» »

Lanski dopust in nova zaposlitev

Lanski dopust in nova zaposlitev

McAjvar ::

Situacija je naslednja. Od sredine 2010 pa do 15. 1. 2012 sem bil zaposlen v podjetju A. S 16. 1. 2012 sem se zaposlil v podjetju B. S podjetjem A smo pred iztekom 3-mesecnega odpovednega roka podpisali sporazumno prekinitev delovnega razmerja (slo je za hitro menjavo zaposlitve, po opravljenih obveznostih pri podjetju A, vendar pa kak mesec pred iztekom pogodbe), ta. V podjetju A sem v letu 2011 koristil 10 dni dopusta, ostalo mi ga je se N dni. V podjetju B se nismo uspeli dogovoriti za prenos tega dopusta k novemu delodajalcu.

Zanima me, ker si iz Zakona o delovnih razmerjih sam tega ne znam razloziti, kako je s preostalim neizkoriscenim lanskim dopustom? Ali je moznost izplacila ali je pac slo za "darilo firmi"?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

gendale ::

zakaj nisi še preden si dal odpoved v podjetju A, rekel, da boš od 15.1. korisitl teh N dni

ko bi imel to podpisano na papirju, pa bi rekel, da daješ z 15.1.+N odpoved
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Ziga Dolhar ::

Podjetje B s tem "nima nič".

Podjetje A ti je bilo dolžno omogočiti izkoristiti dopust. Če ti ga niso, si upravičen do nadomestila ("odškodnine" v zakonskem besedilu). Če si vedel, kdaj ti preneha razmerje, pa nisi niti podal zahteve za koriščenje dopusta - potem (žal) tough luck.

Odločba Vrhovnega sodišča na temo.

Tako je tožnik predhodno opozoril revidentko, da bo izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi, kar nedvomno kaže na to, da je (vsaj) tedaj vedel, kdaj mu bo prenehalo delovno razmerje, zato bi lahko (vsaj) v tem obdobju koristil letni dopust, če seveda ni bilo drugih objektivnih okoliščin, ki bi mu to preprečevale. Od tega, ali dopusta zaradi objektivnih razlogov ni mogel izrabiti, je odvisna njegova pravica do nadomestila za neizrabljen dopust.


p.s.: bolj gotovo bo verjetno znal povedati lokalni specialist za delovno pravo, MadMicka :).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

McAjvar ::

Hvala za informacije.

Stvar je bila taka, da se je nova zaposlitev pojavila nenadoma, v prakticno nekaj dneh smo se dogovorili in vse uredili, tako da niti ni bilo priloznosti in casa koristiti preostali dopust.

Podjetje A sicer ni nikoli kompliciralo ali odreklo dopusta, tako da je svoje obveze izpolnjevalo, pac samo ni bilo prilike koristiti dopust. Brzina ima svoj davek :)

Sprasujem sicer bolj zato, ker sem dobil razlicne "zanesljive" informacije, od tega, da bi naj podjetje B moralo omogociti prenos dopusta, do tega, da bi moralo podjetje A izplacati neporabljen dopust, pa se kaj in me je zanimalo, kaksna je situacija v resnici. Zgornja razlaga precej bolj razjasni vse skupaj.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

MadMicka ::

Hja, tako je, kot je rekel Ziga Dolhar. Podjetje B zagotovo nima nič s starim dopustom. Moram pa priznat, da ne razumem najbolje, kakšna je odškodninska odgovornost podjetja. Včasih je bila krivdna, zdej je pa zgleda odgovornost podjetja širša, vendar ne objektivna. Nekak naj to teoretično utemeljijo na faksu :)

Se pravi, če sledimo logiki iz zgornje odločbe VS, potem bi McAjvar lahko pri podpisu sporazuma o prenehanju veljavnosti pogodbe upošteval tudi neizkoriščen letni dopust. Potemtakem do odškodnine ni upravičen, razen če podjetje A na koriščenje letnega dopusta ni pristalo. Hja, gre za tako sporno zadevo, kjer lahko utemeljuješ tako ali pa drugače.

Isotropic ::

podjetja niso socialne ustanove. ce nisi izkoristil dopusta, ga nisi. lahko ti ga pa izplacajo, ce se tako zmenis, valda. bi bilo pa to verjetno treba se v casu zaposlitve oz. pri sporazumni odpovedi.

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Glede podjetja B mislim, da je bilo že vse rečeno. Glede podjetja A pa je bistveno na kakšen način je prišlo do prekinitve delovnega razmerja. Glede na napisano sklepam, da je do prekinitve prišlo na tvojo pobudo, ob enem pa nisi zahteval koriščenja/izplačila lanskega dopusta. IMO boš v takšnem primeru težko dosegel odškodnino. Čisto nekaj drugega pa bi bilo, če bi ti želel izkoristiti dopust pa tega delodajalec a ni hotel omogočiti, oziroma je prišlo do prekinitve delovnega razmerja na način, ki ti ni omogočal, da izkoristiš dopust. Tako je bil čas za te pogovore ob menjavi službe, sedaj je prepozno. Moja ocena situacije je, da glede lanskega dopusta ne boš nič dosegel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7519005 (9041) val46
»

kako prekiniti pogodbo za določen čas, denarno nadomestilo za brezposelnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8533726 (8318) St235
»

Prekinitev dopusta kar sredi dopusta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7210968 (7972) Arzen28
»

Koriščenje lanskega dopusta

Oddelek: Loža
304819 (3838) <b>klima</b>
»

Odpoved in nova sluzba

Oddelek: Loža
397242 (4791) joze67

Več podobnih tem