» »

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

««
8 / 10
»»

LightBit ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Namesti si FreeBSD in poglej kje imajo datoteke za biti, če se hočeš imenovati 'Unix' - potem po preveri to isto na dveh, treh Linux distribucijah.

FreeBSD se uradno ne imenuje UNIX, ker tako kot Linux niso plačali za certifikacijo.
Kar je tudi popolnoma nepomembno. Grem stavit, da v Mac OS X ni vse po standardu pa vseeno imajo certifikat UNIX-a, ker so plačal.

SeMiNeSanja je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Ne vem o čem govoriš. Hočem par primerov, kako so config datoteke vsepovsod razmetane? FreeBSD sem pa btw par let vzdrževal, pa se mi ni zdel nek presežek (4.11 - 6.?).

Saj tudi Linux ni nek presežek.... je zgolj kernel, na njemu pa ostala navlaka, ki jo poznamo iz Unixa in jo najdeš tudi na BSD-ju....

Cel kup Unix implementacij je lepših od Linuxa...

Lahko poveš eno stvar, ki (razen kernela) je toko posebo špecialna na Linuxu, da na kerem drugem Unix sistemu nebi laufala? Ko sem še uporabljal BSD, sem stvari lepo prevedel iz source-a in so glih tako laufale.

BSD je prav tako dober.
Jaz uporabljam Linux zato, ker ima boljšo hardware podporo.

SeMiNeSanja je izjavil:

Tle pa zganjate tako reč, kot da brez Linuxa nič ne gre.

Jaz samo pravim, da je Linux "alternativa" Windowsem tudi na desktopu.

xxx je izjavil:

Hja glede registrya bom rekel takole, vsak value pade ven na klic istega APIja. Ni problemov z parsanjem, branjem sintakse (nekateri web serverji imajo sploh
radi, recimo temu, zanimive, config fajle),...

Dobiš knjižnice za config file tudi na Linuxu.
Ampak prednost je, da je večina config file-ov tudi berljiva brez API-ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LightBit ()

Poldi112 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Sem ti rekel, da domačo nalogo kar sam opravi.

Vzemi deset najbolj razširjenih distribucij in dokaži, da imajo vse stvari na istem mestu.

Očitno si pozabil, da si me določil za Windows fanatika al karkoli že...pa ja ne misliš, da bom potem namesto tebe šel po distribucijah brskati, kdo je katere config datoteke dal kam?

Glej, če ne moreš svoje trditve podkrepiti s par primeri pač nisi na pravem forumu. Ampak brez skrbi, nisi edini. :)

Skrbim za RHEL in Debian/Ubuntu distribucije, pa se mi zdijo v obeh stvari precej podobne. So razlike, ampak daleč od kaosa, ki ga ti slikaš. Tudi ko kdaj padem v kakšno drugo distribucijo mi iskanje konkretne konfig datoteke ne dela nobene težave. Tako da v čem točno je problem? Ker jaz ga ne vidim.

Pa še eno smešno primerjavo sem se spomnil - leta nazaj na BSD-ju je imel FreeBSD celo drug firewall kot OpenBSD. Ne samo config datoteke drugje, ampak kar direkt eno tako pomembno stvar, kot je firewall, drugo. Tisto si pa dejansko rabim kar konkretno manual brat, da si nastavil.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

jype ::

chironex> Dober tek... https://yourlogicalfallacyis.com/burden...

Proof:

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: levaky ()

xxx ::

LightBit je izjavil:

Ja vem sej sem že rekel, da to hočeš. Ker samo to poznaš.
A pa si ga že kdaj zbootal?

Ja. Sicer mu še veliko manjka ampak vsekakor pa bolje dela kot wine na linuxu. Sicer pa zakaj ne hvala, te je strah sprememb? Fino take generike uporabljat a ne, uvališ ga lahko kamorkoli hočeš. :P
Pa pa...

xxx ::

LightBit je izjavil:

Tudi freedos je alternativa Windowsom na desktopu. Na taksnem nivoju se lahko strinjava.

xxx je izjavil:

Hja glede registrya bom rekel takole, vsak value pade ven na klic istega APIja. Ni problemov z parsanjem, branjem sintakse (nekateri web serverji imajo sploh

In seveda je uporaba sama in imena funkcij drugačna. Lahko si pa naredis wrapper a ne?
Windows programi so se nekako naučili, da za vsako stvar ponudijo GUI. Tako, iz prijaznosti do uporabnika. Ki mu praviloma po registryu sploh ni treba riti oz. niti ne ve da obstaja.

jype je izjavil:

Proof:

Aja tako to gre, sorry nisem razumel, potem pa lahko kar končamo debato, proof da je linux NSA trojanček, ki je bolj primerljiv z DOSom kot Windowsi.

Pa pa...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: xxx ()

Nummy ::

LightBit je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Namesti si FreeBSD in poglej kje imajo datoteke za biti, če se hočeš imenovati 'Unix' - potem po preveri to isto na dveh, treh Linux distribucijah.

FreeBSD se uradno ne imenuje UNIX, ker tako kot Linux niso plačali za certifikacijo.
Kar je tudi popolnoma nepomembno. Grem stavit, da v Mac OS X ni vse po standardu pa vseeno imajo certifikat UNIX-a, ker so plačal.

Kar se tiče mac-a sem dosedaj vse našel tam kjer mora biti...
Kar se tiče pa standardov, pa bo treba razumet, da ima apple tudi svoje standarde, katerih se lepo držijo kot pijanc plota. Zakaj pa misliš, da je njihov sistem tako uporabnikom prijaze in uporaben?

SeMiNeSanja ::

Bedasto se mi zdi, da se sploh zgublja besede z nekom, ki ni le nasprotnik Windows-ov, temveč nasprotnik čisto vsega, kar ni Linux. Verski fanatik pač.

Da ja nebi slučajno kdo videl 'big picture' se potem spušča v neke absurdne detajle.

Če naredimo rollback - sem že par strani nazaj trdil, da je možno VSAK OS pripraviti do tega, da uradnik na njemu opravi tiste tri naloge, ki jih ima za početi. Zakaj bi uradnik rabil imeti Linux na desktopu? Gre tudi popolnoma brez njega!

Za tiste tri zadeve bi lahko tudi privlekli nazaj stare VT320 terminale, na katerih - ne boste verjeli - so uradniki dolga leta opravili vse, kar je bilo potrebno!

Ok, priznam, da je zgornja malo absurdna - vendar če gremo v rešitve primerne današnjemu času, potem je iz VSEH vidikov bolje, da kar direktno daš javno upravo na privatni cloud, uporabnikom pa na mizo postaviš dummy thin client, ki ne zna drugega, kot poganjati spletni brskalnik ob podpori jave.

Pozabite na Linux, stroške za kreiranje lastne distribucije, nameščanje te po desettisočih računalnikov in kasnejše vzdrževanje.

Z vidika Cloud-a je München totalni fail, enako francoska policija - ker so uporabili tehnologijo od včeraj in ne tisto, ki bo standard jutri.

Invictus ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Aja, pa še to - vsi vi, ki kao programirate kvazi odprtokodne rešitve - če jutri crknejo vsi Windows računalniki, boste brez službe in kruha! Samo od tistih, ki imajo nameščen Linux namreč nikoli nebi preživeli (razen tistih parih, ki programirajo za Android).

Ah, kako malo ti poznaš svet ITja in računalništva ... Mladostna naivnost, kje je že to ... Uživaj v njej dokler jo imaš.

Moraš vedeti da nas je tu kar nekaj starih mačkov, ki smo dali marsikaj skozi.

xxx je izjavil:

Ne ne razumeš, večini linuxaških gurujev se reče "kustomizatorji", ne znajo programirat, tako da o kaksnim resnem softwarju pri njih ne moreš pisati,
imajo pa topel občutek pri srcu, da znajo skupaj sestaviti config fajle (in se jim nekako ze vec tem zdi, da je pa to tak hud kunšt, da pa sam tega ne
zmorem, o.a.) in doseči nekakšen rezultat. To je kultura iz katere je linux nastal in v bistvu je verjetno pisanje kode za njih nekonstruktivno delo,
saj lahko toliko več zaslužijo, če pišejo config fajle (če vidi kdo tukaj kaj čudnega, to ni naključje), ker pa seveda mora nekdo najprej spisati software,
da lahko oni "kustumizirajo", radi bodrijo vsakogar, ki pride mimo, da bi bilo pa fino, če bi dal svoj software pod open source.

Dragi moj, saj tu je največ denarja. Software pripraviti do tega da dela in da zna komunicirati z drugimi. Večinoma sploh ne rabiš programirat, razen kakih skript. Denarja je pa precej več kot pa v nekem pisanju kode ... Ne pravijo zastonj pisalcem kode "cocde monkey".
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Poldi112 je izjavil:

Ne vem o čem govoriš. Hočem par primerov, kako so config datoteke vsepovsod razmetane? FreeBSD sem pa btw par let vzdrževal, pa se mi ni zdel nek presežek (4.11 - 6.?).

Suse in Redhat distribucija imata drugačno strukturo kje se nahajajo konfiguracijske datoteke.

chironex> Aja tako to gre, sorry nisem razumel, potem pa lahko kar končamo debato, proof da je linux NSA trojanček, ki je bolj primerljiv z DOSom kot Windowsi.

https://yourlogicalfallacyis.com/burden...

SeMiNeSanja> Z vidika Cloud-a je München totalni fail, enako francoska policija - ker so uporabili tehnologijo od včeraj in ne tisto, ki bo standard jutri.

Ne, ni, ampak ljudje, ki Linuxa ne razumejo, to zelo težko razumejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

@SeMiNeSanja

Cloud je zastarela tehnologija, zapakirana v lepšo preobleko. Kaj pa misliš da so bili včasih Mainframi? Spomin zlate ribice, afaik ...

xxx je izjavil:

LightBit je izjavil:

Tudi freedos je alternativa Windowsom na desktopu. Na taksnem nivoju se lahko strinjava.

Ja, predvsem PC-BSD.
Kakšenem nivoju?

xxx je izjavil:

xxx je izjavil:

In seveda je uporaba sama in imena funkcij drugačna. Lahko si pa naredis wrapper a ne?

Presenetljivo ja.

imagodei ::

SeMiNeSanja> "Bedasto se mi zdi, da se sploh zgublja besede z nekom, ki ni le nasprotnik Windows-ov, temveč nasprotnik čisto vsega, kar ni Linux. Verski fanatik pač."

Jaz takole od strani gledam tole debato, pa moram rečt, da se mi čisto nič ne zdi, da bi vas jype, BigWhale, Invictus, Matthai in še kdo karkoli posiljevali z Linuxom. Mene tudi še nihče ni klical po telefonu in me nadlegoval z brezplačno predstavitvijo linuxa na mojem domu. Takisto ne dobivam spama, reklam v kastelc, listkov za vetrobransko steklo... Nihče mi še ni zvijal roke, češ naj si že enkrat inštaliram linux in na forumu me še nihče ni zmerjal in se mi posmehoval, češ kakšen luzer sem, ker primarno uporabljam Windows.

Sem pa v tej temi videl neverjetno količino gneva, posmehovanja in polivanja gnojnice prav s strani nasprotnikov Linuxa.

Lejte, saj vas nihče ne sili v Linux. Ko ugasnete računalnik, ko greste proč od te teme, debate o Linux vs Windows praktično ni. Sami si delate probleme s tem Linuxom.

Očitno za nekatere Linux deluje OK. Očitno deluje OK za nekatere organizacije. Vam ni všeč - super, ne obremenjujte se z njim!

Če pa se zapletate v debato, ali je Linux uporaben ali ne, potem pa morate pričakovat neko reakcijo s strani zagovornikov - saj je vendar jasno, da Linux je uporaben, če pa ga ljudje in organizacije uspešno in produktivno uporabljajo.

Jao.
- Hoc est qui sumus -

xxx je izjavil:

LightBit je izjavil:

Ja vem sej sem že rekel, da to hočeš. Ker samo to poznaš.
A pa si ga že kdaj zbootal?

Ja. Sicer mu še veliko manjka ampak vsekakor pa bolje dela kot wine na linuxu. Sicer pa zakaj ne hvala, te je strah sprememb? Fino take generike uporabljat a ne, uvališ ga lahko kamorkoli hočeš. :P

ReactOS uporablja veliko stvari iz wine.
A si ga probal na pravem hardwaru (v VM-ju dela vsaka igrača)?
Ne strah me je, da bo ostalo vse enako.

Nummy je izjavil:

LightBit je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Sej ne pravim, da je Mac OS X kakšna izjema (tudi GNU/Linux nima vse čist POSIX).

Ne vem zakaj se Linux evangelisti tako spretno izgogibajo moji trditvi, da na desktopu Linux ni potreben, ker se ga lahko kompletno nadomesti s storitvami v (zasebnem) oblaku.

Spretno se izobibajo komentiranju, da bi to lahko bilo ceneje in enostavneje, kot kreiranje nekih posebnih distribucij, repozitorijev, itd.

Spretno se izogibajo komentiranju, da bi rešitve v oblaku bistveno poenostavile tudi administracijo.

Pa ne navijam za Office365 - zaradi mene naj poganjajo zasebni oblak na Linuxu - končnega uporabnika to takointako ne tangira, dokler lahko opravi, kar ima za opraviti.

Lahko še tako v zvezde kujete München in francoze - oba primera sta za danes FAIL, ker niso resno jemali storitev v oblakih.

S tega vidika, je verjetno celo bolje, da pri nas JU še ni na veliko skočila na Linux vlak, ker se bo ta v naslednjih letih takointako izgubil v oblaku.

Linux bo tako postal bolj ali manj strežniški OS, na desktopih ga bomo pa srečevali še redkeje, kot ga sedaj. Kaj bo na desktopih služilo za 'thin client' ne vem napovedati. Ali bo to kakšna verzija Androida, ChromeOS, ali nekaj čisto tretjega, na koncu niti ne igra vloge. Definitivno pa ne bo 'Ubuntu' ali katera od popularnih distribucij.

Pa ne mi spet nekaj tumbat o 'nasprotnikih Linuxa' - nisem noben nasprotnik, ampak realno ocenjujem kam sodi Linux in kakšna prihodnost se mu piše.
Pa prosim ne mi ven vleči, da je tudi Android zgolj Linux - ker to ne drži v tem kontekstu v katerem je govora o Linuxu v Münchnu ali Franciji.

SeMiNeSanja> Ne vem zakaj se Linux evangelisti tako spretno izgogibajo moji trditvi, da na desktopu Linux ni potreben, ker se ga lahko kompletno nadomesti s storitvami v (zasebnem) oblaku.

Ne razumem, čemu ne bi brskalnik tekel na prostem operacijskem sistemu, kjer naročnik lahko prilagodi karkoli.

Glede na to, da je vsa računalniška moč v oblaku, je to daleč najboljša rešitev - zelo poceni in hkrati izjemno funkcionalna.

SeMiNeSanja> oba primera sta za danes FAIL, ker niso resno jemali storitev v oblakih.

Ne ga lomit, no. Saj ta dva primera _sta_ primera storitev v oblaku.

SeMiNeSanja> S tega vidika, je verjetno celo bolje, da pri nas JU še ni na veliko skočila na Linux vlak, ker se bo ta v naslednjih letih takointako izgubil v oblaku.

Več kot 99% oblaka je Linux.

SeMiNeSanja> na desktopih ga bomo pa srečevali še redkeje, kot ga sedaj.

Čemu? Ker je tebe strah Linux jedra?

SeMiNeSanja> Ali bo to kakšna verzija Androida, ChromeOS, ali nekaj čisto tretjega,

To je vse Linux.

SeMiNeSanja> Pa ne mi spet nekaj tumbat o 'nasprotnikih Linuxa' - nisem noben nasprotnik, ampak realno ocenjujem kam sodi Linux in kakšna prihodnost se mu piše.

Predvsem veliko napišeš, razen tega da v resnici nimaš pojma kaj Linux sploh je, kaj omogoča in kaj preprečuje, nisi povedal še ničesar.

Zgodovina sprememb…

jype - nauči se prebrati, interpretirati napisano in šele potem odgovarjati, ker so vsi tvoji odgovori popolnoma ven iz kontexta

Poldi112 ::

Tvoji si pa, kot bi poslušal marketing oddelek - pejte na cloud, bo vse super. In to je vse kar znaš povedat? Ker jaz ob tvojih čustvenih izbruhih o oblačku takoj dobim sliko zakotne franciske vasice, kjer imajo 2 žandarja, ki si delita en star pc. In jima bomo zdaj virtualizirali desktop, da bomo znižali stroške. Ker vsi vedo, da so desktopi zastarela paradigma.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

LightBit je izjavil:

Nummy je izjavil:

LightBit je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Sej ne pravim, da je Mac OS X kakšna izjema (tudi GNU/Linux nima vse čist POSIX).

Pozabljaš, da na mac OS X vse štima, ker je komercialen. Apple zadaj vlaga miljarde dolarjev samo zato, da je sistem kot mora biti.

Pri linux distribucijah, se trudi samo ubuntu, ampak s tako majhnim budgetom (proti velikim igralcem) pač ne more narediti čudeža in sam ga tudi več ne pričakujem. Zato bo tudi valve OS fail, ko izide. Pri steam-u očitno mislijo, da če vzamejo en opensource sh*t in ga malo modificirajo ter vložijo par miljončkov, da bo zadeva uporabna?

Bullsh*t. Da je en sistem uporaben, traja leta in leta. Dokaz: windows in mac OS. Microsoft je rabil skoraj 15+ let, da je razvil sistem, ki je stabilen in uporabnikom blizu, apple je rabil še nekoliko več. Pa v teh firmah imaš profesionalne programerje in poznavalce kako narediti dober OS, GUI in vse ostalo. Kaj ima linux? Par študentov, mulcev, vse je razgubljenoin raztroseno, nobenega pravega standarda ali konsistence. Prednost, ki jo imata apple in MS pri razvoju je ta, da ima zaprto skupino programerjev v razvoju, ki se držijo v naprej določenih načrtov in smernic. Poslušajo ljudi, ko jih kaj zelo moti.
Linux pa je preveč razdrobljen in premalo plačanih ljudi dela na njem, da bi lahko rekli da ima neko striktno vizijo, konstistenčnost in razvoj. Ubuntu in nekaj distribucij je tukaj svetla izjema, ampak kaj bo tistih 100 programerjev, proti tisočem, ki delajo za MS in apple? Lahko samo capljajo zadaj v razvoju. Včasih dobijo kako inovativno idejo, ampak je nikoli ne izpeljejo in izpilijo do tiste točke, da bi jo folk prevzel. To večinoma narediji "taveliki", ki potem vse skupaj lepo zapakirajo, naredijo uporabnikom prijazno, uporabno in lepo.

Pri takih dobrih rešitvah, ki so danes na trgu moraš biti resno sadomazohist, da greš uporabljati nekaj kar je par let za časom, razen če se šteješ med kake hude inovatorje. In verjemite mi, taki inovatorji nebi viseli na takem forumu, ampak bi imeli kaj za pokazat, ne pa samo jezik vrtet in se hvalit kaki sadisti so.

Nummy> Pozabljaš, da na mac OS X vse štima, ker je komercialen.

Dobra šala!

Nummy> Linux pa je preveč razdrobljen in premalo plačanih ljudi dela na njem, da bi lahko rekli da ima neko striktno vizijo, konstistenčnost in razvoj.

Še boljša!

(Na Linuxu dela več plačanih ljudi kot nakateremkoli drugem sistemu. Nekatere od teh ljudi plačujeta celo Apple in Microsoft.)

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

xxx je izjavil:

O seveda, to je čisto sane izjava, problem je samo, da odprte rešitve, ki bi v tem trenutku (in 10+ let nazaj) lahko konkurirala officu in windowsom ni.

No, tocno tale novica je potrditev, da so resitve, ki lahko konkurirajo Office in Windows. :)

SeMiNeSanja je izjavil:

Zdaj pa čakam, da bo kdo sprejel, da je config file hell pod Xi totalen mess, no da ga vidim junaka.

Ehm, od Xorg konfiguracijske datoteke jaz ze kar nekaj let nisem videl. V casu CRT monitorjev pa je bila konfiguracija Xfree res rahlo nadlezna. :)

SeMiNeSanja je izjavil:

Kot je sicer pri vsem open source softwaru? Tistem, ta cenejšem? Tisti "ta plačljivi" kar dobro zacola, kolikor vem. Dajmo se malo nakulirat, brez nič ne dobiš nič.

Slamnatega moza pretepas. :) Nikjer nisem rekel, da je open source cenejsi. Open source ti da na izbiro, da lahko izberes ponudnika, ki ti bo popravil software.

Tolikokrat sem ze povedal, da cena ni glavna prednost open source-a. Lahko je samo dodaten bonus.

Utk je izjavil:

Če naročiš nek custom program, si idiot, če ne zahtevaš tudi kode, ki je potem v tvoji lasti.
Pri OS-u pa to ni pomembno. Pri dokumentih tudi ni pomembno ali je office open-source, dokler je sam dokument odprt.

Saj ni nujno, da je programska oprema popolnoma custom. Dovolj je to, da gres v trgovino in kupis paket v katerem je notri program, ni pa izvorne kode. Potem pa svoje poslovanje podpres s taksnim paketom. Nakar ga trgovina neha prodajat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

M & M ::

Tukaj je seznam teh parih študentov, mulcev, ki delajo na jedru linuxa ... in noben ne dobi nič plačano :D

pegasus ::

Nummy je izjavil:

Pri linux distribucijah, se trudi samo ubuntu,
Kaj se trudi? Sledit nekoristnim in nadležnim modnim smernicam? Ja, to jim odlično uspeva, njihovega default guija sploh ne znam (in ne mislim znat) uporabljat. Na srečo so na linuxu na voljo alternative, oddaljene le nekaj klikov (ali ene vrstice v shellu), win8 te svobode npr. nima.

BigWhale je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Zdaj pa čakam, da bo kdo sprejel, da je config file hell pod Xi totalen mess, no da ga vidim junaka.

Ehm, od Xorg konfiguracijske datoteke jaz ze kar nekaj let nisem videl. V casu CRT monitorjev pa je bila konfiguracija Xfree res rahlo nadlezna. :)
Mene to ubistvu ful moti. Ko si sam spisal cel config, si točno vedel, kaj delaš in kako naj Xi izgledajo po tvojih posegih. Danes pa to dela neka logika, skrita v kajvemkaterem binary fajlu. Dokler dela, ok, a gotovo ne dela za vse primere in kadar ne dela, si ponavadi mrzel. Posebej je to prisotno pri multimonitor layoutih.
Cel trend (ubuntu et al) umikati nastavitve iz text fajlov v neke registryje, dostopne samo preko apija, je zaskrbljujoč in imho nevaren. Vsekakor meni zbija veselje do uporabe linuxa in če se bo nadaljeval, bom res preklopil na kak bsd.

Truga ::

pegasus je izjavil:

Nummy je izjavil:

Kaj se trudi? Sledit nekoristnim in nadležnim modnim smernicam? Ja, to jim odlično uspeva, njihovega default guija sploh ne znam (in ne mislim znat) uporabljat. Na srečo so na linuxu na voljo alternative, oddaljene le nekaj klikov (ali ene vrstice v shellu), win8 te svobode npr. nima.

Kle se strinjam. Ubuntu je zakon zadeva, ampak unity je garbage. In bo zgleda se neki cajta. In ja, na sreco je par klikov stran gnome/kde/e17.

Kar se pa tice Xorg configa, ce kaj ne dela ga se vedno lahko rocno napises. Jaz vem da sem ga moral popravljat za nvidijo, da mi dela skupaj z intel grafiko (intel za 2d, nvidia za 3d).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Truga ()

pegasus je izjavil:

Nummy je izjavil:

Si eden izmed redkih izmed tistih 2%, ki ne znajo uporabljati ubuntuja... za zamislit!

M & M je izjavil:

Tukaj je seznam teh parih študentov, mulcev, ki delajo na jedru linuxa ... in noben ne dobi nič plačano :D

In kaj si hotel povedati s tem?
To da morajo velike firme zaposlovati ljudi, ki potem delajo stvari, ki bi morale biti že davno narejene s strani tistih "tapametnih", ki pišejo po tem forumu???

The report covers almost 92,000 changes to Linux from 3,738 individuals since version 3.3 in March 2012.

Tuki sm nehu brat... 3738 developerjev... LOL.
Sam MS ima zaposlenih 60+k folka worldwide za windows-e, tukaj verjetno niso niti všteti tisti, ki delajo še na .NET-u in ostalih stvareh, ki pritičejo zraven...

Nummy> ki potem delajo stvari, ki bi morale biti že davno narejene s strani tistih

Ne razumeš. Nikomur ni _treba_ narediti ničesar - vsak naredi samo tisto, kar potrebuje.

Jaz potrebujem low latency interrupte. Windows mi omogoča neke polovičarske rešitve, ki večino časa ne delujejo. Linux mi omogoča točno to. Ne samo, da mi ni bilo treba tega počet, ker je pred mano že nekdo to storil, tudi vse njegove napake smem popravit, česar pri Windows ne smem. Ne dovoli mi licenca, pa še po nepotrebnem komplicirano bi bilo, ker nimam na voljo izvorne kode.

M & M ::

Nummy je izjavil:

M & M je izjavil:

To da morajo velike firme zaposlovati ljudi, ki potem delajo stvari, ki bi morale biti že davno narejene s strani tistih "tapametnih", ki pišejo po tem forumu???

Ne, samo to, da za Linux v bistvu skrbijo velike korporacije - tako kot za MacOS ali za Windows. In kdor pravi, da ljudje, ki delajo na Linux jedru ne dobijo nič plačano - da v open source programski opremi ni denarja - pač nimajo prav.

Nummy je izjavil:

M & M je izjavil:

The report covers almost 92,000 changes to Linux from 3,738 individuals since version 3.3 in March 2012.

Sam MS ima zaposlenih 60+k folka worldwide za windows-e, tukaj verjetno niso niti všteti tisti, ki delajo še na .NET-u in ostalih stvareh, ki pritičejo zraven...

To je samo jedro.
MS ima veliko zaposljenih v marketingu.

js osebno ::

Nummy je izjavil:

Izjava se tiče prispevkov k Linux kernelu. Trdiš, da "60k+ folka worldwide" dela na Windows NT (saj je to kernel, ki je trenutno v uporabi?). In vsem tem profesionalcem ne uspe izdelati hitrejšega sistema? :))

To so sicel le moje lastne izkušnje. Windowse uporabljam izključno za gaming. Za kakršnokoli drugo uporabo se mi pa zdijo preveč nerodni. Je treba preveč odmikat roko iz tipkovnice na miško. Pa ta fora, da v enem letu postanejo čudno počasni, in kar kličejo po reinstallu.

SeMiNeSanja je izjavil:

Ko sem napisal 'zakaj ne pišete odprtokodnih rešitev za Windows' se nisem zatipkal - menil sem točno tako, kot sem napisal.

Linux advokati so se namreč trudili dokazovati, da v svetu obstajajo odprtokodne rešitve za Windows - pa kaj mislite, da sem z lune padel in tega ne vem?

Nagovoril sem VAS - ki tukaj vpijete Linux über alles!

To kar mi pocnemo je v bistvu vseeno. Nekateri tukaj zagovarjamo odprtokodne resitve. A je tvoj 'work stack' celoten odprtokodni je v bistvu tvoja odlocitev. Lahko se odlocis za vendor lock-in resitev. Saj ti nihce ne brani, samo se moras zavedati posledic svoje odlocitve.

SeMiNeSanja je izjavil:

Vsi hvalite prednosti odprtokodnih rešitev, istočasno pa insinuirate, da so možne le na Linuxu. Bullshit!
Enega samega od advokatov pa še nisem slišal, da dela na odprtokodni aplikaciji za Windows - kot da bi to bilo bogokletno?
Ja, popolno open source resitev imas lahko na Linuxu ali pa na neki varianti Free/Open/NetBSDja. Na Windows je ne mores imeti. Nihce ti pa ni rekel, da MORAS iti na Linux.

A res ne zastopis tega?

SeMiNeSanja je izjavil:

Aja, pa še to - vsi vi, ki kao programirate kvazi odprtokodne rešitve - če jutri crknejo vsi Windows računalniki, boste brez službe in kruha! Samo od tistih, ki imajo nameščen Linux namreč nikoli nebi preživeli (razen tistih parih, ki programirajo za Android).

Sam prej bodo crknil uni k delajo za Windows. Nevem sicer kako se rece temu fallaciju k si ga zdej ven potegnil, sam sem preprican, da ima svoje ime. :>

SeMiNeSanja je izjavil:

zakaj se potem morate vi toliko vtikati v to, kaj ima vaš uporabnik na svojem desktopu?

Emm, dej se enkrat preberi tvoj prvi prispevek v tejle temi. Noben se ni vtikal v to kaj ti poganjas. Ste se pa drugi zaceli vtikati kaj mi poganjamo. :)

M & M je izjavil:

Nummy je izjavil:

M & M je izjavil:

Ne, samo to, da za Linux v bistvu skrbijo velike korporacije - tako kot za MacOS ali za Windows. In kdor pravi, da ljudje, ki delajo na Linux jedru ne dobijo nič plačano - da v open source programski opremi ni denarja - pač nimajo prav.

Tile, i delajo v telih velikih korporacijah večinoma delajo na privat projektih, ker sama korporacija potrebuje (infrastruktura, serverji,...). Če pa po naključju najdejo kak bug, ga pa verjetno commitajo še na opensource. Da ne boš mislu, da velike koporacije z namenom da bi vam "tapametnim" olajšali delo ali delali namesto vas in da bi vam razvijali sistem za đabe.
Sanja svinja kukuruz.
Nisem rekel, da ni denarja v opensource, sej študenta lahko tud plačaš. Samo ta študent nima ne izkušenj ne plana kaj naj dela in potem vsak dela vse po svoje in na koncu se ne ve kdo pije in kdo plača. Največji plus je prav tako največji minus linux-a. Anarhija.

LightBit je izjavil:

Nummy je izjavil:

M & M je izjavil:

To je samo jedro.
MS ima veliko zaposljenih v marketingu.

Ja kaj marketing pa ne dela na sistemu? Kaj pa raziskave trga in uporabnikov, ter posredno načrtoavnje kaj je treba narediti, da bo folku vpeč? Misliš da to code monkey delajo? LOL. Ne, za to imajo najete prav posebne ljudi.

js osebno je izjavil:

Nummy je izjavil:

Izjava se tiče prispevkov k Linux kernelu. Trdiš, da "60k+ folka worldwide" dela na Windows NT (saj je to kernel, ki je trenutno v uporabi?). In vsem tem profesionalcem ne uspe izdelati hitrejšega sistema? :))

To so sicel le moje lastne izkušnje. Windowse uporabljam izključno za gaming. Za kakršnokoli drugo uporabo se mi pa zdijo preveč nerodni. Je treba preveč odmikat roko iz tipkovnice na miško. Pa ta fora, da v enem letu postanejo čudno počasni, in kar kličejo po reinstallu.

Lepo priznaj da jih ne znaš uporabljat in ti bo 50% odpuščenega. Si pač tudi eden izmed redkih izmed tistih 2%, ki so pač sadomazo nastrojeni...

Meni dela že od 7-ke naprej enako hitro. V bistvu sem ene 4 leta nazaj namesti 7-ko, potem nadgradil na 8-ko in potem še na 8.1. Zagonski čas zmanjšal, ko sem presedlal na UEFI boot in sedaj pridem v sistem po parih sekundah od vklopa.
Aja pa vmes sem zamenjal še plato, RAM, CPU in grafo in sem obdržal isto inštalacijo od prej. Windows mi je samo avtomatsko nadgradil driverje, tastare pa sem lepo popucal dol in zadeva špila dalje...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nummy ()

Jype - kdaj boš že nehal s strežniškimi argumenti prepričevati v desktop rabo?

Kar velja za strežnike, pač ne velja nujno tudi za desktop sisteme.

Če je Linux odličen za strežnike (je sploh kdo to zanikal?), še ne pomeni, da je enako odličen (govorimo o polnih distribucijah!)tudi za desktop navadnega smrtnika, ki se mu ne sanja o računalnikih.

Resna Linux strežniška okolja pedena ekipa strokovnjakov in tako lahko zadevo optimalno prilagodiš in iz nje potegneš kar se da.

Ampak daj eni frizerki v roke DVD z Linux distribucijo in ji razlagaj, da je zadeva ful cool, da lahko tudi source popravlja.

Po moje boš še tisti hip dobil DVD v glavo!

Nummy je izjavil:

Too many cooks spoils the broth.

To, da je 3700+ ljudi neki commital v kernel v malo vec kot enem letu je naravnost GROZN! Na sreco, so tukaj vsteti vsi comiti, ki gredo v vsak driver, za vsak prdec od hardware-a. Ljudi, ki delajo na core kernelu je na sreco bistveno manj.

Da pa potem potegnes ven kolk ima MS zaposlenih za Windows je pa naravnost smesno. Primerjati poizkusas dve razlicni stvari. Saj Windows niso samo kernel. V teh 60.000+ je vsteta tudi cistilka, ki pisarne puca 20 clanski komisiji za izbiro naslednjega default backgrounda. :)

Nummy je izjavil:

Lepo priznaj da jih ne znaš uporabljat in ti bo 50% odpuščenega. Si pač tudi eden izmed redkih izmed tistih 2%, ki so pač sadomazo nastrojeni...

Meni dela že od 7-ke naprej enako hitro. V bistvu sem ene 4 leta nazaj namesti 7-ko, potem nadgradil na 8-ko in potem še na 8.1. Zagonski čas zmanjšal, ko sem presedlal na UEFI boot in sedaj pridem v sistem po parih sekundah od vklopa.
Aja pa vmes sem zamenjal še plato, RAM, CPU in grafo in sem obdržal isto inštalacijo od prej. Windows mi je samo avtomatsko nadgradil driverje, tastare pa sem lepo popucal dol in zadeva špila dalje...

Priznam, da sem mazohistično nastrojen, po drugi strani pa rabim tisto tedensko dozo gaminga. S samo uporabo Windowsov ni nič narobe, a kaj ko za vsako stvar hočejo neko butasto klikanje z miško. Poleg tega so tu njihove odločitve, da delajo kompromise glede hitrosti na račun lepote/designa. V tem pogledu mi je bila 7 bolj všeč.

Glede menjave strojne opreme: to bi moralo delati v vsakem primeru, razen če menjaš celotno arhitekturo. Recimo x86 na ARM. Čeprav se mi zdi, da za linux na tem področju obstaja nek Multiarch..

Nummy je izjavil:

Si eden izmed redkih izmed tistih 2%, ki ne znajo uporabljati ubuntuja... za zamislit!
Priznam. Buljim vanj kot tele v nova vrata. Now shoot me!
Na srečo si lahko namestim xfce in si ga uredim, da izgleda kot CDE, the One True UNIX GUI. Happy now? ;)
(No, zares izgleda bolj kot bastard child med CDE in openstep)
Problem velike večine guijev je, da aktivno mečejo polena pod noge vsakomur, ki dejansko hoče nekaj narest. Windows še posebej, ponavadi popizdim v manj kot 30s po tem, ko na winsih primem miško. OS X ni v tem kaj dosti boljši, prednost ima le to, da lahko odprem terminal na full screen in lepo v miru učinkovito opravljam svoje delo. Ja, sem eden izmed tistih 2%, ki večinoma dela v shellu.

xxx je izjavil:

A brez tega ne moreš živet http://msdn.microsoft.com/en-us/library...
Lepa funkcija ni kaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LightBit ()

Jaz rabim UI zato da mam vec shellov na enem ekranu, da lahko v enem odprem man page (ali pa vcasih kar browser z dokumentacijo), v drugem pisem program/skripto, v tretjem pa stafnam po ostalih fajlih ki se ticejo doticnega programa.

@ pegasus Si že kdaj poskusil i3? Imam zelo podobne izkušnje z uporabo Windows GUI, i3 mi pa omogoča, da imam opdrtih par fullscreen terminalov, pa še kakšen brskalnik in bralnik pdf v ozadju.

BigWhale je izjavil:

Nummy je izjavil:

Too many cooks spoils the broth.

To, da je 3700+ ljudi neki commital v kernel v malo vec kot enem letu je naravnost GROZN! Na sreco, so tukaj vsteti vsi comiti, ki gredo v vsak driver, za vsak prdec od hardware-a. Ljudi, ki delajo na core kernelu je na sreco bistveno manj.

Da pa potem potegnes ven kolk ima MS zaposlenih za Windows je pa naravnost smesno. Primerjati poizkusas dve razlicni stvari. Saj Windows niso samo kernel. V teh 60.000+ je vsteta tudi cistilka, ki pisarne puca 20 clanski komisiji za izbiro naslednjega default backgrounda. :)

To je veljalo za razvoj 20 let nazaj. Prjatu, dobrodošel v 21. stoletju, kjer večja velikost team-a ne pomeni da ne moreš narediti kvalitetnega produkta. To kar si napisal, bi verjetno držalo kot pribito za win95. WinXP te postavijo na laž kamlu, saj so naredili z ogromno folka zelo stabilen in uporaben OS.

js osebno je izjavil:

Nummy je izjavil:

Priznam, da sem mazohistično nastrojen, po drugi strani pa rabim tisto tedensko dozo gaminga. S samo uporabo Windowsov ni nič narobe, a kaj ko za vsako stvar hočejo neko butasto klikanje z miško. Poleg tega so tu njihove odločitve, da delajo kompromise glede hitrosti na račun lepote/designa. V tem pogledu mi je bila 7 bolj všeč.

Glede menjave strojne opreme: to bi moralo delati v vsakem primeru, razen če menjaš celotno arhitekturo. Recimo x86 na ARM. Čeprav se mi zdi, da za linux na tem področju obstaja nek Multiarch..

Lepo da priznaš, sedaj pa se še zavedaj, da ostalih 98% uporabnikov ni sadomazohističnih. Ostali rabijo enostavnost na dosegu klika. One-button-do-it-all would be a victory.
Tudi meni 8-ka ni ne lepa in me zelo moti tisti metro style start meni. Ampak na srečo se ga da izklopiti in inštalirati gor custom start meni. Edina žalost je ta, da windows official ne podpira izdelave in inštaliranje tem za ostale stvari (lahko spremeniš winse da zgledajo totalno drugače, ampak rabiš dodaten program za to). Sam se ukvarjam z artom in design-om, ter seveda programiranje GUI-jev in zadnje čase so me windows-i razočarali na področju performance in bugov iz paketa adobe v navezi z wacom tablicami. Na srečo sem delo presedlal na mac OS, in prav tako kot ti windows furam za gaming in ostale stvari. Na mac-u sem samo 1x odprl konzolo in to samo takrat, ko sem moral ročno skopirati config file v bootloader na EFI particijo. Od takrat naprej sploh ne dotikam terminala in vse delam preko GUI-ja.

Včasih je bilo tako, da če si zamenjal računalnik, oz. par delov, so ti windows-i preprosto crknili. Od windows viste to ni več tako. Sedaj lahko zamenjaš skoraj celoten HW in po ponovnem zagonu bo zadeva še vedno furala (le na novo aktiviraš windows-e in počakaš da potegne dol nove driverje).

pegasus je izjavil:

Nummy je izjavil:

Priznam. Buljim vanj kot tele v nova vrata. Now shoot me!
Na srečo si lahko namestim xfce in si ga uredim, da izgleda kot CDE, the One True UNIX GUI. Happy now? ;)
(No, zares izgleda bolj kot bastard child med CDE in openstep)
Problem velike večine guijev je, da aktivno mečejo polena pod noge vsakomur, ki dejansko hoče nekaj narest. Windows še posebej, ponavadi popizdim v manj kot 30s po tem, ko na winsih primem miško. OS X ni v tem kaj dosti boljši, prednost ima le to, da lahko odprem terminal na full screen in lepo v miru učinkovito opravljam svoje delo. Ja, sem eden izmed tistih 2%, ki večinoma dela v shellu.

Lepo od tebe.
In ne nisi eden izmed tistih 2%, ampak eden izmed redkih izmed tistih 2%.
Takih kot si ti je kot kaplja v morje in ni lepo drugim pametovati kaj je fajn in kaj ne. Ostalim 98% je tak GUI všeč in uporaben...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nummy ()

Nummy je izjavil:

To je veljalo za razvoj 20 let nazaj. Prjatu, dobrodošel v 21. stoletju, kjer večja velikost team-a ne pomeni da ne moreš narediti kvalitetnega produkta. To kar si napisal, bi verjetno držalo kot pribito za win95. WinXP te postavijo na laž kamlu, saj so naredili z ogromno folka zelo stabilen in uporaben OS.

Pravzaprav so končno uporabili Windows NT kernel kodo in ne tistega sranja iz Win95. Zato stabilnost. Kot Windows fan si lahko prebereš malo o zgodovini Windowsov.

Najboljša poteza MS ever, da je zaposlil človeka, ki je napisal VMS.

@Nummy
IMO je miška OK zadeva za nekatere stvari, pri večini uporabe je pa tipkovnica boljša. Z miško je težko razviti "muscle memory", ki dejansko pohitri izvajanje pogostih opracij. Verjetno v Photoshopu ne klikaš po menijih, ampak večinoma uporabljaš bližnjice na tipkovnici? Na tak način uporabljam vse programe in GUI. In ko enkrat veš, kaj rabiš, delaš precej hitreje.
Nekaj časa sem vzporedno uporabljal neki Linux in Okna, nato pa sem ugotovil, koliko lažji je za uporabo Linux (tu se gre za normalno uporabo, ne pa "OMG, prvič v življenju vidim kompjuter, what does this button do?") in nanj presedlal full time. Pa v tistem času nisem bil noben "štručko" za shell in ostale dobrote, ki se skrivajo pod pokrovom..

imagodei ::

Nummy> "Lepo da priznaš, sedaj pa se še zavedaj, da ostalih 98% uporabnikov ni sadomazohističnih. Ostali rabijo enostavnost na dosegu klika. "

Tole ni noben argument. 98% ljudi tudi ne rabi znat hekat registryja, nameščat obskurnih driverjev, čistiti malware, pisat zagonskih skript, reševat težav z BSOD, razvijat .net aplikacije, vzdrževat MS SQL in Exchange serverja. Ne moreš na eni strani (Windows) vzet nekoga, ki Windows obvlada nadpovprečno, na drugi strani (Linux) pa nekoga, ki zna samo klikat in se izgubi, ko mu "Start" meni premakneš na desno stran.

In sedaj - če vzameš nekoga, ki računalnik uporablja za brskanje po netu, ogled YouTube posnetkov, občasen ogled kakega filma ali serije ter za branje pošte - kaj točno npr. v Ubuntuju ni enostavno na dosegu klika?

Ostale primerjave so vse hudičevo pristranske. Za to, da se ti danes znajdeš v Windows 37x boljše kot v Ubuntuju, si tudi prebral precejšnje število člankov o delovanju Windows, o hekanju registryja, iskanju težav z driverji ipd.
- Hoc est qui sumus -

Sem poznal nekoga, ki je pravil, da njegova žena piše priročnike na vi.
Baje je imela cel kup makrojev in niti po bogu ni hotela presedlati na kaj drugega, ker je stvari pač imela v mezincu.

Pa naj zdaj zaradi tega gremo vsi na vi? Mislim da še hardcore linuxaš tega nebi hotel.

Čisto isto je z vsemi ostalimi podobnimi argumenti. Vedno se kdo najde, ki mu en način dela bolje ustreza kot večini. Ampak da bo zato trdil, da je to edini PRAVI način? Potem pa se še čudi, če ga kdo postrani pogleda in se sprašuje, če je tip čisto gladek?

Točno tako je z Linuxom - enim pač bolj paše na desktopu, kot Windows. Imejte ga! Ampak ne vpijte na glas, da je to najboljše, kar je v zadnjih sto letih doletelo človeštvo - ali pa se sprijaznite s tem, da vas bodo drugi gledali, kot da ste rahlo prismuknjeni.

tony1 ::

Točno tako je z Okni - enim pač bolj pašejo na desktopu, kot Linux. Imejte jih! Ampak ne vpijte na glas, da je to najboljše, kar je v zadnjih sto letih doletelo človeštvo - ali pa se sprijaznite s tem, da vas bodo drugi gledali, kot da ste rahlo prismuknjeni. :D

Btw., hardcore unixaš, ki ne pozna vija je... >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Dejstvo je da je vi(m) najboljsi editor.
««
8 / 10
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
23789536 (82747) xmetallic
»

München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28796556 (73090) johnnyyy
»

Torino gre na Linux

Oddelek: Novice / Ostale najave
4420170 (15920) win64
»

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

22455452 (50179) kitaj
»

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov (strani: 1 2 3 )

10430527 (26747) Ashrack

Več podobnih tem