» »

odpovedni rok v najemni pogodbi

odpovedni rok v najemni pogodbi

eos ::

Zanima me, v kolikor se lastnik in najemnik stanovanja v zvezi odpovednega roka sporazumno dogovorita (to se tudi zapiše v pogodbo), da za oba velja enak odpovedni rok-2 meseca, brez navedbe razlogov za odpoved najemne pogodbe:
- ali se v tem primeru 102.-106. člen Stanovanjskega zakona, ki govorijo o odpovednih rokih in razlogih za odpoved najemne pogodbe, sploh upoštevajo??, oziroma ali bil zgoraj opisan člen v pogodbi nezakonit?

Vnaprej hvala za odgovor.

Lp

Aston_11 ::

Kogentnih določil SZ ne moreta obiti. Šteje se, da je člen ničen. Menda tudi nič ne piše v SZ, da se lahko dogovori drugače.

eos ::

kaj to pomeni, da je potrebno v najemno pogodbo prepisati omenjene člene iz SZ, ki govorijo, da
-najemnik lahko odpove pogodbo brez navedbe razlogov z 90 dnevnim odpovednim rokom,
-lastnik pa v primeru krivdnih razlogov (najmanj 90 dni odpovedni rok) oziroma nekrivdnih razlogov, vendar mora lastnik najti najemniku drugo primerno stanovanje ??

To pomeni, da če se sklene pogodba za 1 leto in bi lastnik želel po 10 mesecih iti živet v stanovanje (dva meseca prej pošlje najemniku pisno odpoved najemne pogodbe), to potem dejansko sploh ni izvedljivo??

St235 ::

Zakon je nad individualno pogodbo. Če ni posebej določeno z zakonom so členi, ki omejujejo zakonske pravice nični.

Členov ni potrebno prepisovat. Za lažje razumevanje je del pogodbe ponavadi dikcija, ki pravi, da za vse kar ni izrecno dogovorjeno veljajo ustrezna zakonska določila.

Z najemom stanovanja si najemnik pridobi pravico bivati v določenem objektu. Ta pravica je zelo pomembna, saj predstavlja nujno življenjsko potrebo. Tako zakon izrecno omejuje samovoljo najemodajalca. Namreč če najemnik odpove najem je s tem najemodajalcu povzročena manjša škoda kot če se zgodi obratno. Ker seveda je najemodajalec z odpovedjo vseeno prikrajšan obstaja minimalni odpovedni rok in določeni pogoji (možnost razkazovanja stanovanja novim najemnikom).

Lastnik (razen v primeru krivdnih razlogov) ne more odpovedat najemne pogodbe, če en zagotovi primernega stanovanja za najemnike. Ta omejitev velja tudi za morebitne dediče skrbnike...

eos ::

hja, potem je polovica najemnih pogodb (tiste, ki se sploh sklenejo za najem stanovanja) spornih. Ni kej, bomo upošteval zakon:)

St235 ::

V bistvu ratajo sporne ko je spor:)

Pri najemanju pogodb s študenti je takih in podobnih pomanjkljivosti na stotine. Samo ker gre ponavadi za kratkoročne zadeve (leto - dve) ne pride do zapletov. Pa tudi bivanje študentov je začasnega značaja. Zaplete se, ko naprimer mlada družina najame stanovanje za obdobje 10 let. Sam probaj si predstavljat kako bi to zgledalo, če bi se po treh letih lastniku dvignil in bi lahko družino z dvemi dojenčki postavil na cesto v dveh mesecih.

Ivana0 ::

Tudi jaz imam vprašanje.

Z 1.6. mi je potekla najemna pogodba, novega aneksa nisem podpisala. Splet okoliščin je nanesel tako, da sem za manjši denar nasla vecje stanovanje, kar sem tudi 1 mesec pred predvideno izselitvijo napovedala najemodajalcu. Po stari pogodbi imam odpovedni rok 90 dni. Zapletlo se je pri varščini, ker sem pustila kar visoko varščino. Ali sem dolžna upoštevati odpovedni rok glede na to da je pogodba potekla in ali sem upravičena do vračila varščine? Hvala za odgovor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30366732 (59648) Ishmael
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517446 (6374) Magic1
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8723821 (20388) MrStein
»

Preklic pogodbe na določen čas

Oddelek: Loža
395399 (4199) šernk
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21638328 (24803) Timurlenk

Več podobnih tem