas ::

Ne, ni tako. Če nekdo ustanovi organizacijo z namenom da krši zakone - je ustanovil hudodelsko združbo.

To je menda jasno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Takim trditvam se lahko samo smejimo. Pojdi raje do svojega odvetnika če ga imaš , povej kakšen problem imaš in nam napiši kaj ti je povedal.

Thomas ::

Res ne vem, kaj naj bi se smejali.

Problem bo treba rešit, če ga ti nočeš videti - je to slab način reševanja.

Problem se imenuje kolizija naše zakonodaje z Islamskimi običaji.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Temeljna pravica je pravica do veroizpovedi. In med veroizpovedi islam spada, torej se lahko vsak državljan republike Slovenije odloči za katerokoli verovanje celo islamsko, pa naj bo še tako ortodoksna. Res je pa tudi, da zaradi njegove veroizpovedi ne sme biti razlik med državljani, naprimer če nekdo krade, mu ne bo pomagalo, če bo na sodišču rekel, da je šel naslednji dan k spovedi. Prav tako mu bo bolj malo pomagalo, če mu bo manjkalo nekaj prstov, ki mu jih bodo odžagal "kolegi".

V zakonu imamo omenjeno obredno klanje torej je to legalno, mene glede higijene bolj skrbijo zakoli, ki jih kmetje delajo na črno, teh je neprimerno več, kot pa obrednih zakolov.

kar se tiče pa Jate in obredno poklanih piščancev pa naj povem, da poznajo vse zahodnoevropske države take izdelke. Pa ne samo paštet, tudi golaže, razne druge namaze in celo paleto drugih mesnih izdelkov.

Thomas ::

Sem se spraševal, kam se bodo v tem primeru nagnili naši "LDSovski prijatelji".

Jim bo "več za pravice živali", ali bodo raje "iskali zavezništvo z Muslimani."

Računal sem, da bodo najprej instinktivno in za vsak slučaj srdito napadli ministra Buta.

Situacijo opazujem še naprej.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

No-go zones (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5911588 (9484) kuglvinkl
»

Ali koran res poziva k terorizmu/nasilju do nevernikov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14930183 (27514) JanK
»

ĐAMIJA (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60730111 (22077) KaiV6
»

Od sedaj naprej v šoli ne bo svinjine!

Oddelek: Loža
433501 (1986) Daedalus
»

Trenja - DŽAMIJA:)?? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
60732578 (24984) kuglvinkl

Več podobnih tem