Forum » Znanost in tehnologija » Smo le igra boga?
Smo le igra boga?
jureus ::
Nekdo mi je predlagal, da naj odprem topic nekaj o tem smislu. Nekdo je ze imel podobno temo, da je svet nastal ko je neko bitje uklopilo program.
Zato me zanima ce je nase zeivljenje res samo stratedka igra boga, ki je morda določena že naprej? Ali smo res le imaginirana bitja iz nekega programa v resnici pa sploh ne obstajamo? i.t.d. Kako mislite glede tega in če se vam zdi mogoče ali neverjetno?
Zato me zanima ce je nase zeivljenje res samo stratedka igra boga, ki je morda določena že naprej? Ali smo res le imaginirana bitja iz nekega programa v resnici pa sploh ne obstajamo? i.t.d. Kako mislite glede tega in če se vam zdi mogoče ali neverjetno?
darh ::
Nekdo je ze imel podobno temo, da je svet nastal ko je neko bitje uklopilo program.
Tole je iz štoparskega vodnika... da smo le posledica simulacije enega programa ki hoče dobit vprašanje na odgovor 42. Če greš knjigo brat še naprej, izveš da temu sploh ni tako, ampak da smo se vmes znašli po naključju, oziroma kot posledica grde prevare....
ampak dovolj o tem...
IMHO igra boga nismo.. ker ga ni - če bi bil bi se lahko imeli malo lepše... če nam je pa u bad z nekim razlogom ki ga ima bog... to je pa pol sick... in je bog en sadist.. ampak potem se vse podre al kako?
Excuses are useless! Results are priceless!
Ziga Dolhar ::
a) A je važno?
b) Če bi vedel -- iiiin?
c) Najbolje je, da smo flegmatiki.
d) Jostein Gaarder - Sophie's World (Zofijin Svet). Preberi.
b) Če bi vedel -- iiiin?
c) Najbolje je, da smo flegmatiki.
d) Jostein Gaarder - Sophie's World (Zofijin Svet). Preberi.
Thomas ::
Če bi že bilo tako antropomorfiziranje dopustno, potem bi Bog našel kakšno boljšo zabavo, kot da gleda z oblakov doli na človeški rod.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
DarkSite ::
Mogoče je pa Bog med nami in špila nekega dummy-ja.
A ne bi Bogu, če bi bil on zunaj tekel čas počasneje? Če to drži ali ne bi potem njemu potekla recimo samo sekunda?
A ne bi Bogu, če bi bil on zunaj tekel čas počasneje? Če to drži ali ne bi potem njemu potekla recimo samo sekunda?
undefined ::
> IMHO igra boga nismo.. ker ga ni - če bi bil bi se lahko imeli malo lepše...
Če je to "igra", potem tu ni nobene "dobrote" v cerkvenem smislu. So samo pravila in karakterji s katerimi nastopamo.
Če je to "igra", potem tu ni nobene "dobrote" v cerkvenem smislu. So samo pravila in karakterji s katerimi nastopamo.
Se strinjam darksite. Njegov čas poteka čisto drugače kot naš, pomoje je bog brez časen oziroma je v vseh časih tako kot v preteklosti tako tudi v sedanjosti, za njega se to neodvija, kakor nam, ampak je že vse. on še samo ureja.
In ne gleda samo zemljo vendar vse vesolje z galaksijami itd. Tudi iz zemljanska življenja.
In ne gleda samo zemljo vendar vse vesolje z galaksijami itd. Tudi iz zemljanska življenja.
> A ne bi Bogu, če bi bil on zunaj tekel čas počasneje?
Vprašanje kako na to gledaš. Če se gre zgolj za igro in je igra realnočasna (RTS), potem ne. Če pa gledaš na zadevo, kot da vse skupaj le ni igra, in je "bog" le eno višje bitje katerega smo mi le sestavni del njegove celice, potem pa ja. "Bog" mora bit del igre, če hočeš časovno diferencijo.
Seveda pa, če je to le igra, potem Bog tudi "kontrolira" čas. Igro namreč lahko vedno prestaviš na začetek (greš v preteklost), ali pa naložiš že shranjeno (prihodnost).
Vprašanje kako na to gledaš. Če se gre zgolj za igro in je igra realnočasna (RTS), potem ne. Če pa gledaš na zadevo, kot da vse skupaj le ni igra, in je "bog" le eno višje bitje katerega smo mi le sestavni del njegove celice, potem pa ja. "Bog" mora bit del igre, če hočeš časovno diferencijo.
Seveda pa, če je to le igra, potem Bog tudi "kontrolira" čas. Igro namreč lahko vedno prestaviš na začetek (greš v preteklost), ali pa naložiš že shranjeno (prihodnost).
McWolf ::
Tole ze zgleda ko LEGO svet ;P
Pa tole bi se moglo nadaljevat u protokolu, save/load premleto...
Pa tole bi se moglo nadaljevat u protokolu, save/load premleto...
Go tell it on the mountains!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: McWolf ()
kunigas ::
.. meni pa ni jasno zakaj se vsi z vsemi stirimi branijo religije (ne verouka) v solah. Ta program bi resil marsikatero neumesno vprasanje in preprecil prenekateri nedorasel komentar ...
Sicer pa je ze Aristotel rekel nekaj takega, da kdor ne ljubi objekta svojega spoznanja, ga (objekta) ne more spoznati ... Kako hoces potem ti spoznat Boga, ce mu sploh ne "dovolis" da bi bil ...
Ja, Aristotel sploh ni bil neumen!
Sicer pa je ze Aristotel rekel nekaj takega, da kdor ne ljubi objekta svojega spoznanja, ga (objekta) ne more spoznati ... Kako hoces potem ti spoznat Boga, ce mu sploh ne "dovolis" da bi bil ...
Ja, Aristotel sploh ni bil neumen!
ČE je tako kot praviš, bi lahko to pomenilo da v bistvu človek nikoli ne umre ker, ko igro Lodas si spet živ.
No, vprasanje, kaj je zate clovek in kaj dusa, ki je neumrljiva ...
Ce mislis, da bos ves cas hodil po zemlji se motis ...
Ce mislis, da bos ves cas hodil po zemlji se motis ...
Cerkev nima kej iskati v šolah.
Če kdo želi hoditi naj to opravlja po pouku in ne v šolah.
Če kdo želi hoditi naj to opravlja po pouku in ne v šolah.
Morda pa?
Nihce ne ve.
Mogoče istočasno živim v več delih zgodovine. V starem Rimu, v srednjem veku itd.
Morda me bodo jutri lodali v srednji vek, nihče ne ve.
Nihce ne ve.
Mogoče istočasno živim v več delih zgodovine. V starem Rimu, v srednjem veku itd.
Morda me bodo jutri lodali v srednji vek, nihče ne ve.
Kdo pa je govoril o kaksni cervki - bodisi katoliski, budisticni, new age, muslimani... etc. Ce ne locis poante RELIGIJE od VEROUKA, ki se ga poucuje po zupnijah ... bi ti kaksna ura definicij pojmov vsekakor prav prisla.
> .. meni pa ni jasno zakaj se vsi z vsemi stirimi branijo religije (ne verouka) v solah. Ta program bi resil marsikatero neumesno vprasanje in preprecil prenekateri nedorasel komentar
Sicer ne vem točno, kaj si s tem mislil, ampak poglej le, kam je Talibane pripeljal Alah.
Sicer ne vem točno, kaj si s tem mislil, ampak poglej le, kam je Talibane pripeljal Alah.
.. Sicer ne vem točno, kaj si s tem mislil, ampak poglej le, kam je Talibane pripeljal Alah.
Stos je v spoznavanju, ne v pristajanju ... razumes?
Stos je v spoznavanju, ne v pristajanju ... razumes?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kunigas ()
> ČE je tako kot praviš, bi lahko to pomenilo da v bistvu človek nikoli ne umre ker, ko igro Lodas si spet živ.
Seveda. Saj če bi zdaj loadal leto 1970, ti tudi še ne bi obstajal (ne bi bil še rojen). Ampak ti ne bi izginil, zate gre čas normalno naprej. Vzemi Boga kot "časovnega potovalca", če drugače ne razumeš.
> Ce ne locis poante RELIGIJE od VEROUKA, ki se ga poucuje po zupnijah
Zgubljati besed o tem je brezpredmetno. Vse relevantne stvari o religijah pa se že povejo pri pouku zgodovine. Si takrat manjkal?
Seveda. Saj če bi zdaj loadal leto 1970, ti tudi še ne bi obstajal (ne bi bil še rojen). Ampak ti ne bi izginil, zate gre čas normalno naprej. Vzemi Boga kot "časovnega potovalca", če drugače ne razumeš.
> Ce ne locis poante RELIGIJE od VEROUKA, ki se ga poucuje po zupnijah
Zgubljati besed o tem je brezpredmetno. Vse relevantne stvari o religijah pa se že povejo pri pouku zgodovine. Si takrat manjkal?
Seveda nisem manjkal ... sem imel pa to sreco, da sem imel profesorja, ki je bil odprte glave in se ni dal povoziti sistemu, ki je hotel religijo prikazati kot ... recimo NITZE.
Ce pa se bojis, da bi se ti zivljenje spremenilo, ker bi vec vedel, ti pa, zal ne morem pomagat.
Seveda nisem manjkal ... sem imel pa to sreco, da sem imel profesorja, ki je bil odprte glave in se ni dal povoziti sistemu, ki je hotel religijo prikazati kot ... recimo NITZE.
Ce pa se bojis, da bi se ti zivljenje spremenilo, ker bi vec vedel, ti pa, zal ne morem pomagat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kunigas ()
Iceman v bistvu si že bil rojen ampak kot neka druga oseba. Na ostalo ne bom komentiral ker ne vem komu je bilo namenjeno.
Iceman: No jest si prestavljam nas kat nek program. Tko k mamo dons igrice in v njih AI. Tam se ljudje muvajo okrog in živiji svoje življenje. Tko tudi mi lahko živimo v simulaciji. Torej Bog, ko je prtisnil na tipko enter je pognal naš program. Ko je odmaknil roko z tipkovnice so nam pretekle ze miljarde let. Mogoče se tisti zunaj sploh ne zavedajo kaj so sprožili(mislim nas, kot inteligenco). Mogoče smo mi le prototip nekekega AI programa, ki so ga sprožili?
> Ce pa se bojis, da bi se ti zivljenje spremenilo, ker bi vec vedel, ti pa, zal ne morem pomagat.
Kje je razvidno, da se tega bojim? Rekel sem namreč, da že obstaja pouk o tem v šolah. Zakaj bi bil potreben še en predmet namenjen posebej temu? Dajmo potem odpret še en predmet namenjen posebej samoglasnikom. Pa kaj, če je to že prebavljeno pri slovnici. :>
> Iceman v bistvu si že bil rojen ampak kot neka druga oseba.
Če jaz potujem v preteklost na dan tvojega rojstva, boš ti druga oseba?
Kje je razvidno, da se tega bojim? Rekel sem namreč, da že obstaja pouk o tem v šolah. Zakaj bi bil potreben še en predmet namenjen posebej temu? Dajmo potem odpret še en predmet namenjen posebej samoglasnikom. Pa kaj, če je to že prebavljeno pri slovnici. :>
> Iceman v bistvu si že bil rojen ampak kot neka druga oseba.
Če jaz potujem v preteklost na dan tvojega rojstva, boš ti druga oseba?
> No jest si prestavljam nas kat nek program. Tko k mamo dons igrice in v njih AI.
Nemogoče. Če bi bili vsi le karakterji neke igre, potem bi dobili "AI pamet" po zračni liniji iz nekega CPUja daleč stran od našega osončja. Tudi zavesti ne bi imeli, ker bi bili vodeni.
Nemogoče. Če bi bili vsi le karakterji neke igre, potem bi dobili "AI pamet" po zračni liniji iz nekega CPUja daleč stran od našega osončja. Tudi zavesti ne bi imeli, ker bi bili vodeni.
> tik pred rojstvom da, po rojstvu ne.
Pred rojstvom te sploh ne bi bilo. Ko pa bi prišel trenutek rojstva, pa bi bil to točno ti in ne nek klon. :)
Pred rojstvom te sploh ne bi bilo. Ko pa bi prišel trenutek rojstva, pa bi bil to točno ti in ne nek klon. :)
__Pred rojstvom te sploh ne bi bilo. Ko pa bi prišel trenutek rojstva, pa bi bil to točno ti in ne nek klon. :)
Pred rojstvom bi bil neka druga oseba, tik ko se rodiš bi (v drugem času umrl)
in se v novem času lodal.
Pred rojstvom bi bil neka druga oseba, tik ko se rodiš bi (v drugem času umrl)
> Umetna inteligenca. In vsi ljudje smo vodeni skozi en sam procesor.
Jaz sebe nimam za vodenega. Zate pa ne vem. :>
> Pred rojstvom bi bil neka druga oseba, tik ko se rodiš bi (v drugem času umrl)
Čas ni nov, čas je točno tisti, ko si se rodil - isti. Rodil si se samo enkrat, ne dvakrat ali trikrat. Čas je pa lahko drug le za Boga, ne zate.
Jaz sebe nimam za vodenega. Zate pa ne vem. :>
> Pred rojstvom bi bil neka druga oseba, tik ko se rodiš bi (v drugem času umrl)
Čas ni nov, čas je točno tisti, ko si se rodil - isti. Rodil si se samo enkrat, ne dvakrat ali trikrat. Čas je pa lahko drug le za Boga, ne zate.
Skratka, hotel sem povedat da bog špila igro z zelo dobro grafiko in zvočnimi efekti, upam da bo kdaj tudi taka na mojem PCju
Aja, še nekaj glede "vodenja". Če bi bili res tako vodeni, zakaj potem Bog potrebuje, da vanj verjamemo? Saj nam to pač lahko vsili v prostem programu.
V bistvu si voden vendar se tega ne zavedas, kajti program je ustvarjen tako, da človek misli kod da je svobode v resnici pa ni. če ti na primer premaknes nogo, si misliš to ni bilo vodeno ampak sem sam stori, se motiš. v resnici je bilo že prej določeno da boš ti premaknil nogo a se ti tega nisi zavedal.
Iceman: Kako pa ves, da nisi voden? Mogoče pa glih procesor prek tebe vodi tak program, kateremu naloga je, da 100% neverjame, da so tvoje misli proces nekega procesorja. Sej lohka vse kar razmisljas oz. tvoje misli butne procesor in tebi se zdi pol, da si do teh misli prsel sam.
> Kako pa ves, da nisi voden? Mogoče pa glih procesor prek tebe vodi tak program, kateremu naloga je, da 100% neverjame, da so tvoje misli proces nekega procesorja.
Potem je Bog bedak, ko misli, da bom s takim programjem kdaj verjel vanj.
Potem je Bog bedak, ko misli, da bom s takim programjem kdaj verjel vanj.
Binji ::
potem bi Bog našel kakšno boljšo zabavo, kot da gleda z oblakov doli na človeški rod.
Eh nism cistu sigurn..Big brother televizijske oddaje so zmejrej bl priljubljene zadnje cajte. Sej se spomneste filma Truman Show?
Seveda ne mislim s tem rec, da verjamem v to sam pravm da ta argument pac ni zadosti
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Binji ()
Če je Bog zelo podoben ljudem, ki radi gledajo Trumanov show - potem že.
To je verjetno, kot bi mu pripisovali nošnjo rdečih čevljev.
Labavo.
To je verjetno, kot bi mu pripisovali nošnjo rdečih čevljev.
Labavo.
Binji ::
Je pac moznost. Naj bo se tako majhna..moznost je
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!
Možno je, da te za vzhodnim zidom Ljubljanskega gradu, v travi čaka zaklad. Zraven pa pismo, da je tvoj.
Možno je ... ampak za mikromožnosti se ne splača pokurit kaj dosti energije.
Ja?
Možno je ... ampak za mikromožnosti se ne splača pokurit kaj dosti energije.
Ja?
Škoda, če gredo vsi J za hipoteze majhne verjetnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Verouk v šole (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 27550 (23552) | Pithlit |
» | Cerkev proti DZ (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 38174 (33804) | nuclear |
» | Verouk kot oblika pranja možganov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 18729 (14112) | Barakuda1 |
» | ali sodi verouk v šole (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 5590 (4773) | Gandalfar |
» | Zakaj se cerkev ni združjiva z državo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6855 (5596) | Asgard |