» »

Malo delo - referendum

Malo delo - referendum

««
«
1 / 30
»»

Mati ::

Želel bi se podrobneje seznaniti s prednostmi in slabostmi malega dela, zato odpiram to temo.
V kolikor je že kje odprta jo naj mod prestavi.

Torej sam sem mnenja, da malo delo ne bo spremenilo prav ničesar, kvečemu se uvaja izključno zato, da se karte na novo premešajo pri pobiranju provizij za posredovanje dela. Kot sem prebral v lični brošuri, ki sem jo danes dobil v nabiralnik se bodo lahko različne organizacije na javnem razpisu prijavile za koncesionarja o posredovanju dela. Torej se bo teoretično tudi študentski servis lahko prijavil in naprej služil tako, kot do zdaj.
Za delodajalce se bo zadeva spremenila na slabše, saj se mu bodo povišali stroški prispevkov in dajatev iz cca. 14% na 40%. Upam, da sem pravilno izračunal. Torej trenutno je študentski servis pobral 12%, 2% pa je šlo v nek sklad. Iz brošore pa sem seštel vse prispevke, ki jih plača delodajalec in delojemalec, torej delodajalec.
Pravtako se bo spremenilo na slabše za vse redno zaposlene, saj se bo izjemno povečal pritisk na njihova delovna mesta, saj bi lahko zdaj delodajalec Franc, odpustil kleparja Jerjea in ga nazaj zaposlil, pod pogoji malega dela.
Prikazal bi mu samo 20ur na mesec, ostali denar pa bi mu potisnil v kuverti.
Pravijo tudi, da bodo študenti bolj zaščiteni itd...Kako? Saj je malo delo omejeno na določeno število ur, torej bodo vse preostale ure študenti delali na črno, tako kot do sedaj da ne napolnijo kvote 3000€ za napotnice.

Prosim za kak komentar, ki prikazuje dobro stran malega dela.
  • odklenilo: jype ()

djordjevic ::

Mati je izjavil:

Torej trenutno je študentski servis pobral 12%, 2% pa je šlo v nek sklad.

Da ne bi. Še v časih, ko sem šele začenjal z delom in sem se nekaj mesecev pustil nategovati servisu, sem od bruto izplačila plačal servisu 13,8%. Ko sem nazadnje (pred pol leta) hotel za krajši čas zaposliti nekoga prek študentskega servisa, so hoteli že 16,7% plus plačljivo (vsakokratno) napotnico in zavarovanje. Ker mi ni bilo mus, sem malo stisnil zobe in delo, ki bi ga sicer lahko nekdo opravil namesto mene, opravil sam. Pa da ne bo pomote - teh slabih 17% je šlo V CELOTI študentskemu servisu. Se študentsko delo še vedno zdi tak fina reč?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ted ::

Dobre strani Zakona o malem delu:

1. Odpravlja totalno neregulacijo študentskega dela. Študentsko delo je defacto delo brez omejitev, s precejšnjo davčno olajšavo za študente in malenkostnim stroškov za delodajalca. Delodajalcu ni potrebno plačevati prispevkov, malice, potnih stroškov. Nov zakon uvaja vsaj delno plačilo prispevkov.

2. Po Zakonu o malem delu bo strošek delodajalca večji. S tem malo delo zaradi stroška delodajalca na delovnih mestih, kjer je potrebno delati 160 in več ur mesečno, ne bo nič ugodnejše od zaposlitve za določen čas. Pri trenutni situaciji je delodajalec najbolj srečen, da mu študentje delajo po 200 ur mesečno in ima z njimi minimalne stroške.

3. Zakon uvaja omejitve števila ur, ki jih "mali delavci" pri podjetju lahko opravijo. To pomeni, da odpadejo današnje anomalije, kjer nekdo ustanovi S.P. gostilno brez redno zaposlenih in ima notri 6 kelnarjev, vse preko študentske napotnice. Če bo želel poslovati kot se spodobi bo moral zaposlovati oz. bo "male delavce" lahko občasno uporabil za dodatno pomoč.


4. Ker bo "malo delo" obdržalo status začasne oz. fleksibilne zaposlitve bodo študenti še vedno lahko delali (720 ur letno). Hkrati bodo pri razpisih za delovna mesta delodajalci morali upoštevati delovne izkušnje pridobljene pri malem delu. Danes lahko delaš preko študenta 10 let in boš na vsakem razpisu izvisel.

5. Zakon o malem delu ukinja profitno vlogo študentski servisov, deležni bodo manjšega dela zaslužka, hkrati pa bo večji delež prihodkov (zaradi večjih dajatev od delodajalcev) namenjen skladom za štipendiranje, gradnjo študentskih domov itd...

6. Brezposelnim omogoča legalen dodatni zaslužek brez zmanjšanja socialnih pravic (danes temu ni tako). Hkrati omogoča dodatni zaslužek tudi upokojencem.

7. Zaradi omejitev zakona lahko v prihodnosti ob potrditvi zakona pričakujemo večji obseg rednih zaposlitev v podjetjih. V podjetju v katerem delam (in solidno posluje) bo potrebno zaposliti precej ljudi, ki danes redno delajo preko študenta (160 ur in več).

Zakon ni idealen, prav tako ne odpravlja vseh anomalij na trgu dela. Ključno je, da odpravlja oz. preoblikuje študentsko delo kot nelojalno konkurenco ostalim oblikam dela na trgu. Študentsko delo namreč ne zagotavlja nobenih pravic delojemalcem, podaljšuje čas študija in omogoča delodajalcem izkoriščanje cenene delovne sile.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

Phil ::

Če se bom po kakem naključju celo odpravil na referendum bom zakon o malem delu podprl. Študenti so trenutno nelojalna konkurenca vsem ostalim zaposlenim, razlika v "obdavčenju" (pravzaprav študentsko delo sploh ni obdavčeno) je enostavno prevelika. Poleg tega je zlorab daleč preveč, sam poznam več primerov ko celo starši delajo na napotnice svojih otrok. Za povrh pa še ne vem zakaj si študentski servisi pravzaprav zaslužijo tisto provizijo.

Tarzan ::

Študentje, ki doštudirajo, jokajo, da se ne dobi dela, ko enkrat poteče status in se je potrebno resno zaposlit. Vsi raje jemljejo študentsko delovno silo, ker pod črto še vedno delodajalca stane manj od vseh drugih alternativ. Ker dela ni, se novopečeni diplomiranci vpisujejo na fiktivne študije po vseh slovenskih univerzah in vlečejo status kolikor se le da. Skoraj do štiridesetega leta nekateri niso bili sposobni napraskati še niti enega samega leta delovne dobe. Pa so bili lahko zaposleni že več kot 15 let, najprej dolga leta s svojimi napotnicami, potem pa za provizijo še s tujimi.

Oni dan je soseda pri pridesetih rekla, da ni šans, da bo delala dlje, kot se upokojujejo ženske trenutno. Gospodična, takle mamo, niti enega leta delovne dobe nisi napraskala, četudi odvzamemo minimalna leta za dosego penzije, boš stara 70 let, ko boš dosegla zadostno delovno dobo. Tudi če se ta sploh ne poviša in ostane taka, kot je zdaj.


Študentsko delo, kot ga imamo je popolna mahinacija in izigravanje sistema. To so nam kot prehodno obdobje zakuhali že lep čas nazaj, nikoli pa problema niso rešili. Sedaj, ko pa se to obeta, študentski servisi in posamezniki v študentskih organizacijah, ki imajo od vsega tega sranja ogromno korist, skačejo v zrak in po zakonu polivajo gnojnico. Zakon ni popoln, ni brez napak, je pa nepredstavljivo boljši od trenutnega stanja! Skrajni čas je, da se zadevo končno izpelje. Zakon bom definitivno podprl, ker je za razliko od marsikatere druge ideje zadnjih 20 let presenetljivo dober.

Mati ::

djordjevic je izjavil:

Mati je izjavil:

Torej trenutno je študentski servis pobral 12%, 2% pa je šlo v nek sklad.

Da ne bi. Še v časih, ko sem šele začenjal z delom in sem se nekaj mesecev pustil nategovati servisu, sem od bruto izplačila plačal servisu 13,8%. Ko sem nazadnje (pred pol leta) hotel za krajši čas zaposliti nekoga prek študentskega servisa, so hoteli že 16,7% plus plačljivo (vsakokratno) napotnico in zavarovanje. Ker mi ni bilo mus, sem malo stisnil zobe in delo, ki bi ga sicer lahko nekdo opravil namesto mene, opravil sam. Pa da ne bo pomote - teh slabih 17% je šlo V CELOTI študentskemu servisu. Se študentsko delo še vedno zdi tak fina reč?


Se ne morem strinjati s teboj. Koncesija znaša točno 14%, in ne 16,7% niti 16,8 itd...
Koliko od teh 14% pa dobi ŠS pa ne vem natančno.

Gregor P ::

Ne razumem, zakaj ne moremo imeti zadeve tako urejene kot jih imajo v tujini že desetletja; nobenih študentskih servisov, ko delaš pač delaš si izenačen z običajnim delavcem na trgu (sklepaš povsem normalne delovne pogodbe - za deljeni, polni delovni čas, avtorske itn., delovna doba se ti avtomatično šteje itd.); le pri plačevanju davkov se ti pozna, namreč do določene višine dohodka imaš kot študent visoke davčne olajšave, ko pa to mejo presežeš, si pač izenačen z ostalimi na trgu dela (tvoj problem oz. odločitev, če delaš preveč in nimaš časa za študij ipd.). Edino še pri socialni podpori se ti pozna status študenta, pa upravičen si do raznih ugodnosti do 26./27. leta starosti (cenejše karte za javni prevoz ipd.) ... o bonih za prehrano lahko v tujini le sanjaš ...

... kaj je narobe s tem? Zakaj moramo pri nas vse tako zakomplicirati;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Matako ::

^^^ +100

Točno to je edino pravilno. Za delodajalca mora biti povsem vseeno, kakšen status ima tisti, ki želi opravljati delo. Tudi honorarno - zakaj recimo ne bi nekdo, ki je že zaposlen mogel povsem enakovredno tekmovati za honorarno delo s študenti, naj vsak ponudi najbolje kar zna - ali pač to koga moti? Ne pozabite, da imajo študentje že čisto objektivne prednosti - mladost (jbg. je pomembno v gostinski dejavnosti, ne delajmo si utvar), fleksibilnejši urnik ipd. Ni bojazni, da študent, ki ni delomrzneš ne bi z lahkoto opravil s konkurenco.

Na strani delavca pa je druga zgodba - tam morajo biti predvsem davčne olajšave in to konkretne. Govorim o oprostitvi plačila davka za študente ter socialno slabše stoječe do X evrov letno in plačevanje samo za razliko nad ta znesek.

Vse ostalo je komliciranje in predvsem NI POŠTENO!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

djordjevic ::

Mati je izjavil:

Se ne morem strinjati s teboj. Koncesija znaša točno 14%, in ne 16,7% niti 16,8 itd...
Koliko od teh 14% pa dobi ŠS pa ne vem natančno.

Glej, ne vem, ali je razlika od servisa do servisa, toda mariborski Študentski servis zahteva natanko 16,8%. V fasciklu imam pogodbo, ki je zaradi natanko tega zneska preprosto nisem podpisal.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Grill ::

pri vseh servisih je enako.
http://www.studentski-servis.com/Podjet...
šs-ji dobijo 4,5% od 12%

djordjevic je izjavil:

Mati je izjavil:

Se ne morem strinjati s teboj. Koncesija znaša točno 14%, in ne 16,7% niti 16,8 itd...
Koliko od teh 14% pa dobi ŠS pa ne vem natančno.

Glej, ne vem, ali je razlika od servisa do servisa, toda mariborski Študentski servis zahteva natanko 16,8%. V fasciklu imam pogodbo, ki je zaradi natanko tega zneska preprosto nisem podpisal.


tole pa je strošek delodajalca. torej 14% + ddv. ddv se obračuna samo na 14%

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grill ()

djordjevic ::

No, v končni fazi stane mene, delodajalca, študent 16,8%, in to je vse, kar želim in moram vedeti. Kako se razni deli tega odtegljaja imenujejo, me prav malo briga.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ted ::

Redno zaposleni te stane še 30% več. Koga boš potem "zaposlil"? :)
Mah...

djordjevic ::

Če bo treba, raje vzamem 'avtorca'. Resda je treba sproti plačevati akontacijo dohodnine (v večini primerov 25% od 90-odstotne osnove), vendar človek v primeru, da ne gre za nadpovprečne zneske, dobi od poračunu večino vplačanega davka nazaj, država pa ima vsaj sproti kaj od njega. Pri delu na študentsko napotnico je ta odstotek natanko 0. Sicer pa, da odgovorim na vprašanje - zaposlim nikogar, ampak potencialni workload prevzamem nase.
No grave is deep enough to keep us in chains.

robbe ::

Danes sem si vzel pol ure in prebral zakon. Kot študent, sem za malo delo. Nevem zakaj so ga tako popljuvali, saj zakon sploh ni slab.
Zanima me samo kaj pomeni tale odstavek:
Dohodek za opravljeno malo delo se, ne glede na plačane prispevke, ne šteje za izračun pokojninske osnove.

Torej se ti pri malem delu ne štejejo "leta" oz. ti to ne gre v delovno dobo? No to je, roko na srce, za mojo generacijo popolnoma nepomembno, saj pokojnin čez 50 let ne bo.

Mehmed ::

Mati je izjavil:


Pravijo tudi, da bodo študenti bolj zaščiteni itd...Kako?


Verjetno bodo delodajalci, ki ne placajo, sli na shitlisto. Ali pa kak sklad za take primere.

Ramon dekers ::

Phil je izjavil:

Če se bom po kakem naključju celo odpravil na referendum bom zakon o malem delu podprl. Študenti so trenutno nelojalna konkurenca vsem ostalim zaposlenim, razlika v "obdavčenju" (pravzaprav študentsko delo sploh ni obdavčeno) je enostavno prevelika. Poleg tega je zlorab daleč preveč, sam poznam več primerov ko celo starši delajo na napotnice svojih otrok. Za povrh pa še ne vem zakaj si študentski servisi pravzaprav zaslužijo tisto provizijo.



malega dela ne bom podprl, res da gredo neki odstotki šs, v drugačnmem primeru pa bi šli državi. Hey "krava" je požrešna več kot dobi več požre, samo poglejte plače. Koliko vam poberejo od plač, imamo skoraj največje davke v eu, zato menim da malo delo nebi nič spremenilo krava je samo še bolj lačnain požrešna. Kakšnih strateških dolgoročnih načrtov pa tako ali tako nimajo.

djordjevic ::

Aha, torej je bolje, da grejo vseeno določeni procenti ŠS, ti kot študent pa imaš od vsega samo še en storž v rit ter najbrž veselo spoznanje, da s svojimi procenti prispevaš za plačo super koristne osebe za šalterjem v ŠS. Edina varianta, kjer provizijo še kolikor tolikor razumem je v primeru, da ti ŠS najde delo. Večina dela se itak opravi na varianto 4 evre na uro in ti kot študent toliko tudi dobiš ter se verjetno ne sekiraš za delodajalca, jaz pa sem tiste pol leta ali koliko sem delal na študentsko napotnico dobival bruto znesek in sem odvajal provizijo ŠS na lepe oči. So mi poiskali delo? Ne. So mi nudili kakšno ugodnost (ajde, založili so denar, ampak glede na to, da sem delal za rednega plačnika, je bilo tudi to bolj blažev žegen)? Bolj ne. Imeli so samo srečo, da sem sklenil napotnico naročiti prav pri njih. Vsaj kako joškato svijo bi mi lahko dali konec leta. God knows, da sem jim jo plačal. Klinc pa tista natiskana copy paste čestitka za rojstni dan.:P
No grave is deep enough to keep us in chains.

opeter ::

Zakaj sploh imamo študenske servise?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlueRunner ::

robbe je izjavil:

Danes sem si vzel pol ure in prebral zakon. Kot študent, sem za malo delo. Nevem zakaj so ga tako popljuvali, saj zakon sploh ni slab.

Dobrodošel v "novi medijski pokrajini", kjer ni pomembna vsebina ampak šteje samo to kako iz vsega narediti afero in konec sveta.


robbe je izjavil:

Zanima me samo kaj pomeni tale odstavek:
Dohodek za opravljeno malo delo se, ne glede na plačane prispevke, ne šteje za izračun pokojninske osnove.

Torej se ti pri malem delu ne štejejo "leta" oz. ti to ne gre v delovno dobo?

"Delovna doba" je nabiranje let, da dosežeš minimalen pogoj za normalno upokojitev (v nasprotju s predčasno upokojitvijo). Pokojninska osnova pa je določanje katere povprečne plače v katerih letih se upoštevajo pri izračunu kako visoka ta pokojnina dejansko bo.

robbe je izjavil:

No to je, roko na srce, za mojo generacijo popolnoma nepomembno, saj pokojnin čez 50 let ne bo.

To je tudi stvar debate. Tako obstoj kot tudi višina pokojnine. Vprašanje ureditve pa se ureja z drugim zakonom...

Mehmed je izjavil:

Mati je izjavil:


Pravijo tudi, da bodo študenti bolj zaščiteni itd...Kako?


Verjetno bodo delodajalci, ki ne placajo, sli na shitlisto. Ali pa kak sklad za take primere.

Shitlista bo pomenila, da preko malega dela več ne bodo mogli nikogar zaposliti. Kar je, tako čez palec, precej shitty za delodajalca, ki bo zezal.

Izvajanje tega določila, posebej v luči splošne ušinkovitosti delovnih inšpekcij, pa je žal v zraku. Na noben način pa ni možno reči, da bi bil status študentov iz vidika tovrstnih sporov v primeru ukinitve študenskega dela kakorkoli slabši. V najslabšem primeru vseh najslabših primerov, bi lahko bil kvečjemu isti.

Pšenični ::

"Torej se ti pri malem delu ne štejejo "leta" oz. ti to ne gre v delovno dobo? No to je, roko na srce, za mojo generacijo popolnoma nepomembno, saj pokojnin čez 50 let ne bo."

Mislim da gre nekako takole, da pet let malega dela, za eno leto penzijona.

Ko si mlad seveda ne misliš na penzijon, prav tako ko študiraš ne pomisliš, da te po končanem študiju, čaka malo delo namesto redne zaposlitve. V bistvu je hecno, kako mladi razmišljajo. Če jim ustreza malo delo med študijem, mu potem ko bo končal šolo sigurno ne bo.

Vsak je tako svoje sreče kovač. Po želji.

Phil ::

malega dela ne bom podprl, res da gredo neki odstotki šs, v drugačnmem primeru pa bi šli državi. Hey "krava" je požrešna več kot dobi več požre, samo poglejte plače. Koliko vam poberejo od plač, imamo skoraj največje davke v eu, zato menim da malo delo nebi nič spremenilo krava je samo še bolj lačnain požrešna. Kakšnih strateških dolgoročnih načrtov pa tako ali tako nimajo.


Se strinjam da je to problem, ampak požrešnost naše države je že druga tema.

Sicer pa ja, jaz bi pričakoval da se bojo davki za te ki do zdaj nismo delali preko študenta znižali, ker bo država dobila nov vir dohodkov. Upanje umre zadnje ;((.

BlueRunner ::

Pšenični je izjavil:

V bistvu je hecno, kako mladi razmišljajo. Če jim ustreza malo delo med študijem, mu potem ko bo končal šolo sigurno ne bo.

Hacno je to, da lahko študent po koncu študija danes:
- najde službo
- visi na zavodu
- dela na črno

Delo na črno se nadalje deli še na dve kategoriji:
- delo preko tujih napotnic
- delo s plačilom na roko

V primeru dela na črno nima nikakšrnih pravic in je res uboga para.


V primeru, da bo to zamenjalo malo delo, bo imel študent po koncu študija naslednje možnosti:
- najde službo
- visi na zavodu
- visi na zavodu + malo delo
- malo delo
- delo na črno

Delo na črno bo ostalo samo še v obliki plačila na roko. Pravice tem delavcem še vedno ne bodo zagotovljene. Vse ostale kombinacije, pa bodo še vedno omogočale zaslužiti nekaj fičnikov, pobiranje socialne in pravno varnost v razmerju do morebitnega delodajalca.

Torej je malo delo tudi za sveže diplomante dejansko boljša možnost, kot pa trenutna ureditev.

bili_39a ::

@djodjevic
Glede tistih procentov ŠS:

86+14=100
86+16,7*86=100

Ti je že jasno ne? Stvar osnove.

Matev ::

malo delo pomeni da bo delodajalec zaposlil enega malega delavca
mu plačal max kar lahko preko napotnice za malo delo, ostalo pa na roko

in tako delavec ne bo imel nič pravic

bo zgolj odžiral delovno mesto redno zaposlenemu...

oziroma redno zaposlenih skoraj da ne bo več
vsaj ne v gostinstvu in v manjših firmah

Pšenični ::

"oziroma redno zaposlenih skoraj da ne bo več
vsaj ne v gostinstvu in v manjših firmah"

V Nemčiji je malo delo požrlo 1.5 milijona delovnih mest-(normalnih)

Tisti ki imajo tam malo delo so v bistvu drugorazredni državljani. Tako bo tudi pri nas, če študenti ne bodo videli par let naprej. Sem že napisal, tko kot si bojo postlali tko bojo ležali. Jaz sem sicer proti, iz razlogov ki sem jih že podal. Tako bom v vsakem primeru glasoval proti zakonu , "razen v primeru smrti".

"Torej je malo delo tudi za sveže diplomante dejansko boljša možnost, kot pa trenutna ureditev."

Elito skrbi za pokojnine - nič drugega. To je to.

Zgodovina sprememb…

bili_39a ::

oziroma redno zaposlenih skoraj da ne bo več
vsaj ne v gostinstvu in v manjših firmah


Ne. Sedaj jih praktično ni, ker imajo študente, kjer je manipulacija lažja, kot bo pri malem delu.

Pšenični ::

"Ne. Sedaj jih praktično ni, ker imajo študente, kjer je manipulacija lažja, kot bo pri malem delu."

ČE resno študiraš imaš le tri mesece da zaslužiš za celo leto, po novem to ne bo mogoče. Tole malo delo je v bistvu polnjenje prazne blagajne. In nič drugega.

Matev ::

Ne. Sedaj jih praktično ni, ker imajo študente, kjer je manipulacija lažja, kot bo pri malem delu.


napaka

študentsko napotnico dobiti ni tako lahko
sploh pa lahko inšpekcija 50let starega človeka ki dela na napotnico, kaj hitro oglobi

pri malem delu bo to vse legalno
imel boš napotnico in delal boš polni delovni čas - plačan boš 60 ur legalno, ostalo na roko
in noben inšpektor ne bo mogel ugotoviti ali res samo 60 ur delaš ali ne

takih malih delavcev za polni delovni čas bo mnogo in bodo odžrli delo reno zaposlenemu

...

zato se pa za malo delo tako zavzemajo delodajalni

nič bolniške
nič dopusta
nič regresa
nič ničnič

Pšenični ::

"zato se pa za malo delo tako zavzemajo delodajalni

nič bolniške
nič dopusta
nič regresa
nič ničnič"
nič potnih stroškov...

Tko postaneš drugorazreden državljan. Tko da, lahko rečem le, pamet v roke in ne nasedajte "ljubiteljem kokaina in kužkov".

Zgodovina sprememb…

bili_39a ::

Kolikor sem spremljal novice, so delodajalci proti ukinitvi študentskih servisov, torej proti malemu delu.

Možno, da nisem na tekočem.

Matev ::

Možno, da nisem na tekočem.


imaš prav

delodajalci so zelo ZA malo delo

bili_39a ::

Imaš kakšen link?

Matev ::

bilko bilko

na link

www.google.com

in samo vtipkaj kar te zanima

nič bolniške
nič dopusta
nič regresa
nič ničnič"
nič potnih stroškov...

in še nič malice

...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

bili_39a ::

Dobro, sem pogoolal sam:

Delodajalci so strogo proti zakonu. Ali vedno daješ napačne informacije?

BlueRunner ::

ČE resno študiraš imaš le tri mesece da zaslužiš za celo leto, po novem to ne bo mogoče.

Seveda bo možno. Zakaj si ne prebereš zakona in nehaš klobasati neumnosti. Drugačno mnenje je OK. Čisto nategovanje folka in laganje ni nikoli OK.

V Nemčiji je malo delo požrlo 1.5 milijona delovnih mest-(normalnih)

Ali imaš seštevek koliko delovnih mest je pri nas požrlo študentsko delo? Ker če ga nimaš, potem tvoj argument o odžiranju delovnih mest zaradi malega dela ne zdrži.

Morda pa je po tvoje rešitev, da se študenstko delo preprosto ukine in bo to, potem to. Nemčija ga itak ni nikoli poznala in malo delo je v Nemčiji očitno škodljivo. Zakaj potem mečkati? Ukinemo študentsko, ne uvedemo malega in je stvar rešena. Instant Nemčija.

Tko postaneš drugorazreden državljan. Tko da, lahko rečem le, pamet v roke in ne nasedajte "ljubiteljem kokaina in kužkov".

Študenti so trenutno na trgu dela pol stopničke nad bivšimi delavci Vegrada. Praktično nič pravic.

Tko, da le pamet v roke in ne nasedati vsakomur, ki svoje mnenje "argumentira" s flaflanjem o zadevah, ki z malim delom nimajo nič.

takih malih delavcev za polni delovni čas bo mnogo in bodo odžrli delo reno zaposlenemu

Not so. Zaradi omejitev glede števila malih delavcev, se bodo te stvari za goljufive podjetnike zelo zapletle. Preprost primer: barček z "malo delavko" v zgodnjih 50-ih. Mala delavka prijavi max. tedenskih ur. Bar je odprt 10 ur/dan 6 dni/teden. Bar je deloval normalno (ni bil zaprt), ur malega dela je bilo X, vseh odpiralnih ur je bilo Y, plač je bilo izplačano za Z ur. Če se številke ne seštejejo, te lahko obiščejo delovna, tržna in davčna inšpekcija. Brez, da ti bi kdo predhodno osebno prišel v inšpekcijo.

Oh, pa mimogrede... študentsko napotnico je težko dobiti. Kako enostavno meniš, da bo dobiti napotnico za malo delo in kako zelo ti bo koristila, če ne bo "študentska", kjer ni mesečnih omejitev količine ur? Koliko bo splošna koristnost napotnice, če upoštevaš omejitve za delodajalce.

Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

robbe je izjavil:

Danes sem si vzel pol ure in prebral zakon. Kot študent, sem za malo delo. Nevem zakaj so ga tako popljuvali, saj zakon sploh ni slab.
Zanima me samo kaj pomeni tale odstavek:
Dohodek za opravljeno malo delo se, ne glede na plačane prispevke, ne šteje za izračun pokojninske osnove.

Torej se ti pri malem delu ne štejejo "leta" oz. ti to ne gre v delovno dobo? No to je, roko na srce, za mojo generacijo popolnoma nepomembno, saj pokojnin čez 50 let ne bo.


To pomeni samo, da imaš lahko zelo nizko/visoko plačilo, pa ti to ne bo zniževalo/zviševalo penzije, ko se bo le ta izračunavala. Leta pa ti bodo afaik čisto lepo tekla.

BlueRunner ::

Plačilo je navzgor omejeno tako, da ne more preseči minimalca. Zato ne bi bilo ravno OK, da ti bi to obdobje vleklo osnovno navzdol. Hkrati pa moraš imeti tudi motivacijo, da slej kot prej vstopiš v redno delovno razmerje (kar je znova razlog za omejitev navzgor).

Zlorabe se bodo verjetno res tikale plačil na roko, ki jih bo še vedno težko nadzorovati. Iz tega vidika zakon o malem delu ne prinaša nobenih novosti. Konec koncev bi jih tudi težko prinesel, saj zmanjšanje dela na črno temelji na njegovem učinkovitem odkrivanju in pregonu. V nekaterih panogah to bo možno (predvsem gostinstvo bo spremembo kar dobro občutilo), v nekaterih panogah pa bo vpliv praktično ničen.

Neprestano nakladanje o Nemčiji pa (namenoma ali nenamonoma) izpušča dva bistvena podatka, kar onemogoča kakršno koli primerjavo. Pri bistven in hkrati zamločan podatek je preprosto dejstvo, da se je Nemčija odmaknila iz sistema, kjer študentsko delo ni obstajalo (to pri nas obstaja in je praktično svetovni unikum - poceni izkoriščanje mladih). Drugi bistven, zamločan in hkrati pomemben podatek pa je tudi to, da ni še nihče opisal kakšne so omejitve pri malem delu v Nemčiji, da bi lahko primerjali njihovo in našo rešitev.

Brez teh dveh podatkov je strašenje s posledicami samo cenen FUD.

Mipe ::

nič bolniške - saj ne delaš 60 ur tedensko, pač greš delat kdaj drugič. Tudi zavarovanje je urejeno, šteje delovna doba...
nič dopusta - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAhaha.a... hah. Vi to resno? Pri malem delu, ki vzame le nekaj ur tedensko, rabite dopust?
nič regresa - glejte zgoraj.
nič ničnič - kaj to pomeni?
nič potnih stroškov... - jebiga, stvar dogovora in izbire.

49106 ::

Študenti so trenutno na trgu dela pol stopničke nad bivšimi delavci Vegrada. Praktično nič pravic.
In praktično nič dolžnosti ;)

Vprašanje je ali študentsko delo nelojalna konkuranca, ali pa morda zadnja stopnička pred propadom gospodarstva. Mislim da odgovor ni ali ali, temveč da, da.

Matev ::

elodajalci so strogo proti zakonu.


http://sobotainfo.com/novice/ogled/1173...
Malo delo naj bi bilo po Semoličevih besedah raj za delodajalce, saj odpade cel kup stroškov, medtem ko je pekel za tiste, ki bi se za to delo odločili.

nič dopusta - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAhaha.a... hah. Vi to resno? Pri malem delu, ki vzame le nekaj ur tedensko, rabite dopust?

ti to resno
malo delo ti vzame 200 ur tedensko
60 legalbno in ostalo na roko... je zgolj legalna oblika dela na črno

Gavran ::

Na tem trgu dela so sedaj samo študenti, po novem bodo tako delo iskali še upokojenci in brezposelni - število potencialnih iskalcev malega dela bo kake petkrat večje kot je sedaj ko so tu samo študenti

Dela za nedoločen čas (brez tega ni kredita za avto ali stanovanje) bo še precej manj

Če bi hoteli urediti študentsko delo bi ga lahko uredili precej bolje - pogoj za napotnico bi moralo biti normalno izdelovanje šolskih obveznosti, brez menjav faksa in brez pavziranj, tako bi lahko delali samo tisti ki delajo zato da se lahko šolajo namesto da so samo vpisani da lahko delajo

Zadeva je namenjena SAMO polnjenju proračuna in ničemur drugemu, zato sem absolutno PROTI!
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

oldguy ::

...po Semoličevih besedah...


...lepo vidimo, da je Semolič en navaden demagog.

krho ::

AFAIR, si vsaj ko sem jaz študiral, na napotnico delal samo, ko si prvič pavziral, potem pa nič več. Razen, če si privlekel pač od nekoga drugega napotnico.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Matev ::

še enkrat vsem ki ne razuimejo poante malega dela

... nmesto da se nam zmanjšali dopust, zmanjšali malico, zmanjšali bolniško, zmanjšali regres itd...
nemsto tega so kar vse skupaj ukinili

in dali možnost delodajalcu da te zaposli kot sužnja in ti delaš malo legalno večino pa tako na roko... če hočeš če ne bo pa drug tako delal (na trgu bo dosti ljudi ki bodo zagrabili za tako delo)
inšpekcije bodo pa nemočne in tudi ne bo interesa preganjati take delavce (nihče ne bo preganjal 60legalnio, 120 na črno - delavcev)

adijo redna delovna razmerja - v nemčiji je to že v teku

ne rečem da bodo vse službe izginile ... bodo pa izginilo ogromno delovni mest

oldguy ::

Na tem trgu dela so sedaj samo študenti, po novem bodo tako delo iskali še upokojenci in brezposelni - število potencialnih iskalcev malega dela bo kake petkrat večje kot je sedaj ko so tu samo študenti


Exactly! Samo, tole je zame en velik argument ZA, zate pa PROTI: ti praviš, da bodo študentom potem drugi odžirali delo - jaz pravim, da zdaj študenti odžirajo delo vsem ostalim. Trenutno stanje je nevzdržno.

V glavnem, tole bo en referendum, katerega bom z veseljem podprl.

... nmesto da se nam zmanjšali dopust, zmanjšali malico, zmanjšali bolniško, zmanjšali regres itd...
nemsto tega so kar vse skupaj ukinili

in dali možnost delodajalcu da te zaposli kot sužnja in ti delaš malo legalno večino pa tako na roko... če hočeš če ne bo pa drug tako delal (na trgu bo dosti ljudi ki bodo zagrabili za tako delo)
inšpekcije bodo pa nemočne in tudi ne bo interesa preganjati take delavce (nihče ne bo preganjal 60legalnio, 120 na črno - delavcev)


Kakšen regres, kakšna malica, kakšna bolniška? A si na glavo padel? Greva zdajle na pir, pa bova vprašala vse kelnarice od prve do zadnje, kako je z njenim dopustom, regresom in bolniško. Nato se zapeljeva še v Avstrijo in jih vprašava isto. Kaj bova ugotovila?

Matev ::

- jaz pravim, da zdaj študenti odžirajo delo vsem ostalim.

in po novem bodo vsi odžirali delo samim seib - ker bodo namesto rednega razmerja imeli malo delo

Ted ::

To o čemer pišeš je poanta sedanje situacije - Zakon o malem delu začasno delo vsaj regulira in vzpostavlja varovalke prozi zlorabam. Delo preko študentskega servisa pa ni regulirano, zanj ne obstajajo nobene varovalke, nobene omejitve glede števila zaposlenih, ur itd...
Vsak, ki dlje časa dela ali je delal v podjetju z 8 urnim delovnikom in ga to ne zaposli bo glasoval za. In ni jih malo.
Mah...

Matev ::

Vsak, ki dlje časa dela ali je delal v podjetju z 8 urnim delovnikom in ga to ne zaposli bo glasoval za.


sedaj bo zaposlil malega delavca
60 ur legalno ostalo na roke

Ted ::

Morda se tako lahko igra SP gostilničar, ne pa večji in resni d.o.o.-ji. Pri nas bo službo zaradi novega zakona dobilo 15-20 mladih.

Prepričan sem, da bodo tudi inšpekcijske službe precej poostrile nadzor.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

oldguy ::

Matev: Sej te razumem - delno. Ampak se mi zdi, da ti ne razumeš sedanjega stanja - trenutno se dela točno to, kar ti opisuješ, plus da je študentsko delo totalno neregulirano in potiska ljudi, ki napotnic ne morejo dobiti, v brezpraven položaj brez pravic. Malo delo je vsaj malo regulirano, obenem pa:
- legalizira delo vseh revežev, ki danes fehtajo napotnice vsepovsod in jih izenači s študenti (resno, zakaj bi bila pa študentarija tule kaj posebnega)
- ukine nenormalen dobiček študentskim servisem in ga skanalizira v vsaj nekaj pravic delavca
- kako bo delodajalec lahko še imel zaposlene zgolj male delavce - kot ima sedaj študente? Število malih delavcev namreč ne bo moglo preseči določenega odstotka.

To je že enough razlogov zame. Ti pa pišeš, kot da sedanje stanje najmanj zdravi raka...
««
«
1 / 30
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

popoldanski sp ali napotnica

Oddelek: Loža
92084 (1683) Mati
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738195 (35019) borisk
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59888632 (70569) tx-z
»

Razbijanje studentov pred parlamentom (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978124450 (107412) €uro
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321597 (16809) bluefish

Več podobnih tem