» »

Najemodajalec = nategator

Najemodajalec = nategator

«
1
2 3
...
5

kixs ::

Imam tezavo z najemodajalcem, ker mi noce pokazat mesecnih racunov stroskov. Ob dogovarjanju za najem stanovanja sem sicer hotel, da bi bili vsi racuni pisani name, na najemniski naslov, kar pa lastnik ni niti pod razno hotel, z izgovorom, da ima s tem same slabe izkusnje - najemniki niso redno placevali, itd...

To mi ni bilo prevec vsec, ampak v koncni fazi so tudi s placevanjem poloznic "brige" in sem pristal na to, da lastnik placa vse stroske, nato pa js placam njemu. Ob tem sem pricakoval, da bom ob tem dobil kaksne kopije racunov. Izkazalo se je, da temu ni tako. Ampak dobim samo list papirja, na katerem pisejo postavke za stroske in koliko znasajo. Stroski niti niso bili tako visoki, da bi dvomil v resnicnost.

Nato pa enkrat slucajno preverim izpiske, ki jih da upravljalec bloka na skupno tablo. Na moje presenecenje se ti podatki niso ujemali z mojimi.

Na kar sem lasniku rekel, da naj prihodnjic obvezno prinese racune, tudi za nazaj. Pri tem sem slisal kako je to nezaslisano, da ni nobenega zaupanja in podobno.

Nazadnje celo prinese neke izpiske upravljalca (ne racunov!) in naredimo nek poracun. Naredimo tudi poracun za elektriko, ki sem ga zahteval.

Zgodba bi se tu naceloma morala koncati. A se ne, ker lastnik po svoje tolmaci obracun el. energije. Medtem sem izvedel, da se tudi ogrevanje obracunava na malo drugacen nacin, kot je bilo predstavljeno meni.

Kot sem ze omenil, stroski niso bili "tako" visoki, da bi sami po sebi predstavljali nek sum. Ko pa zdaj racunam razliko, pa pride nekje med 20-30€ na mesec. Kar pa spet ni zanemarljivo.

Danes se spet soocim z lastnikom, pa me zanima ali lahko kaj zagrozim po uradni poti. Tole gre vsekakor za goljufijo. Osebno zelim imeti samo ciste racune.

lp
  • spremenil: kixs ()

BlueRunner ::

En sam stavek bo pomagal: "Saj imate na DURS verjetno vse urejeno s prijavo oddajanja in odmero davka, mar ne?"

atubbuta ::

To je že kar hudo ustraševanje.

Jaz bi šel raje za voljo dobrih odnosov bolj na miren način v smislu: "ostanimo kolegi in predlagam fer play".
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atubbuta ()

Icematxyz ::

Na kar sem lasniku rekel, da naj prihodnjic obvezno prinese racune, tudi za nazaj. Pri tem sem slisal kako je to nezaslisano, da ni nobenega zaupanja in podobno.


To bi ti lahko dalo vedeti da je nepošten.

overlord_tm ::

Ja, tisti ko govorijo o zaupanju so ponavadi najbol pokvarjeni ...

DURS+1

Okapi ::

Vse je odvisno od tega, kakšno najemno pogodbo imaš in koliko ti je do tega, da ostaneš v stanovanju. Ker če boš lastniku dovolj najedal, te bo pač vrgel ven (vsaj jaz se bi najemnika, ki bi mi težil ali grozil, po hitrem postopku rešil).

O.

kixs ::

BlueRunner:
Ocitno bo potrebno na to startat. Imamo pogodbo, lastnik pravi, da nas je prijavil. Je pa v pogodbi naveden dosti nizji znesek za najemnino, kot pa dejansko placujem.

atubbuta:
za fair play sem js vedno

Icematxyz, overlod_tm:
imel sem tak obcutek, vendar obcutek "lahko" vara

Okapi:
se pravi, ti bi najemnika, ki ti redno vse placuje, vendar mu ne kazes racunov za stroske, ko te za to prosi, lepo ven vrgel? Zanimivo.

lp

Okapi ::

se pravi, ti bi najemnika, ki ti redno vse placuje, vendar mu ne kazes racunov za stroske, ko te za to prosi, lepo ven vrgel?
Odvisno sicer, kakšne izkušnje bi imel z oddajanjem (kako hitro je stanovanje mogoče oddati spodobnemu najemniku), drugače pa ja - če kdo dvomi v moje poštenje, naj si pač poišče bolj poštenega stanodajalca.

O.

kixs ::

Se pravi: spodobnemu najemniku, ki ga lahko nategujes. Ko pa enkrat zacne dvomit v tvojo postenost, pa kar hop in ga vrzes na ulico!?

Fak, mislim, da je zadnji cas, da si nabavim .......!

kixs ::

Pogodba je pa klasicna - dol potegnjena iz interneta.

In vsekakor mi ni vsec, da me nekdo nateguje in laze v obraz skoraj vedno, ko se vidimo!!

Timurlenk ::

lej, moraš pustit, da si posiljen

in rečti hvala

komurkoli, ki ima več keša kot ti

zee ::

Se povsem strinjam s kixs97. Saj ne zahteva ničsear nemogočega.

Ko sem bil še študent, smo bili z lastnico dogoverjeni, da so računi normalno prihajali na naslov stanovanja, po plačilu le-teh, sem račune skopiral in jih skupaj s plačanimi položnicami poslal lastnici.

Brez pritožb. Podobno smo plačevali tudi najemnino.

Če bi bil v podobni situaciji kot kisx97, bi si rajši začel iskati novo stanovanje...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kixs ::

Sem klical in rekel, da bom poravnal stroske, ko bom videl racune.

Odgovor je bil, da racunov NE bom videl in da bo jutri klic na Elektro-LJ za odklop elektrike. :|

Hmmm 8-O

zee:
tudi sam razmisljam o drugem stanovanju, ampak tule imam varscino za dve mesecni najemnini in opremil sem s svojim pohistvom, ker nimam namena se selit vsake par mesecev.

Zalostno je vse skupaj...

Na drugi strani pa drzava (davkoplacevalci) posredno financiramo razne gradbene lobije, da so stanovanja se vedno tako draga kot pred zacetkom "krize", pa ceprav so ze takrat bila zelo predraga za nase razmere - seveda, se razni lastniki in tisti, ki se ukvarjajo s prodajo nepremicnin s tem ne bodo strinjali.

Za pobruhat!

Icematxyz ::

Odgovor je bil, da racunov NE bom videl in da bo jutri klic na Elektro-LJ za odklop elektrike.


Mislim da si dobil svoj odgovor. Nateguje te pri računih.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Ja. Je tako.

Dejansko sem se pozanimal in vem tocne zneske tudi za nazaj. Zato vem, da mesecno preplacam za nekje med 20 in 30EUR.

In zdej sm js kao "bad guy", ki ga je treba ven vrzt! ;((

BlazP ::

Kako te bo ven vrgel pred iztekom najemne pogodbe?

Okapi ::

In zdej sm js kao "bad guy", ki ga je treba ven vrzt!
Sem lepo rekel, da premisli, kako rad bi bil v tem stanovanju.

Sicer pa si preberi še nasvete v eni podobni temi tule na ST, ko je nekdo spraševal, kako se rešiti najemnika, ki se noče izseliti. In boš videl, da je zakon v resnici na tvoji strani in te varuje pred samovoljo stanodajalco, oziroma da mu lahko še močno zagreniš življenje. Če ti bo res odklopil elektriko, ga prijaviš za motenje posesti, ogrožanje življenja ali kar pač se v takem primeru naredi (piše v oni temi). V pogodbi bi moral pisati odpovedni rok, drugače pa je nek z zakonom predpisan (ugibam - 3 mesece). V tem času ti nima kaj odklapljati elektrike.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BlazP ::

Sploh bo imel pa samo dodatne stroske s ponovnim priklopom elektrike. Ta zadeva je dalec od zastonj.

kixs ::

BlazP:
odklop in priklop znasa cca 52EUR, kar ni tako veliko.

Okapi:
Vem. Dejansko ze iscem drugo stanovanje, ker se tu ocitno ne bo dalo zmenit.

lp

BlueRunner ::

Je pa v pogodbi naveden dosti nizji znesek za najemnino, kot pa dejansko placujem.

Plačaš samo toliko, kolikor piše na pogodbi. Sploh ne vem zakaj ljudje plačujejo več, kot piše na papirju.

V familji pošičeš pravnika ali odvetnika, ter mu pokažeš najemno pogodbo.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Elektriko izklopi Elektro na zahtevo lastnika in dejansko ne gre za motenje posesti (glavne varovalke so na hodniku). Mgoče bi pomagala grožnja o prijavi na DURS, saj so kazni dokaj visoke.
Nekaj let nazaj, sem sam oddajal garsonjero in če ima lastnik take izkušnje, kot sem jih imel sam, se sploh ne čudim, da sam plačuje stroške, bi pa lahko pokazal račune. Morda so mu ostali dolžni, tako kot meni, pa pri tebi poračunava zgubo, ki so mu jo ustvarili prejšnji najemniki, ker niso plačevali stroškov.

Icematxyz ::

Morda so mu ostali dolžni, tako kot meni, pa pri tebi poračunava zgubo, ki so mu jo ustvarili prejšnji najemniki, ker niso plačevali stroškov.


To je čisto brezpredmetno kaj je on imel s prejšnjim najemnikom. On goljufa zdajšnjega.

Preračunaj si koliko te je ogoljufal. In ga vprašaj če ti je to pripravljen upoštevati in odplačati pri najemnini. Če se bo strinjal naredi tako. Če ne pa si najdi drugo stanovanje. V tem pa vztrajaj še tako dolgo, da boš dobil povrnjeno vrednost za katero te je ogoljufal. Na tak način da boš mu plačal toliko kot je navedeno v pogodbi. Ostale račune pa boš do točne vrednosti prišel na enak način kot si sedaj.

Razen če se ti z vsem skupaj ne da ubadati. Potem pozabi in zamenjaj stanovanje. Vse je odvisno od tega za kakšen znesek te je ogoljufal. In če se ti da oziroma splača z goljufom sploh ukvarjati.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

izklop elektrike je motenje posesti. Izklop klime pa, kolikor vem, ni.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

koyotee ::

sam ne se pustit, na oglasno desko pa daj obvestilo, da ne bodo še drugi najemniki oškodovani, če že niso.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Utk ::

Začni si iskat drugo stanovanje, ta čas ga pa zafrkavaj kolk moreš. Sej se je res zoprno selit, ampak kaj dolgo pri takem tudi najbrž nočeš bit. Če hočeš, pa plačuj kolk ti reče.

solatko ::

Icematxyz - Res je brezpredmetno, vendar kogar piči kača, se boji zvite vrvi. Ni lepo od lastnika, kar dela, vendar bi ga tudi ti razumel, če bi bil v moji koži - delal na zaupanju, dobil dobro po pi..i.

Slo-One ::

Icematxyz - Res je brezpredmetno, vendar kogar piči kača, se boji zvite vrvi. Ni lepo od lastnika, kar dela, vendar bi ga tudi ti razumel, če bi bil v moji koži - delal na zaupanju, dobil dobro po pi..i.


Razumel, če pa daje VIŠJE račune of REALNIH.


-sarcasm- Toraj ni nič narobe če ti policist ob izdaju kazni (hipotetično, da jutri voziš 10 km preveč) napiše namesto 50€ pač 500€... Pač malo gor dol sej to treba razumet njegovo kožo.

Avenger ::

Lastnik pravi, da je imel slabe izkušnje s tem, da so najemniki sami plačevali položnice, zato jih zdaj plačuje on in zahteva brezpogojno zaupanje, dvom in vztrajanje na tem, da pokaže kopije položnic pa povzroči strašno razžalitev, ki se sankcionira z odklopom elektrike. -??????????

Če se z njim ne da normalno zmenit o tem (če ignoriram to o goljufanju) ima psihične težave, če se v poslu takole sprička zaradi nekega principa. Skratka, čist nobenega poštenega razloga ni, da položnic ne bi pokazal.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Daedalus ::

Jaz bi ga konkretno nailal z DURS-om.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

T0RN4D0 ::

Hehe najemnino plačuješ toliko kot maš v pogodbi, in vztrajaš da ne plačaš nobenih stroškov dokler ne vidiš položnic. Tud če te želi vržt ven ti ni treba ravno skrbet za tisto varščino ker lahko še kr dolgo not kampiraš. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tarzan ::

Zagrozi s prijavo na DURS. Povej, da se že dogovarjaš, da boš zadevo predal medijem in da boš, če se ne uredi, zadevo najprej poslal na Val202, ker te žuli čevelj, kasneje pa še kaki TV dal dober članek o goljufanju podnajemnikov, da boš, če že sebi ne moreš, pomagal drugim.

Sam bi se usral verjetno že pri DURSU, sploh, če bi imel več podnajemnikov, ki bi jih prav tako redno molzel.

Izi ::

Človeška dvoličnost, ali pa samo slovenska.
Isti ljudje, ki v članku, kjer se človek nikakor ne more znebiti tečnega podnajemnika svetuje najem silakov, zamenjave ključavnice in izklop vsega možnega, tukaj pa tečnemu podnajemniku svetuje da je treba najemodajalca prijaviti in čimbolj izkoristiti.

V življenju se je prej ko slej treba postaviti na neko stran. Poznam precej problemov v odnosu najemodajalec najemnik in skoraj vedno je izkoriščan najemodajalec. Stanovanje je pač njegovo in on postavlja pravila, če ti ni všeč se preseli drugam.
Glede na neštete zakone, ki ščitijo najemnika, tako da ga ne moreš vreči na cesto tudi ko ne plačuje ničesar več, je meni sploh čudno, da še kdo daje svoje težko prisluženo stanovanje v najem.

AndrejS ::

Plačaj najemnino, stroške pa boš plačal ko bo pokazal račune.

Ziga Dolhar ::

Stanovanje je pač njegovo in on postavlja pravila, če ti ni všeč se preseli drugam.


Koncept "pogodbe" je pa en tak, socialistični relikt ...
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

tečnemu podnajemniku

A to, da želi človek videti razvid stroškov, ki jih menda plačuje, se v Sloveniji smatra za tečnost? Zahtevanje spoštovanja minimalnih standardov te spremeni v nezaželjenega podnajemnika?

Isti ljudje, ki v članku, kjer se človek nikakor ne more znebiti tečnega podnajemnika svetuje najem silakov, zamenjave ključavnice in izklop vsega možnega,

Nak. Zgrešil si. V obeh primerih ena stran ne želi sodelovati, kar pomeni, da je potrebno na pomoč poklicati zunanje instance. Predvsem so to inšpekcije in sodišča.

V življenju se je prej ko slej treba postaviti na neko stran.

Nekateri smo na strani zakonitosti in normalnih medčloveških odnosov. Če ne delaš v skladu z zakonodajo, pa si sam kličeš težave na glavo. Včasih je zakon bolj na strani enega, včasih bolj na strani drugega.

Poznam precej problemov v odnosu najemodajalec najemnik in skoraj vedno je izkoriščan najemodajalec

Jaz pa ti predlagam, da narediš anketo med vsemi študenti, ki bivajo pri zasebnikih. Morda ti bo to odprlo oči.

Stanovanje je pač njegovo in on postavlja pravila, če ti ni všeč se preseli drugam.

Do selitve bo prišlo. Nisi pa uspel pojasniti kakšno "normalno pravilo" je to, da se dogovoriš za plačilo stroškov, ne smeš pa izvedeti kakšni so ti stroški. Še več: ko opaziš odstopanja, dobiš nazaj meglo in ne fotokopije. To ni normalen odnos, to je zajebancija. Zakon pa je tukaj zato, da se zajbancijo korigira in zajebante njihovi kršitvi primerno kaznuje.

Tudi zato, da ne morejo najemodajalci kar pošiljati goril na vrata, izsiljevati in odklapljati elektrike, kot je bilo neposrečenih predlogov v sosednji temi. To preprosto ni način. Če sta dva v sporu in se ne moreta dogovoriti, je čas za tretjega, da razsodi.

meni sploh čudno, da še kdo daje svoje težko prisluženo stanovanje v najem

Še enkrat predlagam, da izvedeš anketo med študenti, ki živijo pri zasebnikih. Večina teh ubožčki, ki jim dajejo stanovanja v najem se poslužuje vseh možnih pritiskov, da izvlečejo iz tega čim več, pri temu pa niti davka ne želijo plačati državi. Da o "klasičnih" pogodbah z navedenimi nižjimi najemninami, kot jih potem dejansko zahtevajo, sploh ne govorimo... Ampak nič hudega. Saj nekako se morajo znajti in tajiti davke, mar ne?

joze67 ::

To da je stanovanje njegovo še ne pomeni, da lahko dela res kar si zmisli. Obstaja zakonska regulativa, ki skuša sformalizirati družbeno sprejemljivo obnašanje, in na njeni osnovi sprejeta najemna pogodba. V teh okvirjih se morata gibati oba.

Sledi nepravno mnenje.

Konkretno ni prav, da najemodajalec najemniku "zaračunava" stroške po svoji metodologiji. Lahko tudi bi, a kot dogovorjeno storitev. V tem primeru bi bil seveda dolžan plačevati DDV. Ali pa, če bi bila najemnina dogovorjena "all inclusive", se pravi pavšalni stroški.

BlueRunner ::

Konkretno ni prav, da najemodajalec najemniku "zaračunava" stroške po svoji metodologiji. Lahko tudi bi, a kot dogovorjeno storitev.

Napredek bi bil že to, če bi bila v pogodbi navedena dejanska najmenina in ne nek XY znesek, ki služi samo in izključno davčni utaji.

Še vedno pa mi ne gre v račun zakaj najemniki ne plačujejo samo in izključno tistega zneska, ki je v pogodbi. Če najemodajalec poskuša goljufati državo, vsaj najemnikom ne bi smelo biti potrebno sodelovati pri tej goljufiji.

joze67 ::

Ker "se tako dela" (navajenost). Ker najemniki ne poznajo svojih pravic. Ker najemniki sodelujejo ("Dajva na pogodbo 100, pa na roke 100; ali pa na pogodbo 300"). Ker je pravica pri nas ne samo slepa, ampak tudi počasna, in ima najemojemalec svoje življenje in se mu enostavno ne da bockat z izsiljevanjem in zastraševanjem ter nategovanjem.

Skratka, sux.

delavec44 ::

Ker bi ta strošek večjega davka tako ali tako nosil najemnik z dražjo najemnino, gre njemu v korist, da te ne prijavi in plačuje tako manj.

Mislite, da se stanovanja tudi prodajajo po cenah napisanih na pogodbah? ;)

opeter ::

Morda so mu ostali dolžni, tako kot meni, pa pri tebi poračunava zgubo, ki so mu jo ustvarili prejšnji najemniki, ker niso plačevali stroškov.


To je čisto brezpredmetno kaj je on imel s prejšnjim najemnikom. On goljufa zdajšnjega.


Ja, je brezpredmetno, vendar nekje mora tudi on zaslužiti razliko, da pride nazaj na ničlo. Za napake drugih je vedno kaznovana nedolžna oseba.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kixs ::

Ocitno sem tecen samo js, ko hocem videt racune (poloznice) za svoje stroske.

Cisto tako mimogrede. Na zacetku je rekla, da racunov niti ona ne dobi - meni ful cudno kako potem sploh placuje? Na kar se je kar neki izgovarjala, in da seveda dobi poloznice. Ampak, da jih ne dobi od upravljalca (tega so letos menjali), ogrevanja in cistilke. Dobro, sem si rekel. Pa mi naj prinese vsaj za elektriko, ker ima pac vsako stanovanje svoj stevec in elektro ze poslje prave racune. In veste kaj mi zenska naslednjic prinese... na roko prepisane postavke iz racuna in to brez zneskov??? 8-O Js samo debelo pogledam in pravim, da zelim videt racun od elektra, na kar spet ona, da pac ne bo kazala racunov, ker ima slabe izkusnje in tralala hopsasa 8-O

Po tem sem na hisni oglasni deski videl prikaz stroskov od upravitelja bloka, ki se seveda niso ujemali z njenimi postavkami. Zato sem ji rekel, da zelim videt racune in je kar neki bluzila, hkrati sem klical upravitelja, ki mi je povedal kaksni so bili zneski poloznic, ki so bili poslani lastnici in so se ujemali s prikazom v bloku. Kmalu za tem so imeli lastniki sestanek z upraviteljem, ki sem se ga tudi sam udelezil (na to je imela pripombo) in sem dejansko imel namen vprasat upravnika kaksne racune dobi lastnik mojega stanovanja in tako dobiti prave odgovore. Kar potem nisem naredil, ker bi bil to res nizek udarec - danes bi seveda ravnal drugace! Vceraj sem izvedel, da ona dobi cisto vse racune - kar je logicno in da mi ze od zacetka laze! Vceraj je potem ni bilo, ker sem ji rekel, da naj brez racunov ne hodi. Bomo danes videli, ce se bo kaj oglasila ali ne bo elektrike, ko pridem domov. :|

BladeRunner:
glede zneska najemnine na pogodbi... to je tudi zgodba za sebe. Dejansko smo se za najemnino zmenili ob ogledu stanovanja. Cez nekaj dni pridemo podpisat pogodbo, na kateri je ta smesno nizek znesek (cca 40% manj) in vprasam zakaj tako nizek. Pa pove, da ima, po ne vem katerem clenu, ona kot lastnik pravico do povracila nekaterih stroskov pri oddaji stanovanja. To je seveda tralala - vsaj delno, ker ji DURS za to zmanjsa davek in kot osnovo vzame najemnino, ki je seveda v tem primeru neprimerno nizja. Seveda sem se pozanimal tudi pri znancih, ki ali stanujeno v najemniskem stanovanju ali pa so kdaj stanovali in pravijo, da je to prakticno obicajna praksa 8-O Ja, dejansko je goljufanje drzave nacionalni sport - vendar drzava do "svojega" denarja pride tako ali drugace... visanjem raznih trosarin, itd.

seba44:
kot pravim, smo se mi za najemnino zmenili prej, predno sem videl znesek v pogodbi in zaradi nimam prav nic manjso najemnino. Visina najemnine pa se mi zdi cisto trzna in prav nic nizka ali meni "na roko".

opeter:
kakor sem uspel izvedet, ona oddaja samo to stanovanje. Pred mojo vselitvijo je bilo 5 mesecev prazno, pred tem pa je notri stanoval njen sin z druzino. Lahko pa ga je oddajala predno se je vselil njen sin - to je bilo okoli leta 2001. Torej, vsaj 8 let ni oddajala tega stanovanja - res pa je mozno, da oddaja se kaksno drugo stanovanje. :|

PS:
Bom poklical upravljalca, ce mi lahko svetujejo na koga se lahko obrnem...

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Okapi ::

Še vedno pa mi ne gre v račun zakaj najemniki ne plačujejo samo in izključno tistega zneska, ki je v pogodbi. Če najemodajalec poskuša goljufati državo, vsaj najemnikom ne bi smelo biti potrebno sodelovati pri tej goljufiji.
Ker ima od tega tudi podnajemnik korist, jasno. Če bi plačeval pogodbeni znesek, bi bil ta ustrezno višji.

O.

tiga325 ::

Jaz pa dobim vsak mesec lepo v roke položnice, ki se tičejo mojega stanovanja in jih grem
plačat. Sva zmenjena, da če bi kdaj prišel kak opomin, ma tko al tko mojo varščino na voljo
in lahko iz nje plača on, obenem bi to pomenilo kršitev najemne pogodbe in v kolikor kmalu
po tistem ne dopolnim varščine nazaj, je to lahko osnova za izselitev... Zelo pošteno, vsaj
po mojem mnenju.

In na pogodbi pa je napisan točen znesek najemnine in tega mu tudi plačujem.

Če je kej fer, potem je fer tak način.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiga325 ()

lonz ::

Glede na to, da boš očitno "zaratil" z lastnikom ker si bil nategovan ti predlagam da greš res na DURS, pokličeš pristojni inšpektorat, društvo za vartvo potrošnikov - tu ti po moje znajo najbolje svetovati, in ob izteku pogodbe obvezno zahtevaj izplačano razliko od tiste ki so je dejansko plačal in tisto ki piše v pogodbi (samo če si nakazoval na TRR).
...arrrrrr, shiver me timbers...

Okapi ::

Spomnil bi samo na eno podrobnost. Z lastnikom bo "zaratil" zaradi 20-30 evrov na mesec. Eno so načela, drugo pa zdrava pamet in ekonomika. Ali se je vse skupaj splačalo, bo povedal, ko bo našel drugo stanovanje.

O.

kixs ::

Še vedno pa mi ne gre v račun zakaj najemniki ne plačujejo samo in izključno tistega zneska, ki je v pogodbi. Če najemodajalec poskuša goljufati državo, vsaj najemnikom ne bi smelo biti potrebno sodelovati pri tej goljufiji.
Ker ima od tega tudi podnajemnik korist, jasno. Če bi plačeval pogodbeni znesek, bi bil ta ustrezno višji.

O.


kljub temu da se nekaj spoznas na reci, vseeno mesas najemnik in podnajemnik! Js sem najemnik.

Kot ze zgoraj napisano, js nimam nobene koristi od nizjega zneska v pogodbi, ker je najemnina cisto trzna in prav nic ugodna!

lp

bluefish ::

Z lastnikom bo "zaratil" zaradi 20-30 evrov na mesec.
Množi to z vsakim mesecem bivanja v stanovanju in najbrž ni mala cifra.

poweroff ::

se je odvisno od tega, kakšno najemno pogodbo imaš in koliko ti je do tega, da ostaneš v stanovanju. Ker če boš lastniku dovolj najedal, te bo pač vrgel ven (vsaj jaz se bi najemnika, ki bi mi težil ali grozil, po hitrem postopku rešil).

No problem, ampak že naslednji dan gre tak najemnik lepo na DURS in te prijavi. Potem boš pa - kaj?
Če je dost zajeban tip, bo vsake par mesecev preverjal če si stanovanje ponovno oddal in periodično hodil na DURS... Obstaja seveda pa tudi cel kup drugih načinov kako ljudem zakonito grenit življenje...

Mislim, jaz nisem za to, da se gre takoj na nož, ampak pri enih ne pomaga nič drugega. Parkrat poizkusiš na lep način, požreš še kakšno na svoj račun, potem greš pa na nož. In ko se jaz odločim iti na nož, grem do konca.

Plačaš samo toliko, kolikor piše na pogodbi. Sploh ne vem zakaj ljudje plačujejo več, kot piše na papirju.
V familji pošičeš pravnika ali odvetnika, ter mu pokažeš najemno pogodbo.

Imaš dokaz koliko si mu plačeval? Ker če ja, bi lahko morda celo izterjal preveč plačane zneske - z obrestmi vred. Za previsoke račune pa ga lahko upiliš zaradi goljufije. Vsekakor se je treba pozanimati kako in kaj, da nisi tudi ti v kakšnem davčnem prekršku. Vsekakor bi šel jaz malce neobvezno povprašat na davčni urad...

Solatko - te povsem razumem, vendar: je tako težko narediti fotokopijo računa in jo pokazati najemniku (saj mu jo lahko tudi zaračunaš)? To zavaruje tebe in njega, ne?

Stanovanje je pač njegovo in on postavlja pravila, če ti ni všeč se preseli drugam.

Obstaja ena sodba nemškega sodišča, da če ima najemnik dolgoročno pogodbo in se lastnik odloči, da bo stanovanje prodal, tega brez soglasja najemnika ne more storiti. Samo tolk v vednost. Za kaj točno je v tisti sodbi šlo, bi bilo pa treba malo pobrskat... (Ziggga?).

Spomnil bi samo na eno podrobnost. Z lastnikom bo "zaratil" zaradi 20-30 evrov na mesec. Eno so načela, drugo pa zdrava pamet in ekonomika. Ali se je vse skupaj splačalo, bo povedal, ko bo našel drugo stanovanje.

Seveda. Obstaja pa tudi drug pogled na zadevo - lastnica ga bo goljufala za 20-30 EUR na mesec, pri tem pa tvegala visoko kazen DURS-a. Ali se ji bo splačalo, bo pa povedala, ko bo od DURS-a dobila račun.
sudo poweroff

Ales ::

Naletiš na vse možne nategatorje, ko oddajaš ali ko najemaš stanovanje. Verjetno je razmerje kar približno enako in bolj odvisno od stanja družbe in poštenosti ljudi, kot od tega, ali si najemodajalec ali najemojemalec.

Jaz sem doživel tako bežanje in izogibanje najemnikov kot tudi na eno lastnico, ki mi je ob ogledu stanovanja hitela nalagati, da imajo oni prakso, da vse plačajo za najemnika. In seveda, v isti sapi, da iščejo samo ne vem kako situirane najemnike, ki se nimajo časa ukvarjati s takimi postranskimi zadevami. Vprašam jo, koliko je stroškov, ona pa izstreli 150 EUR mesečno, skupaj z internetom in naročnino za telefon. Vprašam koliko je potem poleti? Ona odgovori, da je tako celo leto. Jaz v smeh in odidem. Nisem se sploh več pogovarjal, čeprav je še nekaj letala za mano.

Sigurno pa tudi taki najdejo koga, ki se pusti nategniti. Ampak v mojem primeru je vsaj vnaprej povedala kako in kaj si predstavlja. V tem primeru pa gre za čisti poskus goljufije, v kombinaciji z utajo davkov iz naslova vsote v pogodbi. Kak pravnik ti bo znal povedati bolj točno.

V vsakem primeru se mi zdi, da bo tukaj najemodajalec najeb..., če boš ustrezno vztrajal.

Okapi ::

mesas najemnik in podnajemnik! Js sem najemnik
Razlika mi je čisto jasna, ampak "po domače" se pač reče podnajemnik, pa včasih uide. Sicer pa to na vsebino napisanega ne vpliva čisto nič. Poleg tega tole ni pravno besedilo, ampak neobvezen klepet.:P

Kot ze zgoraj napisano, js nimam nobene koristi od nizjega zneska v pogodbi, ker je najemnina cisto trzna in prav nic ugodna!
Ja, ampak če bi vztrajal, da plačuješ samo toliko, kolikor piše v pogodbi, bi najemodajalec hotel še višjo najemnino, oziroma ti stanovanja ne bi oddal.
Množi to z vsakim mesecem bivanja v stanovanju in najbrž ni mala cifra.
20-30 evrov na mesec je 20-30 evrov na mesec. Če preračunaš na 100 let, zadeve ne spremeni čisto nič. Kot rečeno, ali se je splačalo, bo povedal, ko bo našel novo stanovanje. Morda bo najemnima ugodnejša, landlord prijaznejši, stroški nižji, sosedi boljši, soseska lepša ... Ali pa tudi ne.:P
Ali se ji bo splačalo, bo pa povedala, ko bo od DURS-a dobila račun.
Če te po slovensko veseli, ko sosedu crkne krava, se s tem sicer lahko tolažiš, drugače pa bolj malo.

O.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30363182 (56098) Ishmael
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517105 (6033) Magic1
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8722563 (19130) MrStein
»

Preklic pogodbe na določen čas

Oddelek: Loža
395272 (4072) šernk
»

Odpovedni rok pri najemu stanovanja

Oddelek: Loža
198649 (6103) St235

Več podobnih tem