Forum » Loža » Krščanstvo - opora ali nevarnost demokraciji?
Krščanstvo - opora ali nevarnost demokraciji?
pyratco ::
Pred nastopom moderne dobe (znanost, filozofija, kapitalizem), je Evropo obvladovalo krščanstvo. Ta religija je zaprta vase, ljudje v njeni službi pa so povzročili veliko trpljenja nad drugače mislečimi. Označujejo jo centralizacija, metafizika, enostranost. Ali je krščanstvo zmožno delovati v demokratičnem duhu? Ali pa v samih temeljih skriva nepoboljšljivo avtokracijo. Kaj menite?
- spremenil: Gandalfar ()
Thomas ::
Jest sem seveda ateist. Ampak ne padam v skušnjavo, da bi komu prepovedoval ali predpisoval, česa ne sme, in kaj mora verjeti.
Bojeviti pozivi k prepovedi religije, so samo en način, kako zmanjšati ljudem pravice.
Če ti gre krščanstvo na živce, prepričaj ljudi, da boga ni.
Lahko tudi tožiš Cerkev za odškodnino 100 milijard dolarjev. Tudi to pot ti demokratična država omogoča. Če boš zgubil ti ...
Lahko tudi začneš zbirati podpise za tako spremembo ustave, ki bo prepovedala krščanstvo.
Sej svoboda - pejt u akcijo!
Bojeviti pozivi k prepovedi religije, so samo en način, kako zmanjšati ljudem pravice.
Če ti gre krščanstvo na živce, prepričaj ljudi, da boga ni.
Lahko tudi tožiš Cerkev za odškodnino 100 milijard dolarjev. Tudi to pot ti demokratična država omogoča. Če boš zgubil ti ...
Lahko tudi začneš zbirati podpise za tako spremembo ustave, ki bo prepovedala krščanstvo.
Sej svoboda - pejt u akcijo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Matek ::
Joj, mene ful moti da vsi nasprotniki krščanstva stalno navajajo ena dejstva iz preteklosti, danes je to po mojem mnenju čisto uporabniku prijazna ( ) vera.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Kul, . Tudi sam se strinjam, da ne more nekdo kar povprek prepovedovati v kaj naj kdo veruje. Nikogar ne nameravam prepričevati, ali naj bo ateist ali vernik. Zanima me, ali krščanstvo k demokraciji prispeva ali jo omejuje.
Kar pa se tiče pogrevanja preteklosti. Kar je Evropo naredilo bolj demokratično, je predvsem moderna misel,
pa- tudi krščanstvo??
Kar pa se tiče pogrevanja preteklosti. Kar je Evropo naredilo bolj demokratično, je predvsem moderna misel,
pa- tudi krščanstvo??
Demokracija ni brezmejna. Nevemkakšno širjenje ... bi bilo bolj težko.
Stalna in neposredna demokracija, je kvečjemu še možna stopnja, znotraj človeške družbe. Pa nisem prepričan, da bi bila kaj boljša od parlamentarne.
Sej imamo ustavo in zakone. Lahko jih samo bolj dosledno izvajamo, si izmišljujemo nove ... napredka pa tukaj ne more biti kakšnega posebnega. Demokratizacija "cestnih predpisov"? Katerih sploh? Boljš narest 100% avtomatične avtomobile.
Kako naj bolj demokratično uredimo pripor? Pospešimo sojenje. Tudi to je tehnološko vprašanje.
Kaj bi blo drugače, če bi ljudje manj hodili v cerkev na področju demokracije?
Komaj kaj.
Stalna in neposredna demokracija, je kvečjemu še možna stopnja, znotraj človeške družbe. Pa nisem prepričan, da bi bila kaj boljša od parlamentarne.
Sej imamo ustavo in zakone. Lahko jih samo bolj dosledno izvajamo, si izmišljujemo nove ... napredka pa tukaj ne more biti kakšnega posebnega. Demokratizacija "cestnih predpisov"? Katerih sploh? Boljš narest 100% avtomatične avtomobile.
Kako naj bolj demokratično uredimo pripor? Pospešimo sojenje. Tudi to je tehnološko vprašanje.
Kaj bi blo drugače, če bi ljudje manj hodili v cerkev na področju demokracije?
Komaj kaj.
Se strinjam s teboj glede brezmejnega širjenja.
Sicer pa Cerkev ni edina centralistična ustanova- obstajajo še stranke, multinacionalke in tako naprej.
Bi pa obrnjeno postavil tvoje vprašanje- kaj bi blo drugače, če bi ljudje več hodili v cerkev na področju demokracije?
Krščanstvo je po eni strani individualistična religija in po drugi univerzalistična. To je neka podobnost z demokracijo. Kar pa se avtokratskih struktur tiče...
Sicer pa Cerkev ni edina centralistična ustanova- obstajajo še stranke, multinacionalke in tako naprej.
Bi pa obrnjeno postavil tvoje vprašanje- kaj bi blo drugače, če bi ljudje več hodili v cerkev na področju demokracije?
Krščanstvo je po eni strani individualistična religija in po drugi univerzalistična. To je neka podobnost z demokracijo. Kar pa se avtokratskih struktur tiče...
Kaj če bi več hodili v cerkev?
Bi pač hodili več v cerkev.
Kaj če bi jedli več krompirja?
Bi pač jedli več krompirja.
Demokracija je zaradi ljudi. Če ti požro nenormalne količine sladoleda, da jih potem boli želodec ... ali pa če sladoleda sploh ne jedo - kočljivci - demokracija je še vedno zaradi njih.
Dokler s svojim ravnanjem ne kršijo demokratičnih zakonov - naj počnejo kar hočejo.
Svoboda je večje dobro, kot kakšna "optimizacija", ki to svobodo povozi.
Če (organizirana) religija zapoveduje kaj, kar je v nasprotju z zakoni, potem mora država po teh svojih zakonih reagirati.
Komunistični popravki Ustave so po mojem odveč.
Toda tudi ta možnost je odprta. Samo 2/3 poslancev je treba prepričat.
Bi pač hodili več v cerkev.
Kaj če bi jedli več krompirja?
Bi pač jedli več krompirja.
Demokracija je zaradi ljudi. Če ti požro nenormalne količine sladoleda, da jih potem boli želodec ... ali pa če sladoleda sploh ne jedo - kočljivci - demokracija je še vedno zaradi njih.
Dokler s svojim ravnanjem ne kršijo demokratičnih zakonov - naj počnejo kar hočejo.
Svoboda je večje dobro, kot kakšna "optimizacija", ki to svobodo povozi.
Če (organizirana) religija zapoveduje kaj, kar je v nasprotju z zakoni, potem mora država po teh svojih zakonih reagirati.
Komunistični popravki Ustave so po mojem odveč.
Toda tudi ta možnost je odprta. Samo 2/3 poslancev je treba prepričat.
IceIceBaby ::
"aj bi blo drugače, če bi ljudje več hodili v cerkev na področju demokracije?"
Udeležba na referendumih in volitvah bi bla kakšen % nižja ker bi ljudje šli h maši namesto volit zjutraj.
Udeležba na referendumih in volitvah bi bla kakšen % nižja ker bi ljudje šli h maši namesto volit zjutraj.
> Udeležba na referendumih in volitvah bi bla kakšen % nižja ker bi ljudje šli h maši namesto volit zjutraj.
Kaj pa če grejo še bolj na volitve, če grejo že k maši?
Tega ne vem - in ne veš.
Kaj pa če grejo še bolj na volitve, če grejo že k maši?
Tega ne vem - in ne veš.
icek ::
MadManMato,
predvsem je danes pametno locit vero (religijo, ideologijo...) in vernike (ljudi, cerkev). Dobena religija v osnovi ni zasnovana tako, da bi komu skodla. Tistih nekaj osnovnih idej imajo vse religije podobne. Zal pa obstajajo ljudje, ki si napacno predstavljajo, kako bi naj to zgledlo v praksi, zato pa imamo tolk sranja na svetu danes.
Cerkev je v preteklosti naredila vlab vtis na nekatere ljudi in tegu ne mores zdaj nic. Pac je tako, kot je. Nekateri so delali sranje v imenu religije in pol se vprasas, zakaj bi se moral jaz identificirat s taksnimi, ki so delali sranje? Ce bi se vsi drzali tistih nekaj osnovnih nacel, bi nam bilo prelepo. A zal ni tako.
predvsem je danes pametno locit vero (religijo, ideologijo...) in vernike (ljudi, cerkev). Dobena religija v osnovi ni zasnovana tako, da bi komu skodla. Tistih nekaj osnovnih idej imajo vse religije podobne. Zal pa obstajajo ljudje, ki si napacno predstavljajo, kako bi naj to zgledlo v praksi, zato pa imamo tolk sranja na svetu danes.
Cerkev je v preteklosti naredila vlab vtis na nekatere ljudi in tegu ne mores zdaj nic. Pac je tako, kot je. Nekateri so delali sranje v imenu religije in pol se vprasas, zakaj bi se moral jaz identificirat s taksnimi, ki so delali sranje? Ce bi se vsi drzali tistih nekaj osnovnih nacel, bi nam bilo prelepo. A zal ni tako.
Rider of Theli
www.air-tv.net
www.air-tv.net
Ja, včeraj je v Večerovi prilogi nekdo zapisal: ťnekdo je prepričan, da ve, in v imenu te vednosti ne izbira sredstev ter upravičuje celo največje zločineŤ.
Saj po moje je ravno koncentracija vpliva v rokah nekaj oseb tisto, kar je krščanstvo naredilo za . Dokler služi le kot veroizpoved, O.K. Ko pa drugim soli pamet...
Kaj pa recimo menite o razlikah med temi pogledi:
http://www.mladina.si/tednik/200116/cla... (Inkvizicija- dobro, po mojem mnenju je tukaj avtor parkrat nekoliko pretiraval, a kljub temu)
http://www.odan.org/ (Opus Dei)
http://www.natcath.com/NCR_Online/archi... (članek o potrebi demokratizacije Cerkve)
http://www.religiousconsultation.org/Ch...
Saj po moje je ravno koncentracija vpliva v rokah nekaj oseb tisto, kar je krščanstvo naredilo za . Dokler služi le kot veroizpoved, O.K. Ko pa drugim soli pamet...
Kaj pa recimo menite o razlikah med temi pogledi:
http://www.mladina.si/tednik/200116/cla... (Inkvizicija- dobro, po mojem mnenju je tukaj avtor parkrat nekoliko pretiraval, a kljub temu)
http://www.odan.org/ (Opus Dei)
http://www.natcath.com/NCR_Online/archi... (članek o potrebi demokratizacije Cerkve)
http://www.religiousconsultation.org/Ch...
bf4ed ::
Jaz sem tudi ateist.
Drugače pa so za mene vse religije brez veze.Vse izvira iz časov ko ljudje niso imeli pojma kak stvari delujejo in so si nekaj zmišljevali bogove.
Drugače pa so za mene vse religije brez veze.Vse izvira iz časov ko ljudje niso imeli pojma kak stvari delujejo in so si nekaj zmišljevali bogove.
> nekdo je prepričan, da ve, in v imenu te vednosti ne izbira sredstev ter upravičuje celo največje zločine
Tko to funkcionira, ja.
Sadam pobije vse živo, kar se mu upira. Opravičuje z interesi Iraka.
Američani ga sklenejo eliminirat. Opravičujejo s tem, da je nevaren.
Mirovniki grejo na ulice in grozijo z vetom v VS. To opravičujejo z zlom, ki ga pomeni vojna.
Oslarija mislit, da bodo ljudje delali drugače, kot mislijo da je najbolj prav.
Nekaj se da narediti edino na ta način, da se izračuna (premisli), kdo ima res prav.
Apel na "zadržanost od lastnih principov", bo naletel na kakšen odziv samo pri dvomljivcih (vase).
Za argumentiranje in dokazovanje - pa upanje je.
Tko to funkcionira, ja.
Sadam pobije vse živo, kar se mu upira. Opravičuje z interesi Iraka.
Američani ga sklenejo eliminirat. Opravičujejo s tem, da je nevaren.
Mirovniki grejo na ulice in grozijo z vetom v VS. To opravičujejo z zlom, ki ga pomeni vojna.
Oslarija mislit, da bodo ljudje delali drugače, kot mislijo da je najbolj prav.
Nekaj se da narediti edino na ta način, da se izračuna (premisli), kdo ima res prav.
Apel na "zadržanost od lastnih principov", bo naletel na kakšen odziv samo pri dvomljivcih (vase).
Za argumentiranje in dokazovanje - pa upanje je.
smash ::
a ateisti so ljudje ki ne verjamejo v nč al kaj že??? hmm...upam da ne..si ne predstavljam človeka, ki ne bi v nč verjel...sej ne pravm da more v kakšno religijo verjet, ampak vseen...človek brez vere more bit pa res na dnu
upam da me kdo popravi pa mi razloži pravi pomen ateistov
upam da me kdo popravi pa mi razloži pravi pomen ateistov
Jest sem že popoln ateist. Torej ne verjamem v eksterne agente.
So what?
V kaj pa verjameš ti?
Se mi pa ne zdi tvoj memplex ravno stabilen ... čisto mimogrede.
So what?
V kaj pa verjameš ti?
Se mi pa ne zdi tvoj memplex ravno stabilen ... čisto mimogrede.
smash ::
I BELIEVE IN LOVE, IN HAPPYNESS, IN A PEACEFULL WORLD, I BELIEVE I CAN FLY.......do you Thomas believe? dont you have any dreams? are you a robot waiting to be released?
FLOWER POWER bi se lahko imenoval tale tvoj memplex.
Grem jest spat ... sorry.
p.s.
Ni dovolj samo "dobro hoteti". Dobro je prej premisliti, če je to kar hočemo, res zakej.
Hipijevska filozofija ... ni tako zdrava, kot izgleda. IMHO. Nima kakšne večje veze z realnostjo.
Grem jest spat ... sorry.
p.s.
Ni dovolj samo "dobro hoteti". Dobro je prej premisliti, če je to kar hočemo, res zakej.
Hipijevska filozofija ... ni tako zdrava, kot izgleda. IMHO. Nima kakšne večje veze z realnostjo.
nicjasno ::
Hja, se en ateist tukaj!
Jaz verjamem v sebe in svoje sposobnosti, in pa seveda v svoje sanje, ki jih kanim lep dan uresniciti.
Kar se pa tice cerkve: Cerkev kot institucija je en velik kup fevdalskega gnoja, vera kot taka pa se mi zdi nekaj zelo plemenitega, ceprav sam nisem vernik.
Nekateri ljudje pac ne locijo med tema dvema pojmoma. Cerkev kot institucija ma naprimer takoj za McDonaldsom v lasti najvec nepremicnin po svetu. Le zakaj jih potrebuje?!
Jaz verjamem v sebe in svoje sposobnosti, in pa seveda v svoje sanje, ki jih kanim lep dan uresniciti.
Kar se pa tice cerkve: Cerkev kot institucija je en velik kup fevdalskega gnoja, vera kot taka pa se mi zdi nekaj zelo plemenitega, ceprav sam nisem vernik.
Nekateri ljudje pac ne locijo med tema dvema pojmoma. Cerkev kot institucija ma naprimer takoj za McDonaldsom v lasti najvec nepremicnin po svetu. Le zakaj jih potrebuje?!
> Cerkev kot institucija ma naprimer takoj za McDonaldsom v lasti najvec nepremicnin po svetu. Le zakaj jih potrebuje?!
A je to foušija?
Kaj te briga, zakaj rabi nekdo nepremičnine in koliko jih ima?
Če je vse po zakonih - nikogar.
A je to foušija?
Kaj te briga, zakaj rabi nekdo nepremičnine in koliko jih ima?
Če je vse po zakonih - nikogar.
maksimvs ::
Hmmm... V preteklosti so se dogajale napake v Cerkvi in se verjetno še bodo. Vendar sta jih papež in z njim Cerkev tudi priznala. Vendar nekaterim zadostuje da je njihovega pradeda brcnil konj, in sadaj sovražijo vse kar ima štiri noge.... Glede nepremičnin pa takole: Zdavno so že minili časi ko je Cerkev pobirala davek, kaj pa ljudje prostovoljno darujejo je pa samo njihova stvar. Primer: poznam človeka ki na smrt sovraži farje in Cerkev zato ker je njegova babica zapustila stanovanje Karitas, ki jo je btw. tudi oskrboval, on pa je samo čakal kdaj se stara stegne. Sedaj vpije da so mu ukradli stanovanje. Kdo je tu pokvarjen?
O zgodnjem krščanstvu lahko gotovo rečemo sledeče:
-bilo je bolj egalitarno (sam Jezus hodi med preprostim ljudstvom in ne vlada iz nekih palač, ne vlada s strahospoštovanjem kot nekateri papeži); bolj kot kak politični makievelizem se nadušuje nad ljubeznijo med ljudmi
-boj zoper krivice (Jezus sicer govori o ljubezni itd, obenem se npr. sv. Peter okrog sprehaja s sabljo, Iškariot po nekaterih izhaja iz siccarius)
Tudi po mojem mnenju religiozno in demokratično nista dva ločena pojma, saj religija ne pomeni nujno nadvladovanje človeka z vsiljevanjem misli in ravnanj (oziroma toliko kot kaka druga ideologija).
Podal bom malo bolj celovit pogled:
-inkvizicija: Cerkev je preganjala čarovništvo (baje so šle žrtve v milijone)- toda mnogi duhavniki, zlasti tisti na dnu lestvice, so se uvajanju pregonov sprav upirali, kasneje pa je šlo na grmado tudi veliko samih duhovnikov.
-ideje o človekovih pravicah: Cerkev je v stoletjih naredila mnogo krivic, po drugi strani pa se ravno v krščanstvu sooblikuje individualistična drža (Tertulijan celo izjavi, da ima vsak pravico verovati v svoji veri), ki kasneje omogoči razvoj občutljivosti začlovekove pravice
-sprejemljivost demokratične ureditve: čeprav je Cerkev v svoji zgodovini podpirala tudi tirane, je že Akvinski utemeljil, da je demokracija ena od možnih in s krščanstvom skladnih oblik političnih ureditev.
-bilo je bolj egalitarno (sam Jezus hodi med preprostim ljudstvom in ne vlada iz nekih palač, ne vlada s strahospoštovanjem kot nekateri papeži); bolj kot kak politični makievelizem se nadušuje nad ljubeznijo med ljudmi
-boj zoper krivice (Jezus sicer govori o ljubezni itd, obenem se npr. sv. Peter okrog sprehaja s sabljo, Iškariot po nekaterih izhaja iz siccarius)
Tudi po mojem mnenju religiozno in demokratično nista dva ločena pojma, saj religija ne pomeni nujno nadvladovanje človeka z vsiljevanjem misli in ravnanj (oziroma toliko kot kaka druga ideologija).
Podal bom malo bolj celovit pogled:
-inkvizicija: Cerkev je preganjala čarovništvo (baje so šle žrtve v milijone)- toda mnogi duhavniki, zlasti tisti na dnu lestvice, so se uvajanju pregonov sprav upirali, kasneje pa je šlo na grmado tudi veliko samih duhovnikov.
-ideje o človekovih pravicah: Cerkev je v stoletjih naredila mnogo krivic, po drugi strani pa se ravno v krščanstvu sooblikuje individualistična drža (Tertulijan celo izjavi, da ima vsak pravico verovati v svoji veri), ki kasneje omogoči razvoj občutljivosti začlovekove pravice
-sprejemljivost demokratične ureditve: čeprav je Cerkev v svoji zgodovini podpirala tudi tirane, je že Akvinski utemeljil, da je demokracija ena od možnih in s krščanstvom skladnih oblik političnih ureditev.
Kar se tiče argumentiranja in vsiljevanja mnenj in neodločnosti , Thomas, pa... No ja. Po moje je bilo s tisto izjavo mišljen poziv na neko drugačno kulturo dialoga, ki vzpostavlja spoštovanje med različnostjo ljudi, s katerimi se srečujemo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vera (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 21494 (10382) | Vanich |
» | Kako prepričat starše? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25037 (21397) | imagodei |
» | [fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Problemi človeštva | 125188 (109798) | PacificBlue |
» | Wafa Sultan o Islamu (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 4892 (4028) | Calligula |