» »

Stric Darwin ni več v modi

Stric Darwin ni več v modi

««
9 / 19
»»

nevone ::

Sej niti ne poskušajo.

So pa že ogromno delali na prevzgoji, a je izgleda neuspešna.

Morda bi bil vseeno čas, da priznamo, da lahko tudi nekatere telesne značilnosti vplivajo na spolno usmerjenost in bi začeli raziskovati v tej smeri.

Tudi duševne bolezni so se dolgo časa tretirale kot strogo psihične motnje, pa danes vemo, da jih uspešno blažijo tudi z zdravili.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BlueRunner ::

Ob stran tele debate o genetski pogojenosti istospolnosti.

Globinski vid.

Večina ljudi ga ima. Bistveno vprašanje je, če imamo globinski vid zaradi genov, ali ga imamo zaradi okolice (vzgoje). To je fenomen, ki nima kakšne posebne sociološke ali filozofske prtljage, veliko se ga raziskuje, veliko je uglednih raziskav, ki potrjujejo tako eno, kot tudi drugo stran, težko je katerega koli znanstvenika obtoževati pristranskosti v smislu liberalnosti ali konzervativnosti.

Pa kljub temu še danes ni odgovora na vprašanje, če je globinski vid zapisan v genih ali privzgojen.

Podobno velja tudi za istospolno usmerjenost. Cel kup raziskav, ki kažejo eno ali drugo. Vse kar se ve, je to, da od adolescence naprej spolne orientiranosti več ni moč spremeniti, pred adolescenco pa je ni možno odkriti.

Kreganje kaj je v genih in kaj ni je tako nesmiselno, saj tudi znanost nima enotnega mnenja. Torej se lahko ne-znanstveniki do konca obešamo na mnenja, ki so skladna z našim lastnim in zavračamo mnenja, ki niso skladna za našim lastnim.

Končen rezultat tega sklicevanja na všečna mnenja pa je???

Sam mislim, da znanost odgovora preprosto nima in postaviti se na neko stališče glede tega vprašanja je v kontekstu trenutno razpoložljivih podatkov ne-znanstveno in podobno metanju kovanca. Morda se bo v prihodnosti stvari raziskalo, vendar pa iz danes razpoložljivih podatkov "prepričani" igrajo samo navadno igro na srečo.

Vajenc ::

Morda bi bil vseeno čas, da priznamo, da lahko tudi nekatere telesne značilnosti vplivajo na spolno usmerjenost in bi začeli raziskovati v tej smeri.
Ta čas še ni prišel. Če ima več ženskih hormonov kot moških, je potem to ženska in ne gej. Če pa temu ni tako, mu le možgani napačno prevedejo impulze oz. dokazano gejem dišijo moški feromoni. Po domače - vse je v glavi. Noben fetišist ne more kar tako odmislit svojega fetiša oz. si dopovedat, da njemu to ni všeč. Morda s kakšno nehumano metodo, ampak s tem se da spremeniti skoraj vse kar je v zvezi z vedenjskimi navadami (tukaj se spomnim Peklensko pomarančo).

Sicer pa lahko naredimo en miselni eksperiment. Če je moški potenten, lahko doživi orgazem, pa če se za zaveso pod pasom natika gor ovca, desanka, mladoletnik ali pa žena. Vse kar ga privede do orgazma se itak odvija v njegovi domišljiji. Se strinjate?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

Sam mislim, da znanost odgovora preprosto nima in postaviti se na neko stališče glede tega vprašanja je v kontekstu trenutno razpoložljivih podatkov ne-znanstveno in podobno metanju kovanca. Morda se bo v prihodnosti stvari raziskalo, vendar pa iz danes razpoložljivih podatkov "prepričani" igrajo samo navadno igro na srečo.

To že, vendar debate v tej smeri vseeno so spodbuda za raziskovanje. Pa tudi izmenjava mnenj ne škodi.

Po domače - vse je v glavi.

Ja je, ampak kako pa v glavo pride in zakaj je pa dodatno vprašanje. Jest sem mnenja, da na to, kaj se bo glave bolj ali manj prijelo, ni odvisno samo od tega kaj vanjo pride, ampak tudi od same fiziološke sestave glave. Nekatere funkcije možganov so dane z rojstvom.

o+ nevone

Lion29 ::

Vajemc: pismo to razlagas kot da to kar je v glavi ni del telesa ali genov...

torej 3 moznosti so zakaj bi mozgani "napacno" delovali (posiljajo informacijo da se telo vzburi recimo ob moskem, da telo proizvaja drugacne feromone, da proizvaja manj testosterona, etc)..

1. gensko prirojeno, ali genska "napaka". Torej nekje v njegovem dnk je zapisano, da se mozgani tako obnasajo

2. mehanska okvara.. torej zaradi kakrsne koli okvare (bodisi se je slabo zaraslo (malformacija), bodisi ima manjsi tumorcek tam, karkoli, kar ni pogojeno z geni)..

3. Programsko, torej z odrascanjem in ucenjem (okolje, druzba, druzina, izkusnje).. so se mozgani tako prilagodili, da delajo na dolocen nacin

Torej, ce je vzrok v prvi tocki, teh stvari (se) ne znamo resit. Prvo bi bilo potrbeno sploh identificirat "fault" gene in nato izumit sistem da se to popravi in z gensko terapijo to slabo delovanje mozgan postimat.

Ce pa sta vzrok 2. in 3. tocka potem pa imamo nacine, da resimo zadeve... po drugi tocki ce je mozno, odpravimo vzrok mehanske okvare in popravimo "skodo" Ce se da. Po vsej verjetnosti bi potem delovalo ok. Ampak sam menim, da za homoseksualnost ni kriva taksna okvara. Vsaj do sedaj je niso odkrili... je pa res, da tudi gena(genov) niso odkrili.

in ce je za stvar dejansko krivo okolje, potem se da zadeve resiti s preprogramiranjem oz prevzgojo. Ampak kot veste sami, sama prevzgoja ni bila prakticno nikoli uspesna..torej velika verjetnost tukaj je, da vzrok ni iz okolja... je pa se vedno manjsa moznost, da je iz okolja, samo mi (se) ne znamo pravilno preprogramirat

Torej iz vsega tega lahko potegnemo le en zakljucek.... PREMALO VEMO!
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Možgani se res kompleksen sistem in njihovo delovanje še ni povsem raziskano. Poznam pa primer, ko so je človekova osebnost po poškodbi glave popolnoma spremenila. Ogromno prepričanj, ki jih je pred poškodbo zagovarjal je izginilo in nadomestila so jih ravno nasprotna prepričanja. Vonj npr. vpliva tudi na druga občutja. In ta se lahko spremeni po bolezni ali poškodbi. Če je bolezen še nekako lahko dedna, nesreča/poškodba sigurno ni.

Torej iz vsega tega lahko potegnemo le en zakljucek.... PREMALO VEMO!
Zato pa se pogovarjamo!
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

Jest sem mnenja, da na to, kaj se bo glave bolj ali manj prijelo, ni odvisno samo od tega kaj vanjo pride, ampak tudi od same fiziološke sestave glave. Nekatere funkcije možganov so dane z rojstvom.
S tem bi se jaz tudi strinjal. Ampak to ne pomeni, da ima zaradi napačnega preskoka impulza v možganih bolj prfrknjeno faco.
Woody Allen

Vajenc je izjavil:

Jest sem mnenja, da na to, kaj se bo glave bolj ali manj prijelo, ni odvisno samo od tega kaj vanjo pride, ampak tudi od same fiziološke sestave glave. Nekatere funkcije možganov so dane z rojstvom.
S tem bi se jaz tudi strinjal. Ampak to ne pomeni, da ima zaradi napačnega preskoka impulza v možganih bolj prfrknjeno faco.

zakaj ne?

Zato, ker si mislim, da ta napaka ni dedna, saj bi v tem primeru bila še preteklost. To mora biti v primeru kot ga zagovarja Nevone, naključna neprenašajoča napaka ali poškodba.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

To že, vendar debate v tej smeri vseeno so spodbuda za raziskovanje.

Med znanstveniki zagotovo.

Pa tudi izmenjava mnenj ne škodi.

To, da vsak zagovarja svojo stran, ni izmenjava. Kombinacija tega, da smo laiki in okoliščina, da tudi znanost tukaj niti pod razno ni blizu kakšnega konsenza, pa zagotovo ne pomaga k izmenjavi mnenj med že prepričanimi.

Sej zagotovo gre pri delovanju možganov za več vplivov. Nekaj je osnovna arhitektura možganov, ki jo oblikujejo geni, potem se možgani polnijo z informacijami in je to dodaten faktor pri delovanju, potem je pa še kemijsko obdelovanje z vnosom raznih substanc v telo in pa tudi mehansko spreminjanje kot so recimo poškodbe. Vse to vpliva na to kako se bo človek obnašal.

Na osnovni arhitekturi možganov se sicer verjetno lahko oblikuje kakršnakoli osebnost, a na to ne vpliva samo memetski vpliv, ampak tudi druge značilnosti telesa, ki določajo, katere sestavine bodo v možgane dobavljene, od česar bo odvisno, kako se bo glava obnašala. Zdej lahko vsem tem vplivom komot rečemo okolje, a to okolje pripravijo tudi geni.

o+ nevone

Med znanstveniki zagotovo.

A zdej se pa mi ne bi smeli o tem pogovarjati? Od kdaj naprej pa si znanstvenik, ki mu je to dovoljeno oziroma postane smiselno?

pa zagotovo ne pomaga k izmenjavi mnenj med že prepričanimi.

Jest nikakor nisem 100% prepričana v to, kar trdim. Pogovarjam se zato, ker mi drugi lahko dajo kakšen zanimiv pogled na katerega sama nisem pomislila in na podlagi katerega bom revidirala svoje poglede. Pa tudi zanima me, kako si drugi predstavljajo zadeve.

o+ nevone

Zdej lahko vsem tem vplivom komot rečemo okolje, a to okolje pripravijo tudi geni.
Geni zelo verjetno pripravijo takšno okolje, ki je pripravljeno tako za hetero, geje, zoofile in pedofile. Potem pa razne napake pri razvoju, učenje iz okolja, vzgoja staršev in ostali fizični vplivi vplivajo na spolno usmerjenost.
Woody Allen

A zdej se pa mi ne bi smeli o tem pogovarjati?

Seveda se lahko. Ponavljanje enega stališča in izključevanje možnosti sprejemanja alternativnih razlag pa je zatikanje. Evolucija ima mnogo aspektov, kjer se lahko privleče na plano veliko stvari. Zatikanje na eni temi kjer mi laiki ne bomo odkrili čisto nič novega, pa je samo to... zatikanje.

Jest nikakor nisem 100% prepričana v to, kar trdim.

Mah. Komentar ni letel neposredno nate, čeprav sem odgovarjal tebi. Moram pa reči, da sem že nekajkrat opazil, da imava nasprotna stališča, kljub temu pa mi praviloma kar daš za misliti s svojimi...

Pa, da ne bomo samo o kurbariji razmišljal. Genialnost se imo tudi ne deduje, ampak je splet okoliščin.
Woody Allen

genialnost je IMO genska .. koliko pa je dedna, in kako se prenasa, bi pa bilo treba raziskat.. preprican sem, da bomo na vsa ta vprasanja dobili odgovore v roku 5-10 let

www ::

So pa že ogromno delali na prevzgoji, a je izgleda neuspešna.

Posebej cerkev se je trudila izganjati hudiča iz njih. Temeljito prevzgojo so prakticirali v rajhu med drugo vojno.

Prevzgoja je prej ko ne izum homofobnih hetereseksualcev, prazno upanje za starše, ki ne zmorejo racionalno razmisliti in brezpogojno ljubiti svojih otrok, če le ti niso stright. Ne razumem za koga je to problem? Meni se zdijo veselo sprijazneni s svojo orientacijo, kot si ti s svojo, če si. :)
Predstavljaj si prevzgojo svoje spolne orientacije.

genialnost je IMO genska .. koliko pa je dedna, in kako se prenasa, bi pa bilo treba raziskat
Kolikor jaz vem, se gene deduje.

Ne razumem za koga je to problem?
Morda za nekoga, ki si želi prenašati gene še naprej. Jaz imam svoje otroke brezpogojno rad, bi pa raje videl, da so hetero. A sem homofoben?
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

Zatikanje na eni temi kjer mi laiki ne bomo odkrili čisto nič novega, pa je samo to... zatikanje.

Se tudi starega nimamo vsega osvojenega. Sploh pa ne vsi. Takale debata, pa čeprav izgleda kot zatikanje, vseeno pripomore k temu, da kdo kaj zanj novega/drugačnega izve.

Je pa res, da so včasih te debate lahko že prav mukotrpne, ko vsak vztraja na svojem bregu in ponavlja eno in isto. Ampak če ne bi, bi debata zamrla, in bi obstajala manjša verjetnost, da se vseeno vključi še kdo in pove kaj zanimivega.

o+ nevone

username ::

BlueRunner je izjavil:

Ponavljanje enega stališča in izključevanje možnosti sprejemanja alternativnih razlag pa je zatikanje.
Ne nujno. Odvisno od tega, kakšna je konkretna 'alternativna razlaga' v posameznem primeru - če je trapasta, potem njeno ne-sprejemanje ni nobeno zatikanje, temveč pucanje smeti, tako rekoč. Napredovanje k spoznanju, po definiciji.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Dawnov sindrom je npr. kromosomska napaka, ki pa v veliki večini ni dedovana. Se pa zaradi povsem drugačne sestave celice, takšne ljudi loči tudi po zunanjosti, pa naj bo kitajc ali pa črnc. Geji, pedofili, geniji ... imajo enako sestavine v celici, zato vizualno spadajo med vse ostale ljudi. Lahko so kosmati, plešasti, majhni, veliki, z prfrknjenim nosom ali pa dolgim kljunom.
Woody Allen

Morda za nekoga, ki si želi prenašati gene še naprej.

Homoseksualci imajo lahko in tudi imajo otroke kljub temu. Seveda jim posamezniki iz heteroskupine situacijo otežujejo. Vendar s tem na dolgi rok lahko blokirajo tudi prenašanje svojih lastnih genov.

Sicer pa kaj se dogaja med rjuhami drugih odraslih, če je le to stvar njunega dogovora, ni nikogar drugega business.

bi pa raje videl, da so hetero. A sem homofoben?

Ne vem, če bi jih prevzgajal potem si.

username ::

Okapi je izjavil:

Recimo da hormonska slika vpliva na to, kateri spol se ti zdi privlačnejši.
Samo ne vpliva, ker če bi, bi lahko s hormonskimi pripravki "spreobračal" geje, pa jih ne moreš.
Ampak morda je problem samo v slabi kakovosti teh pripravkov/izvajanju terapije. Tako kot če imaš pokvarjen avto, pa rečeš "ne da se ga popraviti" - mogoče je pa samo tvoj mehanik en tupko z dvema levima rokama ali nima na voljo pravega in kvalitetnega orodja..
Govorim samo načeloma, da se razumemo - ne vem (še), ali so posredi (tudi) hormoni ali ne. Samo opozarjam na IMO površen način sklepanja.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Vajenc je izjavil:

genialnost je IMO genska .. koliko pa je dedna, in kako se prenasa, bi pa bilo treba raziskat
Kolikor jaz vem, se gene deduje.

na to butasto izjavo si si odgovoril sam pwi downovem sindromu

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lion29 ()

No levček, potem pa povej, da genija spoznaš po veliki glavi. Gene si dedoval po starših, genialnosti pač ne. Mongoloid ima dokazano en kromosom več na celico kot ostali nemongoloidni, zato je videz tako specifičen. Lahko se deduje, po večini pa je to naključna kromosomska napaka. Za genija ali geja ni ničesar dokazanega v tej smeri.
Woody Allen

Okapi ::

Globinski vid.
Kako sploh lahko prideš do tega, da bi bil globinski vid odvisen od okolja. To je stara pridobitev, iz časov prednikov rib, prvih bitij, ki so imeli dve očesi spredaj na glavi, in je ključnega pomena za uspešen lov in izogibanje plenilcem.
genialnost je IMO genska
Tudi tega niso uspeli nikoli povezati z dednostjo in geni, pa so že mnogi poskušali. In tistim, ki so kakšno povezavo našli, so kmalu dokazali, da so pri svojih raziskavah naredili kakšno napako.

Poleg tega tule nekateri očitno pozabljate, nekateri pa morda niti ne veste, da geni našega telesnega razvoja ne zakoličijo 100%, vključno z možgani. Dokazano je recimo, da na razvoj močno vpliva prehrana noseče matere. Prehrana je pa največkrat odvisna od okolja/družbe, v kateri mati živi.

Potem so tu še številne naključne spremembe. Če se na primer otrok rodi s šestimi prsti, ali zajčjo ustnico, to ni zaradi genov, ampak je prišlo do napake pri razvoju zarodka. In takšne napake oziroma razlike v razvoju nastajajo tudi pri razvoju možganov.

O.

vajenc>bi pa raje videl, da so hetero. A sem homofoben?
www>Ne vem, če bi jih prevzgajal potem si.
To bi jaz primerjal s slabovidnostjo. Če je pri operaciji slabega vida 60% možnosti, da bo otrok videl perfektno in 40% da oslepi, bi seveda nasprotoval operaciji. V primeru 99,9% uspešnosti in samo promilu možnosti za neuspeh, pa bi izbral operacijo.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

seveda da ni dokazano... zato sem rekel IMO

in ti si prjavu taksno kolosalno, da je joj...

1. deduje se po obeh starsih in ne po enem tak da niti pod razno ne mores reci, da se geni v celoti dedujejo..

2. ze isti genski material ne pogojuje istega zakljucka.. zato so dvojcki razlicni... namrec v telseu imamo tudi spece gene oz eni geni so vkljuceni in drugi ne... njihova "specnost" je odvisna predvsem od okolja, to kar je okapi prej povedal... AMPAK je se vedno GENSKO, ce ti tega gena nimas tam, ga tudi "okoljsko ne mores vkljucit"

pred kakim tednom ali dvemi je bila na slotechu objavljena novica o enih posnetkih, ki so dobili nevemkaksno nagrado... med tistimi posnetki je en posnetek ki FANTASTICNO razlozi ravno to

bi pa raje videl, da so hetero. A sem homofoben?
Malo pa si;-) Podobno, kot če bi rekel, da bi raje videl, da se tvoj otrok ne poroči z muslimanom. Mogoče je homofob malo prehud izraz, predsodek pa vsekakor imaš, ker zate homoseksualci očitno niso čisto normalni ljudje. In izgovor, da ne morejo imeti otrok, ne vzdrži, ker otrok nočejo imeti tudi nekateri heteroseksualci.

O.

.:joco:. ::

Jah, argument bi bil verjetno, da za svojega otroka noče, da bi bil v družbi zapostavljen/zasmehovan...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

AMPAK je se vedno GENSKO, ce ti tega gena nimas tam, ga tudi "okoljsko ne mores vkljucit
Samo te gene imamo v glavnem vsi. Če imamo recimo vsi speči gen za homoseksualnost, ki se zaradi okolja vklopi samo pri gejih - je torej homoseksualnost pogojena z geni ali z okoljem?

O.

Enako bi res tudi raje videl, da se poroči s katolikom kot muslimanom. Še raje brez verstva. Homoseksualci so lahko normalni ljudje, kot vsi ostali, prakticirajo pa nenormalno spolnost, ki mene sploh nebi smela zanimati. Zato naj spolnost ostane med rjuhami in naj se ne vtika v zakone in podobne družbene stvari.
Edit: ob predpostavki, da gre za isto osebo. Slab hetero katolik je seveda slabša izbira kot dober homo musliman.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

evo boljso razlago za laike bos tezko kje drugje nasel

Okapi je izjavil:

Samo te gene imamo v glavnem vsi. O.

wtf??? sploh ne vemo kateri so ti geni, ce so sploh geni... in ti pravis, d ajih imamo vsi :|

in IMO ziher ni "napaka" samo v enem genu... lahko da je vec "napak" skupaj pogoj za homoseksualnost... ali pa celo vec razlicnih skupkov napak da lahko vec razlicnih spolnih nagnenj...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lion29 ()

To bi jaz primerjal s slabovidnostjo.

To ni dobra primerjava. Slabovidnost je objektivno slabost, ki bi jo vsak rad popravil. Vendar, če so homoseksualci zadovoljni s svojo orientacijo imajo vso pravico to biti, enako kot heteroseksualci. Verjamem, da se ne eni in ne drugi ne žele prevzgajati, in zakaj bi se saj s tem nikomur ne škodijo. Vprašanje je tudi, če imajo starši pravico "operirati" spolno usmerjenost svojih otrok, ne glede kako dobronamerno to mislijo. Ali niso takrat, ko se to začne izražati, njihovi otroci že gospodarji svojega telesa in duha?

No pa vmemimo zobni aparat. Otrok je dosti bolj zadovoljen brez njega, vendar mu v življenju morda poravnani zobje dajo več priložnosti.

Ampak sej pravim, če je tako, da je otrok gej in se to ne da spremeniti, tako pač je. Rad bi ga imel enako. Upam samo, da bi se s partnerjem otroka vseeno razumel, čeprav bi on vedel, da sem želel njegovega partnerja spreobrnit.
Woody Allen

Še zadnja moja o gejih v tej temi. Očitno je to nek predsodek. Pa vendar. Dokler bodo kreteni geje fizično napadali, dokler bo gejevstvo večinoma potekalo po partyjih in v povezavi z modo, dokler bodo geji protestirali za svoje pravice s parado in javnim razkazovanjem svoje splonosti in dokler ne bo možno iz dveh moških nastati novo življenje bo verjetno pri meni ta predsodek kar prisoten.
Woody Allen

Matev ::

Globinski vid.

Večina ljudi ga ima. Bistveno vprašanje je, če imamo globinski vid zaradi genov, ali ga imamo zaradi okolice (vzgoje). To je fenomen, ki nima kakšne posebne sociološke ali filozofske prtljage

butelj

globninski vid imamo zaradi tega ker so naši predniki plezali po drevesu in so morali imeti dobro oceno za skoke iz veje na vejo

@matev: Tudi orli ga imajo, pa to še vedno ne pomeni, da je nekaj gensko oziroma, da ni odvisno od okolja. Torej si butelj kvečjemu ti, ker si usekal na prvo žogo.

@okapi:
Kako sploh lahko prideš do tega, da bi bil globinski vid odvisen od okolja.

Preprosto tako, da imaš na voljo cel kup dokumentiranih primerov, kjer je imel otrok v kritični fazi eno oko povezano, rezultat pa je bil, da tudi kot odrasla oseba ni bil zmožen globinske predstave.

Jedi Master Yoda ::

Neumnost, globinski vid imamo zato, da lahko gledamo Avatar 3D. Evolucija, če ne bi še vedno gledali klasične 2D projekcije v kinu. :D Malo šale. Genetika nam samo nastavi predpostavke za naš razvoj, kako se razvijemo je odvisno od poznejših vplivov, družbe, okolice, vzgoje, socializacije, navad, hrane... Zgovarjanje na deviacije v družbi zaradi genetike je popolni nesmisel.

rezultat pa je bil, da tudi kot odrasla oseba ni bil zmožen globinske predstave.
Jasno, ker se razvoj možganov ne zaključi z rojstvom. Če bi imel v kritičnem času prevezani obe očesi, bi bil vse življenje slep. Če nisi v prvih letih življenja izpostavljen govoru, se kasneje ne moreš več normalno naučiti govoriti. Kar pa ne pomeni, da nimamo vsi ljudje nekih genov, ki nam omogočajo, da se naučimo govoriti.

O.

Ah. Ampak reči, da imaš gen, ki povzroči globinski vid ali pa reči, da imaš gen, ki omogoča globinski vid je ogromna razlika.

Eno je torej vzročna povezava (imam gen A, sledi X% verjetnost, da bom izrazil lastnost AA), drugo pa je nastavek (nimam gena A, sledi X% verjetnost, da lastnosti AA ne bom mogel razviti).

S tem pa, ko sprejmeš, da genetski nastavek še ne zagotavlja globinskega vida, ampak ga samo omogoča, pa se vrneš na prvotno vprašanje: je globinski vid stvar genov ali stvar okolja. Oziroma, ali so možgani tako univerzalni, da ni možno govoriti o "genu" ampak o splošni sposobnosti prilagajanja tega organa ali pa so možgani genetsko ustrojeni, da je globinski vid pravzaprav nujna posledica.

Ali je globinski vid tudi dedno pogojen v smislu dedovanja... večja pojavnost v določenih skupinah ali družinah?

Resne znanstvene raziskave enkrat potrjujejo eno tezo, enkrat pa drugo...

Zgodovina sprememb…

Matev ::

Tudi orli ga imajo, pa to še vedno ne pomeni, da je nekaj gensko oziroma, da ni odvisno od okolja.

ej če pa pri orlih ne vidiš potrebe po globinskem videnju
ti pa res ni pomoči

Kje si pa sedaj to "videnje potrebe" pobral? Si morda funcionalno nepismen?

jzgorisek ::

pa saj je izraz
fenotip
okolje plus geni

zadnje ugotovitve pravijo da je le majhen del konćne podobe odvisen od genov, veliko pride iz okolja.

globinski vid recimo je nekaj kar boš kot ćlovek verjetno potreboval in generacije evolucije so ga vprogramirale v naše telo.
će pa živiš v okolju kjer ti je razvoj globinskega vida onemogoćen(saj rabiš obe oćesi) ga pać ne boš razvil.

sploh ne razumem kje je tu problem

.:joco:. ::

sploh ne razumem kje je tu problem

Ja, je enostavno. Fenotip = Genotip + Okolje
Problem je v tem, da za razlicne fenotipske lastnosti vpliva razlicno stevilo genov in ti geni vplivajo razlicno "mocno".
Za nekatere lastnosti je zelo tezko dolocit koliksen del pripada G koliksen pa O. Ker imajo podobni genotipi nemalokrat podobno okolje, poleg tega pa je okolje zelo kompleksno in je prakticno nemogoce naredit raziskavo, kjer bi lahko okolje popolnoma izkljucil.
Tukaj pa potem pac debatiramo o tem, koliko se komu zdi da na neko lastnost vpliva G koliko O.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

BigWhale ::

Aplavz slotehu!

Hvala vam, ker ste mi obelodanili, da je moja stiri letna hci lezbijka, ker se raje igra s fanti in ker ji je bolj vsec Spiderman kot Winx club. Se vec, precej casa je celo govorila kot fant in se imela za fanta!

Sedaj se bom nehal sekirat, ker vem, da je to genetsko in da njen pet letni brat ni imel nic pri tem.

:>

jype ::

nevone> Sej niti ne poskušajo.

Izjemno nesramno je javno stresati takšnele neresnice, sploh od človeka, ki zelo dobro ve, kdo je Alan Turing.

Če se že duvaš, povej celo zgodbo.

Turing's homosexuality resulted in a criminal prosecution in 1952—homosexual acts were illegal in the United Kingdom at that time—and he accepted treatment with female hormones, chemical castration, as an alternative to prison.

Chemical castration is the administration of medication designed to reduce libido and sexual activity, usually in the hope of preventing rapists, child molesters and other sex offenders from repeating their crimes

Takrat leta 1952, je bila homoseksualnost tretirana kot kriminal. In nekako ne verjamem, da so se kaj prida trudili v smeri, da bi mu pomagali, da bi spremenil spolno usmerjenost. Šlo je bolj za to, da mu zmanjšajo spolno slo, da ne bi izvajal po takratni zakonodaji kriminalnih dejanj.

Takrat so bili še veliko bolj zaplankani, kar se tega tiče. Jest ne smatram homoseksualnost kot bolezen še manj kot kriminal. Smatram jo kot eno od lastnosti človeka. Na medicinsko spreminjanje spolne usmerjenosti pa bolj kot na lepotno operacijo.

o+ nevone

BigWhale je izjavil:

Aplavz slotehu!

Hvala vam, ker ste mi obelodanili, da je moja stiri letna hci lezbijka, ker se raje igra s fanti in ker ji je bolj vsec Spiderman kot Winx club. Se vec, precej casa je celo govorila kot fant in se imela za fanta!

Sedaj se bom nehal sekirat, ker vem, da je to genetsko in da njen pet letni brat ni imel nic pri tem.

:>

Poglej, ni tako črno belo. To smo že ugotovili. A vendarle, zakaj se potem vse punčke, ki imajo bratce, ne obnašajo kot fantje? Neka osnovna telesna struktura narekuje, kako se bomo v dani situaciji obnašali.

Sploh pa, zakaj bi se moral sekirat zaradi tega?

o+ nevone

nevone je izjavil:

Če se že duvaš, povej celo zgodbo.

kaj to pomeni? duvaš? A ni duvati smrdeti? Ce ze uporabljate jugo izraze jih uporabljajte pravilno
««
9 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Mensa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26561453 (53579) zee
»

Leta 2010 prva generacija genetsko modifiricanih ljudi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10415541 (10723) vostok_1
»

[As FORK] Pedofilija (strani: 1 2 3 4 5 )

23315214 (11518) donfilipo
»

Homosexualci ne smejo darovati sperme (vZDA) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1319328 (7514) BigWhale
»

Homoseksualnost

332981 (2319) Thomas

Več podobnih tem